Čuješ li sinko, Okit govori

Dokumetarni film - povijest Okita. Godina proizvodnje 1993. Produkcija: Župa Vodice

Godina posvećenog života 2015.

/klikom na sliku vidi tumačenje loga/

 

 

„Obiteljska nedjelja" vodičkog, tišnjanskog, skradinskog i kninskog dekanata

U drugu korizmenu nedjelja 1. ožujka, u organizaciji Povjerenstva za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije, KOŠ-a i suradnju dekanata, upriličena je "Obiteljska nedjelja" vodičkog, tišnjanskog, skradinskog i kninskog dekanata.

Tijek dana bio je organiziran, predavanjem i radionicama, te sv. Misom i pobožnošću.  Roditelji i odrasli članovi obitelji sudjelovali su na predavanju i radionicama, dok su djeca imala priliku sudjelovati u likovnoj i sportskoj radionici, a predškolci su imali svoj kreativni program.

Euharistijsko slavlje predvodio je don Franjo Glasnović, župnik Vodica i dekan vodičkog dekanata u koncelebraciji s don Rokom Glansovićem, povjerenikom za obitelji.

Nakon zajedničkog ručka, moljena je pobožnost križnog puta u masliniku škole, a završena je u kapeli sv. Obitelji ispred škole. Pojedine postaje križnog puta razmatrale su aktualna pitanja i probleme bračnog i obiteljskog života. 

Iz Župe Vodice sudjelovalo je 17 obitelji sa 80 članova.

 

 

 

Proslava dana braka 2015.

Zamisao o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani, SAD, 1981. godine, kada su bračni parovi potaknuli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom "vjere u brak". Obilježavanje je naišlo na veliki odaziv, a zamisao je predstavljena i nacionalnom vodstvu Bračnih susreta, koje ga je rado prihvatilo.

Godine 1983. uveden je naziv "Svjetski dan braka" (eng. World Marriage Day) s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači. Sv. Otac Ivan Pavao II. podijelio je 1993. godine svoj apostolski blagoslov Svjetskom danu braka. Inicijativa se iz godine u godinu nastavlja širiti u sve više zemalja.
http://www.ofm.hr/koprivnica/images/stories/brak.jpg

Svjetski dan braka (SDB) posvećen je bračnom paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, koja je temelj društva. Time se želi proslaviti sakrament braka, naglasi ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.


U Hrvatskoj se obilježava već sedam godina (od 2009. godine) prigodnim euharistijskim slavljima za vrijeme kojih parovi svečano obnavljaju bračne zavjete.

Pridružujući se proslavi, u ponedjeljak 9. 02. u župi Vodice, po treći puta, euharistijskim slavljem i obnovom bračnih zavjeta, proslavljen je svjetski dan braka.
Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi, uz sudjelovanje više od četrdesetak bračnih parova, njihovih obitelji i ostalih vjernika, predvodio je vodički župnik don Franjo Glasnović s kojim je suslavio  don Ivan Čolak.

Nakon homilije okupljeni supružnici obnovili su svoje bračne zavjete koje su izrekli i obećali  jedno drugome na dan njihova  vjenčanja. Među okupljenim supružnicima bilo je onih najmlađih koji su slavili  prvu godišnjicu braka te nekoliko bračnih parova koji su više od 50 godina u braku.  


Raduje činjenica da je ove godine sudjelovao najveći broj parova do sada, te svake godine sudjeluje sve više novih supružnika, što je vrijedan pokazatelj koliko je mnogima brak danas važan kao temelj obitelji, zajednice i naroda. Slavlje i druženje nakon misnog slavlja, uz čašicu razgovora i domjenak, nastavljeno je u župnoj kući.    

 

 

"Za znak osporavan" i" svojima dođe i njegovi ga ne primiše"

 

Ovakav čin i danas pokazuje ono što nam najbolje svjedoči Božja Riječ: Isus je "znak osporavan". "Među svojima dođe i njegovi ga ne primiše". Uvijek su postojali i uvijek će, nažalost, postojati protivnici Isusa Krista i kršćanske vjere. Mi s Isusom Kristom ne osuđujemo već molimo "Bože oprosti im jer ne znaju što čine"

foto Infovodice

http://www.infovodice.com/aktualno/vijesti/bez-komentara-vandalizam-bez-granica.html

 

 

 

 

STATISTIKA ŽUPE 2014.

Na početku ove godine donosimo statistiku Župe Vodice za 2014. godinu. Napominjemo da u našoj statistici postoje tri glavne kategorije: Stanje u matičnim knjigama, ukupno u župi i ukupno svi koje smo uspjeli registrirati u protekloj godini.

 

Ono što bi željeli istaknuti vezano uz staitstiku 2014. godine jest nastavak trenda iz 2013. godine, veliki broj sprovoda i smrti. Zabrinjava činjenica da je u protekle dvije godine broj sprovoda veći od 70 što je nesrazmjerno s prosjekom sprovoda u zadnjih dvadesetak godina u kojima je u prosjeku bio oko 50. Smanjio se i broj krštenja, tj. u zadnje dvije godine realno u župi je veći broj umrlih nego rođenih, u 2014 to je za preko više od 20 ljudi koji su umrli nego su se krstili.

 

Broj sklopljenjih crkvenih ženidbi - vjenčanja u prosjeku je s ostalim godinama, štoviše veći je nego u protekle četiri godine.

 

Na kraju pozivamo sve naše župljane i sugrađane za pomoć i suradnju kako bi i na dalje mogli u našoj župi voditi precizno stanje i podatke o župljanima i građanima Vodica. Molimo sve da svaku promjenu stanja koja se tiče rođenja, sakramenata, smrti, sprovoda i drugih promjena prijave u naš župni ured kako bi to mogli evidentirati.  

 

 

STATISTIKA OSTALIH GODINA