Božićna čestitka

 

Božićni posjet Domu Maslina

I ove je godine, (u subotu, 15.12.2012.) nekolicina članova molitvene zajednice i naših župljana posjetila štićenike Doma za osobe s tjelesnim, intelektualnim i osjetilnim oštećenjima Maslina u selu Bratski Dolac u zaleđu Primoštena.
Njihova radost što nas ponovo vide bila je neizmjerna te nas je podsjetila na riječi Majke Terezije koja je kazala: "Osjećam da su naša djela samo kap u oceanu. Ali ocean bi, bez naše male kapi, bio puno manji." Ista ta kap drži u srcu živim plamen ljubavi jer ljubav koja se nesebično ne dariva polako se gubi. Upravo nas radosno iščekivanje Božića podsjeća da se osvrnemo oko sebe, da izađemo iz svog malog svijeta i darujemo se drugima. Za to nam nije potrebno puno. Bit će dovoljan osmijeh, topli zagrljaj, lijepa riječ, strpljivo uho…Bili smo pomalo i tužni što ne možemo učiniti i nešto više, ali njima je bilo dovoljno i obećanje da ćemo uskoro opet doći…

 

Bibličari u caritativnoj akciji u došašću

Kroz tri susreta u studenom, članovi naše biblijske grupe vjeroučenika, uglavnom polaznici šestih i sedmih razreda osnovne škole, izrađivali su božićne čestitke.

 

Raduje nas što se ove godine  grupi općenito priključio veći broj dječaka, što ministranata što ostalih vjeroučenika, te uz  redovitu postavu od 25 članova, grupa sada broji i 40- tak povremenih članova.

 

 S osobitom simpatijom ističemo i malu prvašicu Valentinu M. koja je,  kao najmlađi član grupe, samostalno  izradila čak 14 božićnih čestitki. Obzirom da su naša djeca i mladi zaduženi brojnim školskim obvezama ali i izvanškolskim  aktivnostima, raduje nas svaki novi član koji ulaže u svoje duhovno - vjersko sazrijevanje i na ovaj način.

 

U nedjelju 16. prosinca naši su bibličari vjernicima iza sve tri mise ponudili svoje uratke te tako dobili iznos od 1832 kn koji će u nedjelju 23.12. preko svete mise u 9 sati predati djelatnicima Župnog Caritasa. Nadamo se da je ovo jedna od najboljih škola odgoja mladih za suosjećanje i caritativno djelovanje, bez mnogo ispraznih fraza i riječi, a sa mnogo konkretnog angažmana i djelovanja.

 

Caritas župe Vodice na blagdan sv. Lucije proslavio 5. godišnjicu akcije „obitelji 3+" i darivao obitelji.

Na blagdan sv. Lucije djevice i mučenice, 13. 12. u Pastoralnom centru Caritas župe Vodice, po peti puta, upriličio je i organizirao primanje za „obitelji 3+“ (obitelji u kojIma se u ovoj godini rodilo treće, četvrto i peto dijete) te ih prigodno darovao jednokratnim novčanim prilogom.

 

Ovogodišnji susret protekao je u radosnom i ugodnom druženju za što su osobito zaslužne članice župnog caritasa koje su pripremile i organizirale prigodni domjenak na kojem su počastile i darovale obitelji.

 

Sve obitelji i sudionike susreta na početku je pozdravio Župnik, koji je obiteljima najprije čestitao a onda i zahvalio za njihovu ljubav koju pokazuju prema djeci i životu, te ih pozvao da u Godini vjere u svojim obiteljima žive i svjedoče kršćansku vjeru i vrijednosti. Na kraju im je simbolično darovao  „Kalendar za mlade obitelji“ koji je izdao Hrvatski populacijski pokret. Predsjednica župnog caritasa gospođa Vjera Lipić, pozdravila je sve obitelji, čestitala im, te u ime Caritasa svakoj obitelji darovala je novčani prilog.

 

Raduje činjenica što je u ovoj godini, kada župni caritas obilježava 5. godišnjicu akcije „obitelji 3+“  obuhvaćeno 17 obitelji. Dvije obitelji s petim, pet obitelji s četvrtim i deset obitelji s trećim rođenim djetetom.

 

Blagoslovljena kapelica sv. Nikole na Martinskoj 6. 12.

Na blagdan sv. Nikole biskupa, 6. 12. 2012. na Martinskoj blagoslovljena je novoizgrađena kapelica sv. Nikole, koju je izgradila obitelj Gracije Juričev -Špirić.

Kapelicu je, uz sudjelovanje obitelji, prijatelja i župljana Vodica, blagoslovio Katedralni župnik don Krešimir Mateša, koji upravlja župom Dolac pod čijom upravom je i Martinska.

 

 

Prema riječima Gracije Juričev-Špirića koji ju je izgradio kapelica je podignuta u čast njegovom ocu Niki, a na slavu sv. Nikoli da ih čuva na putovanjima, kako na kopnu, moru ili zraku tako i na životnom putu, te da kao žaštitnik djece čuva njegovu djecu na njihovom putu.

 

Slika sv. Nikole koju je stavio u kapelicu stara je preko 70 godina (njegov stric koji je star 73 godine sjeća se da je slika bila u njihovoj kući od kad on zna za sebe) na taj način želio je simbolično povezati prijašnje generacije obitelji s generacijama danas, te ujedno potvrditi tradiciju vjere koja se živi u njihovoj obitelji.

 

Ovakvi primjeri pokazuju svjedočanstvo kršćanske vjere i života, što je na osobit način važno i radosno u ovoj Godini vjere u kojoj smo pozvani iskazati i pokazati ono što vjerujemo i ispovijedamo kao kršćani i vjenici.

A. EINSHTEIN - KAMO IDE LJUDSKA CIVILIZACIJA?

Na kavi...

 

 

Večera s prijateljima zajedno u restoranu...

 

 

Uživajući u ljepoti muzeja...

 

 

Ugodni razgovori u kafiću...

 

 

Uživanje u danu na plaži...

 

 

Na stadionu navijati za tim...

 

 

Ugodno druženje s djevojkom...

 

 

Razgledajući grad u kabrioletu...

 

 

Promatrajući ove slike izgleda kao da je Albert Einstein bio u pravu.

Albert Einstein je bio u strahu od napretka tehnologije i njezina utjecaja na ljudskost čovječanstva.

 

Ovo je njegov citat koji to potvrđuje:

"Bojim se onoga trenutka kad tehnologija bude premašila našu ljudskost. Tada će na svijetu postojati tek jedna kompletna generacija idiota."

 

Preuzeto s New Jersey 101.5

http://nj1015.com/these-photos-are-proof-albert-einstein-was-correct-about-technology/

 Hodočašće i izlet na Visovac, u Skradin i Kistanje 8. listopada 2012

Gospođe i gospođice naše župe koje uređuju i čiste crkvu i ove godine su od strane župe počašćene i nagrađene hodočašćem i izletom  na Visovac, Skradin, Kistanje i Ivoševce


Prvo naše odredište bio je Visovac - otočić smješten usred jezera rijeke Krke,  na kojemu se nalazi drevni samostan franjevaca i svetište Gospe od Anđela.  Vozeći se brodom prema otočiću na plavozelenoj površini vode ocrtavao se odsjaj vrba, čempresa i jablana koji su nam  približavali osamljeni otočić gdje je i  začela usrdna molitva  franjevaca koji su stoljetnim svojim marom oplemenili svoje obitavalište, davši mu  pečat duhovnog blagostanja.


U samostanskoj crkvi Gospe od Anđela molili smo molitvu krunice na čast Gospi od anđela, te slavili euharistijsko slavlje koje je predvodio naš župnik don Franjo. Nakon toga smo razgledali otok i muzej, te krenuli za Skradin.

 

Naš don Franjo  za vrijeme  putovanja prema Skradinu ukratko  je  iznosio povijest Skradina.
Svoju povijest Skradin ispisuje još u doba Ilira, a ime je dobio u vrijeme kada su ti krajevi došli pod rimsku vlast. Tako se na mjestu ilirskog grada razvila antička Scardona, važno prometno, trgovačko i upravno središte. Rimska Scardona je bila do temelja razrušena i opustošena, a nakon dolaska naselje su obnovili Hrvati, a pod današnjim imenom spominje se u 10. stoljeću. Njegov je položaj u samoj blizini Nacionalnog parka Krka.

 

U Skradinu smo posjetili baroknu stolnu crkvu Porođenja Blažene Djevice Marije, koja dominira središnjim gradskim trgom. Don Gabrijel nas je srdačno dočekao te nam iznio kratku  povijest gradnje crkve. Sagrađena je na temeljima nekadašnje katedrale koju su razorili Osmanlije, koji su Skradinom vladali od 1522. do 1683. godine. Crkvu su izgradili Mlečani, a gradila se punih deset godina, od 1747. do 1757. te je posvećena 1958. godine

 

U samom centru Skradina u blizini ACI marine u restoranu smo ručali i okrijepili se.

Poslije ručka u svome dome u Skradinu nas je ugostila i kavom počastila gospođa Jadranka Skorić rođ. Skočić, naša vodiška koja je udata u Skradinu gdje živi i radi sa svojom obitelji.

 

Nakon toga smo se uputili prema Kistanjima, posjetili smo župnu crkvu Sv. Nikole, gdje nas je srdačno dočekao župnik mons Nikola Dučkić,   koji je s toliko ljubavi pričao o povijesti Janjeva i Janjevaca te potrebi za  gradnjom nove crkve. U listopadu 2000 g. započeta je gradnja nove župne crkve i svetišta sv. Nikole, biskupa, zaštitnika Janjeva.   Blagoslovio ju je mons. Marijan Oblak, nadbiskup u miru, u sklopu proslave 700. obljetnice prvog pisanog spomena župe Janjevo 14. rujna 2003. godine.

 

Posjetili smo i župnu kuću – nedaleko nove župne crkve. Kupljena je kao  oštećena zgrada, koja je kasnije temeljito preuređena za pastoralne potrebe.
Većinu današnjega stanovništva župe sačinjavaju prognani Hrvati iz Janjeva s Kosova. Većina ih je na socijalnoj skrbi, no počinju se baviti privatnim obrtima i stočarstvom.

 

Oduševljeni izgrađenom novom crkvom napuštamo Kistanje i idemo prema Ivoševcima gdje smo posjetili lokalitet Burnum - starorimski vojni logor i naselje kraj Kistanja. Lokalitet obuhvaća amfiteatar, a potječe iz 1. stoljeća, odnosno doba cara Vespazijana. Smještao se na mjestu gdje su se sjekle najvažnije logorske prometnice: via principalis i via praetoria.

 

Nakon ovako bogatog iskustva i saznanja o povijesti kako daljnje tako i nama bliske, napunjeni duhom i zahvale Bogu za sve one koji su sačuvali  temelje hrvatskog kulturnog  identiteta i svijest o pripadnosti hrvatske kulture koja je prožeta kršćanstvom, krenuli smo prema Vodicama s ozračjem na licu zahvalni dragom Bogu i župniku da nam je omogućen ovajj prekrasan izlet.

 

sudionica hodočašća

SVEČANOST KRŠTENJA - KRŠTENO 10 DJECE

Prošlu 27. nedjelju kroz godinu, 7.10. 2012. naša župa je proslavila radosno i veselo. U župnoj crkvi Sv. Križa krstilo se desetoro djece, tim svečanim činom župna zajednica Vodica obogaćena je novim članovima. U samom slavlju uz roditelje, kumove i članove obitelji, sudjelovalo je mnoštvo rodbine i prijatelja.

 

Raduje činjenica da župa Vodice u zadnjih pet godina ima prosjek oko 70 krštenja, te je u samoj župi pozitivni prirodni priraštaj  - više je rođenih nego umrlih. Sve je veći broj obitelji koje imaju 3, 4 i 5. dijete što daje nadu za budućnost i životnost župe te je to dobar pokazatelj ljubavi prema životu koji je najveći dar i blagoslov za kršćansku obitelj.

 

Župa i župni caritas potpomažu i potiču kršćanske obitelji u njihovu nastojanju ljubavi prema životu i rađanju te na simbolični način svake godine, ove će to biti peti put, na blagdan sv. Lucije organiziraju susret i druženje za obitelji 3+ /obitelji koje su rodile tri i više djece/ i tom prigodom ih daruju jednokratnim novčanim prilogom. Na kraju je zanimljivo spomenuti da je posljednji put naviše djece kršteno u župi Vodice – njih 12 na Uskrsni ponedjeljak, 05. 04. 2010.

 

Više o krštenjima pogledajte u rubrici Krštenja

 

 

OTVARANJE GODINE VJERE 2012-2013.

Okružnica (pismo) šibenskog biskupa za GODINU VJERE 2012-2013.

Šibenski biskup mons. Ante Ivas uputio je povodom Godine vjere 2012-2013. "Okružnicu" Crkvi koja je u Šibenskoj biskupiji, vjernicima laicima, redovnicama, redovnicima, svećenicima i župnicima.

Sadržaj biskupove Okružnice možete pročitati u PDF formatu klikom na sliku.

 

 

Osvrt o Vodicama ili kako nas vide drugi ...

U novom rujanskom broju Kane (Kršćanske obiteljske revije) izašao je Zapis o Vodicama i vodičkom turizmu koji prenosimo i koji možete pročitati u PDF formatu klikom na sliku.

 

Zaziv Duha Svetoga uz početak nove školske godine. /3. rujan/

I opet smo s molitvom i pjesmom započeli!
Nakon vrućeg ljetnog raspusta osvanulo je novo jutro, 3. rujna. Po mnogočemu slično kao i dosadašnja jutra ali opet osobito-drugačije.

 

Počela je nova školska godina. Oko 750 naših školaraca razmilio se ulicama našega grada na putu do škole. Nakon dvoipomjesečnog odmora oglasilo se školsko zvono i označilo istodobno i kraj i početak: kraj razbibrige i ljutnje opuštenosti i početak intenzivnog i zahtjevnog procesa usvajanja novih zvanja, vještina, vrlina.

 

Nakon prvog i jedinog školskog sata na kojemu su  se učenici susreli sa razrednicima i primili rasporede sati i druge potrebne upute, razigrani školarci predvođeni ravnateljem, vjeroučiteljicama i nekolicinom drugih nastavnika zaputili su se u župnu crkvu. Tamo smo imali Zaziv Duha Svetoga- blagoslovnu molitvu za početak školske godine.

 

Predvođeni župnikom naša su djeca pjevala i molila; roditelji su molili za svoju djecu, za mudrost u odgoju, nastavnici za dar razboritosti i strpljivosti, vjeroučitelj za svjedočenje Evanđelja svojim životom, učenici za marljivost u radu.
Na kraju su zamolili Gospodina koji nam je „dao čvrstu Riječ“ da nam pošalje Duha Svetoga te su šestaš Jakov i sedmašica Stela izmolili drevni Himan Duhu Svetom.

 

Ravnatelj je  svima, djelatnicima škole kao i učenicima zaželio uspješnu novu školsku godinu, pozvavši na marljivost koju treba započeti odmah-sada.

 

Molimo da Gospodin milošću svojom pretekne i pomoću prati naše školarce i njihove obitelji kao i sve naše nastavnike.  

 

Vj. Valerija

 

Proslavljen blagdan Gospe Karmelske /16. 07./

Blagdan Gospe Karmelske u našoj župi proslavili smo u ponedjeljak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Gospe Karmelske. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Tijekom cijelog dana mnoštvo vjernika pohodilo je Okit i Gospinu crkvu i sudjelovalo na svetim misama.

 

Samom blagdanu prethodila je devetodnevna duhovna priprema (koja se sastojala od sv. Krunice, devetnice, sv. Mise s duhovnim nagovorom i molitve Večernje i Povečerja) i Uočnica blagdana koja je započela u ž. crkvi s molitvom devetnice, pjesmom „Zdrav zvijezdo mora“ i svečanom procesijom s Gospinim likom ulicama Vodica i uz brdo Okit do Gospine crkve gdje je slavljena večernja misa a nakon toga je održano molitveno bdijenje.

 

U sklopu blagdana Gospe Karmelske naši Žudiji uz pomoć našeg zbora  mladih organizirali su podno Okita peti Karmel fest – duhovno glazbeni program mladih na kojem su nastupili klapa Bunari, zbor Mladih i Helena Bastić iz naše župe te drugi gosti.

 

Ovom prigodom u ime naše župe zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciji blagdana i slavlju Gospe Karmelske.

 

 

fotografija: Portal Šibenske biskupije

fra Kristian Radas položio prve redovničke zavjete /7. 07./

Na otočiću Visovcu u subotu, 7. srpnja 2012. godine, u 10.30 sati u novicijat je primljeno 10 postulanata, a prve zavjete položilo je 8 novaka. Obred primanja, euharistijsko slavlje i obred zavjetovanja, uz koncelebraciju velikog broja svećenika, predvodio je novoizabrani provincijali fra Joško Kodžoman.

 

Među zavjetovanima koji su položili prve redovničke zavjete bio je i naš župljanin fra Kristian Radas. Na svečanom misnom slavlju i polaganju  zavjeta uz fra Kristiana sudjelovali su: njegovi roditelji, obitelj i rodbina, župnik don Franjo Glasnović, sestre redovnice iz naše župe te skupina mladih  iz Vodica.

 

U ime naše župe fra Kristianu čestitamo i  želimo da ga dobri Bog prati svojom milošću na njegovom životnom i redovničkom putu.

 

 

fotografije: župa Vodice i

portal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

 

S. Štefica Dujmović položila svečane (doživotne) redovničke zavjete /1. 07./

U samostanskoj kapelici  sestara karmelićanki,  Božanskog Srca Isusova u Zagrebu na Vrhovcu 29 1. srpnja, ove godine,  za vrijeme slavlja sv. Mise koju je slavio Banjalučki biskup mons. Franjo Komarica sa još četiri svećenika, uz sudjelovanje velikog broja sestara karmelićanki, rodbine i prijatelja  naša s. Štefica Dujmović  i još njene dvije susestre,  izrazile su  spremnost služiti Bogu  u svojoj redovničkoj zajednici a potom su  pred istom zajednicom,  izrekle svoj doživotni DA  Bogu. 

 

Radost koju su sestre osjećale zbog potpune  pripadnosti Bogu i svojoj redovničkoj zajednici, osjetila se i u svima nama. Drago nam je  što je nas devet župljana iz Vodica moglo biti svjedokom njene radosti i zadovoljstva.

 

Čestitajući joj prenijele smo joj čestitke i molitve cijele naše župe. Neka Gospodin  koji ju  je pozvao i u njenom srcu upalio malo svijetlo, bude izvorom njene radosti i neka je čuva u njenom pozivu.

Prije Doživotnih zavjeta izabrala je i službeno ime s. Štefica od sv. Križa. Želimo joj da zajedno  s Isusom nosi strpljivo svoje životne križeve, vjerujući da je Isus uvijek s njom i svi mi koji je podržavamo svojim molitvama u njenom redovničkom služenju Bogu, svojoj redovničkoj zajednici i svima onima kojima je Božja providnost šalje.

S. Štefice od sv. Križa  iskrene čestitke i hrabro s Isusom u život. Budi Isusova produžena ruka svima onima koji posrću i padaju pod svojim životnim križevima. 

 

s. Marija

Slavlje sv. Krizme 2012. /24. 06./

Nedjelja i svetkovina sv. Ivana Krstitelja bila je u našoj župnoj zajednici obilježena pravim duhovskim događajem. Naime, 87 naših mladića i djevojaka koji su upravo završili osnovnogodišnje školovanje zaputili su se i u novu etapu života u vjeri, u Crkvi. Primili su sakramenat svete potvrde i na taj način jasno i nedvosmisleno se opredijelili za nasljedovanje Krista kao pripadnici Katoličke Crkve u konkretnoj zajednici vodičke župe.

 

Ova generacija krizmanika, izuzetno brojna, obuhvaćala je čak pet odjela osmih razreda, imala je krizmene pouke predvođene župnikom, počev od listopada pa sve do kraja svibnja i to u tri tjedna termina. Tome valja nadodati i tolike sate školskog vjeronauka kao i praktičnog vjerskog života življenog kroz sudjelovanje u nedjeljnim misama, listopadskim i svibanjskim marijanskim pobožnostima, biblijskoj skupini vjeroučenika, zboru mladih .... Sve je to bila ponuda u kojoj je uistinu mogla sazrijevati vjera naših krizmanika i u kojima su mogli ostvarivati životonosni susret s Gospodinom i Njegovim Duhom koji oživljuje.

 

Krizmanik Tin M., u ime cijele generacije krizmanika zaželio je dobrodošlicu o. Biskupu, potom je uslijedila svečana sveta misa u koncelebraciji sa župnikom, don Rokom i don Željkom. Izmjenjivali su se roditelji čitači, krizmanici čitači, odrasli zbor, zbor mladih...  Po polaganju biskupovih ruku konačno je na naše mlade sišao onaj Duh koji je poslan od Oca, zahvaćao Sina da djeluje, da ljubi i iz ljubavi umire - da svjedoči do kraja- do smrti na križu. Taj isti Duh učinit će mogućim da i naši krizmanici, ukoliko dozvole Bogu da djeluje, od njih učini prave svjedoke vjere u današnjem svijetu.

 

Na kraju je slavlja župnik zahvalio svima: roditeljima i kumovima koji su djecu donijeli na krštenje i otvorili im vrata života s Kristom te im i u ovoj godini priprave bili podrška, vjeroučiteljici Valeriji koja ih je pratila kroz godine školskog vjeronauka i u župnim grupama i župnom životu, redovnicama koje su na svoj način sudjelovale u pripremi ovog slavlja, o. Biskupu koji je došao podijeliti ovaj sakramenat; poručivši pri tom da uistinu postoje objektivne teškoće kod pripremanja mladih ljudi na ovaj sakramenat, ali je to uvijek i izazov jer Crkva ima budućnost ako ima mladost...

Molimo Gospodina da uistinu blagoslovi, prati i čuva svakog našeg krizmanika, i da ih, ako ikad zalutaju i izgube se, tražeći nađe i natrag u Gospodnji zagrljaj ljubavi i spasenja dovede!
Krizmanici, od srca čestitamo!

vj. Valerija

 

Primopredaja zapovjedništva i novi zapovjednik (buzdobaj) Vodičkih žudija 7. 06.

U četvrtak, 07. lipnja 2012. na svetkovinu Tijelova nakon sv. Mise na završetku tijelovske procesije izvršena je primopredaja zapovjedništva nad Vodičkim Žudijima. 

Dosadašnji zapovjednik (buzdobaj) Luka Lipić, sa navršenih 33 godine života, nakon 12 godina časne službe i 5 godina zapovjedništva, oprostio se od aktivne službe Žudija te je  buzdobaj predao Marku Juričevu Martinčevu koji je postao novi zapovjednik Vodičkih žudija.  

Ovim svečanim činom primopredaje vodstva  nastavljena je  stogodišnja tradicija čuvanja Kristova  groba u Vodicama. Također, od aktivne službe u Vodičkim Žudijima, sa navršenih 33 godine, oprostio se i Zrinski Šprljan.

 

Druženje Žudija se nastavilo u Bažani na svečanom ručku gdje su sada već "bivši" Žudiji Luka i Zrinski primili prigodne poklone. Hvala Luki i Zrinskome na dugogodišnjem trudu u očuvanju pasionske baštine Župe Vodice, a Marku želimo Božji blagoslov i uspjeh u budućem radu.


Zaključena ovogodišnja biblijska tribina: "Kako slavimo?"

U srijedu, 6. lipnja 2012. priveli smo kraju još jednu radnu godinu Biblijske tribine. Kroz tridesetak susreta, počev od sredine rujna 2011. pa do lipnja 2012., svake srijede naši odrasli slušatelji imali su priliku produbiti svoju vjeru.

 

Ovogodišnji ciklus nosio je naslov "Kako slavimo?", a razmatrali smo Sakramente, blagoslovine, molitvu...  Voditelji tribine župnik i vj. Valerija kroz sustavan su rad prenosili bogatstvo ponude sakramentalnog života u Crkvi temeljeći se na svetopisamskim tekstovima utemeljenja sakramenata, a potom prenoseći i liturgiju sakramenata analizirajući pojedine obrednike, ali i crkveno-pravne odrednice za svaki sakramenat. Valja napomenuti da su neki sakramenti obrađivani i po četiri radna susreta što govori u prilog bogatstvu sadržaja i tematike, zainteresiranosti slušatelja tribinaša, ali i preciznosti i ozbiljnosti samih predavača. Svaki od susreta obogaćen je i molitvom  iz Svetog pisma, ali i iz drugih izvora.

 

Sigurni smo kako su ovakva predavanja tj. stjecanje vjerskog znanja prijeko potrebni u informaciji, ali i formaciji osobnosti vjernika 21. stoljeća i da imaju svoj smisao i potrebu.
Naša zajednica od 25-orice polaznika sigurno je obogaćena ovim susretima što nam oni i sami često kažu, a što u konačnici potvrđuje i njihova zainteresiranost za dolaske. Vrijedno je spomenuti da pojedini članovi na Biblijsku tribinu idu od samih početaka prije 20 godina kada je ove susrete i pokrenuo bivši župnik don F. Šimat.
Posljednji naš ovogodišnji susret protekao je u ozračju opuštenijeg rada, veselja, čašćenja kojeg su nam priredile marljive žene - sudionice tribine  ne zaboravivši pri tom voditelje nagraditi prikladnim darom za njihov trud.

 

Od jeseni planiramo novi tematski ciklus - Kako djelujemo kao kršćani? Naglasak će biti na katoličkoj moralci, a tretirat ćemo Deset zapovijedi kroz prizmu modernih izazova s područja bioetike, socijalnog nauka crkve itd. Bilo bi veoma korisno da se od jeseni Tribini pridruže i novi članovi.

vj. Valerija
 


Prvopričesničko hodočašće na Visovac i posjet Skradinu 1. 06.

U petak, 1. 06. naši ovogodišnji prvopričesnici, nekolicina  njihovih roditelja,  zajedno sa s. Marijom i župnikom prigodom završetka Prve pričesti hodočastili su na otok Visovac i posjetili su Skradin.  Sedamdesetak sudionika ispred škole u Vodicama ukrcala se u autobus i minibus i krenuli su na svoje zahvalno hodočašće na otok Visovac.

U crkvi Gospe od Anđela na Visovcu slavili su sv. Misu koju je predvodio župnik don Franjo. Nakon sv. Mise pogledali su otok i muzej koji se nalazi u samostanu.

Prije samog odlaska naši prvopričesnici upoznali su se s ovogodišnjim novacima  i njihovim domeštrom fra Stojanom koji su im iznijeli svoja svjedočanstva te ih upoznali s radom i životom u novicijatu. Zahvaljujući fra Stojanu koji se brine za životinje na Visovcu, naši prvopričesnici doživjeli su iskustvo susreta sa zmijom koju im je Fra Stojan pokazao, a neki najhrabriji su je i dotaknuli i držali u svojim rukama.

Nakon Visovca posjetili smo i drevni grad Skradin u kojem je župnik don Franjo prije Vodica službovao. U Skradinu su se prvopričesnici osladili i ohladili sladoledom kojim ih je počastila župa, te su nakon toga razgledali skradinsku katedralu Rođenja BDM u kojoj su se i pomolili. Posjet Skradinu nastavljen je igrom djece u parku u kojem su naši prvopričesnici iskazali pravo umijeće skakanja na trampolinu,„vožnji na žici“ te nogometu i skakanju.

Na povratku prema Vodicama u autobusima je bilo radosno i veselo raspoloženje koje su učinili naši prvopričesnici svojom pjesmom i veselim razdraganim dječjim smijehom.

Župni pjevački zbor na zajedničkom druženju u polju na Duhove 27. 05.

Članovi župnog pjevačkog zbora naše župe zajedno s članovima njihovih obitelji na svetkovinu Duhova 27. svibnja i ove godine   okupili su se u polju na seoskom gospodarstvu kod Dinka i Suzi Šprljan. Za zajedničkim stolom, u druženju,  razgovoru i pjesmi proveli su ugodno nedjeljno poslije podne nastojeći da ih ljubav prema crkvenoj pjesmi zbliži ne samo u bogoštovlju već i svakodnevici njihova života.
Ovom prigodom zahvaljujemo organizatorima i domaćinima ovog susreta. Našim članovi župnog pjevačkog zbora od srca zahvaljujemo na njihovu trudi i angažmanu koji pokazuju sudjelujući u liturgiji i bogoštovlju župe i župne zajednice.

fotogalerija

POKRENI SE! Za život! Za obitelj! Za Hrvatsku! Deklaracija o početku i zaštiti ljudskog života

Uključi se i u svojoj župi potpiši Deklaraciju o početku i zaštiti ljudskoga života.

Više o ovome vidi na http://www.vigilare.org/

PRVOPRIČESNIČKO SLAVLJE 2012.

U sedmu vazmenu nedjelju, 20. svibnja 2012. naša župna zajednica svečano je na euharistijskom slavlju u 8.30h proslavila dan prve sv. Pričesti i prvopričesničko slavlje. Na prvopričesničkom slavlju šezdeset troje prvopričesnika po prvi puta je pristupilo stolu Gospodnjemu i po prvi puta se pričestilo i blagovalo euharistijski kruh.

Uz prvopričesnike u slavlju su sudjelovali i njihovi roditelji, obitelji te mnogobrojni župljani. Slavlje je završilo zajedničkim druženjem prvopričesnika, njihovih roditelja i obitelji ispred crkve na Trgu.

 

Prvopričesničkom slavlju prethodila je sedmodnevna duhovna priprava u kojoj su se prvopričesnici cijeli tjedan na poseban način uz molitvu sv. Krunice i sudjelovanjem na sv. Misi pripravljali za proslavu svoje Prve pričesti. U ponedjeljak na sv. Misi zajedno sa svojim roditeljima uz upaljene svijeće obnovili su svoja krsna obećanja. U utorak su od župnika primili sv. Krunicu. U srijedu su pod misom primili prvopričesnički molitvenik. U četvrtak su primili Pismo pape benedikta XVI. upućeno prvopričesnicima. U petak prije podne su se ispovjedili

 

Katehetsku pripravu ovogodišnjih prvopričesnika kao i pripravu prvopričesničkog slavlja vodila je i priredila č.s. Marija Grgat. U samoj pripravi oko programa i pjesama za prvopričesničko slavlje sestri Mariji pomagao je i naš župni animator Ante Strikoman koji je zajedno sa zborom mladih naše župe i svirao na Misi.

 

Ovom prigodom od srca zahvaljujemo č.s. Mariji koja je pripremala naše prvopričesnike za Prvu pričest. Zahvalnost upućujemo i roditeljima naših prvopričesnika koji su svoju djecu pratili u duhovnom rastu prema kršćanskoj vjeri.
Zahvaljujemo i gospodinu Josipu Mateši – Joli koji je i ove godine izradio simbol prvopričesnika „kruh koji se lomi“ na kojem su bile slike prvopričesnika i  Dobrog pastira, kao i lik Majke Tereze.
Veliko hvala Anti Strikomanu i Zboru mladih koji su svirali i pjevali na misi, s. Krešimiri koja je okitila i pripremila crkvu, te svima drugima koji su doprinijeli svojim radom da prvopričesničko slavlje protekne u svečanom i radosnom ugođaju.

 

Vodičkim žudijima dodijeljeno priznanje - Grb Šibensko-kninske županije /17. 05. 2012./

Prigodom Dana Šibensko-kninske županije 17. 05. 2012. na svečanoj sjednici županijske skupštine, u gradskoj vijećnici u Šibeniku, Družbi Vodičkih žudija dodijeljeno je  priznanje – Grb Šibensko-kninske županije zbog tradicionalnog sudjelovanja u procesijama i uskršnjim običajima te očuvanju povijesne i kulturne baštine. 

 

 

Priznaje su u ime Vodičkih žudija primili buzdobaj Luka Lipić i sulica Marko Juričev Martinčev. U ime Vodičkih žudija na priznanju je zahvalio Luka Lipić.

 

 

U ovoj godini kada Žudiji slave 100. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja, uz nagradu Grada Vodica koja im je podijeljena uoči  Dana Grada Vodica 2. 05.  ovo je drugo priznanje koje im je dodijeljeno za njihov rad i djelovanje.

 

U ime cijele naše župe i svih župljana našim Žudijima od srca čestitamo i želimo obilje Božjeg blagoslova, te snagu za daljini rad i svjedočenje kršćanske ljubavi te angažman u vjerskom, kulturnom i društvenom životu župe, Grada i domovine Hrvatske.

 

U iščekivanju Prve svete pričesti... razmišljanja prvopričesnika

Duhovna priprava za slavlje Prve sv. pričesti

U ponedjeljak 14. 05. na blagdan sv. Matije apostola, naši ovogodišnji kandidati za Prvu pričest, njihovi roditelji i župna zajednica započeli su sedmodnevnu duhovnu pripravu za slavlje Prve sv. pričesti.

Tijekom cijeloga tjedna djeca koja se pripremaju za Prvu pričest, zajedno sa svojim roditeljima u 18.30h predmoliti će sv. Krunicu i u 19h sudjelovati na sv. Misi.   

Raspored priprave vidi ovdje


Na prvi dan priprave djeca su predmolila sv. Krunicu i nakon toga na sv. Misi zajedno sa svojim roditeljima koji su im simbolično predali svjetlo upalivši svijeće na Uskrsnoj svijeći obnovili svoja krsna obećanja i  ispovijest vjere. Na kraju sv. Mise djeci su podijeljene prvopričesničke haljine.

Proslavljen blagdan Našašća sv, Krića - dan župe i grada Vodica /3. 5. /

Blagdan Našašća svetog Križa dan župe i grada Vodica proslavljen je u Vodicama u četvrtak 3. svibnja. Misno slavlje i procesiju ulicama grada, uz sudjelovanje velikog broja vjernika i 12 svećenika predvodio je generalni vikar šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

 

«Križ je simbol života daleko više nego li bilo koji drugi simbol. Jer križ označava život u svoj njegovoj ozbiljnosti i proturječnosti, ali i u njegovoj božanskoj otkupljenosti», naglasio je mons. Mlakić.

 

Ukazao je kako je nažalost ponižavajuće je vidjeti odnos ljudi, pa i nas Kristovih vjernika, prema križu. Upravo odnos prema križu označava svu kompleksnost pa i gotovo tragediju odnosa današnjeg modernog čovjeka prema Kristu i njegovoj žrtvi ljubavi – prema životu, koji nam Krist križem jamči.

 

«Krista razapinju i oni koji, u ime tobožnje tolerancije i multikulturalnosti, u ime demokracije i dostojanstva čovjeka, hoće izopćiti iz javnog života, iz škola, iz domova, s ulica i raskrižja, bez obzira što križ – to je valjda i najvećim slijepcima jasno! – duboko prožima cijelu našu kulturu, kulturu života. Na križu je ona zapravo utemeljena. Krista razapinju na križ i oni koji se ispovijedaju kao kršćani, krštenici – to bi trebali biti oni koji pripadaju križu – a životom se okreću od njega. Krista se sve više razapinje, kao i nekoć prije 2000 godina, tako što se čovjeku, napose mladom čovjeku, zaklanja prava istina o životu, a nudi mu se lažna iluzija o životu dostojnom čovjeka, koji se može ostvariti bez Boga i Križa Kristova. Na žalost križ je tako maknut iz odgoja. Hoće ga se izbaciti iz škola i javnih ustanova. Vjeronauk i križ su nepoželjni. Žrtva i požrtvovnost u odgoju su nepoželjne», upozorio je mons. Mlakić

 

Potom je ukazao na opasnost koja je prisutna i među praktičnim vjernicima, katkada i u molitvenim zajednicama, nažalost često poticana od strane sumnjivih duhovnih učitelja i karizmatika,  samoprozvanih vizionara i iscjelitelja. «Bože sačuvaj nas onih, koji nam pokušavaju nuditi neko slatkasto, „instant ili light-kršćanstvo“, poput današnje površne (ne)kulture pune brzih i laganih rješenja, a u kojem nema mjesta za Kristov križ. Bože sačuvaj nas vjere u kojoj nam se naviješta bilo što drugo, osim Krista raspetoga (usp. 1 Kor 2,2). To je laž! To je pogubna zabluda! „Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan!“, poručuje nam i danas naš Učitelj Isus», istaknuo je mons. Mlakić.

 

Prigodom dana grada Vodica nagrada grada pripala je

Vodičkim žudijima ili čuvarima Kristova groba. Oni su je prigodom obilježavanja sto godina djelovanja dobili za očuvanje kulturne, vjerske i tradicijske baštine Vodica.

Preuzeto s portala Šibenske biskupije

 

video

 

Preuzeto s portala Šibenske biskupije

foto: infovodice i portal Šibenske biskupije

Vodičkim žudijima dodijeljena nagrada grada Vodica /2. 5./

Povodom blagdana Našašća svetog Križa i dana grada Vodica, nagradu Grada za uspjeh u razvoju društvenih odnosa, unapređenju gospodarstva, obrazovanja, znanosti, kulture, zdravstva i drugih djelatnosti od posebnog značaja za grad Vodice primila je  družba Vodički Žudiji.  Priznanje je dodijeljeno uoči blagdana u srijedu  2. svibnja, 2012, godine na svečanoj sjednici gradskog vijeća.


Vodički žudiji koji djeluju  u našoj župi u različitim aktivnostima – liturgijskim, pastoralnim, karitativnim i  kulturnim - ove godine proslavili su  i 100. godina svoga djelovanja i postojanja.


U ime cijele naše župe i svih župljana našim Žudijima od srca čestitamo i želimo obilje Božjeg blagoslova, te snagu za daljini rad i svjedočenje kršćanske ljubavi prema Kristovoj zapovjedi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“.

foto i video: infovodice

 

Rakitnica-Vodice, 1. svibnja, 2012. godine
Sv. Misa i izletnički dan župe Vodice

Tradicionalno, kao i prijašnjih godina,  župljani i građani Vodica okupili su se  1. svibnja na blagdan sv. Josipa radnika i na praznik rada u Rakitnicu kod stare crkve sv. Ivana Krstitelja, slaveći sv. Misu i družeći se u prirodi.

 

Ove godine, Bogu hvala na lijepom vremenu, okupio se veliki broj Vodičana, gostiju i turista. Ispred  crkve sv. Ivana u 9.30h euharistijsko slavlje, uz sudjelovanje don Ivana Čolaka, predvodio je župnik don Franjo Glasnović, na završetku mise bila je molitva za pokojne.

 

 

Mnogi su i nakon misnog slavlja ostali u prirodi uz hranu, pjesmu i igru.
Turistička zajednica organizirala je Piknik za sve okupljene a KU Vodičke Perlice posjetiteljima su poslužili na tradicionalni način pripremljeno divlje zelje i pulentu.

fotogaleriju vidi ovdje

 

fotografije: infovodice

 

SVEČANI RUČAK VODIČKIH ŽUDIJA /15. 04. /

15. travnja 2012. godine, na drugu Vazmenu nedjelju - Malli Uskrs, Vodički žudiji su već tradicionalno priredili svečani ručak za sadašnje i bivše članove družbe. Također, na ručku su, uz župnika vodičkog don Franju Glasnovića, bili svečenici don Frane Šimat, don Ivan Čolak, don Krešimir Mateša i don Roko Glasnović, časne sestre Alojzija, Krešimira i Marija, gradonačelnica Grad Vodica Branka Juričev Martinčev, prokaraturi, anđeli i najrevniji ministranti, te svi oni koji već dugi niz godina pomažu ovu družbu. 

 

Slavlje je započelo svečanom misom u 11h koju je predvodio župnik don Franjo Glasnović na kojoj su bili prisutni Žudiji. Nakon mise i kratkog druženja u Pastoralnom centru u Bažani započeo je ručak. Vrijedne žene su u kuhinji pripremale hranu i pazile da ništa ne pofali gostima. Ručak je bio i prigoda da se članovi družbe zahvale buzdobaju Luki Lipiću i vojniku Zrinskom Šprljanu na nesebičnom zalaganju u promicanju pasionske baštine Župe Vodice. Pritom su im uručeni prigodni pokloni. Naime, prema Pravilniku žudija se može biti do 33. godine života. Budući su Luka i Zrinski ove godine navršili 33 godine aktivno sudjelovanje u družbi im prestaje. Luka se zahvalio svima koji su se zalagali da bi što bolje doživjeli Uskrslog Krista, te najavio svoj oproštaj od aktivnog služenja u družbi na Tjelovo, kada će biti imenovan novi buzdobaj. Ručak se nastavio, a veselo druženje i pjevanje se održalo do kasno u noć.

 

Hvala svima koji su nam pomogli u realizaciji proslave 100 godina Vodičkih žudija (a bilo ih je mnogo).

 

Vodički Žudiji

 

fotogaleriju slika vidi ovdje

Uskrsni koncert Pjevačkog zbora Lira /10. 04. /

Na Uskrsni utorak, 10. travnja 2012. godine u župnoj crkvi sv. Križa  Pjevački zbor LIRA održao je svoj Uskrsni koncert pod naslovom Hvalite Gospodina. 
Na repertoaru skladbi koje su izveli našla su se djela domaćih  i stranih autora.

 

XII. VODIČKI VESTIVAL ŽUDIJA /9. 04./

Na Uskrsni ponedjeljak, 9. 04. 2012. u našoj župi i gradu održan je XII. "Vodički festival žudija". Posebnost ovogodišnjeg Festivala je ta da se on ponovno nakon šest godina ( posljednji put 2006.)  održao u Vodicama te je ujedno to bio i vrhunac i završetak proslave 100. godina Vodičkih žudija koja se ove godine kroz desetak dana s različitim sadržajima obilježila i proslavila u gradu i župi.    

 

 

"Vodički festival žudija" je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Idejni začetnik festivala žudija koji je pokrenut u Vodicama 2001. godine je akademski fotograf Šime Strikoman iz Vodica poznat po svojim milenijskim fotografijama. Kako se svake naredne godine broj sudionika povećavao prvotni naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u „smotru“ a od 2008. g. u „festival“.  Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a onda su organizatori zaključili da bi program mogao postati monoton ako se održava uvijek u istom gradu, te su se 2006.godine predstavnici župa dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

 

Svako mjesto njeguje svoje običaje koji se razlikuju od drugih župa. U pojedinim mjestima Čuvari Kristova groba su u narodnim nošnjama (Vrlika, Tisno...) drugdje su u mornarskim odorama (Opuzen, Vlaka, Komin...) dok su većinom u odorama rimskih vojnika. Pojedine župe obnavljaju svoje običaje poput Knina gdje se nakon 70 godina obnovio običaj Čuvara Kristova groba. Na festivalu sudjeluje i jedina skupina čuvara iz BiH, iz Vareša od 2007.godine. Festival svake godine privlači sve više sudionika i može se očekivati da će za koju godinu na festivalu biti sve župe koje njeguju običaje Čuvara Kristova groba iz Hrvatske.

 

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju tradicije, vjere, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali.

 

Geslo festivala je „Ljubite jedni druge“, a proizlazi iz Isusove zapovijedi ljubavi. On nas poziva da ostanemo u njegovoj ljubavi, da vidimo kakva je to ljubav i da takvom ljubavlju i mi ljubimo jedni druge. To je ljubav koja nikad ne prestaje.

 

Vrijednost i atraktivnost festivala otkrila je i HRT, te je 2010. godine izravno prenosila festival.

 

Na ovogodišnjem festivalu je sudjelovao rekordan broj župa, njih čak 29, od toga tri debitanta i to  župe: VELIKE GOSPE- Tribunj, MARIJINA UZNESENJA- Mirlović zagora i PRESVETOG IMENA ISUSOVA – Miljevci.

 

Program festivala je započeo u 8,30h  sastankom zapovjednika u prostorijama žudija kod crkve. U 9h u  župnoj crkvi sv. Križa slavljena je sv. Misa koju je uz sudjelovanje don Mladena Margete, župnika iz župe Vid predvodio vodički župnik i dekan don Franjo Glasnović. Na početku slavlja prof. Tatjana Roca u ime  Vodičkih perlica uručila je čestitku i povelju Vodičkim žudijima za stogodišnjicu djelovanja.

U 10h  na Trgu dr. Franje Tuđmana upriličen je Uskrsni doručak u organizaciji TZ Vodice.

 

fotogaleriju vidi OVDJE

VIDEO s festivala žudija OVDJE

 

U 10,45h nakon svete mise i uskršnjeg doručka za sve sudionike, program je nastavljen svečanim mimohodom  vodičkim kalama do malog lukobrana na čijoj se rivi i parapetu posložila sva  žudijska armada.

Nakon kuburaškog plotuna  skupina iz Lobora i Marije Bistrice uslijedila je smotra, uz sudjelovanje Vodičke glazbe i Puhačkog orkestra DVD-a Lobor i Loborskih mažoretkinja, koju po tradiciji izvršavaju organizatori: Šime Strikoman, Luka Lipić i Marko Marušić, a njima se pridružio i Marko Juričev Martinčev  

U 11h Šime Strikoman snimio je Milenijsku fotografiju svih žudija
11,15h - procesija do mjesta održavanja festivala i otvorenje sajma župa

U 12h na rivi na guvnu započeo je festival i predstavljanje žudija.

I ove godine nastupili su pučki crkveni pjevači pojedinih župa, a također su se neke župe predstavile na štandovima za vrijeme trajanja festivala kroz promotivne materijale i specifičnu gastro ponudu.

 

fotogaleriju vidi OVDJE

 

Ove godine zadnji su nastupili budući domaćini  Rogotinjani. Prije zatvaranja ove smotre Šime Strikoman, Luka Lipić i Marko Marušić uručili su kopije  prelazne  statue župniku don Franji Glasnoviću, gradonačelnici Branki Juričev Martinčev i direktorici TZ Vodice Aniti Franin Pečarica za uspomenu na ovaj događaj, a prelaznu statuu uručili budućem domaćinu  koje su predstavljali župnik don Tiho Jurčić, glavar mista Ante Šunjić Ban i zapovjednik žudija Nikša Žderić Noka.

U 14h  na rivi je upriličen domjenak za sve sudionike festivala.

 

Pokrovitelj: Grad Vodice, TZ Vodice 
Organizatori: Župa Vodice, Vodički žudiji
Koordinator: Luka Lipić 
Voditelj: Sanja Radin Mačukat
Redatelj: Šime Strikoman 
Scenograf: Josip Mateša

 

U realizaciji Festivala su pomogli Moto klub Okit, Športsko ribolovni klub „Mali porat“, Vodički vatrogasci, Vodiške perlice, hotel Olympia, mladi župe Vodice, te na taj način posvjedočili ljubav na djelu. 

Svima  od srca zahvaljujemo.     

 

volonteri na Festivalu

L.L

fotografije: Šime Strikoman, INFOVODICE, WWW.vid. hr i župa Vodice.

USKRSNA ČESTITKA

ALELUJA! Krist je Uskrsnuo!

 

Uskrsli Gospodin i Spasitelj koji slavno uskrsnu iz groba i svojim uskrsnućem pobjedi tamu smrti, udijelio Vam svoj uskrsli mir i blagoslov te kao Uskrsnici živite radosno svjedočeći radost vjere u Krista Pobjednika.

Sretan Uskrs! Aleluja!

 

Vaš župnik

don Franjo

Veliki petak - dan muke Gospodnje 2012.

Veliki petak – dan muke Gospodnje u kojem se kršćani spominju smrti svoga Gospodina i Spasitelja Isusa Krista koji je razapet i umro na križu   u našoj župi je proslavljen pobožnostima Križnoga puta na kojem su uz mnoštvo vjernika sudjelovali i Žudiji i pjevanjem Gospina plača.

Vrhunac Velikog petka proslavili smo uvečer na obredima u crkvi na kojima je sudjelovao pobožno i sabrano veliki broj vjernika.

Tradicionalno na kraju obreda uslijedila je procesija ulicama Grada s Isusom (Luka Lipić) koji je nosio križ, pratili su ga vojnici (Žudiji), pobožne žene, Veronika, Šimun Cirenac, izdajnik Juda i mnoštvo vjernika i gostiju koji su išli za križem.    

Video

fotografije: infovodice

Proslava 100. obljetnice Vodičkih žudija. Sv. Misa, milenijska fotografija, zajedničko druženje i ručak svih generacija Žudija 31. 03. 2012.

 

U subotu, 31. 03. 2012. u župnoj crkvi sv. Križa, svečanim misnim slavljem u 11h koje je u zajedništvu s don Ivanom Čolakom i don Krešimirom Matešom predvodio vodički župnik i dekan don Franjo Glasnović, u našoj župi i gradu započelo je obilježavanje 100. obljetnice Vodičkih žudija.  

 

Na misnom slavlju su sudjelovale sve generacije Vodičkih žudija. Okupilo se oko 130 Žudija od najstarijih koji su danas u osamdesetim godinama života, do najmlađih koji  i danas aktivni sudjeluju u službi Vodičkih žudija.
Na početku slavlja, pozdravljajući sve nazočno okupljene Žudije, župnik  je izrazio svoju radost  zbog obilježavanja ovog velikog  i važnog jubileja za župu i grad Vodice, pozvao je sve nazočne da u svojim molitvama i u svetoj misi zahvale Bogu za dar kršćanske vjere koja ih je održala i pomogla im da ostanu vjerni Bogu, Crkvi i narodu u proteklih 100. godina te se ujedno prisjete i svih pokojnih generacija žudija koji su nas prethodili.

 

 

U prigodnoj riječi, za vrijeme propovijedi, čestitajući Žudnijima  veliki jubilej, župnik je istaknuo da služba žudija koju su kroz proteklih 100. godina časno i dostojanstveno vršile mnoge generacije kršćanskih mladića ovoga grad i ove župe ima svoje utemeljenje u  Kristovim evanđeoskim riječima: Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“. Ove Kristove riječi koje su i svojevrsna „himna žudija“ koju oni i danas s radošću pjevaju ishodište su kršćanskog života i poziva. Žudniji su kroz ovu stoljetnu povijest u svim situacijama, a bilo je i onih kada je bilo teško i opasno biti žudija, nasljedujući i ljubeči Krista i služeći svojoj Crkvi  nastojali svojom službom svjedočili svoju vjeru i tako ostati vjerni svojoj kršćanskoj baštini i tradiciji koju svjedoče i danas.
Misno slavlje je završeno radosnim pjevanjem  pjesme „Kraljeve idu zastave“ koju su s velikim oduševljenjem i puna srca pjevali svi nazočni u crkvi.

 

Nakon misnoga slavlja točno u podne, na Trgu Dr. Franje Tuđmana,  okupili su se svi žudiji   s kopljima u rukama, koja su prigodno izrađena za ovu obljetnicu i snimanje milenijske fotografije svih generacija Vodičkih žudija, te će nakon toga svim sudionicima biti podijeljena kao uspomena na ovaj događaj.   Tom prigodom je Šime Strikoman snimio milenijsku fotografiju svih Vodičkih žudija koji su bili poredani u obliku Isusove trnove krune i tako za povijest ovjekovječio ovaj susret i proslavu 100. obljetnice žudija.

 

 

Susret svih generacija žudija završio je zajedničkim druženjem i ručkom u moto klubu „Okit“. Ručak su organizirali žudiji zajedno s moto klubom „Okit“ i članovima ŠRK Mali Porat koji su se zdušno potrudili i  pripremili hranu i spizu za sve sudionike susreta.

Prigodom cijelog susreta lijepo je i radosno bilo gledati ozarena i vesela lica „starih“ i „mladih“ žudija koji su zajedno i ponosno slavili svoju obljetnicu i tako ponovno pokazali da ovu radost i ovakve susrete, Bogu hvala, kako jedan od nazočnih sudionika reče, može učiniti samo snaga i ljepota kršćanskog zajedništva.

fotografije: Šime Štrikoman

Korizmena caritativna akcija "bibličara" i vjeroučenika. Prikupljanje hrane za Caritas i pučku kuhinju u Šibeniku

Skupina vjeroučenika (bibličari i vjeroučenici 6. do 8. raz.) zajedno s vjeroučiteljicom Valerijom organizirala je korizmenu caritativnu akciju i prikupljanje hrane za Caritas i pučkuu kuhinju u Šibeniku.

Akciji se odazvao lijepi broj vjeroučenika i njihovih roditelja koji su darovali i donjeli hranu koju su u prostorijama Pastoralnog centra 22. i 23. 03. prikupljali sami vjeroučenici i uredno složili u pakete koje su preuzeli i u Šibenik otpremili djelatnici pučke kuhinje i biskupijskog caritasa.

Ovom prigodom od srca zahvaljujemo svima koju su organizirali ovu korizmenu caritativnu akciju, napose onima koji su se odazvali i darovali svoj dar i time posvjedočili u ovo korizmeno vrijeme svoju ljubav prema bližnjima i najpotrebnijima.

Križni put na Okitu 18. 03. 2012.

I ove godine na četvrtu korizmenu nedjelju predmolili smo križni put na našem Okitu. Kao i prijašnjih godina i ove godine su u pobožnosti sudjelovali naši žudiji u svojim odorama, kao i veliki broj vjernika. Uz župljane naše župe u pobožnosti križnog puta su sudjelovali vjernici župe Njivica iz Šibenika nih osamdesetak zajedno sa svojim župnikom don Olegom Petrovićem. Križni put je završen molitvom u crkvi Gospe Karmelske na Okitu.

 

fotografije preuzete s http://hr-hr.facebook.com/pages/%C5%BDupa-Njivice-%C5%A0ibenik/324591024231528

Statistika župe i događanja u župi - nove rublike na Web stranici župe (20. siječnja)

Dragi župljani i posjetioci naše župne web stranice od početka Nove Godine u rublici Župa pod naslovom Statistika župe možete pratiti statističke podatke o župi Vodice.

Nadalje u rublici Župa pod naslovom Događanja (krštenja, vjenčanja, sprovodi i ostali sakramenti) donosimo "događanja" uz sakramentalni i vjernički život župe. Želja nam je da ovim putem kao zajednica radošću, molitvom i suosjećanjem pratimo život vjernika u našoj župi.

 

Posjet mladih don Frani Šimatu (8. siječnja)

Posljednjeg dana božićnog vremena, u nedjelju, 08. siječnja 2012. godine, na blagdan krštenja Gospodinova, u organizaciji Vodičkih Žudija grupa od 30-ak mladih posjetila je bivšeg vodičkog župnika don Franu Šimata. Pridružila nam se i č.s. Marija Grgat.
Organiziran je bio i sponzorski prijevoz minibusom Gradskog poduzeća d.o.o. kojem se još jednom ovim putem zahvaljujemo. Don Frane nas je srdačno i raširenih ruku dočekao u predvorju Sjemeništa-svećeničkog doma, te poveo u jednu manju prostoriju za sastanke. Pošto je znao da ćemo ga posjetiti, brižan kakav je uvijek i bio, naručio je fritule i pripremio piće za goste. Međutim, kako se prostorija stalno punila novopridošlim gostima tako nas je don Frane poveo u još veću prostoriju gdje smo svi posjedali ukrug oko don Frane, a on je išao sa kartilom fritula između nas i dijelio ih. Cijelo vrijeme je ponavljao da nije očekivao da će nas toliki broj doći u posjetu i bio je u isto vrijeme i iznenađen i veoma radostan.
Ubrzo smo zapjevali još nekoliko božićnih pjesama kao i na početku, a nakon toga don Frane nam je pričao kako se je snašao u novom okruženju, te nam je priznao da se još nije u potpunosti odviknuo od Vodica i Vodičana. Budući je u mirovini ima mnogo više vremena za čitanje i proučavanje Svetog pisma, priprema nedjeljne propovijedi, nedjeljom predvodi sv. Misu u šibenskoj katedrali, sudjeluje u vjerskim emisijama na radiju, pomaže kolegama svećenicima, i još mnogo toga, jednom riječju dan mu je ispunjen i organiziran. Na naše pitanje kako zdravlje našalio se na svoj račun kazavši da sada ima više vremena za doktore, te kako ga doktori smatraju medicinskim fenomenom s obzirom na sve zdravstvene tegobe s kojima je suočen. Međutim, on sve to stoički podnosi i prihvaća s vjerom i ufanjem u Boga i svojim primjerom pokazuje kako kršćanin treba biti strpljiv u životnim poteškoćama i nositi svoj križ.
Druženje je još potrajalo u veseloj i opuštenoj atmosferi, a na kraju nas je don Frane blagoslovio i poželio uspjeh i sreću u životu. Tako smo na lijep način zaključili ovo posebno milosno vrijeme darivanja i posjećivanja dragih osoba. „Što god učiniste jednomu od moje najmanje braće, meni učiniste.“ (Mt 25,40)

L.L.

Posjet don Frani Šimatu u sjemeništu

Posjet našem fra Kristijanu Radasu na Visovcu (15. siječnja)

Posjet Visovcu 2012 - 2 Župljani Vodica

U nedjelju 15. 01. naš župnik, naše  časne sestre i nas desetak vjernika  odlučili smo ovaj prekrasan i malo prohladan dan Gospodnji posvetiti našem mladom redovniku Kristijanu posjetivši ga na Visovcu kako smo i obećali kada je krenuo za Kristom, da ćemo  ga pratiti molitvama i ponekim posjetom. Brodom nas je dočekao fra Stojan koji nas je prebacio na otočić a i pripremio dobrodošlicu uz obilazak muzeja, lapidarija i sječanje na prošlost Visovca izgrađenog na bijeloj stijeni koja je tu postavljena od samih anđela.
Kada smo ugledali našeg Kristijana  stasitog, jakog a istovremenoPosjet Visovcu 2012-1 puna blagosti, ozarena lica znali smo da ne može biti u boljim rukama. U ovoj oazi mira gdje patke, fazani, kunići i druge životinje dodatno ukrašavaju ljepotu i sklad prirode Bog svojim odabranicima daje snagu na Kristovu putu.
Uz našeg Kristijana dočekao nas je i njegov subrat Ivica Đuzela koji je također odavao mirom koji samo Isus daje onima koji ga ljube.
Sretni i puni radosti napuštamo naše redovnike i Visovac s željom da im Bog udijeli snagu za ispunjenje svog poziva.
Na povratku smo svratili u Skradin, gdje nas je dočekao župnik  don Gabrijel  nasljednik našeg župnika te nas ugostio u župnoj kući  priredivši malu zakusku uz zavičajne štrukle i ugodni razgovor.

Hvala Bogu na ovom danu.

M. M.

Posjet Visovcu 2012