Čuješ li sinko, Okit govori

Dokumetarni film - povijest Okita. Godina proizvodnje 1993. Produkcija: Župa Vodice

Godina posvećenog života 2015.

/klikom na sliku vidi tumačenje loga/

 

 

Božićni blagoslov obitelji

 

Sam čin primanja svećenika u svoj stan i okupljena obitelj sabrana u molitvi za vrijeme blagoslova je zapravo znak svjedočenje svoje vjere i pripadnosti župnoj zajednici. Svećenika najčešće u blagoslovu prate ministranti ili odrasli župljani. Uobičajeno je da tom prigodom svećenikov pratitelj napiše kredom na sobna vrata ovakav znak: 20+G+M+ B+14., u novije vrijeme se ostavljaju naljepnice blagoslova koje se zalijepe na vrata kuće ili u kući. Brojke znače godinu blagoslova, a tri slova početna slova imena triju kraljeva (Gašpar, Melhior, Baltazar). Po drugom tumačenju za slova G, M. B su kratica latinske rečenice "Christus mansionem, benedicat!", a znači "Krist neka blagoslovi kuću!". U latinskoj rečenici je prvo slovo C budući ime Gašpar na latinskom počinje s C (Casper).

 

U ovim božićnim blagdanima slavimo rođenje  Isusa Krista, Boga i čovjeka. Bog u obličju čovjeka boravio je među ljudima. Po ovom posjetu svećenika, službenika Crkve, Krist ulazi u obiteljski dom da joj donese mir i radost.  On će vam navijestit radosnu vijest spasenja u  Riječi Božjoj i okrijepiti vas po molitvi Crkve za blagoslov vaše obitelji.

 

Pripravimo stoga svoja srca za blagoslov obitelji, da bi po Duhu Svetom mogli čuti riječ Kristovu i primiti okrjepu njegova blagoslova koji nam po svojoj Crkvi daruje.

 

Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!

 

 

DOŠAŠĆE

ZAGREB: Poruka biskupa HBK za predstojeće predsjedničke izbore

 

 

NOVI BOŽIĆNI BROJ GLASILA ŽUPE VODICE "OKIT" MOŽE SE UZETI NA STOLIČU ZA TISAK U Ž. CRKVI.

 

 

 

Radost  našeg   dječjeg zbora župe sv. Križa

 

Ured za liturgiju naše Šibenske biskupije već godinama organizira koncerte u osmini pred Božić pod nazivom „Otvorite vrata od Božića“ . Kao i svake godine prvi dan dječji zborovi naše biskupije sastaju se u našoj prvostolnici gdje pod vodstvom svojih zborovođa vesele sve prisutne svojim lijepim dječjim glasovima.

 

 

Po prvi puta i naš dječji zbor sv. Križa iz Vodica njih 45. pod strućnim vodstvom s. Lidije Grgat   s puno ljubavi se pripremao  za svoj prvi nastup izvan naše župe. Djeca su nestrpljivo čekala ovaj dan. Lijepo ih je bilo vidjeti kako sa svih  strana jure prema našem Pastoralnom centru gdje su se prije odlaska  malo upjevali i dobili kratke upute kako do našeg Krešimirovog grada. Nestrpljivo su sa pjesmom na usnama sa našim časnama; Lidijom i Marijom   hitali prema Autobusnom kolodvoru, gdje ih je čekao novi autobus kompanije Antonio-turs   Kad su došli u Šibenik  veselo su koračali „Kalelargom“ do katedrale gdje ih je čekao velik broj djece. Ukupno devet dječjih zborova iz različitih župa naše biskupije. Nestrpljivo su naša djeca čekala svoj red. Mi roditelji nas oko dvadesetak, bili smo možda uzbudljiviji i ponosniji od naše djece. Bodrili smo ih i bili smo im velika podrška. Kada su stupili na pozornici i otpjevali dvije pjesme:Padaj s neba i Mariju Majku častimo mi, svi smo bili sretni i ponosni.Za  našu djecu ovo je bilo jako uzbudljivo. 

 

 

Nakon završenih  pjesama  sve zborove pozdravio je naš Otac biskup Ante Ivas, koji je bio jako sretan i rekao da se ne sjeća da je katedrala ikada primila  ovako puno djeca  kao večeras. Nakon pozdrava u katedralu je došlo Betlehemsko svijetlo u pratnji župnika Krešimira Mateše, malih anđela  a nosila ga je s. Jozepka Vukančić, u prigodi Godine posvećenog života.Otac biskup svima nam je rekao od kuda dolazi Betlehemsko svijetlo i što ono znači za sve nas. Svim predstavnicima župa otac biskup je dao Betlehemsko svijetlo, pa  je tako u našu župu s. Lidija donijela to svijetlo gdje smo sutradan mogli sa tog svijetla upaliti naše malo svjetlo i donijeti ga u svoje kuće.  

 

 

Na povratku u naše Vodice, bili smo svi sretni i veseli. Za nas je ovo bila prekrasna večer. Zahvalili smo Bogu za ovu večer, našim roditeljima, časnoj Lidiji koja je uložila puno truda i časnoj Mariji koja nas je u školi podsjećala na odlazak na probe i nedjeljene sv. Mise gdje svi sretno i složno pjevamo. Nadamo se da je ovo naš početak i da ćemo pomalo doći i malo dalje, jer smo spoznali da i mi mali, možemo biti mala karika u velikom lancu naše župne zajednice.

 

jedan od sudionika

foto:Portal Šibenske biskupije i Šibenikin

 

 

 

CARITAS ŽUPE VODICE NA TREĆU NEDJELJU DOŠAŠĆA - NEDJELJU CARITASA 14. 12. 2014. U SKLOPU AKCIJE "OBITELJI 3+" UPRILIČIO I ORGANIZIRAO PRIMANJE I DARIVANJE OBITELJI

 

Caritas župe Vodice, na treću nedjelju došašća – nedjelju caritasa, 14. 12. u prostoriji Vodičkih žudija po sedmi puta, upriličio je i organizirao primanje za „obitelji 3+“ (obitelji u kojIma se u ovoj godini rodilo treće i četvrto dijete) te ih prigodno darovao jednokratnim novčanim prilogom.

 

 

„Akciju 3+“ je 2008. potaknuo i pokrenuo u suradnji sa župnim Caritasom, ondašnji župnik Vodica don Frane Šimat sa željom da se u župi pokaže ljubav prema životu kao najvećem daru i zahvalnost roditeljima i obiteljima koje su odvažne uz Božju pomoć život darovati i roditi svoju djecu.

 

I ovogodišnji susret protekao je u radosnom i ugodnom druženju za što su osobito zaslužni članovi župnog caritasa koji su pripremili i organizirali primanje i prigodni domjenak na kojem su počastili i darovali obitelji.

 

 

Sve obitelji i sudionike susreta na početku je pozdravio Župnik, koji je obiteljima najprije čestitao a onda i zahvalio za njihovu ljubav koju pokazuju prema djeci i životu,  rekavši im: „Hvala Vam što volite i poštujete život i što život svoje djece prihvaćate kao najveći dar koji vam je Bog darovao“,  te ih  jeih pozvao da u svojim obiteljima žive i svjedoče kršćansku vjeru i vrijednosti. Na kraju im je simbolično darovao „Kalendar za mlade obitelji“ koji je izdao Hrvatski populacijski pokret.
Voditeljica župnog caritasa gospođa Vjera Lipić, pozdravila je sve obitelji, čestitala im, te u ime Caritasa svakoj obitelji darovala je novčani prilog. Nakon toga uslijedilo je radosno druženje i razgovor uz domjenak koji su pripremile članice župnog caritasa.

 

 

Raduje nas što je u ovoj godini, u sklopu akcije „obitelji 3+“ obuhvaćeno 6 obitelji. Tri obitelji s četvrtim, i tri obitelji s trećim rođenim djetetom.

 

 

 

TREČA NEDJELJA DOŠAŠĆA

 

Proslavismo i treću nedjelju Došašća – Božiću smo još bliže!

 

Treća nedjelja Došašća u Crkvi se od davnine slavi kao nedjelja radosti. Vrijeme je to kad su naša adventska dobra djela u punom zamahu. Oni koji istinski, kao kršćani, žele proslaviti Božić – otajstvo Isusovoga rođenja, na duhovan i pobožan način, već odavno su se i duhovno obnovili, i osnažili kroz svakodnevnu dublju  molitvu, pokrenuli kroz mise zornice … Ova nas nedjelja poziva na poseban način i na milosrđe prema potrebitima te je stoga Crkva slavi kao nedjelju Caritasa.

 

 

 

U samom uvodu mise, predstavili su se naši prvopričesnici. Predstavljeni su po razrednim odjelima, a to su učinili njihovi roditelji, za svaki razred po jedan: Marija Sladoljev (3.a), Joško Brnadić (3.b) i Karmela Alfirev (3.c). Mališani su zaigrano izlazili na stepenice koje vode prema svetištu, potvrđujući i na taj način simboliku: ova godina je za njih upravo to: poseban dar i radost jer se uspinju k Oltaru, k jedinstvu nad svim jedinstvima: jedinstvu duše s Isusom po Svetoj Pričesti.

Zatim su djeca zapalila i treću svijeću na adventskom panju dok je Marija Friedrich, također majka jednog prvopričesnika, pročitala što nam ta svijeća ove nedjelje poručuje.
TREĆA SVIJEĆA DOŠAŠĆA - DAROVATELJICA


 

Na samom kraju mise, naša su djeca i mladi prinijeli svoj „žrtveni prinos“. Naime, bibličari su prinijeli 2.389 kn koje su dobili od prodaje božićnih čestitki, mladi su prinijeli 1.270 kuna koje su dobili od izrade i prodaje gipsanih anđela, a jedna vjeroučenica školsku razrednu kasicu u koju su naša djeca ubacivala svoje male žrtvice, novčane priloge za najpotrebnije. Tako smo u ovoj nedjelji objedinili pomaganje braći u potrebi, radost radi vlastite darovanosti od Oca iz koje proizlazi i naša dobra djela i život kao uzdarje.

 

vj. V.B. i M. F.

 

 

 

 

DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA

 

 

Adventski hod Crkve Božje polako se zahuktava i svjetlost Novorođenoga Kralja sve više je na obzorju.
Upravo današnjim liturgijskim slavljima i naša se župna zajednica pridružila Crkvi cijeloga svijeta slaveći Drugu nedjelju Adventa- Došašća.
Kroz sve ovo vrijeme, kao pojedinci vjernici, ali i kao vjerničke skupine, nastojimo oko one prave , nutarnje i duboke pripreme da bi smo proslavili otajstvo Božića u onom što Božić doista jest- utjelovljenje Sina Božjega, dolazak Spasitelja na Zemlju, pobjeda Svjetla Kristovog nad tamom grijeha, pobjeda Milosti nad Zakonom, pravorijek Ljubavi koja dolazi u čistoći i nevinosti Djeteta iz Nazareta.
U došašće smo ušli prigodnom Duhovnom obnovom predvođenom od dvojice franjevaca konventualaca, svako jutro imamo mise zornice, imali smo priliku adventske ispovijedi…. Činimo mala i malo veća djela milosrđa.
Danas, 7. prosinca, na Drugu nedjelju Adventa, svijeće su zapalili naši vjeroučenici starijih razreda osnovne škole: šestaši, a u razmišljanje nad drugom svijećom „Moliteljicom“ uveli su nas petaš Dominik i sedmašica Marija. Vjeroučenici su kroz meditaciju posvijestili vjernicima snagu i važnost kršćanske molitve. Donosim dio teksta razmišljanja: „Moliti! Kako je to lijepo , kako je to važno!
Da bi naši ljudski odnosi napredovali, da bi bili bliski jedan drugome, mi ljudi trebamo razgovarati.
Tako je i u vjeri i s Bogom.
Valja nam pokazati da  nam je važan, govoriti Mu i  osluškivati u tišini srca njegov odgovor.
Pozvani smo povući se u osobnu tišinu, susresti Gospodina i izmjenjivati s njime misli, radosti, boli!
Pozvani smo susresti se s Gospodinom koji dolazi i iznijeti mu svoje zahvalnosti, slavu i dati mu hvalu.Pozvani smo moliti, sjediniti svoju dušu s Gospodinom, sjediniti svoje kucanje srca s Gospodinovim srcem.
Moliti znači razgovarati s Bogom!
Moliti znači slušati Boga!
Moliti znači ljubiti Boga!
Moliti znači disati!
Moliti znači kao vjernik , pred Bogom živ biti!
MOLIMO! MARANATHA! DOĐI GOSPODINE ISUSE!“

 

 

Caritativna akcija Biblijske skupine vjeroučenika
Zajednica vjeroučenika bibličara sa svojom su vjeroučiteljicom Valerijom i ove godine izrađivali prigodne božićne čestitke. Kroz tri susreta i nekih 5-6 sati rada, 35 marljivih bibličara  izradili su 300 maštovitih čestitki koji odišu ispravnim shvaćanjem blagdana Božića kao pobjede Svjetla Kristova, kao svetkovine u kojoj je bitno pripremiti jaslice u srcu, okiti borić duše dobrim djelima prema bližnjima i zasvijetliti u sredini u kojoj živimo i radimo.
Bibličari su svoje radove ponudili vjernicima iza sve tri nedjeljne mise.
Obzirom da su na svakoj misi lijepo predstavili svoj rad i njegov humanitarni karakter i da su čestitke zaista proizišle iz čista srca i marljivog duha naše djece i mladih, bili su prepoznati od naših župljana koji su se s radošću gužvali oko njihovog štanda i darivali ih  u okviru svojih mogućnosti.
Valja pohvaliti bibličare od kojih su neki na prohladnom vremenu s izrazitom upornošću došli i na sve tri mise kako bi poslije pomagali u prodaji.

Ovom akcijom Biblijska grupa vjeroučenika župe Vodice dobila je 2.389 kn.

Sve to u iduću nedjelju, 14.12.  koja je Treća nedjelja Adventa i ujedno nedjelja Caritasa, naša će djeca prinijeti na oltar i darovati djelatnicima župnog Caritasa koji uvijek spremno priskaču u  pomoć svima kojima je pomoć u različitim okolnostima potrebna.
Radosni smo jer naša  djeca i mladost imaju oči srca za potrebe bližnjega i uče se na organizirani način uključiti i činiti dobro.
Hvala svima!

 

Vjeroučiteljica Valerija Buha

 

 

 

 

PRVA NEDJELJA DOŠAŠĆA

 

Svake godine vrijeme Došašća u nama kršćanima  budi nadu za uvijek  novi početak. Imamo  Ljubav koja nam svakodnevno dolazi ususet, a poglavito u vremenu došašća to snažnije osjećamo. Za uvijek novi početak svi se pripremamo  u svojim srcima,jer  svatko u skrovitosti zna što mu je činiti da bi se ovog Božića Isus rodio u njegovu srcu Naši ovogodišnji prvopričesnici , pred svim vjernicima i djecom, predstavili su nam kako su se pripremali  za početak došašća kratkim igrokazom i to su nam vrlo lijepo dramatizirali  uz četiri adventske svijeće. Kao i svake godine naš neumorni župljanin Josip –Jole Mateša  uvijek nas obraduje svojim lijepim umijećem, pa je tako i ove godine koju je Papa Franjo proglasio Godinom posvećenog života, za tu prigodu   izradio iz masline  veliki franjevački Tau.  Iz križa   „obukao je  franjevca“  u franjevački habit.  Sve je to stavio na brežuljak kod oltara Majke Božje Karmelske.  

 

Nakon što su prvopričesnici predstavili sve četiri adventske svijeće:radilicu, moliteljicu,  dobročiniteljicu i razveseliteljicu,  postavili su od podnožje brežuljka do vrha svaku svijeću na svoje mjesto. Potom je župnik, don Franjo Glasnović, zamolio da jedna od naših časnih sestara upali Prvu adventsku svijeću –jer je to upravo prigoda kada Papa  danas na Prvu nedjelju došašća otvara u Rimu Godinu posvećenog  života.   

 

Neka nas Isus čuva i neka ova prva svijeća radilica bude poticaj svima nama da nam je ovog došašća neminovno puno raditi kako bi stigli do svakog potrebnog brata i sestre i svi ovog Božića bili Bogu i Isusu draži.

Vaši budući prvopričesnici.


 

 

 

ĐAKONSKO REĐENJE FRA LAZARA (IVICE) PERICE U SPLITU 23. 11. 2014,

 

 

Na svetkovinu Krista Kralja u nedjelju 23. studenog, predvodeći euharistijsko slavlje u prepunoj katedrali sv. Dujma u Splitu, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić zaredio je za đakone petoricu bogoslova, među njima je zaređen i naš mještanin fra Lazar (Ivica) Perica.

Na sv. Misi i slavlju ređenja sudjelovali su uz njegovu obitelj, rodbinu i župnik don Franjo te nekolicina vjernika iz Vodica.

 

 

Našem Fra Lazaru od srca čestitamo i želimo obilje Božjeg blagoslova i milosti na putu prema svećeništvu. Neka dobri Bog djelo koje je započeo po đakonskom ređenju dovrši i prati u svećeništvu.

 

foto Splitsko-makarska nadbiskupija i Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja

 

http://www.nadbiskupija-split.

 

http://www.franjevci-split

 

 

MOLITVENO BDIJENJE UOČI SVETKIVINE SVIH SVETIH I "NOČ OTVORENIH VRATA CRKVI" U VODICAMA 31. 10. 2014.

 

Uoči svetkovine Svih svetih, u petak, 31. 10. 2014. godine u župnoj crkvi sv. Križa u Vodicama održano je molitveno bdijenje pod nazivom "Noć otvorenih vrata crkvi". 

 

 

Molitvenim bdijenjem se, na inicijativu mladih vjernika Grada Vodica, željela naglasiti važnost svetkovine Svih svetih, te vratiti punina kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih. Organizaciju Noći otvorenih crkvi u Hrvatskoj potaknula je Udruga Misijska Europska Katolička Inicijativa "Kristov stol" iz Zagreba.

 

Program je započeo molitvom Gospine krunice u 17.30 sati i nastavio se Svetom misom u 18.00 sati. U zajedništvu s našim župnikom don Franjom Glasnovićem i časnim sestrama od 20.30 sati molili smo molitvu Crkve - Božanski časoslov (prvu večernju svetkovine Svih svetih), te slušali čitanja o svetosti.

 

Program se nastavio Euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i meditacijama uz sudjelovanje zbora mladih "Fides et Vita". U goste su nam stigli i mladi iz Župe Njivice, Šibenik, na čelu sa svojim župnikom vlč. Olegom Petrovićem koji je bio na raspolaganju svima koji su željeli pristupiti sakramentu pomirenja. Zajedno sa cijelom Crkvom, svetom, trpećom i putujućom razmatrali smo i promišljali o svetosti kroz blaženstva, uz slavljenje Boga pjesmom i zajedničkom molitvom. Na kraju smo pred Gospodina simbolično prinjeli 8 svijeća (osam Blaženstva) za sve skupine vjernika u našoj Župi.

 


 

Nakon molitvenog bdijenja u crkvi druženje se nastavilo u župnim prostorijama. Primijetio se lijep odaziv vjernika, te vjerujemo da će ovo bdijenje postati tradicionalno u našoj župi.

 

O svima nama ovisi koliko ćemo sami doprinijeti zajedništvu u vjeri s čitavom Crkvom. I na kraju zahvaljujemo se svima koji su sudjelovali u ovom bdijenju i nemojmo zaboraviti da smo svi pozvani na svetost.

 

Hodočašće i izlet u  HRVATSKO LURDSKO SVETIŠTE VEPRIC i  MAKARSKU 25. listopada 2014.

 

 

Gospođe  naše župe koje uređuju i čiste crkvu i ove godine su od strane župe Sv.Križa počašćene i nagrađene, ovoga puta, hodočašćem i izletom  u hrvatsko lurdsko svetište VEPRIC i Makarsku.

Prvo naše odredište bio je VEPRIC - Hrvatsko lurdsko svetište VEPRIC osnovao je 1908.g. biskup dr. Juraj Carić (1867-1921), koji je i pokopan u svetištu.
Smješteno je u skladnom prirodnom ambijentu, na obroncima šumovitog brežuljka.
Prirodna špilja i cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i potokom živo podsjeća na francuski Lurd u kojem se 1858. godine 18 puta Bernardici Soubirous ukazala Blažena Djevica Marija.
Na ulazu na centralni trg svetišta nalazi se kip anđela navještenja, nastajanja početka…- anđela Gabriela. Trg svetišta završava jednostavnim oltarom, smještenim u živopisnoj scenografiji - zelenila i sivila biokovskih stijena.
Centralno mjesto svetišta je špilja s Gospinim kipom i izvorom vode.

 Tu smo u spilji zapalili po svijeću Gospi u čast s nakanama svaki za svoje potrebe i pomolili se u obližnjoj kapeli zanimljiva interijera.
U ovom središtu podignuta je kapela sa sakristijom, oltar na trgu, ispovjedaonice, postaje križnog puta, dom za duhovne vježbe, staze za procesije. Podignuta je i nova kuća za potrebe svetišta i duhovne vježbe.

 

 

Obavili smo pobožnost Križnog puta po postajama koje su isklesane u kamenu, s nakanom  za sve naše obitelji.
Ispred spilje molili smo molitvu krunice na čast Gospi od Bezgrješnog začeća, te slavili euharistijsko slavlje koje je predvodio naš župnik don Franjo Glasnović.


 

U restoranu samog svetišta smo ručali, okrijepili se i otišli prema Makarskoj.

 

Dolaskom u Makarsku posjetili smo franjevački samostan u kojem je smješten Malakološki muzej, o njegovoj povijesti i onome što sadrži sve što sadrži  brižno nam je tumačila č. sestra  Edita.


 

Malakološki muzej utemeljio je teolog i prirodoznanstvenik dr. fra Jure Radić. Uz svesrdnu pomoć svog subrata bibličara mr. fra Franje Careva i još nekoliko franjevaca sustavno je sakupljao školjke iz hrvatskog priobalja, te je uspostavio suradnju i razmjenu s brojnim svjetskim muzejima, institutima i pojedincima. Uz podršku grada Makarske muzej je otvoren za javnost 1963. g. u prostorijama franjevačkog samostana (16. st.).

U stalnom izložbenom postavu je oko 3 000 primjeraka ljuštura razvrstanih prema geografskoj rasprostranjenosti te paleontološka zbirka fosilnih avertebrata (beskralježnjaka) u kojoj su fosili većim dijelom s područja Dalmacije, a manjim dijelom iz inozemstva. Starost fosila kreće se od trijasa do novijih razdoblja. Glavninu muzejskog fundusa čini zbirka ljuštura morskih mekušaca Jadranskog i svjetskih mora koja sadržava ljušture vrsta. Uz to, može se razgledati i zbirka živog autohtonog bilja. Malakološki muzej dio je Instituta "Planina i more", koji proučava floru i faunu Biokova i Jadranskog mora.

 

U Makarskoj smo posjetili Makarsku konkatedralu (zborna crkva) sv. Marka evanđelista drugostolna je crkva Splitsko-makarske nadbiskupije.
U Katedrali nas je    srdačno dočekao ž. vikar don Ante Žderić.  te nam iznio kratku  povijest gradnje crkve.

 

 

Katedrala  se nalazi na vrhu Kačićevog trga. Sagrađena je u baroknom stilu. Gradnja ove konkatedrale, bivše stolne crkve makarskih biskupa počela je 1700. godine na inicijativu makarskog biskupa Nikole Bijankovića, no nažalost nikada nije u potpunosti dovršena. Godine 1756. posvetio ju je makarski biskup Stjepan Blašković.


 

Na ulazu u konkatedralu s desne se strane nalazi oltar u kojemu se čuvaju kosti sv. Klementa, zaštitnika grada Makarske i Makarske biskupije. Kosti ovog sveca dovezene su iz rimskih katakombi 1725. godine. S lijeve strane nalazi se oltar Majke Božje, a nad njim jedan mali oltar Gospe od ružarija . U drvu oslikana Djevica s djetetom rad je bizantske škole. Taj mali oltar, prema pričanju mještana, sagrađen je za vrijeme kuge 1815. godine. Drugi oltar na lijevoj strani jest oltar sv. Križa. On predstavlja kalvariju, a kipovi su u drvu prirodne veličine.
Konkatedrala je bila znatno oštećena za vrijeme velikog potresa 1962. godine, te su obnovom unutarnjega djela crkve napravljene stanovite promjene. Glavni oltar je premješten u pokrajnu kapelicu presvetog sakramenta, gdje je bio na početku. Taj najljepši oltar djelo je venecijanskih majstora.

 

Na sunčanoj obali Makarske uz kavu i kratki odmor uputili smo se prema Vodicama.

 

 

Nakon ovako bogatog iskustva i saznanja o povijesti kako daljnje tako i nama bliske, napunjeni duhom i zahvale Bogu za sve one koji su sačuvali  temelje hrvatskog kulturnog  identiteta koja je prožeta kršćanstvom, krenuli smo prema Vodicama s ozračjem na licu zahvalni dragom Bogu i župniku da nam je omogućen ovaj prekrasan izlet.

 

   sudionica hodočašća

 

IZVANREDNA SINODA O OBITELJI

„ŠTO JE SINODA?“
Prilog Radio Vatikana u povodu III. izvanredne biskupske sinode, koja je se održava u Vatikanu od 5. do 19. listopada VIŠE...

Vatikan, 7. listopad 2014.

„ŠTO JE SINODA?“
Prilog Radio Vatikana u povodu III. izvanredne biskupske sinode, koja je se održava u Vatikanu od 5. do 19. listopada

Ovih se tjedana, sve više govori o sinodi biskupa koja je 5. listopada započela s radom. Nekako smo u ovom digitalnom dobu, skloni usvojiti neke pojmove bez potrebne jasnoće i određenja, pa je dobro da naši slušatelji budu o tom upoznati barem u glavnim crtama.

Što je sinoda? Riječ sinoda je grčkoga podrijetla a znači: hoditi zajedno. Biskupska sinoda je – možemo kazati – susret svih biskupa svijeta koji se u duhu kolegijalnosti okupljaju oko rimskoga biskupa (papa), kako bi promišljali o temama važnima za cijelu Crkvu.

Sinoda može biti redovita ili izvanredna; redovita se održava u unaprijed planiranim vremenskim razmacima, dok se izvanredna sinoda – kao što je ova koja je upravo u tijeku – održava kako bi se promišljalo i raspravljalo o temama čije je rješavanje urgentno (hitno). Ova sinoda, koja će trajati do 19. listopada, usredotočena je na Pastoralne izazove obitelji u kontekstu evangelizacije.

Biskupi kao predstavnici svih regija svijeta, s Papom i jedni s drugima, dijele svoje perspektive i iskustva vlastitoga naroda. Na ovoj sinodi sudjeluje 36 predstavnika obitelji s Afričkoga kontinenta, 38 predstavnika obitelji iz Američkoga kontinenta, 29 predstavnika dolazi iz Azije, 78 članova predstavlja obitelji iz Europe i iz vatikanskih dikasterija, te četiri predstavnika zastupaju obitelji iz Oceanije. Osim samih biskupa, u radu sinode sudjeluju bračni parovi, stručnjaci za posebna područja, te slušači i delegati.

O samom tijeku sinode, važno je istaknuti kako nije riječ o postizanju političke suglasnosti, jer sinoda ne funkcionira na način parlamenta i nema njegovu svrhu. Ona radije predstavlja osluškivanje svih sudionika, te podjelu informacija, savjeta i gledišta, nakon čega će Sveti Otac, zajedno s biskupima, odrediti smjer koji odgovara stvarnostima čitave Crkve.

Nakon završetka ove izvanredne sinode, biskupi će se vratiti u svoju biskupiju te će sa svojim zajednicama razmišljati o problemima i izazovima na vlastitom području. U Rim će se vratiti na sljedeću sinodu, 2015. godine. Po zaključenju te sinode, biskupi će Svetom Ocu očitovati svoje preporuke. Papa Franjo će naposljetku vrjednovati njihove prijedloge i donijeti odluke o usmjerenju i vođenju Sveopće crkve… Ovom prigodom vas, dragi slušatelji, pozivamo da se – zajedno sa Svetim Ocem i sinodskim ocima – molite za rad sinode. Neka Duh Sveti upravlja našim pastirima!

(kta/rv)

 

RAZJAŠNJENJE VEZANO UZ " PRVE VODIČKE BAKANALIJE" rujan 2014.

"Od idola se obratiste k Bogu da biste služili Bogu živomu i istinitomu (1 Sol 1, 9)" VIŠE...

"Od idola se obratiste k Bogu da biste služili Bogu živomu i istinitomu (1 Sol 1, 9)"

 

Na gradskom portalu ovih dana pročitao sam najavu: Sve spremno za prve vodičke Bakanalije
„Samo tjedan dana dijeli nas od vrhunskog kulturnog i zabavnog događaja na arheološkom lokalitetu Velika Mrdakovica. U autentičnom okruženju nekadašnjeg naselja Arauzone oživjet će rimska mitologija, rituali i način života jednog izgubljenog vremena.“

 

U promotivnom letku o ovome piše:  
„Na arheološkom lokalitetu Velika Mrdakovica, na mjestu na kojem se nalazi rimska cisterna iz 1.-2. st. poslije Krista po prvi ćemo puta upriličiti događaj rimskih bakanalija posvećenih grčko – rim­skom bogu Dionizu i njegovom daru čovječanstvu – vinu, uz veselu i glasnu procesiju njegovih adorantica i razdraganog puka na čelu sa svećenikom. Uz ritual posvećivanja mladoga vina i vinograda održat će se sajam meda, namirnice koja je također Dionizov pok­lon svima nama.“

DIONIZOVA POVORKA - glavna cesta za Veliku Mrdakovicu svečana povorka sa svećenikom i Dionizovim atributima na čelu povorke. Zaustavljanje u vinogradima i ritualno posvećivanje trso­va, uz ples i pjesmu Dionizovih adorantica
Zaustavljanje kod žrtvene vatre i prinošenje na svetu vatru kolača zvanih liba – medenjaci.“
           

Ne ulazeći u nakanu i namjeru organizatora, poštujući slobodu u izboru i pripremi, kulturnih i zabavnih događaja, budući se ovdje radi i o religioznoj domeni – rimska mitologija i bog Dioniz (Bakus) - koja se   dotiče i kultno-ritualnih događaja i osoba – svećenik, adorantice, posvećenje, žrtvena vatra i prinošenje žrtve, kao katolički svećenik, župnik i pastir kome je povjerena duhovna briga i vodstvo vjernika ove župe i grada,  ujedno kao teolog koji promišlja o teološkoj i religioznoj stvarnosti, dužan sam i odgovoran ukazati i upozoriti kršćane i vjernike da ovakva događanja koja u sebi imaju i religioznu i kultnu dimenziju, u ovom slučaju vezanu uz poganske bogove i  rituale,  za kršćanske vjernike nisu bezazlena i zabavna.
           

Napominjem:
Kršćanski vjernici koji u svojoj vjeri ispovijedaju i slave Boga Isusa Krista,  žive i djeluju po Božjim zapovijedima, znaju i uvijek i u svim situacijama trebaju toga biti svjesni i imati na umu, da je prva i temeljna zapovijed: Vjera u jednog Boga: „Ja sam Gospodin Bog tvoj i nemaj drugih bogova osim mene.“

 

Katekizam Katoličke Crkve upozorava vjernike da uvijek paze da ne upadnu u idolatriju i ne slave i časte, bilo kojim činom, krive i lažne bogove i tako upadnu u grijeh protiv bogoštovlja.     

 

Sv. Mihovil – „Tko je kao Bog“ nas na to stalno poziva i upozorava.

 

don Franjo Glasnović

 

 

OSVRT NA S. TERESU FORCADES I NJEZIN POSJET ŠIBENIKU (09. 09. 2014. )

„Za slobodu nas Krist oslobodi“ (Gal 5, 1)
Ne upadajmo u ropstvo grijeha, osude, osuđivanja i krivih interpretacija

Od starih Latina, vjerujem svi možemo naučiti: „Repetitio mater studiorum est “ (ponavljanje je majka znaja) I ako sam u jednom svom osvrtu, dijelom o ovome pisao, smatram da bi to i ovdje trebalo ponoviti, kako bi iz toga ponovno, oni koji to hoće, mogli naučiti.


Stari indijanski narodi bili su mudri i pametni te su nam iz svoga izobilja mudrosti ostavili mudre izreke koje se odnose na čovjeka i njegov život. Ovdje donosimo jednu njihovu izreku: „Da bi mogao donijeti ispravan sud o nekome i procijenio ga moraš hodati u njegovim mokasinama mjesec dana."


Biblija (Božja riječ) sveta knjiga Židova i kršćana, koju poznaju i prihvaćaju i drugi ljudi dobre volje upozorava nas o opasnosti predrasuda, krivih sudova i interpretacija koji dovode do krivih mišljenja, zaključaka i osuda. O tome nam najbolje svjedoče evanđelja.

 

Lako je osuditi drugoga, donijeti krivi sud o njemu i interpretirati ga iz svoga kuta i perspektive, no je li to dobro, točno i istinito, pridonosili li to izgradnji ili pak narušava čovjeka i odnose među ljudima kao da mnoge danas nije briga, stoga je sve manje odgovornosti za izgovorenu riječ te uslijed toga u javnom, političkom i medijskom prostoru sve je više generaliziranja, krivih, neistinitih, ponekad i zlonamjernih interpretacija za koje nitko ne preuzima odgovornost i ne odgovara.
           

Svjedoci smo da se u našem društvu, posebno je to vidljivo u medijima (kolumne, komentari, tekstovi I portali,), na  društvenim mrežama i u nastupima, svakodnevno donose „same interpretacije" pogleda na stanje i društvo u kojem živimo. U svojoj knjizi: Nevjera i vjera u četiri oka, Maske bogova u svijetlu vječne mladosti Božjeg lica, Glas Koncila, Zagreb 2012. prof. Tonči Matulić s pravom o ovom fenomenu piše:


Da je sve istodobno postalo dijete i prljava voda pogoduje samo interpretacijama. (...) Interpretacija je postala sve i sve je isporučeno na milosti nemilost političkim, stranačkim, sektaškim i ideološkim interpretacijama. (...) Neprekinute interpretacije samoobmanutih interpretatora služe dvjema glavnim svrhama koje ovise o osobama i okolnostima. Prva svrha jest dnevnopolitička manipulacija radi zavaravanja političkoga protivnika, pa ako ustreba, sve do njegove moralne diskvalifikacije. Ta vještina nije nova, nego je stara koliko i javna politika. (...) Druga svrha je (ne)svjesno pokazivanje solipsističke elokvencije i erudicije s mnoštvom ispraznih riječi i fraza koje ne kažu ama baš ništa o samoj stvari, nego samo sve kažu o onome tko govori - ljubim svoju sliku." (str. 62-64.)


Ovih dana u Šibeniku i na FALIŠ-u je gostovala benediktinska redovnica iz Barcelone s. Teresa Forcades. Najavu njezina gostovanja i sudjelovanja na Festivalu, boravak u Šibeniku, susrete s ljudima, njezina stajališta, razmišljanja, predavanje i intervjue za elektroničke i tiskane medije, mnogi koji su sve to pratili i bili uključeni: najavili su, doživjeli su, čuli, interpretirali i komentirali na svoj način.   


Što je tu istina, tko je u pravu, čije su interpretacije točne, je li se iza svega ovoga kriju manipulacije i nepoštene nakane ili se istinski nastojalo ostvariti susret i dijalog,???


Tko je sestra Teresa Forcades? Može li netko u Hrvatskoj sa sigurnošću, istinito, bez krivih sudova i interpretacija odgovoriti na ovo pitanje? 

 

Je li se netko zapitao, s druge strane, zna li sestra Teresa  što je Hrvatska i prilike u njoj?. Poznaje li dovoljno  stanje u društvu i Crkvi u Hrvatskoj. Poznaje li ono što su hrvatski narod, društvo i Crkva prošli u komunizmu,  domovinskom ratu i tranziciji, te ono što  i kako danas žive?. Razumjeli li  povijesne okolnosti, prošlost  i probleme u Hrvatskoj koji još i danas iz toga proizlaze i nisu prevladani i riješeni? Je li Hrvatska „ljevica“ i „desnica“ ono što je lijevi i desni politički i ideološki spektar u svijetu, Europi i Španjolskoj?  Ovo se ne smije zanemariti i izostaviti ako se o njoj želi raspravljati.


Je li moguće "odvojiti" Teresu Forcades na kako je neki prikazuju:  „ljevičarku“, „ikonu europske ljevice“ „feministkinju“  „radikalnu kritičarku kapitalizma“ „zagovarateljicu na neovisnost Katalonije, „pobornicu propitivanja katoličkog nauka u područjima morala – pobačaj, spolnosti (homoseksualnost) i dogmatskog područja – uloga žene u Crkvi“ i nju kao ženu,  katolkinju, sestru redovnicu sa redovničkim zavjetima i pravilima, teologinju koja  nastoji pojašnjavati i propitivati teološki nauk, ujedno ostajući vjerna dužnosti poslušnosti Crkvenom učiteljstvu u pitanjima vjere i morala kako je i sama izrekla:  „Katolička Crkva, za razliku od drugih Crkvi, ima i naučiteljsku funkciju kojoj je na čelu papa, odgovoran za osiguravanje autentičnosti tumačenja i primjene poruka Svetog pisma. Tu funkciju treba poštovati svaki kršteni katolik, a posebno teolozi….“?

 

Može li i smije li ona ovako i na ovakav način govoriti? Tko joj to smije dopustiti i dozvoliti, a tko joj to može i treba zabraniti?

Tko od nas na ova pitanja može odgovoriti?

 

Na ova pitanja u svome životu, pretpostavljam, svakoga dana u svojoj savjesti, odgovara Teresa Forcades, a vjerojatno su s ovim upoznati i o ovome vode računa  njezini redovnički poglavari i Učiteljstvo Crkve koje ima ulogu čuvati cjeloviti  katolički poklad vjere i morala.

 

Što je u Šibeniku i za posjeta Hrvatskoj rekla Teresa Forcades? Neki su kao što sam prethodno kazao to mogli vidjeti i čuti u medijima te čitati u novinama i na portalima,. Drugi su to doživjeli u osobnom susretu s njom i čuli na njezinu predavanju.  Za jedne su njezina stajališta „lijeva i radikalna“ – odnos prema kapitalizmu i teologija oslobođenja, za druge su „liberalna“  te „protivna i suprotna učenjima Katoličke crkve“ – odnos prema moralnim i dogmatskim pitanjima.

 

Što će nakon njezina odlaska od njezinih riječi ostati?  Hoće li se s njezinim izjavama i stajalištima netko složiti ili odbaciti ih, ovisiti će prvenstveno od svakoga pojedinca, njegova uvjerenja i savjesti.  

 

Na završetku Fališa sestra Teresa je imala predavanje pod nazivom: „Etika i kapitalizam“ to je ono što je  napisano i može se vidjeti na španjolskom jeziku.

 

Kako sam i osobno bio dionikom susreta sa sestrom Teresom Forcades za posjeta Šibeniku i razgovora s njom, ujedno i sudionik dijaloških i pluralističkih raspravama na Fališu koje su se vodile nakon nekih predavanja koja su bila tematski vezana na odnose prema religiji i Crkvi,  vođen kršćanskom ljubavlju i poštovanjem prema svakoj ljudskoj osobi,  u ovom slučaju  katoličke redovnice,  svojom savješću i intelektualnim poštenjem,  smatrao sam ovdje  iznijeti ovaj svoj osvrt (neki će i ovo vidjeti kao jednu od interpretacija – stavljam svakome na izbor i slobodu.)

 

Na kraju ću završiti na tragu sestre Terese.  Prema kršćanskoj tradiciji, iz koje oboje dolazimo, dodao bih i Božjoj objavi i Pismu, koje držim svetim i nadahnutim, čovjek je stvoren na sliku Božju i ima nepovredivo ljudsko dostojanstvo koje treba uvijek poštivati i braniti.

 

Sloboda, dostojanstvo i ljubav su čovjekov najveći dar koji proizlaze iz Presvetog Trojstva na čiju smo sliku stvoreni.

 

Sestra Teresa je govoreći u svome predavanju o slobodi spomenula tri citata slobode:  „Moja sloboda završava, tamo gdje počinje sloboda drugoga“,  „Neću biti slobodna dok svi ne budu slobodni“ – anarhistički pojam slobode, te na kraju citat Rose Luxemburg,“Sloboda je sloboda drugoga da misli drugačije“.

 

I ako je spomenula da postoji, poštujući njezino pravo i slobodu, trebalo bi nju pitati zašto nije spomenula i kršćanski pojam slobode.

 

Nadam se da će sestra Teresa poštivati i moju slobodu i dopustiti mi da ovdje na kraju spomenem i kršćanski pojam slobode.

 

Kršćanska  sloboda  u isto vrijeme je sloboda  od zakona i sloboda za Krista,   a konkretno se  očituje i živi u kršćanskom životu kao: sloboda od grijeha za milost; sloboda od smrti za život i sloboda od tijela za život po Duhu.

 

Vođen i nadahnut slobodom u Kristu, uvijek ću nastojati „ljubiti Krista u bratu čovjeku“.  Poštivati njegov život i ljudsko dostojanstvo od prirodnog začeća do naravne smrti i uvažavati njegovu različitost.

 

Pokazivati mu ljubav služeći u Crkvi prema evanđeoskom načelu: „što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće“.(Mt 25.40)

 

Izgrađivati Božje kraljevstvo ljubavi, istine, mira i pravde i tako s drugim ljudima -  kako je davno to naglasio, na Fališu nekoliko puta spomenuti,  naš cjenjeni i ugledni  redovnik, svećenik i teolog, blage uspomene, Janko Šagi Bunić - ići „prema civilizaciji ljubavi“.

 

don Franjo Glasnović

 

 

 

Zaziv Duha Sv. na početku nove školske godine 2014./2015.

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna, započeli smo još jednu nastavnu i vjeronaučnu godinu. Naši školarci, nakon ljetnih praznika, opet su se okupili u školi gdje je prvog nastavnog dana održan tek razredni sat.

 

Predvođeni svojim razrednicima , učenici su upoznati za temeljnim informacijama važnim za uspješan početak nove školske godine, rasporedom sati itd.
Nakon razrednog sata, krenuli smo prema župnoj crkvi. Šarolika zajednica sastavljena jednako od osmaša, sedmaša kao i od mlađih vjeroučenika, osjetila je potrebu doći i reći: "Bože pomozi, Bože blagoslovi!"

 

Nakon što su sedmašice Marija i Marta molile himnu Zaziv Duha Svetoga, Župnik nam je uputio poticajnu riječ. Predstavnici vjeroučenika, roditelja, nastavnika, vjeroučitelja uputili su Bogu u molitvi vjernika zazive i prošnje svih nas. Moili su da imamo pouzdanje u Gospodina i kad se bojimo, i kad je teško, da roditeljima i nastavnicima Bog dade duha strpljivost i odgovornosti u tako važnoj zadaći kakva je formiranje djece u cjelovitu ličnost...

 

Ovo bogoslužje Riječi zaključeno je blagoslovom i pjesmom.
Svim našim učenicima, vjeroučenicima, profesorima, Ravnatelju i djelatnicima škole kao i roditeljima i obiteljima želimo da svatko sa svoje strane odgovorno radi na dobru naše djece, na njihovom cjelokupnom boljitku i rastu u mudrosti, razumu, duhovnosti i ljubavi prema Bogu i čovjeku.

 

vj. Valerija B.

 

 

 

 

ZAHVALNICA ZA KRAJ ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE

Ovaj posljednji tjedan školske godine 2013./2014. mogli bi smo nazvati i Tjedan zahvaljivanja Bogu. Naime, naša školska djeca tijekom tjedna zahvaljuju Bogu za još jedan kraj još jedne etape njihovog životnog, duhovnog i svekolikog drugog rasta i napretka.
Počelo je s našim krizmanicima, osmašima, koji su u ponedjeljak 9. lipnja sudjelovali u večernjoj svetoj misi. Molili su Gospodina kroz pokajnički čin da im oprosti grješke i propuste na trostrukom planu: odnosa s Bogom, bližnjim i sobom

 


 

U molitvi vjernika spomenuli su se svih, prijatelja, učitelja, vjeroučitelja, Ravnatelja škole, zahvalivši pri tom na svemu dobrom, plemenitom i korisnom što su dobili njihovim posredovanjem znanja, svjedočenja života. Jedna osmašica, u ime svih, retrospektivno je prošla cjelokupno školovanje počev od prvog razreda osnovne škole kada su došli još mali i zaplašeni s prevelikim torbama  u ozbiljnu i zahtjevnu školu, preko prvopričesničke dobi kada su još uvijek mali i nevini, iako nešto stariji, u čistini duha bili živo svetohranište Božje pristupivši oltaru Tijela i Krvi Kristove , pa sve do pubertetskih godina kada je učiti zamjetno teže, ali su zato i pobjede daleko veće i slađe…

 

 

U srijedu, 11. lipnja vjeroučitelj Dinko doveo je u crkvu naše najmlađe vjeroučenike koji su u pozornosti duha zahvaćeni ozračjem svetog crkvenog prostora zahvalili Gospodinu za prvi prijeđeni korak na putu svojeg odgoja i obrazovanja.
U četvrtak, 12. lipnja vjeroučiteljice Valerija i Marija te dio školskog osoblja došao je u crkvu popraćen veseljem tolikih naših vjeroučenika u dobi od 5. pa do 7. razreda. I oni su Bogu izrekli „Oprosti nam“ i „Hvala Ti“….
Na sam zadnji dan školske i vjeronaučne godine Bogu će zahvaliti naši četvrtaši…
Raznolikost školskog rasporeda i smjena stavila nas je već i prošle godine, a ove poglavito pred situaciju da je jednostavno nemoguće organizirati jedan jedinstveni Te Deum, tj. Zahvalno bogoslužje za naše vjeroučenike i nastavnike pa smo se na jedan način raslojili u nekoliko manjih zajednica koje su lijepo i pobožno zahvalile Bogu i preporučile da ih prati i tijekom praznika.
Izgleda ćemo , poučeni ovim iskustvom , morati planirati dogodine dva Te Deuma u terminu večernje svete mise i to za mlađe i starije vjeroučenike…
Kakogod bilo , možemo reći da su naši vjeroučenici u većini osjetili da je potrebno doći u crkvu i da je potrebno Bogu zahvaliti i to su i učinili posvjedočivši tako svoje kršćansko opredjeljenje.
Dok im želimo vesele  i bezbrižne šk. Praznike, poručujemo im i ovoga puta: ljeti imate više vremena za sebe, a onda i za svoj duhovni život, i za Boga.
Ljeti ne prestajemo biti ljudi, a onda ni kršćani. Budite i ljeti kršćani nedjeljne mise.
Svima vam želim blagoslov odmora kojega ste marljivim radom i zaslužili.

Vjerouč. Valerija Buha

 

Župna crkva Našašća sv. Križa u Vodicama upisana u Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske 9. 06.2014.

Ministarstvo kulture RH, temeljem rješenja od 27. svibnja 2014. godine, upisalo je župnu crlvu Našašća sv. Križa u Vodicama sagrađenu na k.č. zgr. 218 i 219 (zk.ul.62) k.o. Vodice u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske - Listu zaštićenih kulturnih

dobara.

 

Uz Crkvu sv. Križa na straom groblju u Vodicama iz 1402 (upisana u registar 09 srpnja 2010) i crkvu sv. Ivana u Pišći iz 1445. (upisana u tegistra 10.10. 2011) župna crkva Našašća sv. Križa u Vodicama treća je crkva koja je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske - Listu zaštićenih kulturnih dobara.

Bogata i vrijedna stoljetna sakralna i kulturna baština naše župe i Grada koja je sada i zaštičena, sve nas obvezuje da se o njoj odgovorno i prikladno brinemo, te nastoijimo na sve načine je čuvati i obnavljati, kako bi je mogli predati i ostaviti budućim naraštajima.

 

 

ZBOR MLADIH ŽUPE VODICE NA HODOČAŠĆU I IZLETU U ZADAR 7. 6.

Kao poklon za naš trud župnik nas je počastio izletom u Zadar. U 8:00 sastali smo se na autobusnom kolodvoru i uputili se prema Zadru. Pomolili smo se na početku puta da nas štiti ruka naše Majke i sv. Nikole putnika.

 

Prvo što smo posjetili bila je crkva sv.Šime. Na glavnom oltaru crkve nalazi se škrinja u kojoj se nalazi tijelo sv.Šimuna, zadarskog sveca zaštitnika. Tijelo nismo vidjeli jer se škrinja na dan sv.Šimuna (8. Listopada) i prilikom posebnih crkvenih svečanosti otvara za građane, ali bez obzira na to dovoljan je bio i sam dodir sa škrinjom. Na prednjoj strani škrinje su tri odovojena prizora. U sredini je Prikazanje u Hramu, s ljeve strane je prizor u kojem redovnici iskapaju skriveno svečevo tijelo,a sa desne strane je prizor ulaska kralja Ludovika I. u Zadar. Na izlazu iz crkve uzeli smo pamuk sv. Šime koji služi za bolje zdravlje tijekom iduće godine.

 

 

Kad nam se pridružila naša Kate, otišli smo u katedralu sv. Stošije( Anastazije). U katedrali smo se pomolili, zapjevali i napravili malo razgledavanje. Sad dolazi najzanimljiviji dio, ZLATO I SREBRO ZADRA! Muzej se nalazi u sklopu ženskog benediktinskog samostana sv.Marije. Ovo neprocjenjivo blago (relikvije,kaleže,slike,skulpture iz 8-18. st) su kako tijekom stoljeća tako i za vrijeme Domovinskog rata sačuvale sestre benediktinke, a neki su izlošci i djelo njihovih ruku. Osobita zanimljivost izloženih predmeta je u tome što su oni velikim dijelom rad poznatih i nepoznatih autora povezani uz Zadar i zadarsko područje. Zapjevali smo zajedno sa sestrom benediktinkom, jer kakav bi mi to crkveni zbor bili da ne zahvalimo Gospodinu sa jednom pjesmom?!

 

 

Prošetali smo rivom, posjetili morske orgulje i slikali se kod „pozdrava suncu“.

 

 

Župnik se za sve pobrinuo, pa tako i za ručak. Nakon ručka krenuli smo kući, ali smo malo zastali u sv. Nediljici, a kako neki od nas nikad nisu bili u Pirovcu tako nas je župnik počastio pićem na rivi. Hvala Gospodinu na našem župniku koji vodi brigu o nama mladima i o našoj župi. Hvala vama župniče na ovom lipom poklonu.

   

 

                                                                                                                Vaš zbor mladih Fides et vita!

 

DUHOVSKO BDIJENJE U VODICAMA 7. 06. 2014.

duh bdijenje 2014 1U subotu, 07. 06. u predvečerje Duhova, po sada već višegodišnjoj tradiciji ispred naše župne crkve okupio se jedan lijepi broj vjernika, te su zajedno sa Župnikom hodom s bakljama u rukama prošli ulicama Grada i pošli hodočasteći prema Okitu, gdje su sudjelujući u Duhovskom bdijenju, molitvi i pjesmi koju je svojim pjevanjem animirao zbor mladih iščekivali Duha Svetoga. Nakon toga uslijedila je Misa bdijenja svetkovine Duhova koju je, uz sudjelovanje don Ivana Čolaka, predvodio Župnik don Franjo Galasnović.

 

 

 

U večernjem hodočašću prema Okitu, u ozračju mira, dragom pogledu sa Gospina majčina lika, zajedništvu molitve, pjesme, meditacije...bilo je lijepo i radosno vidjeti mlade, djecu, i starije kako zajednički hodočaste i slave Gospodina u zajedništvu i snazi Duha Svetoga koji je Božjom milošću ispunio njihova srca.

 

 

Kako je lijepo znati da s Njime sve možemo. Prema tome kad nas zahvati i zarobi osjećaj manje vrijednosti, osjećaj nemoći pred izazovima života, obnovimo se u svojoj vjeri da baš tada možemo učiniti sve što je potrebno da pobijedimo sve zapreke jer u nama djeluje sila odozgor, snaga Duha Svetoga. To je skrivena snaga Božja koju ne koristimo dovoljno. Zamislimo čovjeka koji ide kroz život zatvorenim očima, a ima sposobnost vida. Međutim, dok su mu oči zatvorene, on je kao slijepac, ne vidi ništa. Potrebno je samo da otvori oči i život postaje posve drukčiji. Isto tako se i mi ponašamo i osjećamo se nemoćnim kad ne računamo na Duha snage koji u nama djeluje. Treba ga aktivirati svojom vjerom. Pred bilo kojim izazovom i poteškoćom, treba odmah u sebi aktivirati dar snage Duha Svetoga i poput Svetog Pavla reći sebi: “Sve mogu u Onome koji me jača“(Fil 4,13).
Neka nam Blažena Djevica Marija, Otkupiteljeva Majka i Majka Crkve, svojim zagovorom izmoli novo izlijevanje Duha Božjega na Crkvu i na svijet. Zajedno radosno kliknimo: Dođi Duše Sveti!

L.L.

 

 

Zbor župe Vodice gostovao u Vinjanima Gornjim 4. 06. 2014.

Na poziv župnika sv. Ante, Vinjani  Gornji, fra Denisa Šimunovića, radosno se odazvao cijeli zbor zajedno sa svojim župnikom i njegovom voditeljicom. Krenuli smo u srijedu 4. lipnja sa autobusne stanice. Nakon molitve i pozdrava našoj Gospi od Okita, u dobrom raspoloženju stigli smo u Imotski, gdje nas je ljubazno dočekao gvardijan samostana sv. Franje fra Kristijan Stipanović. U samostanu smo imali priliku razgledati muzejski prostor s bogatim arhivom raznih povijesno vrijednih predmeta iz ilirskikog i rimskog vremenskog razdoblja, arheološkog lokaliteta u blizini Imotskog. U ugodnoj hladovini samostanskog dvorišta, lijepo uređenom vrtnom prostoru, osvježili smo se i zahvalili fra Kristijanu. A kako drugo nego pjesmom. 

Nakon kraćeg odmora, krenuli smo prema crkvi sv. Ante u Vinjanima Gornjim. U 18.30 sati molili smo zajedno sa župljanima krunicu Božanskog milosrđa i devetnicu sv. Anti. S uvodnom pjesmom „O sveče veliki“ za koju je aranžman napisala naša voditeljica zbora s. Lidija Grgat, započeli smo misu koju je predvodio naš župnik don Franjo Glasnović, uz koncelebraciju fra Jakova Udovičića  i fra Denisa Šimunovića. Naš zbor pratio je misno slavlje, svojim skladnim, lijepim i uvježbanim glasovima. Nismo došli praznih ruku, za to se pobrinuo naš Jole. Darovao je župniku fra Denisu, Branimirov križ, koji je sam izradio i sadnicu masline. Na kraju je gorljivo, iz srca i duše izrecitirao jednu svoju pjesmu.


Poslije svečanog misnog blagoslova slijedio je koncert našeg zbora, gdje je otpjevao nekoliko svojih-izvorno pučkih napjeva koji se pjevaju tokom crkvene liturgijske godine. Oduševljenje  prisutnih vjernika,pjevače je popratilo jakim pljeskom, sto je samo potvrda kvalitete i mogućnosti našeg zbora. Nakon mise, naši vrijedni domaćini su nas lijepo ugostili u prostoru župe, gdje smo se nastavili družiti. Našoj sreći nije bilo kraja kada nas je pohvalila i naša voditeljica s. Lidija. Isplatio se sav trud i vježbanje. Ovaj susret svima će nam ostati u lijepom sjećanju, zahvaljujući našoj voditeljici s. Lidiji, župniku don Franji i našim dragim domaćinima.

Višnja i Đurđica

/Foto: Župa Vinjani/

 

SUSRET MINISTRANATA ŽUPE LJUBITOVICA I VODICE

Nakon otkazivanja biskupijskog susreta ministranata, koji se je trebao održati 24. 05. 2014.za koji su se pripremali ministranti župa Ljubitovice i Vodice, dogovorom župnika don Ivana Solde i don Franje Glasnovića, dogovoren je  i upriličen susret ministranata  iz navedenih župa.

 

 

Susret je održan u župi Ljubitovica, u subotu 31. 05. 2014., na blagdan Pohoda BDM. Na susretu su uz župnike don Ivana i don Franju, sudjelovali 15 ministranata iz Vodica i 10 ministranata iz Ljubitovice.

 

Na putu prema Ljubitovici, ministranti iz Vodica, zajedno sa župnikom i župnim suradnicima Ivicom Strikomanom i Goranom Babićem, posjetili su biskupijsko Marijansko svetište u Vrpolju u kojem su nakratko stali i pomolile se.

 

 

Susret ministranata započeo je pohodom župnoj crkvi sv. Katarine, u kojoj je župnik don Ivan  Soldo, nazočnim ministrantima i gostima iz Vodica kratko iznio povijest župe i crkve.

 


 

Središnji dio susret bio je u kapeli sv. Ante gdje su ministranti sudjelovali na svetoj misi koju je predvodio Vodički župnik don Franjo uz koncelebraciju don Ivana Solde.

U propovijedi upečenoj ministrantima don Franjo je naglasio važnost susreta, povezujući to sa blagdanom Pohoda BDM. u kojem se slavi susret dviju žena, Blažene Djevice Marije i sv. Elizabet,e koje su u međusobnom susretu podijelile radost zbog onoga što im je učinio Gospodin. Don Franjo je nadalje pozvao ministrante da radosno i sretno ostvaruju svoje susrete s Gospodinom na koje dolaze služeći kod sv. Mise, kao i one koje imaju međusobno i sa drugima, napose susrete sa drugim ministrantima.

 

 

Poslije sv. Mise uslijedio je natjecanje u nogometu i stolnom tenisu. Ovoga puta u nogometu je pobjedila i bila bolja ekipa ministranata, domaćina, župe Ljubitovica. Natjecanjima su se pridružili i župnici koji su rekreativno odigrali stolni tenis a don Franjo je sudjelovao i u nogometu.

 

 


 

Nakon natjecanja uslijedio je bratski susret za stolom uz gradele, pečeno meso i skokove, koje su pripremili i organizirali župnici sa suradnicima župa Ljubitovica i Vodice.

 

 

 

Obogaćeni ovim bratskim susretom ministranti su se rastali s dogovorom da se drugi puta nađu u Vodicama.

 

Radosno je bilo gledati naše ministrante kako se radosno druže i susreću međusobno okupljeni oko svoga Gospodina i nebeske majke Marije.

Ovakvi susreti najbolje pokazuju da nam je potrebno druženje i susretanje kako na župnoj tako i na biskupijskoj razini.

 

 

PRVOPRIČESNIČKO SLAVLJE 2014

Diljem lijepe naše Domovine u mjesecu svibnju koji je posvećen Blaženoj Djevici Mariji kraljici svibnja po našim župnim crkvama slavimo podjelu sakramenta Prve sv. Ispovijedi i Pričesti.  Najrascvjetaniji mjesec, koji je obojen raznovrsnijim bojama, pripada Onoj kojoj smo povjerili naše obitelji i koju nazivamo našom Odvjetnicom, koja nas vodi  k Isusu. Svoju dječicu, svoje najljepše cvijeće povjeravamo Njoj i molimo je da Ona našu djecu  stavi pod svoj plašt ljubavi  i očuva ih od Zloga. Kroz cijelu godinu pripreme za prvopričesničko slavlje u Godini evangelizacije naših obitelji vodio nas je logotip kojeg je izradio naš vrijedni Josip-Jole Mateša:Obitelj izvor života, radosti i budućnost Crkve i Hrvatske. U mjesecu listopadu hodočastili smo pješice od OŠ Vodice do Okita, zajedno sa župnikom i učiteljicama. U molitvenom ozračju župnik nas je sve blagoslovio i zaželio dobar početak u pripremi za naše prvopričesničko slavlje. Našoj Gospi preporučili smo sve naše obitelji i zamolili je da našim roditeljima da hrabrosti kako bi lakše nadvladali  sve bure, kiše i juga koji na manjkaju u našim Vodicama.

 


I došao je tjedan bliže pripreme za prvu sv. Ispovijed i Pričest. Kao i uvijek pobrinuo se naš Jole za  logotip u znaku svijeća i  na njima nalijepljena naljepnica u boji pod motom „U ime obitelji“. Svako dijete imalo je svoju svijeću. Sve svijeće je stavio oko krsnog studenca Višeslavove krstionice, jer smo po sakramentu sv. Krštenja postali djeca Božja i  velika Božja obitelj.  Želimo da nas cijela župska zajednica prati na našem rastu u vjeri i da zajedno budemo složni u ljubavi, kako bi zajedno bili jači. Cijeli tjedan smo sa našim roditeljima predmolili  sv. krunicu, pjevali preko sv. Mise pod vodstvom s. Lidije.


 

Na samom početku prvopričesničkog slavlja koje je bilo 18.svibnja u 8.30. sati, jedna mama je pozdravila djecu, roditelje i sve prisutne i naglasila: Naše današnje slavlje je u znaku obiteljske svijeće i složne obitelji koja se čvrsto drži za ruke. Želimo jutros svi zajedno moliti Isusa, da čuva na okupu sve naše obitelji. Želimo se svake nedjelje okupljati oko Isusa koji je naše svijetlo na našim životnim putevima. Želimo da nas on zagrije i čuva u svim teškoćama života. Neka vas draga naša djeco Isus koji je svijetlo svijeta, prati na vašem životnom putu. Naša Gospa sa Okita neka vas brani i čuva. Mi vaši roditelji obećavamo da ćemo biti uvijek s vama i da ćemo vam svijetliti svojim životom i dobrim primjerom, tako da se naše svjetlo vjere ne ugasi na ovim našim prostorima.


Za vrijeme prvopričesničkog slavlja prvopričesnici su pobožno molili, skladno pjevali i recitirali. Na kraju misnog slavlja, župnik don Franjo Glasnović, zahvalio je sestrama; Lidiji i Mariji na njihovom uloženom trudu  kako bi ovo slavlje bilo što ljepše   Nazočni roditelji  i prisutni su to popratili burnim pljeskom.

 


s. Marija

 

SHKM U DUBROVNIKU I DUBROVAČKOJ BISKUPIJI 26 I 27. 04. 2014.

Svake druge godine u Hrvatskoj se održava susret hrvatske katoličke mladeži. Prvi susret održao se 1996.godine u Splitu i još uvijek se mladi odazivaju na ovakve susrete, ali svake godine u sve većem broju i za to sam Bogu neizmjerno zahvalna.
Ove godine bio je red na Dubrovniku. Mladi iz Dubrovnika prethodne dvije godine pripremali su se za naš dolazak. Gledajući na cjelokupni dojam i organizaciju željela bih pohvaliti sve mlade iz dubrovačke biskupije jer su pokazali da se sve može organizirati u zajedništvu s Kristom, bez obzira na kišu koja cijeli dan nije prestajala padati. Na nogama starke,cipele,čizme; na glavama kese za smeće,kabanice; u rukama kišobrani; torbe na leđima ,nema osobe koja taj dan nije bila mokra. Nebo je bilo tmurno,ali naša srca bila su radosna i ispunjena,obojana veselim bojama baš kao i naše kabanice i kišobrani.
U taj tmurni grad donijeli smo sa sobom puno vedrine i veselja.  U 15 sati krenuli smo u procesiju ,od Straduna do Gruža. 35 000 mladih hoda kroz Dubrovnik noseći Kristov križ. Samo na tren zamislite tu sliku i ona će vam progovoriti više od tisuću napisanih riječi.
U 17 sati, na Gružu, započela je sv. misa, a kiša je i dalje padala. Osjećala sam da će nam Bog podariti kroz crne oblake i malo sunca. To se i dogodilo. Pred kraj mise,za vrijeme pretvorbe i sv. pričesti, sunce je probilo svoje zrake do nas. Riječima se ne može opisati osjenčaj kada čujete kako tisuće mladih slavi Gospodina,to se jednostavno mora doživjeti. Morate doživjeti  kako je to kad toliko mladih vodi i štiti ruka uskrslog i živog Krista. To je nešto predivno...

 

 

Poslije sv. mise mladi su se pošli prema župama,tako smo i mi napustili Dubrovnik i provozali se do kraja Pelješca u župu sv.Mihovila Viganj gdje su nas domaćini dočekali sa toplom hranom, toplim krevetom i naravno sa neizbježnim fenom za kosu da osušimo svoju mokru odjeću,al najbitnije, dočekali su nas sa otvorenim i uzbuđenim srcima.

 

 

Župa sv.Mihovila je mala župa i ima tri mjesta Kučište, Viganj i Lovište  u njoj je župnik don Ante Marković. S nama su u župi  bili smješteni  mladi iz Tisnog, Banjevaca i Marine. U nedjelju  smo imali  zajedničku misu, koju je predvodio don Ante,  a propovijedao je naš Župnik,  na kraju mise uslijedilo je predstavljanje župa..

 

 

Nakon ručka u obiteljima krenuli smo kući,ali naravno kad nam je Ston bio usput stali smo popiti piće,prošetati se zidinama ili samo baciti đir po mjestu. Sa pjesmom i molitvom u busu nastavili smo put prema Vodicama. Kako je velik naš Gospodin! Kako da Ga ne volim kad nam sve ovo pruža?

 


 

I za kraj samo bih htjela reći: slijedite Njegovu riječ! On zna gdje vas i zašto vodi!  On nas poziva na slobodu, a „Na slobodu pozvani“ ujedno je i bilo geslo SHKM u Dubrovniku od 26. do 27. travnja 2014.godine. Eto do sljedećeg susreta otvorimo naša srca Gospodinu i vidimo se 2017.godine u  Vukovaru!


 

Antonija Roca

 

Na Uskrsni ponedjeljak, 21. 04, kršteno 11 djece

Na Uskrsni ponedjeljak, 21. 04. na svečanoj sv. misi u 9 h u župnoj crkvi u Vodicama, uz sudjlovanje roditelja, kumova, obitelji, rodbine i mnogobrojnih članova župne zajednice kršteno je 11 djece.

Raduje što je ovoliko djece kršteno, no zabrinjava činjenica je da se i ove godine nastavlja negativni pokazatelj, te je do sada u župi više umrlih nego rođenih.

 

 

KRIŽNI PUT NA OKITU 30. 03.

Na četvrtu korizmenu nedjelju, od podnožja do vrha Okita, održan je u našoj župi tradicionalni križni put. U pobožnosti križnog puta, uz Žudije  koji su u  uniformama pratili Križ na cijelom križnom putu., sudjelovalo je tristotinjak vjernika i hodočasnika. Vjernicima naše župe i ove godine  pridružili su se vjernici iz Šibenika, župe Njivice koji su došli jednim autobusom zajedno sa župnikom don Olegom Petrovićem, te vjernici iz Zadra, Dikla i Kožina zajedno sa župnikom don Mladenom Kačanom.

 


 

Razmišljanja o postajama križnog puta ove godine bila su posvećena obitelji i obiteljskom životu. U „obiteljskom križnom putu“ razmišljalo se o: djetetu, ženi, mužu, baki, djedu, djevojci, mladiću, neudatoj, neoženjenom, udovici, udovcu, svećeniku, rastavljenoj i čovjeku.

 

Križni put je završio na vrhu Okita u crkvi Gospe od Karmela završnom molitvom i blagoslovom. Na kraju Križnog puta Župnik je zahvalio Žudijima i hodočasnicima što su se i ove godine rado odazvali i u tolikom broju sudjelovali. Raduje činjenica što  svake godine, uz lijepo vrijeme, ima sve više sudionika,  napose djece i mladih .

 

 

BISKUPIJSKI KRIŽNI PUT MLADIH: Rogoznica - Primošten 29. 03.

Na biskupijskom križnom putu mladih, koji se tradicionalno održava u korizmi već više od desatak godina u našoj biskupiji, koji je ove godine bio u rogozničkom dekanatu, tj. od Rogoznice do Primoštena, na putu od oko 20 km, u zajedništvu od oko 250 mladih šibenske biskupije, sudjelovalo je uz župnika don Franju i 12 mladih vjernika iz naše župe. Naša župa predmolila je 6 postaju križnog puta.

Više o Križnom putu vidi na Portalu Šibenske biskupije

 

Obilježen Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH

Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini u Šibenskoj biskupiji obilježen je u Vodicama. Na treću korizmenu nedjelju 23. ožujka, u župnoj crkvi sv. Križa u 16h pobožnost križnog puta uz Tjedan solidarnosti predmolili su Vodički žudiji i mladi. U 18h misno slavlje u koncelebraciji sa župnikom i upraviteljem biskupijskog marijanskog svetišta Vrpolja don Antom Omazićem predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

 

Hrvatski narod u Bosni i Hercegovini nosi težak križ povijesne sudbine. Često je bio optuživan, osuđivan i raseljavan, poručio je mons. Mlakić. Crkva nam ukazuje da je naša snaga molitva i solidarnost koja je rezultat upravo molitve. Molitvom Boga uprisutnjujemo u našim životima, a samo s Bogom naš život postaje dostojanstven i može se živjeti u miru sa vlastitim srcem i sa ljudima s kojima živimo, poručio je mons. Mlakić.

 

 

foto i tekst: Ivo Kronja

 

Biskupski pastirski pohod Vodičkom dekanatu 22. 03. 2014.

 

 

 

U programu Pastirskih pohoda dekanatima šibenske biskupije, 2014. o. biskup Ante Ivas pohodio je 22. 03. u svome trećem pastirskom pohodu Vodički dekanat i župu Vodice.

Izvješće o Pastirskom pohodu Vodičkom dekanatu na Portalu

Šibenske biskupije.

 

Infovodice - Izvješće o Pastirskom pohodu

 

 

 

 

 

KORIZMENO-CARITATIVNA AKCIJA: 1DAN=1KN U KORIZMI ZA NASTRADALE U POPLAVAMA NA SISAČKOM PODRUČJU

„Neka u vrijeme Korizme Crkva bude spremna i brižna u liječenju, naviještanjem Evanđelja i konkretnim karitativnim služenjem, svake materijalne, moralne i duhovne bijede¨“
/Iz Papine poruke za Korizmu/

 

Korizma je za kršćane vjernike sveto vrijeme duhovne priprave u kojem se vjernici u molitvi, pokori, odricanju, milostinji i sebedarju drugima pripravljaju za svetkovinu Uskrsa.   

 

Župa Vodice ove korizme organizira  korizmeno-caritativnu akciju: 1 DAN =1KN U KORIZMI ZA NASTRADALE U POPLAVAMA NA SISAČKOM PODRUĆJU.

 

Kroz ovu akciju pozivamo sve vjernike i ljude dobre volje da kroz vrijeme korizme= 40 dana pokažu svoju kršćansku ljubav, solidarnost i sebedarje za potrebne.

 

Odrecimo se 1 dan- 1kn i kroz korizmu darujmo 40 kn nastradalima u poplavama i tako pokažimo svoju spremnost na odricanje i pomoć drugima na što nas korizmeno vrijeme i poziva.

 

Prilozi se mogu darovati u ž. ured župe Vodice ili uplatiti na  račun Caritasa župe Vodice:
CARITAS ŽUPE VODICE, IBAN:  HR8824110061100000328, naznaka za nastradale u poplavama

 

Prikupljena sredstva od akcije biti će darovana i uplaćena Caritasu sisačke biskupije.

 

fotografija: http://www.sisak.info

 

Biskupova korizmena pobudnica

 

KORIZMA - duhovna priprava i poziv na obraćenje i život Evenđelja

 

Vodice – Proslavljen svjetski dan braka, Valentinovo, 14. veljače 2014.

http://www.ofm.hr/koprivnica/images/stories/brak.jpgSvjetski dan braka (SDB) posvećen je bračnom paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, koja je temelj društva. Time se želi proslaviti sakrament braka, naglasi ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.

Zamisao o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani, SAD, 1981. godine, kada su bračni parovi potaknuli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom "vjere u brak". Obilježavanje je naišlo na veliki odaziv, a zamisao je predstavljena i nacionalnom vodstvu Bračnih susreta, koje ga je rado prihvatilo.

Godine 1983. uveden je naziv "Svjetski dan braka" (eng. World Marriage Day) s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači. Sv. Otac Ivan Pavao II. podijelio je 1993. godine svoj apostolski blagoslov Svjetskom danu braka. Inicijativa se iz godine u godinu nastavlja širiti u sve više zemalja.

U Hrvatskoj se obilježava od 2009. godine prigodnim euharistijskim slavljima za vrijeme kojih parovi svečano obnavljaju bračne zavjete.

Pridružujući se proslavi, na Valentinovo 14. veljače 2014. u župi Vodice, po drugi puta, euharistijskim slavljem i obnovom bračnih zavjeta, proslavljen je svjetski dan braka.

Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi, uz sudjelovanje četrdesetak bračnih parova, njihovih obitelji i ostalih vjernika, predvodio je don Roko Glasnović, povjerenik za pastoral braka i obitelji u Šibenskoj biskupiji s kojim su sustavili vodički župnik don Franjo Glasnović i don Ivan Čolak.


Nakon homilije okupljeni supružnici obnovili su svoje bračne zavjete koje su izrekli i obećali  jedno drugome na dan njihova  vjenčanja. Među okupljenim supružnicima bilo je onih najmlađih koji su slavili  prvu godišnjicu braka tei jedan najstariji bračni par koji ove godine slavi 57 godišnjicu braka.


Nakon misnog slavlja okupljene supružnike na zajedničkoj  fotografija ovjekovječio je akademski snimatelj Šime Strikoman. Slavlje i druženje, uz čašicu razgovora, nastavljeno je u župnom pastoralnom centru.    

foto: Župa Vodice i Šime Strikoman

 

STATISTIKA ŽUPE VODICE 2013

Nastavljajući dobru tradiciju župe i prethodnog župnika pok. don Frane Šimata koji je neumorno i precizno prikupljao podatke i vodio preciznu i točnu statistiku i stanje u župi i za proteklu 2013. godinu nastojali smo prikupiti i evidentirati podatke kako bi mogli iznijeti preciznu, točnu i realnu statistiku koja odražava točno stanje u našij župi.

 

Ovogodišnja statistika je malo drugačija od prijašnjih statistika jer u njoj smo nastojali obuhvatiti sve podatke  koje se odnose na župljane i građane grada Vodica.

 

Ovogodišnjoj statistici su pridodani i novi metodološki elementi te smo nastojali u statistiku župe pribrojiti i precizno evidentirati stanje duhovnog života, sakramenata, podatke o smrti i sprovodima i za one naše župljane i sugrađane koji su živjeli I žive u našoj župi a sakramente slavili i sprovodne obrede imali u drugoj župi.

 

Napominjemo da ovogodišnja statistika ima tri glavne kategorije koje treba promatrati i uspoređivati kako bi se dobilo realno i precizno stanje u našoj župi:

1. Ukupno u maticama – oni koji su evidentirani u službenim knjigama naše župe (iz župe + oni koji su iz drugih župa)

2. Ukupno župa (rekli bi smo realno stanje u župi)  - oni koji su evidentirani u službenim knjigama naše župe, a pripadaju našoj župi + naši župljani za koje smo prikupili podatke a sakramente i sprovode su imali u drugoj župi + oni koji su umrli i nisu imali crkveni sprovod a pripadali su našoj župi i Gradu.

3. Ukupno svi – odnosi se na sve one koji su evidentirani u župi, bilo preko službenih podataka, bilo preko prikupljenih podataka.

 

Ono što bi trebalo na kraju istaknuti jest na žalost činjenica da, iako službeno u maticama je više krštenih nego umrlih i sprovoda, realno stanje pokazuje da je u našoj župi po prvi puta prema našim podacima, od 1991. od kada se precizno vodi statistika u župi, više bilo sprovoda nego krštenja i da smo po prvi puta realno u minusu prema statistici za 8 ljudi.    

 

Na kraju pozivamo sve naše župljane i sugrađane za pomoć i suradnju kako bi i na dalje mogli u našoj župi voditi precizno stanje i podatke o župljanima i građanima Vodica. Molimo sve da svaku promjenu stanja koja se tiče rođenja, sakramenata, smrti, sprovoda i drugih promjena prijave u naš župni ured kako bi to mogli evidentirati.  

 

don Franjo Glasnović, župnik

 

 

podatke o prijašnjim godinama vidi u:
rubnika Statistika ili
http://www.zupa-vodice.hr/statistika.html

 

Korisno je znati...Kada se skida božićni dekor (jaslice, bor i ostali ukrasi)?

foto: Infovodice


Božićni ciklus je vrijeme u crkvenoj godini koje započinje na Prvu nedjelju došašća i traje do Krštenja Gospodinova.
Ima dva dijela:
1. Advent ili Došašće- vrijeme prije Božića (od Prve nedjelje Došašća do Božića)
2. Božićno vrijeme (od Božića do Krštenja Gospodinova).

Zašto neki od nas vjernika skidaju božićni dekor već na Tri kralja?
Ne znam. Moguće je riječ o neznanju, no to nas ne opravdava.
Postoji savladivo neznanje (može se naučiti) i nesavladivo neznanje (ne može se iz bilo kojeg razloga naučiti).
Činjenica je da nije problem u neznanju koliko u ne želji da se informiramo ispravno, da tražimo ispravnu spoznaju i da po njoj postupamo kao zreli kršćani.

Moguće da je riječi i o određenoj zaslijepljenosti koja bi se mogla nazvati i nekako drugačije, a sažima se u izjavi: „Pravoslavni slave Badnji dan na datum katolička Tri kralja, a sutradan Božić, pa ne bi trebalo da držimo ukrase ne „njihov“ Božić!“
Zaista: ne postoje dva Božića, ali postoje dva kalendara.
- Julijanski kalendar – uveden od Gaja Julija Cezara u 1.stoljeću prije Krista, na Nicejskom koncilu 325. godine bio je važeći za cijelu Crkvu, a poslije radi određenih nepreciznosti mijenjan. Njega se i dan danas u vjerskom životu drže Istočni/Pravoslavni kršćani.
- Gregorijanski kalendar – kada se uočilo da Julijanski kalendar ima nedorečenosti koje se, tijekom vremena, povećavaju, astronomi su u 16. stoljeću doslovno prepravili kalendar i ispravili vremenske razlike.
Njega je prihvatio cijeli svijet, najprije katolički, a onda i protestantski... Pravoslavna Ruska i Srpska crkva još uvijek su ostale u vjerskom življenju dosljedni Julijanskom kalendaru koji danas kasni 13 dana za Gregorijanskim.

Dakle, i pravoslavni i katolički vjernici slave Božić 25.12. samo što pravoslavni vjernici slijede Julijanski kalendar kojemu je razlika u odnosu na Gregorijanski 13 dana unatrag.

Kako Božićni ciklus ne završava na Tri kralja, tako se tada ni ne skida božićni dekor.
Božićni dekor se skida na Blagdan Krštenja Gospodinova jer njime završava Božićni ciklus, a taj blagdan uvijek je u nedjelju poslije Bogojavljenja tj. Sveta tri kralja.

Za očekivati je da ćemo svoju vjeru izgrađivati i molitvom ali i  prijeko potrebnim znanjem i obrazlaganjem svojega vjerskog ponašanja, djelovanja, obreda itd..
vj. Valerija B
.

 

Župnikova Božićna i novogodišnja čestitka

foto i video: Infovodice

 

BOŽIĆNI BLAGOSLOV OBITELJI

Sam čin primanja svećenika u svoj dom i okupljena obitelj sabrana u molitvi za vrijeme blagoslova je zapravo znak svjedočenje svoje vjere i pripadnosti župnoj zajednici. Svećenika najčešće u blagoslovu prate ministranti ili odrasli župljani. Uobičajeno je da tom prigodom svećenikov pratitelj napiše kredom na sobna vrata ovakav znak: 20+G+M+ B+14., u novije vrijeme se ostavljaju naljepnice blagoslova koje se zalijepe na vrata kuće ili u kući. Brojke znače godinu blagoslova, a tri slova početna slova imena triju kraljeva (Gašpar, Melhior, Baltazar). Po drugom tumačenju za slova G, M. B su kratica latinske rečenice "Christus mansionem, benedicat!", a znači "Krist neka blagoslovi kuću!". U latinskoj rečenici je prvo slovo C budući ime Gašpar na latinskom počinje s C (Casper).

 

Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!

 

XMS-1078
U ovim božićnim blagdanima slavimo rođenje  Isusa Krista, Boga i čovjeka. Bog u obličju čovjeka boravio je među ljudima. Po ovom posjetu svećenika, službenika Crkve, Krist ulazi u obiteljski dom da donese mir i radost.  On će vam navijestit radosnu vijest spasenja u  Riječi Božjoj i okrijepiti vas po molitvi Crkve za blagoslov vaše obitelji.
Pripravimo stoga svoja srca za blagoslov obitelji, da bi po Duhu Svetom mogli čuti riječ Kristovu i primiti okrjepu njegova blagoslova koji nam po svojoj Crkvi daruje.

Raspored blagoslova obitelji vidi klikom na sliku rasporeda

 

Treća nedjelja došašća

Predstavljanje naših prvopričesnika

 

Na treću nedjelju došašća, Crkva nas poziva na radost, jer nam je Spasitelj blizu. Mi smo u našoj župnoj zajednici  sv. Križa ,imali još jedan razlog za još veću radost, jer smo predstavili  naše buduće prvopričesnike, njih 54. Za tu prigodu pripremali smo se čitanjem prigodnih tekstova. Za skladno pjevanje pobrinula se s. Lidija Grgat.

Na početku sv. Mise u 9.sati, pripravnici su čitali prigodni tekst za treću adventsku svijeću, po jedan učenik iz svakog odjeljenja a potom su palili svijeće.  Roditelji su prozivali djecu po odjeljenjima (3.a,b,c) a oni su izlazili pojedinačno na stepenice, da ih župska zajednica vidi.

Djeca su bila ozarena lica, jer uz njihove roditelje, koji su  im velika podrška, s njima se radovala i cijela župska zajednica i toplo ih Bogu u svojim molitvama preporučila.  Za tu prigodu, svaki pripravnik dobio je na kolaž papiru preklopnog anđela s lijepom porukom da ih njihov anđeo čuva i pomaže na putu prijateljstva s Isusom u sakramentu sv. ispovijedi i pričesti.

s. Marija Grgat

 

 

 

 

 

CARITAS ŽUPE VODICE NA BLAGDAN SV. LUCIJE 13. 12. 2013. U SKLOPU AKCIJE "OBITELJI 3+" UPRILIČIO I ORGANIZIRAO PRIMANJE I DARIVANJE OBITELJI

Caritas župe Vodice, na blagdan sv. Lucije djevice i mučenice, 13. 12. u Pastoralnom centru po šesti puta, upriličio je i organizirao primanje za „obitelji 3+“ (obitelji u kojIma se u ovoj godini rodilo treće i četvrto djete) te ih prigodno darovao jednokratnim novčanim prilogom.

 

„Akciju 3+“  je 2008. potaknuo i pokrenuo u suradnji sa župnim Caritasom, ondašnji župnik Vodica don Frane Šimat sa željom da se u župi pokaže ljubav prema životu kao najvećem daru i zahvalnost roditeljima i obiteljima koje su odvažne uz Božju pomoć život darovati i roditi svoju djecu.   

  

 

I ovogodišnji susret protekao je u radosnom i ugodnom druženju za što su osobito zaslužni članovi župnog caritasa koji su pripremili i organizirali primanje i prigodni domjenak na kojem su počastili i darovali obitelji.

 

Sve obitelji i sudionike susreta na početku je pozdravio Župnik, koji je obiteljima najprije čestitao a onda i zahvalio za njihovu ljubav koju pokazuju prema djeci i životu, te ih pozvao da u svojim obiteljima žive i svjedoče kršćansku vjeru i vrijednosti. Na kraju im je  simbolično darovao  „Kalendar za mlade obitelji“ koji je izdao Hrvatski populacijski pokret. Voditeljica župnog caritasa gospođa Vjera Lipić, pozdravila je sve obitelji, čestitala im, te u ime Caritasa svakoj obitelji darovala je novčani prilog.

 

Raduje nas što je u ovoj godini, u sklopu akcije „obitelji 3+“  obuhvaćeno 10 obitelji. Tri obitelji s četvrtim, i sedam obitelji s trećim rođenim djetetom.

 

DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA 2013.

Zapalili smo i drugu adventsku svijeću – krepost jakosti
Na jutarnjoj misi predstvnici viših razreda naših vjeroučenika petašica Anđela P., te šestašice Martina J. i Marija L. uz prigodan tekst meditacije o svijeći, upalili smo drugu adventsku svijeću i zaputili se u slavlje svete mise.

 

 

Bibličari prodavali božićne čestitke za pomoć Caritasu /više o Akciji bibličara ovdje/
Na kraju mise Bibličari su predstavili svoje uratke, oko 330 čestitki koje su ponudili vjernicima uz novčanu naknadu koja ide za potrebe Župnog Caritasa.

 

 

 

 

Dobrodošlica s. Lidiji - 8. prosinac 2013.
Župnik je predstavio novu časnu sestru Lidiju Grgat koja će u župi svirati, voditi crkvene zborove i liturgijsko pjevanje.

 

 

Predstavljanje krizmanika na večernjoj sv. misi
Na večernjoj svetoj misi Župnik i vjeroučiteljica Valerija predstavili su ovogodišnje kandidate na krizmu.

 

 

 

Stepinac: Uzalud vam sav tisak i sve radiopostaje, našim srcima nikada nećete ovladati!

Proročanske riječi blaženog Alojzija Stepinca izrečene prije 70 godina pokazale se istinitima i danas u naše vrijeme.
Temeljne vrijednosti hrvatskog naroda: bogoljublje, rodoljublje, obitelj i brak, Bogu hvala u našem narodu,  još jednom se pokazalo, ma koliko se mnogi trudili na sve načine destabilizirati, i nadalje su važne i izgrađujuće.

 

 

“Oni mogu imati na raspolaganju sve vojske ovoga svijeta,
mogu posjedovati sva materijalna sredstva,
mogu imati sav tisak, sve radiopostaje i sva kina.
Jednu stvar ipak ne mogu posjedovati –
da ovladaju srcima i dušama ljudi,
što je isključivo Božja povlastica.
I ne samo da Bog ima moć nad srcima siromašnih i bijednih,
nego i nad moćnicima ovoga svijeta,
prema riječima Svetog pisma:
‘Kraljevo je srce u ruci Božjoj; on ga vodi kuda god hoće.’
(Izr 21, 1)”

Iz propovijedi bl. Alojzija Stepinca na blagdan sv. Petra i Pavla 1942. godine

Foto: Glas Koncila

 

Došašće 2013. Novorođenom Kralju ususret

U ozračju sabranosti i tihe radosti, u nedjelju 1. prosinca, započeli smo novu crkvenu godinu - liturgijsku godinu A, božićni ciklus tj. njegov prvi dio Advent ili Došašće.
Svima nam je jasno da se u životu za mnogo toga što je važno pripremamo. Što je događaj značajniji i za naš život presudniji to i pripreme trebaju biti ozbiljnije i zahvatiti cijeloga čovjeka, ne samo njegovu vanjštinu nego ono puno važnije: nutrinu, misli, motive djelovanja, ponašanje.

Upravo za jedan takav događaj koji je prekretnica ljudske povijesti, za Božić, se pripremamo svake godina iznova svetim vremenom Došašća.

Svjedoci smo da mnogi oko nas prihvaćaju božićno vrijeme i slavlje ali na posve krivi način- tek izvanjski, tradicijski, folklorno.  Nažalost , događa se tada da slavimo Božić bez Boga, a to je potpuna nelogika u sebi jednako kao što je nelogika slaviti rođendan bez slavljenika, slaviti pir bez zaručnika.

Svesti bogatstvo otajstva utjelovljenja Sina Božjega na samo izvanjski dekor, na lijepo nakićeno mjesto, na još ljepše nakićene kuće, na prelijepe božićne aranžmane na našim stolovima doista daje nešto od onog svetog osjećaja, od onog predblagdanskog šušura, ali ujedno i ostavlja slavljenika na površini baš onako kao što sadržaj dobivenog poklona ne možemo iscrpiti samo u celofanu u koji je umotan...
Božić je slavlje Boga, malog "Bogića"- Božića i stoga je ona prava priprema zapravo - duhovna priprema. Pri tom ne kažemo da izvanjska priprema nije poželjna, potrebna, da je možda loša, no ona je samo površina i po sebi i nevažna.

Božića se dočekuje:
- pripravljenim srcem
- uvođenjem vremena svete šutnje, molitve i meditacije u našu svakodnevicu

- djelima milosrđa prema svojim siromašnijim potrebitijim sugrađanima
- čitanjem i razmišljanjem Biblije Riječi Božje
- paljenjem adventskih svijeća uz koje dolazi molitva članova obitelji jednih za druge i šire
- oprostom, pruženom rukom,

- djelom ljubavi ne očekujući pri tom ništa za uzvrat.
Tada je naša duša naljepša štalica za Gospodina, tada je naše srce onaj bor okićen kuglicama, bogatstvom dobrote, uljuđenosti, novog mentaliteta, nove misli koju u tamu svijeta donese Krist.

Na prvoj ovogodišnjom misi Došašća dočekao nas je lijepi adventski aranžman u župnoj crkvi napravljen, kako je već uobičajeno od našeg Jole M. Put k skrinji s blagom vodi kroz 4 stožerne krjeposti. Naravno, škrinja sa Blagom, to svetohranište je sam Krist Gospodin, a do njega nas vode 4 stožera moralnog života:
- razboritost
- jakost
- umjerenost
-pravednost

 

 

Nakon što je župnik protumačio smisao ovogodišnje adventske instalacije, višečlana obitelj našeg aktivnog župljanina Gorana Babić upalila je prvu adventsku svijeću.

 

 

Naši vjeroučenici viših razreda 6., 7. i 8. , djelili su ljudima oko 570 tzv. "adventskih žrtvica",  oblici novogodišnjeg bora, srca, zvončića bili su ispisani dobrim djelima- nakanama koje su naša djeca i mladi  uočili kao najbolji način pripreme za skori Blagdan.

Blagoslovljene su i božićne svijeće i najavljena misa zornica, ove godine svako jutro u 6.30h.
Pa krenimo, Božiću ususret i neka nam je s blagoslovom!

vj. Valerija B.

 

U AKCIJI POMOĆI DRUŽBI SESTARA FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE I SAMOSTANU U ZAGREBU ŽUPA VODICE DAROVALA 8375 Kn (1. 12.)

U akciji pomoći Družbi sestara Franjevki od Bezgrješne i samostanu sestara u Zagrebu koji je nastradao u nevremenu,  kada mu je potpuno uništen limeni krov i dio samostana, župljani i vjernici Vodica darovali su svojim novčanim prilozima 4375 kn. Tom iznosu je i Župni ured Vodica dodao i darovao  4000 kn.
Ukupnu svotu od 8375 kn Župa Vodice darovala je Družbi sestra Franjevki od Bezgrješne za pomoć u sanaciji krova i oštećenog dijela Samostana. Novčani prilozi su uplaćeni na žiroračun Družbe.

Svim darovateljima zahvaljujemo na bratskoj ljubavi i kršćanskoj solidarnosti  u ime Družbe, sestara i samostana u Zagrebu, kao i u ime Župnika.

 

Komemoracija i 123. obljetnica smrti don Josipa Mrkice, dugogodišnjeg vodičkog župnika, kanonika Šibenske biskupije, pjesnika, preporoditelja, hrvatskog rodoljuba i političkog djelatnika (30. 11.)

U subotu, 30. 11., na dan njegove smrti, u našoj župi imali smo komemoraciju i 123. obljetnicu smrti don Josipa Mrkice dugogodišnjeg vodičkog župnika, te kanonika i dekana Šibenskog kaptola

U crkvici sv. Križa na starom Vodičkom groblju, na grobu gdje je pokopan, u 12h  Župnik je uz sudjelovanje don Ivana Čolaka i vjernika i župljana župe  predvodio komemoraciju, molitvu i driješenje za pokojnog don Josipa Mrkicu. 
Na početku je Župnik u kratkim crtama na temelju njegove biografije iznio glavne značajke o njemu. Istaknuo je  da je don Josip Mrkica  kao mladomisnik postao  33. Vodički župnik, te je u župi Vodice  službovao od 1848-1060. Nakon toga je bio premješten u Šibenik, gdje je bio imenovan kanonikom a kasnije i dekanom kaptola. U Šibeniku je djelovao kao istaknuti preporoditelj i hrvatski rodoljub koji je u više mandata bio i zastupnikom u Dalmatinskom saboru gdje se zalagao za hrvatski jezik i hrvatske interese.  Napisao je i uredio Vodički običajnik i nekoliko pjesničkih zbirki. Umro je 30. studenoga 1890., a na  izričit zahtjev svojih nekadašnjih župljana, koji su ga toliko voljeli i poštovali, pokopan je u Vodicama, u staroj župnoj crkvi sv. Križa na  groblju. Na nadgrobnom natpisu napisano je: „Josip Mrkica kanonik dekan 1890-„ Nakon toga je Župnik izmolio molitvu i driješenje.
Na kraju se svima prisutnima obratio i gospodin josip Mateša recitirajući stihove svoje pjesme: „Vodiški duhovni bunar“ koju je u spomen na don Josipa Mrkicu napisao 20o8. prigodomi objavljivanja Vodičkog običajnika. Navečer je u 18h služena misa za pokojnog don Josipa Mrkicu u župnoj crkvi.

Biografija don Josipa Mrkica

Pjesma "Vodiški duhovni bunar"

 

 

PREDSTAVNICI KOORDINACIJE VODIČKOG FESTIVALA ŽUDIJA KOD NADBISKUPA BARIŠIĆA, 27. 11. 2013.

 

Predstavnici koordinacije Vodičkog festivala žudija, susreli su se sa splitsko-makarskim nadbiskupom Marinom Barišićem, u srijedu 27. studenoga u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Voditelj Vodičkih žudija Marko Juričev-Martinčev, redatelj Šime Strikoman, glavni koordinator Luka Lipić,koordinator za Neretvu Marko Marušić, te Stipe Romić iz Vrlike nadbiskupu su tijekom razgovora predstavili dosadašnja postignuća i buduće ciljeve festivala, s posebnim naglaskom na nadolazeći koji će se održati na uskrsni ponedjeljak 21. travnja 2014. godine u župi Gospe od Ružarije u Vrlici.

 

Nadbiskup je izrazio radost što ovakav vid druženja traje već 14 godina i zahvalio je organizatorima što rade na promidžbi hrvatske kulturne i pasionske baštine, te što ne odustaju od povezivanja kulturne tradicije i vjere. Predstavnici žudija istaknuli su kako je cilj festivala da čuva i njeguje uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se pridonosi i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire, a ističu i činjenicu predstavljanja tradicionalne odore kao i specifične načine službe po pojedinim župama.

 

Vodički festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju te običaje u svojim župama za Uskrs. Idejni začetnik festivala žudija koji je pokrenut u Vodicama 2001. godine je akademski fotograf Šime Strikoman koji je poznat po svojim milenijskim fotografijama. Kako se svake naredne godine broj sudionika povećavao prvotni naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u smotru, a od 2008. u festival. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a potom su organizatori 2006. godine odlučili da se festival svake godine održava u drugoj župi. Festival se trenutačno nalazi u petogodišnjem ciklusu održavanja u župama Splitsko-makarske nadbiskupije. Godine 2013. bio je u Rogotinu, a slijede oni u Vrlici, Vidonju-Mlinište, Imotskom te Kominu. Festival na kojem svake godine sudjeluje sve veći broj župa koje njeguju ovu pobožnu tradiciju rezerviran je sve do 2038. godine

 

PROSLAVA SVETKOVINE KRISTA KRALJA I SVEČANOST "ZATVARANJA GODINE VJERE" 24. 11. 2013.

Svečano je bilo jutros na svetkovinu Krista Kralja u našoj župnoj zajednici. Prepuna župna crkva uz zastupljenost lijepog broja djece i svih ostalih dobi, prigodno je proslavila svetkovinu Krista Kralja, završetak crkvene godine „C“. Također, misnim slavljima današnje nedjelje, u zajedništvu s čitavom Crkvom, svečanim slavljem  zaključena je „Godina vjere“.

 

Nakon propovijedi, 40 je naših župljana, simbolično u ime cjelokupne zajednice, upalilo svjećice i postavilo ih, za to pripremljen logotip Godine vjere- Kristovu lađu, kojoj je oslonac jarbol Kristov križ.

 


Među njima bile su zastupljene naše kršćanske obitelji u svojoj cjelini, bračni par, njihova djeca, bake, mališani prvopričesnici, krizmanici, šestaši, sedmaši- svi.

Upaljena svjećica znak je naše oživljene i ponovo upaljene vjere s kojom osvjetljavamo ovo mjesto i sve njegove stanovnike.

 

Nakon toga cjelokupna zajednica, povezana s čitavom Crkvom u cijelom svijetu,  svečano je izrekla simbol vjere – Vjerovanje i ispovjedila vjeru Crkve u kojoj smo kršteni, koju smo primili, koju živimo i koju u životu nastojimo svjedočiti.

 

Godina je vjere službeno završila, ali naša vjera nastavlja se razvijati, rasti iz dana u dan, dok jednom ne bude potrebna već se pri susretu s Bogom licem u lice pretvori u blaženo gledanje, u imanje Onoga kojem smo cijelim životom vjerovali, dok se ne pretvori potpunu savršenu Ljubav.

V.B.

 

 

NARODNI REFERENDUM 1. 12. 2013. ZA brak, djecu i obitelj

Draga braćo i sestre! 

Na temelju potpisa koje je prikupila Građanska inicijativa "U ime obitelji" Hrvatski sabor odredio je da se 1. prosinca 2013. godine održi narodni ustavotvorni referendum o definiciji braka.

Mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije pozivamo sve vjernike, kao i sve ljude dobre volje, da izađu na referendum te na pitanje: „Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca" - odgovore ZA. To je u skladu s općeljudskim i evanđeoskim vrijednostima te s tisućljetnom tradicijom i kulturom hrvatskoga naroda i većine drugih hrvatskih građana. A potvrdnim odgovorom na referendumsko pitanje ne ugrožavaju se drugačija osobna opredjeljenja.

I dok potičemo sve vjernike da iziđu na referendum, pozivamo ih neka mole za brak i obitelj, za mir i boljitak naše Domovine i svih njezinih građana.

 

Biskupi HBK

Zagreb, 18. studenoga 2013.

letak možete vidjeti i preuzeti klikom na sliku ili OVDJE

 

VODIČKI ŽUDIJI NA PROSLAVI BLAGDANA GOSPE OD ZDRAVLJA U ŽUPI SLIVNO RAVNO U NERETVI

Žudiji župe Slivno Ravno pozvali su u goste Vodiške Žudije na proslavu Gospe od zdravlja, koja se slavi 21. studenog svake godine. Sami tijek proslave je poseban po tome što se Gospin kip prije svete mise unese u lađu, te se svi vjernici, također u svojim lađama, upute u svečanu procesiju rijekom Neretvom.

Tako su i Vodiški Žudiji sudjelujući u procesiji dugoj dva kilometra po prvi puta veslali u neretvanskoj lađi i tako ujedno bili dio dokumentarnog filma o župi Slivno Ravno koji HRT snima posljednjih nekoliko dana.

 

Vijest i slika preneseni iz Infovodice

 

POZIV ZA POMOĆ DRUŽBI SESTARA FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE

Družba i Sestre Franjevke od Bezgrešne u našoj župi djeluju i rade već četiri desetljeća.
Iz solidarnosti, bratske i kršćanske pomoči  prema njima koju su zatražili u nesreći, naša župa je pokrenula prikupljanje pomoći za Družbu sestara Franjevki od Bezgrešne kojoj je u Zagrebu u nevremenu uništen krov i dio samostana.
- Tko želi i  tko je u mogućnosti može pomoči svojim prilozima koje može darovati u kutiju na izlazu iz crkve za vrijeme nedjeljnih svetih misa.

- Drugi mogu kroz tjedan svoje priloge darovati u ž. ured.

- Osobno se može uplatiti na ž. račun Družbe sestara franjevki od Bezgrješne u Zagrebačkoj banci (IBAN: HR 2723600001101586592)

 

Župa će na prikupljeni i darovani iznos vjernika dodati svoj iznos i to ćemo sve uplatiti na ž. račun Družbe. Hvala u ime Družbe i sestara, kao i u župnikovo ime.

 

ŠIBENIK- VODICE ; SPROVODNI OBREDI I UKOP DON FRANE ŠIMATA

Preminuli svećenik Šibenske biskupije I dugogodišnji župnik Vodica don Frane Šimat pokopan je u petak 15. studenog na gradskom groblju u Vodicama. Prije pokopa u katedrali Sv. Jakova misu zadušnicu predvodio je šibenski biskup Ante Ivas, uz sudjelovanje mnoštva svećenika Šibenske biskupije, kao i vjernika iz Vodica, Šibenika i drugih župa u kojima je pokojnik službovao.

 

 

U ime svećenika Šibenske biskupije od don Frane Šimata oprostio se don Ivo Babačić. U ime vjernika prigodnu riječ imao je Ivica Strikoman, a od polaznika biblijske skupine Lidija Rupić.

 

 

Nakon mise zadušnice, prije samoga pokopa, na gradskom groblju u Vodicama, na kojem se na posljednjem oproštaju okupijo veliki broj župljana i građana Vodica, u ime župe i Grada od pokojnika se oprostio župnik don Franjo Glasnović./Župnikov govor na sprovodu/

 

Don Frane Šimat pokopan je u svećeničkom grobu u Vodicama.

 

 

foto: Portal Šibenske Biskupije

Fotogalerija sa sprovodnih obreda i ukopa;

Portal Šibenske biskupije

Infovodice

 

ŠIBENIK; UMRO DON FRANE ŠIMAT

U 79. godini vjerničkog i 54. svećeničkog života i služenja na dobro povjerenih mu vjernika, okrijepljen sakramentima u srijedu 13. studenog preminuo je svećenik šibenske biskupije don Frane Šimat.

 

Misa zadušnica bit će u petak 15. studenog u 13 sati u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, a pokop na gradskom groblju u Vodicama odmah po završetku misnog slavlja oko 15 sati. Autobus iz Vodica prema Šibeniku polazi u 12 sati sa autobusnog kolodvora.

 

 

 

Don Frane Šimat bio je peto po redu od devetoro djece siromašne tišnjanske obitelji Jeronima Šimata i Antice rođene Kaleb. Pučku je školu završio u rodnom Tisnu. Kao sjemeništarac gimnaziju je polazio u Šibeniku od 1947. do 1952., ali je u V. razredu udaljen (zbog nepodobne izjave da nisu svi komunisti) iz gimnazije te je nastavio školovanje u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zadru (u dvije godine tri razreda), gdje je i maturirao 1954. Odlazi iste godine u Đakovo gdje na Visokoj teološkoj školi pohađa teološke studije od 1956. do 1961., uz dvogodišnji prekid (1956. - 1958.) poradi služenja vojnog roka. Zaređen je za svećenika u Đakovu 6. III. 1960., a već 24. IV. iste godine imao je i mladu misu u rodnom Tisnu.

 

Službuje potom od 1960. do 1962. kao župnik u Vrpolju kod Šibenika, a kratko vrijeme 1961. i privremeni je upravitelj župe Boraja. Od 1962. do 1966. župnik je u Rogoznici, a župnik gradske župe sv. Jakova u Šibeniku od 31. X. 1966. sve do 10. kolovoza 1991., kada preuzima župu u Vodicama u kojoj je svojom taktičnošću ubrzo pomirio sukobljene župljane. Istovremeno od 1989. do 1991. upravitelj je i nadžupe sv. Križa Dolac, koja je potpala pod župnika župe sv. Jakova, a od 14. VIII. obnaša i dužnost generalnog vikara Šibenske biskupije, u vrijeme biskupovanja dr. Antuna Tamaruta.

 

Kao visoki intelektualac i obrazovani svećenik u svojoj župi sv. Jakova razvija bogatu djelatnost, poglavito kršćansko edukacijsku i vjersko-publicističku. Godine 1974. počeo je sa suradnicima-laicima izdavati tjedno glasilo župe sv. Jakova Glas Katedrale, u to vrijeme jedini vjerski list u Šibeniku. List je pratio život ne samo župe, već i šibenske Crkve, a i kulturna zbivanja u gradu te i događanja cijele Crkve u Hrvata. U tom listu napisao je više stotina tekstova potpisujući se s don Frane, a češće samo inicijalima F., odnosno F. S. Redovito piše i za glasilo Šibenske biskupije Sveti Mihovil, od njegova pokretanja 1996.

 

Za župnu tiskaru nabavio je najmoderniji ofset tiskarski stroj, a prvi se u Biskupiji počeo služiti kompjutorima. Urednik Glasa Katedrale bio je punih sedamnaest godina. Uz vjeronauk za osmoškolce i srednjoškolce redovno je održavao i tjednu Vjersku tribinu u dvorani Nove crkve. Vodio je svake godine, dok mu je to pravoslavni paroh dopuštao, vjeroučenike osnovnoškolce u pohod šibenskoj pravoslavnoj crkvi. Još 1969. utemeljio je Župno pastoralno vijeće i Župno ekonomsko vijeće (članovi su bili laici). Vodio je i Dijecezanski muzej u crkvi sv. Barbare, a skrbio je i o sedam područnih crkava u župi sv. Jakova. Bio je najbliži suradnik biskupa, poglavito biskupa J. Arnerića.

 

Godine 1991., prvi u Šibenskoj biskupiji, započeo je sa školskim vjeronaukom u Osnovnoj školi "Simo Matavulj" (danas OŠ Fausta Vrančića), a 1990. bio je u prvom odboru za vjersku emisiju Radio Šibenika "Riječ i život", koju je uređivala č.s. Terezija Zemljić.

 

I u svojoj novoj župi u Vodicama (od 1991.) nastavio je s vjersko publicističkom i kulturnom djelatnošću. Prvo je već 1991., kad je počeo Domovinski rat, organizirao župni Caritas i počeo izdavati tromjesečno glasilo župe Vodice Okit i obnovio vodičko Župno pastoralno vijeće i Župno ekonomsko vijeće te pokrenuo tjednu Biblijsku tribinu. Od 1992. do 1995. vodio je i tjednu vjersku emisiju na TV postaji Vodice i tjednu vjersku emisiju na vodičkoj radio postaji. Kako je od srbočetnika raketama porušeno svetište Gospe od Karmela na brdu Okit, sa svojim župljanima od 1993. gradi veće i ljepše svetište prema projektima arhitekta Nikole Bašića.

 

Član je (u više mandata) Svećeničkog vijeća i Konzultorskog vijeća Šibenske biskupije. Bio je i član Dijecezanske liturgijske komisije i Vijeća za kler pri Biskupskoj konferenciji Jugoslavije.

 

Umirovljen je u rujnu 2010. godine. Kao umirovljenik ostao je predan pastoralnoj djelatnosti Crkve. U svećeničkom domu redovito je predvodio biblijsku skupinu, te je predsjedao nedjeljnim misnim slavljem u 11 sati u katedrali svetog Jakova.

 

 

Molitveno bdijenje i noć otvorenih vrata crkvi uoći svetkovine Svih svetih

U četvrtak, 31. 10. 2013. godine u župnoj crkvi sv. Križa u Vodicama održano je molitveno bdijenje uoči blagdana Svih svetih pod nazivom "Noć otvorenih vrata crkvi".

 

Molitveno bdijenje je inicijativa mladih vjernika Grada Vodica, koji žele naglasiti važnost blagdana Svih svetih. Inicijativom se želi očitovati da su kultura i duhovnost u Europi izvor društvenog života, te vratiti puninu kršćanskog smisla noći uoči Svih Svetih. Organizaciju Noći otvorenih crkvi u Hrvatskoj potaknula je Udruga Misijska Europska Katolička Inicijativa "Kristov stol" iz Zagreba.

 

Program je započeo Svetom misom u 18 sati, nastavio se Euharistijskim klanjanjem,Litanijama Svim svetima, te blagoslovom s Presvetim. U 20.30 program se nastavio krunicom Božanskom milosrđu, te od 21 sat molitveno- meditacijskim bdijenjem uz sudjelovanje zbora mladih "Fides et Vita".

 

Razmatrali smo i promišljali o svetosti uz slavljenje Boga pjesmom i zajedničkom molitvom sa cijelom
Crkvom, svetom, trpećom i putujućom. Moglo se primijetiti da se kroz sva ova događanja odazvao jedan lijepi broj vjernika, te se nadamo da će ovo bdijenje postati tradicionalno u našoj župi. O svima nama ovisi koliko ćemo sami doprinijeti zajedništvu u vjeri s čitavom Crkvom. I na kraju nemojmo zaboraviti da smo svi pozvani na svetost

 


 

Svjedočenje američke katoličke spisateljice Moire Noonan  - PRAVA ISTINA O NEW AGE-u

U utorak, 22. listopada  u organizaciji našega Grada, Hrvatskog katoličkog društva prosvjetni djelatnika „biskup dr. Srećko Badurina“ iz Šibenika, te naše Župe ugostili smo u Kulturnom centru američku  katoličku spisateljicu Moiru Noonan.

 

U, gotovo dvosatnom obraćanju slušateljima  naša gošća  iznijela nam je  svjedočanstvo svojeg osobnog života, svojega lutanja po raznim ponudama New Agea, te povratak u krilo Majke Crkve.

 

New Age je zapravo nova vrsta „religije“tj. sinkretizma koja svoj zamah doživljava na Zapadu negdje početkom 20. st., a čija je glavna osobina:  slobodnjački, neustrojeni oblik duhovnosti u kojem se miješaju i stapaju u jedno utjecaji mnogih religija, s naglašenim tragovima hinduizma i budizma.

 

Osnovna načela New Agea su:  -Bog je neosobno biće, energija, kozmički um.
Kao takvoga ga ne možemo susresti niti s njime razvijati odnos kao sa osobom.
-Dobro i zlo ne postoje. Posljedično- ako ne postoji zlo, ne postoji ni grijeh ni odgovornost za počinjeno zlo. Ne treba nam ni Otkupitelj ni Spasitelj, ne treba nam Krist.
-Sam Isus iz Nazareta nije Bog, on je objava univerzalnog Krista- Pomazanika. Isti taj Krist Pomazanik postoji i javlja se u raznim ljudima. Kristom se naziva svaki onaj koji dođe do svijesti da je on božanstvo i da u sebi ima božansku energiju.
-Ljubav je vrhunska energija, a sreća biti usklađen s božanskom energijom. To se postiže raznim vježbama, tehnikama i terapijama među kojima je osobito raširena i poznata Yoga.  Iako yoga djeluje tek kao tjelovježba usmjerena kvalitetnijem disanju, boljoj koncentraciji , zdravlju i poboljšanju kvalitete života, sam njezin naziv govori što je yoga. Pojam  „yoga“ dolazi iz sanskrta (starog indijskog jezika) i znači sjedinjenje s božanstvom (  u ovom slučaju s Brahmanom.

 

Prema New Ageu čovjek je bog, toga nije svjestan do kraja i to treba osvijestiti. Budući da je Bog, čovjek ne može griješiti. Čovjek nakon smrti doživljava reinkarnaciju, ponovno utjelovljenje, a jednom će doći i čas potpunog sjedinjenja duše s Univerzalnim. Priroda se divinizira i ne smatra samo stvorenjem Božjim nego istinskim božanstvom. Dok katolička Crkva promiče dijalog sa drugim religijama, New Ageri promiču kompletni relativizam, stapanje brojnih vjerskih tradicija u jednu veliku religiju gdje se gube specifičnosti i spaja nespojivo. Zavodljivost tim postaje veća jer se pri inicijaciji prihvaća svako religiozno opredjeljenje čovjeka, svako religiozno podrijetlo i izričito se navodi da ono nije prepreka, iako su religiozne tradcije međusobno oprečne i čak isključive.

 

Autorica nam je iznijela zanimljivo svjedočanstvo svojega obraćenja, potresnu važnost življenja s Crkvom i u Crkvi koju je tijekom cijelog  predavanja nazivala „Majka Crkva“, te važnost Gospine posredničke molitve u  ključnim događajima njezinog života, kao i sakramentalne ispovijedi.

 

Radosni smo što je odaziv slušatelja bio izuzetno dobar, što su predavanje posjetili  u najvećem broju naši sedmaši, a pridružili su im se i zainteresirani osmaši kao i brojni  zainteresirani slušatelji. Očito je da i u našoj sredini osjećamo utjecaj spomenutog stila življenja i vjerovanja te je potrebno dublje i ozbiljnije informiranje o tematici.

 

Na kraju samoga susreta mogli smo nabaviti dvije knjige autorice Moire Noonan  u izdanju Teovizije: „Izbavljena iz tame“ i „Duhovne obmane“ u kojima jednostavnim rječnikom piše o svojem obraćenju (u prvoj knjizi) te potanko razlaže o svim duhovnim tehnikama New Age-a ( u drugoj knjizi).

 

vjerouč. Valerija Buha

 

 

Novi godišnji ciklus Biblijske tribine - Tema: Isus i njegovi sugovornici i sugovornice

U srijedu, 18. rujna u 20 sati u Pastoralnom centru naše župe,  započesmo s još jednim godišnjim ciklusom rada Biblijske tribine.
Napominjemo kako je ovo vrlo kvalitetna zajednica polaznika, koja je započela sa radom prije 23 godine s prethodnim župnikom don Franom Š., kojemu se u vođenju prije 16 godina pridružila vj. Valerija B.,  a nastavila sa radom dolaskom sadašnjeg župnika don Franje.

Sustavno i ozbiljno kroz čitavu godinu analizira se jedna tema u, po prilici 35 susreta i ovjetljavaju se sa svih aspekata sadržaji kršćanske vjere i Biblije.

Bilo bi vrlo zahtjevno nabrojiti dosadašnje tematske cikluse, ali ističemo: obradu svih poslanica ap. Pavla, cjelogodišnju obradu Knjige Otkrivenja, Povijest Crkve.... Posljednje tri godine imali smo tematski troplet koji se nadovezivao i proizlazio jedan iz drugoga:
- Živo kamenje naše vjere - tj. najvažnije biblijske teme Staroga i Novoga zavjeta- Što vjerujem,
- Sakramenti i blagoslovine- Kako slavimo?, te treća tema koja je zaokružila ovaj krug a radili smo je kroz minulu godinu:
- Katolička moralka: Kako djelujem?

Nakon Župnikove najave, glazbene meditacije o susretu  i molitve, vj. Valerija je predstavila ovogodišnju temu i uvela u prvi niz razmatranja.

Ovogodišnja tribina nosi naslov Isusovi sugovornici i sugovornice: tko su ti  ljudi koju su Isusovi suvremenici , koji su živjeli u Njegovo vrijeme i imali taj neizrecivi dar- susresti Gospodina? Kako je to na njih djelovalo? Jesu li se promijenili? Kakvi su bili prije, a kakvi poslije susreta? Koji je sadržaj Isusovih razgovora sa svojim susretnicima?

Prije nego što smo krenuli upoznavati svetopisamske likove- Isusove sugovornike, prvi radni susret zaustavili smo se na Isusu i  nastojali bolje upoznati Njegove postupke koji na život bude i rehabilitiraju ljude kojih su se drugi odrekli, koje su drugi prosudili i otpisali.

Kroz nekoliko uvodnih predavanja susrest ćemo se sa svim aspektima Isusova života, nastojat ćemo susresti Isusa kako bi smo razumjeli njegova postupanja i njegove reakcije u susretima s ljudima. Isus je to koji svojom novom revolucionarnom idejom o Bogu ljubavi  i milosrđa susreće čovjeka, druguje s njime , saginje se nad njega i silazi u prašinu života, navlači na sebe bijes ondašnjeg Židovstva...

Isus je to koji je bogočovjek besprijemerene originalnosti u stavovima o suboti, o Hramu, o Zakonu, o grješnicima...
Isus je to  koji je u vodi Jordana započeto krštenje dovršio na drvetu križa, koji  služi i ljubi do smrti iz ljubavi.
Isus je to koji nadilazi sve sheme, stalo mu je do Boga i ljudi, do Božje povijesti s ljudima.
Da bi smo  Ga bolje razumjeli, moramo Ga i sami susresti.

Radujemo se lijepom početnom odazivu na ovogodišnju Biblijsku tribinu.

Pozivamo naše vjernike da nam se i nadalje pridruže, jer prijeko je potrebno upoznavati svoju vjeru i u svakom času dana i noći bilo kome tko nas upita, biti spreman objasniti i obrazložiti razlog nade i vjere koja je u nama.

vj. V.B.

 

Sjednica župnog Caritasa i izbor novih članova Odbora Caritasa

U srijedu, 11. 09. u Pastoralnom centru župe Vodice pod predsjedanjem Župnika održana je sjednica Caritasa župe Vodice. Na sjednici je izabran novi Odbor Caritasa župe Vodice koji treba potvrditi o. Biskup. Novi članovi Odbora Caritas župe Vodice su:

 

1. Voditelj: Vjera Lipić
2. Zamjenik voditelja: Ante Poljičak
3. Blagajnik: Živana Rak
4. Zapisničar: Filka Samohod

 

Župnik je zahvalio starim članovima Odbora i volonterima Caritasa na njihovom radu, angažmanu i pomoći u radu Caritasa, novim je članovima čestitao i zaželio Božji blagoslov u njihovu budućem radu i službi i pomoči za bližnje i najpotrebnije u župi.
Na sjednici je voditeljica župnog Caritasa gospođa Vjera Lipić iznjela financijsko izvješće o poslovanju župnog Caritasa i program rada i aktivnosti za naredno razdoblje.

 

 

Zaziv Duha Svetoga i molitveni početak  nove školske godine 2013./2014

Nakon ljetne pauze, u ponedjeljak  2 . rujna opet se oglasilo školsko zvono.  Škola se ispunila smijehom i radošću naše djece i mladih.  Započeli smo razrednim satom u kojem je svaki od razrednika svojem razredu pružio potrebne savjete i  informacije za početak šk. godine.

Uputismo se potom u župnu crkvu.  Pjesmom „Kriste u Tvoje ime“  započesmo molitveni susret uobičajen na početku školske godine. Predvođeni našim Župnikom i u zajedništvu s nekoliko nastavnika, vjeroučitelja i roditelja promišljali smo koje nam je talente Gospodin povjerio i kako djelovati da bi povjereno blago  umnožili za dobro sebe i bližnji.  Zazvali smo Duha Svetoga i preporučili se da nam za život snage daje, da nas prati,  da nas prosvjetljuje, da nam umornima bude odmor, u vrućini lahor, da nam daje svjetlo, snagu i savjet u svim životnim izazovima.


Radost je bila vidjeti župnu crkvu prepunu djece i mladih.  Nakon molitvenog susreta u župnoj crkvi i blagoslova, u školi je bio svečani prijem prvašića gdje je također u ime župe kojoj djeca pripadaju, sudjelovao Župnik koji ih je pozdravio i blagoslovio te zaželio dobar i uspješan početak školovanja.

Neka je svima, prosvjetnim djelatnicima i učenicima blagoslovljen početak nove nastavne i vjeronaučne godine!

vj. Valerija B

 

Proslava blagdana Gospe Karmelske u župi Vodice 16. 07. 2013.

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u utorak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas uz sudjelovanje desetak svećenika.

 

 

U homiliji je ukazao na biblijske prikaze gore Karmela. Danas znamo, i to vjerujemo, i to slavimo danas da da je Gospa uspela se i na ovo naše  sveto brdo Okit. Mi vjerujemo da je to zato  što je ona htjela, a  to su žarko željeli naši preci, da ona bude ovdje usred života puka vodičkog, poručio je biskup Ivas.
Potom je aktualizirao poruku biblijske gore Karmel.  Danas  kao u vrijeme Ilijino mnogi bogovi Baali nude svoje vizije i mnogi "augusti" novog svjetskog poredka nameću silom vlasti i propagande nove zakone i pravila života, obitelji braka, naroda, nove module odgoja naše djece i mladih u našim školama.

 

Upozorio je kako danas se živi u vremenu koje nastoji nametnuti mišljenje da su crkveni zakoni zastarjeli i neznanstveni. "Živimo u vremenima u kojima je ponovno normalno , poželjno i modreno pogrdno govoriti o Crkvi.  Biti antikatolik, vrijeđati i omalovažavati vjernike, svećenike i biskupe, u medijskim uradcima, u govoru i izjavama najviših političkih predstavnika vlasti, te distanciranje od nacionalnog hrvatskog biva europsko i napredno.

 

Treba nam danas kao mnogo puta u povijesti čuti i poslušati Božji zov, kako je to čula i poslušala i nježno nas majčinski pozivala Gospa i sa ovoga brda Okita. Nužno je sačuvati vjerničko srce, zaključio je biskup Ante Ivas.

 

 

Blagdan Gospe od Okita obilježava duhovni život cijele vjerničke zajednice, kazao je župnik Vodica don Franjo Glasnović. Crkva Gospe od Okita dva puta je rušena, u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. Ona je simbol opstojnosti Vodica, kazao je župnik. U Okitskom svetištu i blagdanu Gospe od Okita on vidi izvorište duhovnosti i za brojne goste i turiste u Vodicama.

 

Samom blagdanu Gospe Karmelske prethodila je devetnica i duhovna obnova koju su predvodili don Željo Augustinov, don Ivan Čolak i župnik don Franjo.

 

Svečani završetak devetnice proslavljen je Uočnicom blagdana Gospe Karmelske sa svečanom procesijom u kojoj su župljani Vodica i njihovi gosti ulicam Grada prošli sa slikom Gospe od Karmela i uputili se prema Okitu gdje je slavljena misa Uočnica koju je predvodio mladomisnik don Ante Omazić uz sudjelovanje don Krešimira Mateše, don Ivana Čolaka i Župnika.

 

 

Na kraju misnog slavlja Župnik je pozdravio mladomisnika don Antu, čestitao mu mladomisničko slavlje, zahvalio mu na đakonskom služenju u župi Vodice te u ime župne zajednice darovao prigodni dar. Upčnica je završila cjelonočnim  molitvenim bdijenjem.

 

 

U sklopu proslave blagdana Gospe Kartelske na Okitu održan je i šesti Karmel fest – glazbeno-duhovni program mladih i festival kršćanske duhovne glazbe na kojem su uz domaće: klapu Bunare i zbora mladih župe Vodice „Fides et vita“, nastupili i gosti: kantautor kršćanske glazbe te sudionik mnogih kršćanskih festivala Danijel Leko Dani iz Slavonskog Broda te zbor iz Zadra "Apostoli Krvi Kristove".

 

 

 

Tekst: Ivo Kronja

foto: Ivo Kronja, Infovodice i župa Vodice

   

 

Svećeničko ređenje don Ante Omazića i don Ivana Solde

 

U 13. nedjelju kroz godinu, 30. lipnja 2013. u katedrali sv. Jakova u Šibeniku  za svećenike šibenske biskupije zaređeni su đakoni don Ante Omazić i don Ivan Soldo.

Svečanost ređenja predvodio je šibenski biskup Ante Ivas u koncelebraciji sa šezdesetak svećenika.


Slavlju ređenja i sv. Misi, uz roditelje, rodbinu i prijatelje ređenika te mnoštva vjernika, sudjelovali su vjernici i župljani naše župe. u kojoj je don Ante Omazić obavljao svoj đakonski praktikum te ga tako u svojim molitvama pratili u čini svećeničkog ređenja.

Novozaređenim svećenicima i mladomisnicima don Anti i don Ivanu u ime naše župe od srca čestitamo te želimo obilje Božjeg blagoslova, milosti i snage Duha Svetoga, uz iskrene molitve da ih Gospodin koji ih je pozvao i nadalje prati, kako bi započeto djelo koje je u njima započeo do kraja po njihovu svećeničkom životu i dovršio.

 

Više  o ređenju i fotogaleriju vidi ovdje

 

Slavlje sv. Krizme - Vodički duhovski događaj

Svečano je bilo u nedjelju, 23. lipnja u Vodicama.  Dogodili su se novi Duhovi. Sakramenat kršćanske zrelosti, svetu krizmu, primilo je 79 naših mladih župljana.  Spremali su se za ovaj događaj, možemo komotno reći,  od samoga krštenja; jer kao što se čovjek od rođenja razvija i tako sprema za zrelost i puninu čovještva, tako se i kršćanin od krštenja u vjeri  treba razvijati i sprema za odraslost u Kristu i Crkvi.  Ipak, proteklu školsku godinu spremali su se na jedan intenzivniji način i kroz školski vjeronauk, kroz brojne pobožnosti u župi u koje su bili aktivno uključeni, kroz jedan sat tjedno obaveznog župskog vjeronauka koje je za njih održavao Župnik.  U pripremu su bili uključeni i njihovi roditelji kroz 4 roditeljska susreta.

 

Samom krizmenom slavlju prethodio je susret s ocem Biskupom u petak 21. lipnja, te sakramenat ispovijedi. U prigodnom nagovoru otac Biskup posvijestio je krizmanicima što znači vjerovati usporedivši taj čin sa djetetom koji hrli roditelju u zagrljaj- prepustiti se Ocu, pohrliti mu u zagrljaj, osloniti se na svojega Oca, dozvoliti mu da nas voli, da budemo ljubljena djeca , a onda se svjesno odlučiti i ponašati kao ljubljena djeca... Jednako tako, o. Biskup je na prigodnom susretu uoči same krizme više puta ponovio jedan neobičan zahtjev , a čime je zapravo nastojao posvijestiti mladima što krizma jest, a taj zahtjev je- odustanite, ako mislite da ne možete od dana krizme ozbiljno živjeti kršćanstvo, biti članovi Crkve, ako mislite da se stvarno ne možete Bogu obvezati na ljubav, budite pošteni i odustanite.

 

I uslijedilo je krizmeno slavlje u nedjelju 23. lipnja. Predvodio ga je mons. Ante Ivas, šibenski biskup, u koncelebraciji sa 4 svećenika i đakonom.  Crkveni zbor odraslih predvodio je pjevanje sa himničkim napjevom „Dođi Duše Presveti...“ , uslijedio je pozdrav roditelja o. Biskupu i župskoj zajednici, izmjenjivali su se krizmanici u čitanju, molitvi. Konačno,  pomazani su uljem krizme , označeni su ljubavlju Gospodnjom, potvrđeni kao zreli i odrasli kršćani, pristupili su pričesnom stolu, zahvalili se svima: roditeljima, kumovima, vjeroučiteljici, Župniku, pozvali nas na molitvu za  njihove mlade živote... I zaputili su se kao „glasnici Velikoga Kralja , stazom života...“

A ja se pitam, što će biti sutra, što će biti u nedjelju i dalje? I koliko nas kršćana , naročito odraslih, zna što krizma jest u životu kršćanina?Nemalo puta čujemo da je to nešto što treba „obaviti“, da je to svojevrsna etapa puta koju, eto „treba proći“, jer neće štetiti. A znamo li što je krizma stvarno i što mi obećavamo tada Bogu?
Kako spomenuh u samom uvodu, čovjekom duhovni život na neki način se može usporediti sa biološkim životom. Rodimo se, hranimo, odrastamo, kada smo nejaki, nemamo nekih obveza u roditeljskoj kući, svi vode brigu o nama, odgajaju nas, ali kada malo odrastemo dobivamo i određena zaduženja, i u konačnici smo odgovorni za obitelj u kojoj živimo, dužni i pomagati i staviti svoje snage na raspolaganje svojoj obitelji.
Tako je, ako ne isto, onda vrlo slično i sa krizmom. Po krštenju smo postali djeca Božja i članovi Crkve, dobili smo milost posvetnu, ali tu milost sada treba razvijati, s njome surađivati. Zato se dijete odgaja u vjeri, poglavito u obitelji tako da roditelji svojom molitvom i primjerom života u vjeri budu živi znak i svjedočanstvo kako živi i kako se ponaša vjernik.
Onda, isti roditelji, koji su u sakramentu krštenja obećali dijete odgajati u vjeri, kada dijete kreće u školu, upisuju dijete na školski vjeronauk.  Tu će kroz mnoge godine dobivati mnogo vjerske formacije i informacije. Nažalost, ne mali broj roditelja misli da je to dovoljno za odgojiti dobrog vjernika, a ja tvrdim odgovorno – to je premalo.
Uz to što dijete pohađa školski vjeronauk, usvaja teoretsko znanje i ponešto praktičnoga, nužno je potrebno da svoju vjeru živi u zajednici crkve, da odlazi redovito na nedjeljne mise, na blagdane, da se uključi u život župe aktivno.  Dijete treba naučiti živjeti u svojoj duhovnoj obitelji Crkvi, treba naučiti živjeti oko oltara Gospodinova i hraniti se Njegovim Tijelom.  I rasti u vjeri, sazrijevati u pripadnosti Crkvi iz dana u dan. Kada se adekvatno pripremi na Prvu svetu pričest, i dalje treba upravo hraniti se Gospodinom i kada dovoljno sazrije i duhovno  ojača, tada je spreman primiti sakramenat kršćanske zrelosti – krizmu u kojoj  se Bog čovjeku doslovno zaklinje na ljubav, a čovjek prihvaća biti Kristov vojnik u svijetu u kojem živi.

Krizma, dakle, nije svečani oproštaj od Crkve i vjere, dapače, ona je jedan veliki početak ozbiljnog kršćanskog življenja, ona je  izlijevanje sedam darova Duha Svetoga po kojima mlada osoba ima dovoljno sposobnosti i snage graditi župu u kojoj živi svoju vjeru.
Krizma je zapravo obnova Crkve, svježa Crkva, mlada Crkva... kao što je na prve Duhove u Jeruzalemu nastala prva Crkva od apostola i onih koji su na njihovu riječ povjerovali, tako na svakoj krizmi se osvježava naša Crkva u konkretnoj župnoj zajednici u kojoj se krizma događa.
I dok našim krizmanicima čestitamo krizmu, molimo Gospodina da im dade Duha  vjernosti i pobožnosti  te za cijeli život ostanu vjerni Gospodinu za kojim su krenuli.

vj. Valerija Buha

 

Te Deum /Tebe Boga hvvalimo/ i završetak školske i vjeronaučne godine

Došli smo kraju još jedne nastavne školske godine. Bila je po  mnogočemu zahtjevna i izazovna. Od velikih previranja koji su se događale, a još i traju na relaciji Ministarstva prosvjete i kršćanskih roditelja oko uvođenja obvezatnog zdravstvenog odgoja upitne kvaliteta i vrijednosti, preko svakodnevnih radosti i nedaća koje susrećemo u radu s našom djecom.

 

Možemo slobodno reći da je ova godina jednom dijelu naših učenika bila neuspješna jer su na naplatu došla višegodišnja izbjegavanja školskih i radnih obveza, nemaran odnos prema školi i učenju, loš odnos prema profesorima. Nadamo se da će shvatiti da je najvažnija ona promjena koju oni imaju napraviti u sebi, u svojem odnosu prema radu, prema vlastitom napretku i boljitku.

 

Ipak, unatoč određenih neuspjeha koji su obilježili kraj ove školske godine, zaključujemo da ono što se trenutno čini neuspjelo završenom godinom za cijeli niz djece, može nakraju biti dobitna kombinacija u koliko ih to iskustvo promijeni, i dok su još mladi, uozbillji...
Većini naših učenika školska godina završila je sa osmijehom na usnama i slavljem kakvo priliči onima koji su uspješno prešli jedan, veći ili manji dio puta u svojem obrazovanju.

 

Osmaši su u srijedu 12. lipnja imali svoje zahvalno bogoslužje, tj. svetu misu navečer, na kojoj su u zajedništvu s ostalim vjernicima zahvalili za osam godina prijeđenog puta, za mudrost, znanje, radost zajedništva, za profesore i sve koji su s njima strpljivo surađivali u izgradnji boljih ličnosti, i povjerili se i nadalje u naše molitve i Božju spasiteljsku pristunost u životu.

Ostali vjeroučenici su došli nakon zadnjeg nastavnog satau petak, 14. lipnja  sa Ravnateljem i svojim učiteljima u župnu crkvu i u radosti  popraćenoj pomalo nekontroliranim šušurom izrekli svoje: Bogu hvala!

 

I mi kažemo: djeco Bogu hvala na godinu dana hoda za vas i s vama! Školsko zvono je na neko vrijeme, do jeseni utihnulo!
Ali, ne zaboravite ono zvono na zvoniku koje vas poziva na nedjeljnu misu.

 

Nemojmo da nam praznici budu prazni, isprazni, jer oni su blagdani- oni su prilika za obnovu tijela ali i duše! Slavimo nedjeljnu misu u svojoj župi jer Boga iz svojega života ne možemo poslati na godišnji odmor!

 

Svima vam sretni i blagoslovljeni ovi ljetni praznici!

 

vj. Valerija Buha

 

Biblijska Tribina na zasluženom odmoru

U srijedu, 12. lipnja, završili smo još jednu godinu Biblijske tribine. Zajednica od 25 sudionika s velikim je strpljenjem iz tjedna u tjedan upoznavala na gotovo studijski način svoju vjeru. Kao što je već poznato, teme koje biramo su godišnje, tj. bira se jedan tematski ciklus koji se potom obrađuje podijeljen u 35 susreta koliko ih godišnje obično bude.
Ove smo godine završili troplet, tj. treći i završni dio sustavnog proučavanja Biblije, slavlja i morala koji  se obrađivao u tri prethodne godine s nazivima:

 

1. godišnji ciklus: Živo kamenje naše vjere- tj. najvažnji uporišni tekstovi Svetoga Pisma Staroga i Novoga zavjeta – Što vjerujemo? 

 

2. godišnji ciklus, obrađen prošle godine bio je: Sakramenti i liturgija Crkve ili Kako slavimo ono što vjerujemo?

 

3. godišnji ciklus upravo smo završili, a tematika je bila: Katolička moralka ili : Kako živimo ono što slavimo i vjerujemo? Kako djelujemo?

 

Kroz niz od 35. susreta , voditelji Tribine vj. Valerija i Župnik predstavljali su temeljni nauk Crkve temeljen na Dekalogu.  Izazov je bio uočavati kako se Deset Božjih zapovijedi mogu sagledati u kontekstu suvremenog svijeta i života, kako su te zapovijedi svevremenske i uvijek važeće, te kako je Bog, uređujući svoj odnos sa čovjekom, ustvari uredio sve aspekte življenja: od poštivanja obitelji, vlasti, autoriteta, do poštivanja života, imovine, tuđeg dobrog glasa, prava na istinu i istinito informiranje.....

 

Na repertoaru rada Tribine tako je bio i govor o poštivanju Božje imena, nedjelje kao dana Gospodnjega, ali i govor o  suvremenim bioetičkim pitanjima: eutanaziji, pravu na život od začeća do prirodne smrti,  pravo radnika na pravednu plaću, pravo na štrajk,  dužnost plaćanja režija,  pravo na istinito informiranje od strane medija....

 

Zadnjih nekoliko susreta obogatili smo se upoznavanjem sadržaja ulivenih kreposti: vjere, nade i ljubavi, ali i stožernih kreposti na kojima počiva čitav moralni život pojedinca: umjerenost, jakost, pravednost i razboritost.
Kako je već uobičajeno, na zadnjem susretu, članovi Tribine pripremili su čašćenje i prikladne poklone za vjeroučiteljicu i Župnika.

 

Od srca hvala svima na strpljenju i sudjelovanju u ovom, ne baš lakom , ali istinski potrebnom putu: produbljivanju i upoznavanju sadržaja svoje vjere i Izvora svojega djelovanja.


vj. Valerija Buha

 

PROVALA, OŠTEČENJE I POKUŠAJ KRAĐE U CRKVI NA OKITU

 

Nepoznati počinitelj u razdoblju od 1 do 2. 6. 2013. provalio je u  crkvu Gospe od Karmela na Okitu. Pri provali u crkvu učinjena je materijalna šteta na staklenoj stjenci velikog prozora koji je razbijen, kao i na kamenoj rozeti koja je dijelom oštećena i razbijena. Počinitelj je razbio kamen na škrabici za milodare,  oštetio i slomio dio sigurnosne kase i pokušao nasilno razbiti metalnu kasu i otuđiti milostinju.

 


 

Župa je nadležnoj Policijskoj postaji u Vodicama prijavila provalu, oštećenje i pokušaj krađe u crkvi na Okitu. Službenici MUP-a  napravili su očevid  i nakon toga Državnom odvjetništvu u Šibeniku, zbog teške krađe u pokušaju, protiv nepoznatog počinitelja podnijeli kaznenu prijavu.  

 

 

Ovdje napominjemo da je crkva na Okitu i prije nekoliko puta bila oštećena zbog krađe milodara, kada su nepoznati počinitelji razbijali škrabicu, no ovo je prvi puta da je u crkvu provaljeno i da je na samoj crkvi napravljena velika materijalna šteta.

 

Žalosno je da se ovakve stvari događaju i da se na ovakav način oštećuje crkva na Okitu, koja je više puta u svojoj povijesti bila rušena, u koju su mnogi Vodičani iznova uložili mnogo truda i materijalnih sredstava kako bi se ona izgradila i uredila. Na kraju se pitamo: kome je i zašto ovo trebalo, kome smeta Gospa i crkva na Okitu?

 

 

Svetkovina Tijelova u Vodicama 30. 05. 2013.

Proslavismo Tijelovo
„Zdravo Tilo Isusovo...!“

 

Svečanom svetom misom i procesijom s Presvetim ulicama naših Vodica, proslavili smo svetkovinu Tijelova. Tako smo se pridružili svim katolicima diljem svijeta koji na današnji dan posebnu počast i ljubav iskazuju Kristu Gospodinu prisutnom na svetoj Euharistiji u posvećenom Kruh i Vinu.
Pomalo tmurno jutro četvrtka postavljalo je pred nas određene sumnje o tome hoćemo li moći imati procesiju ili ne. Kako se bližio početak mise, 10 sati ujutro,  osjećao se lagani blagdanski šušur,  doskora je čitav crkveni prostor bio prepun odraslih vjernika,  naših prvopričesnika u bjelini, naših krizmanika, žudija... Svečanu svetu misu predvodio je župnik uz koncelebraciju dva svećenika don Ivana i don Željka,te đakona don Antu...

 

Pred sam kraj mise vodičke ulice naglo je okupala kiša. Pomalo u neizvjesnosti krenuli smo u procesiju. Redali su se barjaci i iza njih pojedine skupine vjernika: barjak Srca Isusova i članovi bratovština, KUD „Perlice“ u narodnim nošnjama, barjak Gospe od Karmela i školska djeca, barjak krizmanika i krizmanici, prvopričesnički barjak i prvopričesnici, nekolicina ministranta, naši žudiji i konačno, kako to u tjelovskoj procesiji biva: svećenici ispod baldahina i Presveti oltarski sakramenat.
Vrijeme se razvedrilo, sunce donekle obasjalo naše ulice i tek  po mokroj cesti mogli smo zaključiti da je tek trenutak prije padala kiša. Zaustavili smo se na dvjema postajama „oltarima“ – na  trgu kod donjeg bunara i u gradskom parku. Molili smo da Bog blagoslivlja ovo mjesto i sve njegove stanovnike, da ga čuva od zla, zlih duhova, od nevremena i vremenskih nepogoda, od svakoga zla duha i tijela...

 


Mještani su na već uobičajenim mjestima lijepo ukrasili ulice, postavljajući cvijeće, pobožne slike, paleći svijeće... Ove godine zalaganjem skupine mladih na poseban način svečano je bila urešena vijencima od brnistre Prvomajska ulica  kojom je prošla procesija.

Zahvalni Gospodinu i proseći Njegov izobilni blagoslov na djecu i mlade, na sve stanovnike, završili smo obrede pjesmom „Divnoj dakle Tajni ovoj klanjajmo se smjerno mi...“ i blagoslovom s Presvetim u župnoj crkvi.
Kako bi smo svoju vjeru produbili, kako bi smo znali što slavimo i onda baš zato slavili i u buduće i više i svečanije, evo nekoliko najvažnijih informacija uz svetkovinu Tijelova.


 

Što slavimo svetkovinom Tijelova?
Blagdan Tijelova usko je povezan s Velikim četvrtkom. Kažemo daje u Svetom trodnevlju naglašeno više otajstvo Pashe, Kristovog prijelaza Bogu Ocu preko muke, smrti, uskrsnuća.  Onu svetu večer Velikog četvrtka slavili smo Posljednju večeru. Tu večer skupa s Kristom slavili smo utemeljenje svete mise, svetog svećeničkog reda, zapovijedi ljubavi... No, na samom kraju obreda  mise Večere Gospodnje prenešeno je Kristovo Tijelo- hostije u grob i nekako je pažnja više usmjerena na razmišljanje o Kristovoj muci i smrti.  Kao da nismo dostatno proslavili Kristovu trajnu prisutnost u Kruhu i Vinu- tj. u Tijelu i Krvi.
To je razlog da je tijekom povijesti Crkva uočila da nam nedostaje  svetkovina euharistije, blagdan u kojem ćemo na poseban način naglasak staviti na istinu vjere: Krist živi je prisutan među nama u Kruhu i Vinu koje na misi postaje Kristovo Tijelo i Krv.

 

Kako je blagdan Tijelova nastao?
Povijest blagdana Tijelova seže u 13. st. kada je redovnica sv. Julijana iz samostana kod Liegea u Belgiji imala viđenje punog mjeseca s mrljom. Protumačila je da je puni mjesec Crkva, a  mrlja na njoj nedostatak blagdana kojim bi smo častili Presveti oltarski sakramenat.  Na njezinu molbu mjesni biskup uspostavio je blagdan koji se u početku zvao blagdan Euharistije. U 14. st. papa Ivan XXII proširio je ovaj blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.
Kada se slavi Tijelovo?
Po stupnju slavlja Tijelovo je svetkovina-najviši stupanj slavlja, i pomičan je što znači da u svojem datumu ovisi o Uskrsu. Tijelovo se slavi 9. četvrtak iza Uskrsa ili, drugačije rečeno, drugi četvrtak iza blagdana Duhova.
Tijelovo se punim nazivom zove Svetkovina Tijela i Krvi Kristove i slavi se svetom misom i procesijom.

 

vj. Valerija Buha

foto: župa Vodice i infovodice

 

Slavlje Prve sv. Pričesti u župi Našašća sv. Križa u Vodicama 26. 05. 2013.

Od listopada prošle godine naših 80 prvopričesnika  počelo se okupljati  u Pastoralnom centru naše župe na svoje susrete na kojima su izbliže upoznavali Isusa kao svog prijatelja koji  voli djecu i koji se  rado druži  s njima.  A kako su  vjera i povjerenje uvjeti da se zavoli onoga koga se slijedi, želja nam je bila da u Godini vjere posvijestimo  najprije obiteljima prvopričesnika da je obitelj „kućna crkva“ u kojoj se živi i prakticira vjera i u tom svojstvu održali smo i nekoliko roditeljskih susreta.
Od samog dana proglašenja Godine vjere u našoj župi kao i uvijek naš vrijedni  Josip Mateša-Jole,  izradio je logotip za tu prigodu koji je bio poticaj našim prvopričenicima da zajedno s Isusom u lađi svojih malih života idu prema vrhuncu svoga susreta s njim u sakramentima sv. ispovijedi i Pričesti. U tom hodu pratila ih je i župna zajednica kojoj su se i predstavili.

Ova malena srca željna ljubavi i rasta nisu bila zaustavljena ni burom ni kišom na čemu im od srca zahvaljujemo. Svojom upornošću došli su do svoje Prve sv. ispovijedi a nakon toga slijedio je tjedan bliže priprave za najveće njihovo slavlje sa svojim Prijateljem Isusom koji ih čeka raširenih ruku.  Prvog dana u tjednu svi su zajedno sa svojim roditeljima obnovili svoja krsna obećanja i u  Godini vjere izmolili Zavjetnu molitvu Hrvata. Kroz cijeli tjedan prvopričesnici su zajedno sa svojim roditeljima molili sv. krunicu i priređivali liturgijsko slavlje na kojem su molili i rado pjevali. Svaki dan poslije sv. Mise dobivali su prigodne poklone vezane za Prvu pričest. 

Vrhunac naše pripreme bila je nedjelja 26.svibnja kada su naši prvopričesnici stizali sa sve četiri strane ozarenih lica pred našu župnu crkvu. To raspoloženje nije pomutilo ni tmurno nebo koje se to jutro sručilo nad našim gradom. Sva se crkva zabijelilila od njihovih malih srca i bijelih haljinica.

Započelo je Misno slavlje koji je predvodio naš župnik don Franjo Glasnović u asistenciji don Željka Augustinova i đakona don Ante Omazića. Za vrijeme sv. Mise svirao je naš zbor Mladih a naši su prvopričesnici složno pjevali, molili, recitirali a njihovi su roditelji bili uključeni u misna čitanja i pjevanje pripjevnog psalma.  Dok su se prvopričesnici pričešćivali pjevao je mladi zbor župe.

Ovom prigodom posebna hvala našem Anti Strikomanu koji je imao bliže probe zajedno sa s. Marijom. Na kraju misnog slavlja u ime svih prvopričesnika i njihovih roditelja zahvalio se Božo Galijot župniku, s. Mariji na njenom velikom trudu i ljubavi koju je uložila za ovaj svečani dan,kao i Anti Strikomanu koji je bio pri pomoći u sviranju kao i  s. Alojziji i s. Krešimiri.Naš župljanin Josip Juričev izradio je od loze križeve sa korpusom kao simbol naše vjere i od srca ih poklonio svim prvopričesnicima da ih podsjećaju na njihovu Prvu sv. pričest i na Godinu vjere.  

Dao Bog da naši prvopričesnici cijeloga života plove s Isusom na moru svojih života i da njega zazivaju u svim svojim burama i olujama kao učitelja i kormilara koji zna ploviti i dovodititi svoju lađu u luku spasa.

s. Marija Grgat

 

Duhovsko bdijenje i svetkovina Duhova

U subotu, 18. 05. u predvečerje Duhova, nastavljajući tradiciju prijašnjih godina, ispred naše župne crkve okupili su se naši mladi, pridružio im se i lijepi broj ostalih vjernika, te je skupina od oko 150 župljana zajedno sa Župnikom  uputila se i hodom s bakljama u rukama prošla ulicama Grada i pošla hodočasteći prema Okitu gdje su sudjelovali u Duhovskom bdijenju, molitvi i pjesmi koju je svojim pjevanjem animirao zbor mladih. Nakon toga uslijedila je  misa bdijenja svetkovine  Duhova koju je uz sudjelovanje đakona don Ante Omazića, predvodio Župnik.

Nakon misnog slavlja bilo je veselo druženje na Okitu, te je sve zahvaljujući našim Žudnijima, koji su se potrudili i u svojim prostornijima priredili domjenak, završilo uz okrepu i radosno bratsko druženje. Bilo je lijepo i radosno vidjeti mlade, djecu, i starije kako zajednički hodočaste i slave Gospodina u zajedništvu i snazi Duha Svetoga koji je Božjom milošću ispunio njihova srca.

Svečano je bilo i na samu svetkovinu Duhova, na sve tri mise okupio se lijepi broj vjernika. Na svečanoj misi u 11h, znakovito na sam blagdan i rođendan Crkve,  u službu su uvedeni novoizabrani  članovi ŽEV-a župe Vodice.  Župnik je na kraju mise pročitao Biskupov dekret o imenovanju novih članova ŽEV-a, nakon čega su članovi položili i potpisali prisegu o vjernom i savjesnom upravljanju materijalnim dobrima i pomoći župniku u ekonomskim stvarima župe, te im je Župnik uručio Biskupov dekret o imenovanju.

Čestitamo novim članovima ŽEV-a naše župi i želimo da ih Gospodin snaži u službi i pomoći na duhovnu izgradnju i dobrobit naše župe.

 

Radost slavljenja Blagdana Našašća sv. Križa,  dana župe i Grada – 3. svibanja

Trodnevna duhovna obnova u Godini vjere

 

Samom Blagdanu, kao duhovna priprava  u Godini vjere, prethodila je trodnevna duhovna obnova kojom smo kao župna zajednica željeli moliti s određenom nakanom za pojedine skupine u župi i duhovno se pripremiti za slavlje župnog blagdana.
Kroz tri dana koja smo namijenili važnim skupinama u župi: obiteljima, bolesnima i starijima  te mladima imali smo molitvene susrete i slavili sv. Misu.
Prvog dana  bila je molitva i sv. Krunica za obitelji, nakon toga euharistijsko slavlje, propovijed i razmišljanje o obitelji imao je don Roko Glasnović, povjerenik za pastoral braka i obitelji.
Drugi dan bio je posvećen starijima i bolesnima u župi, za njih smo molili sv. Krunicu i slavili sv. Misu preko koje je Župnik potrebnima podijelio sakrament bolesničkog pomazanja.
Treći, završni dan duhovne priprave bio je u znaku naših mladih. Za njih smo molili, euharistijsko slavlje je predvodio don Gabrijel Jagarinec, povjerenik za mlade naše biskupije. Euharistijskim klanjanjem i molitvenim bdijenjem završili smo trodnevnu pripravu i ušli u predvečerje Blagdana.

 

Procesija i svečana sveta misa

 

 

 

Živahno je bilo i za ovaj Dan naše župe i Grada. Zajednica vjernika - građana ovoga grada okupila se kod drevne crkve sv. Križa. Polako smo formirali procesiju sastavljenu od župnih i gradskih skupina.  Isticale su se  župne skupine: crkveni zbor, Žudiji, Caritas, Krizmanici, Prvopričesnici, župna vijeća i mnogobrojni vjernički puk; gradske interesne i sportske  skupine... Na početku procesije križ kao živi simbol da za Kristom raspetim i proslavljenim kroz svoj život hodimo;  centralni dio procesije opet u znaku križa – svećenici obližnjih župa , sadašnji župnik don Franjo i njegov prethodnik don Frane, te predvoditelj ovogodišnjeg misnog slavlja don Ivica Huljev , župnik Starog grada na Hvaru – u čijim rukama je  bio moćnik – relikvije sv. Križa.
Procesija sastavljena od nekoliko tisuća sudionika polako je rivom došla do župne crkve gdje je uslijedilo svečano misno slavlje.

U svojoj propovijedi Predvoditelj reče da se neće osvrtati na povijest ovoga Blagdana, na našašće ostataka sv. Križa od kraljice Jelene niti na otimanje relikvija od strane Perzijanaca i ponovni njihov povratak, već na potrebu svakoga od nas da nam se u životu dogodi susret- našašće Boga živoga, našašće Njegove ljubavi kako bi smo mi kršćani bili svjedoci i znak  današnjem svijetu, kako bi primjer našeg življenja i djela privukao  Kristu i Crkvi. Pronaći Boga možemo ukoliko ne zaboravimo i izgubimo naše bližnje u kojima prepoznajemo mjeru Kristove ljubavi koja nam se darovala i očitovala u Kristovu križu koji danas slavimo.

 


 

Da ne bi bilo nesporazuma

 

Kako smo radosni radi velikog broja sudionika procesije, tako smo radosni i radi lijepog broja vjernika ,naročito mladih koji su sudjelovali u svetoj misi zajedno sa našim svećenicima, sa Gradonačelnicom  i predstavnicima onih koji s nama vlašću upravljaju.
Ipak, ne možemo ne zamijetiti i ne spomenuti da neki naši sugrađani nisu razumjeli na ispravan način duboko značenje ovog događaja, ili su ga sagledali samo jednostrano. Napominjemo stoga da je 3. svibnja prvenstveno Dan župe, a župa sv. Križa datira od 1402. godine. Odlukom Gradskog poglavarstva Grada Vodice 1994. godine ovaj je dan proglašen i Danom grada.
Centralna proslava stoga je crkvena procesija sa svečanim euharistijskim slavljem, i obzirom da je riječ o procesiji koja u sebi ima duboko kršćansko i teološko značenje, bilo bi pogrješno istu procesiju shvatiti kao kakvu smotru raznih udruga ili paradiranje istih, a bez dubokog duhovnog smisla.
Ako shvatimo procesiju kao to što ona u sebi jest- hod od jedne crkve koja je povijesno ishodište ove župe- stare crkve sv. Križa iz 1402. godine, do druge crkve, današnje župne crkve, onda je sasvim logično da procesija ima svoj izvor, uvir i vrhunac u okupljanju iste zajednice koja je sudjelovala u procesiji oko oltara euharistijskog slavlja. 
Moramo kazati da je sudjelovanje u procesiji i  potom odlazak s misnog slavlja ili neželja da se u istom sudjeluje znak  nedostatka poznavanja vjerskih sadržaja i onoga što procesija u sebi jest - javno ispovijedanje vjere, životno i javno svjedočenje opredjeljenja da kroz život hodimo s Kristom , a vrhunac toga hoda je sveta misa....  Ako ovako ne sagledamo procesiju i za Dan naše župe i Grada u opasnosti smo da osiromašimo taj bogati simbol i svedemo na na ono što procesija nije- smotra raznolikih skupina našega Grada sa lijepim uniformama... 
Na nama je obraslijima,  naročito na nama vjerskih djelatnicima odgovornost da generacijama koje dolaze posvijestimo sadržaje svoje vjere i da ih autentično živimo.

 

Radosni radi lijepog slavlja na sve župljane i stanovnike ovoga grada zazivamo moćni zagovor sv. Jelene i blagoslov Gospodina raspetoga i uskrsnuloga!

 

vjer. Valerija B.

foto: infovodice i župa Vodice

 

Blagdan sv. Marka, blagoslov polja i velikog kamenog križa

Na blagdan sv. Marka evanđelista, 25. 04. na Okitu u crkvi Gospe od Karmela uz sudjelovanje lijepog broja župljana, u zajedništvu s don Ivanom i đakonom don Antom, Župnik je predvodio euharistijsko slavlje. Poslije sv. Mise uslijedila je procesija oko crkve i pjevanje litanija Svih svetih te je na kraju bio blagoslov uspijeva i polja.

Nakon završetka misnog slavlja i blagoslova polja, na poziv obitelji Stanka Sladoljeva blagoslovljen je veliki kameni  križ koji je obitelj Sladoljev uz pomoć graditelja josipa Babac izgradila i u svome polju i na obiteljskom imanju na Leću postavila kao znak i spomen na Godinu vjere

.

Uz sudjelovanje obitelji, mnoštva njihovih prijatelja i župljana, don Ivana i đakona don Ante, veliki kameni križ je blagoslovio Župnik.
Na kraju blagoslova župnik je, uz zahvalu koju je izrekao obitelji što su izgradili križ, nazočnima kazao da je ovo drugi križ koji je u župi podignut i blagoslovljen u ovoj Godini vjere, što je pohvalno i znakovito jer je upravo kristov križ simbol vjere i spasenja koju kršćani ispovijedaju. I ovakvi izvanjski znakovi pokazuju i svjedoče našu vjeru koju kao kršćani živimo i ispovijedamo u svome životu zaključio je župnik. 


Nakon blagoslova uslijedilo je bratsko druženje i domjenak koji je za sve nazočne  pripremila obitelj Sladoljev.

Projekt "Iz tame u svijetlo"

U petak, 19. travnja  2013.g. u našim Vodicama dogodilo se nešto zaista lijepo, potrebno i poticajno. Naime, zalaganjem supružnika Gordane i Stjepana Kusanović, uz podršku Grada i Župe  predstavila nam se zajednica liječenih ovisnika- Cenacolo.

Radovala nas je ispunjena dvorana Kulturnoga centra vjeroučenicima šestih, sedmih i osmih razreda, a osobita nam je radost bila vidjeti pojedine grupu djevojaka srednjoškolki koje su, unatoč školskim obvezama, našle vremena za Boga i sebe.

Kroz poučnu predstavu mogli smo vidjeti tužnu sliku jedne obitelji koja je zapravo tipični model obitelji u kojoj se događa ovisnost. Otac koji je previše usmjeren na materijalno stjecanje, koji ne ostvaruje istinski odnos i pravi susret sa svojom djecom, koji nekvalitetno provedeno vrijeme zamjenjuje darivanjem novca. Majka koja bježi od istine, koja probleme sa sinom i kćerkom potiskuje, ne priznaje ni sebi i problemi je sve više guše, ali ona vlastitu djecu  i u školi i pred prijateljima opravdava, štiti i zapravo im sve više odnemaže. Konačno, susreli smo i nesretne mlade ljude: Ivu koja je manekenka zarobljena u proporcije tjelesnog izgleda i prisiljena se izgladnjivati, ubrzo ima problem s anoreksijom i Ivana, mladog sportaša koji se drogira... U jednom momentu vidjeli smo krah obitelji,  oca koji se opija od muke, kćer koja se truje tabletama, sina koji se predozira i na kraju majku potpuno psihički skrhanu. Sreća- tada nam je na scenu izišao don Ivan Filipović navijestiti radosnu vijest – to nije kraj.

Tada su nam se predstavili aktualni glumci: svećenik don Ivan, manekenka Iva i sportaš Ivan, svi svjedočeći kako je u njihovim životima velik Bog, kako je sreća u ljubavi, bliskosti, prijateljstvu, ne u materijalnom, ne u drogi koja oduzima i zarobljava baš kao i kocka, Internet i sve moderne ovisnosti. Svjedočili su radost povratka izgubljenog Sina, radost uskrsnuća , jer u jednom času svoje ispovijesti, opazih , svi su rekli istu misao : „Bio sam (Bila sam) mrtva- oživjeh!“

Na samom kraju susreta i publika i naši gosti na pozornici stopili su se u jedno, plesalo se i pjevalo, davalo slavu Gospodinu! Zanimljivo mi je bilo  gledati svoje vjeroučenike iz prvih redova kako bez imalo kompleksa i ustručavanja radosni plešu, pjevaju, a također i momenat u kojem su se svi mladići i djevojke u publici međusobno počeli grliti, prijateljski poljubiti i iskazivati baš ono što je trenutak prije svjedočilo ovo troje  ljudi: sreću ne daje stan, sreću ne daje pun novčanik novca, sreću ne daje ni sportski uspjeh ni to što imamo karijeru i što smo „face“ , sreća je u Bogu čija se ljubav prelijeva na nas ljude, sreća je u prijateljstvu, u blizini, u radosti susreta, u ljubavi!

Pri izlasku spontano zapitah svoje mlade prijatelje je li im se svidjelo ovo što su vidjeli, je li im drago ili im je žao što su došli. Ohrabrila me i oduševila njihova reakcija: bilo je odlično, drago nam je!
I što reći nego hvala Bogu na ljudima koji su primjerom svojega životnog ponora mogli posvjedočiti kolika je snaga i milost Božja! Nadamo se da će ovo našim mladima biti poticaj i put, i da će i oni svoj život ostvarivati i graditi na pravim vrijednostima koje nikad ne prolaze!

vj. Valerija B.

Saziv i sjednica novoizabranih članova ŽPV-a župe Vodice

Prvi saziv i sjednica novoizabranih članova Župnog pastoralnog vijeća župe Vodice održani su u Pastoralnom centru u utorak, 16. 04. 2013. Sjednica je započela u 20h molitvom,

 

Župnik je otvorio sjednicu pozdravljajući nazočne novoizabrane članove ŽPV-a, te je pritom istaknuo važnost i ulogu vijeća koje ono ima u radu župe i u pomoći Župniku oko pastoralnog rada u župi.
Članovi vijeća su izabrani i imenovani od Crkve, kako bi bili u službi svoje zajednice i na pomoć Župniku svojim prijedlozima, sugestijama i radom, te tako doprinijeli poboljšanju i izgradnji pastoralnog i vjerskog života župe u kojoj žive i djeluju.

Nakon uvodnih riječi Župnika prešlo se na prvu točku sjednice: Konstituiranje vijeća i izbora članova povjerenstva koji će koordinirati pastoralni rad skupina u župi:

Pastoral obitelji: M. Mačukat, I. Roca, M. Marič i M. Juričev-Martinčev

 

Pastoral mladih: č. Marija, L. Lipić. M. Juričev – Martinčev i Ante Strikoman 

 

Pastoral vjeroučenika: V. Buha, D. Vrdoljak, H. Skočić i M. Marić

 

Pastoral pojedinih skupina: (pjevači, zborovi, bratovštine i Žudiji) I. Roca, Branimir Sladoljev, M. Strikoman, A. Strikoman i M. Juričev – Martinčev

 

Bogoslužje i molitvene skupine: K. Mateša, C. Krluk, H. Skočić i A. Sladoljev

 

Socijalno i caritativno područje:  L. Lipić, M. Strikoman, C. Krluk

Organizacija slavlja:  N. Skočić, A. Roca, T. Mateša, M. Mačukat i L. Lipić

 

Dogovoreno je da svako povjerenstvo skupina pismeno izradi svoj plan, sugestije i prijedloge koje će dostaviti župniku kako bi se poboljšao rad i pastoral u župi.

 

Za zapisničara je izabrana Valerija Buha.

 

 Župnik je izvijestio članove vijoreća da će euharistijsko slavlje blagdana Našašća sv, Križa predvoditi župnik iz Starigrada na otoku Hvaru.
U sklopu proslave Blagdana Našašća sv. Križa, dana župe i grada biti će i trodnevnica kao duhovna priprava za blagdan. Trodnevnica će biti s molitvenom nakanom u Godini vjere, za mlade, obitelji, starije i bolesne (krunica, sv. Misa i prigodna propovijed) 
Raspravljalo se i vezano uz procesiju koja se organizira za Blagdan Našašća sv. Križa. Istaknut je problem koji je prisutan svake godine u procesiji: mnoštvo je udruga i sudionika u procesiji, ali nakon procesije mnogi od njih ne uđu u crkvu i ne sudjeluju u blagdanskom slavlju.  U procesiju i slavlje blagdana treba uključiti i animirati djecu i članove raznih udruga koji će sudjelovati i na blagdanskoj misi.

Spomenuto je da se procesija treba dobro organizirati i pripremiti. Dogovoreno je da će organizaciju procesije koordinirati i pripremiti povjerenstvo za organizaciju slavlja u župi.

 

Spomenuto je pitanje rada s mladim obiteljima te organiziranja susreta za one koje su se vjenčali u zadnjih nekoliko godina. Te je predloženo da ih se pismeno pozove na susrete koji će se za njih organizirati u župi
Spomenuto je, vezano uz rad s obiteljima, te njihove probleme i pitanje obiteljskog savjetovališta koje se treba osnivati u sklopu župnog Caritasa.

 

Kao važan problem spomenuto je i pitanje župnog lista, te je zaključeno da i ako postoji stranica župe koja donosi vijesti, najave događaja i zbivanja u zajednici, župi je potreban i župni listić koji je  prije izlazio. U tom pogledu izabrano je uredničko vijeće koje će pomagati župniku u uređivanju i izdavanju župnog listića: V. Buha. D. Vrdoljak, L. Lipić, i M. Juričev-Martinčev.

 

Župnik je članove izvijestio da su novi članovi ŽEV-a župe: N. Skočić, I. Roca, B. Sladoljev iz ŽPV-a te A. Roca i G. Babić odlukom Župnika.

 

Blagoslov novog križa na brdu Orlov krug u Vodicama

U 2000. Jubilarnoj godini kršćanstva, na inicijativu  i uz angažman župljana Rade Juričeva-Martinčeva – Pipića i Mije Fržopa na brdu Orlov krug iznad Vodica postavljen je i blagoslovljen veliki drveni križ kao simbol  vjere i znak spomena na jubilej kršćanstva.

 

Uslijed vremena drveni križ je dotrajao i djelom propao. Ponovno, nakon trinaest godina, na inicijativu i uz financijska sredstva Rade Juričeva-Martinčeva -Pipića, te uz pomoć i angažman naših župljana:  Branimira Sladoljeva, Milana Vučića, Damira Crljenka, Hrvoja Mateše, Zorana Josipovića, Danijela Lasan-Zorobabela i Ivana Juričeva-Martinčeva, u Godini vjere ponovno je izgrađen veliki novi metalni križ koji je postavljen na istome mjestu.

 

 

 

 

U subotu, 6. travnja 2013. novi metalni križ postavljen na Orlovu brdu, blagoslovio je, uz sudjelovanje don Ivana Čolaka i skupine župljana koji su postavili križ, vodički župnik don Franjo Glasnović.

Za vrijeme blagoslova župnik je istaknuo kako je križ simbol kršćanske vjere i spasenja, znakovito je i pohvalno što je križ ponovno obnovljen, postavljen i blagoslovljen u ovoj Godini vjere kada nas Crkva poziva da o svojoj vjeri promišljamo i svjedočimo je u našem životu. Ovaj novi križ svjedoči našu vjeru koju i na ovaj izvanjski način svjedočimo i pokazujemo zaključio je župnik.

 

 

13. Vodički festival Žudija održan u Rogotinu

 

Na Uskrsni ponedjeljak, 1. 04. 2013. u župi Rogorin održan je 13. Vodički festival Žudija. Na Festivalu je sudjelovala 31 skupina čuvara Božjeg groba koji su došli iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, među njima su bili i naši Vodički žudiji. Više o ovome vidi na INFOVODICE

 

Foto: Šime Strikoman

Uskrsna čestitka

Svim župljanima, građanima Grada i ćitateljima web stranice župe Vodice sretan Uskrs! Aleluja!

Uskrsli Gospodin pobjednik nad smrću, tamom i grijehom neka nam udjeli svoju uskrslu životnost, svijetlo, milost. i mir.

Molitva za Papu

Korizmena pobudnica oca Biskupa

S Isusom nosi i ti svoj križ!

Trpeći Krist nosi križeve J. Mateša 2013.

 

U Godini vjere za korizmu, naš Josip Mateša - Jole izradio je iz maslinova drveta skulpturu: "Trpeći Krist nosi naše Križeve".

Križ je simbol vjere i kršćanstva, u njemu je naša nada i spasenje koje nam je Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem darovao.

Krist je pozvao sve svoje učenike na radikalno nasljedovanje:"Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom."/Lk 9, 23/

Ove korizme u Godini vjere uzmimo i mi i svakodnevno s vjerom i u vjeri nosimo svoj križ nasljedujući trpečeg Krista koji je za nas nosio drvo križa na "kojem je kao spas svijeta visio".

Dragi vjernici i poštovani čitatelji pozivamo vas u Godini vjere na simboličnu akciju: S Isusom nosi i ti svoj križ! u kojoj vas molimo da nam putem e-pošte /zupa vodice/ pošaljete slike/fotografije križeva koje imate u svojoj blizini. Fotografije križeva biti će objavljene i pokazane na mrežnim stranicama župe Vodice.

 

križ na starom groblju u Vodicama

 

Započeli smo korizmeni hod - Čista srijeda-Pepelnica

I naša je župna zajednica, kao i Crkva cijelog svijeta, danas proslavila blagdan Čiste srijede - Pepelnice i tako započela intenzivnu duhovnu pripremu za proslavu temeljnog otajstva naše vjere - Pashalnog - Vazmenog misterija ili otajstva Prijelaza Sina Božega Bogu Ocu, a preko muke, smrti i uskrsnuća.
Osobito je svečano bilo na večernjoj misi.  Ovo je jedan od onih posebnih momenata kada nam je crkva pretijesna. Zajedno sa dvjema  vjeroučiteljicama u misi je sudjelovao veliki broj vjeroučenika svih dobi, crkveni zbor, mladi, oni malo stariji i najstariji. Možemo reći da je misno slavlje bilo točno u duhu prvog čitanja u kojem Prorok  na pokoru poziva i djecu i mlade i nejačad na prsima, ženike i starce... Ozračje sabranosti osjećalo se kroz cijelu misu te je jedna sedmašica spontano i izustila: Koliko nas je, kako su svi tihi!
Ovo je ozbiljno vrijeme, vrijeme promišljanja, pokore i obraćanja sa svojih zlih putova. Jučer su u našem gradu završile maškare, maske su odbačene. Sada je potrebno upravo to da se dogodi u našim životima, da skinemo maske koje tako često imamo na sebi, koje su toliko srasle s nama samima da nam katkada nije jasno tko smo mi a tko naša maska. Vrijeme je da, skidajući masku pred sobom, bližnjima i Bogom , duboko se zagledamo u sebe , u ono što doista jesmo Tada ćemo shvatiti koliko smo fragilni i koliko smo slabi pred Gospodinom i koliko smo katkada i udaljeni od Njegova plana s nama: biti slika Božja. Upravo to razlogom je da se udaramo u prsa i kajemo, razlogom je da sagnemo glavu i zatražimo posipanje pepelom. Bogat je to liturgijski simbol koji nas upravo podsjeća ta smo tako krhki i lomni, tek prah i pepeo i da nam se baš zato treba obratiti i povjerovati Evanđelju jer tu je naša nada, naš život i naša vječnost.
Upravo u tom duhu razmišljajući, nakon propovijedi smo pristupili pepeljanju tom tako snažnom liturgijskom činu koji su nam obavljali župnik, don Ivan i đakon Ante. Zbor je to vrijeme popratio pjevajući po prvi put ove korizme drevni psalam 91 "Smiluj se meni Bože" na starom vodičkom napjevu...
Tako smo eto započeli svoj korizmeni put. Pozvani smo na brojne duhovne vježbe kroz ovu korizmu, na post, na nemrs, na djela ljubavi, na milostinju i dublje promišljanje Božje Riječi.
Pozvani smo cjelovito živjeti ovu korizmu  kako bi nam i Uskrs bio cjelovit i zahvatio nas do kraja.
Pa krenimo!  Blagoslovljena vam i plodna svima korizma!

v.b.

Osvrt na medijske napise o Vodicama i Vodičanima u SD /don Franjo Glasnović/

 

Đakon don Ante Omazić na đakonskom praktikumu u župi Vodice

Odlukom i dekretom šibenskog biskupa mons. Ante Ivasa, svoj đakonski praktikum i služenje u našoj župi nastavit će đakon don Ante Omazić.
Don Anite je do sada đakonsku godinu provodio u župi Vrpolja i služeći uz biskupa u Katedrali.

Na svim nedjeljnim misama, na treću nedjelju kroz godinu 27. 01., Župnik je novoga đakona predstavio vjerničkoj zajednici.

Radujemo se njegovu dolasku i nadamo se se da će i kroz služenje u našoj župi sazrijevati njegovo buduće svećeničko zvanje. Uz srdačnu dobordošlicu preporučimo ga u naše molitve.

 

Proslava 50. godišnjice braka Šime i Rosande Vučak

 

U drugu nedjelju kroz godinu, 20. 1. 2013. u našoj župnoj crkvi na misi u 11h svečano uz molitvu i zahvalu Bogu, naši župljani, supružnici Šime i Rosanda Vučak proslavili su 50. godišnjicu braka i zajedničkog bračnog života.

 

 

Nakon 50. godina braka, na isti datum, u istoj crkvi, pred svojom obitelji, prijateljima i župnom zajednicom ponovno su pred Gospodinom obnovoli svoju vjernost jedno drugome i zahvalili za protekle godine braćnog života, te molili blagoslov i Božju milost da ih prati u narednim vremenima.

Na kraju misnog slavlja Župnik je supružnicima Vučak u ime župne zajednice i osobno čestitao na njihovoj godišnjici i obljetnici braka, te im zahvalio za svjedočanstvo vjere i vjernosti koju su svjedočili u odnosu prema Bogu i međusobnom bračnom životu. Kao dar i izraz zahvalnosti simbolično u Godini vjere darovao im je Konpendij Katekizma Katoličke Crkve.

 

 

STATISTIKA ŽUPE 2012 /10. siječanj 2013/

Statistiku za prethodne godine vidi u rubrici "Statistika župe"

Božićna čestitka

 

Božićni posjet Domu Maslina

I ove je godine, (u subotu, 15.12.2012.) nekolicina članova molitvene zajednice i naših župljana posjetila štićenike Doma za osobe s tjelesnim, intelektualnim i osjetilnim oštećenjima Maslina u selu Bratski Dolac u zaleđu Primoštena.
Njihova radost što nas ponovo vide bila je neizmjerna te nas je podsjetila na riječi Majke Terezije koja je kazala: "Osjećam da su naša djela samo kap u oceanu. Ali ocean bi, bez naše male kapi, bio puno manji." Ista ta kap drži u srcu živim plamen ljubavi jer ljubav koja se nesebično ne dariva polako se gubi.

Upravo nas radosno iščekivanje Božića podsjeća da se osvrnemo oko sebe, da izađemo iz svog malog svijeta i darujemo se drugima. Za to nam nije potrebno puno. Bit će dovoljan osmijeh, topli zagrljaj, lijepa riječ, strpljivo uho…Bili smo pomalo i tužni što ne možemo učiniti i nešto više, ali njima je bilo dovoljno i obećanje da ćemo uskoro opet doći…

 

Bibličari u caritativnoj akciji u došašću

Kroz tri susreta u studenom, članovi naše biblijske grupe vjeroučenika, uglavnom polaznici šestih i sedmih razreda osnovne škole, izrađivali su božićne čestitke.

 

Raduje nas što se ove godine  grupi općenito priključio veći broj dječaka, što ministranata što ostalih vjeroučenika, te uz  redovitu postavu od 25 članova, grupa sada broji i 40- tak povremenih članova.

 

 S osobitom simpatijom ističemo i malu prvašicu Valentinu M. koja je,  kao najmlađi član grupe, samostalno  izradila čak 14 božićnih čestitki. Obzirom da su naša djeca i mladi zaduženi brojnim školskim obvezama ali i izvanškolskim  aktivnostima, raduje nas svaki novi član koji ulaže u svoje duhovno - vjersko sazrijevanje i na ovaj način.

 

U nedjelju 16. prosinca naši su bibličari vjernicima iza sve tri mise ponudili svoje uratke te tako dobili iznos od 1832 kn koji će u nedjelju 23.12. preko svete mise u 9 sati predati djelatnicima Župnog Caritasa. Nadamo se da je ovo jedna od najboljih škola odgoja mladih za suosjećanje i caritativno djelovanje, bez mnogo ispraznih fraza i riječi, a sa mnogo konkretnog angažmana i djelovanja.

 

Caritas župe Vodice na blagdan sv. Lucije proslavio 5. godišnjicu akcije „obitelji 3+" i darivao obitelji.

Na blagdan sv. Lucije djevice i mučenice, 13. 12. u Pastoralnom centru Caritas župe Vodice, po peti puta, upriličio je i organizirao primanje za „obitelji 3+“ (obitelji u kojIma se u ovoj godini rodilo treće, četvrto i peto dijete) te ih prigodno darovao jednokratnim novčanim prilogom.

 

Ovogodišnji susret protekao je u radosnom i ugodnom druženju za što su osobito zaslužne članice župnog caritasa koje su pripremile i organizirale prigodni domjenak na kojem su počastile i darovale obitelji.

 

Sve obitelji i sudionike susreta na početku je pozdravio Župnik, koji je obiteljima najprije čestitao a onda i zahvalio za njihovu ljubav koju pokazuju prema djeci i životu, te ih pozvao da u Godini vjere u svojim obiteljima žive i svjedoče kršćansku vjeru i vrijednosti. Na kraju im je simbolično darovao  „Kalendar za mlade obitelji“ koji je izdao Hrvatski populacijski pokret. Predsjednica župnog caritasa gospođa Vjera Lipić, pozdravila je sve obitelji, čestitala im, te u ime Caritasa svakoj obitelji darovala je novčani prilog.

 

Raduje činjenica što je u ovoj godini, kada župni caritas obilježava 5. godišnjicu akcije „obitelji 3+“  obuhvaćeno 17 obitelji. Dvije obitelji s petim, pet obitelji s četvrtim i deset obitelji s trećim rođenim djetetom.

 

Blagoslovljena kapelica sv. Nikole na Martinskoj 6. 12.

Na blagdan sv. Nikole biskupa, 6. 12. 2012. na Martinskoj blagoslovljena je novoizgrađena kapelica sv. Nikole, koju je izgradila obitelj Gracije Juričev -Špirić.

Kapelicu je, uz sudjelovanje obitelji, prijatelja i župljana Vodica, blagoslovio Katedralni župnik don Krešimir Mateša, koji upravlja župom Dolac pod čijom upravom je i Martinska.

 

 

Prema riječima Gracije Juričev-Špirića koji ju je izgradio kapelica je podignuta u čast njegovom ocu Niki, a na slavu sv. Nikoli da ih čuva na putovanjima, kako na kopnu, moru ili zraku tako i na životnom putu, te da kao žaštitnik djece čuva njegovu djecu na njihovom putu.

 

Slika sv. Nikole koju je stavio u kapelicu stara je preko 70 godina (njegov stric koji je star 73 godine sjeća se da je slika bila u njihovoj kući od kad on zna za sebe) na taj način želio je simbolično povezati prijašnje generacije obitelji s generacijama danas, te ujedno potvrditi tradiciju vjere koja se živi u njihovoj obitelji.

 

Ovakvi primjeri pokazuju svjedočanstvo kršćanske vjere i života, što je na osobit način važno i radosno u ovoj Godini vjere u kojoj smo pozvani iskazati i pokazati ono što vjerujemo i ispovijedamo kao kršćani i vjenici.

A. EINSHTEIN - KAMO IDE LJUDSKA CIVILIZACIJA?

Na kavi...

 

 

Večera s prijateljima zajedno u restoranu...

 

 

Uživajući u ljepoti muzeja...

 

 

Ugodni razgovori u kafiću...

 

 

Uživanje u danu na plaži...

 

 

Na stadionu navijati za tim...

 

 

Ugodno druženje s djevojkom...

 

 

Razgledajući grad u kabrioletu...

 

 

Promatrajući ove slike izgleda kao da je Albert Einstein bio u pravu.

Albert Einstein je bio u strahu od napretka tehnologije i njezina utjecaja na ljudskost čovječanstva.

 

Ovo je njegov citat koji to potvrđuje:

"Bojim se onoga trenutka kad tehnologija bude premašila našu ljudskost. Tada će na svijetu postojati tek jedna kompletna generacija idiota."

 

Preuzeto s New Jersey 101.5

http://nj1015.com/these-photos-are-proof-albert-einstein-was-correct-about-technology/

 Hodočašće i izlet na Visovac, u Skradin i Kistanje 8. listopada 2012

Gospođe i gospođice naše župe koje uređuju i čiste crkvu i ove godine su od strane župe počašćene i nagrađene hodočašćem i izletom  na Visovac, Skradin, Kistanje i Ivoševce


Prvo naše odredište bio je Visovac - otočić smješten usred jezera rijeke Krke,  na kojemu se nalazi drevni samostan franjevaca i svetište Gospe od Anđela.  Vozeći se brodom prema otočiću na plavozelenoj površini vode ocrtavao se odsjaj vrba, čempresa i jablana koji su nam  približavali osamljeni otočić gdje je i  začela usrdna molitva  franjevaca koji su stoljetnim svojim marom oplemenili svoje obitavalište, davši mu  pečat duhovnog blagostanja.


U samostanskoj crkvi Gospe od Anđela molili smo molitvu krunice na čast Gospi od anđela, te slavili euharistijsko slavlje koje je predvodio naš župnik don Franjo. Nakon toga smo razgledali otok i muzej, te krenuli za Skradin.

 

Naš don Franjo  za vrijeme  putovanja prema Skradinu ukratko  je  iznosio povijest Skradina.
Svoju povijest Skradin ispisuje još u doba Ilira, a ime je dobio u vrijeme kada su ti krajevi došli pod rimsku vlast. Tako se na mjestu ilirskog grada razvila antička Scardona, važno prometno, trgovačko i upravno središte. Rimska Scardona je bila do temelja razrušena i opustošena, a nakon dolaska naselje su obnovili Hrvati, a pod današnjim imenom spominje se u 10. stoljeću. Njegov je položaj u samoj blizini Nacionalnog parka Krka.

 

U Skradinu smo posjetili baroknu stolnu crkvu Porođenja Blažene Djevice Marije, koja dominira središnjim gradskim trgom. Don Gabrijel nas je srdačno dočekao te nam iznio kratku  povijest gradnje crkve. Sagrađena je na temeljima nekadašnje katedrale koju su razorili Osmanlije, koji su Skradinom vladali od 1522. do 1683. godine. Crkvu su izgradili Mlečani, a gradila se punih deset godina, od 1747. do 1757. te je posvećena 1958. godine

 

U samom centru Skradina u blizini ACI marine u restoranu smo ručali i okrijepili se.

Poslije ručka u svome dome u Skradinu nas je ugostila i kavom počastila gospođa Jadranka Skorić rođ. Skočić, naša vodiška koja je udata u Skradinu gdje živi i radi sa svojom obitelji.

 

Nakon toga smo se uputili prema Kistanjima, posjetili smo župnu crkvu Sv. Nikole, gdje nas je srdačno dočekao župnik mons Nikola Dučkić,   koji je s toliko ljubavi pričao o povijesti Janjeva i Janjevaca te potrebi za  gradnjom nove crkve. U listopadu 2000 g. započeta je gradnja nove župne crkve i svetišta sv. Nikole, biskupa, zaštitnika Janjeva.   Blagoslovio ju je mons. Marijan Oblak, nadbiskup u miru, u sklopu proslave 700. obljetnice prvog pisanog spomena župe Janjevo 14. rujna 2003. godine.

 

Posjetili smo i župnu kuću – nedaleko nove župne crkve. Kupljena je kao  oštećena zgrada, koja je kasnije temeljito preuređena za pastoralne potrebe.
Većinu današnjega stanovništva župe sačinjavaju prognani Hrvati iz Janjeva s Kosova. Većina ih je na socijalnoj skrbi, no počinju se baviti privatnim obrtima i stočarstvom.

 

Oduševljeni izgrađenom novom crkvom napuštamo Kistanje i idemo prema Ivoševcima gdje smo posjetili lokalitet Burnum - starorimski vojni logor i naselje kraj Kistanja. Lokalitet obuhvaća amfiteatar, a potječe iz 1. stoljeća, odnosno doba cara Vespazijana. Smještao se na mjestu gdje su se sjekle najvažnije logorske prometnice: via principalis i via praetoria.

 

Nakon ovako bogatog iskustva i saznanja o povijesti kako daljnje tako i nama bliske, napunjeni duhom i zahvale Bogu za sve one koji su sačuvali  temelje hrvatskog kulturnog  identiteta i svijest o pripadnosti hrvatske kulture koja je prožeta kršćanstvom, krenuli smo prema Vodicama s ozračjem na licu zahvalni dragom Bogu i župniku da nam je omogućen ovajj prekrasan izlet.

 

sudionica hodočašća

SVEČANOST KRŠTENJA - KRŠTENO 10 DJECE

Prošlu 27. nedjelju kroz godinu, 7.10. 2012. naša župa je proslavila radosno i veselo. U župnoj crkvi Sv. Križa krstilo se desetoro djece, tim svečanim činom župna zajednica Vodica obogaćena je novim članovima. U samom slavlju uz roditelje, kumove i članove obitelji, sudjelovalo je mnoštvo rodbine i prijatelja.

 

Raduje činjenica da župa Vodice u zadnjih pet godina ima prosjek oko 70 krštenja, te je u samoj župi pozitivni prirodni priraštaj  - više je rođenih nego umrlih. Sve je veći broj obitelji koje imaju 3, 4 i 5. dijete što daje nadu za budućnost i životnost župe te je to dobar pokazatelj ljubavi prema životu koji je najveći dar i blagoslov za kršćansku obitelj.

 

Župa i župni caritas potpomažu i potiču kršćanske obitelji u njihovu nastojanju ljubavi prema životu i rađanju te na simbolični način svake godine, ove će to biti peti put, na blagdan sv. Lucije organiziraju susret i druženje za obitelji 3+ /obitelji koje su rodile tri i više djece/ i tom prigodom ih daruju jednokratnim novčanim prilogom. Na kraju je zanimljivo spomenuti da je posljednji put naviše djece kršteno u župi Vodice – njih 12 na Uskrsni ponedjeljak, 05. 04. 2010.

 

Više o krštenjima pogledajte u rubrici Krštenja

 

 

OTVARANJE GODINE VJERE 2012-2013.

Okružnica (pismo) šibenskog biskupa za GODINU VJERE 2012-2013.

Šibenski biskup mons. Ante Ivas uputio je povodom Godine vjere 2012-2013. "Okružnicu" Crkvi koja je u Šibenskoj biskupiji, vjernicima laicima, redovnicama, redovnicima, svećenicima i župnicima.

Sadržaj biskupove Okružnice možete pročitati u PDF formatu klikom na sliku.

 

 

Osvrt o Vodicama ili kako nas vide drugi ...

U novom rujanskom broju Kane (Kršćanske obiteljske revije) izašao je Zapis o Vodicama i vodičkom turizmu koji prenosimo i koji možete pročitati u PDF formatu klikom na sliku.

 

Zaziv Duha Svetoga uz početak nove školske godine. /3. rujan/

I opet smo s molitvom i pjesmom započeli!
Nakon vrućeg ljetnog raspusta osvanulo je novo jutro, 3. rujna. Po mnogočemu slično kao i dosadašnja jutra ali opet osobito-drugačije.

 

Počela je nova školska godina. Oko 750 naših školaraca razmilio se ulicama našega grada na putu do škole. Nakon dvoipomjesečnog odmora oglasilo se školsko zvono i označilo istodobno i kraj i početak: kraj razbibrige i ljutnje opuštenosti i početak intenzivnog i zahtjevnog procesa usvajanja novih zvanja, vještina, vrlina.

 

Nakon prvog i jedinog školskog sata na kojemu su  se učenici susreli sa razrednicima i primili rasporede sati i druge potrebne upute, razigrani školarci predvođeni ravnateljem, vjeroučiteljicama i nekolicinom drugih nastavnika zaputili su se u župnu crkvu. Tamo smo imali Zaziv Duha Svetoga- blagoslovnu molitvu za početak školske godine.

 

Predvođeni župnikom naša su djeca pjevala i molila; roditelji su molili za svoju djecu, za mudrost u odgoju, nastavnici za dar razboritosti i strpljivosti, vjeroučitelj za svjedočenje Evanđelja svojim životom, učenici za marljivost u radu.
Na kraju su zamolili Gospodina koji nam je „dao čvrstu Riječ“ da nam pošalje Duha Svetoga te su šestaš Jakov i sedmašica Stela izmolili drevni Himan Duhu Svetom.

 

Ravnatelj je  svima, djelatnicima škole kao i učenicima zaželio uspješnu novu školsku godinu, pozvavši na marljivost koju treba započeti odmah-sada.

 

Molimo da Gospodin milošću svojom pretekne i pomoću prati naše školarce i njihove obitelji kao i sve naše nastavnike.  

 

Vj. Valerija

 

Proslavljen blagdan Gospe Karmelske /16. 07./

Blagdan Gospe Karmelske u našoj župi proslavili smo u ponedjeljak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Gospe Karmelske. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Tijekom cijelog dana mnoštvo vjernika pohodilo je Okit i Gospinu crkvu i sudjelovalo na svetim misama.

 

Samom blagdanu prethodila je devetodnevna duhovna priprema (koja se sastojala od sv. Krunice, devetnice, sv. Mise s duhovnim nagovorom i molitve Večernje i Povečerja) i Uočnica blagdana koja je započela u ž. crkvi s molitvom devetnice, pjesmom „Zdrav zvijezdo mora“ i svečanom procesijom s Gospinim likom ulicama Vodica i uz brdo Okit do Gospine crkve gdje je slavljena večernja misa a nakon toga je održano molitveno bdijenje.

 

U sklopu blagdana Gospe Karmelske naši Žudiji uz pomoć našeg zbora  mladih organizirali su podno Okita peti Karmel fest – duhovno glazbeni program mladih na kojem su nastupili klapa Bunari, zbor Mladih i Helena Bastić iz naše župe te drugi gosti.

 

Ovom prigodom u ime naše župe zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciji blagdana i slavlju Gospe Karmelske.

 

 

fotografija: Portal Šibenske biskupije

fra Kristian Radas položio prve redovničke zavjete /7. 07./

Na otočiću Visovcu u subotu, 7. srpnja 2012. godine, u 10.30 sati u novicijat je primljeno 10 postulanata, a prve zavjete položilo je 8 novaka. Obred primanja, euharistijsko slavlje i obred zavjetovanja, uz koncelebraciju velikog broja svećenika, predvodio je novoizabrani provincijali fra Joško Kodžoman.

 

Među zavjetovanima koji su položili prve redovničke zavjete bio je i naš župljanin fra Kristian Radas. Na svečanom misnom slavlju i polaganju  zavjeta uz fra Kristiana sudjelovali su: njegovi roditelji, obitelj i rodbina, župnik don Franjo Glasnović, sestre redovnice iz naše župe te skupina mladih  iz Vodica.

 

U ime naše župe fra Kristianu čestitamo i  želimo da ga dobri Bog prati svojom milošću na njegovom životnom i redovničkom putu.

 

 

fotografije: župa Vodice i

portal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja

 

S. Štefica Dujmović položila svečane (doživotne) redovničke zavjete /1. 07./

U samostanskoj kapelici  sestara karmelićanki,  Božanskog Srca Isusova u Zagrebu na Vrhovcu 29 1. srpnja, ove godine,  za vrijeme slavlja sv. Mise koju je slavio Banjalučki biskup mons. Franjo Komarica sa još četiri svećenika, uz sudjelovanje velikog broja sestara karmelićanki, rodbine i prijatelja  naša s. Štefica Dujmović  i još njene dvije susestre,  izrazile su  spremnost služiti Bogu  u svojoj redovničkoj zajednici a potom su  pred istom zajednicom,  izrekle svoj doživotni DA  Bogu. 

 

Radost koju su sestre osjećale zbog potpune  pripadnosti Bogu i svojoj redovničkoj zajednici, osjetila se i u svima nama. Drago nam je  što je nas devet župljana iz Vodica moglo biti svjedokom njene radosti i zadovoljstva.

 

Čestitajući joj prenijele smo joj čestitke i molitve cijele naše župe. Neka Gospodin  koji ju  je pozvao i u njenom srcu upalio malo svijetlo, bude izvorom njene radosti i neka je čuva u njenom pozivu.

Prije Doživotnih zavjeta izabrala je i službeno ime s. Štefica od sv. Križa. Želimo joj da zajedno  s Isusom nosi strpljivo svoje životne križeve, vjerujući da je Isus uvijek s njom i svi mi koji je podržavamo svojim molitvama u njenom redovničkom služenju Bogu, svojoj redovničkoj zajednici i svima onima kojima je Božja providnost šalje.

S. Štefice od sv. Križa  iskrene čestitke i hrabro s Isusom u život. Budi Isusova produžena ruka svima onima koji posrću i padaju pod svojim životnim križevima. 

 

s. Marija

Slavlje sv. Krizme 2012. /24. 06./

Nedjelja i svetkovina sv. Ivana Krstitelja bila je u našoj župnoj zajednici obilježena pravim duhovskim događajem. Naime, 87 naših mladića i djevojaka koji su upravo završili osnovnogodišnje školovanje zaputili su se i u novu etapu života u vjeri, u Crkvi. Primili su sakramenat svete potvrde i na taj način jasno i nedvosmisleno se opredijelili za nasljedovanje Krista kao pripadnici Katoličke Crkve u konkretnoj zajednici vodičke župe.

 

Ova generacija krizmanika, izuzetno brojna, obuhvaćala je čak pet odjela osmih razreda, imala je krizmene pouke predvođene župnikom, počev od listopada pa sve do kraja svibnja i to u tri tjedna termina. Tome valja nadodati i tolike sate školskog vjeronauka kao i praktičnog vjerskog života življenog kroz sudjelovanje u nedjeljnim misama, listopadskim i svibanjskim marijanskim pobožnostima, biblijskoj skupini vjeroučenika, zboru mladih .... Sve je to bila ponuda u kojoj je uistinu mogla sazrijevati vjera naših krizmanika i u kojima su mogli ostvarivati životonosni susret s Gospodinom i Njegovim Duhom koji oživljuje.

 

Krizmanik Tin M., u ime cijele generacije krizmanika zaželio je dobrodošlicu o. Biskupu, potom je uslijedila svečana sveta misa u koncelebraciji sa župnikom, don Rokom i don Željkom. Izmjenjivali su se roditelji čitači, krizmanici čitači, odrasli zbor, zbor mladih...  Po polaganju biskupovih ruku konačno je na naše mlade sišao onaj Duh koji je poslan od Oca, zahvaćao Sina da djeluje, da ljubi i iz ljubavi umire - da svjedoči do kraja- do smrti na križu. Taj isti Duh učinit će mogućim da i naši krizmanici, ukoliko dozvole Bogu da djeluje, od njih učini prave svjedoke vjere u današnjem svijetu.

 

Na kraju je slavlja župnik zahvalio svima: roditeljima i kumovima koji su djecu donijeli na krštenje i otvorili im vrata života s Kristom te im i u ovoj godini priprave bili podrška, vjeroučiteljici Valeriji koja ih je pratila kroz godine školskog vjeronauka i u župnim grupama i župnom životu, redovnicama koje su na svoj način sudjelovale u pripremi ovog slavlja, o. Biskupu koji je došao podijeliti ovaj sakramenat; poručivši pri tom da uistinu postoje objektivne teškoće kod pripremanja mladih ljudi na ovaj sakramenat, ali je to uvijek i izazov jer Crkva ima budućnost ako ima mladost...

Molimo Gospodina da uistinu blagoslovi, prati i čuva svakog našeg krizmanika, i da ih, ako ikad zalutaju i izgube se, tražeći nađe i natrag u Gospodnji zagrljaj ljubavi i spasenja dovede!
Krizmanici, od srca čestitamo!

vj. Valerija

 

Primopredaja zapovjedništva i novi zapovjednik (buzdobaj) Vodičkih žudija 7. 06.

U četvrtak, 07. lipnja 2012. na svetkovinu Tijelova nakon sv. Mise na završetku tijelovske procesije izvršena je primopredaja zapovjedništva nad Vodičkim Žudijima. 

Dosadašnji zapovjednik (buzdobaj) Luka Lipić, sa navršenih 33 godine života, nakon 12 godina časne službe i 5 godina zapovjedništva, oprostio se od aktivne službe Žudija te je  buzdobaj predao Marku Juričevu Martinčevu koji je postao novi zapovjednik Vodičkih žudija.  

Ovim svečanim činom primopredaje vodstva  nastavljena je  stogodišnja tradicija čuvanja Kristova  groba u Vodicama. Također, od aktivne službe u Vodičkim Žudijima, sa navršenih 33 godine, oprostio se i Zrinski Šprljan.

 

Druženje Žudija se nastavilo u Bažani na svečanom ručku gdje su sada već "bivši" Žudiji Luka i Zrinski primili prigodne poklone. Hvala Luki i Zrinskome na dugogodišnjem trudu u očuvanju pasionske baštine Župe Vodice, a Marku želimo Božji blagoslov i uspjeh u budućem radu.


Zaključena ovogodišnja biblijska tribina: "Kako slavimo?"

U srijedu, 6. lipnja 2012. priveli smo kraju još jednu radnu godinu Biblijske tribine. Kroz tridesetak susreta, počev od sredine rujna 2011. pa do lipnja 2012., svake srijede naši odrasli slušatelji imali su priliku produbiti svoju vjeru.

 

Ovogodišnji ciklus nosio je naslov "Kako slavimo?", a razmatrali smo Sakramente, blagoslovine, molitvu...  Voditelji tribine župnik i vj. Valerija kroz sustavan su rad prenosili bogatstvo ponude sakramentalnog života u Crkvi temeljeći se na svetopisamskim tekstovima utemeljenja sakramenata, a potom prenoseći i liturgiju sakramenata analizirajući pojedine obrednike, ali i crkveno-pravne odrednice za svaki sakramenat. Valja napomenuti da su neki sakramenti obrađivani i po četiri radna susreta što govori u prilog bogatstvu sadržaja i tematike, zainteresiranosti slušatelja tribinaša, ali i preciznosti i ozbiljnosti samih predavača. Svaki od susreta obogaćen je i molitvom  iz Svetog pisma, ali i iz drugih izvora.

 

Sigurni smo kako su ovakva predavanja tj. stjecanje vjerskog znanja prijeko potrebni u informaciji, ali i formaciji osobnosti vjernika 21. stoljeća i da imaju svoj smisao i potrebu.
Naša zajednica od 25-orice polaznika sigurno je obogaćena ovim susretima što nam oni i sami često kažu, a što u konačnici potvrđuje i njihova zainteresiranost za dolaske. Vrijedno je spomenuti da pojedini članovi na Biblijsku tribinu idu od samih početaka prije 20 godina kada je ove susrete i pokrenuo bivši župnik don F. Šimat.
Posljednji naš ovogodišnji susret protekao je u ozračju opuštenijeg rada, veselja, čašćenja kojeg su nam priredile marljive žene - sudionice tribine  ne zaboravivši pri tom voditelje nagraditi prikladnim darom za njihov trud.

 

Od jeseni planiramo novi tematski ciklus - Kako djelujemo kao kršćani? Naglasak će biti na katoličkoj moralci, a tretirat ćemo Deset zapovijedi kroz prizmu modernih izazova s područja bioetike, socijalnog nauka crkve itd. Bilo bi veoma korisno da se od jeseni Tribini pridruže i novi članovi.

vj. Valerija
 


Prvopričesničko hodočašće na Visovac i posjet Skradinu 1. 06.

U petak, 1. 06. naši ovogodišnji prvopričesnici, nekolicina  njihovih roditelja,  zajedno sa s. Marijom i župnikom prigodom završetka Prve pričesti hodočastili su na otok Visovac i posjetili su Skradin.  Sedamdesetak sudionika ispred škole u Vodicama ukrcala se u autobus i minibus i krenuli su na svoje zahvalno hodočašće na otok Visovac.

U crkvi Gospe od Anđela na Visovcu slavili su sv. Misu koju je predvodio župnik don Franjo. Nakon sv. Mise pogledali su otok i muzej koji se nalazi u samostanu.

Prije samog odlaska naši prvopričesnici upoznali su se s ovogodišnjim novacima  i njihovim domeštrom fra Stojanom koji su im iznijeli svoja svjedočanstva te ih upoznali s radom i životom u novicijatu. Zahvaljujući fra Stojanu koji se brine za životinje na Visovcu, naši prvopričesnici doživjeli su iskustvo susreta sa zmijom koju im je Fra Stojan pokazao, a neki najhrabriji su je i dotaknuli i držali u svojim rukama.

Nakon Visovca posjetili smo i drevni grad Skradin u kojem je župnik don Franjo prije Vodica službovao. U Skradinu su se prvopričesnici osladili i ohladili sladoledom kojim ih je počastila župa, te su nakon toga razgledali skradinsku katedralu Rođenja BDM u kojoj su se i pomolili. Posjet Skradinu nastavljen je igrom djece u parku u kojem su naši prvopričesnici iskazali pravo umijeće skakanja na trampolinu,„vožnji na žici“ te nogometu i skakanju.

Na povratku prema Vodicama u autobusima je bilo radosno i veselo raspoloženje koje su učinili naši prvopričesnici svojom pjesmom i veselim razdraganim dječjim smijehom.

Župni pjevački zbor na zajedničkom druženju u polju na Duhove 27. 05.

Članovi župnog pjevačkog zbora naše župe zajedno s članovima njihovih obitelji na svetkovinu Duhova 27. svibnja i ove godine   okupili su se u polju na seoskom gospodarstvu kod Dinka i Suzi Šprljan. Za zajedničkim stolom, u druženju,  razgovoru i pjesmi proveli su ugodno nedjeljno poslije podne nastojeći da ih ljubav prema crkvenoj pjesmi zbliži ne samo u bogoštovlju već i svakodnevici njihova života.
Ovom prigodom zahvaljujemo organizatorima i domaćinima ovog susreta. Našim članovi župnog pjevačkog zbora od srca zahvaljujemo na njihovu trudi i angažmanu koji pokazuju sudjelujući u liturgiji i bogoštovlju župe i župne zajednice.

fotogalerija

POKRENI SE! Za život! Za obitelj! Za Hrvatsku! Deklaracija o početku i zaštiti ljudskog života

Uključi se i u svojoj župi potpiši Deklaraciju o početku i zaštiti ljudskoga života.

Više o ovome vidi na http://www.vigilare.org/

PRVOPRIČESNIČKO SLAVLJE 2012.

U sedmu vazmenu nedjelju, 20. svibnja 2012. naša župna zajednica svečano je na euharistijskom slavlju u 8.30h proslavila dan prve sv. Pričesti i prvopričesničko slavlje. Na prvopričesničkom slavlju šezdeset troje prvopričesnika po prvi puta je pristupilo stolu Gospodnjemu i po prvi puta se pričestilo i blagovalo euharistijski kruh.

Uz prvopričesnike u slavlju su sudjelovali i njihovi roditelji, obitelji te mnogobrojni župljani. Slavlje je završilo zajedničkim druženjem prvopričesnika, njihovih roditelja i obitelji ispred crkve na Trgu.

 

Prvopričesničkom slavlju prethodila je sedmodnevna duhovna priprava u kojoj su se prvopričesnici cijeli tjedan na poseban način uz molitvu sv. Krunice i sudjelovanjem na sv. Misi pripravljali za proslavu svoje Prve pričesti. U ponedjeljak na sv. Misi zajedno sa svojim roditeljima uz upaljene svijeće obnovili su svoja krsna obećanja. U utorak su od župnika primili sv. Krunicu. U srijedu su pod misom primili prvopričesnički molitvenik. U četvrtak su primili Pismo pape benedikta XVI. upućeno prvopričesnicima. U petak prije podne su se ispovjedili

 

Katehetsku pripravu ovogodišnjih prvopričesnika kao i pripravu prvopričesničkog slavlja vodila je i priredila č.s. Marija Grgat. U samoj pripravi oko programa i pjesama za prvopričesničko slavlje sestri Mariji pomagao je i naš župni animator Ante Strikoman koji je zajedno sa zborom mladih naše župe i svirao na Misi.

 

Ovom prigodom od srca zahvaljujemo č.s. Mariji koja je pripremala naše prvopričesnike za Prvu pričest. Zahvalnost upućujemo i roditeljima naših prvopričesnika koji su svoju djecu pratili u duhovnom rastu prema kršćanskoj vjeri.
Zahvaljujemo i gospodinu Josipu Mateši – Joli koji je i ove godine izradio simbol prvopričesnika „kruh koji se lomi“ na kojem su bile slike prvopričesnika i  Dobrog pastira, kao i lik Majke Tereze.
Veliko hvala Anti Strikomanu i Zboru mladih koji su svirali i pjevali na misi, s. Krešimiri koja je okitila i pripremila crkvu, te svima drugima koji su doprinijeli svojim radom da prvopričesničko slavlje protekne u svečanom i radosnom ugođaju.

 

Vodičkim žudijima dodijeljeno priznanje - Grb Šibensko-kninske županije /17. 05. 2012./

Prigodom Dana Šibensko-kninske županije 17. 05. 2012. na svečanoj sjednici županijske skupštine, u gradskoj vijećnici u Šibeniku, Družbi Vodičkih žudija dodijeljeno je  priznanje – Grb Šibensko-kninske županije zbog tradicionalnog sudjelovanja u procesijama i uskršnjim običajima te očuvanju povijesne i kulturne baštine. 

 

 

Priznaje su u ime Vodičkih žudija primili buzdobaj Luka Lipić i sulica Marko Juričev Martinčev. U ime Vodičkih žudija na priznanju je zahvalio Luka Lipić.

 

 

U ovoj godini kada Žudiji slave 100. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja, uz nagradu Grada Vodica koja im je podijeljena uoči  Dana Grada Vodica 2. 05.  ovo je drugo priznanje koje im je dodijeljeno za njihov rad i djelovanje.

 

U ime cijele naše župe i svih župljana našim Žudijima od srca čestitamo i želimo obilje Božjeg blagoslova, te snagu za daljini rad i svjedočenje kršćanske ljubavi te angažman u vjerskom, kulturnom i društvenom životu župe, Grada i domovine Hrvatske.

 

U iščekivanju Prve svete pričesti... razmišljanja prvopričesnika

Duhovna priprava za slavlje Prve sv. pričesti

U ponedjeljak 14. 05. na blagdan sv. Matije apostola, naši ovogodišnji kandidati za Prvu pričest, njihovi roditelji i župna zajednica započeli su sedmodnevnu duhovnu pripravu za slavlje Prve sv. pričesti.

Tijekom cijeloga tjedna djeca koja se pripremaju za Prvu pričest, zajedno sa svojim roditeljima u 18.30h predmoliti će sv. Krunicu i u 19h sudjelovati na sv. Misi.   

Raspored priprave vidi ovdje


Na prvi dan priprave djeca su predmolila sv. Krunicu i nakon toga na sv. Misi zajedno sa svojim roditeljima koji su im simbolično predali svjetlo upalivši svijeće na Uskrsnoj svijeći obnovili svoja krsna obećanja i  ispovijest vjere. Na kraju sv. Mise djeci su podijeljene prvopričesničke haljine.

Proslavljen blagdan Našašća sv, Krića - dan župe i grada Vodica /3. 5. /

Blagdan Našašća svetog Križa dan župe i grada Vodica proslavljen je u Vodicama u četvrtak 3. svibnja. Misno slavlje i procesiju ulicama grada, uz sudjelovanje velikog broja vjernika i 12 svećenika predvodio je generalni vikar šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

 

«Križ je simbol života daleko više nego li bilo koji drugi simbol. Jer križ označava život u svoj njegovoj ozbiljnosti i proturječnosti, ali i u njegovoj božanskoj otkupljenosti», naglasio je mons. Mlakić.

 

Ukazao je kako je nažalost ponižavajuće je vidjeti odnos ljudi, pa i nas Kristovih vjernika, prema križu. Upravo odnos prema križu označava svu kompleksnost pa i gotovo tragediju odnosa današnjeg modernog čovjeka prema Kristu i njegovoj žrtvi ljubavi – prema životu, koji nam Krist križem jamči.

 

«Krista razapinju i oni koji, u ime tobožnje tolerancije i multikulturalnosti, u ime demokracije i dostojanstva čovjeka, hoće izopćiti iz javnog života, iz škola, iz domova, s ulica i raskrižja, bez obzira što križ – to je valjda i najvećim slijepcima jasno! – duboko prožima cijelu našu kulturu, kulturu života. Na križu je ona zapravo utemeljena. Krista razapinju na križ i oni koji se ispovijedaju kao kršćani, krštenici – to bi trebali biti oni koji pripadaju križu – a životom se okreću od njega. Krista se sve više razapinje, kao i nekoć prije 2000 godina, tako što se čovjeku, napose mladom čovjeku, zaklanja prava istina o životu, a nudi mu se lažna iluzija o životu dostojnom čovjeka, koji se može ostvariti bez Boga i Križa Kristova. Na žalost križ je tako maknut iz odgoja. Hoće ga se izbaciti iz škola i javnih ustanova. Vjeronauk i križ su nepoželjni. Žrtva i požrtvovnost u odgoju su nepoželjne», upozorio je mons. Mlakić

 

Potom je ukazao na opasnost koja je prisutna i među praktičnim vjernicima, katkada i u molitvenim zajednicama, nažalost često poticana od strane sumnjivih duhovnih učitelja i karizmatika,  samoprozvanih vizionara i iscjelitelja. «Bože sačuvaj nas onih, koji nam pokušavaju nuditi neko slatkasto, „instant ili light-kršćanstvo“, poput današnje površne (ne)kulture pune brzih i laganih rješenja, a u kojem nema mjesta za Kristov križ. Bože sačuvaj nas vjere u kojoj nam se naviješta bilo što drugo, osim Krista raspetoga (usp. 1 Kor 2,2). To je laž! To je pogubna zabluda! „Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan!“, poručuje nam i danas naš Učitelj Isus», istaknuo je mons. Mlakić.

 

Prigodom dana grada Vodica nagrada grada pripala je

Vodičkim žudijima ili čuvarima Kristova groba. Oni su je prigodom obilježavanja sto godina djelovanja dobili za očuvanje kulturne, vjerske i tradicijske baštine Vodica.

Preuzeto s portala Šibenske biskupije

 

video

 

Preuzeto s portala Šibenske biskupije

foto: infovodice i portal Šibenske biskupije

Vodičkim žudijima dodijeljena nagrada grada Vodica /2. 5./

Povodom blagdana Našašća svetog Križa i dana grada Vodica, nagradu Grada za uspjeh u razvoju društvenih odnosa, unapređenju gospodarstva, obrazovanja, znanosti, kulture, zdravstva i drugih djelatnosti od posebnog značaja za grad Vodice primila je  družba Vodički Žudiji.  Priznanje je dodijeljeno uoči blagdana u srijedu  2. svibnja, 2012, godine na svečanoj sjednici gradskog vijeća.


Vodički žudiji koji djeluju  u našoj župi u različitim aktivnostima – liturgijskim, pastoralnim, karitativnim i  kulturnim - ove godine proslavili su  i 100. godina svoga djelovanja i postojanja.


U ime cijele naše župe i svih župljana našim Žudijima od srca čestitamo i želimo obilje Božjeg blagoslova, te snagu za daljini rad i svjedočenje kršćanske ljubavi prema Kristovoj zapovjedi: „Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“.

foto i video: infovodice

 

Rakitnica-Vodice, 1. svibnja, 2012. godine
Sv. Misa i izletnički dan župe Vodice

Tradicionalno, kao i prijašnjih godina,  župljani i građani Vodica okupili su se  1. svibnja na blagdan sv. Josipa radnika i na praznik rada u Rakitnicu kod stare crkve sv. Ivana Krstitelja, slaveći sv. Misu i družeći se u prirodi.

 

Ove godine, Bogu hvala na lijepom vremenu, okupio se veliki broj Vodičana, gostiju i turista. Ispred  crkve sv. Ivana u 9.30h euharistijsko slavlje, uz sudjelovanje don Ivana Čolaka, predvodio je župnik don Franjo Glasnović, na završetku mise bila je molitva za pokojne.

 

 

Mnogi su i nakon misnog slavlja ostali u prirodi uz hranu, pjesmu i igru.
Turistička zajednica organizirala je Piknik za sve okupljene a KU Vodičke Perlice posjetiteljima su poslužili na tradicionalni način pripremljeno divlje zelje i pulentu.

fotogaleriju vidi ovdje

 

fotografije: infovodice

 

SVEČANI RUČAK VODIČKIH ŽUDIJA /15. 04. /

15. travnja 2012. godine, na drugu Vazmenu nedjelju - Malli Uskrs, Vodički žudiji su već tradicionalno priredili svečani ručak za sadašnje i bivše članove družbe. Također, na ručku su, uz župnika vodičkog don Franju Glasnovića, bili svečenici don Frane Šimat, don Ivan Čolak, don Krešimir Mateša i don Roko Glasnović, časne sestre Alojzija, Krešimira i Marija, gradonačelnica Grad Vodica Branka Juričev Martinčev, prokaraturi, anđeli i najrevniji ministranti, te svi oni koji već dugi niz godina pomažu ovu družbu. 

 

Slavlje je započelo svečanom misom u 11h koju je predvodio župnik don Franjo Glasnović na kojoj su bili prisutni Žudiji. Nakon mise i kratkog druženja u Pastoralnom centru u Bažani započeo je ručak. Vrijedne žene su u kuhinji pripremale hranu i pazile da ništa ne pofali gostima. Ručak je bio i prigoda da se članovi družbe zahvale buzdobaju Luki Lipiću i vojniku Zrinskom Šprljanu na nesebičnom zalaganju u promicanju pasionske baštine Župe Vodice. Pritom su im uručeni prigodni pokloni. Naime, prema Pravilniku žudija se može biti do 33. godine života. Budući su Luka i Zrinski ove godine navršili 33 godine aktivno sudjelovanje u družbi im prestaje. Luka se zahvalio svima koji su se zalagali da bi što bolje doživjeli Uskrslog Krista, te najavio svoj oproštaj od aktivnog služenja u družbi na Tjelovo, kada će biti imenovan novi buzdobaj. Ručak se nastavio, a veselo druženje i pjevanje se održalo do kasno u noć.

 

Hvala svima koji su nam pomogli u realizaciji proslave 100 godina Vodičkih žudija (a bilo ih je mnogo).

 

Vodički Žudiji

 

fotogaleriju slika vidi ovdje

Uskrsni koncert Pjevačkog zbora Lira /10. 04. /

Na Uskrsni utorak, 10. travnja 2012. godine u župnoj crkvi sv. Križa  Pjevački zbor LIRA održao je svoj Uskrsni koncert pod naslovom Hvalite Gospodina. 
Na repertoaru skladbi koje su izveli našla su se djela domaćih  i stranih autora.

 

XII. VODIČKI VESTIVAL ŽUDIJA /9. 04./

Na Uskrsni ponedjeljak, 9. 04. 2012. u našoj župi i gradu održan je XII. "Vodički festival žudija". Posebnost ovogodišnjeg Festivala je ta da se on ponovno nakon šest godina ( posljednji put 2006.)  održao u Vodicama te je ujedno to bio i vrhunac i završetak proslave 100. godina Vodičkih žudija koja se ove godine kroz desetak dana s različitim sadržajima obilježila i proslavila u gradu i župi.    

 

 

"Vodički festival žudija" je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Idejni začetnik festivala žudija koji je pokrenut u Vodicama 2001. godine je akademski fotograf Šime Strikoman iz Vodica poznat po svojim milenijskim fotografijama. Kako se svake naredne godine broj sudionika povećavao prvotni naziv "Susret žudija Dalmacije" prelazi u „smotru“ a od 2008. g. u „festival“.  Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a onda su organizatori zaključili da bi program mogao postati monoton ako se održava uvijek u istom gradu, te su se 2006.godine predstavnici župa dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

 

Svako mjesto njeguje svoje običaje koji se razlikuju od drugih župa. U pojedinim mjestima Čuvari Kristova groba su u narodnim nošnjama (Vrlika, Tisno...) drugdje su u mornarskim odorama (Opuzen, Vlaka, Komin...) dok su većinom u odorama rimskih vojnika. Pojedine župe obnavljaju svoje običaje poput Knina gdje se nakon 70 godina obnovio običaj Čuvara Kristova groba. Na festivalu sudjeluje i jedina skupina čuvara iz BiH, iz Vareša od 2007.godine. Festival svake godine privlači sve više sudionika i može se očekivati da će za koju godinu na festivalu biti sve župe koje njeguju običaje Čuvara Kristova groba iz Hrvatske.

 

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju tradicije, vjere, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali.

 

Geslo festivala je „Ljubite jedni druge“, a proizlazi iz Isusove zapovijedi ljubavi. On nas poziva da ostanemo u njegovoj ljubavi, da vidimo kakva je to ljubav i da takvom ljubavlju i mi ljubimo jedni druge. To je ljubav koja nikad ne prestaje.

 

Vrijednost i atraktivnost festivala otkrila je i HRT, te je 2010. godine izravno prenosila festival.

 

Na ovogodišnjem festivalu je sudjelovao rekordan broj župa, njih čak 29, od toga tri debitanta i to  župe: VELIKE GOSPE- Tribunj, MARIJINA UZNESENJA- Mirlović zagora i PRESVETOG IMENA ISUSOVA – Miljevci.

 

Program festivala je započeo u 8,30h  sastankom zapovjednika u prostorijama žudija kod crkve. U 9h u  župnoj crkvi sv. Križa slavljena je sv. Misa koju je uz sudjelovanje don Mladena Margete, župnika iz župe Vid predvodio vodički župnik i dekan don Franjo Glasnović. Na početku slavlja prof. Tatjana Roca u ime  Vodičkih perlica uručila je čestitku i povelju Vodičkim žudijima za stogodišnjicu djelovanja.

U 10h  na Trgu dr. Franje Tuđmana upriličen je Uskrsni doručak u organizaciji TZ Vodice.

 

fotogaleriju vidi OVDJE

VIDEO s festivala žudija OVDJE

 

U 10,45h nakon svete mise i uskršnjeg doručka za sve sudionike, program je nastavljen svečanim mimohodom  vodičkim kalama do malog lukobrana na čijoj se rivi i parapetu posložila sva  žudijska armada.

Nakon kuburaškog plotuna  skupina iz Lobora i Marije Bistrice uslijedila je smotra, uz sudjelovanje Vodičke glazbe i Puhačkog orkestra DVD-a Lobor i Loborskih mažoretkinja, koju po tradiciji izvršavaju organizatori: Šime Strikoman, Luka Lipić i Marko Marušić, a njima se pridružio i Marko Juričev Martinčev  

U 11h Šime Strikoman snimio je Milenijsku fotografiju svih žudija
11,15h - procesija do mjesta održavanja festivala i otvorenje sajma župa

U 12h na rivi na guvnu započeo je festival i predstavljanje žudija.

I ove godine nastupili su pučki crkveni pjevači pojedinih župa, a također su se neke župe predstavile na štandovima za vrijeme trajanja festivala kroz promotivne materijale i specifičnu gastro ponudu.

 

fotogaleriju vidi OVDJE

 

Ove godine zadnji su nastupili budući domaćini  Rogotinjani. Prije zatvaranja ove smotre Šime Strikoman, Luka Lipić i Marko Marušić uručili su kopije  prelazne  statue župniku don Franji Glasnoviću, gradonačelnici Branki Juričev Martinčev i direktorici TZ Vodice Aniti Franin Pečarica za uspomenu na ovaj događaj, a prelaznu statuu uručili budućem domaćinu  koje su predstavljali župnik don Tiho Jurčić, glavar mista Ante Šunjić Ban i zapovjednik žudija Nikša Žderić Noka.

U 14h  na rivi je upriličen domjenak za sve sudionike festivala.

 

Pokrovitelj: Grad Vodice, TZ Vodice 
Organizatori: Župa Vodice, Vodički žudiji
Koordinator: Luka Lipić 
Voditelj: Sanja Radin Mačukat
Redatelj: Šime Strikoman 
Scenograf: Josip Mateša

 

U realizaciji Festivala su pomogli Moto klub Okit, Športsko ribolovni klub „Mali porat“, Vodički vatrogasci, Vodiške perlice, hotel Olympia, mladi župe Vodice, te na taj način posvjedočili ljubav na djelu. 

Svima  od srca zahvaljujemo.     

 

volonteri na Festivalu

L.L

fotografije: Šime Strikoman, INFOVODICE, WWW.vid. hr i župa Vodice.

USKRSNA ČESTITKA

ALELUJA! Krist je Uskrsnuo!

 

Uskrsli Gospodin i Spasitelj koji slavno uskrsnu iz groba i svojim uskrsnućem pobjedi tamu smrti, udijelio Vam svoj uskrsli mir i blagoslov te kao Uskrsnici živite radosno svjedočeći radost vjere u Krista Pobjednika.

Sretan Uskrs! Aleluja!

 

Vaš župnik

don Franjo

Veliki petak - dan muke Gospodnje 2012.

Veliki petak – dan muke Gospodnje u kojem se kršćani spominju smrti svoga Gospodina i Spasitelja Isusa Krista koji je razapet i umro na križu   u našoj župi je proslavljen pobožnostima Križnoga puta na kojem su uz mnoštvo vjernika sudjelovali i Žudiji i pjevanjem Gospina plača.

Vrhunac Velikog petka proslavili smo uvečer na obredima u crkvi na kojima je sudjelovao pobožno i sabrano veliki broj vjernika.

Tradicionalno na kraju obreda uslijedila je procesija ulicama Grada s Isusom (Luka Lipić) koji je nosio križ, pratili su ga vojnici (Žudiji), pobožne žene, Veronika, Šimun Cirenac, izdajnik Juda i mnoštvo vjernika i gostiju koji su išli za križem.    

Video

fotografije: infovodice

Proslava 100. obljetnice Vodičkih žudija. Sv. Misa, milenijska fotografija, zajedničko druženje i ručak svih generacija Žudija 31. 03. 2012.

 

U subotu, 31. 03. 2012. u župnoj crkvi sv. Križa, svečanim misnim slavljem u 11h koje je u zajedništvu s don Ivanom Čolakom i don Krešimirom Matešom predvodio vodički župnik i dekan don Franjo Glasnović, u našoj župi i gradu započelo je obilježavanje 100. obljetnice Vodičkih žudija.  

 

Na misnom slavlju su sudjelovale sve generacije Vodičkih žudija. Okupilo se oko 130 Žudija od najstarijih koji su danas u osamdesetim godinama života, do najmlađih koji  i danas aktivni sudjeluju u službi Vodičkih žudija.
Na početku slavlja, pozdravljajući sve nazočno okupljene Žudije, župnik  je izrazio svoju radost  zbog obilježavanja ovog velikog  i važnog jubileja za župu i grad Vodice, pozvao je sve nazočne da u svojim molitvama i u svetoj misi zahvale Bogu za dar kršćanske vjere koja ih je održala i pomogla im da ostanu vjerni Bogu, Crkvi i narodu u proteklih 100. godina te se ujedno prisjete i svih pokojnih generacija žudija koji su nas prethodili.

 

 

U prigodnoj riječi, za vrijeme propovijedi, čestitajući Žudnijima  veliki jubilej, župnik je istaknuo da služba žudija koju su kroz proteklih 100. godina časno i dostojanstveno vršile mnoge generacije kršćanskih mladića ovoga grad i ove župe ima svoje utemeljenje u  Kristovim evanđeoskim riječima: Zapovijed vam novu dajem: ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio“. Ove Kristove riječi koje su i svojevrsna „himna žudija“ koju oni i danas s radošću pjevaju ishodište su kršćanskog života i poziva. Žudniji su kroz ovu stoljetnu povijest u svim situacijama, a bilo je i onih kada je bilo teško i opasno biti žudija, nasljedujući i ljubeči Krista i služeći svojoj Crkvi  nastojali svojom službom svjedočili svoju vjeru i tako ostati vjerni svojoj kršćanskoj baštini i tradiciji koju svjedoče i danas.
Misno slavlje je završeno radosnim pjevanjem  pjesme „Kraljeve idu zastave“ koju su s velikim oduševljenjem i puna srca pjevali svi nazočni u crkvi.

 

Nakon misnoga slavlja točno u podne, na Trgu Dr. Franje Tuđmana,  okupili su se svi žudiji   s kopljima u rukama, koja su prigodno izrađena za ovu obljetnicu i snimanje milenijske fotografije svih generacija Vodičkih žudija, te će nakon toga svim sudionicima biti podijeljena kao uspomena na ovaj događaj.   Tom prigodom je Šime Strikoman snimio milenijsku fotografiju svih Vodičkih žudija koji su bili poredani u obliku Isusove trnove krune i tako za povijest ovjekovječio ovaj susret i proslavu 100. obljetnice žudija.

 

 

Susret svih generacija žudija završio je zajedničkim druženjem i ručkom u moto klubu „Okit“. Ručak su organizirali žudiji zajedno s moto klubom „Okit“ i članovima ŠRK Mali Porat koji su se zdušno potrudili i  pripremili hranu i spizu za sve sudionike susreta.

Prigodom cijelog susreta lijepo je i radosno bilo gledati ozarena i vesela lica „starih“ i „mladih“ žudija koji su zajedno i ponosno slavili svoju obljetnicu i tako ponovno pokazali da ovu radost i ovakve susrete, Bogu hvala, kako jedan od nazočnih sudionika reče, može učiniti samo snaga i ljepota kršćanskog zajedništva.

fotografije: Šime Štrikoman

Korizmena caritativna akcija "bibličara" i vjeroučenika. Prikupljanje hrane za Caritas i pučku kuhinju u Šibeniku

Skupina vjeroučenika (bibličari i vjeroučenici 6. do 8. raz.) zajedno s vjeroučiteljicom Valerijom organizirala je korizmenu caritativnu akciju i prikupljanje hrane za Caritas i pučkuu kuhinju u Šibeniku.

Akciji se odazvao lijepi broj vjeroučenika i njihovih roditelja koji su darovali i donjeli hranu koju su u prostorijama Pastoralnog centra 22. i 23. 03. prikupljali sami vjeroučenici i uredno složili u pakete koje su preuzeli i u Šibenik otpremili djelatnici pučke kuhinje i biskupijskog caritasa.

Ovom prigodom od srca zahvaljujemo svima koju su organizirali ovu korizmenu caritativnu akciju, napose onima koji su se odazvali i darovali svoj dar i time posvjedočili u ovo korizmeno vrijeme svoju ljubav prema bližnjima i najpotrebnijima.

Križni put na Okitu 18. 03. 2012.

I ove godine na četvrtu korizmenu nedjelju predmolili smo križni put na našem Okitu. Kao i prijašnjih godina i ove godine su u pobožnosti sudjelovali naši žudiji u svojim odorama, kao i veliki broj vjernika. Uz župljane naše župe u pobožnosti križnog puta su sudjelovali vjernici župe Njivica iz Šibenika nih osamdesetak zajedno sa svojim župnikom don Olegom Petrovićem. Križni put je završen molitvom u crkvi Gospe Karmelske na Okitu.

 

fotografije preuzete s http://hr-hr.facebook.com/pages/%C5%BDupa-Njivice-%C5%A0ibenik/324591024231528

Statistika župe i događanja u župi - nove rublike na Web stranici župe (20. siječnja)

Dragi župljani i posjetioci naše župne web stranice od početka Nove Godine u rublici Župa pod naslovom Statistika župe možete pratiti statističke podatke o župi Vodice.

Nadalje u rublici Župa pod naslovom Događanja (krštenja, vjenčanja, sprovodi i ostali sakramenti) donosimo "događanja" uz sakramentalni i vjernički život župe. Želja nam je da ovim putem kao zajednica radošću, molitvom i suosjećanjem pratimo život vjernika u našoj župi.

 

Posjet mladih don Frani Šimatu (8. siječnja)

Posljednjeg dana božićnog vremena, u nedjelju, 08. siječnja 2012. godine, na blagdan krštenja Gospodinova, u organizaciji Vodičkih Žudija grupa od 30-ak mladih posjetila je bivšeg vodičkog župnika don Franu Šimata. Pridružila nam se i č.s. Marija Grgat.
Organiziran je bio i sponzorski prijevoz minibusom Gradskog poduzeća d.o.o. kojem se još jednom ovim putem zahvaljujemo. Don Frane nas je srdačno i raširenih ruku dočekao u predvorju Sjemeništa-svećeničkog doma, te poveo u jednu manju prostoriju za sastanke. Pošto je znao da ćemo ga posjetiti, brižan kakav je uvijek i bio, naručio je fritule i pripremio piće za goste. Međutim, kako se prostorija stalno punila novopridošlim gostima tako nas je don Frane poveo u još veću prostoriju gdje smo svi posjedali ukrug oko don Frane, a on je išao sa kartilom fritula između nas i dijelio ih. Cijelo vrijeme je ponavljao da nije očekivao da će nas toliki broj doći u posjetu i bio je u isto vrijeme i iznenađen i veoma radostan.
Ubrzo smo zapjevali još nekoliko božićnih pjesama kao i na početku, a nakon toga don Frane nam je pričao kako se je snašao u novom okruženju, te nam je priznao da se još nije u potpunosti odviknuo od Vodica i Vodičana. Budući je u mirovini ima mnogo više vremena za čitanje i proučavanje Svetog pisma, priprema nedjeljne propovijedi, nedjeljom predvodi sv. Misu u šibenskoj katedrali, sudjeluje u vjerskim emisijama na radiju, pomaže kolegama svećenicima, i još mnogo toga, jednom riječju dan mu je ispunjen i organiziran. Na naše pitanje kako zdravlje našalio se na svoj račun kazavši da sada ima više vremena za doktore, te kako ga doktori smatraju medicinskim fenomenom s obzirom na sve zdravstvene tegobe s kojima je suočen. Međutim, on sve to stoički podnosi i prihvaća s vjerom i ufanjem u Boga i svojim primjerom pokazuje kako kršćanin treba biti strpljiv u životnim poteškoćama i nositi svoj križ.
Druženje je još potrajalo u veseloj i opuštenoj atmosferi, a na kraju nas je don Frane blagoslovio i poželio uspjeh i sreću u životu. Tako smo na lijep način zaključili ovo posebno milosno vrijeme darivanja i posjećivanja dragih osoba. „Što god učiniste jednomu od moje najmanje braće, meni učiniste.“ (Mt 25,40)

L.L.

Posjet don Frani Šimatu u sjemeništu

Posjet našem fra Kristijanu Radasu na Visovcu (15. siječnja)

Posjet Visovcu 2012 - 2 Župljani Vodica

U nedjelju 15. 01. naš župnik, naše  časne sestre i nas desetak vjernika  odlučili smo ovaj prekrasan i malo prohladan dan Gospodnji posvetiti našem mladom redovniku Kristijanu posjetivši ga na Visovcu kako smo i obećali kada je krenuo za Kristom, da ćemo  ga pratiti molitvama i ponekim posjetom. Brodom nas je dočekao fra Stojan koji nas je prebacio na otočić a i pripremio dobrodošlicu uz obilazak muzeja, lapidarija i sječanje na prošlost Visovca izgrađenog na bijeloj stijeni koja je tu postavljena od samih anđela.
Kada smo ugledali našeg Kristijana  stasitog, jakog a istovremenoPosjet Visovcu 2012-1 puna blagosti, ozarena lica znali smo da ne može biti u boljim rukama. U ovoj oazi mira gdje patke, fazani, kunići i druge životinje dodatno ukrašavaju ljepotu i sklad prirode Bog svojim odabranicima daje snagu na Kristovu putu.
Uz našeg Kristijana dočekao nas je i njegov subrat Ivica Đuzela koji je također odavao mirom koji samo Isus daje onima koji ga ljube.
Sretni i puni radosti napuštamo naše redovnike i Visovac s željom da im Bog udijeli snagu za ispunjenje svog poziva.
Na povratku smo svratili u Skradin, gdje nas je dočekao župnik  don Gabrijel  nasljednik našeg župnika te nas ugostio u župnoj kući  priredivši malu zakusku uz zavičajne štrukle i ugodni razgovor.

Hvala Bogu na ovom danu.

M. M.

Posjet Visovcu 2012