ZAVJETNI DAN ŽUPE

U ponedjeljak 30. srpnja, svetom misom, u crkvi sv. Ilije u Pišći, slavili smo zavjetni dan župe Vodice. Tako smo, po tko zna koji put, ispunili zavjet naših starih koji su se u prošlosti, našavši se u teškim nevoljama i opasnostima, zavjetovali da će godišnjom misom u crkvi sv. Ilije u Pišći izvršavati svoj zavjet kao znak zahvalnosti na iskazanoj pomoći i zaštiti ovog sveca.

U misnom slavlju 60-tak vjernika. U svetom prostoru crkve i njezina okoliša osjećali smo se zaista ugodno dok smo Bogu upravljali svoju zahvalnu molitvu po Kristu našem Gospodinu, a ophodom oko crkve molili za sve pokojne koji počivaju na ovom prostoru.

Spominjemo da je crkva sv. Ilije iz 15. stoljeća temeljito obnovljena sredinom listopada 2005.godine. Izmijenjen je i obnovljen krov, i temeljito uređen okoliš ograđen kamenim zidom u obliku elipse. Sa još malo ljubavi i truda ovaj dragulj koji nam ostaviše naši pređi progovorio bi sa svom jasnoćom.

Blagoslov nove kapelice

Nedaleko crkve sv. Ilije u Pišći, na na putu za Vodice, nalaze se stari «stanovi» obitelji Juričev - Sudac Dobrile ud. Ante, koje su njezini sinovi obnovili. Na negdašnjim zidinama bila je i kapelica posvećena sv. Križu, a njezini su tragovi gotovo nestali. Sinovi naše Dobrile podigli su novu, na vanjskom zidu zdanja, kamenu kapelu sa znakom Križa na pročelju, a unutra sa likom Gospe od Pomišlja (Srima) i Gospe od Karmela.

 

Nakon zavjetne mise u crkvi sv. Ilije, Župnik i čitava zajednica zaustavila se pred kapelicom i sudjelovala u njezinu blagoslovu. Potom, svi smo bili počašćeni za obilnim obiteljskim stolom u Sučevim dvorima.

Upućujemo zahvalu i čestitke našim domaćinima na još jednoj kapeli u na području Vodica.

30.07.2007

Osvrt

Proslavili smo našu Karmelsku Gospu

U nedjelju navečer, 15. srpnja, svečanom procesijom kroz Vodice, a zatim, automobilima do podno Okita i uspona na brdo Okit, započeli smo završne svečanosti u čast naše Gospe od Karmela.

Prije toga, kroz devet večeri lijepi broj vjernika stajao je s krunicom u ruci i molitvom na usnama pred likom Gospinim u župnoj crkvi, a zatim sudjelovao u večernjoj misi, da bi manja zajednica, u 21h, još jednom sakupljena svakog od tih dana, molila Časoslov Božjega naroda.

Nismo zaboravili ni naše bolesnike i starije osobe.

U Domu za starije osobe imali smo svetu misu na kojoj su sudjelovali naši mladi i, oduševljeno pjevajući, unašali vedrinu i radost u srca i duše korisnika Doma. Posjetili smo i jedan broj bolesnika po našim kućama. Na blagdan Majke Božje Bistričke, 13.07., izjutra, slavili smo svetu misu preko koje je stotinjak starijih i bolesnih župljana primilo sakramenat bolesničkog pomazanja, a navečer na početku misnog slavlja primili smo u Gospinu bratovštinu 18 novih članova.

U svim tim pripremama pomogao nam je i naš župni list Okit izdan uz ovaj blagdan.

Nakon što smo se u nedjelju navečer, oznojeni, zapuhani, uspeli na Okit, dočekao nas je sveti prostor Gospina svetišta raskošno rasvijetljen, a njegovo najjače svjetlo bio je upravo uneseni dragi lik naše Gospe. Zajednica od tristotinjak vjernika, u posebnom duhovnom raspoloženju, sudjelovala je u prigodnoj euharistiji.

Na sam blagdan, vjerojatno, tisućuipetsto hodočasnika, u grupnim valovima, sudjelovali su u devet misa, a napose u onoj u 11h koju je predvodio naš o. Biskup. Čuli smo i naše pjesnike-molitelje koji su svojim pjesničkim darom izrekli molitve Gospi.

 

Dvije popodnevne mise oživio je naš zbor mladih svojim oduševljenim mladenačkim pjevanjem. Spomenimo i zajednicu naših ministranata koji su svakog dana izjutra po jedan sat stajali u molitvi i pjesmi pred Gospom, navečer sudjelovali u devetnici te na Okitu bili aktivno s nama tijekom cijelog dana.

Župnik je nekoliko puta kroz Dan pozivao na zahvalnost Bogu, Božjoj Majci i dobrim ljudima koji su nam darovali ovo i ovakvo slavlje…

Na kraju svega, ostaje nam duboki utisak i sveto iskustvo koje sažimljem: Bogu hvala! Još uvijek ima puno vjere u našem puku, a napose ljubavi i pobožnosti prema Isusovoj i našoj Majci!

18.07.2007

Blagoslov vatrogasnog vozila

Vodice, 9. srpnja 2007.g.

U ponedjeljak, na vodičkoj obali, blizu "stare škole", kod Spomenika, u 20.30h bila je mala svečanost. Vatrogasno društvo Vodice obagaćeno je još jednim modernim vozilom. Uprava Grada Vodice uz potporu fonda vlade RH poklonila je našim vatrogascima ovo dragocjeno sredstvo u borbi sa vatrenom stihijom koja nam svima prijeti osobito u ovim ljetnim danima.

Iza uvodne pjesme klape Bunari, Gradonačelnica je uz srdačne popratne riječi zahvalnosti i ohrabrenja upućenih članovima vatrogasne postrojbe, predala ključeve vozila, a zatim je Župnik blagoslovio ovu mladu zajednicu koja stoji na obrani naših života i naših materijalnih dobara od vatrene stihije. Zazvao je Božju pomoć u njihovom plemenitom zadatku te ih sve preporučio obrani i zagovoru naše Karmelske Gospe. Uz pjesmu "Slavna Gospe od Karmela", poklonio je svakom članu ove udruge Gospin škapular. U kratkom prigodnom slovu zahvalio je našim vatrogascima koji su uvijek bili spremni priskočiti u pomoć posebno kad je to trebalo na Okitu.

 

 


12.07.2007

Novo redovničko zvanje iz naše župe

U ponedjeljak, 2. srpnja o.g. u kapeli Sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Zagrebu položila je svoje prve redovničke zavjete s. M. Štefica Dujmović. U ovom svetom i radosnom slavlju sudjelovao je i naš župnik don Frane, č.s. Alojzija, otac naše Štefice sa još pet župljana. Zahvaljivali smo Bogu na ovom svetom zvanju koje je izraslo iz naše zajednice i dospjelo do prvih redovničkih zavjeta. Molili smo u ime čitave župe da s. Štefica napreduje na svom duhovnom usponu na brdo Karmel u zajednici svoje družbe.

Ovu redovničku družbu osnovala je 1891. g. u Berlinu Majka Marija Terezija od sv. Josipa. Potaknuta nadahnućem Duha Svetoga da Crkvu obogati kontemplativno-apostolskom redovničkom zajednicom, novom granom Karmelskog reda. ona je otvorila dom za napuštenu djecu pod okriljem sv. Josipa. Sestre su došle u Hrvatsku 1917. g. i danas imaju deset samostana diljem naše domovine.

 

Čestitamo našoj s. Štefici, i u ovoj Godini duhovnih zvanja u našoj biskupiji molimo da nam Gospodin udijeli dovoljni broj velikodušnih duša koji će odvažno poći putem posvemašnjeg služenja Bogu i bratu čovjeku u njegovoj Crkvi.

04.07.2007

Novi podmladak ministranata

U nedjelju 1. srpnja na misi u 9h, šestorica dječaka kraćim obredom uvedeni su u ministrantsku službu.
Nakon uvodne pjesme, djeca su  prišli svetištu. Župnik ih je svakog poimenično prozvao, na što su oni iz sveg srca rekli "Evo me". Uslijedilo je trostruko "Hoću" s kojim su prihvatili ministrantsku službu. Pošto su ih starije kolege obukle u ministrantsko ruho. oni radosna srca, s tremom i ponosom, koračali oltaru.

Četvorica od njih su ovogodišnji prvopričesnici, a dvojica su drugaši, dosadašnji članovi vjeronaučene igraonice "Ribice", koju vode naša dva animatora Ante i Ivan. Oni su se tijekom ove godine najprije pridružili ministrantskoj zajednici na subotnjim susretima i kroz pjesmu i igru postajali sve više dio ekipe. Početkom lipnja imali su svakodnevne vježbe u kojima su ih Župnik i vj. Valerija upoznavali sa načinom posluživanja na oltaru, nazivom misnoga ruha, posuđa...

Zanimljivo je svaki put iznova vidjeti koliko su djeca u ovim godinama potpuno otvoreni formiranju, i svakom drugom utjecaju. Kad znamo ove činjenice na roditeljima je, ali i na svakom od nas, velika odgovornost da na njih utječemo nudeći im sve što je dobro, sveto, lijepo i plemenito. Osobita radost bila je pristunost svih roditelja naših  novih ministranata na misi. To svjedočenje primjrerom i stajanje u vjeri iza svoje djece, najbolja je škola kršćanskog odgoja.

Novi ministranti su: Josip Knežević, Karlo Šprljan, Šime Šprljan, Karlo Mijaljević, Nikola Spicijalić i Bruno Skočić.

Čestitamo!
 
06.07.2007

Proslavili smo
Dan državnosti RH

Svečanom svetom misom, u utorak 25. lipnja navečer, i naša župna zajednica priključila se mnogima diljem Domovine u slavlju Dana državnosti.

Samo je jedna Domovina Hrvatska, nju nam je voljeti, a kršćanin za svoju domovinu i sve njezine stanovnike upućuje Bogu svoje molitve.

Iako je dan bio izuzetno sparan, lijepa zajednica vjernika zajedno s Gradonačelnicom i Predsjednikom gradskog vijeća i ostalim dužnosnicima, došla je reći Bogu "Hvala" za spasenjsku Božju prisutnost u prošlosti, i dalekoj i bliskoj; "Hvala" za iskustvo velikog petka, suza, bola i krvi ali i za Uskrsnuće koje je uslijedilo; i "Bože, čuvaj Hrvatsku", prati je na nesigurnim i neizvjesnim putovima budućnosti; budi s nama, Jahve, kao što si bio sa svojim izabranim Izraelom.

Župnik je, neometen vrućinom, zaneseno propovijedao posvješćujući vjernicima potrebu duboke vjerničke zahvalnosti Gospodinu na svim darovima koje nam je dao sa neovisnom državom Hrvatskom. Pozvao je i na strpljivost u teškoćama koje prate rast i razvoj naše mlade države. Kratko se osvrnuo na događanja poslije Drugog svjetskog rata do danas, i u tom svjetlu, naglasio je, treba gledati na negativnosti koje prate život našeg društva.

Iako, nažalost, nije bilo mnogo mlađih vjernika, obradovao nas je pun oltar naših ministranata.
Misu smo završili oduševljeno pjevajući državnu himnu – „Lijepa naša“.

Molimo Gospodina "za našu Domovinu i za sve one koji s nama vlašću upravljaju!“

27.06.2007

Turizam i vodička Crkva

Nalazimo se pred još jednom turističkom sezonom. Mi, kao župna zajednica ovoga Grada, koji će u svoje domove primiti tisuće gostiju, trebamo i na ovu pojavu modernog života gledati s kršćanskog stajališta.
Ponajprije trebamo znati da Kristova Crkva “doživljava sebe usko povezanom s ljudskim rodom i s njegovom poviješću”. To nije nešto “dodano” Crkvi, nego je to jedan bitni vid njezina poslanja. Zato ona traži načina kako će u svakom vremenu biti prisutna, rasvjetljavati, evangelizirati ljude – i svoje vlastite vjernike u svim promjenljivim okolnostima života. Tu spada i odnos Crkve prema turizmu u kome pojedinci i čitave skupine sudjeluju. Crkva prati čovjeka u svim njegovim okolnostima želeći mu pomoći da, i kao turist, raste u svom očovječenju, osobnom i društvenom, te da ga u konačnici približi Bogu.
Turizam je posebna prilika čovjeku za njegovo obogaćenje. Obogaćenje iskustvima, znanjem, kulturom, novim kvalitetnim ljudskim odnosima. Za mnoge je turizam prilika i mogućnost zarade, poslovnog napretka i sl. Promatran, dakle, kao jedna sveobuhvatna mogućnost “obogaćenja”, turizam doista može biti, trebao bi biti, a u mnogim slučajevima sigurno i jest “bogatstvo” za čovjeka.
Problem se uvijek javlja – kako na svim područjima života tako i ovdje:
- kada čovjek podlegne svojim egoističnim, utilitarističkim, hedonističkim i inim porivima svoje “grijehom ranjene” naravi; - kada čovjek tu popusti, drugim riječima, kada se etički kompromitira, razne prilike koje su u turizmu bile “pozitivna ponuda” čovjeku, ne postižu svoju svrhu, čovjek iz njih ne izlazi bogatiji nego siromašniji.
Mi vjernici imamo sveti zadatak svjedočenja primjerom i riječju za Kristovo evanđelje, a napose za bratsku ljubav prema svakom čovjeku i svakom turistu. Naše kuće koje iznajmljujemo trebale bi imati znak križa na vidljivom mjestu da gosti znaju u kojoj i kakvoj se sredini nalaze. Mnogima će to biti orijentir prema kojemu će znati uskladiti svoje ponašanje.
Svojom ljudskom i kršćanskom otvorenošću možemo doprinijeti da i ovo područje našega života bude puno više od puke materijalne zarade.
Jedan broj naših gostiju pridružit će se našoj misnoj zajednici u nedjelje i blagdane. Upravo oko oltara jedni drugima možemo biti poticaj, ohrabrenje i prilika da jedni druge obogaćujemo svojom vjerom, svjedočenjem i pobožnošću.
Treba imati na pameti onu izreku: kršćanin nikada nije na odmoru!

26.06.2007

Molitveni završetak šk.god. 06/07.

Još jedna školska godina privedena je svome kraju. Za veći broj učenika završetak je bio u znaku veselja; neki su pak bili smrknuti, pomalo ljutiti, pomalo plačljivih izraza lica, ovisno o uloženom trudu tijekom cijele godine i rezultatu koji je, kao posljedica istoga, proizišao.

Još u rano prevruće jutro, 21. lipnja, sve je bilo u slavljeničkom tonu. Djeca su išla u školu opušteno, sretno, jer napokon više nema ispitne groznice koja je ovih dana ozbiljno harala našom vodičkom školom. Mnogi od njih svoju su radost izražavali i na vidljiv način odijevajući se u bijele majice s potpisima vršnjaka i profesora, bojajući kosu u "divlje" boje. Neki su, nažalost, kao i svake godine, pretjerali pa su se veselili i na neprikladne načine posipajući se brašnom, jajima, vodom, majonezom, kečapom. Iza zadnjeg nastavnog sata takva ekipa odjurila je na more gdje veselju i ludovanju nije bilo kraja.

Iako vidno rastreseni, u većem broju školarci su došli u 11h u župnu crkvu. Nakon lelujanja u ritmu "Krist na žalu", zahvalili su Bogu na vječnoj ljubavi kojom ih obasipa pjevajući i recitirajući psalam 118 "Vječna je ljubav njegova". Župnik ih je u uvodnom dijelu potaknuo na zahvalnost Bogu i ljudima za sva primljena dobra u upravo minuloj školskoj godinii. U drugom dijelu posvijestio im je odmor kao potrebu svakog čovjeka ukazavši na Isusa koji je apostole poslao "na samotno mjesto da se odmore". Uslijedila je molitva vjernika predvođena vjeroučenicima, i napokon pjesma "Ima jedna duga cesta" - cesta Kristova s kojom treba stupati i kroz na ljetne dane!

Nakon zahvalnog bogoslužja, 12 nastavnika predvođenih ravnateljem škole, a koji su sudjelovali u molitvi sa đacima, ugošćeni su kod Župnika sa sladoledom i kavom.

24.06.2007

Lipanj 2007. u našoj župi

Bliži se ljeto. Očito je to po mnogočemu u našim Vodicama: i više je ljudi na ulicama, i življe su večeri, i otvorene su mnoge trgovine, uslužne djelatnosti...
I u duhovnom životu i životu ove naše vodičke župne zajednice očito je da je počeo ljetni pastoral. Mnogi turisti s nama slave svetu nedjeljnu misu, mnogi od njih i svaku večer su s nama za stolom Gospodnjim.
I naš rad u ovom ljetnom mjesecu označen je posebnostima koje nam nosi kraj školske godine, ljetni dječji odmor.
Donosimo kraći pregled nekih naših aktivnosti ovog mjeseca:

Kraj rada Biblijske tribine šk.g. 06/07.

U srijedu uoči Tijelova, 6. lipnja, priveli smo kraju još jedno godište rada Biblijske tribine. Od velike je duhovne koristi da kroz čak jedan sat svaki tjedan, čitavu godinu upoznajemo tekstove tekuće nedjelje crkvene godine.
Završni susret bio je označen razumskim analizama i duhovnim poniranjem u Euharstijske pjesme, osobito u hvalospjeve: Usta moja, Hvali Sion i Klanjam ti se smjerno, a sve to s ciljem boljeg i pobožnijeg sudjelovanja u proslavi Tijelova. Na završetku, uz vrijedne poklone voditeljima Frani i vjeroučiteljici Valeriji, nije izostala ni bogata trpeza i čašica razgovora.

Ispovijed vjeroučenika

Uobičajeno ispovijed školske djece organiziramo četiri puta godišnje: za početak i kraj školske godine, te uz blagdane Božića i Uskrsa. Tako je i ovaj put: Župnik je s još dvojicom svećenika, u dogovoru s vjeroučiteljicama organizirao ispovijed za vjeročenike koji ove godine primaju sakramente: prvopričesnike i krizmanike, te još za vjeroučenike 4. i 7. razreda.
U subotu 9. lipnja ispovjedili smo mlađe vjeroučenike: 3. i 4. razred.
U subotu 16. lipnja ispovjedili smo starije vjeroučenike: 7. i 8. razred.

pjevzbor
Crkveni zbor u polju

Kako je već uobičajeno, naši pjevači i pjevačice crkvenog zbora svake godine druže se, međuostalim, i uz bogati stol, u opuštenoj atmosferi polja. Tako su i ove godine, u nedjelju 10. lipnja, nakon glavne mise, otišli zajedno sa časnom Klarom i don Franom u već poznato polje Rade i Anke. Za zajedničkim stolom u prirodi proveli nedjeljno poslije podne.

Ministranti na prijemu kod Gradonačelnice

Već smo pisali kako je ove godine za naše ministrante bilo organizirano biskupijsko natjecanje u znanju. Naša ekipa marljivo se spremala i zablistala osvojivši drugo mjesto.
minnagradaU sklopu dana naše škole Gradonačelnica Vodica svečano je primila grupe školske djece koje su ove godine na raznim natjecanjima ostvarile zavidne rezultate. Među mnogim malim povjesničarima, geografima i sportašima našao se i naš ministrantski četvorac: Nikola Magdić, Zvonimir Čičin A., Luka Janjac i Mateo Franin P. Gradonačelnica im je istaknula koliko je potrebno da čovjek stalno uči, kolika je vrijednost znanja, i pri tom im uručila lijepe zahvalnice i prigodne knjige.
Čestitamo našim ministrantima.

Ministranti i njihovi imendani

Od početka ove godine uveli smo pravilo da slavimo baš sve ministrantske imendane. Tako su na svoje došli i oni čiji svetac nije toliko poznat i koji se ne slavi tako "glasno". Naša slavlja imaju neki svoj "mali pravilnik": slave se u subotu uoči imendana, slavljenik časti čitavu ministrantsku grupu prikladnim slasticama, a uz to slavljenik kao pravi kršćanin na svoj imendan treba doći slaviti misu na kojoj ministrira. Našim svečarima Župnik i vjeroučiteljica Valerija poklanjaju male vrlo znakovite darove.
Tako smo ove godine, na sv. Antu četvorostruko slavili budući da četvorica ministranata nose dično ime sv. Ante.
Ovo smo ugradili u školu kršćanskog odgoja i zajedništva.

Dekoraterke

I grupa naših župnih dekoraterki prigodno su završile ovu školsku godinu. Podsjećamo da se radi o tri učenice 6. i jednoj 7. razreda koje su čitavu godinu marljivo izrađivale plakate s tematikom nedjeljnog evanđelja. Na blagdan Srca Isusova, 15.06., voditeljica njihove skupine, vjeroučiteljica Marija F., kao i njihova školska vjeroučiteljica Valerija, počastile su djevojke kupovima sladoleda i prikladnim poklonima.
Zahvaljujemo se našem don Frani koji je sponzorirao sve poklone.

Novi broj OKIT- srpanj 2007.
okitlist

Sredinom lipnja izdali smo novi broj župnog lista Okit na 24 stranice. U njemu pratimo život u našoj župi od Korizme pa do sredine lipnja o.g.
Na posebni način želimo pomoći župljanima da se pojedinačno i zajednički pripreme na proslavu blagdana Gospe od Karmela.

Na slici vidimo naše mlade animatore - I. Gudelj, A. Strikoman, D. Vlainića i J. Barišića kako rade na izdanju lista. Oni su uložili tri radna sata u slaganje "Okita". Hvala im!

I zbor mladih

U nedjelju, 17. lipnja, kao i svake nedjelje do sada, naš pjevački zbor mladih vodio je pjevanje na večernjoj misi. Župnih ih je pohvalio za lijepo pjevanje i zahvalio na služenju zajednici svojim mladenačkim glasovima. Ovoj pohvali pridružila se nazočna zajednica svojim pljeskom. Nakon toga otišli su zajedno sa časnom Klarom na sladoled.

16.06.2007

Blagdan SRCA ISUSOVA

Vodice, petak 15.06.2007.

Po slavljenju pojedinih blagdana tijekom desetljeća u jednoj ili drugoj župi može se doći do "kvalitete" vjere njezinih vjernika. To bi mogla biti jedna od tema za bolje upoznavanje župe Vodice i njezine religiozne povijesti.

kapelasi07Kad uđete u našu župnu crkvu pet prekrasnih mramornih oltara ističe se svojom veličinom i pompoznošću onaj s desne strane stepenica koje vode u prezbiterij. To je oltar Srca Isusova. Na njemu je oltarna pala koja ulazi u značajnija slikarska djela iz sredine prošlog stoljeća u Dalmaciji. Na pali je na gornjem dijelu, prikazan iznad kamenog zida Isusov lik kojemu je preko haljine na prsima naslikano crveno srce. Krist je predstavljen kao u nekoj viziji pred drvetom Križa. S lijeve strane kleči mladenački lik sv. Stanislava Kostke, pred kojim je položena knjiga. S desne je uspravni lik sv. Vinka /Vicenca/, mučenika iz Zaragoze, s bijelom kazulom, na kojoj je križ ružičaste boje. U lijevoj mu je ruci palma mučeništva, a na bosim se nogama nazrijevaju sandale.
Sasvim pri dnu slike – iako prebojan djelomično kasnijom zlatnom prugom – može se teško pročitati kurzivom napisan potpis autora: E. Moretti Larese. S obzirom na to što je «Braština prislavnoga Isusova serdca» osnovana u Vodicama 1851, po svoj je prilici tada slika naručena.

Osim slike imamo i drveni kip Presvetoga Srca koji se nalazi preko godine u kapeli Srca Isusova na ulazu u Vodice sa zadarske strane, a koji se pred blagdan donese u župnu crkvu i postavi na oltar. To smo učinili prošle nedjelje nakon što smo imali Zlatnu krunicu ispred kapele i kipa. srceI07


Imamo i staru bratovštinu Srca Isusova koja je
osnovana 1851. g. i njezinu "bandiru" sa slikom Srca Isusova.
Kroz mjesec lipanj u našoj župnoj crkvi je svake večeri Zlatna krunica na čast Presvetog Srca sa litanijama Srca Isusova.
Sve nabrojeno otkriva nam duboku pobožnost
vodičkog puka prema tom svetom znaku Isusove
ljubavi.

Mi ćemo proslaviti i ovogodišnji blagdan:

- u 9h misa
- u 19.30h misa za sve žive članove bratovštine Srca Isusova.

Evo nam himan Srcu Isusovu koji se pjeva po starom vodičkom napjevu:

PJEVAJMO, BRAĆO KRŠĆANI!

Pjevajmo pjesmu veselu,

Isusu Sinu Božjemu,

Svojemu Spasu milomu!

Pripjev:

O slavno vrelo ljubavi,

Isuse, Spase premili!

O Srce, naše ufanje,

Izvore svake milosti!

Tko želi naći utjehe

u svojim teškim tugama,

k Isusu neka pristupi,

k njegovu Srcu Presvetom.

O slavno vrelo ...

Slušajte, kako milostiv

nevoljne k sebi dozivlje:

Dođite k meni, žalosni,

Dođite, da vas utješim!

O slavno vrelo ...

Srdaca svetih ufanje,

naše veselje najveće,

rane nam grijeha ozdravi,

obnovi srce u nama.

O slavno vrelo ...

Isuse, slatka ljubavi,

tko sklonuo te nevina,

da dadeš Srce Presveto

sulicom krutom probiti.

O slavno vrelo ...

Ljubav te tvoja potaknu

da primiš ranu žestoku,

ko Adam nov da povratiš,

što stari grijehom izgubi.

O slavno vrelo ...

Nek bude slava s poklonom

Isusu, Sinu Božjemu

i Ocu s Duhom Presvetim

Preslavnom Trojstvu u vijeke. Amen

11.06.2007

kapsvkriz

VODICE I NJEGOVE KAPELE

Uz blagdan sv. Ante 13.06.2007.
KAPELE SV. ANTE

Prolazeći putevima naših vodičkih polja, pojedinih gradskih ulica, te na magistrali Zadar-Šibenik, često nailazimo na kapele ili njihove ostatke, koje su naši pradjedovi i djedovi podizali na čast svojih nebeskih zaštitnika. Te kapele i danas otkrivaju vjerničku dušu njihovih graditelja.

Naši stari, na putu u polje ili iz njega, zastajali bi časkom pred njima i uzdizali svoje srce prema nebu nalazeći utjehu u svojim tugama i nevoljama: "muškarci bi s poštovanjem skidali kapu s glave, a žene bi se poklonile i zastale u molitvi", kazuje nam jedna starija Vodičanka. Za vrijeme i iza Drugog svjetskog rata sve su kapele oštećene, a mnoge do temelja porušene. Činili su to, u svome duhovnom sljepilu, oni koji nisu mogli vidjeti ništa što podsjeća na Boga.
I nakon takve «ledene studeni» došla je 1990.g. i sve što je iza nje uslijedilo: te drage kapelice počele su uskrisavati na novi život. Kroz posljednjih petnaestak godina gotovo sve smo obnovili, a neke nanovo sagradili. Danas ih imamo dvadeset, a šest od njih podignute su na čast sv. Ante. Uz svečev blagdan donosimo popis tih kapelica koje nam govore o sv. Anti i njegovim mnogobrojnim štovateljima.
/opširnije/

1. - Kapela sv. Ante
Na putu iz Vodica prema Tribunju, malo podalje od novog groblja, bila je kapela sv. Ante. Ona je bila poslije II. svjetskog rata, vjerojatno 1946.g., srušena do zemlje.
11.06.1995.g. - blagoslovljena je novoizgrađena koju je samoinicijativno podiglo poduzeće «Vodice» d.d., a na temeljima nekadašnje istoimene kapele.

2. - Kapela sv. Ante
9.06.1996.g. u Vrbici blagoslovili smo kapelu na čast sv. Anti, koju je obnovio i podigao pk. Karmelo Mrša još 1994.g. Blagoslov ove kapelice poradi njegove smrti bio je odgođen do ovog datuma.

3. - Kapela sv. Ante
Pred sam blagdan sv. Ante 2003.g. blagoslovili smo dvije kapelice podignute u vodičkom polju u njegovu čast. Jednu je podigao Jeriko Vučak u polju iznad magistrale prema Tribunju.

4. - Kapela sv. Ante
Drugu je podigao Ante Španja Milana na putu prema Kozari, a na ulazu u svoj posjed, koju smo također pred sam svečev blagdan 2003.g. blagoslovili.

5. - Kapela sv. Ante
Na putu za Pišći, prema crkvi sv. Ilije, - danas Zatonska ulica - nalazila se kapela sv. Ante. 1991.g. obnovljena je zauzimanjem obitelji Huljev. Blagoslovio ju je don Ante Skračić, dok je kraće vrijeme upravljao župom Vodice, na sam svečev blagdan, i zapisao da mu je to bio najdraži imendan u životu...

6. - Kapela sv. Ante
Na magistrali prema Pirovcu bila je nekada kapela sv. Ante, koja je porušena 1945. g. U čast istog sveca novu je podigao Ante Pelajić pk. Ive 1990.g., a blagoslovio ju je današnji biskup mons. Ante Ivas, uz prigodno misno slavlje i sudjelovanje većeg broja vjernika.

Blagdan sv. Ante Padovanskoga
13.06.2007. - srijeda

Sv. Ante Padovanski drugačije nazvan i «Svetac čitavog svijeta» zauzima značajno mjesto u štovanju vjernika naše župe. Oltar i oltarna pala sv. Ante u župnoj crkvi, kip sv. Ante kojeg izlažemo o njegovu blagdanu na njegov oltar, čak i šest kapelica u vodičkim poljima podignutih njemu u čast, oko 280 Vodičana nosi ime ovog sveca; Sve nam to govori o nama i našem svecu.

Svima koji nose, diče se i slave sv. Antu zaštitnika:
SRETAN IMENDAN!

Na sam blagdan mise:

- u 9h
- u 19.30h misa s blagoslovom djece i ljiljana /i drugog cvijeća/

06.06.2007

tijelovo1

TIJELOVO 2007.

Vodice
7. srpnja četvrtak


- u 10h svečana misa u župnoj crkvi
- u 11h procesija sa Presvetim kroz Vodice

tij07-18
Hvali, Sion, Spasitelja,
Vođu svog i Učitelja
pjesmama i popijevkom.

Blagdan slavni svetkujemo,
ustanovu spominjemo,
Gozbe što je dade Spas.


DOĐITE, POKLONIMO SE!

Proslavili smo Tijelovo

«Zdravo Tilo Isusovo, nam' za hranu svima dano!»

tij07-18

Svečanom svetom misom u 10h, a zatim i procesijom slavili smo temeljno otajstvo naše vjere: svetkovinu Tijela i Krvi Kristove. Crkva prepuna vjernika govori nam da je ipak veličina ovog blagdana doprla do srca i savjesti svakog pojedinog kršćanina. Bila je to prava slavljenička euharistija: mladi i stariji, prvopričesnici i krizmanici, «Perlice» u narodnim nošnjama i žudiji, ministranti… svi zajedno došli smo slaviti «po Kristu i s Kristom i u Kristu». Jednostavno, a duboko od srca srcu Župnik je progovori o Kristu koji se za nas učinio kruhom, kruhom ljubavi, kruhom života – presvetom Hostijom. Nakon pričesti, koja se i uz izvanrednog djelitelja pričesti, poprilično otegla, formirali smo velebnu procesiju. Procesionalni križ i ministranti, župski barjak i «Perlice», Barjak Gospe od Karmela i školska djeca, Prvopričesnički barjak i prvopričesnici, pa opet ministranti, djeca u narodnoj nošnji, žudiji, svećenik s Presvetim i na kraju zbor i vjernički puk… sve ovo činilo je «sveti puk, narod Tebi sabran» koji je došao javno izraziti štovanje Kristovoj Ljubavi zauvijek ostavljenoj u prilikama posvećena Kruha i Vina.

Zastali smo na dvije tijelovske postaje, kod stare župne kuće i u parku. I na tim mjestima, na improviziranim lijepo uređenim oltarima, čitali smo Božju Riječ, molili i pjevali da Bog blagoslovi ovo mjesto, sve njegove stanovnike, a osobito one koji misle da im njegov blagoslov ne treba.

Na ovaj najbolji način, hodeći za Kristovim križem u procesiji, noseći živoga Boga jasno smo dali do znanja svima za koga smo se opredijeljeni. Možemo komotno s Pavlom apostolom klicati: «ZNAM KOMU SAM POVJEROVAO !» Neka nam Bog dade snage da i naši životi i djela budu žive pokaznice Kristove ljubavi!

5.06.2007

kom1

Naši mladi na susretu

Hrvatske katoličke mladeži BiH

Jedan autobus sa našim mladima i časnom Klarom pridružio se susretu mladih katolika u BiH, u subotu 26. svibnja o.g.

Na putu do Komušine imali su zastoja u prometu tako da nisu uspjeli sudjelovati u svečanom misnom slavlju u Gospinom svetištu u Kondžilu do kojeg su iz Komušine stigli pješice hodočasteći. Nakon toga uslijedio je posjet župi Novi Šeher gdje su imali prenoćište, a u nedjelju, i zajedničko misno slavlje.

Kad ih slušamo kako oduševljeno govore o tim susretima zahvaljujemo Bogu što im je pružiokom2 takvo ljudsko i vjerničko iskustvo. Svugdje gdje su pohodili pojedine crkve iznenadila ih je njihova veličina. Pitali su jednog župnika da li se koji puta kroz godinu ispune te prostrane crkve, dobili su odgovor: Dođite i vidjet ćete: svake nedjelje na sve tri mise crkva je dupkom puna. Bili su iznenađeni i tolikim crkvenim objektima koji su izgrađeni na temeljima starih, a u ratu porušenih.

U nedjelju navečer, na povratku u Vodice, zaustavili su se u Kupresu: velika novoizgrađena crkva sa dva visoka zvonika i s osam velikih zvona. Tu su naišli na razigranu grupu od pedesetak mladih kako samoorganizirano vježbaju folklor i zajednički se druže.

Bilo je za sve njih korisno i poticajno iskustvo, i sigurno im je samo od sebe došlo pitanje: ako mogu oni a zašto ne bismo mogli i mi?!

Vidi više

30.05.2007


pcele

ROJ PČELA BDIJE NA ULAZNIM

VRATIMA NAŠE CRKVE

Već duže vremena roj pčela živi unutar pukotine na gornjim kamenim pragu ulaznih vrata župne crkve. Od vremena na vrijeme izlaze iz svoga skrovišta i naprave pravo jato okupljeno oko matice pčele. Zanimljivo je to promatrati i o tome razmišljati. Netko reče da umjesto ljudi uživaju u blizini Gospodnjoj i čuvaju Dom njegov. A mogli bismo razmišljati o zajedništvu, o radišnosti, o Duhu koji nas okuplja i ...

26.05.2007

Naši ministranti hodočastili
Gospi od Karavaja i molili za zvanja

minis-tisno
Naši ministranti, njih 15, s Draganom T. i vjeroučiteljima Valerijom i Igorom pridružili su se tolikim Gospinim štovateljima na brdu Karavaj, u Tisnome 26. svibnja o.g.

Dan prije, ministranti su se našli na sastanku u kojem ih je Župnik upoznao sa poviješću Blagdana i Svetišta njegovog rodnog Tisna. U subotu, oko 9 ujutro, okupili su se u kratkoj molitvi u našoj župnoj crkvi i krenuli u posjetu Gospu od Karavaja. Naporno se bilo penjati uz brojne stepenice. Mnogi ministranti putem su lagano sa sebe skidali ruksake, košulje, hodajući sve sporije i sporije, vapijući sve više i do u beskraj ponavljajući onu: "Ima li još puno, jao, ja ne mogu više!"... Kad su se, uz mnogo gužve, pregrijani zrakama sunca, napokon popeli do svetišta, uslijedilo je oblačenje u ministrantske halje. Biskup je slavio svetu misu sa svećenicima i brojnim Božjim narodom. Lijepa je bila ta prirodna katedrala, omeđena borovima i tamarisom, Gospinom crkvom i vedrim nebom, uljepšana mladošću i naših ministranata. mintisno

Nakon mise, posjetili smo i župnu crkvu u Tisnomu i mjesno groblje. Uslijedilo je skromno čašćenje i povratak u Vodice. Žao nam je što nije hodočastila cijela ministrantska zajednica, jer, ostatak ekipe bio je spriječen drugim izvannastavnim aktivnostima.

Ovo hodočašće u kojem su naši ministranti molili za našu župu, Župnika, vjeroučitelje, duhovna, osobito svećenička zvanja, neka poveća u njihovim srcima živu vjeru i pobožnosti prema Majci.

26.05.2007

Prvopričesničko slavlje u našoj župippricest9


Sedma vazmena nedjelja 20. svibnja, bila je označena radošću cijele župne zajednice, a posebno 93-je obitelji čija su djeca slavila Prvu svetu pričest.
Radosni smo jer je stolu Gospodnjemu po prvi put pristupilo 93-je prvopričesnika.
Radosni smo jer su se za ovaj sveti događaj pripremili znanjem i duhom.
Radosni smo jer je kršćanin radostan kad mu brat ili sestra okušaju Kruha nebeskoga.

Već u 8.30h ujutro u crkvu je ušla poduža procesija prvopričesnika. Predvodio je, noseći prvopričesnički barjak, ministrant Denis Tadić čiji brat je bio među slavljenicima. Izredali su se prvopričesnici, ministranti pa onaj po čijim će riječima i rukama kruh i vino postati Kruhom i Krvlju života vječnoga – naš Župnik.

Čitava okupljena zajednica, koja je ispunila sav crkveni prostor, jednodušno je s prvopričesnicima zapjevala «Krist na žalu». Uslijedio je pozdrav Župnika, pozdrav jedne majke, čitanje, pjevanje… i sve u znaku lađe – Crkve, kapetana – Krista, mora – života. Župnik je nadahnuto djeci blisko propovijedao držeći u ruci malu lađicu, o Crkvi lađi u koju smo ušli po krštenju, o olujama, nevoljama, grijesima životnoga mora, o potrebi predanja Kapetanu – Kristu… Pozvao je roditelje i djecu da ne dozvole sebi ni pomisliti kako lađa može i bez Kapetana, kako život može i bez Krista…

I tako, u spletu jednostavne a duboko ponizne pjesme, molitve, recitacije, došao je i sveti čas. Djeca su u bjelini prilazila oltaru Božjemu. Tišina koja je spontano zavladala crkvom prizivala nam je svima u pamet svetost i otajstvenost tog uzvišenog časa. Jedino što se čulo bile su svećenikove upečatljive, duboke riječi: «Tijelo i Krv Kristova», i prvopričesničko, pomalo zaplašeno, ali iz najčistijeg dječjeg srca rečeno «Amen».

Slušajući po 93 puta tog časa «Tijelo i Krv Kristova», prostrujiše mi kroz glavu riječi Ivana ev.: « Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo, i jesmo.», i one sv. Pavla: «Živim, ali ne više ja, Krist živi u meni!» prpricest12

Po završetku pričesti djeca su zahvalila roditeljima koji su ih primjerom vjere i poticajima do ovog časa dopratili, časnoj Klari koja je s njima ove godine podnijela «sav teret dana i žege» trudeći se da zaista budu i duhom i umom spremni pristupiti pričesti. Župnik je posebice spomenuo i roditelje, koji su zajedno s djecom koračali do pričesnog stola, pojedine majke koje su tijekom godine, a posebno ovih zadnjih tjedana, pomagale u pripremi naših slavljenika… Slavlje je završilo čašćenjem na trgu i zajedničkim fotografiranjem ispred obnovljenog zvonika.
Znakovito i utješno: Vodička crkva svaki dan nanovo uskrisava u duhu i u tijelu.

Prvopričesnici, čestitamo !

Očekujemo vas svake nedjelju za pričesnim stolom našega Gospodina!

20.05.2007

krizmanici71

Krizmanici i župni vjeronauk

Ovogodišnji naši krizmanici, učenici osmih razreda, svakog tjedna tijekom cijele školske godine imali su župni sat priprave za sakramenat sv. Potvrde – Krizme koji će primiti početkom rujna. Pripravu su savjesno i odgovorno vodili dvojica vjeroučitelja Dinko Vrdoljak i Perica Brkičić. U utorak i petak, 15. i 18. svibnja, organiziran je zadnji susret u kome su uz spomenute vjeroučitelje sudjelovali Župnik i vjeroučiteljica Valerija, koja im predaje vjeronauk u školi od petog razreda.

Radosno je bilo gledati osamdesetak osmaša u njihovom stanju krize rasta u zrelu ljudsku dob. Na njima se vide i na izvan i u ponašanju nagle promjene… Uvodno-zaključnu riječ upravio im je vjeroučitelj Dinko, zatim ih je pozdravila vjeroučiteljica Valerija i na koncu obratio im se Župnik pozivajući ih da ostanu vjerni svome kršćanskom opredjeljenju. Naglasio im je važnost nedjeljne mise i pozvao ih da joj ostanu vjerni kroz sav svoj život, a posebni test bit će ovo ljeto koje je pred nama. U kratkoj meditativnoj molitvi stali smo pred Jedinog i Jedincatog Učitelja i zamolili ga za snagu i pomoć na životnom putu.

Uslijedilo je skromno čašćenje. krizmanici73

Evo kako im je formulirla svoju poruku
vj. Valerija:

Što krizma jest?

-Početak zauzetog kršćanskog života u župi
- snaga Duha Svetoga za kršćansko svjedočenje
u Crkvi i svom narodu
- snaga Duha Božjega za svjedočanstvo odraslosti
u vjeri

Što krizma nije?

- nije «svečani oproštaj od Crkve»
- nije za one čije srce i namjere nisu čiste u pogledu života u i sa Crkvom
- nije za one koji se ne žele boriti protiv zavodljivosti sotone i zla svijeta
- nije za one koji se nisu spremni molitvom suprotstaviti svemu što ne dolikuje kršćaninu

Kroz ovo ljeto - KRIZMANICI

- vodite računa o svojoj povezanosti s Bogom kroz osobnu i zajedničku molitvu
- vodite računa o nedjeljnoj misi na kojoj smo najviše Crkva Isusova
- vodite računa o primanju sakramenata ispovijedi i pričesti


Sretan vam i blagoslovom obilat blagdan Duhova
blagdan prve krizme
i blagdan krizmanika!
15.05.2007

zvonik3
VODIČKI ZVONIK


OBNOVLJEN I NOV

 

U subotu, 12.05.o.g. završeni su radovi na našem vodičkom zvoniku koji su bili započeli početkom 2006. g. Gotovi svi njegovi segmenti zahvaćeni su ovom obnovom. Promijenjena je i postavljena nova krovna konstrukcija; loggia ispod krova je ragrađena i kamen po kamen ponovno slagana sa novim blokovima kamena; donja loggia je iznutra i izvana obnovljena tako da su svi napuknuti blokovi zamijenjeni s novim; unutrašnjost jedne i druge loggie je potpuno renovirana. rednji dio zvonika i njegov podanak također je izvana uređen.

Instaliran je novi gromobran po svim zahtjevima koji se traže da bi bio sigurna zaštita od groma. Na sve otvore zvonika postavljena je zaštitna mreža da ptice ne mogu ulaziti u zvonik.

Zvona su dobila novu konstrukciju i instalaciju, a zamjenjen je stari s novim veliki sat na zvoniku..

Zahvalnost dugujemo izvađaću radova Keran Company, koji je o svom trošku obnovio donji dio zvonika; zatim Goranu Babić koji je donirao i postavio sokle uz zvonik. S posebnom zahvalnošću spominjemo pojedince koji su s ljubavlju i punom odgovornošću obavili građevinske kao i ostale radove na zvoniku. Zahvaljujemo Gradskoj upravi koja je jednim dijelom sudjelovala u pokriću troškova kao i 75-orici darovatelja na novčanim doprinosima za ovu svrhu.

Vodice mogu biti ponosni na svoj obnovljeni zvonik koji će i nadalje pred mnogobrojnim turistima svjedočiti za one vrijednosti kojima je kroz stoljeća sve do danas bio i jest označen naš pojedinačni i zajednički život.

14.05.2007

prvo-obnova1
Obnova krsnih obećanja

13. svibnja 2007.

Došavši u crkvu, u 9h ujutro, mnogi odrasli začuđeno su gledali zašto ne mogu sjesti na svoja uobičajena mjesta, u klupe. Odgovor su dobili vrlo brzo kad je u crkvu ušla oveća grupa ovogodišnjih prvopričesnika. Njih 93, pomalo uplašeni i u strahu hoće li sve biti kako treba, hoće li biti dovoljno dobri, razveselili su se kad su vidjeli ovogodišnji prvopričesnički aranžman: velika Kristova lađa – Crkva i 90-tak malih lađica, svi u istom smjeru plove prateći Lađu k vječnim obalama. Na jedrima fotografije prvopričesnika.

Počelo je misno slavlje. Snažna riječ Župnika o našoj budućoj sudbini, proslavljene Crkve – novom Jeruzalema utemeljenom na 12 apostola s 12 vrata…

I dok su mališani slušali tako živo tumačenje knjige Otkrivenja došao je ključni trenutak: obnova krsnog zavjeta. Dvoje roditelja upalili su svijeću na onoj uskrsnoj i donijeli svijetlo jednom po jednom prvopričesniku. I onda svečano «Odričem se sotone…» «Vjerujem u Krista, Crkvu».

prvoprobnova2Jučer po prvi put u svojem životu ispovjeđeni, naši su prvopričesnici doživjeli milosni susret oproštenja i pomirenja u Kristovoj ljubavi. Danas su obnovili obećanja koja su za njih na krštenju izrekli njihovi roditelji i kumovi.

Kroz cijeli ovaj tjedan, od 14.- 19.05., svaku večer sa svojim roditeljima predvodit će krunicu i sudjelovati u misi. I u nedjelju, 20. svibnja, pobožno će pristupiti oltaru Božjemu i primiti poljubac Krista u svoje srce po svetoj pričesti.

Što će biti nedjelju poslije toga??? I o nama, o svakom članu ove župe, a navlastito o roditeljima ovisi odgovor na ovo pitanje.

Molimo za naše prvopričesnike !

13.05.2007

NAŠI PRVOPRIČESNICI 2007. g.

prvopr-3 Uz prvopričesničko slavlje

Ove godine naša župa broji devedesetdvoje /92/ prvopričesnika. Lijepi broj! Ne zaboravimo da iza njih stoji isto toliko naših mladih obitelji. Ako svi zajedno kao župna zajednica učinimo sve što možemo, / a možemo moliti, žrtve prikazivati, primjerom svjedočiti, zauzeto se postaviti /, za duhovnu pripravu slavljenika i obitelji iz kojih dolaze, onda će prvopričesničko slavlje biti vrhunac i plod Božje milosti i naših napora. Priprava naše djece na ovaj najsvetiji sakramenat ne može biti uspješna bez priprave i njihovih roditelje. To imamo pred očima i u neposrednoj pripravi koja nas uvodi u ovo sveto slavlje. Budimo sa srcem i dušom sa svakim prvopričesnikom i njegovim roditeljima.

Evo programa od 12.05. do 7.06.2007. prvaisp07-1

 

Subota /12.05./: Prva ispovijed za prvopričesnike u župnoj crkvi
u 9h za djecu 3a i b razreda
u 10h za one iz 3c i d razreda.

Nedjelja /13.05./: Na misi u 9h: obnova krsnih obećanja

Duhovna priprava za djecu i roditelje
/14.-19.05./

Svake večeri od ponedjeljka do subote:
u19h: krunica, 19.30h misa
Tijekom ovog tjedna djeca će primiti:
u ponedjeljak - molitvenik; u utorak - krunicu; u srijedu - knjižicu; u četvrtak - haljinice
u petak - ispovijed za roditelje od 18h pa sve do 21h.

Subota /19./: Druga ispovijed za prvopričesnike u župnoj crkvi:
u 9h: za djecu 3a i b razreda
u 10h: za one iz 3c i d razreda

Nedjelja /20./: Sedma vazmena
u 8.30h: misa i prvopričesničko slavlje

Nedjelja/3.06./ PRESVETO TROJSTVO
u 17h: prvopričesnici i roditelji od ispod Okita s krunicom do Gospina svetišta

Četvrtak/7.06./: TIJELOVO - prvopričesnici u procesiji
u 10h: misa i procesija kroz Vodice uz pratnju prvopričesnika odjevenih u bjelinu.


pricestPrvopričesnici unaprijed
ČESTITAMO!DOĐI, DOĐI NAM,
ISUSE !


MI TE TREBAMO,
ISUSE!

08.05.2007

Susret hrvatske katoličke mladeži BiH

26. i 27. svibnja 2007.g. - Komušina – Kondžilo
kondžilo

«Kao što sam ja ljubio vas, tako i vi ljubite jedni druge» (Iv 13, 34)
»Pod ovim motom upućujem poziv svim mladim katolicima u hrvatskom narodu bilo u Bosni i Hercegovini, bilo u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu da se okupimo na prvi susret mladih takve naravi na području BiH u nadbiskupijsko svetište Gospe Kondžilske u Komušini. Taj susret je predviđen 26. i 27. svibnja ove godine.»

Ovim riječima kardinal Vinko Puljić pozvao je mlade katolike da svojim dolaskom na Susret mladih dadu podršku tamošnjem napaćenom stanovništvu, ojačaju zajedništvo u nadi, vjeri, ljubavi…Poseban naglasak stavlja se na mlade koji su još neopterećeni težinom prethodnih vremena spremni izgrađivati svijet na temeljima evanđelja Kristova.

I mladi naše župe će se pridružiti tolikima koji će 26. i 27. svibnja /subota i nedjelja/ slaviti Boga u tom drevnom marijanskom svetištu. Župnik, već tri nedjelje u misnim obavijestima uporno poziva mlade da se odazovu i posvjedoče svoju ljubav i solidarnost svim mladima u BiH svojim dolaskom, te iskrenim sudjelovanjem u molitvenom i pokorničkom programu, Euharistijskom zajedništvu, svjedočenjem kao kršćani koji nose Radosnu Vijest u životu. Za sad nam se prijavilo 40 mladih uglavnom osmaša i žudija.

Evo okvirnog programa:
Subota, 26. svibnja: u 10h - Pokorničko slavlje; 11h - Procesija na brdu Kondžilo;
12h: Euharistijsko slavlje; 15h - Duhovno -zabavni program; 18h - Odlazak po župama
Usorskog i Žepačkog dekanata...
Nedjelja, 27. svibnja: Druženje s mladima u pojedinim župama i sudjelovanje na euharistijsikm slavljima...

I ovim putem pozivamo naše mlade da učinimo ovu gestu kršćanske ljubavi, solidarnosti, druženja.

Još ima mjesta, javite nam se!

06.05.2007


I u svibnju s Marijom!gospa


I naša župna zajednica pridružuje se bezbrojnom mnoštvu diljem svijeta koji, na osobit način u svibnju, misli i srce, molitvu i pjesmu uzdižu Njoj – novoj Evi, najljepšoj među ženama.
U crkvenoj godini dva Marijanska mjeseca: listopad i svibanj, a u našoj župi Marijanska je cijela godina.
Kroz cijelu crkvenu godinu, svaku večer, pobožni vjernici samoorganizirano mole Gospinu krunicu pola sata prije mise u našoj župnoj crkvi. Njoj pjevamo «Zdravo Zvijezdo mora» kroz devetnicu Gospi od Karmela; «Veliča duša moja» uz pojedine njezine blagdane; "Kraljice svete krunice" o listopadskoj pobožnosti; "Marijo, svibnja kraljice" u svibnju; "Slavna Gospo od Karmela" uz njezin blagdan Gospa od Karmela, Gospa od Okita...Njoj pojedini vjernici hodočaste na Okit svake nedjelje u 16 sati zajednički moleći krunicu u njezinom svetištu..
djecakrI u ovom svibnju pred Gospin oltar dovodit ćemo našu školsku djecu. Predvođeni svojim vjeroučiteljicama Valerijom i Klarom, naši će osnovnoškolci, od najmanjih prvopričesnika pa do onih najstarijih osmaša, klečati s krunicom u ruci, na usnama i u srcu. To je najbolja škola kršćanskog života.
Ali, jedno nedostaje!
Naši mladi, okupljeni oko Gospina oltara, trebali bi doživjeti svjedočenje odraslih, svojih roditelja, djedova i baka. Trebali bismo svi kao župa osjetit se pozvanim i odgovornim da Gospin svibanj bude u znaku vjerničkog pokreta, zanosa molitve i radosti zajedništva oko Gospinog oltara.
U takvom molitvenom ozračju dočekati nam je i skori blagdan Duhova moleći:
«Pošalji Duha Svojega Gospodine i obnovi nas, našu molitvu, naše obitelji, našu djecu i mlade!»
06.05.2007

nasasce_1
Biskup je predvodio i propovijedao...
nasasce9
Male i velike u narodnoj nošnji nasasce11
Gradonaačelnica i predsjednik G.V.
nasasce_2
Gosti iz Smokvice-Korčula
 

" O zdravo, Križu, nado sva! "

oltar

Poštovani građani Vodica!
Župljani župe sv. Križa!

Stari su Vodičani pred više stoljeća, zasigurno,
na samom početku osnutka ove župe,
izabrali za svog Naslovnika i Zaštitnika sv. Križ
Isusov, točnije, blagdan Našašća sv. Križa.
Više o tome vidi ovdje.
Godine 1994.g. Poglavarstvo općine Vodice
izabralo je ovaj datum za dan Općine,
a sada Grada Vodice.
Ovakav izbor najsvetijeg kršćanskog znaka
dovoljno govori o našim pređima, njihovoj vjeri
i njihovom odnosu prema životu.

Ovo pradjedovsko opredljenjenje obvezuje i nas danas
ako želimo nastaviti živjeti i svjedočiti one iste vrednote
za koje su oni živjeli i umirali.
Pogleda upravljenog prema svetom Križu
tražimo svjetlo i odgovor u teškoćama i križevima života.

" O zdravo, Križu, nado sva!"
S tim pozdravom slavimo i ovogodišnji blagdan Zaštitnika i
Naslovnika naše župe i ovoga Grada.
U duhu tog usklika učimo svoju djecu i mlade da odvažno
stanu pred životom i svim njegovim izazovima.
Pod znakom svetoga Križa stupajmo Kristovim stazama
i, u čvrstoj nadi u njega, vjerujmo u Božju budućnost
i vječnost našu u njemu.

Vaš župnik don Frane

KRALJEVE idu zastave,
otajstvo Križa svitli se,
kim Život smrt je podnio
ter smrću život iznio.

26.04.2007

plakat

Biskupijski susret ministranata

min-murU subotnje jutro, 21. travnja, zajednica od 27 ministranata naše župe, predvođeni vjeroučiteljicom Valerijom krenuli su na Biskupijski susret ministranta u Murter.

U susretu su, uz pojedine grupe ministranata iz naših župa, sudjelovale i sestre dominikanke iz Korčule i, najmlađe među njima, posvjedočile su nam kako su i zašto izabrale redovničko zvanje. Dvojica sjemeništaraca iz Splita progovorili su o svojem budućem svećeničkom zvanju, o svom školovanju i ljepoti života u sjemeništu. Uslijedila je sveta misa koju je, uz koncelebraciju 6 svećenika, predvodio o. Biskup. U propovijedi je potaknuo ministrante da razmisle i o mogućnosti da iz «posluživanja oltara krenu k službi oltara.» Dvojica naših ministranata u misi su sudjelovali kao čitači.

Nakon mise iščekujući natjecanje u znanju i nogometu, u nervozi smo pojeli sendviče i sokove. Naša nogometna ekipa osvojila je treće, a natjecatelji u znanju drugo mjesto. U ovom susretu sudjelovalo je 16 grupa ministranata, a u znanju se natjecalo svega 6 ekipa. Nakon dodjele nagrada zaputili smo se svojoj župnoj zajednici u Vodicama, i po tko zna koji put, osjetili da je svugdje lijepo, ali doma najljepše. minsus
Iznenadili smo se vidjevši djevojčice ministrantice iz nekih župa… Kroz druženje i natjecanje učvrstili smo svoje zajedništvo, kršćansko bratstvo, a neki su sigurno u srcu ponijeli i pitanje, koje će u dubini njihove duše tražiti jasan i potpun odgovor: «Gospodin kuca na tvoje srce, želiš li mu otvoriti? Želiš li možda iz poslužitelja oltara prijeći u služitelja?!».
Zahvaljujemo se vrijednim roditeljima naših ministranata koji su ih svojim automobilima odvezli u Murter i poslije po njih došli: Aleksić, Galijot, Magdić, Roca, Srdarev i Toljan. Naš trud i napor uložen u ovaj susret neka Bog blagoslovi da naši ministranti ustraju u duhovnom rastu!
V.

22.04.2007

Ugostili smo sjemeništarce iz Splita

sjem-1U ovoj pastoralnoj godini 06/07. Šibenska crkva slavlja naglasak na brigu oko duhovnih zvanja. I naša župa pridružuje se naporu svih naših biskupijskih zajednica te uz stalne molitvene nakane poduzimai druge načine animiranja vjernika u tom pravcu. Ovaj put pozvali smo sjemeništarce - pripravnike za svećeništvo, iz splitskog centralnog sjemeništa da nam svojom nazočnošću pomognu sve više posvijestiti našu vjerničku odgovornost na tom području crkvenog života.

Oni su se spremno odazvali, i u nedjelju, 22. travnja, sudjelovali na dvije dopodnevne mise, koje je predvodio njihov rektor don Mladen Parlov. On je u prigodnoj propovijedi progovorio o odgojnim potrebama mladih, o ljudima koji bez Boga isjem-r07 duhovnoga života, skreću u isključivi goli materijalizam… Sjemeništarci su predvodili misna čitanja, a osobito osvježenje bilo je čuti njihov vokalno instrumentalni sastav kako sviranjem i pjevanjem slave Boga. Na kraju misnih slavlja, dvojica sjemeništaraca skupila su hrabrosti i pred punom crkvom predstavili su nam raznovrsni program, hobije i stil života koji im je omogućen u sjemeništu. Također progovorili su i o svojoj odluci da se, iako je pred njima još dug put, usmjere prema svećeničkom pozivu.

Nakon župne mise, Župnik ih je počastio zajedničkim ručkom u župnoj kući.
Zahvaljujemo se našim gostima u nadi da će se jedan broj i naših mladih uputiti svetim putem služenja Bogu kroz službu čovjeku u njegovoj Crkvi.

22.04.2007

NAŠ CARITAS na djelu

Uskrsni su blagdani bili posebni poticaj članovima našeg župnog Caritasa na djelovanje.

Na uskrsni ponedjeljak, 9.04., pohodili su Dom za starije u Vodicama i svakom korisniku Doma predali prigodne pakete, a u ponedjeljak, 16. travnja, Vjera L., Mihovilka P. i Anka I. predali su glavnoj sestri Doma 25 paketa pelena za odrasle.

Također, dobrovoljci našeg Caritasa pohodili su za uskrsne dane i nekoliko nemoćnih osoba u njihovim kućama te im, uz uskrsnu čestitku, predali i poklon.
Treba spomenuti da naš Caritas mjesečno, u sklopu akcije "Pro vita", pomažu skrbnicima jednog djeteta, a isplaćuje marendu za tri učenika u našoj školi u Vodicama.

Očekujemo nove članove na ovom svetom djelu!

16.04.2007

 

VODIČKI ŽUDIJI - DOKUMENTARAC

ZUDIJI

Prošle, 2006. godine, HTV snimala je u našoj župi obrede Velikog tjedna s namjerom da izda dokumentarni film o starom običaju «čuvanja Božjeg groba» sa strane Žudija. Film je dovršen u Korizmi 2007. g. Dokumentarac, pod naslovom «Vodički žudiji», u trajanju od 34 minute, prikazuje ulogu žudija u obredima Svetog trodnevlja kao i u nekim drugim prigodama.

Premijeri filma u kinu Tuškanac u Zagrebu, 17. ožujka, nazočili su naši žudiji i članovi pjevačkog crkvenog zbora. Na blagdan Cvjetnice, 1. travnja 2007. g., film je prikazan pred punom dvoranom u Kulturnom centru u Vodicama. Na uskrsni ponedjeljak navečer, 9. travnja o.g., mogli smo ga gledati na malim ekranima.
Mi, koji smo navikli na ulogu žudija u slavljima naše župe, bili smo istinski radosni gledajući ovaj film. On je u nama probudio sve one drage uspomene koje u sebi nosimo od djetinjstva. Najviše nas veseli što se u dokumentarcu vidi ljepota i ozbiljnost bogoslužja, bogatstvo crkvenih liturgijskih i pučkih napjeva kao i pobožno sudjelovanje vjernika. Film je uspio vjerno prikazati Žudije upravo u vjerničkom ozračju Svetog tjedna muke, smrti i uskrsnuća našega Gospodina. Župa i grad Vodice mogu biti ponosni i na ovu i ovakvu dokumentaciju iz svoje bogate vjerničke prošlosti i sadašnjosti.

9.04.2007

lira

Čestitamo našoj "Liri" na još jednom uspješnom nastupu,
a svim članovima želimo
Sretan Uskrs!

Uskršnji koncert
Vazmeni ponedjeljak 9.04.2007.
Župna crkva Vodice

Pjevački zbor "Lira" - Vodice održao je na vazmeni ponedjeljak navečer, pod ravnanjem gospođe Tatijane Roca, svoj jedanaesti uskršnji koncert u našoj župnoj crkvi.
Izvođenje duhovnih skladbi, prožetih uskrsnom porukom, domaćih i stranih auktora, povećalo je kod svih nazočnih
uskrsni doživljaj i nahranilo našu uskrsnu vjeru i nadu.

09.04.2007.

Vodice, travanj 2007.
Proslavili smo VAZMENO OTAJSTVO

kor_pep07

Pepelnica 2007.

korz07_srijede

Tribine o Crkvi

kordob

Duhovna obnova

kor-sol

Solidarnost s Crkvom u BiH

Veliki broj članova Božjeg naroda ove župe sudjelovao je u proslavi muke, smrti i uskrsnuća našeg Gospodina.
Korizmeni hod od četrdeset dana, u kojem smo više zajednički i osobno molili, više slušali Riječ Božju, više mislili na svoju braću u potrebi, više činili djela pokore, više bili angažirani kao vjernici, pokazao je plodove napose u Velikom tjednu, od Cvjetnice do Uskrsa.

Pet korizmenih srijeda navečer posvetili smo produbljivanju otajstva Crkve; svakog petka i nedjelje po podne obavljali smo pobožnost Put križa / u 4. k. nedjelju i Cvjetnicu, i na Okitu/; svake korizmene subote do podne imali smo priliku za sakramenat svete ispovijedi; svakog korizmenog petka slavili smo uz misno slavlje i «korizmeni blagoslov sa Presvetim» uz pjevanje «Smiluj mi se, Bože » i «Ja se kajem». Pobožnost Četrdesetsatnog klanjanja u 5. k. n. sveli smo na sedmosatno klanjanje, a zatim smo tri dana imali duhovnu obnovu uz cjelodnevno ispovijedanje… Sve nas je to dovelo do proslave svetog Trodnevlja. Veliki četvrtak, misa Večere Gospodnje, s obredom pranja nogu i pričešću, uprisutnila nam je svu veličinu Isusove ostavštine; Veliki petak uz čuvanje sa strane Žudija «Božjeg groba», Put križa, Gospin plač te proslavu Muke i smrti Gospodnje sa procesijom kroz mjesto, nije mogao ostati bez snažnog odjeka u dušama svih sudionika.

Velika subota natisnula je u prostor naše crkve toliki broj vjernika da smo stajali poput srdela jedni uz druge, a mnogi su ostali pred crkvom. Svaki dio slavlja postepeno je toliko zahvaćao našu nutarnju pažnju da smo, nakon trosatnog stajanja na nogama, dočekali radosni pjev «Aleluja» i neizrecivu poruku «Uskrsnuo je». Sam Uskrs je još jednom ispunio na sve tri mise našu ž. crkvu uz «uzdisaj» za većim prostorom.
Uskrsni ponedjeljak ujutro sakupio je lijepi broj vjernika oko devetero novorođenčadi koji su doživjeli preporod vodom i Duhom Svetim. Trojica odraslih taj su preporod slavili u uskrsnoj noći uz petoricu drugih koji su zajedno s njima pristupili sakramentu Krizme i Prvoj pričesti.

I dok smo nabrojili barem nešto od onog vidljivog korizmenog gibanja unutar naše župne zajednice, ono najvažnije, a što se zbivalo u dušama vjernika, ostalo je nevidljivo našem pogledu, a zasigurno je neizrecivo sveto i uzvišeno…

Župnik je na uskrsnim misama zahvalio pojedinim grupama i pojedincima koji su ugradili svoje napore u život ove zajednice kroz minulo korizmeno vrijeme. Sada nam ostaje nastavak: život življen u Kristu.

UFANJE MI
USKRSLO JE,
KRIST,
MOJ GOSPOD
I SVE MOJE

uskrs


USKRSNUO JE!

ALELUJA!

MIN

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Braćo, sestre, prijatelji...

Koliko nam je potrebna radosna poruka u vremenima neprestanih šokova, trauma, nesigurnosti; Poruka, ne bilo kakva i ne o bilo čemu, već ona i onakva, koja dodiruje sam smisao našeg života i smrti, naše sadašnjosti i budućnosti, našeg vječnog određenja.

Uskrsnuo je! Klicali su prvi mučenici, priznavaoci, sveci... S tom vjerom u srcu Crkva je prelazila iz jednog u drugo stoljeće svoje trnovite povijesti; s tom vjerom u umrlog i uskrslog Gospodina i mi danas upiremo svoj pogled prema naprijed, prema Božjoj, i u Bogu, našoj budućnosti.

Braćo i sestre! Ovu uskrsnu čestitku prožimam tim svetim sadržajem koji neka se pretače u sav naš život, danas, sutra i uvijeke.

 

Korizma 2007. - Vodice
SVETO VAZMENO TRODNEVLJE

zadnjavecera
Veliki četvrtak /5.04./


- MISA VEČERE GOSPODNJE
19.30h: /obred pranja nogu,
prijenos Presvetog
uz pratnju «Žudija»/

Veliki petak /6.04./

vpetak- SLUŽBA MUKE GOSPODNJE
11h: Put križa sa Žudijima
14h: Gospin plač
19.30h: Obredi Muke i smrti Gospodnje
/Muka po Ivanu, klanjanje Križu, sveta Pričest/
21h: procesija Velikog petka kroz mjesto
strogi post i nemrs

Velika subota /7.04./ uskrs

- VAZMENO BDJENJE U SVETOJ NOĆI
20h: /Služba svjetla, Služba Riječi,
Krsna služba, Euharistijska služba,
«Žudiji padaju», blagoslov jela/

Nedjelja /8.04./
- VAZAM: NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA
9h: misa i blagoslov jela
11h: svečana vazmena misa
19.30h: večernja misa

Uskrsni ponedjeljak /9.04./
9h: misa s krštenjem djece
19.30h: misa
20.30h: uskrsni koncert «Lira» u župnoj crkvi

ALELUJA! USKRSNUO JE!

01.04.2007

Korizma - Vodice 2007.

DUHOVNA KORIZMENA OBNOVA

Veliki ponedjeljak, utorak i srijeda
/2.- 4. 04./

Naša župna zajednica organizira duhovnu korizmenu obnovu u Velikom tjednu: na V. ponedjeljak, utorak i srijedu.
«Crkva se treba stalno obnavljati u svim svojim članovima!» Tako glasi jedna poznata izreka.Cijela Crkva i svaki njezin član potreban je neprestane duhovne obnove. Potrebno nam se vratiti izvoru - Kristu!
Stoga, evo ti još jedne prilike da u svijetlu njegove riječi i otajstava njegova života promotriš svoj život, svoje postupke, svoje patnje...

Kršćanine! Koliko li pažnje posvećuješ svome vanjskom izgledu, svome stanu, odjeći, automobilu...? A zar da barem istu brigu ne posvetiš svome duhovnom životu i zdravlju, svome odnosu s Bogom i bratom čovjekom!?

rasipnisin

«Trebalo bi se iznova umiti i sniti u jasnim kapima ozorne rose.
Trebalo bi se konačno sastati sa već davno odbjeglim vlastitim srcem.»
 

Korizma - Vodice 2007.

Trpeći Isus s patnicima u Domu

Sakupljamo i u posebne ustanove odvajamo one koji nemaju «kvalitete» života poput nas mlađih, zdravijih i sposobnijih za napor, rad, zabavu… U takva sabirna mjesta spadaju i Domovi za starije i nemoćne osobe. Budući da smo ih odvojili, izolirali od očiju javnosti, čini nam se da takvih i nema u našem svijetu. Međutim, kad se nađete u društvu onih «koji su pri kraju» uhvati vas strah, želite što prije pobjeći, jer ne možete se pomiriti da postoji starost, nemoć, oronulost tijela i duše, i naša odgovornost za njih …

A ipak, to je stvarnost ne samo onog "drugog" čovjeka, već sutra i moja i tvoja. I ta me činjenica potiče na razmišljanje o onima koji danas pate noseći teret godina, bolesti, i onog najtežeg, zapuštenosti i zaboravljenosti. «Imam tri kćeri… a stavili su me ovdje!», reče mi jedna od njih.

U ovo korizmeno vrijeme, promatrajući Krista mučena i raspeta, naša ljudska i kršćanska zauzetost treba se ponajviše protegnuti na one koji su mu najbliži i najsličniji – na braću i sestre po našim kućama, bolnicama, staračkim domovima … U njihovim patnjama otkrivamo Kristove patnje koje se po njima nastavljaju za spas svijeta. Majka Crkva, po svojim svećenicima, osobito u ovom korizmenom vremenu, donosi takvima otajstva vjere – sakramenat pričesti, bolesničkog pomazanja – i podiže njihov pogled prema Raspetome.

U utorak, 27. 03., Župnik je pohodio Dom za starije i nemoćne u Vodicama i, kao toliko puta do sada, slavio misno slavlje u dnevnom boravku Doma. Bilo je to misno slavlje «uživo»: bez vanjskih ukrasa, okićenosti, mramora... Dvadesetak osoba u dubokoj starosti, okupljenih oko manjih stolova, svaki sa svojim križem, gledaju ozbiljno, a poneki i odsutno, pokušavaju izreći po koju molitvenu riječ… a potom, svećenik im pristupa podjeljujući im pričest, darovavši im Onoga koji je «naše boli uzeo na sebe».

Ovom doživljaju pridružio se i drugi, puno radosniji: časna Klara dovela je petnaestak vjeroučenika četvrtog razreda. Djeca su se pomalo prestrašenog izgleda okupila iza oltara, promatrala pred sobom ono što im odrasli ne omogućuju vidjeti svaki dan. Tih 15-tak djece satkali su «ruho» i sačinili najbolji ukras ovog misnog slavlja.

 

Cvjetnica - nedjelja Muke Gospodnje

Vodice, 1.04. 2007. CVJET1

Šestom korizmenom nedjeljom ili nedjeljom Cvjetnice ulazimo u sam vrhunac godišnje proslave Kristove muke, smrti i uskrsnuća. Spominjemo se u misnim slavljima te nedjelje Kristova slavnog ulaska u Jeruzalem kad ga je narod pozdravio onako kako i pristoji – kao Kralja i kad su mu klicali «Hosana, blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje, Hosana Sinu Davidovu…» Tako čašćen i proslavljan, Isus iz Jeruzalema više živ neće izići. Uslijedit će događaji Posljednje večere sa svojim učenicima, suđenje i put križa te smrt na Kalvariji….i uslijedit će onaj poseban Gospodnji izlazak u slavi: Uskrsnuće… Nedjeljom Cvjetnice započinje u liturgijskoj godini Sveti – Veliki tjedan koji svoju kulminaciju dobiva u Svetom trodnevlju: Velikom četvrtku, petku, suboti. Sveti su to dani Isusova prijelaza Bogu Ocu – Isusove Pashe preko muke, smrti, uskrsnuća, a sve - za nas ljude i za naše spasenje. I naša župska zajednica priključuje se tom svekolikom svjetskom katoličkom mnoštvu, puku svih boja i jezika što će u nedjelju Cvjetnice s maslinovom grančicom u ruci poći ususret Kralju slave.

CVJET2- Na Cvjetnicu ćemo slaviti po običaju 3 svete mise. Na jutarnjoj misi u 9h blagoslovit ćemo maslinove grančice. Muku će nam po ulogama čitati naša školska djeca.
- Svečana sveta misa bit će u 11h. Najprije ćemo se okupiti kod stare župne kuće gdje ćemo blagosloviti maslinove grančice i navijesti Riječ Božju. U svečanoj procesiji, dostojanstveno, kao nekad u Jeruzalemu, ući ćemo u hram Božji. Pjevat će se izvještaj o Kristovoj muci po Luki.
- Večernja sveta misa u 19.30h, bit će poput jutarnje, s blagoslovom grančica, s kratkim ophodom svećenika i ministranata kroz crkvu i čitanjem muke od strane mladih.

Hosana Davidovu Sinu:

blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje, Izraelov Kralju!

25.03.2007

« Učitelj je ovdje i zove te!»

«Quaranta ore» - Četrdesetsatno klanjanje

tijelovoVjernici uz naše primorje nekada su često obavljali klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom, a vrhunac takve pobožnosti bio je u Velikom tjednu kroz četdesetsatno klanjanje. Mi stariji nosimo u sebi nešto od tog svetog stajanja koje se duboko usjeklo u naš vjernički život. Oltar, najsvečanije okićen s onim najboljim što je posjedovala jedna župa i crkva, raskošno rasvijetljen, visoko na njemu Presveto u najsvečanijoj Pokaznici, a u crkvi na koljenima pobožni klanjatelji… Glasne zajedničke molitve, pjevanje, ili pojedinačno stajanje u dubokoj šutnji, stvaralo je mistično raspoloženje i duboki doživljaj. Bila je prava radost bdjeti pred Gospodinom na spomen njegovog četrdesetsatnog boravka u grobu… Tako je nekada bilo. Nešto je od toga do danas ostalo i u našoj župi.

klanjanjeI ove, kao i prošlih godina, na petu korizmenu nedjelju /25.03./, nakon «velike mise», izložit ćemo na oltar Presveto. Od 12h do 19h, bilo pojedinačno bilo u grupama, klanjat ćemo se euharistijskom Isusu u zahvalnoj molitvi, pjesmi i razmišljanju. U 19h bit će blagoslov s Presvetim.

Zašto se ne bi i ti pridružio ovoj pobožnoj korizmenoj drevnoj vježbi?! Tko zna gdje i kada te čeka Gospodin da se ozbiljno susretneš s njime! Možda jedan takav susret promijeni tvoj život i upravi tvoje korake na put Mira!

Ne zaboravi: «Učitelj je ovdje i zove te!»

24.03.2007

Korizmena ispovijed

trikriza «Najmanje jednom godišnje ispovijedi svoje grijehe …, barem o Uskrsu pristupi sakramentu Pričesti »

Tako je majka Crkva obvezala svoju djecu znajući da je to minimum nužno potreban da se održimo na nogama kao Kristovi vjernici. Povezala je tu svoju zapovijed sa proslavom Isusove muke, smrti i uskrsnuća, otajstvom našeg otkupljenja.

Svaka župa svojim župljanima, posebno u ovim korizmenim danima, pruža mogućnost za skrušeni pristup sakramentu Pokore, /Pomirenja, Ispovijedi/. I mi, u vodičkoj zajednici, vodimo računa o tome. Tijekom pojedinih korizmenih subota ispovijedila su se naša školska djeca: petaši, šestaši, sedmaši i osmaši.

U subotu do podne, pred Cvjetnicu, dva svećenika će nam biti na raspolaganju. Na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu, za vrijeme duhovne korizmene obnove, tijekom cijelog dana biti će prigoda za uskrsnu ispovijed.

Kome od nas nije potrebna riječ oproštenja koju nam Bog upućuje preko svoje Crkve?! Zar možemo biti i živjeti bez pomirenja s Bogom, samima sobom i bližnjima? Potrebno nam je temeljito duhovno pranje i čišćenje da bismo živjeli kao Božja stvorenja i djeca. Stoga Kristov vjernik sa zahvalnošću pristupa ovom sakramentu Božjeg milosrđa.

Ispovijed za mlade

U petu korizmenu nedjelju, 25.03., nakon večernje mise, u 20h, pružamo mogućnost za ispovijed našim mladima. «Nemojte da otvrdnu srca vaša!»

22.03.2007

Četvrti korizmeni tjedan /18.-25.03.2007./

SAVEZSVE BLIŽE USKRSU

Život ne može biti pravi život ako se ne ostvaruje kroz neprestana događanja. To vrijedi i za vjerski i duhovni život pojedinca kao i čitave zajednice. Vrijeme Korizme pokazuje to i za našu župnu vodičku zajednicu.

Jučer smo slavili četvrtu korizmenu nedjelju: tri misna slavlja, svako od njih sa svojim posebnostima; pobožnost Put križa na Okitu u poslijepodnevnim satima uz asistenciju Žudija, koji su, obučeni u svoje odore, pješice došli i vratili se u Vodice. Nakon večernje mise u Bažani drugi korizmeni susret za mlade…

Danas je svetkovina sv. Josipa, zaštitnika sv. Nazaretske obitelji i čitave Crkve, kojeg je Hrvatski sabor u 1687. g. proglasio «zaštitnikom Doma i Domovine». Njegov drveni kip na oltaru Sv. obitelji, i oltarna pala, umjetničko djelo iz 19. st. Sveca kako se nadvija nad Djetetom i Majkom, glasno nam svjedoče da su vjerničke generacije davno prije nas znale za duhovnu veličinu ovoga Sveca. Danas 175 župljana nose ime ovog Sveca; još jedan dokaz koliko je sv. Josip nazočan u našoj pobožnosti. Na dvije mise sjetili smo se u svojim molitvama i našeg biskupa Ante, koji je pred 10 godina primio biskupsko posvećenje, o čemu govori natpis na pobočnom zidu naše ž. crkve.

U srijedu, nastavljamo s Vjerskom tribinom, četvrtom po redu, u kojoj je sudjelovalo sedamdesetak odraslih vjernika.
- U četvrtak na večernjoj misi sudjelovat će jedan broj sudionika proslave «Svjetskog dana voda», koji će prije toga izvesti prigodni program ispod ž. crkve kod bunara. Zajedno ćemo zahvaliti Bogu za stvorenje vode i moliti da se svi odgovorno postavljamo pred tim darom bez kojeg nema života.
- U petak, još jedna pobožnost Isusovoj muci, koja je do sada znala sakupiti lijepi brokriz-maslinaj vjernika, a napose onih mlađih, koji su po grupama predvodili pobožnost.
- U subotu, nastavljamo u jutarnjim satima sa korizmenim ispovijedanjem osmoškolaca, ovog puta naših osmaša predvođenih od vj. Valerije.
- Dolazi Peta korizmena nedjelja sa blagdanom Blagovijesti; ovim datumom prelazimo na ljetno računanje vremena.
Od podne, poslije «velike mise», nastavljamo kroz sedam sati s klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom; svakog sata jedna od grupa vodi slavlje.
Večernja misa, koja obično okuplja mlađi svijet, uvest će naše mlade u skrušeni pristup sakramentu Ispovijedi, koja će se nastaviti nakon misnog slavlja.
Našim mladima odraslije dobi pruža se mogućnost dvodnevnog Puta križa koji se organizira na razini biskupije, a polazi u subotu iz Knina i završava u nedjelju u Skradinu. Očekujemo njihov odaziv, barem u manjem broju.

Dragi čitatelju, ovi su retci napisani za tebe! Žele ti pomoći da zauzeto vjernički proživiš ovaj korizmeni tjedan u svojoj vjerničkoj zajednici. Gospodin neka te privuče svome probodenom Srcu i zagrli zagrljajem svoje neizrecive ljubavi kojom nas sve uzljubi.

19.03.2007

solidarnost

Solidarnost sa Crkvom u BiH

Na 3. korizmenu nedjelju, 11.03., i naša se vjernička zajednica pridružila Crkvi u Hrvata sudjelujući u Tjednu solidarnosti s ljudima i Crkvom u BiH, a koji su pokrenuli naši biskupi.

Tijekom zadnjih ratnih sukoba iz BiH u Vodice su se doselile oko 250 obitelji s oko 800 članova. Oni danas žive, rastu i rade među nama, i svakim danom postaju sve više jedno s nama. To je bio još jedan od razloga što smo pozvali generalnog vikara Banjalučke biskupije mons Antu Orlovca da ovu nedjelju bude među nama. Preko sva tri misna slavlja on nam je održao prigodnu riječ iznijevši vjersko stanje nekada i danas u četiri biskupije u BiH. Od njega smo doznali kako danas izgledaju strukture Crkve i koje su mogućnosti njihova djelovanja. Mnoge je od nas iznenadila porazna činjenica da su dvije trećine katolika protjerane s područja Banjalučke biskupije /od negdašnjih 120.000 katolika, a danas ih ima svega 38.614, i to pretežno ljudi starije životne dobi/. Također smo upoznati s velikim brojem svećeničkih i redovničkih zvanja s kojima nas je podarila Crkva iz BiH.

Ovih dana uputili smo Hrvatskom caritasu 11.000 Kn koje je sakupila za ovu prigodu naša zajednica za potrebe Crkve u susjednom nam BiH. Zahvaljujemo Bogu što smo imali priliku više upoznati i kršćanskije suosjećati s našom braćom po vjeri i krvi.

11.03.2007

KORIZMENE SRIJEDE

VJERSKA TRIBINA

U prošlu srijedu, 7. 03., održana je u našoj župi druga od pet vjerskih tribina na temu: Crkvo,srijede07 tko si ti? Fra Gracijan Gašperov, voditelj, uspio je svojim laganim i opuštenim izlaganjem zainteresirati nazočne uvodeći ih u otajstvo Crkve. Broj od šezdesetijednog sudionika prve srijede popeo se u ovu na 75-ero tako da je naša vjeronaučna dvorana bila potpuno ispunjena. Ostaju nam još tri ovakva susreta; zasigurno oni koji ustraju do kraja ne će požaliti zbog uloženog truda budući da o vjerničkom stavu pred otajstvom Crkve ovisi naš zdravi kršćanski život.

Kroz tri iduće nedjelje korizmeni susreti održat će se i za naše mlade u vjeronaučnoj dvorani u 19.30h.

Prava je duhovna šteta ne iskoristili ove korizmene susrete!

08.03.2007

KORIZMA 2007.

KORIZMA U ŽUPI SV. KRIŽA – VODICE

žudijeUlazimo sa cijelom Crkvom u najsvetije razdoblje crkvene godine: vazmeni ciklus. U njegovom prvom dijelu nalazi se KORIZMA – Četrdesetnica koja nas intenzivno pripravlja na proslavu vazmenog otajstva našeg Gospodina – njegove muke, smrti i slavnog uskrsnuća. Nekada je korizma u ovim našim primorskim krajevima bila u znaku pokore, molitve, zajedničkog nastojanja oko obraćenja i iskrene pobožnosti prema trpećem i umrlom Isusu. Nešto od liturgijskog korizmenog bogatstva ostalo je do danas i u našoj župi: pobožnost Put križa, četrdesetsatno klanjanje, Gospin plač, korizmeni blagoslovi, Ps 51- Smiluj mi se, Bože, Ja se kajem…

Uz spomenute korizmene pobožnosti, ove korizme još planiramo:

. svake korizmene srijede, u 19.30h, u vjeronaučnoj dvorani «Bažani», vjersku tribinu na temu: «Crkvo, tko si ti?», voditelj je fra Gracijan Gašperov
 • tri večeri, 3. 4. i 5. korizmene nedjelje, susreti za mlađe, u vj. dvorani «Bažani», u 19.30h
 • na Veliki ponedjeljak, utorak i srijedu, u sklopu korizmene duhovne obnove, večernju misu i konferenciju, predvodi fra Nikola Mate Roščić.
 • «Ako danas glas Gospodnji čujete,

  nemojte da otvrdnu srca vaša!»

  20.02.2007

  caritas-djeca

  Mi
  u Korizmi 2007. g.

   

  Naša župna zajednica u ovoj korizmi 2007. ima mogućnosti da poraste u vjeri i ljubavi dok ide ususret proslavi vazmenog Kristovog otajstva – njegove muke, smrti i slavnog uskrsnuća. Večernja misa kroz korizmu je u 18h, a u 17.30h krunica
  - Svake korizmene nedjelje Put križa u 15h
  - Svakog korizmenog petka, u 17.30h, Put križa, misa, blagoslov s Presvetim sa «Smiluj mi se» i «Ja se kajem»
  - Svake korizmene srijede, u 19.30h /28.02., 7., 14., 21., 28. 03./ u Bažani, vjerska tribina na temu «Tko si ti, Crkvo?» - voditelj je fra Gracijan Gašperov
  - Na 3., 4., 5. korizmenu nedjelju, u 19.30h /11., 18., 25.03./ u Bažani, korizmeni susreti za mlađe – voditelj fra Gracijan Gašperov
  - Na Veliki ponedjeljak, utorak, srijedu, u 19.30h /2., 3., 4.04./ misa, propovijed i konferencija, voditelj fra Nikola Mate Roščić.
  Sudjelujmo s ostalim vjernicima na korizmenom putu koji nas vodi Uskrsnuću!

  Iz života župe

  Siječanj-veljača 2007. g.

  Naša župna wcrkvaeb-stranica nekako je zamrla s početkom nove godine. Nije ni čudo: blagoslov kršćanskih obitelji zahtijevao je svo naše vrijeme i podosta iscrpio naše snage. Nakon toga Župnik je kroz petnaestak dana bio na bolničkom liječenju, a zatim na oporavku. K tome treba nadodati da nakon božićnih i novogodišnjih praznika svagdanji život malo utihne. Sada je pred nama novi duhovni i pastoralni zalet u svetom korizmenom vremenu.

  Za vrijeme župnikova liječenja petorica su svećenika naizmjenično vršili liturgijsku službu u župi. Dobro je došla našim župljanima ova promjena!

  U prvoj polovici veljače polako smo se zagrijavali za nove početke. Tako smo, o tome smo već pisali, započeli sa katehezom za odrasle u kojoj sudjeluje osam osoba, održali nekoliko susreta za zaručnike, a naši vjeroučitelji redovito su održavali kateheze u školi kao i župni vjeronauk za prvopričesnike i krizmanike.

  Susret mladih

  Na Stepinčevo, 10. veljače, svečanom misom proslavili smo svetački-mučenički život našeg blaženika, a iste večeri u vjeronaučnoj dvorani u «Bažani», održao se susret srednjoškolaca s animatorima iz naše biskupije pod vodstvom don Marinka Mlakića. Četrdesetak mladih, kroz nekoliko sati druženja, upoznavali su jedni druge, sudjelovali u izmjeni iskustava, zajedničkoj molitvi, a nakon toga u pjesmi i razgovoru.

  Sastanak Župnog vijeća

  U ponedjeljak, 19. 02., održan je prvi ovogodišnji radni susret za članove našeg ŽPV-a. Kroz puni sat i po vremena, nakon osvrta na zapisnik prošlog sastanka, pred nama se je našla pastoralna tematika posebno u vezi svetog korizmenog vremena. Župnik je iznio pred vijećnike sve ono što kanimo poduzeti na planu župne zajednice da bismo obnovljene vjere mogli pobožno slaviti vazmeno otajstvo našega Gospodina i naše u njemu. Dva posebna svećenika-redovnika pomoći će nam na tom svetom putu. Osvrnuli smo se i na temu svećeničkih i redovničkih zvanja koja je stavljena pred nas u ovoj pastoralnoj godini. Nakon toga prešli smo na eventualia: zvonik, crkva na Stablincu, uređenje Bažane… I na kraju upoznati smo s pozivom našim roditeljima koji je uputila civilna udruga GROZD da podrže plan zdravstvenog odgoja u školi.

  Izrada idejnog plana

  U tijeku je izrada idejnog plana izgradnje crkve na Stablincu nakon čega će uslijediti rad na tehničkoj dokumentaciji i traženju lokacijske dozvole. Odlučili smo se na izgradnju crkve bez pratećih objekata, ali tako da ispod crkve bude podrum koji će poslužiti za pastoralne potrebe.

  Molimo Boga da svi zajedno ustrajemo na ostvarenju ovog projekta.zvonik

   

  Zvonik još u skeli

  Radovi na obnovi zvonika dobrano su se produžili. Sada je u tijeku završna faza na srednjem njegovom dijelu: zamjena kamenih ploča koje su toliko raspucale i odvojile se od svoje osnove da predstavljaju opasnost za prolaznike. Da li ćemo za Uskrs ugledati obnovljeni zvonik bez skele? Bože daj!

  20.02.2007

  Još jedna priprava odraslih za sakramente

  U božićnom pismu Župnika župljanima Vodica među ostalim stoji: «Organizirat ćemo tečaj za primanje sakramenata: krštenja, pričesti i krizme. Stoga molimo one odrasle, koji do sada nisu primili spomenute sakramente, da nam se prijave.»

  U ponedjeljak, 22. siječnja, u 19h, u župnoj kući, krenut ćemo na ovaj sveti put.

  Pozivamo one među nama koji do sada nisu uspjeli primiti ove temeljne sakramente kršćanskog života da iskoriste ovu mogućnost. Pojedinci tijekom godine znaju tražiti pouku osobito kad su suočeni sa skorom ženidbom. Prošle godine imali smo nekoliko takvih slučajeva pojedinačne priprave. Unaprijed više neće biti moguće izlaziti u susret takvim pojedinačnim molbama. krizma

  Stoga, molimo sve one koji žele pristupiti spomenutim sakramentima da nam se već od ponedjeljka pridruže. Za učestalost i broj susreta dogovoriti ćemo se zajedno.

  Molimo jedni za druge da ono što smo u životu propustili svojom ili tuđom krivnjom imamo snage i volje to ispraviti. Nikada nije kasno!

  Župnik don Frane

  20.01.2007

  Vidi starije vijesti