Proslavili smo

Blagdan Gospe od Karmela

Jedan hodočasnik, nakon što je stigao na Okit za ovogodišnju svetkovinu Gospe od Karmela, sudjelovao u misnom slavlju te znatiželjno razgledavši sveto zdanje i okoliš, reče mi: «Velečasni, Vodičani moraju biti ponosni s Okitom!» Činilo mi se kao da čeka moj potvrdni odgovor, a koji ipak nije bio u tonu njegovih očekivanja. Međutim, treba zaista reći da naš Okit raste, a polako i duhovno rastu ne samo Vodičani, već i sve veći broj hodočasnika koji dolazi sa strane, i svake se godine povećava.

Ozbiljno smo se pripremali i za ovogodišnju slavlje: svake večeri devetnica u župnoj crkvi pred likom Gospinim, zatim tijekom svih devet dana vjernici su moleći «čuvali» sveti Lik, vjeroučiteljicaa Valerija svu devetnicu je s ministrantima kroz jutro imala molitvenu uru, svake večeri dvadesetak molitelja pridružili su se Večernjoj i Povečerju iz časoslova Božjeg naroda, prigoda za ispovijed, misa i pričest u Domu za starije osobe, pričest bolesnika kroz mjesto, misa i podjela bolesničkog pomazanja za bolesne… Ovo duhovno događanje pratile su i materijalne pripreme: dovršavanje uređenja poda u samoj crkvi, elektrifikacija, u dva navrata čišćenje Okitskog brda, «naštimavanje» tolikih pojedinosti da bi sve moglo «štimati» kad Božji narod stigne na sveto brdo.

U subotu navečer, 15. srpnja, veliki broj vjernika, sakupljen u župnoj crkvi, kroz jedan sat molitve, učinio je zadnji duhovni napor, te uz radosno pjevanje «Zdravo Zvijezdo mora», krenuo je vodičkom obalom prema kapeli Srca Isusova. Mnoštvo «promatrača» sa strane, neki radosni što im oči vide, drugi zatečeni za stolovima ne shvaćaju što se to slavi, dok je vjerni puk koračao sa svojom «Zvijezdom mora». Uz naizmjenično sviranje vodičke glazbe i pjesme crkvenog zbora, pojačane vjerničkim glasovima, stigosmo do kapele Srca Isusova. Tu je započeo novi početak procesije s vožnjom osobnim automobilima i vlakićem s kojima stigosmo podno Okita. I opet s molitvom i pjesmom, zadihani i oznojeni, našli smo se na vrha svetog Brda. Dočekala nas je zvonjava zvona, raskošno rasvijetljeno Gospino svetište s Gospom na njezinom povišenom prijestolju, a zatim, odah, smirenje tijela i duha pred milim pogledom Karmelske Gospe…

Sutradan nastavljena je proslava uz devet misnih slavlja, a iza svakog po jedan dio krunice… Vjernici, kao da su se organizirali, pa na svakog misi dovoljan broj sudionika. Jedni dolaze, drugi bogato »okrijepljeni» odlaze… Svečana misa o. Biskupa bila je sva u znaku radosti i slavlja. Zadnja večernja misa s oko 2oo vjernika, predvođena pjevanjem naših mladih, završila je u spontanom izričaju: «zaista je bilo divno»!

Doista, vjernički smo slavili - cijeli dan pretvorili smo u jednu pobožnu, neprekinutu i ustrajnu molitvu Našoj Gospi i njezinu Sinu.

 

gkmin

gkpr

gkvgl

gkbis


gkviol

Maja iz Zagreba izvela nam je na svojoj violini "Ave Maria"

MARIJO, MAJKO CRKVE, OSTANI S NAMA!

Z D R A V O, zvijezdo mora, Majko Božja nježna,
vazda djevičanska, dveri rajska, zdravo!

Ti što začu pozdrav
s usta Gabrijela:
mirom nas okrijepi,
mijenjaj ime Evi.

S krivca lance skini, slijepu daj da vidi,
tjeraj naše jade, sve isprosi dare.

Majkom se pokaži, molbe nam prikaži
onom, rad nas što je, posto dijete tvoje.

Djevo osobita, smjerna ko ni jedna,
grijehu ti nas otmi, smjerne, čiste tvori.

Daj nam sveto živjet,
sigurno putovat
uz Isusa vijekom radovat se s tobom.

Slava Bogu Ocu, Višnjem Kristu
dika,
ko i Duhu Svetom, isti poklon trima.

goskUz blagdan Gospe od Karmela

"Marijo, Majko Crkve!»

Naša biskupijska zajednica u ovoj pastoralnoj godini 2005/06. ima pred sobom mjesnu Crkvu – šibensku, kao zajednicu Kristovih učenika, unutar sveopće Crkve. To zajedništvo u Crkvi živi se u manjim zajednicama, u župama. Biskupija je Crkva, župa je Crkva, obitelj je Crkva u malom! I u tim dimenzijama ostvaruje se divna razmjena Božjih i naših darova: Ostvaruje se susret Boga i čovjeka. Tu se rađa, razvija i usavršava dar Božjeg života u srcima Kristovih vjernika. Tu se susreće Krist Spasitelj i neprestano izlijeva njegov i Očev Duh Životvorac u naša srca. Crkva je ona duhovna oaza gdje mi, zemaljski putnici, nalazimo okrepu i snagu za vjernički život. Toliko smo Božji i toliko smo s Bogom koliko smo u suživotu sa Crkvom, s konkretnom crkvenom zajednicom – župom, na svim područjima crkvenog života.
Ne zaboravimo, Gospa je začela i rodila Glavu Crkve. Ona – Marija je Crkvi darovana podno Križa: «Evo ti Majke»! Ona je usred apostola molitvom iščekivala Duha Svetoga sudjelujući u rađanju Crkve i njezinom očitovanju svijetu na prve Duhove. Ona će kroz sva stoljeća biti Majka Crkve, koja je mistično Tijelo njezina Sina. Ona je Majka svakog Kristovog vjernika! Ona će Božji narod uvijek nanovo sabirati u jedno, pratiti ga na zemaljskim putovima i svojim zagovorom privoditi sve više svome Sinu: «Po Mariji k Isusu!».
Sjećam se kako mi je jedan stariji vjernik pripovijedao o svojoj obite- lji. Njih petero djece, tri sina i dvije kćeri, rasli su u zajedništvu obitelji u kojoj je posebno mjesto imala majka, kako u njihovom odgoju, tako i u skrbi za njihov život. I kad su odrasli i krenuli svaki na svoju stranu, majka je znala sačuvati njihovo zajedništvo onako kako to samo majka zna. I bili su najsretniji kad bi se povremeno zajedno našli, opet u svojemu domu s majkom u sredini. Onda je došla smrt te velike žene i naglo je nestajalo tog divnog zajedništva, povezanosti u ljubavi, a time i sigurnosti i sreće koja je odatle izvirala.
Hvala Bogu, nama se u Crkvi to ne može dogoditi. Marija Majka živi u Kraljevstvu svoga Sina, ali je i trajno prisutna u svojoj Crkvi, među svojom djecom. Ona nas okuplja, ona nas povezuje, ona je Majka!
Tko od nas, osobito starijih vjernika, ne osjeća tu divnu svetu ulogu Gospe Karmelske u ovoj vodičkoj župi, danas kao i jučer?! Pogled na kamenu, bijelu golubicu – njezino svetište na Okitu ulijeva nam vjeru i nadu u bolje sutra, te nas ispunja svetom radošću, jer imamo Majku!
Stoga je molimo: »Marijo, Majko Crkve, ostani s nama»!

okitcr

 

gk05

VODICE

NA BRDU OKIT

16. SRPNJA

BLAGDAN GOSPE OD KARMELA

Hodočašće i izlet na Prvić

U srijedu, 28. lipnja, nas 24 vjeroučenika, uglavnom ministranata i bibličarki, zaputili smo se na Prvić. Tamo smo proveli ugodan dan u molitvi, igri i kupanju i razonodi.

Vožnja brodom sred ljetne žege bila je pravo osvježenje. Odmah po dolasku, pred crkvom Gospe od Milosti, dočekao nas je don Bože, župnik. Kratko nas je upoznao s crkvom, njenim oltarima. Mi, kao pravi kršćani, koji nikad svoje kršćanstvo ne šalju na odmor, vidjevši oltar Srca Isusova, izmolili smo pjevajući jednu deseticu zlatne krunice. Uslijedilo je pjevanje duhovnih pjesama i molitava. Kratko smo potom razgledali samostan i okoliš crkve, a onda smo pohitali na kupanje. Tu smo, u doista vrućem i sparnom danu, pronašli osvježenje u moru. Ubrzo su stigle djevojke - animatorice i s našom ekipom provele sat vremena u igri i zabavi. Predvođeni jednim brižnim tatom, vjeroučiteljima Valerijom i Igorom, u poslijepodnevnim satima vratismo se zadovoljni u svoje Vodice.

Zahvaljujemo don Frani na financiranju našega puta i don Boži na srdačnom prijemu!


prvićNaši vjeroučenici u Prvić Luci
u druženju i kupanju
okitnsl

God. XVI - Broj 2/54 -srpanj 2006.
okitsrp


Ovaj najnoviji broj "Okita" možete preuzeti u ž. crkvi na stolu za tisak.


NAŠ ŽUPNI LIST - "0KIT"

Izišao je novi broj našeg župnog lista "Okit" prigodom blagdana Gospe od Karmela. Ovog puta tiskan je na 24 stranice u tisuću primjeraka. U njemu možete naći mnoga događanja iz života naše župe od početka Korizme 2006. Većinu tih vijesti uzeli smo sa naše web-stranice "zupa-vodice hr."

Naslovna stranica je pod motom ovogodišnje Gospine proslave: "Marijo, Majko Crkve". Ispod Gospina svetišta na brdu Okit poslagane su četiri stare vodičke crkve: župna, na starom groblju, u Rakitnici i ona u Pišći. Htjeli smo naglasiti da je sva naša prošlost i sadašnjost pod okriljem naše Karmelske Gospe te njezinoj majčinskoj skrbi preporučiti zajedništvo u vjeri i ljubavi našu župnu zajednicu.

Na drugoj i zadnjoj stranici donosimo detaljni program župne priprave na svetkovinu naše Gospe od Okita uz uvodni članak na te temu zajedništva u Crkvi.

Kod sv. Ivana - Rakitnica

U subotu, 24. lipnja, slavili smo rođenje "najvećeg rođenog od žene", sv. Ivana Krstitelja. Zajednica od sedamdesetak vjernika sakupila se u njegovoj crkvi, nekadašnjoj župnoj crkvi rakitnižupe sv. Ivana u Rakitnici. Mali i tamni prostor ove crkve potaknuo je Župnika da probudi svoju, i maštu nazočnih te ih pozove da se prenesu u ona davna vremena kada su na ovu svetkovinu, sa sviju strana ovog pitomog kraja i okolnih zaseoka, dolazili vjernici da čine ono isto što i mi danas: slaviti rođenje sv. Ivana uz prigodnu Euharistiju... U prigodnoj homiliji postavio je ono pitanje što smo ga čuli u evanđelju: "Što će biti od ovog djeteta?" To isto pitanje postavilo se i nama prigodom našeg dolaska na svijet. Danas kao odrasli vjernici trebamo dati odgovor: da li smo ispunili Božja i ljudska očekivanja, ispunili zadatak koji smo već rođenjem dobili... Nakon mise, u kraćem ophodu oko crkve, izmolili smo odriješenje za sve pokojne koji su vjekovima pokapani na tom području.

Bilo je doista blagoslovljeno slaviti ovaj blagdan upravo u ovoj crkvi na svetkovinu rođenja sv. Ivana Krstitelja.

24.06.2006


Hodočasnici iz Orehovice na Okitu

U popodnevnim satima, 22. lipnja, grupa od 50-tak hodočasnika iz župe Orehovica, biskupijeoreh varaždinske, hodočastila je na naš Okit Gospi Karmelskoj. Grupu je predvodio njihov župnik don Stjepan Mostečak. Ostavivši autobus u podnožju brda, pješice su se s molitvom na usnama popeli na Okit. Tamo ih je dočekao naš Župnik i uputio im srdačni pozdrav, a posebno njihovom don Stjepanu, koji je u Vodicama stalni ljetni gost i dragocjena pomoć u ljetnoj pastvi ove župe. On je doista pravi «zaljubljenik» u Gospin Okit. Nakon što su se kratko upoznali s poviješću Okita i Gospinog zdanja na njemu te pjesmom pozdravili našu Gospu, autobusom su se spustili u Vodice i u župnoj crkvi slavili svetu misu.

Puni lijepih uspomena, u kasnijim večernjim satima, vratili su se svojim domovima.

22.06.2006


min-si06

Isuse blaga ...

U nedjelju poslije podne, 18. lipnja, zajednica od sedamdesetak vjernika molila je "Zlatnu krunicu" s litanijama Srca Isusova pred istoimenom kapelicom i drevnim drvenim kipom. Ovoj molitvenoj zajednici posebnu čar dali su naši ministranti i nekolicima vjeroučenika. Njihovi dječji glasovi širili su se i kao da su pozivali vjernike obližnih kuća da im se pridruže. Možda se i to jednom dogodi!?
Po završetku pobožnosti kip Srca Isusova privatno je prenesen u župnu crkvu i postavljen na istoimeni oltar, gdje ostaje do konca mjeseca lipnja.

24.05.2006

nastavnici06nastavnici06

Završetak školske godine- "Tebe Boga hvalimo"

U srijedu, 14. lipnja, školska djeca ispunila su našu župnu crkvu da zajedno sa trinaestoricom svojih nastavnika i ravnateljem škole izreknu svoju zahvalnost Bogu za još jednu šk. godinu. Prigodni molitveni program sastojao se od tri čina: Oprosti nam, Gospodine..., hvala ti, Gospodine..., i blagoslovljen budi Bog. Te prigodne zazive popratili smo zajedničkom pjesmom. Na koncu je Ravnatelj zaželio djeci dobar i zdrav odmor.

Nastavnici su se nakon toga našli u župnoj kući gdje ih je Župnik počastio.

24.05.2006

tijelovo

Tjelovska procesija
kroz Vodice

Mi se svećenici znamo potužiti na mali broj redovitih sudionika liturgijskih slavlja u našim župnim crkvama. Ipak, ima blagdana i svetkovina koji nas utješe brojem slavljenika, a među takve spada i Tijelovo sa svojom procesijom. To se pokazalo i ove godine u našim Vodicama.

Nakon svečane mise u 10h krenuli smo iz župne crkve prema obali. Na čelu procesije bio je kadioničar, zatim u slijedu veliki procesionalni križ, dvadesetak ministranata sa zapaljenim svijećama, tri barjaka, a iza svakog po jedna određena skupina vjernika, a među njima naši prvopričesnici odjeveni u bijelini s košaricama cvijeća, kojim su posipali put ispred Presvetoga. Zapažena je bila grupa "Perlice" u narodnim nošnjama kao i naši Žudiji. A u središnjem dijelu procesije našao se Župnik sa Presvetim ispod baldekinatijelovo -7 okružen s bogatom pratnjom Sve je govorilo da ova zajednica radosno i svjedočki slavi uzvišeno otajstvo naše vjere. Na trgu ispred stare ž. kuće imali smo prvu postaju, a drugu na trgu K. Branimira u prostoru parka. Veliki broj vjernika, pobožno hodanje u redu i miru za Gospodinom, popraćeno neprekidnom pjesmom našeg pjevačkog zbora, sve je to odavalo svetu ozbiljnost našeg slavlja. U procesiji sudjelovao je veliki broj školske djece.

Treba pripomenuti da je Odbor za organizaciju procesija, koji smo osnovali na zadnjem župnom vijeću, puno doprinio ovogodišnjoj Tjelovskoj procesiji.

16.06.2006

Vidi starije vijesti