Uz prošle božićne blagdane

Vjeroučenici u došašću

dosasceZa naše vjeroučenike četvrtih, petih i šestih razreda, bili smo nabavili božićni album i naljepnice uz misu svakog dana u došašću. Album smo podijelili djeci, koja su to htjela. Oni su nakon mise dobivali naljepnicu - sličicu koju su zalijepili u album. Svakog dana u došašću njih pedesetak do stotinjak sudjelovali su u misnom slavlju. U danima pred Božić moglo se osjetno zamijetiti koliko bolje i aktivnije sudjeluju u misnim molitvama i pjevanju, nego što je to bilo u prvim danima došašća. Slijedeće nedjelje, 3. kroz godinu, podijelit ćemo skromne nagrade onima koji su bili najuspješniji.

Bilo je zanimljivo vidjeti kako su pojedini roditelji sudjelovali u ovoj akciji. Majke ili očevi znali su zamijeniti svoju djecu kad ona nisu mogla biti na misi.

Još smo se jednom uvjerili kako djeca znaju biti velikodušna kad ih se na to motivirano potakne.

Božićna ispovijed

ministranti«Božić s Božićem u srcu» – bila je ponavljana riječ Župnika dok je pozivao vjernike na božićnu ispovijed. Tijekom došašća svake subote posebni svećenik bio je vjernicima na raspolaganju za ovaj sakramenat. Također, organizirano smo uz pomoć drugih svećenika ispovjedili svu školsku djecu, njih oko 6oo. Kroz tri dana prije Božića posebni svećenik je ispovijedao cjelodnevno.. Tako duhovno pripremljeni mogli smo puni vjerničke radosti slaviti božićno otajstvo našega Gospodina i naše.

Još se jednom pokazalo da Božić, kao i drugi blagdani, znaju probuditi savjesti naših vjernika da zatraže Božji mir i unesu ga kroz oproštenje grijeha u svoja srca i duše.

Polnoćka

crkvaPred Misu polnoćku naši vjeroučenici izveli su i ove godine prigodni božićni program. Pojedine grupe, «Ribice», prvopričesnici, ministranti, šestaši, uz recitacije, pjesme i meditaciju, pripremile su nas za božićno slavlje. Dječji nastup probudio je u nama odraslima onu iskrenu dječju radost, koju barem dijelom svatko od nas nosi u svome srcu. Uslijedila je uvodna pjesma «Radujte se, narodi», koja nas je uvela u misno slavlje i raspjevani hrvatski Božić. Zvonjava sa našeg zvonika pridonosila je božićnom ozračju i radosti, a sve se to očitovalo u iskrenoj čestitki «Sretan Božić», koju smo međusobno izmjenjivali.

Nakon polnoćke u župnoj kući našla se poveća grupa vjernika oko božićnog stola sa fritulama i pojedinim vrstama pića.

Blagoslov kršćanskih obitelji

Ove godine uz Župnika u blagoslovu je sudjelovao i bogoslov Kastor, iz Tanzanije, koji studira teologiju u Splitu. On je za one, koji ga nisu poznavali, bio ugodno iznenađenje.

Od 26. prosinca pa sve do 6. siječnja, uz prekid na prvi dan Nove godine, odkastor jutra do večeri nas dvojica smo pohađali kršćanske obitelji naših Vodica. Bili su to u najvećem broju molitveni susreti prožeti obiteljskim ozračjem i blizinom. Istina je, da su poneki susreti bili s manje vjerničkog intenziteta. To se dogodi tamo gdje obitelj nije povezana sa župnom zajednicom.

Svakog dana blagoslova šestero ministranata bilo je u pratnji. Već šesnaest godina zaredom djeca i mladi stiču iskustvo blagoslova, i danas oni to vrše s puno savjesnosti i zauzetosti. Dodatnu radost priredile su im pojedine obitelji koje su ih nagradile.

Tijekom blagoslova pojedine su nam obitelji pripremile ručak, a poneki dan i večeru. Ukupno, bilo je 20 obroka, a na svakom je sudjelovalo nas četvorica. To znači da su vjernici tijekom blagoslova priredili bogati ručak za 80 osoba. Pravi pir! Od srca zahvaljujemo onima koji su nas pogostili, i Bog im naplatio!

Božićni blagoslov prilika je za Župnika da upozna situaciju na terenu. Od tih spoznaja dolaze nadahnuća za određene pastoralne pothvate.

Zanimljivo je zabilježiti da je kroz deset dana blagoslova bilo pet sprovoda. Netko se glasno zapitao zašto Župnik nije prisutan. To pokazuje da dotični ne poznaje plan i zahtjevnost božićnog blagoslova.

Trebam zahvaliti petorici braći svećenika koji su me u to vrijeme zamjenjivali na pojedinim liturgijskim slavljima.

Zahvalnost kao Župnik upućujem svima koji su ovom prigodom dobrohotno dali svoj godišnji prilog za potrebe župe. Uvijek ističem da to ne mora biti ovom prilikom, ali ostaje sveta obveza kršćanskih obitelji da «doprinosi za crkvene potrebe» svoje župe.

18.01.2007

dankruha


Na dobro vam došlo

Porođenje

Sretan Božić! - Čestit Božić!...

 

Zdrav' Isuse, naša radost,
naša diko, naša sladost,
Spasitelju naš, Spasitelju naš!

Pripjev drevne božićne vodičke pjesme


CARITAS - NEDJELJA CARITASA

caritasznak Naša župska zajednica pripremala se i proslavila treću nedjelju došašća- nedjelju Caritasa. Bilježimo nekoliko konkretnih organiziranih poduhvata u služenju braći i sestrama kojima je naša ljubav i pomoć potrebna.

Naš Župni caritas posjetio je starije i nemoćne osobe u njihovim kućama, i u ime čitave naše zajednice čestitao im božićne blagdane te im predao prigodni poklon.

Pojedine grupe vjeroučenika tjednima su se spremale za ovu nedjelju. Na misi u 9h naša školska djeca i mladi s jednom majkom prinijeli su na oltar svoje darove.

LOGOTIP, BIBLIČARI, NAJMLAĐI - EKO GRUPA, KASICE

Na čelu misne prikazne procesije Barbara G. /6.r./ nosila je veliki logotip Caritasacaritas06-3 koji smo postavili na očigled svima pred ambon.

U ime biblijske vjeronaučne grupe, Marija B. prinijela je kovertu sa 1.200,00 Kn. Članovi te grupe, njih 40-tak, od 5.-8. razreda, kroz mjesec su dana svakog četvrtka marljivo izrađivali božićne čestitke. Na drugu nedjelju došašća iza misa ponudili su nam ih ispred crkve, i od naših doprinosa, gornji iznos poklonili su Caritasu.

djeca-cestitke06
Školska djeca – mališani od 1.-4. razreda, organizirani od svojih razrednih učiteljica i roditelja, sakupljali su priloge za našega Tončija S. i Luciju R. Eko grupa nižih razreda prodavala je iza mise 2. nedjelje došašća svoje božićne ukrase. Jedna mama i Narda /4.r./ na oltar su donijeli i taj dar.

Vjeroučenici viših razreda naše vodičke škole u vjeronaučnoj učionici imali su kasicu za Caritas. U ime svih petaša kasicu-limenku prinio je Krešimir C., a Marija D. /7.r/ kasicu-prasicu sa 782 Kn, koji su iznos sakupili učenici 6.-8. razreda.

Na koncu mise u 11h, pred nazočnoj zajednici vjernika, Župnik je sve spomenute prinose predao tajnici našeg Župnog caritasa zahvalivši posebno članovima koji su aktivno uključeni u rad našeg Župnog caritasa.

Na sve tri mise ove nedjelje vjernici su bili oduševljeni spomenutim akcijama naše djece i mladih.

Treba još nadodati da je milostinja ove nedjelje iznosila 7.700,00 Kn od čega je polovica iznosa predana Biskupijskom caritasu, a drugi dio našem Župnom.

Tako smo pokazali da pripadamo Crkvi, zajednici ljubavi, koja po svojim djelima postaje dostojna slaviti Božić, utjelovljenu Božju ljubav u Kristu Isusu.

19.12.2006


SV. NIKOLA ČUDA ČINI

Za našu djecu sv. Nikola je najdraži svetac. Čini mi se da djeca svake godine od njega iznova uče da su i oni pozvani činiti dobra djela, darivati sebe svome svNikola-djecabližnjemu. Ove godine naši vjeroučenici od 1. do 4. razreda odlučili su se odreći skupih darova da bi razveselili one koji su potrebniji. Uz materijalne darove koje su poklonili našem Tončiju (koji 19 godina leži u komi i Luciji s posebnim potrebama), odlučili su dio svojog vremena posvetitit starijim osobama u staračkom domu u Vodicama. Nakon priredbe u školi i susreta sa „sv. Nikolom“ uputili su se zajedno s mamama i s. Klarom u Dom. Pjesma, stisak ruke, osmijeh, skromni darovi, suze, isprepletali su se kao paukova mreža u susretu starijih i naše djece. Tišinu i muk njihova Doma razbila je dječja buka, smijeh, pjesma… Nakon susreta u dnevnom boravku, išli smo od sobe do sobe, da bi i oni nepokretni barem na kratko doživjeli našu dobru pažnju, stisak ruke, pjesmu… Navečer smo se okupili na Izvoru našega kršćanskoga života župnoj crkvi i sudjelovali u Svetoj misi i blagoslovu djece. I tada nam je sv. Nikola udijelio svoje skromne darove. /s.K.P./

12.12.2006

bozicnaslika

 

RASPORED BLAGOSLOVA

kršćanskih obitelji - VODICE 2006/07.


Pripazi na raspored!
Istovremeno dvojica svećenika obavljaju blagoslov kršćanskih obitelji


26.12.2006. - utorak

1. O.M.Hrvatske
2. O.V.Nazora
3. Prvomajska
4. I.Čaće /1.dio/

27.12.2006. - srijeda

1. M.Zore
2. G.Tonća
3. T.K.Branimira
4. H.Boraca

28.12.2006. - četvrtak

1. A.Španja
2. I.Čaće /2. dio/
3. Ž.fašizma
4. Šetalište M.S.
5. G.Ninskog
6. Fra P.Fržopa

29.12.2006 . - petak

1.Blata
2. Bristak /1.dio/
3. Prvička

30.12.2006. - subota

1. N.Š.Zrinskog
2. G.Kovačića
3. Pudarica
4. G.A.Kukure

31.12.2006. - nedjelja

1. A.Starčevića
2. Plimica
3. Rupina

2.01.2007. - utorak

1. Brunac /1. dio/
2. Želino
3. Zadarska
4. Brunac /2. dio/

3.01.2007. - srijeda

1. P.p.čete
2. K.Zrinski
3. P.Berislavića
4. Obrove /1. dio/
5. Lička

4.01.2007. - četvrtak

1. B.Knezova /1.dio/
2. P.Šubića
3. Migalovica /1. dio/
4. Dočine
5. M.Stanka

5.01.2007. - petak

1. K.Pamukovića /1. i 2. dio/
2. Migalovica /2.dio/

Donji popis odnosi se na
obitelji koje blagoslivljamo poslije
podne u prvim danima blagoslova.

- Obrove /2.dio/
- Zatonska /2.dio/
- Bristak /2.dio/
- A.Starčevića /2.dio/


26.12.2006. - utorak
1. Lovetovo
2. P.V.Lisinskog
3. Narodnjaka
4. M.Krleže
5. Šibenska
27.12.2006. - srijeda
1. T.Franje Tuđmana
2. O.J.I.Cota
3. B.Kaja
4. Dulcin
5. A.Poljička /1-5.2-54/
6. Don A.J.Polica
28.12.2006 . - četvrtak
1. A.Poljička /7..54../
2. B.Knezova /2.dio/
3. M.Gupca
4. I.Pelajića
5. P.Roca
29.12.2006. - petak
1. M.Vruje
2. G.Ivasa
3. V.Venca
4. N.Tesle
5. Artina
30.12.2006.- subota
1. Magistrala /neparni br./
2. E.Kumičića
3. A.Šenoe
4. Sarajevska
5. Skopska
6. R.Boškovića
7. F.Vrančića
31.12.2006. - nedjelja
1. Magistrala /dio/
2. M.Marulića
3. B.Ć.i Metoda
4. Lj.Gaja
2.01.2007. - utorak
1. Magistrala /parni br./
2. Ljubljanska
3. A.Kovačića
4. Zagrebačka
5. Stablinac /ne IV i XI/
3.01.2007. - srijeda
1. J.Š.Akabe
2. I.dr.Ribara
3. B.Udovičića
4. Stablinac IV i XI
5. A.Mihanovića
6. E.Kvaternika
7. A.K.Miošića
8. Neretvanska

4.01.2007. - četvrtak

1. I.Gundulića
2. T.Ujevića
3. Dr.V.Mačeka
4. Kraje
5. Splitska /2.dio/
6. U.A.Kule
7. B.Š.Šijca
8. J.Šižgorića

5.01.2007. - petak
1. Zatonska

6.01.2007. - subota
1. L.A.Kabalera
2. Splitska /1.dio/


Crkveni kalendar - 3.12.2006. do 8.01.2007. - Vodice

Nedjelja /3./: Prva Došašća
Srijeda /6./: Sv. Nikola, biskup - donosi darove djeci - misa u 17.30h
Petak /8./: Bezgrešno začeće BDM - Mise u 9 i 17.30h
Subota /9./: U 6.30h Misa zornica; Ispovijed od 7h do 11h; 6. razredi u 9h
Nedjelja /10./: Druga Došašća
Petak /15./: U Bažani susret za roditelje krizmanika u 16.30h
Subota /16./: U 6.30h Misa zornica; Ispovijed od 7h do 11h; 7. razredi u 9h
Nedjelja /17./: Treća Došašća – Nedjelja Caritasa; milostinja za Caritas
* Proslava Božića * U ponoć sa 17. na 18. prosinca zvona s našega zvonika najavit će skore božićne blagdane. Okupljeni vjernici u ž.crkvi, uz kađenje oltara, pjevaju božićne pjesme
Ponedjeljak /18./: pričest bolesnika po kućama- prijava;
Utorak /19./: u 11h misa u Domu; za 8.razrede ispovijed u 15.30h
* Ispovijed: Od četvrtka do subote /22-23./: u župskoj crkvi bit će na raspolaganju posebni svećenik za božićnu ispovijed od 8-11h i 16-18h
Petak /22../: U Bažani susret za roditelje prvopričesnika u 18.30h
Subota /23/: U 6.30h Misa zornica. Ispovijed od 7h do 11h u ž. crkvi
Nedjelja /24./: Četvrta došašća - Badnji dan; Mise u: 9,11 i 24h
* U 9h preko mise zajednička božićna pričest školske djece i mladeži
* u 24h: misa polnoćka - u 23.30 djeca - izvode božićni program
Ponedjeljak /25./: Božić - Porođenje Gospodinovo; mise u 9, 11, 17.30h
Utorak /26./: Sv. Stjepan Prvomučenik
- mise u 8h i 17.30h; koncert «Lira» u 19h
* Počinje blagoslov kuća. Raspored blagoslova na stranici 12. i 13.
* Tko može pripremiti skromni ručak ili večeru za svećenika i pratnju na svoj dan blagoslova, neka nam se prijavi! Zahvaljujemo!
* Tijekom tjedna, dok traje blagoslov kuća, mise u 8h
Srijeda /27./: Sv. Ivan, apostol i evanđelista, misa u 8h
Četvrtak /28./: Nevina dječica, Mladenci - misa u 17.30h, blagoslov djece
Nedjelja /31./: Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa - Stara godina
- u 17.30h misa i blagoslov s Presvetim uz «Tebe Boga hvalimo»
- u 23.30h na Okitu molitveni doček Nove godine
Ponedjeljak /1.01.2007./: Nova godina – Sveta Marija Bogorodica
Svjetski dan mira - mise: 11 i 17.30h
Petak /5./: Misa u 17.30h i blagoslov vode
Subota /6./: Bogojavljenje – Sveta tri kralja; mise u 9, 11 i 17.30h
Nedjelja /7./: Krštenje Gospodinovo
* Završava božićni ciklus, a započinje «Vrijeme kroz godinu».


Naša župa u adventu
»Već se bliži vrijeme blago,
već se bliži onaj čas!»

Približilo se vrijeme blago,
vrijeme posebne milosti za svakog od nas.
Polagano, ušavši u došašće, upravljamo vjernički pogled k Djetetu iz Betlehema. Kako Ga naša župna zajednica dočekuje?

Aktivnosti u župi kroz došašće

 1. svake subote u 6.30h ujutro slavimo MISU ZORNICU
 2. svake subote od 7-11h poseban svećenik bit će na raspolaganju za svetu ispovijed
 3. naša školska djeca kroz sve navedene subote, u organiziranim grupama, pristupat će božićnoj ispovijedi u vremenu od 9 – 11h

  Preporučamo da:
 • kroz ovo sveto vrijeme imamo u svojim kućama adventski vijenac ili panj, da barem svake nedjelje zajedno molimo za obiteljskim stolom
 • više molimo, osobno i zajednički
 • nipošto ne izostavljamo nedjeljnu misu
 • se pomirimo s Bogom i bližnjima po sakramentalnoj ispovijedić

 • Obaviještavamo
 1. drugu nedjelju došašća, iza misa u 9 i 11h, naši bibličari – djeca prodavat će svoje uratke: božićne čestitke; sav prilog daruju Caritasu
 2. treća nedjelja došašća – nedjelja Caritasa - prihod od milostinje ide za potrebe Caritasa, tome se priključuju i dobrovoljni prilozi naših vjeroučenika od 5-8 razreda kao i prihodi od prodaje čestitki
 3. Župnik će u Staračkom domu podijeliti sakramenat ispovijedi i slaviti misu na kojoj će sudjelovati i naši trećaši, i tako donijeti dio božićne radosti našim starima i bolesnima
 4. djelatnice župnog Caritasa s nekolicinom osmašica pohodit će obitelji starijih i nemoćnijih osoba i donijeti im djelić božićne radosti.

Iskoristimo ponude milosti koje nam se kroz ovo došašće nude u župi. Razborito i s puno osjećaja za druge vjernike planirajmo ispovijed ne ostavljajući je za zadnji čas.


Vjeroučenici u Došašću s božićnim albumom i
svagdanjom misom do Božića

nikolaPotičemo svu našu školsku djecu i mladež, napose ministrante, prvopričesnike i krizmanike, da kroz cijelo došašće redovito, koliko im to školske obveze dozvoljavaju, svake večeri sudjeluju u misnom slavlju. Bit će to najbolja priprava za proslavu Božića… Našim najmlađima, vjeroučenicima od 3.- 6. razreda nabavili smo jednostavne i skromne albume sa sličicama s nazivom «Božić» i 24 sličice – naljepnice. Na nedjeljnoj misi, 1. nedjelje došašća, Župnik je predstavio album i objasnio vjeroučenicima što će činiti. Za svaku večer svoga sudjelovanja na misi dobit će po jednu sličicu – naljepnicu. Kad dođemo do samoga blagdana Božića, oni najmarljiviji imat će album ispunjen sličicama. Za takve marljive i revne kršćane najveći dar biti će to što su svoje srce pripravili da doista bude ugodan dom malom Isusu. Neće izostati ni poneki božićni dar za tu djecu…

04.12.2006

«Ribice» i naši animatori

ribice-1Negdje krajem listopada sa Župnikom i vjeroučiteljima na sastanku su se našla naša dvojica animatora Ivan i Ante. Poželjeli su okupiti vjeroučenike drugog razreda osnovne škole i tako početi sa župnom vjeronaučnom igraonicom – radionicom prikladnom za njihovu dob. Oni bi im ponudili sastanke jednom tjedno, subotom oko 16h u našoj vjeronaučnoj dvorani u Bažani. Bilo bi to kvalitetno provedeno vrijeme u igri, pjesmi, glumi. Župnik je svesrdno podržao ovakvu ideju i odlučili smo o tome obavijestiti roditelje naših drugašića. Jednu večer listopada za njih smo organizirali krunicu za obitelji, a poslije toga ih je don Frane upoznao s ovim projektom.

Već iduće subote, zadnje u listopadu, animatori su imali prvi susret. Od 82 drugašića, koliko ih imamo na vjeronauku u školi, na susret je došlo njih 10-tak. Zahvalni Bogu i na tom odazivu,, animatori su se trudili s djecom pjevati, glumiti, crtati. Za potrebe rada koriste i dvoranu u kojoj je nekad bio zbor «Lira».ribice-2

Igraonica i njezini članovi dobila je ime «Ribice»! Znakovit naziv ako se podsjetimo da je riba prvi znak kršćana, a ovi naši mališani zapravo su kršćani u razvoju – prave male Isusove ribice. Ivan i Ante rade s ljubavlju, strpljenjem i radošću, a ovoj tvrdnji je i porast broja «Ribica» na 24-ero. Dok molimo za naše «Ribice», Župnik i vjeroučitelji animatorima pružaju svu moguću podršku, stručnu, moralnu, savjetodavnu. Samo tako valja nastaviti.

02.12.2006


 

vedran1

Uz preranu smrt dragog prijatelja

Listopad 2006.

Shrvani i opterećeni ne možemo se oteti
događaju proteklog tjedna.
Znamo da smo i mi zatajili,
ali…
dragi, svi naši roditelji,
gdje ste vi?

 

Bog je stvorio dobro,
čovjek nadodao zlo.
Bog nam je dao slobodu,
a izabrali smo ropstvo.
Nemoral, drogu, alkohol
nude nam svaki dan.
Auto, televiziju, internet, mobitel…
kupili ste nam vi, i nestali
iz našeg života.
Gdje ste? Trebamo vas.

Veki! Što si nam htio reći?
što li poručiti?
Odgovor iz tvojih usana nikad nećemo čuti,
ali pokušajmo ga razabrati iz gore izrečenog.

Hvala Veki za svaki novi stisak
prijateljske ruke.
Hvala za neki novi život,
Hvala za poruku,
Hvala za pouku,
Hvala, jer će možda i slijepi otvoriti oči.

Neka te ISUS primi u svoj naručaj,
jer život s ISUSOM ima smisla i budućnost.
Naša želja: neka se nikada, baš nikada više ovakvo što ne ponovi.

P.S. Don Frane molimo Vas ovo pročitate našim roditeljima
i više puta kada to bude zgodno prema prilici i evanđelju.

MLAĐARIJA VODICA

31.10.2006

 

Bogoslužje u župi Vodice

1. Svi sveti, 1.11.2006.

U župnoj crkvi:

Mise: 9h, 11h, 17.30h

Na gradskom groblju:

Bogoslužje za pokojne: 15h

groblje06-72. Dušni dan, 2.11.

U župnoj crkvi:

Mise: 9h i 17.30h

Na starom groblju:

Misa: 11h

POKOJ VJEČNI DARUJ IM, GOSPODINE!


U posjetu Gradu mrtvih

groblje06-6

 

Zajednica vjeroučenika, ministranata i bibličara, njih 36, u subotu 28. listopada okupilo se u župnoj crkvi. Svi su u rukama imali lampaše – svijeće i cvijeće. Nakon sabrane meditacije i razmišljanja o prolaznosti života, kršćanskom pogledu na smrt, sadržaju slavlja blagdana Svih Svetih i Dušnog dana, krenuli su prema gradskom groblju. Pred glavnim križem svi su upalili svoje svijeće, razmišljali o značenju križa na svakom grobu, slušali izvještaj evanđeliste o Lazarovu uskrsnuću i molili za pokojne. Pojedini su vjeroučenici poslije obišli grobove svojih predaka. Sve se ovo dogodilo da se djeca i mladi naviknu na kršćansko izražavanje vjere u vječnost, a pod vodstvom vjeroučiteljice Valerije, voditeljice bibličara i ministranata i vjeroučitelja Igora, voditelja i gitarista ministrantske grupe.

28.10.2006


Oživljena listopadska krunica

Već je uobičajeno da Gospine mjesece, svibanj i listopad, oživljujemo molitvom krunice koju predvode naša školska djeca. Tijekom ova dva mjeseca izmjenjuju se vjeroučenici, od najmlađih do najstarijih. Ove starije, već zrelije, doista je krasno vidjeti u svoj ozbiljnosti i sabranosti molitve.

Župnik je ove godine predložio da pokušamo krunicu oživjeti na još jedan način. Preko nedjeljnih misa, u predzadnju i zadnju nedjelju listopada pozvao je roditelje naših vjeroučenika da zajedno sa svojom djecom dođu na krunicu koja će biti namijenjena za njihove obitelji.

U pretposljednjem tjednu listopada tako su svoju večer krunice s roditeljima imali vjeroučenici 2. 3. i 4. razreda. U posljednjem tjednu listopada svoje večeri krunice imali su s roditeljima vjeroučenici 6., 7., i 8. razreda. Vjeroučiteljica je k tome svaku obitelj i pismeno pozvala na sudjelovanje u molitvi krunice. Odaziv roditelja bio je u granicama očekivanog; najmarljiviji su bili roditelji trećaša i osmaša.

Ovo iskustvo potiče nas da i u buduće nastavimo s ovom praksom.

28.10.2006

 

krist1 

Raspored
župne kateheze u našoj
župi Vodice


Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša!

Kateheza interesnih grupa

1. Biblijska grupa /5-8. razred/:
četvrtak u 16h, Bažana, vjeronaučna dvorana

2. Ministranti /1-8.raz. i srednjoškolci/:
subota u 11h, Bažana, vjeronaučna dvorana i župska crkva

3. Dekorateri:
subota u 18.30h, Bažana, mala dvorana

Kateheza dobi

1. Vjeronaučna igraonica za 2. razrede "Ribice"
subota u 16h, Bažana

2. Prvopričesnici:
petak u 9 i 10h ili u 14 i 15h, Bažana, vjeronaučna dvorana

2. Krizmanici:
utorak u 17h, 8. A i C, Bažana, vjeronaučna dvorana
petak u 17h, 8. B i D, Bažana, vjeronaučna dvorana

3. Srednjoškolci:
subota u 20h, Bažana, vjeronaučna dvorana

Odrasli

1. Biblijska tribina:
Srijeda u 20h, Bažana, vjeronaučna dvorana

2. Zaručnička pouka za vjenčanje
po dogovoru

3. Priprava za krštenje djece:
subota uoči krštenja u 10.30h, župna kuća

08.10.2006

Župni vjeronauk 2006/07.

U drugom tjednu listopada započeli smo sa župnim vjeronaukom i to za srednjoškolce,
pripravnike za Prvu pričest /treći razredi osnovne škole/ i pripravnike za krizmu, /osmi razredi/.
djecaboz1

U petak navečer, poslije mise, održali smo susret s roditeljima prvopričesnika kojih ove godine ima 96-ero. Župnik im je govorio o potrebi temeljite priprave za Prvu pričest te naglasio da uspjeh ovisi, među ostalim, i o suradnji i zauzetosti roditelja, posebno naglasivši zajedničko slavljenje nedjeljne mise.

Nakon toga govorila je č.s. Klara, koja će voditi djecu kroz prvopričesničku pripravu.

prvoprics1U nedjelju, 8. listopada, poslije večernje mise, bio je u ž. crkvi i sastanak za roditelje pripravnika za Krizmu. Njih ima 83-je. Župnik je i ovog puta pokušao posvijestiti silnu odgovornost koju roditelji imaju pred Bogom i Crkvom za ljudski i vjerski odgoj svoje djece. Ova dob je u tom pogledu puno ranjivija i teža pa i na vjerskom području. Svi mogući utjecaji, mnogi od njih negativni, snažno pritišću naše mlade. Zato svi, a napose roditelji, molitvom i žrtvom trebaju stajati uz njih i s njima. Također, Župnik je roditeljima pojasnio zašto uvodimo ovaj sat tjednog župnog vjeronauka naglasivši, među ostalim, da ćemo tako izbjeći pritisak priprave pred samo krizmeno slavlje, a i priprava će biti kvalitetnija. Zatim je uzela riječ i vjeroučiteljica Valerija koja u školi vodi naše osmaše.

16.06.2009

Kruh naš svagdanji

danikruhu1U petak, 6. listopada, niži razredi naše Vodičke škole, sakupljeni u Kulturnom centru Vodice, proslavili su Dane kruha. Uz učiteljice pojedinih razreda u pripremi i izvedbi programa sudjelovali su i pojedini roditelji djece.

Bilo je lijepo vidjeti naše «Perlice» kako pripremaju i peku kruh «kako je to nekad bilo». Djeca su to znatiželjno promatrala i nagradila ih oduševljenim pljeskom. Razredne grupe učenika izvodile su recitacije i kratke igrokaze uz zborno pjevanje. Sve je to prožimala zahvalnost Bogu na daru KRUHA našeg svagdašnjeg. Na koncu, uputili su poziv nazočnom Župniku da predmoli blagoslovnu molitvu nad plodovima zemlje i rada ruku čovječjih. On je to učinio pozvavši nazočne da mu se, raširenih ruku, pridruže u molitvi Oče naša za «Kruh naš svagdanji daj nam danas»!

danikruha2Nakon toga Župnik je dijelio «gladnoj» djeci komadiće kruha koje je odlamao od velike pogače.
Ove godine svečanosti je pridonio i svečani ambijent dvorane Kulturnog centra Vodice.

06.10.2006

Još jedna spašena…

tri-bunaraMale, skromne kapelice nekoć su bile posijane po našim poljima, raskršćima, putevima. One su svjedočile vjeru naših pređa koji su uvijek živjeli pod Božjim okom. Onda je došlo vrijeme «prosvjetiteljstva» nakon Drugog svjetskog rata i one, neke porušene, druge zapuštene, gotovo su nestale među nama. I nakon takve «ledene studeni» došla je 1990. g. i sve ono što je iza nje uslijedilo: te drage kapelice počele su uskrsavati na novi život. Kroz posljednjih petnaestak godina njih dvadesetpet su obnovljene ili ponovno podignute.

Eve jedne najnovije.kapelica06

Bračni drugovi, Ivica pk. Jerika Bilan i njegova supruga Marija, nastanjeni u Zagrebu, nedavno su obnovili staru i gotovo srušenu kapelicu. Nju su nekoć podigli njihovi stari uz svoje zemljište koje se nalazi u Rakitnici, nedaleko crkve sv. Ivana, na predjelu «Tri bunara» i «Lokve».

Nakon blagoslova kapele Župnik je čestitao supružnicima na plemenitom poduhvatu koji najbolje govori o njima i njihovim pređima. Poželimo novoj članici u popisu vodičkih kapelica «dugi život», i neka je više nikad ne zadesi sudbina koju je doživjela nakon Drugog svjetskog rata.


Započeli na Okitu - listopad

djecaokitlistopad06-1U nedjelju, 1. listopada, naša školska djeca i mladi na vjernički način započeli su Marijin mjesec listopad.

Vjeroučenici 6., 7. i 8. razreda zauzeto su skupljali male gumene «loptice skočice» koje su svakodnevno prisutne u njihovoj zabavi. Iz dana u dan odricali su se jednog broja loptica, skupivši ih 90-tak, nanizali ih na ribarski konac i napravili jedinstvenu krunicu živih boja od loptica skočica.

Na kraju mise te nedjelje, u 9h, Župnik je pozvao i djecu i starije da kroz čitav mjesec molimo Gospinu krunicu. Osmašice Nikolina N. i Katarina G. na oltar su donijele «krunicu od loptica» kako bi i ovo «djelo mladih» bilo poticaj, i vršnjacima i odraslima, na zauzetu listopadsku pobožnost.

Isto to nedjeljno poslijepodne, u 16 sati, grupa od 27 vjeroučenika krenula je od župne crkve Gospi na Okit pješice. Bila je to zajednica ministranata i dio članova biblijske grupe na čelu s vjeroučiteljicom Valerijom kojoj su u pomoć pritekli jedan roditelj / Dragan T./ i animator Ivan G.djecalisopad06-3

U tišini i svetosti brda Okita, u divnom Gospinom zdanju, izmolili smo čitavu radosnu krunicu namijenivši je duhovnom dobru naših obitelji i roditelja. Nakon pjesme i kratke meditacije, ispred crkve Ivan je priredio desetominutnu igru.

Duhovno osvježeni, nadahnuti Gospinim Okitom, Majčinom brigom za svoju djecu, tijelom umorni, duhom uzdignuti, vratismo se svojim roditeljima, noseći im dio okitske radosti i blagoslova.

Svaku večer pojedine školske grupe sudjelovat će u listopadskoj pobožnosti u našoj ž. crkvi. Prva večer, 2.10., pripala je grupi od 38 četvrtaša. 02.10.2006

SV-MIHOVIL1Sastanak Župnog pastoralnog vijeća

U ponedjeljak, 18. rujna, održan je, treći po redu u ovoj godini, radni sastanak Župnog pastoralnog vijeća naše župe. I na ovoj sjednici, kroz puna dva sata, živo smo raspravljali o vjerskom i pastoralnom životu u župi.

Nakon čitanja i osvrta na zadnji zapisnik prešli smo na prvu točku sjednice: proslava 300. obljetnice smrti Službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne. Zaključak je bio jednodušan: pridružujemo se našim Časnama u proslavi ove značajne obljetnice napose kroz sudjelovanje u svečanoj Euharistiji u katedrali Šibenik koju će predvoditi kard. Josip Bozanić. Naša župna zajednica duguje posebnu zahvalnost časnim Sestrama ove Družbe koje već 38 godina pastoralno djeluju među nama.

Zatim smo prešli na blagdan sv. Mihovila, zaštitnika Grada i Biskupije. U diskusiji smokatedrala se složili da svaka župa, pa tako i naša, treba pridonijeti da ovo godišnje slavlje postane vidljivi znak našeg biskupijskog zajedništva u znaku sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika grada Šibenika i čitave Biskupije. Župnik će stoga potaknuti vjernike na sudjelovanje u prigodnoj procesiji kroz Grad u 10h i svečanu Euharistiju pred katedralom, 29. rujna.

Uslijedio je zatim osvrt na krizmeno slavlje i uvođenje tjednog župnog vjeronauka za slijedeće krizmanike, što će nam olakšati njihovu neposrednu pripravu. Rasprava se prenijela na rad s mladima, bračnim parovima, o potrebi dječjeg pjevačkog zbora, o češćem bogoslužju na Okitu … Pokazalo se i ovog puta da naše želje nadilaze naše mogućnosti.

Župnik je pri kraju obavijestio nazočne o Web stranici naše župe koja pomaže komunikaciji unutar zajednice, o produžetku mandata Anti Č. kao izvanrednom djelitelju pričesti…

Treba uvijek nanovo odati priznanje svim članovima ovog važnog župnog tijela koji daju svoj dragocjeni doprinos vjerskom životu župe.

19.09.2006

okit-crkva1

okit-crkva5

okit-11


GOSPI OD OKITA

 

Zabijeli se izdaleka

na vrh brda od Okita

Crkva je to od kamena

a Gospi je posvećena

Od podnožja sve do vrha

posijana postajama…

Bijela cesta uređena

i borovim zasađena

Don Frane se potrudio

Gospi Crkvu sagradio

Tu je Njeno ukazanje

pretvorio u znamenje

Sa vrh brda Njena ruka

čuva narod od svih muka

Vodičkog je Mati svita

naša Gospa od Okita.

 

Mala Gospa 2006.


Dida Ivo ovu pjesmu posvećuje
don Frani i Gospi od Okita

12.09.2006

Krizmeno slavlje u našoj župi

Svanula je nedjelja 10. rujna. Željno čekana i dugo pripremana. Nedjelja je to osobitog slavlja za 80-tak obitelji naše župe, ali i slavlja cijele župe i šibenske biskupije. Zajednica od 80-tak krizmanika, polaznika prvog razreda srednje škole, pristupila je sakramentu svete potvrde postajući tako u Kristu i Crkvi odrasli i zreli.

U nedjelju, već u 10h, pred crkvom su bili gotovo svi krizmanici sa svojim obiteljima i kumovima. Svečano misno slavlje počelo je u 10.30h himnom «Dođi Duše Presveti» koju su naši slavljenici već u 6. razredu naučili napamet, ali sad im je zbor odraslih pomagao pjevati, jer trema i iščekivanje učinili su svoje… Nakon Župnika, u ime krizmanika, oca Biskupa pozdravio je krizmanik Nikola. Kako je uobičajeno uslijedila je služba Riječi u kojoj je sudjelovao i roditelj jednog od njih, J. Blatančić. Biskup je u svojoj homiliji pozvao krizmanike da se oslobode strahova kojima je današnji čovjek sve više izložen te da odvažno i hrabro svjedoče svoju vjeru.

Uslijedila je obnova krsnih obećanja. Svijeće su im zapalili četvorica animatora koji su s nama vjeroučiteljima bili kroz sve vrijeme intenzivne priprave. Bilo je to znakovito: mladi krizmanici svjetlo vjere primaju iz ruku odraslijih kolega koji u svojoj župi već aktivno rade osnaženi Duhom Svetim po krizmi. I svečano «Vjerujem!» i «Odričem!». Nakon toga uslijedio je sam čin krizme. Krizmanik izgovara svoje ime i čuje se Biskupova riječ: «primi pečat dara Duha Svetoga…» i svečano krizmaničko «Amen!». I ruka kuma na ramenu kao zalog svjedočanstva vjere i podrške životom. Sad su naši krizmanici konačno uronjeni u tu divnu kupelj Duha Svetoga, uključeni u rijeke Božje milosti i od njih možemo očekivati da rode plodove Duha. Uskoro je uslijedilo sjedinjenje s Kristom po svetoj pričesti. U organizaciji grupe vrijednih roditelja, krizmanica Marija zahvalila je u ime svih krizmanika Biskupu, Župniku, vjeroučiteljicama č. Klari, Valeriji koja ih je od petog razreda vodila, animatorima, roditeljima, kumovima… Zahvalivši svojim suradnicama, Župnik je prigodne plakete zahvale podario mladim animatorima Ivanu i Anti, Igoru i Jakovu da im to bude poticaj u daljnjem angažmanu u župi.

Sada je na našim krizmanicima da osnaženi Duhom Braniteljem i Duhom Istine žive kršćansku istinu i svjedoče je životom, redovitom nedjeljnom misom i molitvom.

Krizmanici čestitamo!


Sedam svojih dara daj!

krizma06-slavlje 17krizma06-slavlje animat22.jpg

Vidi starije vijesti