VIJESTI IZ ŽIVOTA ŽUPE sv. KRIŽA VODICE-arhiva15


 

zadar1VRATILI SU SE

ODUŠEVLJENI

 

U nedjelju navečer, pri kraju večernje mise, pridružili su nam se naši mladi hodočasnici sa SHKM u Zadru. Svoju radost pokazali su oduševljenom pjesmom i smiješkom na usnama. Svaki od njih pun je najljepših uspomena.

Doživjeli su da na Božjem putu nisu sami, da ima toliko puno dobrih ljudi, a to se pokazalo u njihovom gostoprimstvu - "bili su nam kao majka" - rekli su neki.

Žao nam je što ne možemo donijeti tolike lijepe fotografije koje nam govore o veličanstvenom susretu HKM u Zadru.
Bogu hvala!

 

10.05.2010

mladi

 

SUSRET

HRVATSKE KATOLIČKE

MLADEŽI

ZADAR 8. I 9.05. 2010.


Više od stotinu mladih iz naše
vodičke župe pridružuje se radosnom događaju u našoj Crkvi - SHKM-i, koji se održava 8. i 9. svibnja u Zadru pod geslom "Da vaša radost bude potpuna!". Napominjemo da je među njima i čitav jedan autobus naših osmaša koji su redovito aktivni u župi- ovogodišnjih pripravnika na sakramenat krizme, sa svojom vj. Valerijom. Raduje nas podmladak - znak budućnosti ove župe.
Oni će u ovu subotu najprije posjetiti stari dio grada Zadra, obići vrijedne povijesne crkvene objekte, a zatim u popodnevnim satima krenuti u procesiji na centralno mjesto svečanog slavlja.
Zadar za ovu prigodu očekuje tridesetak tisuća mladih iz svih naših župa kao i onih iz BiH-e, a pridružuju im se i jedan broj mladih Hrvata iz inozemstva. Nakon slavlja u popodnevnim i večernjim satima, mladi će se razmjestiti po pojedinim župama Zadarske nadbiskupije, tamo prenoćiti i u nedjelju, 9. svibnja, nastaviti slaviti u pojedinim župnim zajednicama.

zadar

 

Popratimo sa puno simpatija ovaj veliki događaj i molimo Gospodina da mladi sudionici ovog Susreta porastu u vjeri, ljubavi i nadi, i tako postanu izvor blagoslova za Crkvu u Hrvata danas i sutra.

 

 

07.05.2010


DAN ŽUPE:
blagdan Našašća sv. Križa

Vodice, 3.05. 2010.

kriz-1

Od samih početaka kršćanstva, već u Prvoj Crkvi, kršćani su stavljali svoju djecu pod zaštitu pojedinih mučenika i svetaca. Uzimali su i nosili njihova imena i vjerovali da i na taj način ispovijedaju svoju vjeru da ih Bog voli i čuva preko zagovora njihovih nebeskih zaštitnika.

Taj se pobožni vjernički običaj proširio na sve ono što je sačinjavalo život pojedinih zajednica. Tako je svaka crkva, grad, župa dobivao svoga nebeskog Naslovnika i Zaštitnika, kojega je zazivao u pomoć i molio njegov zagovor. I još više: sveci-zaštitnici bili su im poticaj da ih nasljeduju u njihovom kreposnom životu i primjeru.

Stari Vodičani od svojih kršćanskih početaka na ovim prostorima izabrali su SVETI KRIŽ, i to onaj događaj kad je sv. Jelena, kraljica, majka cara Konstatina Velikog, 320. g. pronašla sveti križ na Kalvariji.
staracr

Na to nas danas živo podsjeća stara župna crkva na starom vodičkom groblju kod hotela Punta, izgrađena daleke 1402. godine. Kad su pred 250 godina Vodičani sagradili novu župnu crkvu u centru sela također su je posvetili SVETOM KRIŽU, njegovom Našašću. O tome nam govori prekrasni glavni mramorni oltar sa križem, na stropu crkve velika slika kraljice Jelene koja u zagrljaju ovija tu svetinju naše vjere. Kroz sto-ljeća postojala je u Vodicama i bratovština sv. Križa. I još jedan značajni detalj: župa Vodice posjeduje relikvije - svete moći Isusova Križa, koje su se častile kao najveća svetinja i čuvale u svetohraništu na pobočnom oltaru...

I mi danas nastavljamo ovu svetu tradiciju. oltar
U ponedjeljak, 3. svibnja, proslavljamo ovaj blagdan i častimo ga kao Naslovnika i Zaštitnika naše vodičke župe Našašća sv. Križa. Koja radosna svetkovina za svakoga vjernika i čitavu vodičku zajednicu!
Križ - pred našim očima; Križ - na našim prsima; Križ - na našim putima; Križ - u našim srcima!

KRALJEVE idu zastave,
otajstvo Križa svitli se,
kim Život smrt je podnio
ter smrću život iznio.


Zdrav, Križu, samo ufanje
u ovo vrime od muke,
umnoži dobrim milosti,
a zalim prosti grišenja.

Čestitamo svim vjernicima Vodica DAN ŽUPE!
Čestitamo svim građanima Vodica DAN GRADA!
P.S.
Svečanu procesiju u 10.30h od stare crkve sv. Križa do župne crkve i svečano koncelebrirano misno slavlje predvodi mons. Milivoj Bolobanić, gen. vikar Zadarske nadbiskupije.

30.04.2010.


min-1

Biskupijski

susret ministranata
Šibenik, 2010.


U subotu, 17. travnja i naši ministranti sudjelovali su na svojem redovitom godišnjem Biskupijskom susretu. Ovaj put susret je održan je u Šibeniku u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, a sadašnjoj Katoličkoj školi.

Susret se sastojao od duhovnog dijela: molitve slavne krunice i mise koju je predvodio šibenski biskup mons. Ante Ivas, posvijestivši ministrantima prisutnost Isusa u svakoj misi, ali i prisutnost pape, biskupa… tj. povezanost Krista sa svojim vjernicima preko Sakramenta i hijerarhije…Osvrnuo se i na ulogu ministranata u misnom slavlju.

min-2

Poslije duhovnog dijela, uslijedila je okrjepa, a potom sportski dio sastavljen od natjecanja u malom nogometu, stolnom nogometu i stolnom tenisu, te natjecanje u poznavanju ministrantske i svećeničke službe.  Naši ministranti, njih 26 koji su sudjelovali na Susretu,  pokazali su zavidno znanje i spretnost u igranju stolnog nogometa te osvojili u oba natjecanja 1.   mjesto, te 2. mjesto u malonogometnom turniru.
Na nedjeljnoj misi 18. travnja dječaci su donijeli pokale i stakleni križ – nagrade, pokazati vjernicima… Župnik im  je čestitao izrazivši radost radi pokazanog znanja, redovitosti susretanja subotom, ozbiljnosti koju pokazuju za oltarom, ali i žalost i zabrinutost jer u susret nije sudjelovalo niti 10-tak ekipa iz čitave naše biskupije.

Zahvaljujemo se i jednom broju očeva i majki koji su djecu organizirano svojim automobilima odvezli na mjesto susreta i vratili se poslije po njih. V.

19.04.2010

Slavili smo i nastavljamo… Aleluja!
vpetak

Župnik je na uskrsnim misama uz čestitku vjernicima izricao i zahvale.
Ponajprije, Bogu za još jedno korizmeno i uskrsno vrijeme. A onda je nastavio nabrajati grupe i pojedine članove župne zajednice koji su svojim doprinosima doprinijeli da smo sa punim vjerničkim srcem mogli slaviti Isusovu muku, smrt i slavno uskrsnuće. Na kraju je sa puno zahvalnosti spomenuo svećenike koji su ispovijedali sedamstotinjak naše djece i mladih tijekom korizme, zatim mons. Milivoja B. koji nas je vodio kroz četverodnevnu duhovnu obnovu, i napose je naglasio zauzetost u strpljivom ispovijedanju fra Žarka M. i  don Ivana Č. kroz zadnje korizmene dane. Sav taj trud, napor, molitve i odricanja ugradili su se u onaj radosni uskrsni poklik: Aleluja, koji je snažno odzvanjao iz naših raspjevanih srdaca u bogoslužju uskrsnog bdjenja i blagdana Uskrsa.
krstenjaNedjelja Cvjetnica sa svojom procesijom i maslinovim grančicama u našim rukama, divno pjevanje i razmatranje Kristove muke uvelo nas je u sveti tjedan. Sveto trodnevlje otkrivalo nam je svu veličinu i nedokučivost Isusova otajstva ljubavi do kraja. Sveti četvrtak sa Večerom Gospodnjom, Veliki Petak sa križem u centru i konačno punina božanskog svjetla Uskrsloga Gospodina zagrijalo je našu vjeru i našu ljubav. Bili smo zahvaćeni i oduševljeni Kristom, Umrlim i Uskrslim.
Vazmeni ponedjeljak sa krštenjem dvanaestoro djece preko jutarnje mise otkrilo nam je da se Božji narod uvijek nanovo pomlađuje i da se Crkva Božja širi i raste…
Ostaje nam sada hodati naprijed na putovima osobnog, ljudskog i kršćanskog života. Znamo: nismo sami. On je s nama: umrli i uskrsli Gospodin! Zato se ne bojimo svijeta koji nas želi odvratiti s našeg puta. Dapače, želimo tom svijetu svjedočiti: Krist je uskrsnuo! On je pobjednik smrti i zloće! Radosno je ići za njim i s njime.

05.04.2010

 

Čestitka, crteži i darovi
vjeroučenika

crtezi

za USKRS 2010.

U malim gestima, sitnim znakovima pažnje redovito se zrcali iskren i ispravan stav ljubavi i poštivanja…

Tako su naša školska djeca priredili sitno ali bitno iznenađenje našem župniku u Veliku srijedu. Na satovima vjeronauka stariji vjeroučenici šestih, sedmih i osmih razreda s vjeroučiteljicom Valerijom obogatili su školski plan i program te dodatno upoznavali svaki dan  Trodnevlja obrađujući ga  po 3 sata: teologija – sadržaj pojedinog dana, liturgija – način slavlja istog blagdana i simbolika. Zanimljivo je bilo gledati s koliko pažnje i marljivosti naša djeca i mladi upoznaju liturgiju blagdana jer je ona nekako sasvim drugačija,u odnosu na „obične“ mise, novija, i znakovitija… Dio onog što su naučili pretočili su i u likovne radove… tako je vjeronaučna učionica puna crteža kaleža punih Kristove krvi, pšenice, grožđa,  križeva, vazmenih svijeća sa svim znakovljem, košarica bojanih jaja, pilića… Pohvalu također zaslužuju i članovi likovne grupe koji su za atrij škole izradili postaje Puta križa kao i uskrsne male aranžmane s bojanim jajima i cvijećem…cestitka
Na Veliku srijedu odlučiše napraviti veliku uskrsnu čestitku od kompilacije svojih nekoliko radova….i čestitati don Frani ove svete dane: „Poštovani župniče, sretan vam Dan svećenika i Uskrs!“, pisalo je na čestitci, a na drugoj strani potpisi vjeroučenika šestaša, sedmaša i osmaša koji su taj dan u satnici imali vjeronauk. 
Zadnji školski sat Velike srijede, vjeroučenici 7d proveli su u molitvi i meditaciji u crkvi. Pozvaše i Župnika uručujući mu čestitku i mali uskrsni aranžman…

Djeca tri prva razreda škole sakupljali su tijekom korizme u svoje kasice priloge za siromahe. Kasice su "svečano" predali Župniku predstavnice njihovih razreda pod vodstvom svoga vj. Dinka V. Također i šesti, sedmi i osmi razredi predali su svoja korizmena odricanja u korist Caritasa...
Prava škola kršćanskog ponašanja i ljubaznosti….

02.04.2010


Cvjetnica 2010. u župi Vodice

Ušli smo u Veliki tjedan

cvjet

Cvjetna nedjelja u našoj župi bila je doista u znaku pobožne sabranosti i okupljanja u proslavi temeljnih otajstava naše vjere. Isus je ušao u Jeruzalem, a mi ga na njegovu putu nismo ostavili sama. Dokazala je to i prepuna crkva vjernika na jutarnjoj misi u 9 sati. U dnu crkve Župnik je s nekolicinom ministranata napravio mali ophod, blagoslovivši maslinove grančice… Uzdignutih grančica ali i srca, pozdravili smo ne samo povijesni dolazak Kralja u Jeruzalem već i u naša srca.
Još je svečanije bilo na misi u 11 sati. Sastali smo se u 11h na obali ispredcvjet2 donjeg bunara, gdje je Župnik u koncelebraciji s don Ivanom i 15-tak ministranata blagoslovio maslinove grančice…. Svečani kolorit procesije, crveno misno ruho, uzdignute grančice , koraci usmjereni k župnoj crkvi, popraćeni svečanim pjevanjem puka i zbora, i poglavito križ na čelu procesije nošen od M. Marića – oca dvojice ministranta, bili su jasno svjedočanstvo vjere i opredjeljenja – za kim koracamo, za kim idemo u životu.

U crkvi na svečanoj misi nije bilo mjesta za toliko vjerničko mnoštvo pa je dobar dio vjernika strpljivo pratio duge obrede izvan crkve.  Svečano pjevana Muka, koju je predvodio mladi I. Klarendić kao glavni pjevač - evanđelista, dala nam je naslutiti nešto od dubine otajstva u koje ulazimo.
Slavlje blagdana zaključili smo večernjom misom u 19h u kojoj je sudjelovao većinom mlađi svijet.cvjet3

Jedan broj vjernika iskoristio je i prednost prekrasnog proljetnog dana i sudjelovao na Putu križa na Okitu.

Raduje nas ne samo brojnost i pobožnost sudionika, već i prisutnost lijepog broja kompletnih obitelji  - roditelja s djecom koji na taj način primjerom svjedoče svoje opredjeljenje za Krista.

28.03.2010


VELIKI TJEDAN 2010.

ŽUPA VODICE, 28.03.-5.04.2010.


Cvjetnica – NEDJELJA MUKE GOSPODNJE /28.03./

- Mise: 9h, 11h s procesijom od cvje5obale, 19h

V. ponedjeljak, utorak, srijeda /29.30.31.03/
- misa u 19h
- Ispovijed od 8-11h i od 17-19h

V. četvrtak /1.04./: 9.30h - u katedrali Misa posvete ulja

 


SVETO TRODNEVLJE

VCETVRV. četvrtak /1.04./: VEČERE GOSPODNJE

- 19.30h: Misa Večere Gospodnje

V. petak /2.04./: MUKE GOSPODNJE

- 11h: Put križa; - 14h: Gospin plač;
- 19.30h: Služba muke i smrti Gospodnje; 21h: procesija

V. subota /3.04./: VAZMENO BDJENJE U SVETOJ NOĆI - 20h

USKRSNEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODNJEGA /4.04./

VAZAM - USKRS


- mise: 9, 11 i 19h

Uskrsni ponedjeljak /5.04./

- 9h: misa i krštenje djece
- 19.30h: večernja misa – tako unaprijed!

 

duhobn

 

Susret ministranata Vodičkog dekanata

Srima, 13.03.2010.

srima
Subotnje jutro, 13. ožujka 2010.
Za razliku od tolikih do sada, vrlo sunčano… ne pretoplo,  ali lijepo-ugodno. Radosni ministranti polako gmižu prema crkvi. Uobičajeni susret subotom u 11h zamijenjen je ovaj put za mnogo raniji termin: subota 8.30h. Za kojih petnaestak minuta na trgu oko bunara čula se vesela cika dječaka. Vrlo brzo dođoše i tata Ante Poljičak, vjeroučiteljica Valerija i ministrant nad ministrantima don Frane.  Nakon što je ekipa od 36-orice dječaka ušla u župnu crkvu, župnik se s njima kratko pomolio, uputiše se na Dekanatski susret ministranata u Srimu.
Radost je bila višestruka: najprije jer je ovo prvi takav susret nakon više godina, a onda jer se odvija na Srimi u novosagrađenoj župnoj crkvi, a posebno zato jer su odlučili dvije župne crkve, vodičku i srimsku, povezati hodom pješice…
Neki su mislili da je to lagan zadatak, no ubrzo su opovrgnuli sami sebe…
Današnji naši mladi, unatoč mnogim sportskim i sličnim slobodnim aktivnostima, baš i nisu mnogo izdržljivi, a niti spremni na velike žrtve i napore… 
Pojedini su  jedva  izdržali nekih 90-tak minuta hoda, pa su već s pješčane plaže ispod hotela „Olimpija“ počeli opetovano zapitkivati: „Ima li još puno, kad ćemo više stići…?!“  srima2Radost i osvježenje puta nije bilo samo sunčano jutro i predivno osunčano more već i neobični prizor: par labudova koji odnekud doploviše i ne slutivši da će ih razigrani vodički ministranti zdušno nahraniti svojim sendvičima i grickalicama…
Stigavši u Srimsku župnu crkvu, ministrante iz tri župe dekanata: Srime, Tribunja i Vodica, njih 55-ero, pozdravio je najprije dekan i župnik vodički don Frane, protumačivši im pri tom pojmove župe, dekanata, dekana… Domaćin don Anto, predstavio je kratko lik bl. Alojzija Stepinca i župnu crkvu, a  uslijedio je ministrantski križni put predvođen od župnika domaćina. Nakon toga pojedinci su predstavili svoje grupe.
Uslijedilo je obilno čašćenje, zajedničko druženje i zajedničke igre…
Iako ekipa nije bilo mnogo, tek iz tri župe dekanata, raduje nas činjenica ministrantskog zajedništva. Svi ovi dječaci nisu jedan drugome nepoznanica jer pohađaju istu osnovnu školu u Vodicama. Međutim,  ovo međusobno zajedništvo u vjeri i oko Crkve, uzrok je mnogo dublje i sveobuhvatnije radosti.

13.03.2010

tribunj


Skazanje muke
Gospodina našega Isusa Krista
s početka XVI. stoljeća


Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo i župa Velike Gospe Tribunj predstavili su skazanje – prikazanje Muke Isusove u našoj župnoj crkvi sv. Križa u Vodicama, u nedjelju 07. ožujka, a prema čakavskom tekstu s početka 16. st. Predstavi poseban čar daje uvođenje u našu povijest prije pet stoljeća. Redateljice su vješto iskoristile sav prostor naše lijepe Vodičke crkve da nam što življe dočaraju jedinstvenu kozmičku dramu Bogočovjeka onako kako su je doživljavali naši pređi prije 500 godina na lijepoj čakavštini. Sama postava i izvedba ove priredbe bile su na visini. Sudjelovalo je 22 izvođača grupe HKUD-a iz „Tribunja“.
Treba pohvaliti redateljice i izvođače što su dali su sve od sebe. Odzvanjao je i progovarao sav prostor naše crkve. Bilo je sve u pokretu, živo i dinamično. Osobito je vješto na sceni prikazano izmjenjivanje svijetla i tame. U tu noć stupa božansko svijetlo - Gospodin naš Isus Krist. Kroz sav prostor crkve izmjenjivale su se scene vrlo umješno i spretno: od Isusova nastupa, od Pilata, Jude, Petra, Gospina plača i pobožnih žena, pa sve do impozantnog nastupa rimskih vojnika… Posebno je bilo ugodno slušati taj stari i dragi naš „ča“.
Ova priredba bila je za sve posjetitelje uistinu izuzetni duhovni i kulturni doživljaj koji će dugo pamtiti. Svi prisutni spontanim su i srdačnim pljeskom odali priznanje redateljicama i izvođačima na vrlo uspješnoj izvedbi.

Oduševljeni gledatelj

09.03.2010

put1

ISUKRSTE,

SVOJU MUKU...

 

Svaki petak navečer i nedjelju poslije podne u našoj se župi obavlja se kroz Korizmu pobožnost Križnoga puta. Utješno je gledati na ovoj dragoj pobožnosti ne samo velik broj vjernika već i njihovu duboku pobožnost i sabranost s kojom je obavljaju.
Svaki puta u tom svetom hodu za trpećim Isusom aktivno su uključeni naši vjeroučenici, njihovi roditelji kao i ostali vjernici, tako da čitava zajednica doživljava sebe kao jedno i jedinstveno molitveno tijelo.
Osim toga, naše vjeroučiteljice barem jednom u Korizmi dovode na Put križa u našoj župnoj crkvi svoje pojedine razrede, i tako ih, individualno i vrlo spontano stave u ozračje Kristove muke i smrti, vježbajući tijek cijele pobožnosti.
Sav taj organizirani i uporni rad pokazuje svoje plodove kroz iskrenu pobožnost i na ovogodišnjih trinaest takvih susreta.

put2

Sada je pred nama Put križa na Okitu: u nedjelju, 14.03. i onaj na Cvjetnicu, 28.03. Trinaesti susret bit će vrhunac na Veliki petak, 2.04. u 11h u našoj župnoj crkvi.
Tko je uspio sudjelovati kroz Korizmu samo na ovoj pobožnosti ne može a da u njemu ne poraste ona zahvalna ljubav prema Spasitelju i da s Pavlom ponavlja: "Ljubio si me i umro za me!".
Gornjem tekstu pridružujemo dvije fotografije s ove pobožnosti: nedjelja,7.03. u 15h, koju su pobožno predvodili naši ovogodišnji marljivi pripravnici na Krizmu.

07.03.2010

Dovitljivost naše djece

kor1
Korizmene žrtvice, odricanja i dobra djela…


Vjeroučiteljica Valerija potaknula je jednu skupinu vjeroučenika da izrade listiće raznih oblika i boja, i da na njima napišu pojedine korizmene poruke. Oni su to veoma zauzeto i maštovito izrađivali. Dvoje sedmaša, Sara i Robert, košare s porukama prinijeli su u 1. korizmenu nedjelju, na misi u 9 sati, na oltar, a poslije mise ih dijelili vjernicima na izlazu iz crkve.
Bilo je zanimljivo promatrati s koliko su radosti i znatiželje vjernici izvlačili i preuzimali svoje listiće. Za neke je poruka bila pravo iznenađenje uz poneku reakciju: „baš je pogođeno za mene“. kor2
„Molit ću da se netko od naših učenika ili ministranata odazove Božjem pozivu i postane svećenik“;
„Omogućit ću uskrsni ručak nekoj siromašnijoj obitelji“;
„Umjesto u TV ili kompjuter, svaku večer gledat ću lica svojih ukućana i s njima razgovarati“;
„Uvest ću obiteljsku molitvu“;
„Molit ćemo se za ručkom“;
„Jednom tjedno sudjelovat ću u crkvi na molitvi krunice ili Puta križa“;
„Molit ću za svoga župnika“…
samo su neke od korizmenih poruka naših mlađih, a koje su dospjele u ruke nas starijih vjernika.
I na ovaj način Bog nas može pozvati na „više“!

21.02.2010


KORIZMENI PROGRAM 2010.- župa Vodice

Čista srijeda - Pepelnica - 17. veljače: mise u 9h i 18h. Post i nemrs!

pep5

KORIZMENI PETCI
Križni put pola sata prije večernje svete mise, u 17.30h. Poslije Puta križa je sveta misa, i Blagoslov s Presvetim. Pjeva se i pokornički psalam 51 te „Ja se kajem“!

Križni put petkom
predvode naši vjeroučenici svih uzrasta sa svojim vjeroučiteljicama…
Petak, 19.02. -  vjeroučenici 4.-ih razreda – s. Marija
Petak, 26.02. -  vjeroučenici 6.-ih razreda – vj. Valerija
Petak, 05.03. - vjeroučenici 5.-ih razreda – vj. Marija
Petak, 12.03. - prvopričesnici – s. Marija
Petak, 19.03. - vjeroučenici  7.-ih razreda – vj. Valerija
Petak, 26.03. - krizmanici – vj. Valerija

KORIZMENE NEDJELJE
Tri svete mise po običaju: u 9h, u 11h i u 18h. Put križa nedjeljom u 15h.

Nedjeljom Put križa predvode:

Nedjelja, 21.02. - Molitvena zajednica i Biblijska tribina, crkveni zbor
Nedjelja, 28.02. - Prvopričesnici i njihovi roditelji /i djeca 1. do 5. r./
Nedjelja, 07.03. - Krizmanici i njihovi roditelji /i djeca 6. do 8. r./
Nedjelja, 14.03. - Križni put na Okitu – Žudiji

PETA KORIZMENA NEDJELJA,  21. OŽUJKA
Ure klanjnja tzv. Quarantaore od 12-17h
12.30h - izlaže se Presveto
12.30h - 13h – vjernici s mise u 11h
13h-14h - osobna ura, tiha ura
14-15h - Bratovštine - Jole
15-16h - vjeroučenici  1.-5.raz. - vj. Marija i s. Marija
16-17h - vjeroučenici 6-8.raz. - vj. Valerija
17-18h  - zajednička ura, predvodi don Milivoj Bolobanić
i početak duhovne korizmene obnove /21.22. i 23.03./           
 
ISPOVIJED
Četvrtak, 25.02. – peti razredi - vj. Marija
petak, 5.03. – šesti razredi - vj. Valerija
petak
, 12.03. – sedmaši - vj. Valerija
petak,
26. 03. – osmi raz. - vj. Valerija
srijeda,               - četvrti razredi -s. Marija
subota, 27.03.    - srednjoškolci, mladi i Žudiji

19.02.2010

 

Korizma 2010.
Svećenička godina

pep1

 

TVOJU SMRT, GOSPODINE, NAVIJEŠTAMO


Pepelnica 2010. u vodičkoj župnoj crkvi! Jutarnja misa, blagoslov pepela i obred pepeljanja! Isto i večernja misa!

Obradovao sam se videći da vjernici, ili barem, jedan lijepi broj njih, shvaća da nešto veliko započinjemo. Stariji svijet nije baš brojčano prevladavao; dapače, vjeroučenici svih uzrasta i vjernici srednje dobi davali su ton našem prvom korizmenom ovogodišnjem bogoslužnom susretu. Najprije, početna korizmena pjesma "Ja se kajem", svojim usporenim ritmom u pomalo otužnoj melodiji, otvarala je opći stav skrušenosti i ozbiljnosti pep2trenutka. Kratke uvodne misli, nakon kojih je uslijedila Riječ Božja, pozvale su nas na pokoru i pokajanje, na ozbiljnost života i ponašanja, na dobra djela i iskrena odricanja. Vrhunac našeg korizmenog raspoloženja bio je u dirljivom posipanju naših glava pepelom: "Spomeni se, čovječje..." i "Obrati se i vjeruj Evanđelju!" Ozbiljna lica i pobožno držanje svih sudionika govorili su nam da svijesno zakoračujemo na sveti korizmeni put koji nas usmjeruje prema proslavi Muke, Smrti našeg Gospodina, ali i njegova slavnog uskrsnuća, i u sve to svaki od nas otajstveno ponire, pojedinačno i zajednički.

pep3
Slavimo Svećeničku godinu! Naše misli, razmišljanja i molitve posebno usmjerujemo prema neizrecivu Božjem daru: svećeničkom pozivu i njegovom služenju svetoj Crkvi. Sv. Ivan Vianney, župnik Arški, svojim uzornim i svetačkim životom, nadahnjuje sve nas svećenike, ali i vjerničke zajednice da s vjerom i zauzetošću poradimo da Crkva obiluje svetim svećeničkim služenjem, bez kojeg nema Crkve. Veliki, od drva i masline izrađeni križ-tau, sa tri simbola, postavljen pred svetištem, poziva nas da o tome vjernički razmišljamo kroz ovu Korizmu.

Dakle, uputimo se korizmenim putem, pogleda uprta u križ Isusov i njegovo probodeno sveto Srce.

19.02.2010

 

Sjednica Župnog pastoralnog vijeća

U utorak, 16. veljače, u župnoj kući imali smo u ovoj godini prvu sjednicu našeg Župnogzv vijeća. Svoj smo razgovor i prijedloge koncentrirali oko temeljne točke dnevnog reda: pastoral korizme u Svećeničkoj godini. Imajući na umu da je Korizma u našoj župi izuzetno bogata bogoslužjem, duhovnošću a i vanjskim koloritom, te postoji već ustaljeni pastoralni program, okrenuli smo se onome što možemo dodati, čime bismo postojeće bogoslužje i sadržaje mogli obogatiti… Budući da je ova godina ujedno i Svećenička godina, odlučili smo u čitavoj korizmi na poseban način imati pred očima lik svećenika-župnika...

Tako smo odlučili:

SVEĆENIČKI KRIŽNI PUT
– svake nedjelje pobožnost Kristovoj muci biti će u znaku gesla Svećeničke godine - "Kristova vjernost, svećenička vjernost".

KRUNICA ZA SVEĆENIČKA I REDOVNIČKA ZVANJA
– svaku večer pola sata prije mise uobičajeno je molitva krunice, a četvrtkom je ona uvijek namijenjena za svećenike i redovnike Crkve… U Korizmi svake večeri molit ćemo tu spomenutu nakanu.

LITANIJE  ZA SVEĆENIKE
– poslije svakovečernje krunice za svećenička i redovnička zvanja nastavljat ćemo litanijama za svećenike.

SIMBOL U CRKVI
– nastojat ćemo i  vidljivim znakom vjernike usmjeriti na svećeničku godinu i njezin sadržaj.

ŽUPNI LIST „Okit“
- bit će u svojem korizmenom broju prožet likom  Svetog Ivana Maria Vianneya – župnika.

PRIGODNA EUHRISTIJA
- uoči Dana župe na razini dekanata slavit ćemo u crkvi sv. Križa na starom groblju Euharistiju za sve pokojne svećenike i kapelane ove župe; u njoj se nalazi grob jednoga od najpoznatijih i najzaslužnijih župnika Vodica - Josipa Mrkice.

18.02.2010


Ministranti osmaši u Splitu

U subotu, 13. veljače, petorica osmaša ministranata iz naše župe i dva iz Šibenika činili su ekipu koja je predstavljala našu biskupiju na Susretu ministranata minpojedinih župa i dekanata nadbiskupije splitske.

Osmaši:  Krešimir, Ante, Veljko, Ante i Ivan su u splitskom sjemeništu proboravili vikend: subotu i nedjelju, 13. i 14. veljače, družeći se i sa svojim kolegom ministrantom Nikolom, koji tamo pohađa 2. razred gimnazije, sudjelujući u sportskim igrama: nogometu i stolnom tenisu, u duhovnim sadržajima: misi… u međusobnom upoznavanju… kao i u barem malom iskustvu života u Sjemeništu.  Osvojili su i drugo mjesto u znanju te peto u nogometu. Radosni se i obogaćeni vratiše našoj župi, a tko zna, možda netko od njih dublje razmisli i o nastavku svojeg školovanja na istom mjestu…

18.02.2010

oluja


Meditacija:

5. nedjelje kroz godinu - "C"
Vodice, 7.02.2010.

 

"Izvezi na pučinu!“

TABOR1

 

USPELI SE

NA "TABOR"

U četvrtak, 28. siječnja, šezdesetak naših župljana, većinom mlađih, krenuli su u Samobor da bi kroz tri dana proboravili na "Taboru" u molitvi, pjesmi, razmišljanju... Tri dana, izolirani od svakidašnjice, ostavljajući uobičajene brige i zaokupljenosti, doživljavali su intenzivno susret s braćom i s Bogom. Nije čudo što su se povratili ožarenih lica, ushićena duha i radosnih pogleda. Puni dubokih duhovnih doživljaja nisu mogli zatomiti u sebi sve to bogatstvo, a da o tome ne govore, prepričavaju nama koji nismo bili dionici njihove milosti.

tabor3

Voditelj "Tabora" o. Zvjezdan Linić poslao mi je po njima svoju knjigu "Moliti sa svetim Franjom" sa zapaženom posvetom: " Don Frane, divna su ova vaša dica"! Molimo za njih i poželimo im da takva ostanu i kad nisu na Taboru i da njihov istinski vjerski život bude obogaćenje za našu župnu zajednicu.

Naš Jole izradio je Cro arka od maslinovog debla i u ime Vodičke grupe darovao ga "Taboru".

02.02.2010

P.S.
"Tabor" je Dom duhovnih susreta u Samoboru koji vodi fra Zvjezdan Linić, poznati naš karizmatičar.caritasPOZIV

ŽUPNOG CARITASA VODICEU kriznim vremenima u kojima živimo, a napose u ovim zimskim mjesecima, kad je nekako zamro "život", pojedinci nam se obraćaju za pomoć. Neki traže informaciju da li znamo da netko nudi neki makar i privremeni rad, da li je netko voljan pružiti neku obrtničku pomoć... Nažalost, mnogima nemamo što odgovoriti, a jedan od razloga je i naša neorganiziranost.

Stoga, molimo one koji nude nekakvu pomoć ili prigodu za privremeno zaposlenje, i one koji traže bilo kakvu pomoć, da se prijave našem župnom uredu ili župnom Caritasa. Nastojat ćemo posredovati i zajedno činiti dobro svojoj braći i sestrama u nevolji. Zahvaljujemo na suradnji!

25.01.2010


carŽUPA VODICE

ZA STRADALNIKE


Pozivu našeg Hrvatskog caritasa za pomoć stradalnicima u poplavama u Hrvatskoj kao i žrtvama razornog potresa na Haitiju odazvale su se i naše misne zajednice u prošlu nedjelju, 24.01. Nakon misnih slavlja, pred vratima ž. crkve članice našeg ž. Caritasa sakupljale su doprinose vjernika za spomenute nakane.
Ukupno smo sakupili 13.000 Kn. I naš Caritas je dao i svoj skromni doprinos kao i naš župni ured. Spomenuti iznos predali smo Ekonomatu naše biskupije koji će iznos putem Hrvatskog caritasa proslijediti i potrebnima na Haitiju.

Zahvaljujemo svima koji su i ovom prigodom pokazali svoju ljudsku i kršćansku solidarnost sa braćom u nevolji.CA

Ovdje bilježimo i vijest da su članovi našeg ž. Caritasa, u utorak navečer, 19. siječnja, imali svoj susret za zajedničkim stolom, a troškove ovog susreta pokrila je jedna velikodušna donatorka. Hvala joj!

Ovo je bila prigoda da jednom godišnje, i na ovaj način, pokažu svoju zajedničku opredjeljenost i zauzetost na svetom djelu kršćanske ljubavi prema potrebnima među nama.


01/25/2010


Novi članovi ministranskog zbora

Nedjelja, 24.01.2010.

min

Svake godine naš se ministranski zbor obnavlja; pridružuju mu se novi, mlađi članovi. Oni se pažljivo izabiru iz nižih razreda osnovne škole, pomalo se uvode u svetu službu oltara, a onda dolazi njihov radosni trenutak kad se odjeveni u ministranska odijela po prvi puta nađu uz oltar.

Zadnji takav radosni događaj zbio se u nedjelju, 24. siječnja o.g. Od njih sedmorice, četvorica su se našla na misi u 9 sati. Neki su, pokazavši to s radosnim smiješkom na usnama, zapazili da ih se okupilo više nego obično. Na minkraju misnog slavlja Župnik ih je predstavio zajednici, koja ih je srdačno pozdravila i čestitala im dugim pljeskom.

Evo nam njihova prezimena i imena:
Lasan Toni /4.r./,
Marić Duje /4.r./,
Marić Dominik /4.r./,
Mihić Mario /4.r./,
Palavra Luka /3.r./,
Pejić Antonio /4.r./,
Vitković Strbad Loris /3.r./.

Naša ministranska zajednica sada broji 44 člana, od toga broja šestorica pohađaju prve razrede srednje škole.

Čestitamo novim poslužiteljima misnog oltara kao i njihovim roditeljima koji se s njima ponose.

25.01.2010

jaslice

ALELUJA!

Završava sveti božićni ciklus crkvene godine u liturgijskoj godini C.
Puni smo svete zahvalnosti Božiću na još jednom slavlju njegova Porođenja.
Vrijema Došašća 2009. duhovno nas je pripremalo na radosna božićna slavlja. Mise zornice, veliki broj vjernika na božićnoj ispovijedi, sudjelovanje cijela župne zajednice u karitativnim akcijama ... dovelo nas je pripremljena srca i duše pred jaslice.

Donosimo snimku ovogodišnjih jaslica koje je i ove godine izradio naš Jole M. Sve figure, štalicu i drvce izlio je u vosku vodičkih pčela. Povezao je to sa voskom svijeća koje izgaraju na oltaru u hvalu i slavu Bogu. U izgaranju svijeća on otkriva nešto veliko u životu i zadaći svakog svećenika - čiju godinu Crkva slavi upravo ove 2009/2010. godine.

Župnik je na misama nedjelje Krštenja Gospodinova zahvalio svima koji su doprinijeli, molitvom i žrtvom, da Božić 2009. svima bude radostan i blagoslovljen.

11.01.2010


Župna crkva - Vodice 2009.

Dva božićna koncerta

Porastu naše božićne duhovnosti i radosti doprinijeli su u našoj župnoj zajednici i dva božićna koncerta, jedan pred Božić, a drugi na sv. Stjepana.

klapU srijedu, 23.12., pod parolom "Božić na klapski način", nastupile su klape: "Sv. NIkola -Tribunj", "Bunari"," Godimenti" i "Oršulice" iz Vodica te "Fortica" iz Šibenika i "Kanela" iz Biograda. Svojim originalnim klapskim pjevanjem i spontanim nastupom oduševili su sve prisutne. Ohrabrujuće je gledati kako se mladi znaju založiti u njegovanju starih božićnih napjeva.

U subotu, 26.12., naš gradski pjevački zbor "Lira" priredio je petnaesti polira redu božićno koncert u našoj župnoj crkvi, a deseti karitativni. Ovaj nas je nastup prisjetio svih prošlih Lirinih božićnih koncerata, koji su uvijek bili posebni doživljaj i duhovno bogatstvo za našu župnu i gradsku zajednicu, što je i Župnik naglasio u svojoj pozdravnoj i čestitarskoj riječi.

Poželimo da se uspješno nastavlja ova sveta tradicija i pridonosi počovječenju i produhovljenju svakoga od nas.

28.12.2009

boz

 

MI TE TREBAMO

BOŽIĆU!

Crkvena godina započinje s vremenom od 4 nedjelje – došašćem. Ono nas priprema, nadahnjuje i potiče da podignemo svoje glave i usmjerimo svoj pogled prema naprijed, prema Božjoj budućnosti. To je pogled ispunjen nadom u bolje sutra, u ispunjenje Božjih obećanja, u njegov konačni dolazak i naš susret s njime.
Takav nas vjernički stav nosi, drži na nogama, čuva od krute prizemnosti. Iz njega dolazi snaga za život. „Nadati se protiv svake nade“, o kojoj govori sv. Pavao, utemeljena je na Bogu, na njegovoj riječi, na Božiću. On je konačno opečatio naš život, osmislio ga. Učinio je to na najbolji način ušavši u njega. „Postao nam je u svemu sličan, osim u grijehu“, opet kliče Apostol naroda. Od njegovog silaska među nas, mi više nismo sami na putu. „U njemu živimo, mičemo se i jesmo“; „Božji smo rod“; „Djeca se Božja zovemo i jesmo“.
Došašće, a zatim božićno vrijeme crkvene godine, želi nam posvijestiti temeljne istine naše vjere. Želi nam pomoći da ih usišemo kao majčino mlijeko, da od njih i u njima živimo. I kad se sve to, od Božića do Božića, bude sve više i više događalo, onda će naš život već ovdje i sada biti preobražen u božićnoj radosti. Onda ćemo prenositi jedan na drugog, ne samo kratkom čestitkom, životnu radost. Onda će naš svijet biti ispunjen istinskim svjedocima nade i svete radosti.
Poštovani čitatelju! Braćo i sestre!
S gornjim mislima pridružujem se kao vaš župnik i ovogodišnjoj adventskoj pripravi i proslavi svetog božićnog otajstva – „I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice: i postao čovjekom“.
Krenimo zajedno na ovaj vjernički božićni put, iskoristimo milost koja nam se pruža, i unesimo duh kršćanske nade i radosti Božića u svoj život i život svijeta oko nas.
Tada ćemo moći reći jedan drugome u produbljenoj vjeri:

NA DOBRO TI DOŠLO

POROĐENJE GOSPODINOVO!


SRETAN BOŽIĆ!

Božić 2009.

Nedjelja Caritasa 2009.

caritas 1

"Dobro je biti dobar"

U nedjelju Caritasa, 13.12., na jutarnjoj misi u našoj župnoj crkvi bilo je jako živo Djeca su prinosili svoje doprinose za Hrvatski caritas. Pojedini razredi tijekom Došašća odricali su se svojih Kn-a i stavljali ih u kasicu za ovu plemenitu nakanu. Ukupno su sakupili 2.758 Kn.
Mi odrasli, koji smo s djecom sudjelovali na ovoj misi, bili smo radosno iznenađeni sa velikodušnosti naših mlađih; oni su shvatili nešto od veličine ljubavi prema potrebnima.
I na ostale dvije nedjeljne mise zajednice su bile animirane u prikupljanju doprinosa za karitativne potrebe.
Naš ž. Caritas nastavlja i u idućim danima pružati pomoć i darivati.

U ponedjeljak, 14.12., uz prigodno druženje, udijelio je skromni novčani caritas2poklon petero obitelji iz Vodica koje su u ovoj godini dobili treće dijete.

Slijedeće akcija je podjela božićnih poklona u suradnji sa gradskom upravom.

Zahvaljujemo svima koji sudjeluju u radu našeg župnog Caritasa i čestitamo im Božić i Novu 2010. godinu.

15.12.2009

 

tlak
Akcija Ž.Caritasa

i

zdravstvene ambulante Vodice

 

U organizaciji Caritasa naše župe Vodice i Zdravstvene ambulante Vodice, i ove godine, u petak 27. studenog, sprovedena je akcija kontrole šećera u krvi i krvnog tlaka za pućanstvo Vodica. Dvije patronažne sestre, Jadranka i Marina, radili su od jutra do podne u prizemnoj prostoriji kuće čč. sestara, pregledavši stotinjak onih koji su zatražili pomoć.

Zahvaljujemo sudionicima ove plemenite akcije tako znakovite u ovo predbožićno vrijeme.

10.12.2009

slava

U spomen!

Slava Juričev-Barbin

U nedjelju, 6. prosinca, u 91. godini života, usnula je u Gospodinu naša teta Slava.

U sprovodnoj prigodnoj riječi Župnik je istaknuo kršćanski život pokojnice koji je bio prožet dubokom vjerom Crkve i zauzetnošću u župi Vodice za opće dobro naše župne zajednice.

Volila je Crkvu i svoju župu, i sve je činila da bi Božji narod rastao u vjeri. Uvijek je bila spremna pomoći, napose svojim župnicima s kojima je dijelila radosti i žalosti svagdanjeg župnog života.

Usnula je u Gospodinu! To je njezin sveti ovozemaljski završetak. Puni smo nade da ju je Gospodin primio u svoje nebesko kraljevstvo koje je živjela i izgrađivala ovdje na zemlji.

Naša zahvalnost neka bude popraćena srdačnom molitvom:

Pokoj vječni daruj joj, Gospodine,
i svjetlost vječna svijetlila joj!

08.12.2009

caritasDošašće u znaku Caritasa

Biblijska grupa vjeroučenika i župni Caritas

Već niz godina naša djeca i mladi BIBLIČARI u adventskom vremenu prilaze izradi božićnih čestitki. Već je tradicija da na 2. nedjelju došašća  svoje radove ponude vjernicima iza svih nedjeljnih misa. TAko je bilo i ove godine. Sa svojom vjeroučiteljicom Valerijom, zajednica od nekih 30-tak vjeroučenika kojoj su ove godine ostali vjerni i  lijep broj osmaša, izradili su 300-njak čestitki. U nedjelju 6.12. prodavali su svoje prekrasne uratke i skupili oko 1600kn. Sav prilog iduće nedjelje koja je ujedno i 3. Caritasa prinijet će na oltar i darovati potrebitima u našim Vodicama...
bibZanimljivo je gledati našu djecu i mlade u punom angažmanu, kako i vjeroučiteljici daju nove ideje i svojom kreativnošću oduševljavaju i osvajaju srca mnogih. Kako je bio prilično prohladan dan, savjetovali smo ih da nakon mise u 11h stanu s prodajom, jer je i onako najveći broj uradaka prodan, no jedna djevojčica u hipu izreče: "Ne, nego baš hoćemo prodavati i večeras, zato jer je to za siromašne i za Caritas!". Tako je i bilo....  članovi grupe tiskali su se uz svoj štand, izmjenjivali se toliko da ih je koji put bilo i previše oko stola, ali nisu mogli skriti ponos svojim doprinosom da se makar za Božić  obrišu suze bijede i siromaštva najpotrebnijima među nama.
Divne li mladosti!
Caritativna kasica u vjeronaučnoj učioni
U našoj školi na stolu svih vjeroučitelja nalazi se i razredna kasica, negdje je to ona s logotipom Caritasa, a negdje kasica prasica koja je djeci osobito privlačna što se vidi i po komentarima, a i spremnosti da otkinu od svojih usta koju nepotrebnu sitnicu - žvaku i bombon i dadu u kasicu, jer 5 kn za bogatog i siromašnog ne znači isto... Dok će netko od nas za to kupiti bogatu žvakalicu, neko će to  preračunati u kilogram kruha. Priloge od naših razre-dnih kasica također ćemo u nedjelju Caritasa pridružiti župnom Caritasu u njihovoj pomoći  siromasima.
vjenac
Donacijski telefon
06o 9010

Ovih dana od Hrvatskog centralnog Caritasa dobili smo veliki poster plakat kao i male listiće - letke s pozivom: "Neka bude više svjetla". Naime već 7. godinu za redom Hrvatski Caritas u adventu pokreće akciju "Za 1000 radosti". Akcija traje kroz došašće, a prikupljena sredstva dijele se obiteljima potrebitima naše posebne kršćanske skrbi i ljubavi. Otvoren je donacijski telefon 060 91 10 kojeg su zvali mnogi naši vjerou- čenici, a poglavito oni stariji, naviknuti na modernu tehniku i načine komu-niciranja... Ovaj njihov prilog također će u 3. advnetsku nedjelju biti sim-bolično prikazan "sendvič-djevojčicom"  koja će biti obučena s jedne strane u plakat, a s druge ilustraciju velike slušalice i poruku, "Ja sam zvao, a ti?!

Ljubav je dosjetljiva!

07.12.2009

nikola

SV. NIKOLA U ŠKOLI
i

STARAČKOM DOMU

Ni ove godine sv. Nikola sa svojim darovima nije zaboravio navratiti svojima. Tako je u petak, 5.12., u školi posjetio svoje "ljubimce", našu djecu, od 1. do 4. razreda u jutarnjoj i poslijepodnevnoj smjeni. Bio je to željno očekivani susret ispunjen dječjom radošću. Otvorenim očima gledali su u svečev svjetli i starački lik /Radoslav J-S./, gutali svaku njegovu riječ i divili se njegovoj anđeoskoj i krampuskoj pratnji.
Naš darežljivi svetac poslužio se roditeljima djece za nabavu darova, od čega su jedan dio odvojili za humanitarne svrhe /starački Dom/, a drugi za našu Luciju M.

 nikola2Pod vodstvom č.s. Marije, osmorica pripravnika za Prvu pričest /iz svakog razreda po dvoje/ s grupom odraslih vjernika, posjetili su ovom prigodom i Dom za starije i bolesne te uz pjesmu, molitvu i radosni susret sa štićenicima Doma, podijelili su im "Nikoline" darove, najprije sakupljenima u zajedničkoj dvorani, a potom onima po sobama koji su vezani uz krevet.

Sv. naš Nikola, nauči nas kako da i mi budemo dobri!

7.12.2009


zornica1Mise zornice
u Vodicama


Prije nekoliko godine i naša župna zajednica uvela je kroz vrijeme došašća mise zornice. Nismo to napravili svaki dan, već kroz subote u došašću. Kroz protekle godine opazio se interes vjernika za zornice navlastito školske djece i mladih. Poučeni tim iskustvom, nastavili smo sa zornicama i ove godine.... Zanimljivo je opažanje, da su naši mladi, kao i drugi vjernici pozvani  kroz sve dane došašća na večernju misu. Ovaj, prvi tjedan došašća, u gotovo punom broju odazvali su se naši osmaši, uz još par skupina vjeroučenika, no mnogi su izostali. Svoje izostajanje nastojali su mnogi opravdati obvezama, ali često se čulo i ono: "Pa ja ću doći u subotu na zornicu!"
I svanula je napokon prva adventska subotnja zornica. Živo me zanimalo što će biti... I mogu reći oduševljenje je zahvatilo moje srce.
Još se nije ni svanulo, vrijeme tiho, u nekom smiraju nakon gotovo cjelonoćne kiše... Zvono sa zvonika u 6.15h poziva na misu. Polako su počeli pristizati vjernici, oni stariji, bolesni, i sve veći broj naših školaraca - da, održali su obećanje. zornice2U crkvi polutama, upaljene tek svijeće. sabire dodatno, usmjerava dušu onom bitnom - Isusu kojeg čekamo, Isusu kojeg molimo da nam dođe, da nas ne ostavi u tami, da nas ne ostavi  u robovanju.... U ovakvom ozračju vrijeme staje i daleko smo od svih krivih poimanja Božića, od duhu potrošnje i koječega.... osjetih se na trenutak kao u vrijeme prvih kršćana - u katakombama, u polutami uljanicom obasjanoj... Ono obično čekanje mise pretvorilo se u sveto čekanje, u prožimanje duše Stvoritelja i stvorenja, u molitveni uzdah upućen iz srca i molitvenih usana... Ima nešto mistično, čarobno u zornicama. Još uvijek neumorni od tereta dana, u cik zore donosimo sebe pred Gospodina. I on nam daruje sebe. Prepuna crkva svijeta, zastupljeni svi staleži... 80-tak naših školaraca, crkveni zbor u mješovitom  sastavu od zbora mladih i odraslih... 8 ministranata... Lijep prizor, skladno se pjeva, moli, Župnik  propovijeda o Onom koji ima doći, o radosti čekanja i pripreme za Susret...  "Dođi, dođi nam Gospode!", "Padaj s neba roso sveta... sini dane i noć skrati...", "Srca gore, evo zore..."- pjevali smo i vapili.... i nakon završene mise iziđosmo vani. Bura već pročistila zrak, potpuno se razdanilo... veseli i razdragani, Gospodinom zagrljeni, ispunjeni, krenusmo u koštac sa svakodnevnim problemima, nedaćama... No prije toga, treba ispit i kavu - onu jutarnju.

06.12.2009


Za Caritas u Vukovaru

vukovar

Tijekom studenog pred župnom crkvom u Vodi-cama, a nakon nedjeljnih misa, kroz dvije nedje-lje bili su izložene i vjernicima ponuđene razne religiozne figure /anđeli, lik Gospe, križ.../ u gipsu i cementu koje je izradila jedna vodička obitelj. Poticaj za ovaj hvalevrijedan podhvat bio je apel Caritasa u Vukovaru za pomoć. Od te ak-cije sakupljeno je 4.200 Kn, a nekoliko obitelji dalo je još svoj prilog, pa je tako sakupljeno i u Vukovar poslano 7.200 Kn.

Naš je župski ured ovih dana primio zahvalnicu na spomenutoj pomoći od franjevačkog samo-stana u Vukovaru.
Lijepa ljudska i kršćanska gesta naših župljana koji su se angažirali u ovoj karitativnoj akciji!
Neka nas Božić uvijek nanovo odgaja i potiče na zauzetu ljubav prema braći u potrebi.

04.12.2009

Bilježimo

Događanja u župi

Don Ivan

Don Ivan Čolak, svećenik koji se privremeno nastanio u Vodicama, ovih se dana teško razbolio. U ponedjeljak, 23. studenog, imao je napadaj srca i hitno je privezen u šibensku bolnicu, a sutradan u Krapinske toplice gdje je imao operaciju na srčanim žilama. Sada se uspješno oporavlja.
Iz svog bolničkog kreveta uputio je pozdrav i zahvalu svima koji su po-pratili njegovu bolest molitvama i dobrim željama.
Planirajući pastoralni rad kroz ovo božićno vrijeme crkvene godine računali smo na njegovu svesrdnu pomoć.
Želimo mu brzi oporavak i srdačno ga pozdravljamo i ovim putem interneta.

Župno vijeće

vijece

U utorak, 24.11., održali smo četvrtu sjednicu Župnog vijeća u ovoj 2009. g.
Tema ovog susreta nametnula nam se sama po sebi, a to je proslava došašća i božićnog vremena. Razmotrili smo sve glavne pastoralne zadatke koji su pred nama i način na koji im trebamo pristupiti.
Bilo je govora i o drugim tekućim problemima.
Zahvaljujemo članovima našeg ŽPV na njihovom zauzetom i odgovornom služenju Božjoj stvari u našoj župi.

Čašćenje župnog zbora mladih

zbor

Na sv. Ceciliju /22.11./ navečer, članovi župnog zbora odraslih imali su prigodno druženje i zajedničku večeru uz blagdan svete Cecilije zaštitnice crkvenog pje-vanja. Župnik je isko-ristio i ovu priliku da s nekoliko riječi naglasi veliko značenje službe koju imaju u bogoslužju Crkve i najsrdačnije im na tome zahvalio.
Tjedan dana kasnije, na prvu nedjelju Došašća, 29.11., nakon što je pjevački zbor naših mladih predvodio pjevanje na večernjoj misi, našli su se u dvorani Žudija za zajedničkim stolom. U ime župne zajednice Župnik ih je pozdravio, pohvalio i zahvalio na njihovom lijepom i skladnom pjevanju na večernjim misama tijekom crkvene godine. Posebno je zahvalio voditelju zbora vjeručitelju Igoru, našem Anti kao i gitaristima na njihovom velikom doprinosu u životu ove mlade zborne grupe. Uslijedilo je zatim veselo druženje oko zajedničkog stola.

ŽUPNI CARITAS

I članovi našeg župnog Caritasa održali su 1. prosinca svoju sjednicu. Vrijeme Došašća i Božića je za njih posebno izazovno. Treba djelatno posvjedočiti braći u nevolju Božju ljubav u ovim svetim vremeni crkvene godine.
Na početku susreta, predsjednica Vjera L., iznijela je finanvcijsko stanje blagajne, prihode i rashode kroz ovu tekuću godinu. Zatim je članove upoznala sa podjelom ogrijevnog drva obiteljima /njih 17/... caritas
Sada je pred nama priprema i podjela božićnih paketa, posjet Domu starijih osoba u Vodicama te na sv. Lucu /13.12./ podjela jednokratne novčane pomoći roditeljima koji su u ovoj godini dobili treće dijete.
Razmotrili smo i molbe u kojima pojedine osobe traže pomoć.
Na kraju smo se prisjetili nedavne smrti i pokopa dugogodišnje štećenice našeg Caritasa Katarine Lasan.
Pozivamo i ovom prilikom sve one koji osjećaju nutarnji zov na zauzeto svjedočenje kršćanske ljubavi da nam se pridruže u radu našeg Caritasa.

02.12.2009


D O Š A Š Ć E
2 0 0 9.

Kako se pripremati i pripremljeni TER
dočekati Božić?!

To je pitanje za svakog vjernika, ali i za čitavu našu župnu zajednicu.

Donosimo tekst bl. Majke Terezije, velike žene našeg vremena. Možda nas i on može nadahnuti na putu priprave za proslavu Isusova porođenja.

 

NAĐI

VREMENA

 

Nađi vremena za razmišljanje
- to je izvor snage.
Nađi vremena za molitvu
- to je najveća snaga na zemlji.
Nađi vremena za smijeh
- to je melodija duše.
Nađi vremena za igru
- to je tajna vječne mladosti.
Nađi vremena za ljubav
- to je darovana Božja povlastica.
Nađi vremena za darivanje
-dan je prekratak da bi bio sebičan.
Nađi vremena za čitanje
-to je vrelo mudrosti.
Nađi vremena za prijateljstvo
-to je put ka sreći.
Nađi vremena za rad
-to je cijena uspjeha.
Nađi vremena za milosrđe
-to je ključ za nebo.

30.11.2009

gospa
Mise zornice u Došašću

»Susret s Isusom - najljepši početak dana«
subotom u Vodicama - 6.30h

Advent kao početak crkvene godine i predbožićno vrijeme veoma je zahtjevno.
Tako i mise zornice imaju pokornički značaj, jer valja ustati ranije da se stigne u crkvu na vrijeme. Mise zornice imaju početak još u srednjem vijeku. Slaveći zornice narod je stvorio osobite adventske pjesme. I one su plod hrvatskog vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku, a napose ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovom dolasku. Isusova majka je, uz pokornika sv. Ivana Krstitelja, glavna osoba koju Crkva predstavlja kao vodiča u božićnoj pripravi. Ona ukazuje da za Božić Bog dolazi čovjeku ali da i Bog očekuje čovjekov dolazak. Otkriva to Marijin pohod Elizabeti, majci Ivana Krstitelja. Taj pohod govori da Bog dolazi k čovjeku, ali i po čovjeku želi doći drugome čovjeku. Marija je puna Boga, nosi ga u utrobi, a krenula je na putove ljudi, do Elizabete. Tako nam je dala primjer za pun doživljaj Božjeg došašća, ali je i sama postala došašće ljudima.

30.11.2009

Crkveni kalendar župe Vodice
28.11.2009. - 6.01.2010.

Nedjelja /29.11./: Prva Došašća - početak nove crkvene godine - “C”
Subota /5.12./: * 6.30h misa zornica; večernja misa u 18h
Nedjelja /6./: Druga Došašća, sv. Nikola, biskup
Utorak /8./: Bezgrešno začeće BDM - mise: 9h i 18h
Četvrtak /10./: Ispovijed: za 5. i 6./a,c/ razrede, u 12.30h
Petak /11./: Ispovijed: za 4. razrede u 9h; - za 6. /b, d, e/ razrede u 12.30h
Subota /12./: * 6.30h misa zornica; večernja misa u 18h
- ispovijed za 8. razrede u 9h
Nedjelja /13./: Treća Došašća - Nedjelja Karitasa; milostinja za Caritas
Četvrtak /17./: * Proslava Božića * u ponoć sa 17. na 18. zvona s našeg zvonika najavit će skore božićne blagdane. Okupljeni vjernici u ž.crkvi, uz kađenje oltara, pjevaju božićne pjesme; božićna pričest bolesnika po kućama - prijava!
Petak/18./: u 11h misa u Domu starijih i nemoćnih u Vodicama
- ispovijed za 7. razrede u 12.30h
- u ž. crkvi susret za roditelje krizmanika i prvopričesnika u 18h
Subota /19/: * 6.30h misa zornica; večernja misa u 18h
- ispovijed za srednjoškolce i mlade u 19h
Nedjelja /20./: Četvrta Došašća
Ponedjeljak, utorak i srijeda: duhovna obnova i božićna ispovijed
Srijeda /23./ u 20h božićni koncert pojedinih klapa
Četvrtak /24./: Badnji dan - preporuča se post i nemrs!
- misa u 8h; * u 24h: misa polnoćka - u 23.30 božićni program
Petak /25./: Božić - Porođenje Gospodinovo; mise u 9, 11, 18h
Subota /26./: Sv. Stjepan Prvomučenik - mise u 8h i 18h; koncert «Lira» u 19h

* Počinje blagoslov kuća; raspored blagoslova kuća. Vidi niže!
* Tko može pripremiti skromni ručak ili večeru za svećenika i pratnju na svoj dan blagoslova, neka nam se prijavi! Zahvaljujemo!


Nedjelja /27./: Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa, Sv. Ivan, apostola i evanđelista
Ponedjeljak /28./: Nevina dječica - misa u 18h i blagoslov djece
Četvrtak /31/ Stara godina - u 18h misa, “Tebe Boga...” i blagoslov s Presvetim
- u 23.30h na Okitu molitveni doček Nove godine
Petak /1.01.2010./: Nova godina - Marija Bogorodica - Dan mira
Mise: 11 i 18h - Nema mise u 9h
Nedjelja/3.o1./: druga po Božiću
Utorak/5.01./: Blagoslov vode preko mise u 18h
Srijeda /6.01./: Bogojavljenje - Tri kralja, mise kao nedjeljom.

30.11.2009

Kulturni centar - Vodice

Predstavljanje knjige "Dantijada"

“Prava vodička fešta”

bise1

U subotu, 30. listopada, pred brojnom publikom, u vodičkom Kulturnom centru, predstavljena je knjiga našega sugrađanina i župljanina Biserka Pelajić uz 80. ob- ljetnicu njegova života. Uz stručno predstavljanje knjige " Dan- tijada" - lirika hrvatske historiografije, program su obogatili nastupi klape "Bunari", crkvenog pjevačkog zbora, Kulturna udruga Perlice i Trio Pelajić /instrumentalna točka/.
Među ostalim čestitarima i Župnik se obratio slavljeniku:

Poštovani i dragi naš Biserko!
"Glavni je razlog našeg večerašnjeg okupljanja tvoje značajno književno djelo Dantijada, lirika hrvatske historiografije. Ono nas je ugodno iznenadilo i otkrilo nam da se u skromnom, poštenom i radišnom vodičkom težaku Bi- serku Pelajić krije veliko srce iskrenog domoljuba i zaljubljenika u povijest svoga naroda. I još više: ovo nam djelo govori o tvojoj sposobnosti da dio takve ljubavi pretočiš u stihove.bise2

 Vodice trebaju biti ponosne što su iz svoje sredine iznjedrile toliki broj svojih sinova preko kojih je progovorio vjekovni plemeniti duh pređa i ostavio tragove u djelima koja ostaju kao divna svjedočanstva njihova uma i srca.

Danas je ujedno i 80-ta obljetnica tvoga zemaljskog života. Čini mi se da možeš sa sv. Pavlom reći: „Dobar sam boj bio, trku izdržao, vjeru sačuvao…“  Bio je to život u Kristu u zajedništvu njegove Crkve i vodičke župe. Odatle je niknula tvoja kršćanska opredijeljenost za ljubav prema Bogu, čovjeku i svome narodu. Iz takvih korijena sazrijevao je tvoj ljudski i vjernički život...
"
Župnik je zaključio s izricanjem zahvale Bogu za našeg sugrađanina uputivši mu najsrdačnije čestitke i želje.

Nakon toga priređen je svečani domjenak.

 

02.11.2009

 

Malonogometna katolička liga šibenske biskupije

nog

Ekipa naše župe Vodice

Već treći tjedan zaredom održava se višegodišnja malonogometna katolička liga Sv. Nikole Tavelića na razini šibenske biskupije. Ove godine sudjeluje 17 župa među kojima, prvi puta zaozbiljno i naša župa, župa Našašća Sv. Križa, Vodice.
Liga se igra po standardnim malonogometnim pravilima, sa nekim specifičnostima od kojih su najzanimljivija, npr. da svaka utakmica započinje molitvom koju predvodi prisutni svećenik, ili da se svaka psovka kažnjava isključenjem od dvije minute.
Prvenstveni cilj ove lige je druženje i zabava, iako dobrih i čvrstih utakmica ne manjka. Naša ekipa započela je odlično, sa dvije pobjede, dok je treću utakmicu izgubila i nalazi se pri samom vrhu poretka. Dvadeset igrača koji predstavljaju našu župu su:  

Goran Babić
Kristo Krluk
Goran Mačukat
Šprljan
Branimir Sladoljev
Ivan Buklijaš
Marko Juričev Martinčev
Frane Roca
Ivan Rak
Franko Skočić
Grgo Skočić
Ante Štrkalj
Robert Vodopija
Luka Šprljan
Toni Kranjac
Toni Španja
Nenad Bareša
Filip Babac
Ivan Ivkić
Luka Janjac

02.11.2009 

dani1

 

SLAVILI SMO...

DANI KRUHA

 

Vodice 11.10.2009.

 

 

Slavili smo, ali samo napola.

U organizaciji Udruge Lijepa Naša, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Agencije za odgoj i obrazovanje pripremala se na državnoj razini u našim Vodicama ovogodišnja središnja svečanost Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje. Grad Vodice je bio određen za domaćina proslave.
Pripreme su trajale dosta dugo na razini našega Grada, škole i Župe. Sve smo nastojali predvidjeti, samo na kišu nismo računali...

dani2

I u nedjelju, 11. listopada na vodičkoj rivi bili su postavljeni štandovi s kruhom, pecivima, kolačima pripremljenim prema tradicijskim receptima iz različitih krajeva Hrvatske, s voćem i povrćem te raznim proizvodima iz ekološkog uzgoja. Na svečanosti se okupilo oko 400 sudionika iz 67 osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića i đačkih domova. Među njima bili su i predstavnici iz škola, vrtića i učeničkih domova iz BiH, Vojvodine i Mađarske.

Ispod župske crkve sve je bilo pripremljeno za svečano misno slavlje. Puno cvijeća, ambon od masivnog drveta, oltar, postavljen razglas, 250 stolica za uzvanike, veliki natpis na zvoniku „DANI KRUHA VODICE 2009.“…

Upravo kad je trebalo krenuti svečano otvorenje smotre i svečana procesija dani3udario je velik pljusak i „pomrsio“ nam račune.

Povukli smo se u župnu crkvu i tu pobožno i sabrano slavili sv. misu pod vodstvom o. Biskupa. U prinosu darova pojedini sudionici iz raznih krajeva dočarali su nam bogatstvo svoga podneblja i uvijek nanovo probudili našu duboku zahvalnost Bogu za plodove zemlje. Sve smo to prinijeli na oltar da uvijek nanovo Božji blagoslov prati rad ratara i probudi našu odgovornost za očuvanje Božje prirode. Zanimljivo, po završetku misnog slavlja, kiša je stala i potpuno se razvedrilo.

Na ručku, koji je Grad pripremio za organizatore i ugledne goste, podijeljene su zahvalnice i priznanja onima koji su bili posebno angažirani oko ove tako lijepe i potrebite smotre.

 

14.10.2009


VODICE, nedjelja 11. 10. 2009.

kruh

DANI ZAHVALNOSTI

ZA PLODOVE ZEMLJE

 

DANI KRUHA

2009.

U nedjelju, 11. 10., održava se u Vodicama Državna i svehrvatska svečanost DANI KRUHA, odnosno DAN zahvalnosti za plodove zemlje. To je već osam-naesti put da se ovi dani slave na razini dječjih vrtića, učeničkih domova, te osnovnih i srednjih škola u organizaciji Udruga Lijepa naša, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Agencije za odgoj i obrazovanje.
Kroz izložbu plodova zemlje želi se ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti, na kruh kao izvor životne i duhovne snage, na očuvanje Božjeg djela na zemlji. S time pokazujemo našu nacionalnu i vjersku zrelost.

Želimo dobrodošlicu svim sudionicima ove smotre i nadamo se da će ponijeti najbolje uspomene iz naših Vodica.dani4

* Od 8.30h - 10h biti će razledavanje izložbenih prostora ispred velikog spomenika na obali
* 10-10.30h svečano otvorenje smotre
* 10.30h - 11h procesija do ispod zvonika
* 11h-12h na prostoru ispod zvonika svečana misa zahvalnica o. Biskupa s prinosom plodova zemlje po županijama...
Misu prenosi HTV. /Doznajemo da HTV neće prenositi misu.../

da-kruha

O, biti doma navrh stola,

lomiti kruh i točiti vino,

dijeliti bratski sve na pola,

disati tebe, domovino!

/A.Bonifačić/

05.10.2009

 


Hvaljen Isus!
Poštovanje Don Frane!
Pošto se u  Vodicama 11.10. održava  svehrvatska svečanost "Dani kruha" odnosno zahvalnost za plodove zemlje, nešto me je ponukalo da napišem pismu. Sitila sam se oni poniženi, gladni, koji i danas u dvadeset i prvom stoljeću vape za fetom kruva. Bože dragi, smiluj im se!
Šaljem Vam pismu jer ćete je Vi najboje razumiti.
S velikim poštovanjem vjernica Anka Vodanov 


  KRUH NAŠ SVAGDANJI

 KRUH NAŠ VSAGDANJI,
 O, KAKO TO LIPO ZVUČI.
 KOLIKO JE DUŠA NAHRANIO,
A KOLIKE JOŠ GLAD MUČI.

KAKO JE SVIT NEMILOSRDAN,
GLADNA USTA TRAŽE KRUHA.
BEZBOŽNICI GA BACAJU,
ZA GLADNE NEMAJU SLUHA.

ZAŠTO TAKO MORA BITI,
DA SU LJUDI KRUHA GLADNI?
DOK SU JEDNI SVEGA SITI,
ONI DRUGI UVIK JADNI.

NE BOJE SE NITI BOGA,
UVIK MISLE SAMO NA SE,
SIROTINJU ODBACUJU,
SAMO ŽELE SVE PRIDASE.

ALI NAŠ BOG SVE TO VIDI,
SIROMAHA BLAGOSLIVJE.
U OHOLOSTI I POHLEPNOSTI,
BLAGOSLOVA NIKAD NIJE.

07.10.2009

Vidi ARHIVA