Meditacija - 12.n.k.g. "A" - Pouzdanje

Vidi: DAN POSLIJE


Molitveni završetak školske godine08-1

Gotovo je, gotovo......


Nakon održanog cijelog radnog nastavnog dana, 20. lipnja, vodičke ulice ispunile su se vedrim dječjim smijehom... Više stotina pučkoškolaca hitali su u župnu crkvu reći: „Bogu hvala!“

Najveći broj naših učenika, došao je ponosno i mirno u župnu crkvu.  Obradovao nas je broj sudionika slavlja veći od prošlogodišnjeg.
08-2Započeli smo Službu riječi. „Kriste u tvoje ime“ orilo se prepunom crkvom... Nakon Župnikova pozdrava upućena gosp. Ravnatelju, i osmorici nazočnih nastavnica, obratio se djeci. Posvijestio im je kako su prošle jeseni započeli svoj školski hod s Božjim imenom na usnama, kako su uz pomoć svoje obitelji, profesora, vjeroučitelja, župnika, trenera, liječnika sazrijevali tijelom, umom, srcem. Pozvao je sve, učenike i nastvanike, da plodove svojeg rada u zahvalnosti prinesemo Gospodinu. Zatim su se redale „hvala“ za dar 08-3razuma, za rast u duhu i mudrosti, za rast u vrlinama, za sve pratitelje i poticatelje toga rasta, za osoblje škole sa „čeličnim živcima...“ Prvopričesnici su šansonom „Zahvali“ još jednom zahvalili Bogu na daru Susreta u Prvoj Pričesti, a Krizmanici molili da ih Bog, čijeg će Duha na jesen primiti, i nadalje vodi i prati.
Uz pjesmu „Ima jedna duga cesta“, uputila se djeca na plažu, a nastavnici kod Župnika na čašćenje.

20.06.2008

 

Uz izdanje župnog lista "OKIT" - srpanj 2008.

Dovršili su novi "Okit"

  U utorak, 17. lipnja, blagavaonica župne kuće pretvorila se u pravi mali pogon štamparije. Naime, okitslaganjenakon što je Župnik prikupio sve priloge, računalno ih složio i obradio, dao ih je tiskati... na red su došle male ruke. Mislili smo više puta da bi u štampariji mogli izvesti i prijelom i uvez štampanih stranica, ali namjerno smo od toga odustali. Zašto? Iz čisto pastoralnih razloga: da bi uključili našu školsku djecu i mlade u izradu Glasila.

Više, sad već odraslih generacija kršćana sudjelovala je u izradi ovog Glasila, a kako nas naši animatori napuštaju, budući da sva trojica odlaze na fakultete, vj. Valerija je odlučila okupiti nove snage (bibličarki i ministranta) i uvesti ih u postupak dovršenja glasila. Lagano im je objasnila kako teku etape jednostavnog, a opet ponavljajućeg i zamornog posla...

slAGANJE2Radosni mladenački smijeh uskoro je zamijenila tišina: jedni su pazili da pažljivo po brojevima slože stranice, drugi su ih klamali, a treći presavijali... Zadovoljstvo je raslo kako se smanjivala hrpa neuvezanog "Okita", a djevojka, koja je presavijala već gotovi list, doskora se iza brda "Okit" od papira nije ni vidjela... Još više razveselio ih je Župnik počastviši sve sladoledima...

Još jednom pokazalo se kako kršćanin može zauzeto sudjelovati u životu svoje župe, jer "kad se bratske ruke slože i olovo plivat može..."

Na nedjeljnim misama glasilo "Okit" biti će u našim rukama zahvaljujući, između ostalih i Nikoli i Ivanu, Ani, Anđeli, Carolini, Luciji, Ivi. Bog vam platio... do "gradnje" slijedećeg "Okita"!

17.06.2008

 

Prvopričesnici na hodočašću

Gospin otok Visovac

visovacU petak, 6. lipnja u 8.30h, u organizaciji naše časne Marije, krenuli smo u dva autobusa na hodočašće na Visovac. Pridružilo nam se dvadesetak roditelja i naše učiteljice: Anica, Katica, Dijana, vjeroučiteljica s. Marija, animatori Ante i Ivan. Radosni i raspjevan brzo smo došli do pristaništa gdje nas je čekao brod za otok Visovac. Gvardijan fra Žarko Maretić, starješina visovačkog samostana, najprije nas je poveo u crkvu Gospe od milosti gdje smo slavili sv. misu koju je predvodio fra Josip, učitelj novaka. Propovijedao nam je lijepo i jednostavno o  sv. Franji i njegovoj svetosti, a mi smo nakon propovijedi još radosnije pjevali i slavili Boga.
Zatim nam je gvardijan uputio nekoliko pozdravnih riječi, dao nam prigodne suvenire, a mi visovacsmo njemu predali svoje poklone koju su s ljubavlju pripremili naši roditelji i učiteljice.
Nakon toga Fra Stojan nas je proveo kroz muzej samostana i prirodne ljepote Visovca.
Potom smo se brodom ponovno prebacili na kopno te  razdragani nastavili se igrati… Na putu prema Skradinu navratili smo u Dubravice i susreli se nojevima koje uzgaja jedan mještanin. U Skradinu nas je dočekao župnik don Frane Glasnović i pokazao nam župnu crkvu. Rado smo ga slušali i postavljali mu pitanja vezana za pojedine slike i kipove… Okruženi prekrasnom prirodom i parkom, u Skradinskoj marini počastili smo se sladoledom. Oduševljeni svime što smo vidjeli i doživjeli,  vratili smo se našim Vodicama.
Hvala Bogu na ovom danu i našim roditeljima koji su nas obdarili ovim izletom.
Pp.

10.06.2008


Meditacija:
10. nedjelja kroz godinu "A"

susret2

milosrdje

Donosimo donju e-mail poruku koju su nam uputili naši katekumeni nakon slavlja.

 

Dragi naš župniče,

gledajući na internetskim stranicama naše Župe slike našeg susreta s Isusom i čitajući tekst koji ste napisali, neopisiv je osjećaj smirenja i zadovoljstva u nama. Presretni smo i ispunjeni. Sve ovo što ste Vi i vjeroučiteljica učinili za nas, ne može se opisati riječima već je dovoljno reći da ste nas naučili slušati Božju riječ i živjeti po njoj. Svjesni smo toga koliko ste napora dali u sve ovo, koliko ste odvajali vremena da bi nas približili Ocu, rezultat toga je mir u našim srcima. Neizmjerno će nam nedostajati naši susreti i nadahnuća sa kojima smo odlazili iz župnog dvora.

Hvala od srca.

  Snježana i Vesko   13.06.2008

 

katkumeni-2Katekumensko slavlje

Duh koji rađa, vodi, osvježava...

Nakon što se 30. ožujka našoj vjerničkoj zajednici pridružilo troje odraslih novokrštenika, u četvrtak 5. lipnja, opet smo na sličan način slavili. Kroz duži vremenski period, dva puta tjedno Župnik je u vjeru uvodio 12 odraslih osoba. Jedan dio njih već je živio u ovoj župi redovito svoj kršćanski život, ali im je nedostajala po koja kockica mozaika cjelovitog kršćanskog života... Malo po malo, uz gorljivost i zauzetost don Frane, večernji sati utorka i četvrtka za njih bili su zaista časovi posebne milosti Božje. Naučili su se služiti Biblijom, dobili presjek Božjeg vodstva kroz povijest spasenja i končano se počeli upoznavati s Kristom - temeljem i vrhuncem Božjeg govora o sebi. Otvorile su im se oči vjere... molili su, meditirali, otkrivali lice Boga ljubavi, Boga zaručnika, Boga žrtve i spasa. Kroz nekoliko završnih susreta katekumeni1vjeroučiteljica Valerija im je progovorila o milostima pojedinih sakramenata.
I napokon, večer četvrtka 5. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje: 4 novokrštenika rekoše nam pred čitavom zajednicom da traže vjeru koja daje život vječni... Kumovi posvedočiše da su spremni roditi se odozgor i da će im oni biti podrška u rastu. Župnik će im: "Sandra, Vesko, Siniša, Peter ja te krstim..." Svih 12 kandidata potom pristupiše sakramentu potvrde, dva para zavjetovali su se na vječnu ljubav - sliku ljubavi Boga i Crkve, i opet, svi pristupiše pričesnom stolu.
Slavlju tu nije bio kraj. Nastavilo se do kasnih sati u dvorištu župne kuće gdje su naši slavljenici pripravili obilato čašćenje.
Čestitamo Vam i s radošću očekujemo da se s nama redovito hranite oko oltara Gospodinova njegovom Riječju, njegovim Tijelom, našim zajedništvom!

07.06.2008

 

tribina

Uz završetak

ovogodišnje biblijske tribine - 2007/08.

Završili smo još jednu župnu biblijsku tribinu, koja redovito prati jednu školsku godinu.
Svake srijede navečer grupa od tridesetak odraslih župljana sakupljala u ž. vjeronaučnoj dvorani susretajući se s biblijskom porukom. Ovog puta bile su to mudrosne knjige SZ. Na predzadnjem satu došli smo do utjelovljene Mudrosti u Novom zavjetu, koja se otkrila u punini u Učitelju svake mudrosti,Isusu Kristu.

U srijedu, 4. lipnja, održali smo zadnji susret i s radošću, koja dolazi od spoznaje da nam se trud isplatio, sažimali smo temeljne teme i pojmove mudrosne biblijske literature. Ustanovili smo da nam je puno toga ostalo u pameti i srcu.

Na kraju nastavili smo s obilnim čašćenjem, a potom su podijeljeni prigodni lijepi pokloni voditeljima tribine, vj. Valeriji i Župniku.

05.06.2008

 

spomenik

Blagoslov spomen-ploče
poginulim vatrogascima


U nedjelju, 1. lipnja, pred vatrogasnim domom u Vodicama, Župnik je blagoslovio spomen-ploču u čast i sjećanje na naše mlade poginule vodičke vatrogasce: Gabrijela, Hrvoja, Karla i Antu.
Nakon uvodnih riječi potpredsjednika DVD Vodice Šime V. nastavili smo s molitvom za naše poginule. Župnik je istaknuo da je njihova pogibija ostavila najdublje tragove ne samo u srcima njihovih najbližih već i svih Vodičana. Život nas je povezivao s njima; Oni su rasli uz nas i s nama. Stoga je i ovaj spomenik još jedan poticaj da ih se ne zaboravi, jer pali su na plemenitom zadatku - za očuvanje općeg dobra. Naša molitva za njih najuže nas s njima povezuje.
Uslijedio je psalam “Iz dubine”, molitva vjernika... Na kraju, zapjevali smo “Uskrsli Kriste, tebi vjerujemo mi...”
U ovom spomen-činu sudjelovali su svi članovi DDV-a, rodbina pokojnika te njihovi mnogobrojni mladi prijatelji uz predstavnike gradskih vlasti.


Meditacija:
dvorac

9. NEDJELJA KROZ Godinu "A"

 

srceUsusret proslavi blagdana Srca Isusova

 

Stare generacije vodičana na poseban su način častile ovo najdivnije Srce svijeta - Isusovo Srce. Dio tog  duhovnog blaga prenijeli su i nama; ostavili su nam u župnoj crkvi prekrasni mramorni oltar Presv. Srca s oltarnom palom /slikom/ Srca Isusova, istoimenu bratovštinu s barjakom, kapelicu na magistrali...
Na nama je ozbiljna odgovornost da svoju djecu i mlade odgojimo u ovoj pobožnosti i prenesemo im nešto od svete, bogate duhovne baštine ovog kraja. Čitav mjesec lipanj, posvećen je Srcu i moli se svaku večer prije mise zlatna krunica. U samom mjestu, na magistrali prema Okitu, imamo i lijepu kapelicu Svetom Srcu, a u njoj stari kip Srca Isusova. Poznat je i stari vodički napjev "Pjevajmo braćo kršćani". Svake godine u nedjelju koja prethodi blagdanu Srca Isusova, vjernici se sakupe kod kapelice. Slijedi molitva zlatne krunice, himan "Pjevajmo braćo kršćani" i posvetna molitva Svetom Srcu. Nakon toga vjernici, u privatnoj organizaciji, prenesu kip u župnu crkvu. Ondje se postavi na svoj oltar i ostaje tako kroz čitavi lipanj. I ove godine 70-tak vjernika okupilo se kod kapelice na molitvu.

srce-08Zalog nade su naši mlađi, osobito ministranti koji s vj. Valerijom već 11 godinu odlaze na ovu lijepu pobožnost. Ovogodišnje prvopričesničko slavlje poklopilo se s ovom pobožnosti pa je naše djece bilo nešto manje, no ipak, ministranti i nekolicina djevojčica bili su najljepše zlato Isusove zlatne krunice.

"Isuse blaga i ponizna Srca, učini srce moje po srcu svome!"

 

Mom „bezimenom“ mladom prijatelju

Što je teže?

Nedjelja 25. svibnja, sparan dan. S grupom vjeroučenika pođoh u kapelicu Srca Isusova na pobožnost. Nakon što smo otvorili kapelicu, zamolih srednjoškolku Katu i dečka (koji me molio da mu ne spominjem ime) da prenesu kip Srca Isusova iz kapelice na visoko postolje u dvorištu. Dok su to činili, vidjeh na njihovim licima da je kip nezgodno i teško nositi. Iz meni znanih razloga odlučih malo isprovocirati dečka i rekoh mu: „Onda, jel' ti teško nositi Isusa? Težak ti je taj Isus zar ne?"
On će mi bez predomišljanja: „Teže ga je slijediti nego nositi!“  Da, znam moj prijatelju da je tako. Teško je ali lijepo biti kršćaninom, uzvišeno je biti dijete Boga!

Ovih dana stavio si nogu na put kojim već dugo želiš krenuti.

A ja ću za te moliti i potporu ti pružati...

vj. V. B.

 

SLAVLJE PRVE PRIČESTI - VODICE 2008.

 

prvap08-1Nedjeljno jutro, 25. svibnja, bilo je svečano za mnoge obitelji u našim Vodicama. Čak 81 naš prvopričesnik po prvi put su doživjeli susret prvog reda. Njihove male, čiste duše susrele su se s Kristom po daru Prve svete pričesti. Za to su se ozbiljno i dugo spremali, još od listopada prošle godine. Pomagala im je u tom cijela naša župna zajednica svojim primjerom vjere i molitve, cjelogodišnja prvopričesnička pouka koju je vodila njihova vjerouč. s. Marija, redoviti susreti oko oltara nedjeljne svete mise, grupe u kojima su pojedinci već rasli u vjeri i pripadnosti župi kao "Ribice", ministranti... Cijeli protekli tjedan naši su kandidati za Pričest svaku večer vodili svibanjsku pobožnost krunice, a onda slavili svetu misu. Župnik im je svaku večer propovijedao, onako blisko, neposredno, toplo... razumljivo njihovoj dobi, a opet tako duboko i životno. Na dječji način izricao je mudrosti naše vjere, važnost oltara, stola, priča, hrane... U petak kroz čitavo popodne ispovijedali su se roditelji, a u subotu u 9h ujutro počela je druga ispovijed prvopričesnika koja se poslije pretočila opet u ispovijed onih roditelja koji to još nisu mogli učiniti. Rezultat je vidljiv: u bjelini, u svečanosti duha i tijela ti naši mališani mirno su u procesiji ušli u Božji hram, ozbiljno se pokleknuvši i rekavši i na taj način nama odraslima da se nešto velikoga ovdje događa, i da stojimo pred Bogom Velikim. I molili su Gospodina da im oprosti, i slušali su pažljivo Božju riječ. prvapr08-4
Slušali su svoga don Franu kako im neumorno priča o potrebi životne povezansoti s Kristom kao mladice s trsom... Osvrnuo se Župnik i na ovogodišnji logotip Pričesti: biser u školjci, poručivši nam svima da smo mi taj Božji biser u školjci - tj. u okruženju zaštite Boga, roditelja i svih ljudi koji nas vole... Došao je sveti trenutak: pomalo nesigurni, drhturavih ruku i nogu, s onim posebnim nevinim, dječjim osmijehom na licu, pristupali su oltaru. "Tijelo i Krv Kristova" osamdeset i jedan put izgovorio je Župnik i osamdeset i jedan put čulo se "Amen!" "Da, vjerujem!" Mislim da je nebo uzigralo od radosti pred čistoćom, neposrednosti i nevinosti djeteta koje pristupivši stolu Gospodnjemu, tako malo i nejako već kaže da se životno opredjelilo Njemu - Životu reći "Tako je, ja ti vjerujem!"

prvapr08-2
Nakon pričesti djeca i jedna mama zahvalili su na poseban način don Frani, č.s. Mariji i Krešimiri te animatoru Anti koji su, svaki na svoj način dali velik doprinos duhovnom - vjerskom sazrijevanju ove djece.

Dao Bog da se njihov rast ne uspori, ne zaustavi, da nijedan vjetar ne ugasi plamena krsne svijeće, i da ovo svoje obećanje vjernosti Kristu doskora obnove - već na oltaru sljedeće nedjelje!

Prvopričesnici čestitamo!

26.05.2008

 

ptica1Meditacija:

8. NEDJELJA KROZ Godinu "A"


Zabrinuti

 

tijelovo4Proslavili smo Tijelovo

I naša vjernička zajednica pridružila se danas tolikom katoličkom vjerničkom mnoštvu diljem svijeta koje proslavlja svetkovinu Tijelova. Očito da Crkva kao Majka i Učiteljica točno zna što i kako treba ponuditi svojoj djeci. Na Veliki četvrtak slavili smo otajstvo Kristova utjelovljenja u svetu hostiju, ali to slavlje je više bilo u ozračju muke i smrti. Rekli bi smo, da otajstvo Kristove prisutnosti u Krvi i Tijelu, treba još jednom potpuno slaviti. To se događa svetkovinom Tijelova, a nakon što prođu sva veća slavlja: Duhovi i Presveto Trojstvo.

tijelovo3Već od 9 h jutros,  angažirani vjernici počeli su se okupljati pred crkvom radeći zadnje pripreme za slavlje koje slijedi. Napravljena su tako dva oltara, na obali i u parku, okićena crkva, ulice... U 10h počela je svečana sveta misa. I mali pogled u crkvu dao je naslutiti da se događa nešto veliko: okupili su se oko oltara Gospodnjeg i mladi i stari, i bolesni i zdravi, i grupe i pojedinci. Oltar je lijepo krasio živi ures od čak 31 ministranta, a u klupama, naši vjeroučenici, prvopričesnici ovogodišnji i prošlogodišnji, pa oni stariji, naročito sedmaši, pa naši žudiji, grupa „Perlice“ u narodnim nošnjama, zbor koji je skladno pjevao, i mnoštvo vjernika što su svi u jedan se slijevali glas hvale Bogu, slave Bogu, čašćenja Presvetoga Tijela. Nakon mise, uslijedila je, usudimo se reći velebna i  svečana procesija glavnim trgom pa niz obalu, a potom kroz Prvomajsku ulicu, parkom opet do župne crkve. Svojim pobožnim hodom i pjevanjem jasno smo dali znatiželjnicima poruku  i svjedočanstvo: mi znamo kome pripadamo, mi znamo za kim idemo, mi smo se opredijelili! Opredijelili smo se, a naše opredjeljenje uočljivo je na početku procesije – križ; mi idemo za križem Kristovim. Naše opredjeljenje vidljivo je i u centralnom dijelu procesije: pokaznica sa svetim Tijelom koje nosi don Frane; na ovom zemaljskom hodočašću naša je hrana Tijelo Kristovo. Naši mlađi slijede korake vjere nas starijih, pa su  junački izdržali gotovo 2 i pol sata obreda, posipali ulice laticama cvijeća koje su za tu prigodu priredili u svojim košaricama, a potom se svi vratili u crkvu primiti blagoslov.

tijelovo2„Noseći Presveto u svečanoj povorci i blagoslivljajući njime ne samo one nazočne već cijeli svijet, kršćani se u isto vrijeme podsjećaju kako oni sami svojim životom moraju biti žive pokaznice i biti izvor blagoslova za svijet. Netko je zgodno rekao da svi ljudi stupaju u nekoj procesiji. Svi se svrstavaju iza nekoga i nekoga slijede, iako to možda nisu spremni ni priznati. Kršćani na Tijelovo ne idu u procesiji da bi nešto demonstrirali ili protiv nečega protestirali, već da pokažu da kao hodočasnici stupaju za Kristom prema konačnom cilju svog života. Zato je Tijelovo prava prilika da se svaki kršćanin ozbiljno zapita kako predstavlja Krista u svijetu. Odgovara li njegov govor i njegovo ponašanje onom što Krist od njega očekuje? Može li se njegov život, takav kakav jest, nazvati svjedočenjem?“

„Zdravo Tilo Isusovo, nam za hranu svima dano!"

22.05.2008

 

caritasNAŠ ŽUPNI CARITAS
ZA POSTRADALE
u Mianmaru i Kini

U akciji Hrvatskog Caritasa, koji se pridružio ostalim nacionalnim Caritasima, za postradale u Aziji uključio se je i naš Župni caritas. Na misama prošle nedjelje, 18.05., Župnik je pozvao vjernike da se uključe u ovu plemenitu akciju solidarnosti s ljudima u nevolji. Nakon triju nedjeljnih misa pred vratima ž. crkve članovi Caritasa su sakupljali novčane priloge. Rezultat je bio: iznos od 9.134 Kn.

Vodstvo našeg Caritasa poslalo je Hrvatskom Caritasu u Zagrebu gornji iznos.

Ne zaboravimo: Dobro je činiti dobro!

19.05.2008

 

PRVOPRIČESNIČKO SLAVLJE 2008.

Obnova krsnih obećanja

prvapr-2

Neposredna priprava za Prvu pričest započela je u subotu, 17.05., a nastavila se obnovom krsnih obećanja u nedjelju, na svetkovinu Presvetog Trojstva. Kroz slijedeći tjedan svake večeri roditelji će s prvopričesnicima moliti krunicu i sudjelovati na misi da bi slijedeće nedjelje pristupili stolu Gospodnjem.

Gledajući 81-nog pripravnika za Prvu pričest, njihovo vjerničko ponašanje i sudjelovanje u bogoslužju s krsnim svijećama, koje su im zapalili njihovi roditelji, radovalo se je naše srce. U njima gledamo divne plodove milosti Božje, koji, podržavani od svojih roditelja, kumova i čitave naše župne zajednice, obećavaju bolju budućnost našoj Crkvi.

Neka bude hvaljeno Presveto Trojstvo na neizrecivim darovima duha i vjere, kojima nas neprestano prati!

18.05.2008

 

Trojstvo-2Meditacija:
7. NEDJELJA KROZ Godinu

Svetkovina
Presvetog Trojstva - "A"

PRESVETA TROJICA

 

Kulturni centar Vodice

Humanitarna svečanostdjeca-2

Udruge „Kamenčići“ iz Šibenika organizirali su 7.05. s djecom Vodica humanitarnu akciju pod geslom „Kilometar sad je metar“ u Kulturnom centru grada Vodice. U njoj su sudjelovala djeca dječjih vrtića „Tamaris“, „Tina“ i  „Maslina“, OŠ Vodice, v. mažoretkinje, karate klub „Okit“, „H. branitelj dragovoljac“  i mandolinski orkestar Tribunj. U programu je sudjelovao i naš pjevački zbor mladih pod vodstvom vj. Igora i Ive B.
Treba pohvaliti organizatore ove plemenite akcije,  jer od malena se čovjeka odgaja da pored sebe zapaža bližnjega koji potrebuje njegovu pažnju i pomoć.

Ovih dana Koordinacijski odbor spomenute akcije uputio je pismenu zahvalnost i priznanje našem pjevačkom zboru mladih na njihovom uspješnom sudjelovanju.

Duhovsko bdjenje mladih na Okitu

I ove godine u noći uoči Duhova /10.05./ grupa od četrdesetak naših mladih probdjela je u Gospinoj crkvi na Okitu u razmatranju Božje riječi, molitvi i pjesmama.
duh-3Pod vodstvom č. Marije, a poslije večernje mise, našli su se okupljeni u župnoj crkvi gdje su zajedno s Župnikom posvijestili prvo duhovsko bdijenje apostola s Marijom Majkom Isusovom. Ispjevavši zatim himan Duhu Svetom, sa zapaljenim bakljama u ruci,  prošli su kroz Vodice te pješice, molitvom krunice i pjesmom,  nastavili prema Okitu. U polutamnoj Gospinoj crkvi, osvijetljenoj bakljama i svijećama,  probdjeli su pred likom Gospe Karmelske duže od jednog sata u intenzivnoj meditaciji, koju je pripremila i predvodila časna voditeljica. U bdjenju sudjelovao je i naš župni zbor mladih.zborml1

Kasno u noći napustili su  Okit doživjevši nešto od one duhovne radosti kojom su bili ispunjeni apostoli i Majka Isusova. Četvorica bakljonoša sa zapaljenim bakljama prošla je ulicama Vodica do župne crkve i još jednom kod mnogih izazvala pitanje: Tko su ovi?! Možda im je i netko odgovorio: Pa to su naši mladi u predvečerju Duhova zahvaćeni Duhom Svetim.   


Pjevački zbor u polju

zborpj08

 

Naš je crkveni pjevački zbor na Duhove, a nakon što je svojim zauzetim i skladnim pjevanjem pod vodstvom časne Krešimire sudjelovao u misnom duhovskom bogoslužju, organizirao je zajednički ručak i druženje u polju, na imanju Ivas Rade i Anke. Tako su nastavili praksu koju su započeli 2001. g. Posebno treba zahvaliti Radi i Anki na njihovoj srdačnosti i gostoljubivosti, koju su kroz prošlih osam godina pokazali vrijednim članovima našeg pjevačkog zbora.

 

12.05.2008

 

Dođi, dođi, nam Isuse!

Mi te trebamo, Isuse!ppricest-2


PRVOPRIČESNIČKO SLAVLJE

 

NEDJELJA, 25. SVIBNJA

ŽUPNA CRKVA SV. KRIŽA

VODICE 2008.


Program /17.05. do 1.06.2008./

Subota /17.05./: u 9h
- prva ispovijed prvopričesnika
Nedjelja /18.05./: na misi u 9h
- obnova krsnih obećanja
Duhovna priprava prvopričesnika i roditelja
ponedjeljak - subota / 19-24.05.2008. /
- u 19h: krunica, 19.30h misa
Tijekom ovog tjedna djeca će primiti:
- u ponedjeljak - molitvenik; u utorak - krunicu; u srijedu - knjižicu; u petak - haljinice
- u petak - ispovijed za roditelje: 18h - 21h
Četvrtak /22.05./: TIJELOVO - u 10h
- misa i procesija s prvopričesnicima
Subota /24./: u 9h
- druga ispovijed za prvopričesnike
Nedjelja /25./: u 8.30h
- misa i prvopričesničko slavlje
Nedjelja/1.06./ u 16.30h - OKIT
- prvopričesnici i roditelji od podno Okita
s krunicom do Gospina svetišta

MOLIMO ZA PRVOPRIČESNIKE NAŠE i RODITELJE NJIHOVE!


Isuse,
jedva čekam da te primim u svoje malo srce.
Tako da zauvijek budeš u njemu.
Biti će mi drago što ću te primiti u toj maloj bijeloj hostiji.
Katarina Ševerdija, 3.razred

12.05.2008

Duh-1

Meditacija DUHOVI 2008.

POŠALJI DUHA


O, ZDRAVO KRIŽU!

dan1
Proslavili smo
DAN ŽUPE I GRADA


Ovogodišnja proslava blagdana Našašća sv. Križa, zaštitnika i naslovnika naše župe Vodice, pokazala je konstatan rast u broju sudionika i boljoj vanjskoj organizaciji. Vjerujemo da se isti rast događa i u dušama naših vjernika.
dan-2Procesija, od stare crkve sv. Križa pa do župne crkve s istim naslovom, s velikim brojem članova pojedinih udruga odjevenih u svoje nošnje, raspoređenih iza tri župna barjaka, a zatim centralni dio procesije s Križem uz pratnju Žudija, pozadi svećenici s voditeljem slavlja fra Matom Roščićem, koji je nosio moćnik sv. Križa; Zadnji dio procesije s pjevačkim zborom, hrvatskim barjakom, predstavnicima Grada i ostalim Božjim narodom, djelovala je gotovo veličanstveno. Ovaj sveti mimohod, zamilovan blagim zrakama sunca, pratilo je oduševljeno pjevanje himna sv. Križu – Kraljeve idu zastave – prema starom vodičkom napjevu.
Svečano misno slavlje uz odrješitu propovijed našeg voditelja, skladno i oduševljeno pjevanje župnog zbora, kao i jedna pjesma našeg zbora mladih, oživljavalo je naše vjerničko slavlje i zajedništvo.
dan3Naš grad Vodice uzeo je 1994.g. ovaj Dan župe i kao Dan Grada, kojega je u ovom slavlju uprisutnila naša Gradonačelnica, Dogradonačelnik i Predsjednik gradskog vijeća.
Župnik je na kraju uz čestitku izrazio i svoju radost što se nastavlja sveta povijest ove župe i Grada na temeljima koje su vjekovima postavljali i postavili naši pređi – a to je sveti Isusov Križ. On je bio i ostaje u centru našeg narodnog i vjerničkog identiteta.

5-05-2008

 


MJUZIKL: TEBE TRAŽIM


U nedjelju, 4. svibnja, u poslijepodnevnim satima, imali smo sastanak za roditelje pripravnika za Prvu pričest. mjuzikl
U nastavku susreta Dječji zbor župe sv. Jakova, Šibenik, izveo je mjuzikl „Učitelja tražim…“ Svojim ganutljivim dječjim glasovima i skladnim pjevanjem, unašali su u nas svetu radost i povećavali našu pobožnost. Scensku pozadinu na glavnom oltaru, na kojoj se u središnjem dijelu izvođenja pojavio znak Križa, postavio je naš Jole.

Oduševljeni, odali smo dugim pljeskom priznanje i zahvalnost svima koji su nam priredili i izveli ovaj prigodni program, a napose djeci-izvođačima.

05.05.2008

Bili smo na SKHM
Varaždin – Orehovica
26.-27. travanj 2008.

MLADI-1


BIJAHU POSTOJANI...

 

Subota ujutro, oko 05.15h. Vodički kolodvor. Prohladno, neodređeno, još uvijek nas obavija noć. Grupice mladih pospanim korakom s naprtnjačama na leđima vuku se do autobusa. Očekuju susret… Jednih s drugima i napose sa Suncem našeg života - Kristom. Jer „gdje je dvoje ili troje sabrano u moje ime…“, a mi očekujemo da nas bude više od 20 000. Pridružio nam se i kombi sa žudijima.
Tu su i voditelji, vjeroučitelji s. Marija, Valerija, Igor… Što li samo oni misle i o čemu brinu? Veliko je ovo „stado“ Božje, njih 60-tak i dovoljno je da samo jedan nije uštiman, glazba orkestra biva oštećena…
Zaputismo se u miru, s molitvom i preporukom Bogu za sve vozače, hodočasnike, župnike koji nas očekuju. Tek smo malo prospavali i san je uskoro zamijenio veseli žamor. Sunce izgranulo… autoput pred nama… animatori započinju ne baš lagan kviz iz poznavanja povijesti šibenske biskupije i vjerskog znanja… Uskoro ide i tombola. Zahvaljujući don Franinom sponzorstvu imamo i pobjednike i prave nagrade… Vj. Igor gitarom animira pjevanje… pjeva se i pučki i moderno i svakako ali uvijek iz srca i radosne kršćanske duše…
Nije ni podne a mi već stigli u Varaždin. Odgovorno se podijelismo u manje grupe, jedna sa s. Marijom, jedna s vj. Valerijom, a jedna s vj. Igorom. Odosmo svatko na svoju stranu, obiđosmo i stari grad i Varaždinsko groblje… Za skori put na stadion duhovno smo se osnažili u kapucinskoj crkvi gdje je FRAMA predvodila program za hodočasnike… Otprilike u 13.30h našli smo se ispred stadiona i „slučajno“ naišli na našeg orehovičkog domaćina don Stjepana koji je se s nama zaputio na mjesto slavlja. Zauzeli smo svoju poziciju na tribinama. Započeo je duhovni program, pjesme i svjedočenja brojnih osoba javnog života. Naše su cure i dečki pokazali punu zrelost. Nisu, naravno tolike sate mogli prosjediti na svojem mjestu, razgledali su i šetali i uvijek nam se javili i pitali dozvolu za sve… Negdje oko 17h radost se širila stadionom, oni koji su već bili umorni i negdje izvan terena uđoše unutra. Poznati uzor mladih Thompson svjedočio je svoju vjeru i poklonio nam par pjesama. Tako sabrani i oduševljeni SLIKA2dočekali smo vrhunac susreta: misno slavlje. Rijeka svećenika i biskupa slijevala se prema svetištu stadiona „Sloboda“ predvođena uzoritim Kardinalom… Započelo je euharistijsko slavlje… Zanimljivo je bilo osjetiti taj duh molitve i pjesme, radosti i oduševljenja… Pjevanje je predvodio Zbor mladih varaždinske biskupije, a svi sudionici zajedno s njima pjevali su i pratili dobro nam poznate drage pjesme s naših euharistijskih slavlja za mlade…Propovijedao je naš biskup mons. Ante Ivas. Na temu susreta „Postojani“, progovorio je o potrebi odlučne i trajne opredijeljenosti za Krista. Pri tom nije zanemario i činjenično stanje velikog broja mladih danas. Ne vide smisla i pitaju se zašto opće biti postojan, kako biti postojan izložen tolikim nemirima, olujama, zavodljivostima… Ponudama novih lažnih sloboda koje zapravo postaju ovisnosti i smrti?! Odgovor za sve naše nemire, sumnje i nevolje u Isusovom je pozivu i riječi „Ostanite u mojoj ljubavi“ i primjeru prve Crkve koja je bila postojana…
Po završetku misnog slavlja ulice drevnog Varaždina bile su preplavljene mladima, njihovom pjesmom kojom su i nadalje nastavili slaviti Gospodina i domovinu… Nakon gotovo sat vremena hoda kroz nevjerojatnu gužvu i zapanjujuću sabranost i dostojanstvo, došli smo do svojega autobusa. Animatori iz Orehovice, Ivana i Božidar, sad su preuzeli brigu o nama i u autobusu već nas upoznali s rasporedom smještaja po obiteljima. Po dolasku u kuću domaćina susreli smo istinsku bratsku kršćansku ljubav, široko srce i zajedništvo. Doslovno su nas nahranili i napili i ponudili nam toplinu svojeg doma i svoje ljubavi.
Drugoga dana susreta, našli smo se pred župnom crkvom Majke Božje Fatimske u Orehovici. Mlade Sinja, Vodica, Žepča i Bošnjaka dočekao je domaćin don Stjepan M. Krasan sunčan dan koji nam je Bog poklonio doprinio je još boljem raspoloženju, nastavku poleta, zanosa, oduševljenosti i nadasve zajedništva. Odmah iza župne crkve, na otvorenom postavljena je bina s oltarom po uzoru na onu na stadionu… Počelo je predstavljanje gostiju pod vidom četiri znaka. Nakon što je Župnik svima poželio dobrodošlicu, predstavili su nam se domaćini međimurskim napjevima. Uslijedilo je predstavljanje mladih iz Sinja, Bošnjaka… Na red su došli i Vodičani. Već sama pojava nekolicine momaka u žudijskim odorama izazvala je interes i ovacije mladih drugih župa. Animator Ivan upoznao je sudionike s poviješću naše župe i Vodica te današnjim pastoralnim aktivnostima. Kao četiri znaka prinijeli smo župni barjak, križ od drveta masline, živi znak – žudije o kojima je progovorio i buzdobaj Luka L., te DVD, CD izdanje „Pjevana baština…“ SLIKA3Uslijedilo je misno slavlje predvođeno od voditelja mladih iz Sinja i koncelebraciji domaćeg župnika te sinjskog đakona. Pjevali su također ujedinjeni zborovi mladih iz svih župa gostiju. Nakon misnog slavlja don Stjepan nas je sve pozvao na zajednički objed na otvorenom i pod šatorima… Čula se i pjesma i šala, bljeskalice fotoaparata neumorno su bile u pogonu, a skrovite i nenametljive domaćice jedva su se vidjele od pregolemih lonaca hrane, jer, toliko mnoštvo trebalo je i nahraniti…
Doskora smo se oprostili od svojih domaćina, izmijenili smo brojeve mobitela, mail adrese, a pala je i pokoja suza… Na povratku za naše Vodice svratili smo u Čakovec…
Nakon svega ovog velikog u ova dva dana mogu potresena u duhu reći „Bogu hvala“!
I mogu se diviti… svima… doista svima… ali najviše našim mladima… Zanimljivo mi je bilo čuti kako smo se u noći subote, odlazivši na župe domaćine, susretali s pjesmama iz raznih krajeva … Mi, Vodičani, više puta smo zapjevali „kraljeve idu zastave“, a drugi nas pozorno slušali.. Mladi iz Hercegovine, dodavali su „Ponosna naša je gruda Hercegovina…“, „Herceg Bosno srce ponosno…“, mladi Splita dopunjavali su: „Nima Splita do Splita“… I jedni su drugima dopunjavali pjesme, jedni s drugim pjevali… i izmamljivali osmijeh na usne i radost u srcu… I na dolasku i na povratku susretali smo autobuse mladih hodočasnika iz Bjelovara, Dubrovnika i drugih krajeva… Baš kao što su se nekad kršćani prve Crkve prepoznavali u znaku ribe, i mi smo se prepoznavali po logotipu Susreta na autobusu i zajedništvu koje smo izražavali mahanjem, veselim skandiranjem…
Dao Bog da nam pokrenute i ovim Susretom naše župe ožive i procvjetaju snagom mladosti i da budemo zaista u ovom nemirnom svijetu puno kvazi vrednota „postojani u ljubavi, zajedništvu, molitvi i svetoj misi".

28.04.2008

oltar

 

Zdrav, Križu, samo ufanje
u ovo vrime od muke,
umnoži dobrim milosti,
a zalim prosti grišenja.

Četvrtak /1. svibnja/

SPASOVO - UZAŠAŠĆE

- 9.30h - misa u Rakitnici
- 19.30h - misa u ž. crkvi


Subota, 3. svibnja
DAN ŽUPE I GRADA
BLAGDAN NAŠAŠĆA SV. KRIŽA - SV. JELINA
ZAŠTINIK I NASLOVNIK ŽUPE VODICE


- 10h: okupljanje na starom groblju - /hotel Punta/
- 10.30h: svečana procesija do župne crkve
- 11h: svečana misa u župnoj crkvi sv. križa


KRALJEVE IDU ZASTAVE
OTAJSTVO KRIŽA SVITLI SE!

Vidi Dan župe

26.04.2008

Naši ministranti prvi u Biskupiji!

ministr

U subotu, 19. travnja na Prvić Luci održan je Biskupijski susret ministranata. Jako jugo učinilo je nemogućim isplovljavanje manjim brodom iz Vodica za Prvić pa smo se morali odlučiti za kompliciraniji dolazak: autobusom do Šibenika, a potom redovitom brodskom linijom do Prvića. Zajednica od 33 ministranta predvođena voditeljicom Valerijom, animatorom Ivanom i tatom Draganom, nakon obilnog „ljuljanja“ na valovima, propješačila je od Prvić Šepurine do Prvić Luke gdje smo se našli na nogometnom igralištu zajedno s drugim ministrantima iz naše Biskupije. Bilo nas je ukupno stopedesetak. Nakon malog razgibavanja i upoznavanja s voditeljima Susreta, u župnoj crkvi slavili smo svetu misu. Uslijedio je ručak, a potom natjecanje u znanju i sportu.
Bili smo ponosni samom činjenicom da su 33 ministranta iz naše župe zapravo najbrojnija grupa na Susretu. Ubrzo smo se još više obradovali: Nikola, Ivan i Fabijan pristupili su natjecanju iz znanja i osvojili prvo mjesto, a nogometaši treće.
Umorni i sretni vratili smo se svojoj vodičkoj župi učvršćeni u zajedništvu, ministrantskoj službi i spremnosti hoda za Kristom.
Čestitamo!

20.04.2008

otac

Meditacija
5. vazmena nedjelja - A

MOJ BOG

17.04.2008


Ususret...

Biskupijskom susretu ministranata

mini

 

U subotu, 19. travnja, na otoku Prviću, u Prvić Luci održat će se redoviti godišnji susret ministranata naše biskupije. Susret će se sastojati od dva dijela: duhovno - molitvenog, te rekreativnog. U rekreativnom dijelu predviđene su igre natjecateljskog karaktera: mali nogomet, stolni nogomet i stolni tenis. Također, ministranti će pokazati što znaju u  kvizu znanja iz poznavanja ministrantske službe i liturgije.

I naša zajednica ministranata, njih 30-tak, predvođeni vj. Valerijom, sudjelovati će na ovom susretu. Svi sudionici Susreta pozivaju se da u četvrtak, u 19.30h, dođu na misu u župnoj crkvi, a nakon nje biti će kraći sastanak.

Pratimo svojim molitvama naše ministrante da duhovno zdravi rastu u vjeri i kršćanskom životu.

 

Ususret...

Susretu HKM u Varaždinu

Već nekoliko mjeseci naši mladi spremaju se na Susret hrvatske katoličke mladeži, 26. i 27. travnja u Varaždinu. Jedni redovito subotom u 20.30h pohađaju grupu mladih koja zajedno sa časnom Marijom prolazi pripreme po za to utvrđenom planu, drugi su se zauzetije uključili u Zbor mladih kojeg vodi vj. Igor F. Uglavnom, okupila se lijepa zajednica od 60-tak djevojaka i mladića koji se spremaju na ovo hodočašće. Prošle subote, 12.04., prigodno predavanje održao je Župnik u kome ih je upoznao sa Varaždinom, Varaždinskom biskupijom i župom Orehovica, u kojoj će imati prenoćište. Slijedeće subote održat će se još jedan takav susret.

logosPrvoga dana u Varaždinu biti će središnja svečana sveta misa u 18h, koju predvodi uzoriti kard. Josip Bozanić, a propovijeda šibenski biskup mons. Ante Ivas. Drugoga dana, 27. travnja naši mladi borave u župi Gospe Fatimske u Orehovici, gdje će se, zajedno s drugim gostima, predstaviti i sudjelovati u svetoj misi. Predviđeno je da drugoga dana domaćinima predstavimo i svoj mladi zbor.

Treba li posebno napominjati da je ovo susret mladih KATOLIKA i da nas ta sveta činjenica ističe, obilježava i poziva da se u svakom momentu i na svakom mjestu vladamo kao katolici Crkve u Hrvata?!

15.04.2008

HODOČAŠĆE U VJEČNI GRAD RIM

zudijiNAŠI ŽUDIJI U RIMU

 

U ponedjeljak, 14. travnja, naši Žudiji sa još dvadesetak župljana Vodica, krenuli su na dugoočekivano hodočašće u Vječni Grad. Ispratili smo ih s radošću s autobusne stanice u Vodicama za Zadar, a odatle će trajektom na Anconu i dalje autobusom do Rima.
U svojem programu imali su važnu točku - sudjelovanje u audijenciji sa sv. Ocem, međutim to im je ovog puta umaklo, jer je Papa otputovao za SAD. Zasigurno jedna od značajnijih točaka njihova programa bit će i sudjelovanje u svjetskoj smotri Žudija.

Poželimo im sretan put, blagoslovljen povratak, i neka ih prate naše molitve!

14.04.2008

carlogKOME I KAKO POMOĆI?!

Rad našeg župnog Caritasa

caritas1U ponedjeljak, 7.04., naš župni Caritas imao je još jedan radni sastanak.
Novi sastav ž. Caritasa predstavljen je našoj zajednici na nedjeljnoj misi 3.02. o.g. i broji osamnaest članova. Na ovom susretu sudjelovalo je njih desetak - polako se uhodavaju.
Nakon pročitanog zapisnika i kraćeg osvrta na zapisnik prošle sjednice uslijedilo je izvješće voditeljice Vjere L. o minulom radu. Izvijestila je o uskrsnoj posjeti dvadesetak bolesnih i osamljenih osoba kao i posjeti Doma za starije u Vodicama. Nakon toga razmatrane su pismene zamolbe u kojima pojedinci traže pomoć. I ovog puta, kao i do sada, našli smo se pred istim problemom: kome i kako pomoći. Najteže je imati jasne kriterije kojih bi se trebalo držati u djelovanju. Naime, prijeti nam opasnost da pomoć ne pružimo u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Teškoće dolaze i odatle što nemamo snimljeno socijalno stanje u našim Vodicama.
Druga teškoća dolazi i od pomanjkanje caritativnog odgoja kod naših župljana. Većina misli da je karitativno djelovanje privilegij jedne grupe unutar župe, a ne svakog vjernika. Iza djelovanja Caritasa treba stajati cijela ž. zajednica. Stoga je za očekivati da nam pojedini vjernici pomognu u pronalaženju onih kojima je pomoć doista potrebna, jer ima ljudi koji nemaju snage tražiti pomoć, a opet ima i takvih koji misle samo na sebe.
Doista nam je sveta je dužnost pratiti i podupirati rad našeg župnog Caritasa.

Uza sve teškoće, treba pohvaliti dobru volju i djelatna ljubav koju članovi našeg Caritasa imaju prema potrebnima.

Pozorno pratiti i usmjeravati

Sastanak Župnog vijeća

zpvNaše Župno pastoralno vijeće, održalo je u utorak, 8.03., svoju redovitu radnu sjednicu. Članovi našeg novog i pomlađenog ŽPV-a živo sudjeluju u diskusijama; niču nove ideje i predlažu se novi poduhvati. Sve je to dobar i obećavajući pokazatelj za budućnost.
Nakon zapisnika i osvrta na minulu Korizmu prešli smo na pripremu za proslavu Dana Župe i Grada. Naglašeno je da treba pravilno usmjeriti proslavu ovog zajedničkog Dana. Mnogi ne znaju da je 3. svibnja kroz stoljeća bio Dan Župe s blagdanom Našašća sv. Križa. Upravo je ovaj blagdan bio povod da i Grad Vodice uzmu ovaj blagdan kao svoj praznik u uskoj povezanosti sa vjerskom prošlosti ove župe sv. Križa. Izneseni su i neki novi prijedlozi i opažanja. Procesija od stare crkve sv, Križa na groblju do župne crkve trebala bi biti sinteza vjerskog i svjetovnog, a svečana misa nakon toga vrhunac našeg zajedničkog slavlja. Ne bi se smjelo dogoditi da se u vrijeme procesije i mise održavaju pojedina sportska natjecanja. Naši Žudiji pozvat će u goste članove žudijske zajednice iz Tisnoga... Predstavljanju knjige zbornika "Vodički Običajnik" treba posvetiti posebnu pažnju i izabrati najpovoljnije vrijeme, jer je to veliki kulturni događaj koji prelazi granice našega Grada...
Pojedina povjerenstva koja su u sastavu ŽPV-a predala su pismeno svoje prijedloge pastoralnom planu župe. Nekoliko njih još nije uspjelo sačiniti takav dokument. Kad zapremimo sve pismene uratke onda ćemo na svojim idućim susretima o svakom od njih raspravljati prije nego pojedinosti iz njih unesemo u opći pastoralni plan župe.
Na koncu, u eventualijama bilo je govora o hodočašću naših Žudija u Rim, sudjelovanju naših mladih na susretu HKM u Varaždinu, susretu ministranata u Prviću...
Sudjelovanje u radu ŽPV-u je prava škola u kojoj svaki član sazrijeva u crkvenosti i u sagledavanju svega onoga što je od duhovne koristi za našu župnu zajednicu.

13.04.2008

 

Pokoj joj vječni!

Ispratili smo pk. Ivu Ivas

U subotu, 30.03.08.g.u Gospodinu je preminula naša župljanka Iva Ivas, majka našeg šibenskog biskupa mons. Ante Ivas.
Sprovodni obredi održani su u ponedjeljak u 16.30h na gradskom groblju u Vodicama u nazočnosti šezdesetak svećenika, pet biskupa, tridesetak časnih sestara i mnogobrojnih Vodičana. Nakon pokopa Misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Križa predvodio je mons. Marin Barišić - nadbiskup splitsko-sprovodmakarski u koncelebraciji s hvarskim, zadarskim, banjolučkim i našim šibenskim biskupom, te svećenicima iz naše i bližih biskupija.
"Kad se ljudi goste i piju kažu: 'Nazdravlje' ili 'Živio', a mi tebi, majko Iva, kažemo: Na uskrsnuće ti bilo i sretan ti Uskrs!", u prigodnoj homiliji rekao je metropolita Barišić, osvrćući se na lik majke kao sakramenta ljubavi u životu svakog svećenika.
Iva je bila duboka vjernica koja je snagom svoje vjere i ljubavi znala stajati iza svoga Ante i pratiti ga svojim molitvama i žrtvama na putu svećeništva i biskupstva.
Dok obitelji i o. Biskupu izražavamo kršćansku sućut, zajedno s Crkvom molimo:

"Pokoj vječni daruj joj Gospodine,

i svjetlost vječna svjetlila joj..."

01.04.2008

zudiji
"VODIČKI FESTIVAL ŽUDIJA"

uskrsni ponedjeljak 2008.


 

Na vazmeni ponedjeljak, 24.03. o.g., u Prvić Šepurini održan je osmi po redu "Vodički festival Žudija".

U ovogodišnjem susretu sudjelovali su Žudiji iz više župa diljem Hrvatske, njih četiristo. Posebnu pažnju, organizatori kao i svi sudionici, posvetili su jedinom preživjelom vatrogascu iz Kornatske tragedije, Frani Lučiću iz Tisnoga, čija ih je nazočnost živo podsjetila na zudijepoginule vatrogasce, njegove pokojne sudrugove. Treba napomenuti da su među poginulima četvorica bili u zboru Žudija.
Žudiji su se rastali oduševljeni ovim susretom premda im vremenske prilike nisu bile naklonjene.

"Vodički festival Žudija" nastao je 2001. godine zahvaljujući našem poznatom fotografu Šimi Strikomanu, koji je vjerni pratioc Vodičkih Žudija. Nakon prvih šest održanih u Vodicama, festival se seli svake godine u drugu župu. Dogodine se planira održati u Kninu.
Ovogodišnji Festival svojom je nazočnošću počastio naš o. Biskup.

25.03.2008

Ukratko u slici i riječi
uz proslavu vazmenog otajstva
2008.

Cvjetnica

cvjetnicaCvjetnica - Nedjelja Muke okupila je Božji narod ove župe, koji je s maslinovim granama u rukama klicao svome Spasitelju. Čitavo sveto bogoslužje bilo je prožeto čitanom i pjevanom Božjom riječju, pjesmom i molitvom.
Dalo se naslutiti djelovanje Božjeg Duha u srcima prisutnih vjernika i sveti ponos što imamo takvog i tolikog Otkupitelja..

Velika srijeda


Pred ispunjenom ž. crkvom izvedeno je skazanje krvave Isusove agonije u vrtu Getsemaniju. Auktor i scenarist bio je Jole M., a izvađači šestorica naših mladih.
Nazočna zajednica bila je duboko potresena Isusovom borbom u Maslinskom vrtu i u dubokoj tišini proživljavala je nešto od Isusove smrtne borbe.


Veliki četvrtak

vcewtvrtak

Nakon svečane proslave Večere Gospodnje, uz pratnju Žudija, pohranili smo Presveto u "Božji grob".

Zastali smo i u tišini doživljavaju u svojim srcima Isusovo krvavo znojenje u prvim trenutcima njegove muke.Veliki petakgrob

Veliki petak doveo nas je do Isusova groba, koji je, kao i ostalih godina, podigao Jole sa svojom ekipom mladih. Izmijenjivanje Žudija poticalo nas je na ozbiljnost trenutka Prvog velikog petka. Put križa, pa Gospin plač, a navečer obredi, i konačno po hladnom južnom vjetru i uz laganu kišu sudjelovali smo u procesiji koja je završila u župnoj crkvi sa "Ispoviti se" i Judinim krikom: "Izdao sam krv nedužnu"

Vazmeni ponedjeljak

krstenjeJedanaestero djece-novorođenčadi, sa njihovim roditeljima i kumovima kao i mnogbrojnom rodbinom, sabralo nas je u vazmeni ponedjeljak ujutro na misi njihova krštenja. Ovaj sveti događaj novog rođenja obradovao je ne samo one najbliže djeci, već i sve nazočne. Odjekivao je radosni Aleluja!


krstenje1

Evo nam imena novokrštenika:
Mateo K., Dino V., Marita-Lucija C., Iva-Lucija M., Ema L., Noah B., Petra C., Bartul M., Jakov M., Ivan F., Jakov, P.

Njima treba pridružiti još tri odrasla novokrštenika koji su primili sakramente inicijacije pred Veliki tjedan:
Eva K., Ana K., Radmila K.

Svima naše srdačne čestitke uz vruću molitvu Uskrslom Gospodinu da ih sačuva u svojoj ljubavi.

 

USKRSNI KONCERT ZBORA "LIRA"

liraNašu uskrsnu radost povečalo je i vrsno pjevanje vodičkog pjevačkog zbora "Lira". On je, naime, na vazmeni ponedjeljak priredio u našoj župnoj crkvi svoj 12. uskrsni koncert. Slušajući njegovo pjevanje pod svodovima naše župne crkve osjetili smo kako nam se duh uzdiže obuzet divnim duhovnim melodijama.
Na kraju Župnik je "Liri" izrekao toplu zahvalnost i zaželio joj puno ovakvih nastupa kroz mnoge Uskrse i godine.

NAŠI PRVAŠIĆI ZA SIROMAHE

caritasTri razreda prvašića u našoj OŠ pod vodstvom svoga vjeroučitelja Dinka V. sakupljali su kroz korizmu svoju malu ušteđevinu za braću siromahe. Oni su tri kasice sa svojim prilozima donijeli Župniku i "svečano" predali uz napomenu: "To su naši korizmeni darovi za siromašne".

Lijepa i poticajna gesta za sve nas: imati veliko srce i pružiti svoje ruke onima koji očekuju i trebaju našu pomoć.

24.03.2008

 

Aleluja Kriste, Amjanjeen!

Svim vjernicima župe Vodica - Sretan USKRS!

Napose onima koji trpe u znaku Isusova križa
onima koji stoje pred životom
onima koji nose odgovorno teret obitelji
onima kojima je na srcu njihova duhovna obitelj, naša župa ...

želi - Župnik don Frane sa suradnicima


janjeMeditacija: Uskrs 08 -"A"

vidi Uskrs

Golgota - Veliki petak

kriz

 

O, Gospode, tvrdo li je
Teško drvo na kom jesi,
O, Gospode, moli za nas
Kada budeš na nebesi!

I gledajuć kaplju rujnu
Što iz tvojeg srca kaplje,
O, Gospode, oprost čujem
Što ga tvoja usna šapće.

I osjećam što ti zbori
Od očiju suza vruća,
Da ne može nikad biti
Bez Golgote uskrsnuća.

Silvije Strahimir Kranjčević

20.03.2008

trnje


Meditacija - Cvjetnica08 - "A"

Vidi Cvjetnica

Župna crkva sv. Križa

VELIKI /SVETI/ TJEDAN U VODICAMA 2008.
ministranti

 

Vrhunac liturgijskih slavlja u jednoj crkvenoj godini odvija se u Velikom /Svetom/ tjednu. On započinje Cvjetnicom – nedjeljom Muke Gospodnje i dosiže svoju puninu u Svetom trodnevlju s proslavom Gospodnje Večere, Muke i Smrti njegove, i njegova slavnog uskrsnuća. Ta sržna događanja Spasiteljeva života zovemo pashalno /vazmeno/ otajstvo.

Svaki se vjerni kršćanin osjeća sretnim i Bogu zahvalnim što se tih svetih večeri može pridružiti proslavi tih najsvetijih otajstava Isusova života.
Naše /ne/sudjelovanje očituje kolika je naša kršćanska /ne/zrelost.CVJETNICA: NEDJELJA MUKE GOSPODNJE - /16.03./ cvjetnica

Mise:

-9h: Misa s blagoslovom maslinovih grančica

- 11h: na obali ispod zvonika:
blagoslov maslinovih grančica, procesija do župne crkve,
Misa i pjevana Muka po Mateju

- 18h: Misa i Muka po Mateju

- 16h; Put križa na Okitu


VELIKA SRIJEDA - ž. crkva /19.03./
U 19h: dramski prikaz /Jole M./ - KRVAVA AGONIJA U GETSEMANIJU
 


VELIKI ČETVRTAK /20.03./

- 9.30h: u šibenskoj katedrali Misa posvete uljavcetvrtak

 

SVETO TRODNEVLJE

 

VELIKI ČETVRTAK VEČERE GOSPODNJE

-19h: Misa
obred pranja nogu, prijenos Presvetog uz pratnju „Žudija“ na pokrajni oltar


vpetak
VELIKI PETAK MUKE GOSPODNJE /21.03./

- 11h: Put križa
- 14h: Gospin plač

- 19h: Služba Muke i Smrti Gospodnje /Služba riječi, klanjanje svetom križu, sveta pričest/
- 21h: procesija Velikog petka

Strogi post i nemrs


VELIKA SUBOTA
– VAZMENO BDJENJE /22.03./

- 20h: Vazmeno bdjenje
/služba svjetla, služba riječi, krsna služba, euharistijska služba, blagoslov jela/

uskrs3

NEDJELJA USKRSNUĆA
GOSPODNJEGA /23.03./

Mise: 9h, 11h, 18h

ALELUJA! aleluja! ALELUJA!


KORIZMENA ISPOVIJED

Veliki ponedjeljak, V. utorak
8-12h; 15.30-19h;

V. srijeda: 8h-12h

14.03.2008

 

Radost novog života

inicijacijaU četvrtak 13. ožujka, dan nakon duhovne obnove, naša je župna crkva i opet bila u ozračju slavlja. Naše tri katekumenke, Eva i Ana K. te Radmila K. primile su sakramente kršćanske inicijacije. Prethodno su uz stalnu Župnikovu podršku i prisutnost, uvedeni od vjeroučiteljice Valerije u otajstva vjere.
Sate i sate proveli su razgovarajući, slušajući, moleći i novim svijetlom vjere prožeti polako su promatrali svijet i čovjeka iz perspektive Krista. Redovito im je u ruci bila Biblija iz koje su uočavali Božje vodstvo u povijesti kroz osobe starog zavjeta i konačno kroz Isusa Krista. Uz potrebnu literaturu, živu riječ i iskustvo vjere, upoznavali su se i s otajstvom Crkve, sakramentima... Malo pomalo, znanje je pratilo i uvođenje u život župe... U večernjoj misi ovog četvrtka dogodila se kulminacija: "Što tražite od Crkve Božje? - zapitao je Župnik. "Vjeru" - reče svaka od katekumenki glasno... i "Odričem" se sotone i "Vjerujem" u Isusa Krista, u Crkvu... Kako vjeroučiteljica nije mogla ostaviti "svoje" katekumenke u ovom času zajedničkog slavlja, a ni vjeroučenike koji su baš u vrijeme mise u rasporedu imali vjeronauk, napravljen je koristan kompromis: munjevito smo zamijenili školu crkvom i u suradnji s nastavnicom koja se odrekla svoga sata, šestaši i sedmaši sudjelovali su  u ovom slavlju, te s radošću i dobrodušnim osmijehom pratili su kako je Župnik krstio i obilato zalio vodom svaku krštenicu.
inicijacija1"Radmila...Eva... Ana...  ja te krstim...", odzvanjalo je crkvom, i "Primi pečat dara Duha Svetoga..." i napokon vrhunac: zajedno s nama, po prvi put su i Eva i Ana i Radmila pristupile stolu Gospodnjem... "Tijelo Kristovo"- tako je, vjerujem, amen!!!
Radovali su se mali ministranti blizanci Filip i Josip čija mama se krstila. Raduje se i naša župna zajednica što se i vidjelo iz spontanih reakcija vjernika koji su nakon mise prilazili i čestitali.
Drage naše, s vama se radujemo i mi! Želimo vam da ustrajete na jedinom ispravnom putu, putu Krista Gospodina koji za sebe i reče: "Ja sam put, istina i život!
Čestitamo i vidimo se u nedjelju na svetoj misi!

13.03.2008

Osvrt

Korizmena duhovna obnova

obnovaZapočeta u nedjelju navečer, 9. ožujka, sa satom klanjanja, misom, svjedočenjem četvorice mladih o njihovim životnim lutanjima, a u srijedu kasno navečer, završili smo ovogodišnju korizmenu obnovu. Sudionici, uglavnom srednje i mlađe dobi, kroz četiri uzastopne večeri, produbili su svoje molitveno iskustvo kroz trosatno stajanje pred Gospodinom.

Prvi sat susreta odvijao se kroz meditativno molitvu Gospine krunice, zatim je uslijedilo misno slavlje sa podužom propovijeđu, a treći sat smo klečali pred izloženim Svetootajstvom. brankoO. Branko Z., voditelj obnove, predvodio je ovu molitvenu zajednicu izmjenjujući riječ s pjesmom, litanijske zazive sa trenutcima šutnje... Sve je to stvaralo ozračje sabranosti, duboke pobožnosti i nutarnjih doživljaja. Zanimljivo je da se broj sudionika iz večeri na večer nije smanjivao budući da je sve to zahtjevalo dosta vremena i osobnog zalaganja.

Tijekom sva tri dana naš o. Branko Z. satima je proboravio u ispovijedaonici dočekujući pokornike.

Zahvaljujemo Bogu i našem dragom voditelju na ovim danima pobožnosti i iskrene zajedničke i pojedinačne molitve.

13.03.2008

Meditacija: 5. korizmena "A"

vidi Lazar

 

Peta korizmena - 9. ožujka 2008.
klanjanjeŽupna crkva - Vodice

Klanjanje Presvetomu
12-18h

Drevna pobožnost „Quaranta ore“ - četrdesetosatno klanjanje, tijekom stoljeća bila je draga pobožnost našeg kršćanskog puka. Od toga smo u našoj župi sačuvali šestosatno klanjanje na petu korizmenu nedjelju. Nakon nedjeljne mise svečano se izlaže Presveto na veliki oltar i tu ostaje do navečer kad završavamo sa blagoslovom.
Pojedine satove klanjanja organiziramo sa jednom ili drugom grupom. Izaberi i sudjeluj u onoj u kojoj ćeš sebe najbolje naći .

dijete- od 12-13h - tiha ura - pojedinačno
- 13-14h - tiha ura - pojedinačno
-14-15h - članovi bratovštine Srca Isusova i Gospe od Karmela - predvodi Jole M.
- 15-16h - djeca 1. do 4. razreda - predvodi s. Marija
- 16-17h - vjeroučenici 5., 6., 7., razreda - predvodi vj.Valerija
- 17-18h - zajednički sat za ostale vjernike - predvodi o. Branko Zebić, voditelj duhovne obnove.

Isus je u Maslinskom vrtu, obliven krvavim znojem, zapitao sanjive apostole: „Zar ne možete ni jedan sat probdjeti sa mnom?“
Pitanje je tebi i meni upravljeno. Očekuje naš odgovor.

DOĐITE, POKLONIMO SE!

08.03.2008

 


ŽUPA SV. KRIŽA – VODICE

VODICE, 9. – 12. OŽUJKA 2008.

KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA

kriz

"TKO NE TRAŽI KRISTOV KRIŽ,
NE TRAŽI KRISTOVU SLAVU." /Sv. Ivan od Križa/

Voditelj duhovne obnove: o. Branko Zebić ocd, karmelićanin

PROGRAM DUHOVNE OBNOVE

Nedjelja, 9. ožujka 2008.
«Ja sam uskrsnuće i život!» Iv 11,25
 
17,00 – 18,00 sati: vođeno klanjanje i blagoslov s Presvetim
18,00 sati: misa i propovijed
19,00 sati: Životna iskustva molitvene zajednice s Kamena-Split i molitva za oslobođenje od ovisnosti i poroka: alkohola, droge, cigareta, kocke, kladionice, nemorala, psovke… (svjedoče mladih koji su bili u porocima ili se još bore s njima – doći će sa mnom i vratit će se te večeri)

Ponedjeljak, 10. ožujka 2008.
«Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.» Iv 8,7

16,00 – 17,00 mogućnost ispovijedi i razgovora sa voditeljem duhovne obnove
17,00 sati: razmatranje i molitva
18,00 sati: misa i propovijed
19,00 sati: meditacija i molitva pred Presvetim - pomirenje i opraštanje

Utorak, 11. ožujka 2008.
«Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete spoznati da Ja jesam.» Iv 8,27

8.30h - bolesničko pomazanje pod misom za teže bolesnike
16,00 – 17,00 mogućnost ispovijedi i razgovora sa voditeljem duhovne obnove
17,00 sati: razmatranje i molitva
18,00 sati: misa i propovijed
19,00 sati: meditacija i molitva pred Presvetim - dar vjere, nade i ljubavi

Srijeda, 12. ožujka 2008.
«Ako vas Sin oslobodi, zbilja ćete biti slobodni.» Iv 8,36

16,00 – 17,00 mogućnost ispovijedi i razgovora sa voditeljem duhovne obnove
17,00 sati: razmatranje i molitva
18,00 sati: misa i propovijed
19,00 sati: meditacija i molitva zahvale pred Presvetim – zahvala za nutarnje ozdravljenje i oslobođenje od navezanosti. Poticaji za hod u vjeri i zauzet život u župnoj zajednici.

04.03.2008

uskrs
Meditacija: 4. korizmena "A"

SLIJEPAC

„Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo“

Pobožnost Put Križa – Korizma 2008.


putkriza1
Naša župna zajednica kroz cijelu korizmu prati Trpećeg Isusa na njegovu križnom putu obavljajući  tu drevnu pobožnost dva puta tjedno: svakog korizmenog petka i svake korizmene nedjelje. Posebni čar ovoj pobožnosti daju pojedine grupe naših vjeroučenika predvođenih njihovim vjeroučiteljicama kao i grupe odraslih. Naši najmlađi poneseni ovim molitvenim iskustvom znati će ostati vjerni ovoj pobožnosti i u odrasloj dobi..


Obiteljski križni put i korizmeni susret

U 1. korizmenu nedjelju, 10. veljače, Obiteljski put križa predvodili su prvopričesnici i njihovi roditelji. Nakon pobožnosti Župnik i s. Marija održali su prigodni korizmeni susret s roditeljima ovogodišnjih prvopričesnika.

Pučki križni put

U 2. korizmenu nedjelju, 17. veljače, pobožnost Put križa predvodili su odrasli vjernici, članovi naše biblijske tribine i crkvenog pjevačkog zbora.

Križni put s prometnim znakovima i korizmeni susret

U 3. korizmenu nedjelju, 24. veljače, imali smo vrlo neobičan Put križa koji su predvodiliputkriza2 ovogodišnji pripravnici na krizmu. Čitav Isusov i naš životni put križa predstavljen je kao vožnja po autocesti uz 14 znakova koji usmjeruju naš hod sigurnom cilju. Krizmanici su ispod svake postaje držali prometni znak i nakon Župnikove najave pojedine postaje krizmanik je svoj znak predstavio zajednici dok je drugi čitao razmišljanje.
Razumjeli smo: na autocesti života katkada treba i zastati i napuniti se gorivom; redovito nam treba i hitna pomoć naših bližnjih-ljubav, razumijevanje; moramo biti i oprezni jer možemo iskliznuti s ceste, a na kraju nam se i parkirati…
Nakon pobožnosti Župnik i vj. Valerija održali su kraći korizmeni susret za krizmanike i njihove roditelje.  

Križni put svjetla

Vjeroučenici sedmih razreda predvodili su svoj  Put križa u petak 22. veljače. Da bi smo ih  što više angažirali, za njih smo upriličili «dodatne aktivnosti». Ispod svake postaje stajao je jedan vjeroučenik – živo svjetlo Božje ljubavi, a u rukama je držao svijeću. Kako je vjerouč. najavljivala pojedinu postaju, vjeroučenik-svjetlonoša zauzeo je mjesto na stepenicama pred svetištem. Kraj križnog puta, tj. 15. postaja – Isusovo uskrsnuće, bila je u znaku svjetla života, radosti, mladosti.

putkriza4Put križa na Okitu

Slijedeće nedjelje, 4. korizmene, 2.03., hodom, molitvom, pjesmom i razmišljanjem, od podnožja Okita,a slijedom pojedinih postaja, stići ćemo u svetište naše Karmelske Gospe. U pobožnosti će sudjelovati naši Žudiji. Za ovu pobožnost najavile su svoj dolazak i sudjelovanje neke grupe izvan Vodica.

Ostaje nam još nekoliko ovakvih pobožnosti između kojih spominjemo onu na Veliki petak u župnoj crkvi u 11h izjutra koja, zbog vremena u kojem se održava, ima posebno značenje...

25.02.2008

samaritanka

 


Meditacija: 3. korizmena -"A"
Isus i Samarijanka /Iv 4, 5-42/


Samarijanka


„U Crkvi ima vode i suza: vode krštenja i suza pokore“. /Sv. Ambrozije/

U KORIZMI 2008. TRIBINA O POKORI

tribina1

Ovogodišnju našu korizmenu tribinu posvetili smo POKORI. To je riječ koju tako često čujemo u raznim oblicima, a  najčešće je shvaćamo u njezinom nepotpunom značenju.

Krepost pokora  je  u prvom redu  trajno raspoloženje,  unutarnji stav protiv grijeha. Unutarnja pokora je korjenito preusmjerenje cijelog života, povratak i obraćenje k Bogu svim srcem, raskid s grijehom, odvraćanje od zla, zajedno s osudom zlih djela koja smo počinili i odlukom za promjenom života s nadom u Božje milosrđe i pouzdanjem u pomoć njegove milosti. Ovu krepost dobivamo po sakramentu krštenja u kome se događa naše prvo i osnovno  obraćenje; vjerom i krštenjem čovjek se odriče zla i postiže spasenje, i stoga je ona prvenstveno Božji dar i milost.

tribina2Međutim, u nama su ostale krhkosti i slabosti naše ljudske naravi; ostala je sklonost na grijeh. Zato Isusov poziv na obraćenje i pokoru trajno se odzvanja u životu kršćanina. Taj poziv ne odnosi se prvenstveno na vanjska djela, već na obraćenje srca, na unutarnju pokoru, koja onda teži da taj stav i raspoloženje izrazi u vidljivim znakovima i djelima pokore. To je poziv na drugo obraćenje. Iz kreposti pokore nastaju sva naša nastojanja oko ustrajnosti u dobru, svi naši pokornički čini koji nas duhovno osnažuju u borbi s grijehom.
Taj dar pokore u nama raste ako ga zalijevamo djelima poniznosti. Jer, ako imamo duh pokore ponizno priznajemo svoju grešnost, kajemo se za grijehe i vršimo pokorničke čine i spremni smo oprostiti, razumjeti, prihvatiti svoga bližnjega sa svim njegovim slabostima… Kristov poziv na drugo obraćenje  trajni je zadatak Crkve. Njoj je potrebno čišćenje i to postiže kroz trajnu pokoru i obnovu.

Ovogodišnji voditelj naše korizmene tribine je don Frane Glasnović, župnik Skradina. Najsrdačnije mu zahvaljujemo na spremnosti s kojom je prihvatio spomenutu tematiku, o kojoj nije lako govoriti. Na prvoj tribini /13.02./  bilo je tridesetak, a na drugoj /20.02./ četrdesetak sudionika.
Posljednje korizmeni susret na temu pokore održan je u srijedu. /27.02./ Naš vrijedni mladi voditelj don Frane G. opširno je i detaljno izložio nauk Crkve o sakramentu pokore ili pomirenja. Sudionici su s puno zanimanja slušali, a nakon predavanja, sudjelovali u kraćoj diskusiji. Neka Gospodin obilno blagoslovi napore koji su uloženi u ove korizmene večeri.

21.02.2008

probzenje1


Meditacija

2. korizmena -"A"

Preobrazio se

Bilo je živo…
Sastanak ŽPV-a

ZPVU utorak, 13. veljače, održali smo prvi radni sastanak Župnog pastoralnog vijeća u novom petogodišnjem mandatu. Zanimljivo da je svih dvadeset članova Vijeća nazočilo ovom susretu. Prvi susret prošao je u neobičnoj živosti i otvorenosti. Nakon čitanja zapisnika, Župnik je iznio opsežan plan korizmenih događanja. Uslijedio je kraći osvrt na zapisnik sa strane pojedinih vijećnika. Zatim smo prešli na iznošenje „skica“ rada i zadaća ovog vijeća  sa strane pojedinih povjerenstava. U ime povjerenstva za liturgiju govorila je Rina M., za obitelj Zvjezdana I., za pastoral školske djece Valerija B., za mlade Ivan G. Već na početku ovog procesa oko izrade detaljnog pastoralnog plana iznesene su mnoge ideje. Pred nama se otvorio veliki prostor  rada koji traži strpljenje i sistematičnost, a konačni rezultat postat će matrica na kojoj ćemo graditi svoje pastoralno  djelovanje u župi. Povjerenstva su dobila zadatak da nastave oko rada na zajedničkom pastoralnom planu i da svoja viđenja dostave u pisanom obliku. Slijedeći susret predviđen je polovicom travnja.

caritas RAD NAŠEG ŽUPNOG CARITASA /2000.-2007./

Tajnica Caritasa u prošlom mandatu ove župe pismeno je izvjestila ovaj ž. ured o radu ovog tako važnog župnog tijela od osnivanja /18.05.200./ do 2007. g. Zanimljivo je pratiti prve korake volontera na tom tako plemenitom ljudskom i kršćanskom području. Prva iskustva stvorila su im sigurnost s kojom su nastavili djelovati kroz punih šest i po godina. Mnogi su naši sugrađani, napose oni najugroženiji, doživjeli za nas često male, a za njih, velike znakove pažnje i ljubavi.
Caritas je iz osam različitih izvora u prošloj godini sakupio 72.549,41 kn i veći je dio uložio u pojedine akcije svoga programa i rada.
U siječnju smo obnovili mandat članova ž. Caritasa za slijedećih pet godina. Na čelo Caritasa uz Župnika imenovana  je Vjera Lipić kao voditelj, njezin zamjenik Josip Brdar, blagajnica Živana Rak i zapisničarka Živana Ivas.  Starom sastavu pridružilo se šest novih članova tako da ih sada ukupno ima osamnaest.
Zahvaljujemo svim dosadašnjim članovima, koji su pod vodstvom Ante Čorić Filipa, bili na Božjem djelu Caritasa, a onima koji nastavljaju u novom mandatu želimo uz Božji blagoslov puno svete ustrajnosti.

13.02.2008

stepinacJOŠ JEDNA PORUKA

IZ STABLA MASLINE

10. veljače, kroz liturgijska misna slavlja 1. korizmene nedjelje, sjetili smo se bl. Alojzija Stepinca o stodesetoj obljetnici njegova rođenja i desetoj obljetnici njegova proglašenja blaženikom.

U ovom spomenu pomogao nam je lik našega blaženika, izrađen u naravnoj veličini od stabla masline. Autor ovog djela stavio mu je u ruke našu Gospu, djelo I. Meštrovića, kao simbol sve naše hrvatske povijesti. Ispod nogu blaženika pojavljuje se strašni zmaj - simbol totalitarnih režima - svladan njegovom mučeničkom svetošću i vjernošću.

Na župnoj misi u 11h, auktor spomenuta lika, sakupljenoj misnoj zajednici, rekao je nekoliko riječi o ovom svom djelu, a zatim recitirao vlastite stihove u čast našeg blaženika. Nazočna misna zajednica toplim je pljeskom potvrdila poruku koju nam šalje blaženikov lik i ujedno, tim istim pljeskom, odala priznanje i pohvalu njegovom auktoru Josipu /Joli/ Mateši. Pripominjemo da nas je naš Jole i do sada u više navrata iznenađivao sličnim djelima.

Pod znakom i nadahnućem svetačkog i mučeničkog života bl. Alojzija, posebno njegove vjernosti Bogu, Crkvi i narodu, ušli smo u ovogodišnju Korizmu.

12.02.2008

pustinja

 

Meditacija

1. korizmena -"A"

Bio je kušan

 

09.02.2008


 

Započeli smo korizmu 2008.

pepel1Sveto i milosno korizmeno vrijeme započela je i naša župna zajednica Srijedom Pepelnicom s dvjema misama. Na onoj ujutro u 9h okupio se lijep broj starijih župljana. Poslijepodnevna misa u 18 h posebno nas je obradovala. Puna crkva vjernika, a oko oltara tiskali su se naši vjeroučenici, oni mlađi i oni stariji; svi su čeznutljivo čekali kad će doći njihov red, kad će oni primiti pepeo pokore na svoju glavu.
Nakon uvodne pokorničke pjesme "Ja se kajem", Župnik je posvijestio nazočnoj zajednici važnost ozbiljne i duboke korizmene priprave. Sedmaši i dvoje odraslih čitača predvodili su misna čitanja, a krizmanica molitvu vjernika. U propovijedi smo uočili koliko je potrebno obratiti nam se i dozvoliti Bogu da nas spasi. Na kraju misnog slavlja Župnik je izrazio zadovoljstvo, između ostalog i velikim brojem nazočne djece i mladosti na misi, rekavši da bi to mogao biti dobar znak da ćemo i kroz ovu korizmu duboko i vjernički ozbiljno iskoristiti brojne duhovne ponude koje nam nudi korizmeni župni program..

pepel2Među ostalim:

Srijedom - svake korizme na našu Biblijsku tribinu pozivamo gosta predavača. O pokori i njenom značenju i potrebi u životu vjernika kroz tri korizmene srijede govorit će nam don Franjo Glasnović, župnik Skradina. Pozivamo sve zainteresirane srijedom u 19.30h u vjeronaučnu dvoranu u Bažani.

Petkom - svaki korizmeni petak u 17.30h Put križa predvode vjeroučenici. Njihove vjeroučiteljice s. Marija i Valerija, naizmjenično, sa svojim razrednim zajednicama spremaju tekstove i vode pobožnost.

Subota - 9. veljače, u 19h , ispovijed srednjoškolaca i mladih.

Subotom - svake subote ujutro, u 9h poseban svećenik bit će na raspolaganju za korizmenu ispovijed naših vjeroučenika kao i odraslih, a kroz zadnje dane korizme bit će organizirana ispovijed i za sve ostale.

Nedjeljom - u 15 h Put križa predvodi Župnik i pojedine vjerničke skupine: prvopričesnici, krizmanici, crkveni zbor, biblijska tribina...

pepel3Usput podsjećamo i na "Quarantaore" u 5. korizmenu nedjelju u kojoj će mnoge naše skupine sudjelovati u organiziranoj molitvi pred Presvetim - klanjanju, a u tjednu pred Cvjetnicu održat će se duhovna korizmena obnova…

Usrdno molimo:

OBRATI NAS, GOSPODINE, DA SE

OBRATIMO!

07.02.2008

krstenjeSlavili smo DAN ŽIVOTA

Prve nedjelje u veljači slavili smo Dan života.
Župnik nam je skrenuo pozornost na dobre i humane zakone koji, počev od Deklaracije UN-a, pa na niže, štite i promiču dostojanstvo ljudskog života od začeća do naravne smrti, s jedne strane, te svekoliko nasilje i napade na život, s druge strane. Biti kršćanin znači opredjeliti se za Život u svim njegovim vidovima.
Na župnoj misi, 3. veljače 2008., kršteno je petero djece. Bila je to prava radost ne samo za njihove obitelji već i za našu misnu zajednicu jer ima još veliki broj onih koji stoje iza života svim svojim bićem.
Čestitamo roditeljima i kumovima!!

Život
Život je prilika, iskusi je.
Život je ljepota, divi joj se.
Život je san, učini ga stvarnim.
Život je izazov, suoči se s njim.
Život je zadatak, izvršavaj ga.dijete
Život je igra, igraj je.
Život je dragocjen, njeguj ga.
Život je bogatstvo, čuvaj ga.
Život je ljubav, uživaj je.
Život je tajna, pronikni je.
Život je obećanje, ispuni ga.
Život je tuga, nadiđi je.
Život je himna, pjevaj je.
Život je borba, prihvati je.
Život je tragedija, uhvati se s njom u koštac.
Život je avantura, usudi se.
Život je sreća, zasluži je.
Život je život, brani ga.
Majka Tereza

03.02.2008

IZBORI U ŽUPI
NOVI MANDAT ŽEV-a, ŽPV-a i ŽC-a 


zpvKako se petogodišnji mandat članova našeg Župnog pastoralnog /ŽPV/, ekonomskog vijeća /ŽEV/  i Caritasa /ŽC/ bližio kraju, Župnik je poduzimao tijekom 2007. godine potrebne korake na putu ustrojstva spomenutih župnih tijela u novom petogodišnjem mandatu. Nakon što su saslušana mišljenja i prijedlozi starog saziva navedenih tijela, nakon što je Župnik po Stanju duša dobro snimio situaciju, sastavili smo izborne liste sa 30 kandidata za budući sastav. Prethodno je sa svakim kandidatom obavljen razgovor nakon kojeg je svaki od njih slobodno odlučio može li ili ne prihvatiti kandidaturu. U prvu nedjelju došašća, 2.12.2007., na svim misama vjernicima su podijeljene izborne liste, i nakon povratka istih sa zaokruženih petnaest imena, dobili smo novi sastav ŽPV-a, ŽEV-a i Caritasa. Otac Biskup svojim dopisom potvrdio je sve članove spomenutih vijeća na 5 godina. Uslijedile su konstituirajuće sjednice, izbor najužeg vodstva i upoznavanje s Pravilnicima dotičnih tijela.
U subotu, 2.02. o.g., na misi Svijećnice, Župnik je pred okupljenom zajednicom u službu uveo članove ŽEV-a, koji su izrekli prisegu i potpisali predviđeni dokument. U nedjelju, na misi u 11 sati, članovi ŽPV-a i Caritasa predstavljeni su misnoj zajednici, pročitan je Biskupov dekret i imena vijećnika. Pred sakupljenom zajednicom Župnik je novim vijećnicima posvijestio svu ozbiljnost i odgovornost službe koju primaju i pozvao ih na savjesnost i zauzetost.
Također, u nekoliko prigoda, Župnik se toplo zahvalio dosadašnjim članovima svih vijeća na njihovom dugogodišnjem zauzetom služenju.
Otac Biskup naglasio je u svom dekretu: „Sveti Križ Isusov svima neka bude nadahnuće u prihvaćanju Božjega poziva i savjesnom ispunjavanju povjerene službe.“
Pridružujemo se čestitkama našim vijećnicima i želimo im plodonosno sudjelovanje u radu spomenutih župnih tijela.

Vidi popis članova

03.02.2008

BOLNI RASTANAKNIKO2


Nakon kornatske tragedije, naša zajednica opet oplakuje jednu tragičnu smrt. U petak, 18. siječnja, u šibenskoj bolnici preminuo je mali Niko Lugović. Nakon što je u školi zajedno sa svojim razredom slavio rođendan jednog vršnjaka i razrednog kolege, naglo mu je pozlilo. Vjerojatno je došlo do teške alergijske reakcije koja je završila kobno.

Niku smo svi znali kao vesela, vedra i vrlo pristojna dječaka. Kao vjeroučenik, polaznik trećeg razreda, zajedno je sa svojim bratom petašom Lovrom redovito molio, pjevao i rastao u duhu i vjeri uz nedjeljni oltar naše župne crkve. Spremao se uskoro i primiti Prvu svetu pričest. Iako taj dan nije dočekao, uvjereni smo da već sjedi za nebeskim stolom Jaganjca Božjega koji ga hrani svojim Tijelom. NIKO1
Sprovodni obredi održani su na mjesnom vodičkom groblju u nedjelju 20. siječnja uz nazočnost velikog broja školske djece, mladosti, nastavnika i brojnih građana. Bilo je potresno vidjeti toliku djecu odjevenu u bjelinu, s bijelom ružom u ruci, kako se uz molitvu i "O Bože, zar si pozvao mene", opraštaju od dragog nam prijatelja. Župnik je u prigodnoj riječi ožalošćenoj rodbini naglasio važnost ljubavi iz koje je Niko i došao na ovaj svijet, u kojoj je odgajan u svojoj obitelji i široj zajednici, i s kojom ga konačno i ispraćamo.
U ponedjeljak, 21.01., rodbina, prijatelji, sugrađani, zajedno s najbližom obitelji maloga pokojnika, ispunili su našu župnu crkvu i Isusovom misnom žrtvom slavili njegov zemaljski prijelaz u nebesku Domovinu. Svi smo osjetili kako smo ojačani u vjeri, nadi i ljubavi, što smo posebno u molitvi zaželili roditelji dragoga Nike.
Obitelji i svima koji oplakuju mladog pokojnika izražavamo iskrenu vjerničku i ljudsku sućut.
Našeg dragog Niku izručujemo punini Božje ljubavi i zagrljaja, gdje se konačno i mi svi nadamo jednom doći.
"U raj poveli te anđeli!"

20.01.2008

jaslice07Velike božićne jaslice
sa figurama od slame
izradio i postavio
na trgu ispod župne crkve
u Vodicama za Božić 2007.g.
Jole M.Osvrt na božićne blagdane 2007/08…


Vrijeme duhovne priprave za Isusovo rođenje u našoj župi Vodice bilo je ispunjeno s puno duhovnih ponuda. Tko je htio mogao se duhovno osvježiti i pravo se vjernički pripraviti na proslavu Gospodinova dolaska. Ovdje bilježimo neka duhovna događanja u upravo minulom božićnom vremenu.

  1. Vjeroučenici

Vjeroučenici su kroz Došašće u lijepom broju svaki dan sudjelovali na dnevnim misama. Dodatni motiv za to bio im je i božićni kalendar u koji su svakodnevno unosili sličice s božićnim motivima. Gledajući našu mlađu i stariju djecu okupljenu oko misnog oltara kako svaki dan s puno duha, radosti i otvorenosti pjevaju i slave Boga, budila se u nama starijima živa vjera u bolju vjersku budućnost ove župe…
Kroz Došašće školska djeca skupljali su na satovima vjeronauka priloge za župni Caritas, a dječja biblijska grupa izrađivala je božićne čestitke s istom nakanom.nikola
Blagdan sv. Nikole proslavljen je i u našoj školi. Vjeroučitelji u nižim razredima, Dinko V. i č.s. Marija G. sudjelovali su u organizaciji dviju priredbi za naše najmlađe, za obje smjene. Naš animator Ivan G. lijepo se uživio u ulogu sv. Nikole.
Adventski panj za ovu prigodu oblikovao je Jole M. Izradio ga je od maslinova drva, s Biblijom i krunicom kao pozivom da se kroz Advent posvetimo više molitvi i susretu s Božjom Riječju.
Na misi s djecom, svake nedjelje novu su svijeću palili predstavnici pojedinih vjeronaučnih skupina: prvopričesnici, krizmanici, roditelji…

  1. Duhovna priprava starih i bolesnih

Darove sv. Nikole naši su prvopričesnici i predstavnici četvrtaša donijeli, 6. prosinca, starima i nemoćnima u Staračkom domu. Ovo iskustvo susreta mlađih s bolesnima i starima te darivanje osmjeha i dječje spontane radosti i sreće, sigurno su i na našoj djeci ostavili duboke duhovne tragove. svijece
Nismo zaboravili ni duhovni život starijih i nemoćnih među nama. Dom za stare i nemoćne osobe, 18. prosinca, pohodili su Župnik, časne sestre i grupica vjeroučenika. Župnik je po sobama dijelio sakramente svete ispovijedi, pričesti i bolesničkog pomazanja dok je istovremeno, drugi svećenik slavio misu za pokretne korisnike Doma.
Božićnu ispovijed i pričest za one koje je bolest i nemoć vezala uz kuću podjeljivao je Župnik u ponedjeljak 17. prosinca.
Također, 6. siječnja, na blagdan Bogojavljenja, članovi župnog Caritasa posjetili su Starački dom i tom prigodom podijelili im poklone. Svima su donijeli iskrene božićne i  novogodišnje čestitke uz molitvu Bogu za strpljivost u svakodnevnim križevima.

  1. Božićna ispovijed

Kroz adventske subote, od mise zornice, poseban je svećenik bio je na raspolaganju za božićnu ispovijed. Župnik je u dogovoru s vj. Valerijom napravio raspored ispovijedanja vjeroučenika, pa su ove „subotnje prilike za ispovijed“ ponajviše koristili oni.
Od 20.-22. prosinca čak šest svećenika pomoglo je našem župniku u ispovijedanju odraslih vjernika. Osobito nas je radovalo što se veliki broj srednjoškolaca, njih 70-tak odazvao na ispovijed organiziranu za mlade, 22. prosinca navečer.

  1. Badnja večer

Naša školska djeca, uoči ponoćke, izveli su svoj prigodni božićni program spleten od pjesama, recitacija, igrokaza. Župljani su ih više puta nagrađivali spontanim pljeskom. Mališani su, pripremani od č.s. Marije, recitirali malom Isusu i od srca ga darivali svojim igračkama: medom, lutkom, zekom... Vjernike su u ozračje ponoćke uvela svojim pjevanjem naša djeca i mladi animirani Antom S. i č.s. Krešimirom. Za ovu prigodu je i vj. Valerija napisala igrokaz „Božić bez Božića!?“ koji je, izveden od dvije sedmašice i jednog maturanta, do suza nasmijao, a nadamo se i naveo na razmišljanje, mnoge nazočne.

  1. Doček Nove godine na Okituzahvalnost

Od 2000.g. jedna grupa vjernika dočekuje Novu godinu na Okitu. Tako je bilo i ove godine.
Najprije, župna zajednica je na Staru godinu misnim slavljem, blagoslovom s Presvetim  i „Tebe Boga hvalimo “ izrekla Bogu „hvala“ za sve ono što nam je od njega dolazilo prethodne godine.
Pola sata prije ponoći, grupa od pedesetak vjernika molitveno je dočekala Novu godinu u svetištu Gospe od Karmela na Okitu. Č.s. Marija osmislila je program za ovu prigodu uključivši u njega molitve i prošnje za  sv. Oca, našu župu, domovinu, obitelji, djecu, mlade, preminule vatrogasce…

  1. Kulturni život

Iza večernje mise četvrte nedjelje došašća, 23. prosinca, božićni koncert u župnoj crkvi imala je naša „Lira“. I oni su nas ovim već tradicionalnim koncertom uveli u ozračje Božićne radosti pjevajući božićne pjesme sa puno duha i finoće.

  1. Blagoslov kršćanskih obitelji

svijece1

Počevši od blagdana svetog Stjepana, 26. prosinca, pa sve do Tri kralja, 6. siječnja, Župnik i bogoslov Oleg P. blagoslivljali su kršćanske domove; opsežan i zahtjevan posao koji podrazumijeva hod doslovno od jutra do večeri, kroz punih 11 dana. Treba spomenuti i tridesetak naših ministranta, koji su svako jutro njih 6, po tri sa svakim od blagoslivljatelja, odgovorno i zauzeto u tome sudjelovali izvršavajući uloge: molitelja, pjevača, pomoćnika u blagoslovu, kadioničara…Zahvaljujemo našim župljanima koji su nam otvorili vrata svojih domova, zdušno s nama molili, udijelili nam svoj prilog za potrebe župe. Posebna zahvala onim obiteljima kod kojih smo se svakog dana našli za njihovim obiteljskim stolom.


  1. Svećenici na ispomoći

Dragocjenu pastoralnu pomoć pružio nam je jedan broj naših svećenika kroz božićno vrijeme.
Dužni smo ih barem spomenuti: fra Petar P., fra Gracijan G., don Ante S., fra Dragan N., don Jakiša D., don Frane G., don Tuna J., don Lazar Ć., don Dražen B., don Bože S. i don Slavko M. Napose zahvaljujemo našem, sada već đakonu, Olegu P. koji je jedanaest dana sudjelovao u blagoslovu naših kršćanskih obitelji.
Svakom od njih dugujemo i kao župna zajednica veliku zahvalnost. Neka ih Božićno Dijete obdari svojim obilnim blagoslovom u njihovom svećeničkom životu i radu.

IZ STANJA ŽUPE VODICE U 2007.gcrkva.

1. krštenih 62

2. prvopričesnika 102

3. krizmanika 87

4. vjenčanih 23

5. umrlih 56

okit

Vjernici za svetište na Okitu u 2007.g.

- darovatelja 143

- iznos 93.739,00

14.01.2008

NA DOBRO VAM DOŠLO MLADO LITO!

Tako su me moji stari učili čestitati Novu godinu! Kad sam malo analizirao što svaka riječ znači i sve zajedno onda se odvažujem s puno srca i duše vama, dragi čitatelji i posjetitelji ove župne web-stranice, ponoviti:

cestitke

NA DOBRO VAM DOŠLO MLADO LITO!
Na dobro vam došlo i tijelu i duši, srcu i pameti!
Na dobro koje dolazi od Oca svake dobrote!
Na dobro i onda kad svijet misli da nije dobro;
I onda kad nam događanja više liče na zlo, a manje na dobro;
Na dobro vremenito i vječno!
To ide zajedno. Jedno bez drugoga za vjernika nije dobro.

Ovom starom čestitkom želim čestitati svima:
Vama, župljanima; Vama, sugrađanima; Vama, ljudima dobre volje; Vama s kojima me je život povezao kroz sva iskušenja i radosti života; Vama, s kojima me povezuje ista vjera, isto spasenje, ista zaokupljenost za Božjim djelo među nama ovdje na zemlji!

SRETNA VAM I BLAGOSLOVLJENA NOVA GODINA
U GOSPODINU ISUSU!

župnik: don Frane

 

jaslicebozic07

 

Poštovani župljani
Draga braćo i sestre u Kristu!Slavimo Božić i božićne blagdane 2007. godine;
slavimo kao zajednica vjernika
ove župe, ali i svaki od nas
osobno kao vjernik Božića.


Naše pripreme i napori koje smo činili kroz Došašće urodili su
dubokom nutarnjom duhovnom radošću, produbljenom vjerom, osnaženom nadom i potresnom istinom:

Bog nas je do kraja uzljubio u svome Sinu, našem Božiću.

I kako da ne uzdrhta naše kršćansko srce svetom radošću!?
Ljubav Božja je u pozadini svih naših božićnih slavlja.
S tom radosnom porukom ulazimo u Novu 2008. g. 

Stoga vam upućujem srdačnu božićnu čestitku u ime svoje i svih suradnika, koji zajedno sa mnom kao župnikom svakodnevno rade oko navještaja radosne božićne vijesti i doprinose proslavi Boga
u našoj župnoj zajednici.

jaslicebozic-07
Na dobro vam došlo
Porođenje Gospodinovo i mlado lito!


Sretan vam i blagoslovljen
Božić i Nova 2008.godina!Ovogodišnje jaslice u ž. crkvi u Vodicama, djelo Jole M. Kornatska bunja u znaku vatrogasne kape, a iznad svijet neba sa slikama poginulih vatrogasaca i naših branitelja.

caritas

 

NAŠA DJECA ZA POTREBNE

 

U nedjelju Caritasa, 16.12., tri naše misne nedjeljne zajednice sakupile su 8.oo5 Kn za braću u potrebi.
Ovome pridodajemo doprinos naše djece od 2.520 Kn, koji su te nedjelje preko mise u 9 sati u prikaznoj procesiji donijeli na oltar.

I ovogodišnja božićna akcija u korist naše braće u potrebi pokazuje da znamo biti, prožeti ljubavlju našeg Božića, vjernički darežljivi.
Posebno nas veseli darežljiovst naše školske djece. Kroz vrijeme Došašća tri prva razreda imala su na stolu u učionicama kasicu u koju su stavljali svoje male doprinose. Njihovi prestavnici, predvođeni svojim vjeroučiteljem Dinkom V., predali to Župniku za župni Caritas.
Također, 6. 7. i 8. razredi, predvođeni svojom vjeroučiteljicom Valerijom B., sakupljali su na istu nakanu kroz Došašće.caritasbibl07
Grupa od četrdesetak vjeroučenika-bibličara izrađivala je na svojim adventskim susretima božićne čestitke, ponudile ih na drugu nedjelju došašća nakon mise vjernicimai i sav prihod dali našem župnom Caritasu.

Doista, dobro je činiti dobro! Božić, neka blagoslovi sve one koje sudjeluju u velikom pokretu božićne karitativne ljubavi u našoj župnoj vodičkoj zajednici.

19.12.2007


CRKVENI KALENDAR
ŽUPA VODICE - 16.12.2007. do 6.01.2008.

Nedjelja /16./: Treća Došašća – Nedjelja Caritasa
* milostinja za Caritas

Ponedjeljak /17./: * Proslava Božića *
* U ponoć sa 17. na 18. prosinca zvona s našega zvonika najavit će skore božićne blagdane. Okupljeni vjernici u ž.crkvi, uz kađenje oltara, pjevaju božićne pjesme;
* pričest bolesnika po kućama - prijava!

Utorak /18./:
* u 11h misa u Domu za starije osobe
* Božićna ispovijed
od četvrtka do subote /20-22./:
u župskoj crkvi bit će na raspolaganju posebni svećenik za božićnu ispovijed od 8-11h i 16-18h

Subota /22/: u 6.30h Misa zornica;
* ispovijed od 6.3h do 11h;
* za 8. razrede u 9h;
* za srednjoškolce u 19h.

Nedjelja /23./: Četvrta Došašća
* u 9h preko mise božićna pričest školske djece; preko pričesti "U se vrime godišća"
* božićni koncert «Lira» u 19h

Ponedjeljak /24./: Badnji dan
* misa u 8h;
* u 24h: misa polnoćka - u 23.30 božićni program

Utorak /25./: Božić - Porođenje Gospodinovo;
* mise u 9, 11, 17.30h

Srijeda /26./: Sv. Stjepan Prvomučenik
* mise u 8h i 17.30h;
* Počinje blagoslov kuća. Raspored blagoslova kuća vidi Župni list "OKIT"
* Tko može pripremiti skromni ručak ili večeru za svećenika i pratnju na svoj dan blagoslova, neka nam se prijavi! Zahvaljujemo!
* Tijekom tjedna, dok traje blagoslov kuća, mise u 8h, ako drukčije ne piše.

Četvrtak /27./: Sv. Ivan, apostol i evanđelista,
* misa u 8h

Petak /28./: Nevina dječica, Mladenci
* misa u 17.30h, blagoslov djece

Nedjelja /30./: Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa

Ponedjeljak /31/ Stara godina
* u 17.30h misa i blagoslov s Presvetim
* u 23.30h na Okitu molitveni doček Nove godine

Utorak /1.01.2008./ Nova godina - Marija Bogorodica
- Dan mira
* mise: 11 i 17.30h

Subota /5./: preko mise u 17.30h blagoslov vode

Nedjelja /6./: Bogojavljenje - Tri kralja
* mise u 9. 11, 17.30h

16.12.2007

Vidi starije vijesti