VIJESTI IZ ŽIVOTA ŽUPE VODICE

škgod06-1

Uz početak nove šk. godine 2006/07.


ZA ŽIVOT NAM SNAGE DAJ!

U ponedjeljak, 4.rujna, u jutarnjim satima, naša župna crkva bila je dupkom puna najmlađim vjernicima - školskom djecom. Ove godine iznenadili su nas priličnom disciplinom i pobožnošću s kojom su sudjelovali u prigodnoj molitvi uz početak nove šk. godine.

Na početku Župnik je pročitao pozdrav i želje o. Biskupa za uspjeh u školi, a zatim ispripovijedio Isusovu prispodobu o talentima primjenivši je na učenički život. Uslijedio je zaziv Duha Svetoga uz usrdnu vjerničku molitvu zaključenu s Očenašom. skolgod06-2

S pjesmom "Ima jedna duga cesta" zavšili smo ovaj sveti i radosni susret, i uz Božji blagoslov, krenuli u novu šk. godinu.

Desetak nastavnika na čelu s Ravnateljem iza molitvenog slavlja ugostio je Župnik u župnoj kući.

Obilje Božje blagoslova želimo svim
nastavnicima i učenicima u našoj vodičkoj školi!

04.09.2006


Biskup s krizmanicimabiskup-kriz06

 

U subotnje prijepodne, 2. rujna, zajednicu od 75 krizmanika naše župe pohodio je o. Biskup. Ovaj njegov posjet planiran je u sklopu neposredne priprave naših kandidata za skorašnje krizmeno slavlje 10. rujna. Oni su se kroz čitavu proteklu školsku godinu spremali za primanje ovog sakramenta kršćanske punoljetnosti. Sudjelovali su tako pod vodstvom vjeroučiteljice Valerije u listopadskoj i svibanjskoj pobožnosti, Putu križa, Urama klanjanja i drugim korizmenim pobožnostima. Kroz tri tjedna intezivne priprave, počevši od 21. kolovoza, naši krizmanici svaki dan provode zajedno sa svojim voditeljima pola sata u sabranoj meditaciji, potom utvrđuju i ponavljaju gradivo po za to priređenoj skripti.

Nakon pozdrava Župnika Biskup je krizmanicima duboko progovorio, «od srca srcu» o ozbiljnom prihvaćanju kršćanstva, o važnosti onog što će se u njihovom mladom životu dogoditi 10. rujna. Otkrivao im je lice Boga kao Oca i Majke koja raširenih ruku čeka da joj se dijete baci u zagrljaj. Iz svake riječi očitovalo se da Biskup, kao uostalom i mi vjeroučitelji, poziva na vjernost nedjeljnoj misi kao susretu s Ljubljenim, kao vrhunskom izvoru kršćanskog života. I na kraju, po običaju, «domaći rad» koji je o. Biskup ne samo preporučio već i molio da ga krizmanici izvrše u danima koji su pred njima: osamiti se, zagledati u križ i pitati se «da li ja doista vjerujem, jesam li ja spreman biti zreli kršćanin».

biskup-kriz06-2Iako Biskup nije ispitivao gradivo, kako su možda neki očekivali, pitao je daleko više i dublje od gradiva... Krizmanici su pozorno upijali svaku biskupovu riječ. Nadamo se da su te riječi, kao i riječi Župnika i vjeroučiteljica pale na plodno tlo i da će uroditi rastom u vjeri.

Pred nama je još jedan tjedan svakodnevne priprave na svetu krizmu.

Nadamo se i molimo da će ovo biti za naše krizmanike tjedan velike odluke: za Život, za Ljubav raspetu na Križu, za Uskrs.

Raspored krizmaničkih aktivnosti u idućem tjednu

- Krizmanička molitva, meditacija i pouka
nastavlja se i dalje, u 9h i u 17h, ovisno u kojoj školskoj smjeni su krizmanici.

- Roditeljski sastanak
U petak, 8.09., na blagdan Male Gospe, u 19h sveta misa, a iza nje susret za roditelje i kumove krizmanika.

-Sakramenat ispovijedi
U subotu, 9.09., u 9h ispovijed za krizmanike, a od 10h za roditelje i kumove.

- Krizmeno slavlje
U nedjelju, 10.09., u 10.30h misno krizmeno slavlje.

«Pošalji Duha svojega Gospodine… Evo sve činim novo, zar ne opažate?! Već nastaje!»

03.09.2006

 

kriz06

Dođi, Duše presveti

Krenuli smo …U ponedjeljak, 21. kolovoza, započela je neposredna priprava na sakramenat sv. Krizme u našoj župi. Osamdesetak vjeroučenika, na početku prvog razreda srednje škole, točnije 10. rujna, pristupit će sakramentu kršćanske punoljetnosti, sv. Potvrdi.

Ovo pišem nakon prva dva jutra priprave. Nakon zajedničkog sastanka u župnoj crkvi, na kojem sudjeluju u prigodnoj meditaciji, podijeljeni u tri skupine, nastavljaju po utvrđenom planu obrađivati pojedine teme. Pojedine grupe vode: Župnik, katehistica Valerija i časna Klara. Njima se pridružuju i tri župna animatora: Igor N., Ivan G. i Ante S. kriz06-2

Sa zadovoljstvom možemo reći: «Bogu hvala, dobro je krenulo!» Nema razloga da se tako ne nastavi.

Pred nekoliko godina uveli smo baš ovo vrijeme godine za krizmeno slavlje vodeći računa da je ljeto «učinilo svoje», posebno s vjerskom praksom naših pripravnika. Zatim mislimo da je na prelasku iz osmogodišnje u srednju školu krizmeno slavlje najbolja veza i poticaj da nastave sa kršćanskim životom i vjerskom praksom u svojoj župi.

Molimo za naše slavljenike, njihove roditelje i kumove da budu dostojni dara Duha Svetoga te da tako osposobljeni budu i ostanu Kristovi svjedoci u svijetu.

22.08.2006

KONCERTI kroz ljeto
župna crkva

Na sam blagdan Velike Gospe navečer, mješoviti pjevački zbor iz Letonije "Vidzemite" održao je koncert duhovnih skladbi. Među devet izvedenih pjesama bile su čak tri "Ave Maria" od raznih majstora. Ovaj prigram lijepo se uklopio u proslavu Gospina blagdana te uvećao našu radost pred likom Velike Gospe.

koncert-2Također, od 19.-21. kolovoza, održane su Večeri klasične glazbe. Prve večeri nastupio je Gudački kvartet "Cadenza" iz Zagreba izvodeći djela poznatih svjetskih kompozitora. Drugu večer u programu su sudjelovale Nera Gojanović, mezzosopran, i Gordana Pavić, glasovir izvodeći djela D. Pejačević, E. de Falla, Chopina i drugih poznatih glabenika, dok je treće večeri nastupio "Chordes trio" u sastavu: Kristina Beck-Kukavčić -mezzosopran uz pratnju violinistice- Mirte P. Blašković te Biserke Krčelić- harfistice.

Malobrojni sudionici ovih večeri mogli su doživjeti ljepotu one glazbe koja oplemenjuje čovjekovo srce i dušu.

21.08.2006

 

okit
VELIKA GOSPA

UZNESENJE BDM NA NEBO

15.08.2006.

Dok ovo pišem nešto se neobično radosno javlja u mojoj duši. Nije ni čudo: toliko sam puta slavio ovaj blagdan s Božjim narodom, nekada kao dijete, a kasnije s mnoštvom vjernika po našim Gospinim svetištima ili u manjim zajednicama po našim župama. Sve su te proslave, prožete molitvom, pjesmom i zanosnim pogledom u dragi Majčinski lik, ostavile u meni duboke i neizbrisive doživljaje, koji uvijek nanovo, a napose uz Marijine svetkovine, u meni ožive.

VELIKA GOSPA - tim je naslovom naš pobožni puk izrekao svoju vjeru u Nju, najveću, najljepšu i najuzvišeniju ženu svijeta. VELIKA u punom i sveobuhvatnom smislu te riječi. Njezina je veličina u onom što je jedino pravo veliko i sveto: u njezinoj vjeri, ljubavi i nadi. U ozračju tih kreposti proživjela je svoj zemaljski tijek, i budući da je bila, ta "neznatna službenica Gospodnja", VELIKA na zemlji, i kao VELIKA proslavljena je u vječnosti. Uznesena je Marija u nebo - u Božju vječnost, ostajući ujedno u Crkvi svoga Sina na zemlji kao PUTOKAZ Božjemu narodu prema vječnoj Domovini.

VELIKA GOSPA govori nam o pravoj veličini čovjeka pred Bogom, o ljepoti i uzvišenosti njegova tijela i duše, o čovjekovom konačnom određenju.

O GOSPE VELIKA, MOLI ZA NAS!

Proslava blagdana Velike Gospe
u našoj župi Vodice

vgospOKIT

ponedjeljak, 14. kolovoza:

19h od podno Okita s krunicom do Gospina svetišta
19.30h misno slavlje.ŽUPNA CRKVA

utorak, 15. kolovoza:


mise: 9, 11 i 19.30h sati.

09.08.2006

 

USUSRET KRIZMENOM SLAVLJU
krizma05-02


Vodice, nedjelja, 10. rujna 2006.

Svako krizmeno slavlje u jednoj župi živi je pokazatelj vjere čitave zajednice. Svaki njezin krizmanik govori nam o sadašnjosti, ali i budućnosti Crkve iz koje dolazi. Ako su krizmanici brojni, znači da je život zagarantiran i za sutra, i to ne samo onaj ljudski već i Božji, budući da će ga oni ponijeti dalje, i jedan i drugi predati budućim pokoljenjima kao najsvetiju baštinu. Svaki naš krizmanik živi je svjedok da se naši mladi opredjeljuju za Krista te da žele izgrađivati svijet u duhu Kristova evanđelja.

Pozvali smo, i ovom prilikom još jednom pozivamo sve pripravnike za krizmu naše župe da se nađu zajedno na večernjoj misi, u nedjelju, 21. kolovoza. Nakon mise dogovorit ćemo se kako upriličiti neposrednu pripravu kroz desetak dana koji predhode krizmenom slavlju.pula06

Pripremili smo tiskovni materijal koji će nam pomoći da naša priprava bude što bolja i uspješnija.

U ovom slavlju sakramenta kršćanske punoljetnosti uz slavljenike sudjeluju njihovi kumovi, roditelji i čitava župna zajednica. Već sada neka nas zahvati milost Duha Svetoga, jer "bez božanstva njegova, čovjek je bez ičega, tone sav u crnom zlu." Molimo s našim krizmanicima i za naše krizmanike.


POŠALJI DUHA SVOJEGA, GOSPODINE, I OBNOVI LICE ZEMLJE!

 

07.08.2006

«Mladi za mlade»

Naši animatori sa Certifikatom
anim

Četvorica naših mladih župljana, /Ante S., David V., Igor N. i Ivan G./ vratili su se zadovoljni iz župe Prvić Luke, sa Certifikatom o završenoj školi za animatore «Mladi za mlade».
Naime, u općoj Crkvi sve više saživljava služba animatora. Nositelji ove službe predvode pojedine grupe vjernika u jednoj župi, kojoj skupini po dobi i mentalitetu i sami pripadaju. Tako mladi predvode mlade, bračni parovi skupine obitelji…

Zadnji tečaj za animatore «Mladi za mlade», pod vodstvom Ureda za mlade HBK i Povjerenstva za pastoral mladih šibenske biskupije, započeo je svojim radom koncem studenoga prošle godine i trajao je do 31. srpnja 2006. Kroz četiri vikenda mladi su bili upućivani u temeljnu formaciju animatora, zatim su imali tjedan praktičnog rada s djecom i mladima, a tjedan, od 24. do 31. srpnja, bio je posvećen općoj specijalizaciji. Tečaj su iz naše župe započeli devetorica mladih, a četvorica su uspješno došla kraju i dobilo Certifikat. Zajedno s njima bilo je mladih iz drugih župa naše biskupije, a u posljednjem tjednu sudjelovali su i mladi iz Splitske i Dubrovačke biskupije.

«Kako je bilo?» – pitali smo Igora. «Bilo je veoma zahtjevno, ali isplatilo se. Dobili smo mnogaanim6 saznanja i dragocjena iskustva u radu s mladima», zadovoljno kaže Igor. Ivan nadodaje: «Sada ćemo puno sadržajnije i kvalitetnije moći sudjelovati u pastoralu naše župe.» Ante nadopunjuje: «Sklopili smo i mnoga prijateljstva s mladima iz drugih župa i biskupija. To su dragocjena poznanstva i iskustva kroz zajedništvo u vjeri.» Čestitamo našim animatorima i želimo im uspješni napredak na započetom putu.

Čestitamo i njihovim voditeljima kao i župniku Prvić Luke, Don Boži, koji je pratio ovaj poduhvat darujući čitavog sebe.
02.08.2006

ljeto2crkva06ljeto5
Turisti, Vodice i mi…

«Kakva vrućina! Ne može se izdržati!» … To je u ovim srpanjskim danima postalo kao naše «dobro jutro». A ovim tužbalicama pridružuju se i one druge: «Kakva gužva!» Mnoštvo ljudi, automobila; ulice i kuće pune gostiju; preglasne noćne svirke ometaju naš noćni počinak... Sve nas to stavlja u pokret, a napose one kojima je prigoda da zarade, iskoriste ovo dragocjeno vrijeme.

Oko nas stvoreno je posebno ozračje koje utječe na naš sveukupni život.

Što se, kroz sve to, događa s našom duhovnom dimenzijom, našim kršćanskim životom?

Po nekim vanjskim pokazateljima, reklo bi se, da je i on prisutan, a što se očituje u velikom broju vjernika na nedjeljnim misama, u svagdanjem pohodu mnogih našoj župnoj crkvi, osobito u jutarnjim i kasnim večernjim satima, u traženju duhovnih usluga… Međutim, moglo bi nas sve to dovesti u lažno zadovoljstvo, ako nemamo na pameti da je puno veći broj onih koji ne pokazuju da su kršćani i na odmoru. Naša vodička djeca i mladi «velikodušno» su nedjeljom ustupili svoje mjesto u crkvi našim gostima, dok su mnogi odrasli, zaposleni do grla, našli opravdanje za izostanak od nedjeljne mise…

Stanje je višeznačno. Imamo puno mogućnosti da bogatije živimo u ovim ljetnim danćima svoju ljudskost i svoju vjeru kroz kršanski pristup jedni drugima, da produbljujemo međusobnu povezanost, da osnažimo svoje tjelesne i duhovne snage… Ali, i previše je opasnosti za naš vjernički identitet, a osobito za naše mlade.

Mislimo jedni na druge; pomozimo jednim drugima da na koncu sezone budemo «bogatiji», ne samo «obilnom žetvom» već i duhovnim rastom.


Susret roditelja krizmanika

Na sam blagdan Male Gospe, 8.09., a uoči samog krizmenog slavlja, imali smo posljednji u nizu naših susreta s roditeljima ovogodišnjih krizmanika. Nakon što su sudjelovali na večernjoj svetoj misi u 19 h, zajednica roditelja i kumova ostala je na kraćem susretu u župnoj crkvi. Župnik ih je pozvao da živim vjerskim životom pomognu svojim mladima kako bi nakon krizme ostali vjerni Bogu, Crkvi i nedjeljnoj misi. Pitanje koje je Župnik postavio i roditeljima i kumovima izazov je i poticaj da se naročito obitelji više angažiraju u praktičnom životu po vjeri, a glasilo je tako jednostavno i opet tako teško: «A što će biti u ponedjeljak? Što će biti iduće nedjelje?", i aludiralo je na potrebu ozbiljnog shvaćanja života s Kristom.

Vjeroučiteljica Valerija poslije je dala upute vezane uz skorašnje slavlje.

Radovao nas je veliki odaziv naših kršćanskih roditelja.Ispovijed krizmanika, roditelja i kumova

U subotu, 9.09., naši krizmanici, kao i proteklih 20-tak dana, u 9h ujutro ispunili su klupe naše župne crkve. Ovaj put nisu došli na meditaciju i pouku. Samo nas jedan dan dijeli od slavlja svete krizme, pa se valja duhovno pripremiti – ispovijediti. Nakon ispita savjesti koje je predvodila vjer. Valerija, zajednica krizmanika pozvana je na temeljno životno opredjeljenje za Krista i njegov put, na odricanje od grijeha i život kakav priliči kršćaninu.

Kroz gotovo 3 sata, župnik don Frane, don Lazar i don Ivek ispovijedali su 80-tak krizmanika i njihove roditelje i kumove. Ispovijed je organizirana i kroz poslijepodne za one roditelje i kumove koji to zbog zauzetosti nisu kroz jutro mogli učiniti.

palotinac

Ugostili smo poljskog palotinca

Na blagdan Male Gospe, 8.09. u gostima nam je bio svećenik palotinac p. Witold Pietrasiuk iz Poljske i njegova hrvatska suradnica Jadranka Slobođanac. On je moderator zajednice «Samarytanin» koja skrbi za osobe s invaliditetom. P. Witold predstavio se na hrvatskom jeziku na misi u Gospinu svetištu Okit kao i na večernjoj misi u župnoj crkvi. Potičući vjernost Hrvata Isusu i zahvalnost Poljskoj i Papi Woytili, koji je inicirao priznanje naše domovine, p. Witold u duetu sa svojom suradnicom Jadrankom otpjevao nam je pjesmu Isusovu srcu. Tako oraspoloženim vjernicima ponudio je i svoje promidžbene materijale čijom kupnjom smo pomogli rad njegove zajednice.

 
VIDI STARIJE VIJESTI