BLAGDAN NAŠAŠĆE SV. KRIŽA

Naslovnik i zaštitnik župe Vodice - Dan Grada Vodice

3. SVIBNJA

Postanak i sadržaj blagdana

Tijekom stoljeća sve do naših dana župa Vodice proslavlja blagdan Našašća sv. Križa, 3. svibnja, kao svog nebeskog zaštitnika i naslovnika. Poglavarstvo grada Vodice na temelju bogate vjerske baštine ove župe izabralo je 1994.g. ovaj blagdan kao DAN GRADA VODICE.

Prema kazivanju stare legende: mladi rimski časnik Konstantin, poganin, vidio je pred odlučujuću bitku za carsko prijestolje, na nebu znak kršćanskog križa, a podno njega natpis: »In hoc signo vinces!« - “U ovom ćeš znaku pobijediti». Potaknut tim viđenjem 313.g. dao je slobodu kršćanima.

Njegova majka, sv. Jelena Križarica, 14.09.320 g. pronašla je na Kalvariji Isusov križ. Na tom mjestu dao je car Konstantin sagraditi veliku dvostruku baziliku u kojoj je bio pohranjen veliki dio Kristova križa. Kršćani Jeruzalema počeli su na taj dan hodočastiti i slaviti sv. Križ, što je i začetak obreda Velikog petka. God. 614. perzijski car Chosran Abharwez osvojio je Jeruzalem i ponio sa sobom sv. Križ. Car Heraklije ga je 3. V. 628. bitkom opet zadobio. Blagdan našašća sv. Križa (zapravo ponovnog povratka u Jeruzalem po caru Herakliju) stari su Vodičani izabrali kao svog nebeskog zaštitnika i naslovnika. Zanimljivo je da i danas stariji puk naziva ovaj blagdan - sv. Jelina, stavljajući naglasak na sv. Jelenu Križaricu.

SVETA JELENA KRIŽARICA

Rođena je u priprostoj obitelji u Deprunu u Bitiniji, i kao djevojka služi u gostionici. Njezina ljepota osvojila je mladog oficira uglednog porijekla Konstancija Klora, koji je usprkos njenom siromašnom porijeklu uzima za ženu. Jelena mu rađa sina Konstantina. Konstancije u karijeri brzo napreduje, te ubrzo postaje cezar. Da bi učvstio svoj položaj odbacuje Jelenu, a ženi se podćerkom cara Maksimilijana. U svojoj odbačenosti Jelena nalazi utjehu u vjeri u Krista za čije se je progonjene sljedbenike već prije zauzimala kod svoga muža Konstancija. Postaje kršćankom. Nakon smrti Konstancija, vojska proglašava Konstantina za cara. Konstantin odmah uzima majku Jelenu na carski dvor. Kao carica živjela je pobožno i posvetila se karitativnom djelovanju. Na njezin poticaj Konstantin podiže mnoge bazilike. Već u poodmaklim godinama hodočastila je u Kristovu domovinu, i tu prema staroj predaji, na njezin poticaj biva pronađen Kristov križ /14.09.320./ na mjestu Kristova raspeća. Umrla je u visokoj starosti kolovoza 330. godine. Crkva slavi blagdan sv. Jelene Križarice 18. kolovoza.

Što nas danas u Vodicama podsjeća na zaštitnika i naslovnika ove župe?

- stara župska crkva na starom groblju iz 1402.g. /posvećena 1421.g./ nosi naslov Našašća sv. Križa;
- nova župna crkva iz 1746. g. također je posvećena Našašću sv. Križa;
- kapela sv. Križa iz 1870.g. podno Okita;
- kapelica sv. Križa na magistrali prema Pirovcu;
- nekada mnogobrojna bratovština sv. Križa iz 1484. g. Nalazimo u zapisima da je 15.12.1533.g. imala je 300 članova. Vrijedno je spomenuti da je godine 1783. na traženje vodičkog puka bratovština založila svu svoju srebreninu za nabavu žita koje je podijeljeno siromasima i gladnima u selu.

Danas nas u župnoj crkvi podsjeća na njezina zaštitnika i naslovnika:

- glavni barokni oltar sv. Križa, veoma lijep, sa križem, posvećen Spasitelju;
- srebreni moćnik sa moćima sv. Križa. /Nosi se u procesiji na Veliki petak i na blagdan Našašća sv. Križa/;
- nova stropna slika sv. Jelene koja u ruci drži Križ, a oslikana je za župnikovanja don Vjekoslava Kurenta /1954-1969/.

Župa, župna crkva i župni ured nose službeni naslov Našašća sv. Križa Vodice.

Blagdan slavimo 3. svibnja u suradnji sa Gradom. Crkveni dio programa sastoji se:
- sabirno mjesto pred starom crkvom sv. Križa na starom groblju u 10.15h
- procesija prema župnoj crkvi, u kojoj sudjeluju pojedine kulturne, sportske grupe, članovi gradske uprave...
- u župnoj crkvi svečana misa

Himan sv. Križu

Nije zato čudo da Vodičani imaju divni napjev za stari himan «Kraljeve idu zastave», u čast sv. Križa, koji je kroz povijest ušao u srce i dušu tolikih Vodičana , a posebno se pjeva u procesiji V. petka i procesiji blagdana sv. Križa.
Evo tog Himna u starom prijevodu:


KRALJEVE IDU ZASTAVE

 

KRALJEVE idu zastave,
otajstvo Križa svitli se,
kim Život smrt je podnio
ter smrću život iznio.

Taj život ranjen nemilo
prioštrim rtom sulice,
da nas od grija očisti,
vodu i krv je prolio.

Ono se virno ispuni
što spiva David s pismima,
narodu kad proreče
da Bog sa drva kraljuje.

O stablo krasno, prisjajno,
rumeno Kralja grimizno,
izbrano stupom dostojnim
prisveta uda ticati.

Blaženo, koji mišicom
postavši tila mirilom,
svitu je cina visila
ter paklu roblje odnila.


CRKVAOLTAR

Zdrav, Križu, samo ufanje
u ovo vrime od muke,
umnoži dobrim milosti,
a zalim prosti grišenja.

O Trojstvo, izvor spasenja,
duh svaki nek te proslavi,
koje si Križa pobidom
darova, nadari slavom. Amen.