ARHIVA - /1.12.2009./

 

Sveti Mihovil arhanđeo

29. rujna

 

 

Sveti Mihovile Arkanđele,


brani nas u boju protiv opakosti

i zasjedama đavolskim budi zaklon!

 

Neka mu zapovijedi Bog, ponizno molimo:


Ti, vojvodo vojske nebeske,

Sotonu i druge zle duhove,

koji svijetom obilaze na propast

duša,

 

Božanskom krepošću u pakao strovali.

Amen.

 

Sv. Mihaele Arhanđele, uzvišeni Kneže anđela
koji neprestano s gorućom pažnjom upravljaš svoj pogled prema božanskom Prijestolju braneći mu slavu,
koji vodiš nebesku vojsku anđela, koji štite svakog čovjeka, snagom svoga imena koje znači "TKO JE KAO BOG?" budi snažna podrška onih koji žele spasenje.
Tvoj primjer vjernosti Bogu daje nam snagu u borbi protiv zlih običaja i protiv svakoga grijeha. Izmoli od Boga nama koji te zazivamo milost da svakodnevno živimo krsna obećanja.  Uvjereni u tvoju zaštitu moći ćemo se obraniti od zasjeda i napasti Sotone, i živeći u čistoći i poniznosti nadamo se da ćemo jednoga dana biti dostojni pojaviti se pred presjajnim prijestoljem Kralja slave. Amen.

SRETAN VAM BLAGDAN
SV. MIHOVILA
ZAŠTITNIKA GRADA I BISKUPIJE!

28.09.2009


 

mih

zaštitnik grada Šibenika

i šibenske biskupije

 

Uz početak školske godine 2009/10.

Ispovijed - sakramenat pomirenjapetak /2.10./:

 

- u 12.30h . VIII. razredi OŠ

28.09.2009četvrtak /24./:


- u 12.30h - VI. razredi OŠ

 

petak /25/:


- u 14h - IV. razredi OŠ

 

22.09.2009

 

 

Župa Vodice

 

ispov


Oprosti nam, Gospodine!

 

Seminar

PRVIĆ 03. – 06.09. 2009.

             Seminar  u stoljetnom samostanu u Prvić Luci od 03.—06. rujna bio je specifičan po mnogočemu. Prvenstveno zbog samog voditelja, fra Remigija, njegove strogosti i odrješitosti, ali i, što je još važnije, strpljivosti i mudrosti, zatim zbog samog mjesta održavanja,
na otoku, u izoliranosti, u prekrasnoj prirodi koja je dopuštala da svi zaista uđemo u sebe i maknemo se od svakodnevnih misli, briga i svega onoga što nas udaljuje od nas samih,
pa zatim zbog malog broja ljudi koji je omogućio bolje međusobno zbližavanje,
i na kraju zbog samog programa seminara koji je bio raspodijeljen u 5 koraka:

- PODIJELITI međusobno svoje osjećaje
- PRIHVATITI uvijek jedni druge
- POZIVATI se međusobno na veću slobodu
- POMAGATI se međusobno rasti u toj slobodi
- OPROSTITI si međusobno kada padnemo.

prvicOvaj program pokazao se vrlo zahtjevan za sve nas, jer lako je pričati o svakodnevnim stvarima, ali kada čovjek treba, u tišini, ući sam u sebe, duboko se preispitati, onda nastaju problemi, jer svatko od nas onda nalazi u sebi nešto što ne bi baš htio priznati drugima, a ni samome sebi. No, ovaj seminar nauči0 nas je baš obrnuto – otkrivanje takvih stvari drugima i naše međusobno prihvaćanje kakvi god da jesmo, jedini je ispravan način odnosa među ljudima,  a ovo cjelokupno iskustvo dalo nam je neopisivu snagu, radost i vjeru da baš svaki brat čovjek krije u sebi ljubav, koja je i temeljna Isusova  zapovijed, jer kako je On sam rekao: „Ljubite jedni druge kao što sam i ja ljubio vas“.
             Na kraju veliko „hvala“ svima koji su bili na Prviću, a bilo nas je s više strana, na iskrenosti, dijeljenju, prihvaćanju, pozivanje, pomaganju i opraštanju, i neka nam dragi Bog podari još puno ovakvih susreta.

Marko J.

19.09.2009

 

 

 

Ljeto je prošlo


Nastavimo tamo gdje smo zastali ili usporili

Župno vijeće

zvSjednica ŽPV-a je održana u ponedjeljak, 14. rujna u 20h, u župnoj kući. Razgovarali smo o našem župnom sudjelovanju u Državnoj smotri Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje 2009., koja se ove godine održava u Vodicama, 11. listopada.
U nastavku sjednice pažnju smo usmjerili radu s pojedinim katehetskim i interesnim grupama u župi.
Saslušali smo i detaljnu informaciju o temeljitoj obnovi crkvene zgrade Bažana, koja se preuređuje u višenamjenski župni pastoralni centar. Radovi počinju početkom listopada.

Biblijska tribina

trU srijedu, 16. rujna nastavili smo s radom naše vjerske tribine, koja se održava već 19 godina.
Nakon što smo se prošle godine susreli s najvažnijim biblijskim tekstovima i temama, ove godine nastavljamo razmišljati kako Bog nastavlja voditi svoj narod kroz povijest Crkve. Naš prvi susret dao nam je naslutiti da su sudionici zainteresirani za ovu tematiku. Nakon čitanja biblijskog teksta o prvim Duhovima  i zaziva Duha Svetoga, Župnik je uveo prisutne u prostrano područje povijesti novozavjetnog Božjeg naroda i one temeljne stavove koje trebamo imati u tom pristupu. Zatim je uslijedio prikaz vj.. Valerije o prvim kršćanskim zajednicama.


Bibličari
vjeroučenici 5.-7. razred

 

bibl

Zajednica zainteresiranih budućih-novih, ali i "starih" bibličara, našla se je u četvrtak, 17.09., u 16 sati, pred župnom crkvom i nakon molitve nastavila susret u Bažani. Članovi ove vjeronaučne interesne zajednice – bibličari - učenici su 5., 6., 7. razreda.
Kroz misaone igre, asocijacije, pjesmu, molitvu i redoviti susret s biblijskim misnim čitanjima ovi će vjeroučenici sa vj. Valerijom redovito u ritmu liturgijske godine rasti u vjeri i poznavanju Božje Riječi  te tako osmišljenije i angažiranije sudjelovati u nedjeljnim misama... Također, s vremena na vrijeme, naročito u adventu, pažnju će usmjeriti i karitativnoj djelatnosti.
Kroz ovakve grupe djeca se međusobno upoznavaju, druže i stvaraju međusobno zajedništvo što im je toliko potrebno i korisno.

Ministranti 2.- 8. razreda

Zajednica ministranata nastavlja s redovitim susretima u subotu, 19. rujna u 11h. Prvi susret biti će molitvenog karaktera i održavat će se u župnoj crkvi....


 OBNOVA BAŽANE

bazanaŽupni pastoralni centar

Godinama razmišljamo i tražimo rješenje za jednim pastoralnim centrom u našoj župi. Uvijek smo imali u vidu crkvenu zgradu nazvanu „Bažana“.
Nakon višegodišnjeg strpljivog iščekivanja napokon smo dočekali da je prvi i drugi kat Bažane slobodan za temeljitu obnovu. Pred nekoliko godina bili smo uredili na drugom katu poveću dvoranu koja nam je služila za vjeronaučne susrete. Nakon obnove imat ćemo dvije dvorane za veća okupljanja i nekoliko manjih prostora za manje grupe.
Zgrada je trošna i zapuštena: krov prokišnjava na sve strane, pojedine stepenice su napukle, strujna i vodna  instalacija je dotrajala… Sve bi to trebalo biti temeljito sanirano.
Popratimo ovaj značajni župni pothvat sa svojim molitvama da uskoro možemo imati dovoljno prostora i mogućnosti za zajedničke susrete i ostali župni pastoralni rad.

17.09.2009
  

kapela3

 

MARKOČEVA

KAPELA

Još jedna kapela na našim putovima - ovog puta 23. po redu, nazvana "Makočeva kapela". Bila je podignuta na prikrajku Markočeve parcele, uz put, koji vodi prema Čistoj Velikoj i onaj poljski, koji vodi do Kozare. Doživjela je sudbinu svih ostalih kapela - poslije II. svjetskog rata bila je zapuštena i devastirana. Dok su gotove sve ostale bile obnovljene, a neke ponovno sagrađene, ona je čekala svoj trenutak, koji se poprilično produžio. Nekoliko smo puta pokušavali obnoviti je prepuštajući to dobroj volji pojedinaca. Svaki je od njih započeo i nešto učinio. Konačno je ovaj ž. ured preuzeo inicijativu i doveo obnovu do sretnog završetka.kapela23

Postavili smo u nju veliki križ sa slikom Srca Isusova i Marijina.
Na malu Gospu nakon mise u 9h na Okitu spustili smo se do ove kapele i, uz lijepi broj vjernika, izvršili blagoslov. Župnik je spomenuo među ostalima posebno velikog domoljuba i redovnika fra Ćiru Markoća /+1984./, čija je majka, Tomica, dala pozlatiti vrata od svetohraništa u našoj župnoj crkvi.
Nakon blagoslova sve nas je iznenadio naš Jole Mateša počastivši nas pečenom svinjetinom i vinom, a uz rođendan svoga unuka Roka.

08.09.2009

 

skolska1Započeli smo...

Novu šk. godinu

2009/10.

 

Nakon krasnog duhovskog događaja u našoj župnoj crkvi, jučer, 6.rujna, kad je Duh Oca i Sina sišao nad naših 60 srednjoškolaca, ovo jutro, 7. rujna, opet smo započeli u znaku tog istog Duha,

Naši školarci, naime, danas su  započeli školsku i vjeronaučnu godinu. Nakon što su stariji, od 5.-8. razreda u 8 sati ponovno ušli u školske klupe, susreli se sa svojim razrednicima i školskim vršnjacima, krenuli su u župnu crkvu. Pridružili su se i naši mlađi, koji imaju prijem u školu u kasnijim satima dana... Prepuna crkva mladosti, djece, uz pratnju desetak nastavnika, predvođenim gosp. Ravnateljem  i nekoliko roditelja, zapjevala je "Krist na žalu".

skolska2

Poslije  nas je župnik pozvao da u svojem životu slušamo riječi prijatelja, roditelja, nastavnika, ali posebno Božju Riječ koja je iznad svih naših ljudskih riječi, te nas upoznao s Isusovim pozivom da budemo svjetlo svijeta, sol zemlje  i grad na gori... Zazvali smo svi tada u dva kora Duha Svetoga da s Božjom pomoću i blagoslovom započnemo ovu školsku godinu... U molitvi vjernika doista smo molili svi za sve, djeca, jedan tata u ime roditelja, jedna nastavnica moleći Duha strpljivosti i obazrivost na potrebe učenika u ime svih kolega, vjeroučiteljica moleći da naši mladi žive Kristovo evanđelje koje im njihovi vjeroučitelji životom svjedoče... Izmolismo Gospodnju molitvu, svjesni da moramo ići i svima kazati kako je divan Bog... Završismo s "Idi kaži cijelom svijetu" koja je bila popraćena gromoglasnim ritmičnim pljeskanjem...

skolska3

Svi bismo trebali imati na pameti na početku ove školske godine da smo ne samo u školi znanja već i u školi života s Kristom Gospodinom s kojim moramo naučiti istinske lekcije življenja....

 

 

07.09.2009

kriz1
Duhovski

događaj u

našoj župi


 

Zajednica od 60 naših krizmanika, pristupila je u nedjelju, 6. rujna, sakramentu svete potvrde i tako ušla u puno zajedništvo Crkve.
Ozbiljan je to korak za koji su se godinama pripremali izdaljega, a ova posljednja godina i školskog i župnog vjeronauka, sva je bila usmjerena definitivnom produbljenju poznavanja vjerskih istina i vjerske prakse kako bi naši mladi doista u vjeri bili odrasli i zreli, sigurni.

kriz2Evo tek da predstavimo zajednicu ovogodišnjih krizmanika: 
broji 60 krizmanika: 34 djevojke i 26 momaka. Kroz osnovnu školu održano im je 560 sati vjeronauka. Tome valja pridodati i zajedno 100-njak sati priprava na svetu pričest i krizmu. Ovi mladi rasli su u vjerskoj praksi na najbolji način, angažirajući se u nekoj od katehetskih interesnih zajednica.

Od njih 60, 51 je aktivno na ovaj ili onaj način u životu župe. Tako je njih 16 u dobi od 5.-7. razreda bilo članovima biblijske grupe, 5 su ministranti, 10 redovito ili povremeno obnaša službu liturgijskog čitača, 6 je u zboru mladih, 5  u žudijima, 5 u grupi mladih, a 1 djevojka je animatorica, 3 su dekorateri... Možemo reći zasigurno da je njihova pripadnost pojedinim zajednicama ozbiljno pripomogla u razvijanju osjećaja ljubavi i odanosti za Crkvu Kristovu, a kroz konkretnu Crkvu – ovu župnu zajednicu.

Kroz ovu šk. godinu spremali su se za sakramenat krizme jednim satom župnog vjeronauka, te školskim programom vjeronauka posebno prilagođenim  činjenici pripreme na krizmu. Sudjelovali su i u listopadskog i svibanjskoj pobožnosti molitve krunice, predvodili su u korizmi više puta Put križa, klanjanja... Konačni finale spremanja na sakramenat bila je intenzivna svakodnevna pouka koju su kroz petnaestak dana predvodili njihovi vjeroučitelji vj. Valerija i č. Marija, kai i Župnik. Zadivljujuće ih je bilo gledati! kriz3Naviknuti na ljetni opušteni ritam, noćne izlaske i ranojutarnja vraćanja kući, mnogima od njih bilo se teško probuditi i doći na pouku u 9 sati ujutro. No,  ta izjava vrijedi eventualno za prvi – drugi dan pouka. Vrlo brzo shvatili su ozbiljnost onog pred čim se nalaze i ulagali maksimalan trud da  slave zaista krizmu a ne dobro uvježbanu glumu. Kroz gotovo sat i po vremena, krizmanici su svako jutro u tišini crkve meditirali o jednom biblijskom liku primjennjujući njegova stanja na svoju situaciju života i mladosti... Župnik i vjeroučiteljica, naizmjenično su im propitkivali duše i suočavali ih sa Petrovom ljubavlju i prevrtljivošću, s Judinim poljupcem koji stoji kao strašna mogućnost na usnama svakog od nas pa i krizmanika, s Pavlovom veličinom... Zanimljivo je bilo promatrati tu mladost sa strane – sabrani kroz čak pola sata uglavnom zatvorenih očiju, opušteno slušaju voditelja i razmišljaju... Potom slijedi pjevanje Himne Duhu Svetomu koja je nakon početnih nespretnosti došla na svoje zahvaljujući upornosti don Frane, a onda rad po skupinama, u kojima se ponavaljala pojedina važna tema naše vjere... Vidjeli smo iz dana u dan po njihovim reakcijama da ih poruke doista diraju  i da zaista ozbiljno razmišljaju nad onim što će im se dogoditi. Vjerujem osobno da im je mnogo pomoglo i to što smo ih sve vrijeme gotovo pozivali da odustanu ako ne vide u sebi iskrene namjere nastaviti s Kristom kroz život,  što smo ih pozivali na zrelost koju imaju i u kojoj trebaju donijeti osobnu odluku prosvijetljenu Kristom.

Uslijedilo je osvježenje jedne subotnje pouke, 30. kolovoza, kada su 5-rica mladih vjernika ponudila svoje svjedočanstvo angažmana u crkvi i društvu nakon krizme, kad su im uz gitaru zasvirali i zapjevali, kad su prikazali kršćanstvo kao svoj izbor i kad su se osvjedočili da se može biti i te kako suvremen i moderan i Kristov istodobno.

Susret o. Biskupa s roditeljima i krizmanicima dogodio se u četvrtak, 4. rujna.kriz4 Začudilo nas je da se na susret odazvalo 121 roditelj i kum, što bi značilo gotovo svi, a isto je bilo i sa krizmanicima. O. Biskup poticajnim riječima progovorio im je o Bogu koji se njima zaklinje na ljubav, o snazi susreta na koji se spremaju, a svoje pohvale najbolje je izrekao kazavši kako je ove godine do sada krizmao gotovo 3500 krizmanika u biskupiji, i ova mu se zajednica čini najboljom... Kroz čitav tjedan uvečer poseban svećenik bio je s nama i na raspolaganju roditeljima i kumovima za sakramenat ispovijedi. Krizmanici su sabrano doživjeli taj susret s oprosnom ljubavlju Kristovom u subotu ujutro. Tada smo ih još jednom pozvali na sabrano poslijepodne i konačno predanje svojega mladog života Kristu i njegovu blagoslovu...

I konačno nedjelja, 6. rujna, i krizmeno slavlje. Skladno, svečano.... izmjenjivao se dio po dio mise, Ana je sigurnim glasom navijestila poslanicu, Marija i Antonija pjevale antifonu...

... U propovijedi je o. Biskup pozvao krizmanike da budu djeca svjetla odlučni i odani Kristu... uslijedila je obnova krsnih obećanja, i potom obred krizme. U miru i tišini pristupali su momci i djevojke da ih krizma Bog, da ih označi i opečati ljubavlju bez premca, ljubavlju neusporedivom, božanskom... Ministranti krizmanici – njih 4, potom su  prinijeli darove na oltar, među njima i 1600 kn koje su njihove obitelji skupile kao dar za dovršenje Gospina svetišta na Okitu...uslijedila je molitva vjernika predvođena od Ene, Mateje, Roberte, Filipa, kuma Ante... I opet vrhunac: tako opečaćeni krizmanici  sjedinili su svoje mladenačke duše s Kristom u sakramentu ljubavi – pričesti.... Stopila se mladost puna ideala i Krist cilj svake čežnje, izvor svakog ideala... Pjesma, krizmanička zahvala, 6 djevojaka koje su inače članice zbora mladih, predvođene Antom i Ivom zapjevaše „Tvoj Duh me ovija kao plašt...“ i zahvališe svima: o. Biskupu, Župniku, vj. Valeriji, č. Mariji, Dinku, roditeljima, kumovima, cijeloj kršćanskoj zajednici....

A ja ih preporučam u molitve... Dopustili su da se dogodi krizma, svoje slobode izručili su u Kristove ruke... dajmo im mjesta i potpore u djelatnom angažmanu u ovoj župi.

Krizmanici čestitamo! S vama smo i nadalje!

07.09.2009

 

VODICE
 KRIZMENO SLAVLJE

kriz

 

 

NEDJELJA

6.09.2009.


 

 

POŠALJI DUHA SVOJEGA, GOSPODINE!

 

 

 

- u 10.30h: svečana misa o. Biskupa

iza propovijedi: podjela sakramenta Krizme

P.S.
Od 1991. do ove 2009. g. sveukupni broj krizmanika iznosio je 1759. Najbrojnija je bila ratna godina 1992., ukupno je bilo 299 krizmanika. Krizmu smo u prvim godinama imali svake druge godine. Međutim, broj pripravnika je bio previše velik pa smo bili prisiljeni od 1999. uvesti krizmeno slavlje svake godine.
Kroz zadnjih devetnaest godina godišnji prosjek bio je 93 slavljenika.

03.09.2009

-------------------------------------------------------------------------------------------------

svj3

 

Ispovijed

- za roditelje i kumove svake večeri kroz tjedan u ž. crkvi u 18h

- za krizmanike – subota /5.09./ u 9h

Susret s o. Biskupom

četvrtak /3.9./

- za krizmanike u 16h

- za roditelje i kumove u 17h

 

Župna crkva 29.08.2009.

svjed-1

 

SVJEDOČENJE MLADIH

NAŠIM KRIZMANICIMA

 

Petorica mladih vjernika / Tea, Brane, Marko, Hrvoje i Kristo/ iz naše župne zajednice dali su u subotu /29.08/ na najbolji način svoj doprinos pripravi naših krizmanika; oni su kroz jedan sat pred njima svjedočili o sjećanjima na svoju krizmu, o teškoćama koje su do danas susretali na svome putu vjernosti Bogu, o utjecaju svoje obitelji na njihovo kršćansko opredjeljenje i o ulozi župne zajednice na njhov duhovni rast. Svaki od njih bio je sa svojim svjedočenjem zanimljiv, što se moglo vidjeti na licima i pažnji naših pripravnika. Još se jednom pokazala istinitom ona stara riječ: "Riječi potiču, a djela privlače". Svoja osobna izlaganja naši su gosti prekidali sa pjesmom uz pratnju gitare na kojoj je jedan od njih svirao.

svjed2

Naša Tea bila je najrječitija i najživlja u svome svjedočenju i zato je polučila i najduži aplauz.
Zahvaljujemo Bogu za naše mlade koji su spremni u svakom pogledu pružiti svjedočanstvo svoje vjere. Neka ovo bude poticaj i našim slavljenicima da ustraju u krizmenoj milosti te u svakoj prigodi budu Kristovi svjedoci.

 

29.08.2009


Nedjelja, 23.08.2009.

bozic1

"Bogata

ljetna nedjelja"

u Vodicama

Možda vas smeta ovaj naslov - "Bogata nedjelja". Stavili smo ga u navodne znakove koji upozoravaju čitatelja da se iza toga krije neki posebni sadržaj.
Evo zašto "bogata".

Brojna obitelj Ivana i Jasne Božić iz Velike Gorice sudjelovala je pjesmom i glazbom na nedjeljnim misama u našoj župi.

Ova mnogobrojna katolička obitelj ima trinaestero djece i već 22 godine svojim obiteljskim životom i molitvom svjedoči dokle se i kako može ići u prihvaćanju novih života. Svoj apostolat stavili su pod geslo: "Zauzeto svjedočiti i ustrajno moliti i da se svako začeto dijete rodi!" Čitava obitelj je glazbeno nadarena i zajedno sudjeluju u VIS "Obitelj Božić". Do sada su izdali 4 CD s pjesmama duhovne glazbe.bozic-09vodice
Vodili su kod nas pjevanje na misi u 9 h, a na misama u 11 i 19.30h svirali su i pjevali na pričesti i završetku misa.
Ovo nam je bili pravo "ljetno osvježenje" i poticaj da se zauzetije stavimo na stranu života i obitelji sa više djece.
Zahvalili smo im toplim riječima i dugim pljeskom.

Iste nedjelje u 11h slavili smo svečanu koncelebriranu misu koju je predvodio Župnik sa don Stjepanom Klaićem (Inđija), i don Ivanom Čolakom, a nakon misnog slavlja imali smo zajednički ručak s obitelji Božić u restoranu "Adria".

Ove nedjelje posjetili su nas i članovi iz zajednice bivših ovisnika o drogi "Mondo nuovo" iz Nunića kod Kistanja i našim zajednicama ponudivši nakon misa svoje rukotvorine o čijoj prodaji ovisi i život u zajednici.

Večernju misu predvodio je naš don Stjepan uz sudjelovanje velikog broja vjernika koji su, kao i na dopodnevnim misama, ispunili ne samo crkvu iznutra već i sav prostor ispred i oko crkve.
Nakon ove mise župnik je svim sudionicima ove "bogate nedjelje" toplo zahvalio, a napose voditeljima i članovima naše pjevačkog zbora, koji su kroz cijelo ljetno vrijeme vjerno svirali i pjevali na večernjim misama.

Uz srdačni pljesak i oduševljenu pjesmu završili smo proslavu ove 21. n. k. g.

kriz09

Međutim, kad se crkva ispraznila misnim sudionicima, ponovo se ispunila sa pripravnicima za krizmu, njih šezdesetak. Uslijedio je njihov susret sa Župnikom i vjeroučiteljicama.
Nakon dosta bučnog zauzimanja mjesta u crkvi pri ulazu, smireni i sabrani rastali smo se do sutrašnjeg prvog molitvenog i radnog susreta.

24.08.2009


"Dođi Duše Presveti"

NEPOSREDNA PRIPRAVA

krizma
SAKRAMENAT KRIZME

Vodice, 24.08.-5.09.2009.


Na prvu pomisao o pripravi za krizmu uhvatio me neki "otanji" strah. Zaskočila su me nenadana pitanja: Tko će naše pripravnike za krizmu uspjeti smiriti i sabrati nakon ljetne "raspuštenosti", nemira i nediscipliniranosti?
Atmosferu turističke sezone - onu s ulice, s plaža i noći - doživljali su naši mladi sa svih strana, nabijenu opasnim "moralnim provokacijama". Sve to, i više od toga, pogubno je zapljuskivalo naše krizmanike kroz ljetne dane ...

Međutim, "Nemojte se bojati!", čujem glas božanskog Učitelja, "Ja sam s vama!" S takvim Isusovim obećanjem računamo mi, voditelji ovog zadnjeg dijela priprave za Dan silaska Duha Svetoga u srca i duše naših slavljenika.
Pridružimo se i ustrajmo svi u istoj molitvi s kojom su Jedanaestorica s Marijom, majkom Isusovom, dočekali prve Duhove.
Krizmanici, dopustite da se još jednom po vama dogode Duhovi u našoj zajednici.

krizma
U nedjelju, 23.08., nakon večernje mise, održat će se naš prvi susret.
U ponedjeljak nastavljamo naš duhovni hod, u 9 sati izjutra u župnoj crkvi.

Otvorimo se djelovanju Duha Svetoga i duhovni plodovi neće izostati!

20.08.2009


PJEŠICE Gospi Sinjskoj

VODICE - SINJ

hodom

Osmorica naših mladih vjernika, većinom očeva obitelji, krenuli su pred blagdan Velike Gospe pješice iz Vodica do Sinja hodočasteći Gospi Sinjskoj. Kroz tri dana propješačili su nešto manje od sto km.

"Nije bilo lako. Dug put ostavljao je tragove na našim stopalima, otvorila se i po neka rana, ali vjera i pobožnost bile su jače", i sretno su stigli Gospi Sinjskoj.
"Ništa nam nije žao. Doživjeli smo jedno duboko i divno iskustvo koje nas je iznutra opečatilo i usrećilo. I opet ćemo, ako Bog i Gospe naša dade!"

Čestitamo našim hrabrim hodočasnicima i s njima molimo: Gospe Sinjska, moli za nas i naše obitelji!

ljeto-2
Ljeto 2009 - vodice


Nalazimo se u punom jeku ovogodišnje turističke sezone.
Što to znači najbolje znaju oni koji hranu kupuju na tržnici, kupaju se na vodičkim plažama, voze i hodaju našim ulicama, a i oni koji pokušavaju pronaći nekoliko mirnih sata za noćni počinak ...

Nešto od takve "gužve" doživljavamo na nedjeljnim misama u ž. crkvi i oko crkve. Ugodno smo iznenađeni brojem turista-vjernika, a među njima ponajviše mlađega svijeta, koji ne izostavljaju svoju nedjeljnu misu pa makar bilo vruće i tijesno.


ljeto-1Žao nam je da jedan broj mora kroz cijelo vrijeme bogoslužja stajati na nogama. Drugi broj i ne pokušava ući u crkvu već se zadrži pred samom crkvom. Ne znam koliko smo im pomogli sa plazma TV prijemnikom uz ulazna vrata koji preko kamere prima i prikazuje ono što se zbiva oko oltara i u prvom dijelu lađe; preko vanjskog zvučnika mogu razgovjetno pratiti zvučni dio onoga što se govori preko unutrašnjeg razglasa. Zadovoljstvo nam je što su pojedinci uočili našu dobru volju i zahvalni su nam na takvoj pažnji.

Također, znamo čuti priznanje što je ž. crkva gotovo cijeli dan otvorena do kasno u noći. Zahvaljujemo našoj časnoj Alojziji koja svake večeri bdije u crkvi do 23 sata i tako služi Božjem narodu. Poticajno je promatrati kako jedan broj gostiju bilo izjutra ili navečer dolazi se pomoliti, a posebno je dirljivo gledati mlade bračne parove kako svoju malenu djecu uče i privikavaju na molitvu i crkveni prostor.

ljeto-3Ima i jedan problem koji dolazi od velikih vručina pa se pojedinci nastoje od njih osloboditi "lakšom" odjećom. Stavili smo upozorenje na ulazu da treba pripaziti dok ulazimo u crkvu i biti "dolično" odjeven. Međutim, ipak se dogodi da neki o tome ne vode dovoljno računa pa čak znaju doći i na pričest.

Naši gosti su dobrodošli, ali ne bismo trebali dozvoliti da pojedinci idu našim ulicama odjeveni u kupačim kostimima... Kad ih ugledam uvijek mi dođe pitanje da li bi tako ne-odjeveni išli ulicama svoga mjesta u kojem žive i gdje ih ljudi poznaju!?

Bogu hvala što se nije obistrinila ona crna prognoza da ovogodišnja sezona ne će biti uspješna i da će posljedice biti teške.
Pred nama domaćinima je još ovaj mjesec kolovoz koji svaki od nas na svoj način trebamo izdržati, a potom ćemo nastaviti mirnijim i redovitim životom.

04.08.2009

 

OKIT

VODIČKI OKIT – SVETIŠTE GOSPE
OD KARMELA


                         

BOGOSLUŽJE KROZ GODINU

Pojedinci me znaju pitati: kad imate molitve, bogoslužje u Gospinoj crkvi na Okitu. Bio mi je to poticaj da sakupim i u 11 točaka popišem kad i što imamo u svetištu naše Gospe. Dakle, prema popisu redovito se sastajemo na molitvu i bogoslužje na Okitu deset puta godišnje i svake nedjelje popodne na krunicu. Međutim, to nije sve. Ima prigoda tijekom godine kad se sakupimo podno Okita i s krunicom ili od postaje do postaje Put križa uspemo se na ovo sveto brdo. Ovome treba dodati stalna pojedinačna ili skupna hodočašćenja našoj Okitskoj Gospi. Uz to, mnogi turisti znaju se popeti na Okit i diviti se novom svetištu kao i panorami koja se odatle prostire na sve četiri strane.

Nadam se da će nas donji popis i obavijesti potaknuti da sudjelujemo u čašćenju ovog svetog mjesta posvećena likom naše Karmelske Gospe.

1. Molitveni doček Nove godine – 31.12.            23.30h

2. Sv. Marko, evanđelist – 25.04.                        9h misa i blagoslov polja

3. Uočnica Gospe od Karmela – 15.07.                21h misa i noćno bdjenje

4. Gospa od Karmela – 16.07.                                6,7,8,9,11,18 i 18h mise …

5. Uočnica Velike Gospe – 14.08.                          19.30h misa

6. Mala Gospa – 8.09.                                              9h misa

7. Četvrta korizmena nedjelja                                16h Put križa

8. Cvjetnica                                                                16h Put križ

9. Subota uoči Duhova                                            20h bdjenje

10. Svake nedjelje                                                 15h  /16,17h/ krunica 

11. Prvopričesnici s roditeljima
       u nedjelju po Pričesti                                        17h s krunicom na Okit


JER, ONA TI  JE  MATI!

25.07.2009

zupnik
ZAHVALNA RIJEČ ŽUPNIKA

– 16.07.2009. - Okit

Za završetak naših napisa u vezi ovogodišnjih proslava blagdana Gospe Karmelske u našoj vodičkoj zajednici donosimo zahvalnu riječ koju je Župnik uputio na kraju svečane koncelebrirane mise predvođene o. Biskupom uz devet koncelebranata. Možda se iz ove zahvale mogu izvući neki korisni zakljušci i poruke...

 

Oče biskupe, braćo svećenici, kršćanski puče!

Svaki blagdan, tako i ovaj Gospe od Karmela, oživljava naš vjernički duh i potiče nas da učinimo nešto lijepo za Boga, našu Gospu, našu zajednicu.
Stoga, neka je ponajprije zahvalnost i slava našoj Gospi na svem dobru, poticajima i nadahnućima koji nam  od nje dolaze.

- Najprije, počujmo nekoliko stihova koje su nastale u nadahnutom srcu i duši jedne vodičke vjernice za ovaj blagdan;

okitDozvolite mi da sa zahvalnošću nabrojim barem neke poduhvate u našoj župnoj zajednici iza kojih se krije Gospino nadahnuće za ovogodišnji njezin blagdan:

- Hvala vjerničkoj zajednici koja je sudjelovala u duhovnoj pripravi kroz devet večeri u ž. crkvi;
- i onima vjernicima koji su tijekom dana  u molitvi, iz sata do sat „čuvale“ Gospin lik kroz devet dana;
- posebno hvala našim ministrantima koji su pod  vodstvom vjeroučiteljice Valerije svaki dan kroz devetnicu po  jedan sat u molitvi probdjeli pred Gospinim likom;
- Hvala i grupi od tridesetak vjernika koje su kroz devetnicu, u kasnijim večernjim satima, svake večeri  sudjelovali u molitvi časoslova Božjega naroda – večernje i povečerja;
- čestitke upravljam osmorici novih članova bratovštine Gospe od Karmela čiji se broj popeo na 200.
- neka bude još jednom izrečena hvala i velikom broju darovatelja i graditelja ove crkve koji iz godine u godinu ne sustaju u svojoj velikodušnosti.

narod- Hvala: grupi žena i muškaraca koji su ovih dana pokosili i očistili pristupne putove do vrha Okita, crkvu..
- našim vatrogascima koji su nas snabdjeli vodom i pomogli temeljito oprati svetišta
- našim mladima i Žudijima koji su se zauzeli u organizaciji  i večeras sudjelovanju KarmelFestu podno Okita;
- grupi mladih koji su očistili i uredili 14 kapelica uz Okit;
- našim časnama koje su sudjelovale u pripremama ovoga slavlja;
- našim pjevačima koji oživljavaju našu molitvu svojim skladnim pjevanjem.

A sada bih nabrojio poimence neke od onih koje sam uočio kroz ove dana priprave:

grad- Hvala našem župljaninu Šimi Čičin-Angul; i ove, kao i prošlih osamnaest godina, on proboravi na Okitu gotovo dva dana bez spavanja čuvajući ovo svetište;
- Anki i Radi Ivas što su samoinicijativno obnovili staru kapelu sv. Križa podno Okita;
- Peri Čondra koji je dovršio obnovu Markočeve kapele, koja je također podno Okita i čeka blagoslov;
- Goranu Babić koji je uredio zidnu škrabicu na ovom svetom zdanju;
- Ivici Roca Ratka koji je uložio puno truda oko pojedinih detalja na Okitu;
- Peri Grgurev za izradu plakata i stalnu pomoć u izdavanju župnog lista „Okit“ i trajnu pomoć na području informatike;
- Božidaru Trceri koji je vodio brigu da se osposobi agregat za struju;
- Ivanu Strikoman "Kiki" koji je o svom trošku nabavio novu zastavu koja vijori ispred crkve;
- Antoniju Josipović koji nam je osposobio sanitarne prostorije i dovod vode;
- Hvala našem Anti Juričev-S. koji svake godine dolazi iz Zagreba i preuzima brigu oko razglasa;
- Braćo i sestre, hvala vama i svim današnjim hodočasnicima, koji su se sinoć i danas popeli na ovo sveto brdo u molitvi i pobožnosti našoj Gospi;

proc

Znam da mnoge nisam spomenuo, i stoga molim da mi ne zamjere; takvima će biti viša nagrada na nebesima.

- Na koncu - Hvala vama braćo svećenici koji ste svoje svećeništvo stavili u službu Božjega naroda potaknuti ovim blagdanom; posebno pozdravljam našeg mladomisnika don Olega i našoj čestitki pridružujemo molitvu da ga prati zagovor naše Okitske Gospe.

- Hvala, oče Biskupe, vama, pastiru šibenske crkve i sinu ove karmelske župe, na ovogodišnjem sudjelovanju i svim dosadašnjim slavljima, koji si nas kroz misna slavlja bogatio svojim evanđeoskim navještajem i poticajnim riječima.
Braćo i sestre,
oprostite što sam ove godine bio nešto duži; Gospa me potakla i na ovaj čin zahvale nadahnula!
Hvala!

17.07.2009


K A R M E L F E S T


kfestkfest

 

 


Vodice, svetište Gospe Karmelske - Okit

četvrtak, 16. 07. 2009. u 21 h

Župa Vodice i vodički žudiji organiziraju
u čast blagdana Gospe od Karmela prigodni koncert
podno Okita
nakon mise u Gospinom svetištu koja je u 20h.

Sudjeluju:

Klapa bunari - Vodice

Fides et vita - Vodice

Laudantes - Šibenik

Apostoli krvi Kristove - Zadar

Naron - Zadar

Dani - Slavonski Brod

Tome Cukrov - Prvić Šepurina

Voditelj . Ljiljana Juričev Martinčev

Očekujemo vas s radošću!

12.07.2009

 

 

 

 

 


gospa
 HVALA TEBI

GOSPE OD KARMELA


danas ti nisam mogla doći,
da ti pivam i da ti se divim.
o, karmelska gospe na okitu,
s tobom uvijek u svetoj viri živim.

svo si moje ufanje i nada
i putokaz u mojem životu,
srce moje i duša su s tobom,
uz beskrajnu svu tvoju dobrotu.

kad sam bila nadu izgubila,
kad mi tuga obuzela tilo,
tebe, gospe, ja sam zavapila
i na bolje sve se okrenilo. 

fala, tebi, gospe od karmela,
za navike molit ću se tebi
jer si moje ufanje i nada, 
jubav tvoju osićam u sebi.

tvoja jubav, svaku ranu lići,
o, premila gospe na okitu.
nisam  mogla večeras ti doći,
primi stoga  ovu pismu čistu.

jubim tebe, iskreno i zdušno,
u pomoći uvik si mi bila,
kad sam zadnju izgubila nadu,
jubav tvoja uvik me snažila.

o, kako mi teško je u duši,
što danas  s tobom bit ne mogu.
uza sve to: jubav moja prema tebi jača,
jubim tebe, šta najviše  mogu!

Anka Vodanov – Vodice 2009. g.

plakat


NAŠA GOSPA OD KARMELA

Vodice, 16. srpnja 2009.

gospa-1

 

ONA TI JE MATI

Mariju slijedi
i zastraniti nećeš,
Zovi je
i očajavati nećeš,
Na Nju misli
i zalutati nećeš,
Nećeš pasti
ako te Ona drži,
Nećeš se strašiti
jer Ona te brani,
Nećeš se umoriti
jer Ona te prati,
Do cilja ćeš stići
jer milostiva
Ona ti je Mati.Pred više od 400 godina stari su Vodičani na samom vrhuncu brda Okit, danas udaljenom od Grada Vodica 2 km na putu prema Čistoj Velikoj, sagradili kapelicu na čast Gospi od Karmela i u nju postavili skromnu sliku Gospe od Karmela. Učinili su to s punim pouzdanjem u njezinu majčinsku zaštitu. Nisu ni mislili kakva sudbina čeka to skromno zdanje: rušit će ga razne vojske i neprijateljske sile, ponovo će ga podizati vjerni Marijini štovatelji… I što je vrijeme išlo dalje, rušilačke snage bile su sve drskije. I tako sve do naših dana.
Nakon što je Gospina crkva stradala u II. Svjetskom ratu, trebalo je od komunističkih vlasti kroz 22 godine uporno tražiti dozvolu da se porušeno ponovno podigne. Bezbroj molbi, isto toliko odbijanja u ime “Naroda”, pa novih žalbi… da bi 1967.g. konačno upornom traženju kršćanskog puka bilo udovoljeno. I čudo se dogodilo: kroz svega nekoliko mjeseci Vodički vjerni Božji narod, prenijevši sav materijal od podnožja brda na vrh Okita, ugledao je pred svojim očima novu Gospinu crkvu. Kgospa-2akva radost! Kakvo slavlje! Ipak u srcu nosili su tugu za svetim i čudesnim stablom klena kojeg je ruka bezbožnička 1951.g. posjekla.
Tako je Okit opet oživio, ali ne za dugo. U jesen 1991.g., na početku Domovinskog rata, Gospino svetište postalo je meta neprijateljskih tenkova, topova, aviona… I opet smo se našli pred ruševinama. Ali ovo zadnje zlo izazvalo je u nama sveti prkos: „Vi ne možete toliko rušiti, koliko mi možemo izgraditi.“ I tako se rodilo još jedno Gospino svetište – koje svjedoči i svjedočit će i nadalje da je ljubav jača od mržnje i da Božji puk ništa ne može obeshrabriti u njegovoj vjernosti i pobožnosti prema Karmelskoj – Okitskoj Gospi.
U sjeni novog svetišta, pod dragim pogledom naše Gospe, i ovog srpnja za njezin blagdan okupljat ćemo se oko nje s molbom da usmjeruje naše korake prema svetom brdu Karmel – a to je njezin sin Isus i naš Spasitelj.


Nekoliko obavijesti uz proslavu Blagdana

1. DEVETNICA

* Utorak /7.07./: počinje devetnica na čast Gospe od Karmela. Za to vrijeme u župnoj crkvi biti će izložen Gospin lik i dok crkva bude otvorena netko od vjernika treba biti nazočan. Stoga molimo one koji mogu odvojiti neko vrijeme za čuvanje Gospina lika neka nam se prijave.
Svaki dan za vrijeme devetnice:
- u 11-12h: molitveni sat ima zajednica ministranata
- u 19h: krunica, devetnica, litanije BDM, misa
- u 21h: molitva Večernje i Povečerja iz Časoslova Božjega naroda.

2. ČIŠĆENJE OKITAokit9


* Petak /10.07./: od 16h organiziramo čišćenje i uređenje Okita. Pozivamo vjernike koji mogu da, i na ovaj način, dadu svoj doprinos proslavi Gospina blagdana. Sa sobom treba ponijeti nešto od prikladnog alata.
* Subota /11.07./: od 8h uređenje prostora i crkve na Okitu.

3. UOČNICA GOSPINA BLAGDANA

* Srijeda /15.07./: u 8h u župnoj crkvi misa za starije osobe, podjela sakramenta bolesničkog pomazanja; pričest bolesnika po kućama.
- u 19h: krunica, a zatim u 20h procesija s Gospinim likom do kapelice Srca Isusova, potom automobilima do podno Okita, i opet u procesiji na Okit.
/Te večeri osigurati ćemo prijevoz autobusom od Srca Isusova do Okita/.
- u 21.30h na Okitu je koncelebrirana misa, a zatim bdjenje.

okit-4

SVETKOVINA GOSPE OD KARMELA
ČETVRTAK/16.07./

Na Okitu
- mise u: 6, 7, 8, 9, 10.30, 18, 20h
- u 10h: lekcije , u 11h koncelebrirana misa, koju predvodi o. Biskup
- Gospina krunica u: 7.30, 8.30, 17.30h
- mogućnost za ispovijed tijekom dana.

Župna crkva
- mise u 9 i 19.30h; Gospina krunica u 8.30h i 19h; mogućnost za ispovijed.

07.07.2009


Hodočašće na Visovac

ministranti, bibiličari i članovi zbora mladih

U ponedjeljak 6. srpnja jedan autobus naše djece poglavito ministranata, te dijela biblijske grupe i vis-1zbora mladih predvođenih s vjeroučiteljicom Valerijom i nekoliko roditelja te jednom bakom krenuli su na hodočašće na Gospin i franjevački Visovac.
Obradovani našim dolaskom pozdravili su nas dobro nam znani fra Žarko M., gvardijan, te fra Zoran J. meštar novaka. Uslijedila je sveta misa isključivo za nas vodičke hodočasnike koju je slavio fra Zoran, a na kojoj smo predvodili i pjevanje i čitanje... Fra Zoran posvijestio nam je u prigodnoj propovijedi sve zamke zloga i sotone u svijetu u kojem se nalazimo, te Kristovu ljubav s križa kojom ljubi svakoga od nas. Djeci i mladima koji su aktivni u svojoj župi kao ministranti, čitači, pjevači... progovorio je o ŽUPI KAO OAZI SPASENJA u svakom mjestu, te podsjetio da u svojim razvojnim i kriznim godinama posebno moraju biti svjesni Božje ljubavi koja je izlivena u obilju na svakog pojedinca ma kako dotična osoba bila slaba, krhka i ljubavi nedostojna.

Nakon mise fra Žarko nas je upoznao sa unutrašnjošću crkve Gospe o milosti progovorivši ovis-2 oltarima sv. Frane, sv. Paške, sv. Ante, prekrasnim raspelom na oltaru sv. Križa iz 18.st. te oltarom Gospe od milosti ispod kojeg su se djeca i odrasli zavjetno provlačili uputivši Gospi svoju osobnu molitvenu nakanu..

Fra Zoran nam je pokazao djelove samostanskog klaustra s bunarom i kamenom nadstrešnicom - baldekinom iz 1755. godine, djelom samostana zvanim Babuša po graditelju  franjevcu Tomi Babiću, lapidarij, te  u ratu uništeni kip Povijest Hrvata...potom smo posjetili bogatu muzejsku zbirku samostana koja nam govori mnogo o ogromnom doprinosu franjevaca ovog područja kako u duhovnom, tako i u kulturnom i civilizacijskom smislu.

Nakon kraće zakuske veselili smo se paunovima, kokošima i zečevima koje smo šetajući se vixs-3Visovcem susretali, nahranili smo bogati riblji fond što pliva tik uz visovačku obalu. Rastadosmo se od krasnog mira, duboke meditativne tišine, ozračja koje omogućuje doživljaj svetosti te stvarateljske  Božje ruke koja bdije nad prirodom, nad svakim čovjekom...

Pozdravivši fra Žarka i fra Zorana, koji su u korizmenoj Duhovnoj obnovi bili gosti naše župe, a sad mi njihove oaze mira, zaželjeli smo jednom i opet doći...

Odvezavši se lađama s Visovca, nakon sportskih akcija mlađih i traženja hladovine nas starijih, uskoro smo uslijedili prema Skradinu. Tamo nas je sa crkvom Rođenja BDM upoznao njezin župni don Franjo G. vis-4

Osvježeni duhovno obradovani zaputismo se natrag našim Vodicama, našoj župi "oazi spasenja".

Cijela zajednica ministranata, bibličara i dijela zbora mladih s vjeroučiteljicom i roditeljima zahvaljuje se svim domaćiima.

Neka ovo bude najbolji uvod u devetnicu Gospi koju nazivamo imenom Karmelska.

 07.07.2009

SVEĆENIČKO REĐENJE

Katedrala Šibenik, 29.06.2009.

donoU ponedjeljak, na blagdan sv. Petra i Pavla, u šibenskoj katedrali o. Biskup podijelit će Red svećeništva don Olegu Petroviću, koji je prošle godine primio Red đakonata.

Don Oleg ima iza sebe zanimljiv i dugi put koji ga je doveo do svećeništva.
Stekao je zvanje profesora povijesti i dipl. povjesničara umjetnosti. Sa dvadeset i osam godina upisuje Visoku teološku školu u Puli gdje je diplomirao 8. lipnja 2004. Kao svećenički kandidat dolazi u Šibenik 9. srpnja 2007. g. U vrijeme boravka u našoj Biskupiji  obnašao je pojedine službe i ujedno predavao vjeronauk u školi.

Naša župna zajednica spominje se našeg slavljenika s posebnom zahvalnošću. Naime, on je dvije zadnje godine sudjelovao u božićnom blagoslovu kršćanskih obitelji.
Čestitamo svečaru i molimo da milost svećeništva bude plodonosna u službi Božjeg naroda naše Biskupije.

27.06.2009

drz1

 

Neobičan oltarni kolorit

Proslava Dana državnosti

25. lipnja 2009.


 

Dan državnosti RH naša je Vodička zajednica proslavila svečanom večernjom misom. Radovao nas je veliki broj okupljenih vjernika, kako domaćih župljana, tako i naših turista vjernika, predvođenih ponovno izabranom gradonačelnicom gđom Brankom J.-Martinčev, dogradonačelnikom Lukom Lipićem, te predsjednikom GV-a Antom Čorićem. drz3
U prigodnoj propovijedi Župnik se najprije pomalo kritički osvrnuo na loš običaj našeg naroda da sve što je veliko i sveto olako zaboravlja, na malodušnost i gubitak orijentira koja vlada u srcima mnogih od nas, na opće nezadovoljstvo, svim i svačim... Podsjetio je potom na velike i požrtvovne velikane naše nacionalne povijesti, ljude nade i budućeg vidika, ljude vizije radi koje su žrtvovali svoje živote. Pozvao nas je da budemo ljudi nade, poput Izabranog naroda, da gledamo iznad i preko horizonta trenutnih teškoća, da ispitamo svoju savjest koristeći onu poznatu Kennedyevu misao: "Ne pitaj što Hrvatska daje tebi, pitaj se što ti daješ Hrvatskoj..."

Ono što je dalo osobito svečan ton ovom misnom slavlju je ponosno svečano a capella pjevanje župnog zbora, a napose naši ministranti.

drz2Kako je započela misa, Župnik je izišao na oltar i za njim poveća ekipa od 11 ministranta. Ono što je izmamilo osmijehe i glasne simpatije cijele crkve bila je činjenica da su dječaci ispoštivali dogovor i došli ministrirati u "kockastim majicama" tj. majicama s obilježjima hrvatskog grba. Bili su prava "nogometna momčad", njih 11, i još osmorica sa strane, koji nisu posluživali oko oltara jer im je nedostajalo potrebno "ruho".

"Kad nažalost zaboravljamo dekorirati mjesto, kad na svojim prozorima većina nas nije izvješala zastave, kad gotovo nismo svijesni svetinje koju slavimo, ovi dječaci obučeni u znakovlje svoje države, pravi su ukras ovog oltara." - rekao je Župnik na samom početku mise, komentirajući oduševljenje vjernika našim vrijednim ministrantima.

Nadamo se da je i ovo svečano misno slavlje, i iskrena molitva i pjesma Bogu za domovinu bila prava žrtva prinosnica i vapaj Gospodinu: "Bože čuvaj Hrvatsku, moj dragi dom, ljude koji blaguju pri oltaru tom!"

26.06.2009


Još jedna kapela

NA ČAST SV. IVANA KRSTITELJA

kapela2

U srijedu, 24. lipnja, na svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja, iza svete mise u crkvi sv. Ivana u Rakitnici, blagoslovili smo novu kapelu podignutu na čast istoga sveca. Tako je broj obnovljenih i novopodignutih kapela dosegao više od 25. I one nam govore da se događa u našim Vodicama unutar ljudskih duša jedna duboka duhovna obnova.

Sakupljena zajednica, od oko 50 vjernika, nastavila je slaviti sv. Ivana na
imanju Ivana Maretić, koje se nalazi 500-njak metara uz cestu prema Gaćelezima. Nakon što smo pjesmom, blagoslovnom molitvom i kratkim razmišljanjem blagoslovili kapelu, svi smo bili pozvani na čašćenje. Stvorila se je prava zajedničarska atmosfera. Jedna sudionica reče: "Što je lijepo kad smo ovako radosno zajedno!"

Župnik je na završetku slavlja čestitao domaćinima i toplo im zahvalio na gostoprimstvu i čašćenju.

25.06.2009

okit09

NOVI BROJ

Župnog lista "OKIT"

Idemo ususret blagdanu naše Gospe od Karmela. Među ostalim pripremama za ovu svetu "feštu" naše župe spada i novoizdani broj našeg župnog lista "Okit".

Evo nam kratkog pregleda njegova sadržaja:
Odmah iza temeljnih obavijesti za pripremu Gospina blagdana nalazimo na 3. stranici UVODNU RIJEČ. Htjeli smo s njome posvijestiti našim čitateljima kratku povijest Gospina zdanja i sudbinu koja ga je pratila kroz tolika desetljeća.
Dvije slijedeće stranice govore nam o Karmelu, Karmelskom redu, Karmelskom škapularu i Gospinoj bratovštini u našoj župi.

Kao i u dosadašnjih 62 broja zapisujemo događanja iz životu naše župe nastojeći ih spasiti od zaborava, koji je toliko prisutan u našem svagdanjem, pa i crkvenom životu. Osvrnuli smo se na prošlu Korizmu u našoj zajednici, događanja povezana s uskrsnim vremenom. Posvetili smo nekoliko redaka i proslavi Dana Župe i Grada, prvopričesničkom slavlju, susretu s roditeljima pripravnika za Krizmu... Zadnja nam stranica donosi crkveni kalendar od 29. lipnja do 16. srpnja o.g.

okit-slaganjeOvaj broj izdali smo u 1200 primjeraka i, kao i do sada, dijelit ćemo ga vjernicima u nedjelju, 28. ovog mjeseca.
Netko nam reče: "Zašto ga ne izdajete u boji i u kvalitetnijem tisku?" Odgovor je jednostavan: ne želimo trošiti više nego što je potrebno, a važno je da uredno pisana riječ posluži informiranju i formiranju naših čitatelje.

Zahvaljujem svima koji svojim prilozima obogaćuju sadržaj "Okita". Posebna zahvalnost ide našim vjeroučenicima koji su uložili puno truda u slaganju i uvezivanju svakog primjerka.

19.06.2009


oktar

Župa vodice

i srce isusovo

Čini mi se da se najbolje može ustanoviti vjera jedne zajednice u prošlosti prema blagdanima i svecima koje su štovali. U župi Vodice nalazimo nekoliko "jakih" dokaza da je duhovnost i vjera njezinih članova bila na visini. Dosta je pogledati na štovanje Srca Isusova!
Postojidokumentacija da je 1852.g. Rimu službeno registrirana i odobrena Bratovština Srca Isusova ove župe sa Pravilnikom; to znači da je i prije toga djelovala u župi.
U župnoj crkvi imamo prekrasni mramorni oltar s umjetničkom oltarnom palom Srca Isusova iz 19 st..
Na izlazu prema magistrali u smjeru Zadra nalazi se lijepa i dosta velika kapela posvećena Presvetom Srcu u kojoj se nalazi drveni kip Isusa u naravnoj veličini sa Srcem na prsima.
U župnoj crkvi izložen je i svečani barjak Bratovštine S.I. Pred tjedan dana dobili smo novi.
Pobožnost naših starih ostavila je do danas dubokih tragova u srcima vjernika. Dosta je poslušati himan Srcu Isusovu u vlastitom župnom napjevu "Pjevajmo braćo kršćani" koji je prožet tolikom vjerničkom toplinom i pobožnošću.
Ovu svetu baštinu i tradiciju nastojimo i dalje njegovati.

Kod kapele Srca Isusova

Kako je već Običajnikom određeno, vjernički puk, nedjelju uočikapela-1 blagdana Isusova Srca, sakuplja se oko kapelice blizu izlaza iz Vodica prema Zadru. Tu molimo Zlatnu krunicu, pozdravimo Isusovo Srce napjevom "Pjevajmo braćo kršćani", izmolimo Posvetnu molitvu, te himnu: "Do nebesa nek se ori..." Tako smo učinili i ove nedjelje 14. lipnja. Zajednica od 50-tak vjernika, u 18 sati okupila se pred kapelicom. Pridužila se i grupa od 18 ministranata, jer su drugi bili zauzeti obvezama u "Vodičkoj glazbi"... Bilo je zanimljivo osluhnuti pjevanje Zlatne krunice. Ministranti, poredani po zidiću dvorišta kapelice, započinju: "Isuse blaga i ponizna srca..." A s druge strane iz stabala čuje se odziv: "Učini srce moje po srcu svome!" Naime brojni stariji vjernici od jakog sunca skloniše se pod krošnje obližnjeg niskog stabla, tako te se nisu ni vidjeli, ali su se čuli. "I krošnja stabla moli se Srcu Isusovu", reče netko. Tako bi i trebalo biti, jer u njegovu Srcu plameteća je ljubav za sva stvorenje, i biljni svijet, a napose ovaj naš, ljudski...

Nakon pobožnosti, kip je Srca Isusova u privatnoj organizaciji prenesen u župnu crkvu, gdje će biti izložen kroz čitav lipanj na istoimeni oltar.

U Župnoj crkvi

Tijekom lipnja svake večeri prije večernje mise sakupljena molitvenakapela-2 zajednica moli i pjeva krunicu na čast Presvetoig Srca s istoimenim litanijama.
Uoči blagdana, nakon večernje mise, održali smo sastanak za bratime Bratovštine. Na sam blagdan na jutarnjoj misi u 9h primili smo dva nova člana u Bratovštinu. Svečanu večernju misu prikazali smo za sve žive članove iste bratovštine.

Možda nas je "malo" zasmetalo u našoj ovogodišnjoj pobožnosti stanoviti nered unutar crkve u kojoj je u tijeku bojadisanje zidova pa smo pobožnosti obavljali okruženi skelama i u "radnom ambijentu".
Međutim, ništa nas ne može zaustaviti da častimo Božju Ljubav u znaku Isusova Srca kako su to činili i naši pređi...


18.06.2009


 

crkva Bojadisanje

naše župne crkve

U ponedjeljak, 15. lipnja, započet će radovina bojadisanju naše župne crkve. Zadnji put crkva je iznutra obojena pred petnaestak godina. Međutim, kako je crkva građena od kamena izložena je vlagi koja kroz kamene fuge uvijek nađe put do unutrašnje strane. Takve smo se vlage vizualno oslobodili u lađi crkve na način da smo s nutarnje strane zidove obložili gips ploćama. Međutim to nismo učinili na zidovima crkvenog kora i tu se najviše vidi vlaga koja podiže boju na nutarnjim stranama zidova.
Naša župna crkva, iz 1749.g., zahtijeva trajno održavanje. Posebno je u pitanju krovna konstrukcija. Uz to trebalo bi urediti pod i klupe na novom betonskom koru... Sve smo ovo odgodili, a prešli smo na uređenje nutranjih zidova.
Nadamo se da će radovi biti završeni kroz slijedeći tjedan. Molimo za razumijevanje kroz te dane budući da ćemo redovito bogoslužje obavljati uza sve skele i radove u ž. crkvi..

P.S.
U subotu 20. lipnja, uspješno je završeno bojanje naše ž. crkve.
Treba zahvaliti našim piturima na čelu sa Željkom Španja, a osobito građevinskoj ekipi "Keran company" pod vodstvom Ivice Roca Ratka, koji su svojim svesrdnim zauzimanjem uspjeli načiniti tako velik posao. U subotu dvadesetak ljudi radilo je na raskidanju i uklanjanju skele, a jedan broj naših dobrih župljanki čistio je, prao i sve dovodio u red.

Poslije podne imali smo jedno vjenčanje u potpuno uređenoj crkvi.
Doista svima pohvala i najsrdačnija hvala! /subota, 20.06./.

13.06.2009


tijelovo-10Svečanom Misom i procesijom

Proslavili smo Tijelovo

Svečanom svetom misom u 10 sati i procesijom kroz Grad dostojno smo proslavili Svetkovinu Kristova Tijela i Krvi.  
Unatoč vrućini i zagušljivosti u župnoj crkvi, okupila se vrlo šarolika, bogata zajednica. Radovali su nas naši najmlađi, dio zajednice ovogodišnjih prvopričesnica u bjelini haljinica, naši budući krizmanici i naravno neizostavan dekor naših mladih - žudiji. Impresionirale su i tijelovo11"Perlice" koje su se zaogrnule  u slojevitu narodnu nošnju i strpljivo podnosili teret dana i žege... Oltar je bio doslovce prebukiran s ukupno 32 ministranta. Nesvakidašnji prizor, da gotovo čitava zajednica ministranata bude odjednom u svetištu, pobožno prati svete obrede i moli, pokatkad nestrpljivo otpuhujući znoj s lica... Nakon što smo, pjevali, molili, posvijestili sebi otajstvo Saveza Boga i čovjeka po Krvi Kristovoj, formirala se procesija, barjaci Gospe od Karmela, Srca Isusova, Župni, prvopričesnički, članovi Bratovštine Srca Isusova, Gospe od Karmela, djeca prvopričesnici, školarci, krizmanici, ministranti i cijeli puk Božji hodao je pobožno i svjedočki sa svojim Gospodinom u svetoj Hostiji... Na kraju procesije baldekin ponosno nošen od četiri člana jedne obitelji, žudiji oko baldekina, Župnik s Presvetim Sakramentom u centru... Zaustavili smo se na dvije postaje, na obali i u parku, svaki put slušajući riječ Božju na koju smo odgovarali molitvom, pjesmom i meditacijom.
Zaista: "Tajna evo velika je, živi kruh što život daje, častit nam je ovaj dan..."

12.06.2009

 

skolska-2I još jednom, Bogu hvala!

Srijeda, 10. lipanj. Od ranog jutra lagana nervoza i euforija po školskim hodnicima. Ta danas je zadnji nastavni dan. Doduše, kako kome, no najvećem broju vrijednih i marljivih učenika ovo je kraj jedne uspješne školske godine.
Nakon skraćene nastave, oko 11 sati lagano smo krenuli  prema župnoj crkvi. Nažalost, mnogi su bili „dekorirani“ ukrasima krivo shvaćenog slavlja; bilo je brašna po kosi, po odjeći, i potpuno mokrih učenika od onih koji su nas putem dočekivali pravom kanonadom vodenih bombi, tj. balona, do onih koji su  se bacili ili su ih drugi bacili u odjeći u more…  No, valja zaboraviti sve nestašno pa i neumjesno i gledati pozitivno.
Ipak, unatoč svemu, unatoč euforiji i pokojoj suzi, ta su djeca i mladi došli reći: „Bogu hvala!“ A nisu morali, niti ih je itko mogao „prisiliti“, niti itko protiv njihove volje savjetovati… Puno puta ove godine krizmanicima smo ponavljali: opredijeli se, sam, svjesno i slobodno, za Krista. Opredijeli se ne jer te na to netko potiče i savjetuje, ne jer svi to rade, ako treba stani sam kontra sviju, ali napravi izbor, izbor koji te usrećuje i koji je tvoj, osobni stav, a ne povijanje bilo komu ili bilo čemu.
skolska-3Prepuna crkva djece pokazala mi je da se oni znaju i ozbiljno opredijeliti.
Kad je zazvonilo podne započelo je kratko bogoslužje, služba Riječi. Župnik je, vidjevši mnoštvo i nekolicinu  nastavnika, odmah zauzeo ozbiljan stav i pozvao sve na mir i dostojanstvo kakvo prostor crkve zaslužuje. Izmjenjivali su se, molitva i pjesma, „Blagoslovljen budi Bog“ i „Aleluja“ i „Hvala Bogu“, i na kraju riječ Ravnatelja i želja za sretne i blagoslovljene praznike. Župnik nam podijeli blagoslov Božji i pozdravi do viđenja, do sutra, do Tijelova i do iduće nedjelje, jer „kršćanin nikad nije na odmoru“.
Svima vjeroučenicima i profesorima želimo blagoslovljene i okrepljujuće praznike!

12.06.2009


Osvrt

Biblijska tribina 2008/09.
Povlašteni dokumenti naše vjere

trib09-1U srijedu navečer, 27. svibnja, zaključili smo još jednu od radnih godina naše župne Biblijske tribine. Ova godina bila je po mnogočemu specifičnija od dosadašnjih.

Kroz 18 godina na Biblijskoj župnoj tribini u Vodicama, obrađivali smo kroz jednu školsku godinu po jednu od biblijskih knjiga.  Kod svake knjige tražili smo zajedno s našim voditeljima odgovore na pitanja: tko ju je napisao, kada, zašto..., sagledavali smo povijesne okolnosti nastanka, iščitavali tekst, tumačili ga, aktualizirali u svojem životu, u sadašnjem trenutku, u liturgiji Crkve. Obradili smo tako: Biblijsku prapovijest, Knjigu psalama, sve proroke, otkrivenje,  svu mudrosnu literaturu, sve poslanice sv. Pavla; tri puta smo za tematiku uzeli nedjeljna čitanja liturgijske godine a, b, c...
Ove godine odlučili smo se za temu - " Živo kamenje naše vjere" koja se razvija u tri tematska kruga: 1. godina - najznačajniji Biblijski tekstovi; 2. godina - Božji narod - Crkva u svom povijesnom hodu; 3. godina - Božji narod slavi i zahvaljuje Bogu kroz liturgiju Crkve.

trib09-2U 2008/09. postavili smo sebi temeljno pitanje: na čemu počiva i gradi se naša vjera? Svaka od 28 tema dopunjavala je odgovor. Započeli smo povijesnom činjenicom: Bog stvara svoj narod /Mojsije/, Bog sklapa savez sa svojim narodom, Kraljevi okupljaju Božji narod, Narod se sjeća svojih predaka, Na dvoru kralja Salomona mudraci se pitaju- Početak svijeta i čovjeka...
Prešli smo na Novi zavjet opet s jednom čvrstom povijesnom datosti: Oduševljena i čudesna grupa ljudi - Isusovi svjedoci /Dj/; Ushićena ispovijest vjere prvih kršćana..., da bismo završili s temom: Isusovi znakovi - vidjeti i povjerovati.

trib09-3 Moramo čestitati članovima naše Tribine, njih 30-torica, vjerno su i uporno otkrivali nove poruke i rasli u vjeri. Ove godine bitno su napredovali u otvorenoj komunikaciji, bliskosti, spontanosti, pa i onda kada bi Župnik doslovce ispitivao gradivo, stalno ističući kako kršćanin mora ozbiljno poznavati temelje i sadržaj svoje vjere, a bez ponavljanja to ne ide... Iako je to "ispitivanje" katkad i mukotrpno djelovalo, više puta ove godine uočen je ponos radi količine spoznaja koja je izvirala iz svake diskusije i razgovora. Dalo se zaključiti: ovi su vjernici obilato biblijski ishranjeni. Svaki član bio je visoko motiviran za više znati da bismo više ljubili. Stoga su spontano odlučili redovito zapisivati teme, ključne pojmove, biblijska mjesta koja bi onda kod kuće opet tražili i produbljivali...

Župnik je na kraju zahvalio Bogu, članovima tribine, vjeroučiteljici Valeriji, koja je zajedno s njim čitavu godinu vodila Tribinu i  kako reče don Frane:
"Zna lijepo reći, a, začudo, može i pričati dulje od mene..."

Na kraju našeg zadnjeg ovogodišnjeg susreta u ime svih sudionika voditeljima Tribine zahvalila je gđa Neda R., uručivši im prigodne poklone - ručne satove. Nastavili smo potom s obilatim čašćenjem.

28.05.2009


pp-1

Prvopričesničko slavlje
nedjelja, 24. svibnja 2009
.

Ima li većeg razloga za radost

Cijelu školsku godinu zajednica, sastavljena od naših trećaša, spremala se za najvažnijiji susret - onaj s Isusom pod prilikama Kruha i Vina.  Djeca su potpomognuta mnogima marljivo rasla u znanju i duhu oko Gospodnjeg oltara nedjeljne svete mise. Sudjelovali su tijekom godine i u raznim drugim vidovima kršćanskog života i tako se polako uhodavala u življenoj vjeri kroz pripadnost našoj župoj zajednici. Tako su kroz dio listopada predvodili pobožnost krunice, sudjelovali u pripravi adventa, korizme, Putu križa, klanjanju i ostalim pobožnostima u župi. Napokon, treći tjedan ovog mjeseca, od 18. do 23. svibnja, svaku su večer predvodili sa svojim roditeljima krunicu i sudjelovali u misnom slavlju. I stoga nije bilo iznenađenje kad je čitavo prvopričesničko slavlje odzvanjalo skladnom zajedničkom molitvom, pjesmom i uzornom pobožnošću naših slavljenika.

pp-2Na nedjeljnoj misi prošle nedjelje, naša župna crkva bila je ukrašena jedinstvenim bogatstvom - od 83 čista, radosna i spremna dječja srca. Dogodilo se jedinstvo nad svim jedinstvima - jedinstvo Ljubitelja i ljubljenoga, Isusa i nevine dječje duše. Osamdeset tri puta Župnik je ponovio "Tijelo i Krv Kristova", i isto se toliko puta  čulo dječje, iskreno i životno "Vjerujem". Ima li boljeg razloga za radost??

Najveći broj roditelja pridružio se svojim prvopričesnicima na ovoj svetoj gozbi Isusove ljubavi. I to nam je bio izvor dodatne radosti.
Na koncu slavlja uslijedile su zahvale prvopričesnika i Župnika časnoj Mariji.

pp-3

Prvopričesnici čestitamo i molimo za vas i vaše obitelji kako bi iz dana u dan donosili plodove jedinstva koje se danas dogodilo između Isusa i vas... Živite kao loza što rod donosi upravo jer je po krštenju na Trs Isusa nakalemljena, a po svetoj pričesti rijekama njegove milosne ljubavi hranjena.

 

Našim slavljenicima i njihovim obiteljima - čestitamo!

25.05.2009

livno09-1

 

"Korake nam upravljaj putem mira i dobra"


RADOST I SREĆA SUSRETA...Radost, sreća i ispunjenost, prvi su osjećaji nakon susreta nas mladih iz Vodica s HKM u Livnu, 9. i 10. svibnja o.g., u Bosni i Hercegovini.

livno09-2Radost ponajprije poradi činjenice da naša vjera, ako je iskrena i prava, nadilazi sve razlike među ljudima.
Sreća
zbog iskrenosti i otvorenosti mladih jednih prema drugima.
I na kraju ispunjenost
zbog upoznavanja novih mladih, vjernika, kršćana-katolika spremnih da budu novo svjetlo ovoga svijeta, svjetlo koje će razgoniti tamu u nama i oko nas.

Nakon svega doživljenoga, moja je jedina želja da što više mladih, kao što je u svojoj propovijedi rekao biskup Komarica, budu igrači, a ne samo navijači, te da svi zajedno zaigramo u Isusovoj ekipi.

Juričev-M.M.

13.05.2009


"Korake nam upravljaj putovima mira i dobra"

susretSUSRET MLADIH KATOLIKA BiH

Livno - Banja Luka 9.-10.05.2009.

Svake druge godine održava se godišnji susret mladih katolika: naizmjenice u Hrvatskoj i BiH. Očekuje se više od deset tisuća sudionika iz Bosne i Hercegovine, a njima će se pridružiti veliki broj mladih iz Hrvatske i inozemstva.

livnoPedesetak mladih iz naše župe kreće u subotu ujutro za Livno. Oni su se u radosti pripremali za ovaj susret imajući najbolja iskustva takvih susreta prošlih godina. Nakon zajedničkog slavlja koji će se odvijati u Livnu u subotu, 9. svibnja poslijepodne, mladi će se nastaviti družiti u pojedinim župnim zajednicama. One će ih ugostiti, s njima u nedjelju slaviti svetu Misu i zajedno biti u radosti vjere i ljubavi.

Poželimo im sretan put i popratimo njihovo hodočašće svojim molitvama.

08.05.2009

Meditacija: V. vazmena nedjelja "B"

TRS

oltar

procesija1

malizudiji

procesija-2

crkva1

poklon

proc-3

 

KRALJEVE  IDU  
ZASTAVE


Dan župe i Grada

Nedjelja 3. svibnja, 2009.

Dok je završavala nedjeljna misa u 9h, oko župne crkve već su se polako okupljali, redari, barjaktari i ostali koji su u procesiji obnašali jednu ili drugu odgovornu dužnost. Velika zajednica ministranata, sretna i vesela, jer je s njima i sjemeništarac Nikola, zaputiše se prema crkvi sv. Križa na starom groblju.

Ubrzo se formirala procesija: ministranti, školska djeca, žudiji, 30-tak malih žudija – petogodišnjaka iz dječjeg vrtića, sitna djeca u narodnim nošnjama, udruga „Perlice“, također u nošnjama, pa naši rukometaši, karatisti, tae-kwon-do, vatrogasci, glazbari, mažoretkinje, gosti žudiji iz Imotskoga, pjevački zbor župni i naša „Lira“ i još mnogi, tvorili su predivan kolorit ove velebne procesije... Središte procesije: Župnik s ovogodišnjim predvoditeljem procesije i slavlja mons. Antom Orlovcem, generalnim vikarom banjolučke nadbiskupije... Uz pjesmu „Kraljeve idu zastave“, ova je procesijska zajednica spojila dvije crkve svetog Križa - onu na starom groblju i današnju župnu crkvu. Gledajući oltar, na kojem se tiskalo 25-orica ministranata, čitača, kor pun mladosti iz  raznih udruga, prepunu župnu crkvu, čovjek vjernik ne može da ne bude sretan, jer i današnje generacije nastavljaju graditi, i na mlađe prenositi, svetu kršćansku baštinu, da ona i dalje svjetlom evanđelja Kristova prožima sve sfere života, pa i one športske, zabavne, kulturne  i ostale...
Predvoditelj don Anto još jednom nam je u misnoj homiliji posvijestio veličinu Isusove žrtve križa. Podsjetio nas je kako je Isus svojim životom, a napose svojim križem, izrekao svojem Ocu „Amen“, i to je potkrijepio jednom zgodom. Naime, don Anto provodi svoj godišnji odmor u Vodicama, pa je tako ljetos izašavši iz crkve vidio djevojčicu od 2-3 godine kako promatra Isusov lik i križ od masline, koji se nalazio blizu crkve, i kako god pogleda u Isusa izgovara: „Amen, amen, amen!“ Tata djeteta, prokomentira drugom poznaniku: „Moja mala Isusa stalno zove 'amen'“.  Naravno, djevojčica i nije svjesna koliku je istinu izrekla iskrenim djetinjim ustima: u Isusu je konačno i jasno izrečeno Sinovljevo „Tako je, budi volja tvoja, prihvaćam“, Bogu Ocu pa i kad to podrazumijeva križ... U svim vremenima osobne i narodne povijesti ljudi su uvijek imali križeva, imaju ih i danas... Na nama je da ih prihvaćamo kakve jesu, jer svatko dobiva onolik križ koji je njemu nosiv. Ne pokušavajmo ga olakšati ni skratiti jer ćemo se naći u situaciji čovjeka koji „je skratio križ pa mu ovaj nije mogao poslužiti kao most za prijeći provaliju do vječnoga života...“

Na kraju misnog slavlja Župnik je svima čestitao Dan župe i Grada, a predstavnik žudija Luka L. i Marko J.M. uručili su don Frani lijepe poklone u znak zahvalnosti za podršku i promicanje žudijske tradicije, kulture i duhovnosti u Vodicama.

3.05.2009.

Himan u čast sv. Križa - Dan župe

BARJACI KREĆU KRALJEVI, otajstvo križa sjaji se
na kojem život umrije i smrću ljude oživi.

Kad koplje mu se okrutno zabolo šiljkom u srce,
sa vodom krv potekla je, od grijeha nas da očisti.

Ispuni se silna riječ, što narodima David je
u svetoj pjesmi doviknu: zavlada Bog sa drveta.

O drva divnog, štono sja u kraljevskome grimizu,
kom dano bi da dotiče toliko svete udove.

Na blaženim je rukama tog svijeta cijenu nosilo
i Božje tijelo vagnuvši sotoni plijen je otelo.

Oj zdravo, Križu, nado sva! u dane Muke Gospodnje,
umnoži milost dobrima i digni krivnju s grešnika.

Naš spase, sveta Trojice, nek svaki duh veliča te,
ti dijeliš križa plodove, ti vječnu slavu podaj nam. Amen.

danzupe

Vidi: blagdan Našašća sv. Križa

 

Okit: blagoslov polja
uz blagdan sv. Marka

Blagdan sv. Marka evanđelista,/25.04./, u Vodicama je od davnine bio vezan uz stari običaj blagoslova polja. Stari Vodičani još se dobro sjećaju procesije blagoslovkroz polja i blagoslova koji se pri tom podjeljivao... Vremena su prošla i mnogo toga se promijenilo. Vezano uz ovaj blagdan, važna promjena je i to što ljudi više ne ovise toliko egzistencijalno o svojem polju, o radu  u njemu, o blagoslovu kiše, sunca, vjetra... Svi su se nekako okrenuli turizmu i drugim djelatnostima kao „lakšim“ (?) izvorima zarade.
Ipak, sve je veći broj obitelji koji iz gužve svakodnevice, stresa što svakodnevno uzima svoj danak, bježi u prirodu, vraća se polju koje malo po malo dobiva opet na važnosti, ali kao mjesto izleta, vikenda, oaza neumitnog odmaka od vreve centra mjesta... To se lijepo može vidjeti sa vrha Okita.

Ovaj blagdan sa spomenutim blagoslovom zajednica od 48 vjernika proslavila je jutarnjom misom u 9h u Gospinoj crkvi na Okitu. Iza mise izišli smo procesijom pred svetište odakle nam se širio pogled na vodičke brežuljke, doline i novo sagrađene kućice. Obasjani zemaljskim i nebeskim Suncem zazvali smo Božji blagoslov na polja, vinograde i livade naše uz pjevanje litanija Svih svetih.

Na kraju uslijedilo je skromno čašćenje koje su priredile naše pobožne žene.

26.04.2009


Uskrsni posjet
Domu starijih u Vodicama

Nekoliko puta godišnje Župnik posjeti Dom za starije i nemoćne osobe u Vodicama, a napose uz velike blagdane: Božić, Uskrs...

dom-1Ove godine poradi prezauzetosti posjet smo upriličili nakon Uskrsa, 23.04. Župniku su se pridružili: časna Krešimira i članovi našeg Župnog karitasa. Na prigodnoj misi sudjelovalo je dvadesetak, a to je polovica korisnika doma, koji su se obradovali našoj pažnji i brizi prema njima. Nakon mise, na kojoj su svi pristupili uskrsnoj pričesti, Župnik je obišao sobe onih koji su vezani uz krevet i donio im svetu pričest. Članovi našeg karitasa svakome štićeniku doma predali su uskrsne poklone.

Bilo bi korisno dublje se osvrnuti na stanje ovih ljudi treće životne dobi i na uvjete u kojima žive. Svaki od njih ima svoju životnu priču, koja je ponajviše tužna. Mnogi se osjećaju ostavljenima i odbačenima uz duboku svijest da su svoj život ulagali u druge i za druge.
dom-2U susretu s takvim ljudskim sudbinama i stanjima čovjek ne može ostati ravnodušan; samo od sebe dolazi razmišljanje o životu, o onom važnom i manje važnom u njemu, o našoj ljudskoj određenosti, našoj odgovornosti jedni za druge...

U svakom slučaju, mi koji smo "na nogama" imamo svetu obvezu prema nemoćnima i bolesnima, a napose to je zadaća nas vjernika. Krist će nas suditi prema djelima ljubavi: "Bio sam bolestan, gladan, napušten..." i vi ste mi iskazali milosrđe. Uđite u Kraljevstvo moje."

24.04.2009

Meditacija: 3. uskrsna "B"

NAHRANI

 

fok-1

Fokolari u našoj župi

Vodice, 17.04.09.

 


fok-3

U petak 17. travnja, poslije večernje svete mise, susreli smo se u dvorani gradske vijećnice sa pokretom fokolara ili Djela Marijina. Pedesetak vjernika naše župe, Župnik, vjeroučiteljica Valerija Buha i sjemeništarac Nikola Magdić, najprije su pogledali dokumentarni film o životu i djelu utemeljiteljice Chiare Lubich.

Potom su predstavnici Pokreta predstavili kratko djelovanje pokreta te izdavačku djelatnost u Hrvatskoj. Upoznati smo tako sa pojedinim njihovim tiskovnim izdanjima te Kockom ljubavi kao i već poznatim fokolarinskim časopisom "Novi svijet". Ono što nas je obogatilo i sigurno i nadahnulo nakon ovog predstavljanja je i očito prisutna karizma u životu utemeljiteljice, fok-2koju žele nasljedovati i njezini nasljednici i članstvo pokreta: mijenjati svijet, djelovati već sada i metodom malih koraka u svakodnevnom životu živjeti Boga, živjeti ljubav prema bližnjemu do najsitnijeg detalja. Po završetku susreta Župnik među grupom sugovornika i reče: "Odmah su me oduševili; to je duhovnost za novo doba, ne samo moliti već i djelovati, mijenjati svijet, mijenjati mentalitet..."
Nekako bi se u tim rečenicama mogla i sažeti sva duhovnost fokolara čiji je utjecaj vidljiv diljem svijeta kroz mnoge male zajednice, obitelji, čiji je utjecaj vidljiv i kroz političko djelovanje, kroz humanistički, socijalni i svaki drugi rad za čovjeka, za život, za Krista...

21.04.2009

 


KATEKUMENSKO SLAVLJE
četvrtak, 16.04.

Nakon četveromjesečne priprave osmero naših katekumena primili su u katčetvrtak, 16.04.,sakramente krštenja, krizme, pričesti, a tri para i sakramenat ženidbe. Trebalo je izdržati: svakog tjedna dva puta susret, a svaki u trajanju od dva školska sata. Za razliku od dosadašnjih dvadesetak tečajeva u prošlim godinama, ovaj se odvijao u intenzivnom biblijskom ozračju. Svaki od katekumena imao je Bibliju u rukama prateći najvažnije biblijske poruke.

I ovog puta uvjerio sam se da su mnogi ljudi otvoreni za Isusovu poruku te da su spremni živjeti je u svome životu. Podijelili smo njihovu uskrsnu radost sudjelujući s njima u katekumenskom slavlju. Čestitamo im od srca i želimo da ove svetinje što su primili sačuvaju u svom kršćanskom životu.

17.04.2009

Meditacija: 2. uskrsna "B"

Sumnjivi Toma

 

USKRS 2009.
misaSLAVILI SMO… I PROSLAVILI…

 

Vrhunac bogoslužja svete Crkve odvija se u Velikom tjednu. Tu smo u srcu vazmenog otajstva našega Gospodina – njegove muke, smrti i slavnog uskrsnuća. Kroz liturgiju – bogoslužje to se otajstvo ponazočnjuje,  posadašnjuje, uprisutnjuje među nama te postajemo dionici milosti spasenja i posvećenja.

minNešto od tog duhovnog bogatstva, u zajednicu ove župe kao i u svakog vjernika koji je sudjelovao u tom svetom slavlju, ušlo je u naše duše i živote, napose kroz Sveto trodnevlje - V. četvrtka, V. petka i Uskrsnog bdijenja.
Čovjek koji s dobrom namjerom prisustvuje ovim svetim obredima ne može ne biti dirnut! Ne može a da ne osjeti nešto od onog radosnog usklika „Vječna je ljubav njegova!“. Kroz sve tri večeri sve više se zagrijavalo naše vjerničko srce da bismo našli sveti „odušak“ u svečanom uskrsnom pjevu „Aleluja, aleluja!“.
Ja, kao župnik i predvoditelj svih spomenutih slavlja rekao sam više puta od srca: Bogu hvala! zud
Hvala na mnoštvu vjernika koje je sudjelovalo u slavljima, na njihovoj žrtvi da kroz tri sata svake večeri slušaju, pjevaju, mole, a jedan broj njih čitavo je  vrijeme stajao na nogama, a to nije bilo lako.
Bogu hvala, na smirenom i pobožnom odvijanju svetih obreda, na oduševljenom pjevanju naših pjevača, a napose mladih,…
Hvala na tolikim pričestima svetim Tijelom našeg uskrslog Gospodina…
Doista, kroz sve te večeri, hranili smo svoju vjeru, ojačali svoju odanost i posvjedočili spremnost na nasljedovanje našeg Isusa.
Župnik je na Uskrs na koncu misa izrekao zahvalnost mnogima, grupama i pojedincima, koji su zdušno pridonijeli našoj uskrsnoj radosti. Tu zahvalnost ponavljam i ovdje s čvrstom nadom da ćemo još više biti „jedno srce i jedna duša“ ne samo oko oltara već i u svagdanjem zajedničkom životu.
Ponekad znamo biti razočarani propustima koje vjernici znaju činiti, a napose propustom slavlja nedjeljnih misa. Međutim, Gospodin nas uvijek nanovo ohrabruje spoznajom da ispod tog, na oko, ravnodušnog ponašanja, ipak tinja sveti plamen koji se razbukti, kao što je to pokazala i ovogodišnja Korizma, i napose Sveto trodnevlje.
I zato još jednom:

crkva


HVALITE

GOSPODINA,

JER JE DOBAR,


JER JE VJEČNA

LJUBAV NJEGOVA!

ALELUJA!

14.04.2009