Sastanak župnog vijeća

Pastoralno vijeće naše župe imalo je drugi ovogodišnji radni sastanak, u utorak, 6. lipnja. Vijećnici su planirali i davali konkretne prijedloge za župni život kroz ljetni period.

Veliki dio sastanka posvetili smo što boljem organiziranju proslave blagdana Gospe od Karmela kao i pojedinih procesija u našoj župi. Posebno smo se osvrnuli na skoru Tijelovsku procesiju. U tu svrhu osnovali smo i Odbor za organizaciju procesija u čijem članstvu su: Veseljko Vodanović, Nikola Skočić, Ante Juričev P., Dragan Toljan, vjeroučiteljice s. Klara i Valerija i sam Župnik.

Biblijska tribina za odrasle

U srijedu 14. lipnja priveli smo kraju još jednu godinu rada Biblijske tribine. Kroz čitavu ovu godinu sudionici Tribine susretali su se s malim i velikim prorocima Biblije. Čitajući tekstove malih proroka /Amosa, Hošee, Hagaja, Zaharije, Malahije, Joela, Jone i velikih proroka Ezekiela, Daniela, Izaije i Jeremije/ otvarali smo iz susreta u susret oči vjere i nalazili Boga u konkretnoj povijesti našeg života: nevoljama i radostima koje nas snalaze. tribUlazeći u proročku poruku o potrebi pravednosti, djelima koja proizlaze iz vjerskog života, o vjernosti savezu s Bogom, otpadu naroda, mogli smo gotovo u svakom retku iščitavati i poruku Božju za naše konkretno vrijeme.

Svaki prorok je pisao onako kako je pisao upravo radi povijesnih okolnosti u kojima je živio on i njegov narod. Uočavajući povijesne nevolje koje su mučile Izraelski narod dok se susretao s ratom, progonstvom, profiterstvom pojedinaca, razočaranjem, s nadom i radošću očitavali smo poruku za nas osobno, naš narod i Crkvu, sažetu u jednoj misli: Bog nizom i loših i dobrih događaja vodi ljudsku povijest njezinom vrhuncu i ispunjenju. Mislimo da je ova "proročka godina" puno pomogla našim tribinašima i njihovim voditeljima da gledaju proročkim očima događaje svijeta i života.

Na našem zadnjem ovogodišnjem radnom susretu, pored stola Božje Riječi, naši tribinaši pobrinuli su se i za prigodno čašćenje uz bogat stol kolačima i sokovima kao i prigodne darove voditeljima don Frani i vj. Valeriji. Izdvajamo tekst zahvale sudionika naše tribine iz kojeg je vidljiv utjecaj kvalitetnog poznavanja Biblije na obogaćivanje vjerničkog života: "Naši susreti srijedom na biblijskoj tribini obogatili su naše živote i približili nam Riječ Božju. Za vaš nesebični trud hvala vam od srca."

Djeca bibličari

U četvrtak, 8. lipnja i biblijska dječja grupa je otišla na ljetnu pauzu. Godinu dana upoznavanja s Biblijskim tekstovima, ponajviše nedjeljnih evanđelja, i igranja misaonih igara na temu Biblije, završili su hodočašćem na Okit u zadnju svibanjsku subotu, te zadnjeg četvrtka, tombolom u kojoj su darivani prigodnim vjerskim poklonima.bibldj

Našoj djeci, među kojima je najveći broj sedmaša i šestaša, čestitamo na ustrajnosti u upoznavanju Božje Riječi i želimo im da i kroz ovo ljeto ostanu vjerni istoj toj Riječi u nedjeljnoj misi.

11.06.2006

 


Duhovsko bdjenje na Okitu

Dođi, Duše Presveti

Uoči svetkovine Duhova, u subotu 3.06., grupa od tridesetak, uglavnom mladih vjernika,mladibdj06-2 nastavila je i ove godine slaviti duhovsko bdjenja na Okitu.

Krenuli su pješice, a nakon što su ispred župne crkve pjesmom i zapaljenim bakljama zazvali Duha Božjega. Mnogi su se, dok su naši hodočasnici prolazili vodičkom rivom, čudili i pitali se tko su ovi, a drugi su ih popratili s puno simpatija.

Prva postaja na putu do Okita bila je kapelica Srca Isusova pred kojom su izmolili zlatnu krunicu i nastavili hodočastiti. Cijelim putem pjevali su duhovne pjesme, a od podno Okita do vrha molili su Gospinu krunicu. Točno u deset sati u noći stigli su u Gospino svetište gdje su nastavili slušati Riječ Božju uz razmišljanje, molitvu i pjesmu.

mladibdj06Na koncu, na riječ s. Klare, da su Duhovi ne samo rođendan Crkve već i svakog njezina člana, svi su sudionici puni svete radosti jedan drugome uputili svoje čestitke na Božjem djetinjstvu.

Jedan broj mlađih sudionika nastavio je duboko u noć slaviti u polju obitelji pk. Mate Roca.

Treba napomenuti da im vrijeme nije bilo naklonjeno, jer je već ispočetka počela padati lagana kiša popraćena hladnim noćnim vjetrom zbog čega je jedan broj mladih odustao od sudjelovanja u ovom Bdjenju.

05.06.2006


min-novi2
Život župne zajednice
obogaćen

Na nedjelju Duhova, 4. lipnja, naša je župna zajednica osvježena novim ministrantima. Petorica dječaka u dobi od 6-9 godina primljena su u ministrantsku službu. Za što bolje vršenje te uloge u župnoj zajednici spremali su se od sredine veljače kroz subotnje ministrantske sastanke i kroz sudjelovanje u liturgijskom životu župe: misi, korizmenim i svibanjskim pobožnostima...
Na samom početku misnog slavlja, Župnik je zajednici predstavio kandidate za službu. Nakon što su od petorice starijih kolega, malom procesijom dovedeni pred oltar uslijedio je Župnikov poziv po imenima na koji se svaki od njih odazvao sa «Evo me». Potom su na pitanja hoće li biti ministranti, hoće li pobožno vršiti tu službu i hoće li se vladati svugdje kršćanski tri puta izrekli svoj «Hoću!». Uslijedio je blagoslov haljinica i oblačenje te priključenje ostalim dečkima uz oltar.
minnovi-1

Njihovim primanjem zbor ministranata osnovnoškolske dobi u našoj župi popeo se na 34 dječaka. Tome valja pridodati i sedam srednjoškolaca koji su, rastući kao ministranti, postali aktivni oslonac u životu naše župe. Već su očiti plodovi ustrajnog rada s ministrantima, a što se pokazuje u njihovoj aktivnoj nazočnosti u svim prigodama života zajednice, a napose oko oltara. Novi ministranti su: braća Ivan i Josip Toljan, Ivan Kraljević, Josip Galijot i Mateo Roca.

Čestitamo našim novim ministrantima i neka ih Gospodin prati i blagoslovi u svetoj službi oltara.

04.06.06.


 

Župa Vodice i Srce Isusovo
jučer i danas

Mjesec lipanj posvećen je štovanju Presvetoga Srca Isusova, tom svetom znaku Isusove ljubavi. I u našoj župi svake večeri jedan broj vjernika prije večernje mise moli zlatnu krunicu i litanije Srca Isusova pred istoimenim oltarom i slikom. Znakovito je koliko su nam tragova ostavili stari Vodičani koji svjedoče o njihovom štovanju Presvetog Srca.

U župnoj crkvi imamo prekrasni mramorni oltar posvećen Presvetom Srcu. Na oltaru je vrijedna oltarna pala venecijanskog slikara Eugenija Morettija Laresea iz početka 19. st. s velikim Kristovim likom i sa crvenim srcem. Sve do danas postoji bratovština od pedesetak članova koja je osnovana još 1851.g. Uz oltar nalazi se i barjak bratovštine s likom Srca Isusova. Na ulazu u Vodice, sa zadarske strane, između dva svjetska rata sagrađena je kapelica posvećena Presvetom Srcu u kojoj se nalazi veliki drveni kip Srca Isusova.

Do Drugog svjetskog rata na sam blagdan bila je svečana procesija s kipom kroz mjesto. Danas se mi sakupljamo pred kapelicom u nedjelju pred blagdan Srca Isusova i nakon zlatne krunice, himne "Pjevajmo, braćo, kršćani..." i litanija, kip se privatno prenese u župnu crkvu i stavi na oltar, gdje ostaje do konca lipnja.

srce

Pjevajmo, braćo, kršćani,
Pjevajmo pjesmu veselu,
Isusu Sinu Božjemu,
Svojemu Spasu milomu.O slavno vrelo ljubavi,
Isuse, Spase premili!
O Srce, naše ufanje,
Izvore svake milosti!

03.06.2006Članovi ž. Caritasa u polju

Briga za našu braću i sestre u potrebi spada u važan dio kršćanskog života. Naša vodička župa ima prvi organizirani župni Caritas u šibenskoj biskupiji, a njegovi djelatnici redovito se sastaju svakog prvog utorka u mjesecu razmatrajući i rješavajući, koliko su u mogućnosti, konkretne probleme naših sugrađana.

U nedjelju, 28. svibnja, petnaestak članova našeg Caritasa našli su se u polju Rade i Anke Ivas i zajedno proveli, opušteno i ugodno, poslijepodne za zajedničkim stolom. Bila je to prigoda da jedni drugima darivamo vrijeme i lijepu riječ kako bismo bili, duhom i tijelom okrijepljeni, bliži jedni drugima i nastaviti djelovati u korist brata čovjeka. Pored redovitih članova našeg žpnog Caritasa imamo i šire članstvo u koje uključujemo i našu školsku djecu koja, posebno u došašću i korizmi, odvajaju svoj novčić odgajajući se tako za osjetljivost prema tuđim potrebama. Na ručku su uz 15-tak djelatnika Caritasa sudjelovali i Župnik i vjeroučiteljica Valerija, koja uključujući aktivno djecu i mlade u rad Caritasa, odgaja buduće generacije suradnika ovog Božjeg djela među nama.

Zahvaljujemo Radi i Anki kao i onima koji su se angažirali u organizaciji ovog susreta.

29.05.2006 

mladizgb'1

Mladi iz Zagreba
u posjeti našim mladima

Jedan broj članova pjevačkog zbora mladih iz župe sv. Petra u Zagrebu prošlog su vikenda bili gosti naših mladih u Vodicama.

Oni su u subotu, 27. svibnja, s našim mladima, posjetili Šibenik gdje su se posebno zadržali u starom dijelu grada, i kroz Goricu spustili na katedralu. Susret sa starim i vrijednim kulturnim spomenicima Krešimirova grada ostavio je na njih duboki dojam, a kod nekih i ugodno iznenađenje. Na povratku, molitvom krunice, popeli su se na Okit gdje ih je Župnik upoznao s poviješću ovog svetog brda i Gospina svetišta. Odatle su proslijedili u polje Ante Roca p.Mate – Kozaru, gdje su im domaćini pripremili meso na žaru. Tu su se, u Božjoj prirodi, uz bogatu trpezu, nekoliko sati zadržali u zajedničkom blagovanju i druženju. Vrativši se u Vodice pridružili su se «velikom stolu» koji se, kao i prošle godine, protezao uz obalu našega Grada, sudjelujući s ostalim narodom u zajedničkom blagovanju. Navečer su u našoj župnoj crkvi predvodili molitvu krunice. Nedjelju do podne proveli su na kupanju, a navečer su pjevali na misi, koju je predvodio i propovijedao njihov voditelj, kapelan don Željko Lovrić. Na kraju mise naši mladi i gosti našli su se zajedno pred Gospinim oltarom, i nastavili zajedno oduševljeno pjevati, što su nazočni popratili toplim aplauzom.

Naši gosti puni najljepših utisaka srdačno su se zahvalili domaćinima i krenuli prema svome i našem Zagrebu.

29.05.2006 

okitdj
Ministranti i bibličari
hodočastili našoj Gospi na Okit

U subotu, 27. svibnja, bilo je živahno ispred naše župne crkve. Naime, naša djeca i mlađi spremali su se na sveti put od župne crkve do svetišta Gospe od Karmela na Okitu. Ovo je već šesta godina kako biblijska grupa, ministranti i druga školska djeca, pošto su kroz prethodnih petnaest dana svaku večer predvodili Gospinu krunicu, zadnju subotu svibnja odlaze u posjet Majci s Okita.
Odlučili su Bogu i sebi posvetiti to vrijeme kroz molitvu, pjesmu i igru. I još nešto!okitdj2 Išli su pješice. To i nije tako nebitna činjenica ako se uzme u obzir dobni raspon naših hodočasnika. Bila je to vesela ekipa predvođena voditeljicom ovih skupina vjeroučiteljicom Valerijom, gitaristom ministranata vjeroučiteljem Igorom i jednim briznim tatom, a sastavljena od predstavnika triju grupa: djevojčice bibličarke, dječaci ministranti i nekoliko djevojaka iz crkvenog zbora mladih. Najmlađi hodočasnik bio je petogodišnji Borna koji je strpljivo i pristojno “kao veliki” izdržao sav teret hoda i vrućine. Nakon što su se u župnoj crkvi pomolili i odlučili svoje hodočašće namijeniti za dobro svojih obitelji, Župnik ih je pozdravio i blagoslovio te su se zaputili na odredište. Malo predahnuvši okitdj3pod Okitom, ubrzo su stigli do Gospine crkve gdje su ukratko čuli o povijesti svetišta, molili za Župnika, vjeroučitelje, obitelji. Svoje usrdne molitve uputili su i za radnike koji su u vrijeme našeg posjeta marljivo uređivali lijepi pod crkve. Uslijedilo je potom pjevanje uz gitaru. Nakon te duhovne okrijepe došla je na red marenda i igra graničara te nogomet. Ovi koraci u vjeri sad su našoj djeci i mladima od presudne važnosti za njihov kasniji vjernički život. Neka naša Gospa prati odgoj i rast ove djece i mladih u odgovorne i zauzete kršćane.

Naš zbor mladih u katedrali

U nedjelju, 21. svibnja, naš zbor mladih na poziv katedralnog župnikakt , predvodio je pjevanje na večernjoj misi u šibenskoj katedrali. U veličanstvenom prostoru "kamene ljepotice" odjekivali su njihovi glasovi popraćeni sviranjem na gitari. U sudionicima misnog slavlja stvarao se dojam, ispod kamenih svodova katedrale, kako je čovjek doista malen pred Božjim veličanstvom, ali u isto vrijeme i velik dok može u vjeri i ljubavi pjevati i svirati svome Bogu. Sakupljena zajednica vjernika bila je ugodno iznenađena ovim nastupom budući da nisu unaprijed bili obaviješteni ni o čemu. Mladi župe sv. Jakova, koji su ugostili naš zbor, nastavio se iza mise u župnoj dvorani družiti s našim mladima za zajedničkim stolom. Oni su ovim posjetom bili ohrabreni da uskoro osnuju svoj zbor mladih te tako duhovno obogate vjerski život svoje župe.

Župnik katedrale srdačno je zahvalio našim mladima zaželivši im trajno napredovanje u zajedništvu vjere kroz pjesmu i molitvu oko oltara.

24.05.2006

okitrad06
Ususret Gospinom blagdanu

Radovi na Okitu
uređenje poda
u Gospinom svetištu

Nakon što smo u prošloj godini na Okitu uredili sanitarni čvor, sada je došao red da uredimo unutarnji prostor crkve. Pod ispred oltara uređuje se s opečnim elementima – teracota, a ostali dio poda s kamenim pločama «dolit». Radovi su u tijeku i nadamo se da ćemo ove godine slaviti Gospin blagdan / 16. srpnja / u prikladnijem ambijentu Gospina svetišta. Već je uređen i gornji pod kora.okitrad062 Također, vršimo pripreme za unutarnje osvjetljavanje same crkve kao i prostora pred glavnim vratima.

Tako polako, korak po korak, privodimo kraju uređenje našeg Okita.

Zahvaljujemo svima koji u tome sudjeluju bilo svojim doprinosima bilo svojim zauzimanjem u pojedinim akcijama i zahvatima. Svima - naša Karmelska Gospa - neka obilno naplati.

24.05.2006

 

prvoblj
Proslava prve obljetnice

PRVE PRIČESTI 2005.-2006.

Prvopričesničko slavlje i ove je godine pobudilo u srcima naših četvrtaša one drage uspomene na njihovo prošlogodišnje slavlje. Zato su htjeli, kao i njihovi predhodnici, obnoviti svoju vjernost Isusu proslavljajući prvu obljetnicu svoje Prve pričesti. U subotu izjutra, 20.05., sakupilo se ukupno šezdeset šest djece od kojih je jedan broj bio i ovogodišnjih prvopričesnika, te su u župnoj crkvi pristupili svetoj ispovijedi. Bila im je to prigoda da od svog Gospodina zatraže oproštenje za svoje male nevjernosti i nedosljednosti koje su ih pratile kroz minulu godinu.

Navečer te subote, s krunicom u ruci, našli su se zajedno pred Gospinim oltarom i predvodiliPRVOB svibanjsku pobožnost. Uslijedla je večernja misa. Župnik ih je srdačno pozdravio čestitajući četvrtašima ovu dragu obljetnicu pozivajući ih da zajedno reknu svoj veliki "Hvala Bogu!" što im je već godinu dana otvoren pristup stolu Gospodnjem. Svojim zdušnim pjevanjem probudili su u sebi one svete osjećaje koji su ih pratili na Prvoj pričesti. Oni su i ovom prilikom pokazali kroz molitvu krunice, i sudjelovnje u misnom slavlju, da rastu u vjeri , što kod nas starijih vjernika ulijeva svetu nadu u bolje vjerničko sutra. Na kraju Župnik je još jednom zaželio našim slavljenicima da uspješno ostvaruju svoj život s Isusom, napose u ljetnim danima, kroz vjernost nedjeljnoj misi.


Krunica-svibanj

i vjeroučenici

Kroz dva mjeseca u godini - svibanj i listopad - u našoj župnoj crkvi oživi molitva Gospine krunice. Već godinama uveli smo praksu da pojedine skupine vjeroučenika predvode i sudjeluju u molitvi krunice kroz ta dva mjeseca. Na prvi pogled izgleda gotovo nemoguće da veliki broj naših sedmaša i osmaša pobožno sudjeluje u ovim večerima posvećenim molitvi krunice. Međutim, oni imaju takva molitvena iskustva koja im omogućuju da i u svojim kritičnim godinama mogu zdušno s krunicom na usnama, predvođeni svojom vjeroučiteljicom, stajati pred likom naše krunica Gospe.
U prvoj polovici svibnja, krunicu su predvodili naši prvopričesnici s jednim brojem svojih roditelja, a zatim su vodstvo prihvatili odrasliji vjeroučenici.

Doista, lijepo je i utješno gledati kako naši mlađi preuzimaju tu svetu molitvenu palicu od starijih vjernika da bi s Isusovom majkom i njezinom krunicom nastavili životom svjedočiti vjeru i pobožnost otaca.

Odajemo priznanje i pohvalu našim vjeroučenicima i njihovim ustrajnim katehisticama na ovakvom svetom molitvenom djelu.


prvpr
PRVA PRIČEST, Vodice, 14.05.2006.

«Tijelo Kristovo! Amen!»

 

Dan Prve pričesti!! Gledajući ove dječake i djevojčice zamilovane bjelinom duha i tijela, s nostalgijom smo se prisjetili svoje Prve pričesti. Ovo PRICEST06-SKUPNAje bio njihov dan. Dogodio se susret! Susret nad svim susretima: nevinih dječjih duša i Isusa Spasitelja u maloj bijeloj hostiji. Na ovaj sveti dan dugo su se spremali i dječjim ga nestrpljenjem iščekali. I napokon stigao je! Doduše, oblačan i kišovit, ali vedar po našoj djeci i njihovim roditeljima.

Početak misnog slavlja označen je ulaznom procesijom prvopričesnika u župnu crkvu. Nakon pozdrava prvopričesnicima upućenog od jedne majke, uslijedila su misna čitanja u kojima su aktivno sudjelovali roditelji, ali i naši slavljenici. I potom, vrhunac Božje riječi: evanđelje. «Ja sam trs, a vi loze! Tko ostane u meni donosi mnogo roda!» - tako Krist prozbori. Potom Župnik propovijeda o životnoj povezanosti loze – vjernika, s trsom – Isusom koja je započela u krštenju. Podno uskrsne svijeće bio je postavljen stari panjPRICEST-LOZA06 obogaćen grožđem i kartonskim lišćem. Ispod loze pet vodičkih crkava poveznih kroz sva stoljeća istim Trsom. Na svakom listu fotografija pojedinog prvopričesnika. Prinos darova: živopisan i simboličan. Budući da je u našoj Biskupiji ova godina proglašena Godinom župne zajednice, a tema evanđelja je povezanost i jedinstvo Isusa i vjernika, trebalo je simbolom povezati prošlost župe Vodice, s njenom sadašnjošću i budućnošću. Tako su naši prvopričesnici prinijeli neobičan dar: četiri buketa poljskog cvijeća ubranog u prostorima oko četiri vodičke crkve: sv. Ilije u Pišći, sv. Ivana u Rakitnici, sv. Križa na starom groblju, Gospe od Karmela na Okitu, i križ kao simbol župne crkve. Sjedinili smo tako prošlost kroz sjećanje na naše pređe, sa sadašnjošću prvopričesničkog slavlja, i pogled upirući u budućnost – u ovu našu djecu u nadi da će oni nastaviti tamo gdje mi stanemo. I napokon trenutak pričesti! U tišini i sabranosti pristupili su Kristu svojoj ljubavi. «Tijelo, Krv Kristova!», i oni napokon mogu reći svoj «Amen!». PRVAPR-06-CVIJECENakon zahvale roditeljima, suradnicima u pripremanju ovog slavlja, Župnik je potaknuo djecu i njihove roditelje da nastave svoju povezanost s Isusom. Nismo zaboravili ni Majčin dan. Prvopričesnici su srdačnu čestitku i veselu pjesmu uputili svojim dragim majkama. Predviđenu i pripremljenu zakusku izvan crkve je pokvarila kiša. Međutim, to nije nimalo umanjilo prvopričesničko slavlje koje se nastavilo za obiteljskim stolom!

Obnova krsnih obećanja prvopričesnika

»Odričem! Vjerujem"

U nedjelju, 7.05., na misi u 9h, naša je župna zajednica dvostruko slavila. Pored proslave Nedjelje Dobrog Pastira – Dana molitve za duhovna zvanja, zajednica od 88 prvopričesnika obnovila je svoja krsna obećanja, sedam dana prije Prve pričesti. Dan prije, u subotu, 6. svibnja naši trećaši po prvi put su u svome mladom životu pristupili svetoj ispovijedi. Župnik je uz pomoć trojice svećenika nad svakim od njih u Kristovo ime izgovorio: «I ja te odrješujem od tvojih grijeha…» Tako, duhovno očišćeni i osvježeni, u prošlu nedjelju, uz upaljene prvopričesničke svijeće, obnovili su svoja krsna obećanja. «Odričem se!», «Vjerujem!», orilo se crkvom dok su ponavljali ono što su nekoć za njih obećali njihovi roditelji i kumovi na krštenju. Kroz ovaj tjedan, prvopričesnici su pozvani da zajedno sa svojim roditeljima i krsnim kumovima svaku večer u 19h mole Gospinu krunicu i slave misu, kako bi u nedjelju, 14. svibnja, u 8.30h, duhovno pripravni mogli dostojni po prvi put pristupiti stolu Gospodnjemu.

Crkveni pjevački zbor u polju

Članovi našeg crkvenog pjevačkog zbora i dio njihovih obitelji, u nedjelju 7. svibnja, nakon glavne župne mise imali su druženje i ručak u polju kod Rade i Anke Ivas. Nakon uvodne molitve zauzeli su mjesta za zajedničkim stolom okruženi kamenim zidovima i odmornim zelenilom stabala. Uskoro je doneseno i pečeno janje te je zpočelo blagovanje. Kako je ručak odmicao, raspoloženje je raslo, što se je očitovalo i kroz zajedničku pjesmu. Posebnu draž ovom skupu svojim skakutanjem, igrom i veseljem davao je jedan broj male djece naših zboraša. U ovom je sudjelovao i Župnik i časne sestre. Druženje se nastavilo do kasnih popodnevnih sati.


Zadrani nam poklonili duhovni koncert

Povodom proslave Dana župe i grada, naš gradski zbor «Lira», 5. svibnja u 20.30h u župnoj je crkvi ugostio Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo «Zoranić» iz Zadra. Ovo društvo na pozornici Hrvatske kulture grada Zadra prisutno je čak od 1885. godine. Iza sebe ima mnoštvo renomiranih nastupa, kako u domovini tako i u inozemstvu. Njihova kvaliteta potvrđena je i osvajanjem mnogobrojnih nagrada.

U jednosatnom program pod dirigentskom palicom mo. Jurice Šoše mogli smo čuti izabrana i kvalitetno izvedena djela isključivo duhovne tematike. Vjerojatno potaknuti proslavom 250. godišnjice rođenja W.A. Mozarta zbor nam se predstavio pjevanjem čak četiriju poznatih Mozartovih skladbi: «Sancta Maria, Mater Dei», «Ave verum corpus», «Alma Dei creatoris», «Regina coeli». Zastupljeni su bili i domaći kompozitori kao Lukačić, Lisinski, Papandopulo.

Osobito je bila dojmljiva zadnja izvedena pjesma I. Kuljerića «Blagoslovi, Bože, Zadar» u kojoj se očitovao molitveni vapaj Bogu i predanje Njegovom vodstvu i blagoslovu svoga Grada.

Nastup «Zoranića « u Vodicama u organizaciji «Lire» u našoj crkvi tek je prvi korak u nizu suradnje ovih dviju zborova, a na duhovnu i kulturnu korist i uzdizanje slušatelja.

Šteta samo što posjetitelja nije bilo i više!


Svečano i pobožno proslavili smo…

Dan župe i Grada

Svaka godišnja proslava u našoj župi donosi nam uz stalne sadržaje i poneku novinu. To se dogodilo i u ovogodišnjoj proslavi Dana župe i Grada Vodica – na svetkovinu Našašća sv. Križa, 3. svibnja.

Prvog svibnja nismo imali već uobičajenu Euharistiju i zajedničko druženje kod sv. Ivana u Rakitnici radi kišovitog vremena. Međutim, program
su popunili navečer tog prazničkog dana naši gosti iz Sonte-Vojvodina, članovi KUD «Šokadija». Oni su održali prigodni program u Kulturnom domu Vodice. Ugodno su nas iznenadili svojim glumačkim umijećem, kao i lijepim narodnim pjesmama i folklorom. Posebno ugodan vizualni dojam ostavljala je njihova lijepa i bogata narodna nošnja. Iako nije bilo programom predviđeno njihovo nastupanje, iznenadio nas je lijepi broj posjetitelja.

Na sam blagdan zaštitnika i naslovnika naše Župe – u srijedu, 3. svibnja – našli smo se pred crkvom sv. Križa na starom groblju. Nakon odrješenja za pokojne koji su bili pokopani na ovom groblju, svečanom procesijom krenuli smo kroz mjesto do župne crkve. U njoj je sudjelovalo mnoštvo vjernika, a posebnu su joj draž davali članovi pojedinih skupina sa svojim živopisnom obilježjima i zastavama. Naši gosti iz Sonte, odjeveni u svoje narodne nošnje, predvodili su pjevanje s našim crkvenim pjevačima.

U procesiji sudjelovalo je jedanaest svećenika te predstavnici gradskih vlasti sa svojim gostima. Svečanu koncelebriranu misu u našoj župnoj crkvi predvodio je fra Petar Teskera, župnik Čiste Velike. Na koncu misnog slavlja Župnik je, uz čestitku Dana župe i Grada svim vjernicima župe i građanima Vodica, posebno pozdravio nazočne predstavnike javnog života te naše goste iz Sonte, koji su nam odgovorili pjevanjem jedne uskrsne pjesme iz svoga kraja. Nazočna zajednica sve je to popratila srdačnim pljeskom.

Pjevanjem «Lijepe naše» završili smo ovo sveto slavlje.

Župnik je u popodnevnim satima blagoslovio novi dom lovačkog društva u vodičkom polju.

Ugostili smo… KUD «Šokadija» - Sonta

Kako smo već napisali, naša župa ugostila je 46 članova KUD «Šokadija» iz Sonte Vojvodina koji su boravili među nama sa svojim župnikom don Željkom Augustinov. Treba zahvaliti Ivici S. i Josipu M. na preuzetoj brizi za naše goste i njihov što ugodniji boravak u Vodicama. Također, sa zahvalnošću treba spomenuti sve one vodičke obitelji koje su kroz tri dana ugošćivali naše posjetitelje u svom domu.

U četvrtak ujutro, obogaćeni s puno lijepih doživljaja i uspomena, naši su se gosti zaputili svojim kućama.


Jedna čestitka

Poštovani Vodičani!

Ovim glasovitim sonetom /nepoznatog auktora/ želim vam obilje Božje
radosti prigodom blagdana Župe i Grada Vodice!

Kristu RaspetomuTo, da te ljubim, Bože, po sve dane,
ne nuka mene slava drugog svijeta,
niti me nuka strah od pakla kleta
da grijehe svoje napuštam i mane.

Ti me na ljubav nukaš, jer me gane
kada te vidim na križu raspeta,
nuka me muka tvoja i smrt sveta
i nukaju me tvoje ljute rane.

Ljubav mi tvoja takvu snagu stvara
da bih te volio i da neba nije,
plašio te se bez paklenog jara.

Za ljubav moju ja ne tražim dara,
pa da i nema nade što me grije,
ljubio bih te sa jednako žara.

Zagreb, 3.05.2006.

Vikendaš: Jakov Ćurić


zudiji06

3. svibnja 2005. g. pred početak svečane procesije od crkve na starom groblju do župne crkve

Sudjelujmo u ovogodišnjoj

procesiji i Misi!

USUSRET
DANU ŽUPE SV. KRIŽA
DANU GRADA VODICE
2006. G.

U srijedu, 3. svibnja, naša Župa slavi svoga zaštitnika i naslovnika: svetkovinu Našašća sv. Križa. Sv. Križu je posvetila staru crkvu na starom groblju iz 1421.g., današnju župnu crkvu, kapelicu podno Okita; zatim u ž. crkvi: glavni oltar, veliku stropnu sliku. Župa čuva i časti dragocjeni Moćnik sv. Križa...
Naši stari znali su izabrati ono najsvetije za svoga zaštitnika. Pred Križem su klečali, njemu se utjecali, s njime živjeli i patili, i po Križu donosili obilne duhovne plodove. Nastavimo njihovim stopama. Sv. Jelena kraljica, majka cara Konstantina Velikoga, koji je 313.g. dao slobodu kršćanima, našla je sv. Križ na Golgoti. Stoga je njezino ime povezano s ovim blagdanom.


U 10.30h procesija će krenuti od stare crkve kroz selo do župne, gdje ćemo nastaviti slaviti svečanu Misu u čast sv. Križa.Zvonik vodički

Vodički zvonik, kao i svi ostali po našim gradovima i selima, oduvijek svjedoči za vertikalnu dimenziju ljudskog određenja te nas poziva: "gore srca!". Zvonici su bili i ostali ponos jedne župe, njezine kršćanske prošlosti i sadašnjosti. Sve to, i još mnogo više, govori nam i naš stari zvonik.

Gradio ga je između 1752. i 1772. g. majstor Vicko Macanović /»Raguseo»/. podigavši ga sa zatvorenim podankom i s dvije loggie, od kojih donja ima sa svake strane dva velika prozora, a gornja tri manja, te sa završnom piramidom. Nažalost, kamen koji je upotrebljen za njegovu izgradnju nije bio naročite kvalitete, što se je pokazalo kroz slijedeća desetljeća. Stari Vodičani zadnji put su intervenirali na njegovoj obnovi pred II. svjetski rat /1940/ betonirajući njegov donji dio. Zvona svojim zvukom, a posebno kad su elektrificirana, pridonijela su napuknućima nosivih kamenih stupova. Tako je nastala opasnost od narušavanja. Pokušali smo zadnjih godina ukloniti opasnosti manjim intervencijama, ali se to nije pokazalo dovoljnim. Stoga smo bili prisiljeni, u dogovoru sa strukom, na ozbiljni i temeljiti zahvat. Konačno, ovih dana prionuli smo neposrednim radovima na samoj obnovi.

Kako se radi o velikom zahvatu, koji iziskuje velike financijske izdatke, a koje naša skromna župna blagajna nije u stanju potpuno ih pokriti, računamo na velikodušne novčane doprinose naših župljana. Međutim, ne bi bilo korektno kad u ovoj akciji ne bi sudjelovali i ostali građani Vodica budući da je zvonik i opće kulturno dobro naših Vodica.


Vodički zvonik bez krova i zvona

zvIznenadio nas je naš stari vodički zvonik. Znali smo da je bolestan i teško ranjen, ali nismo ni pomislili da je "opasno bolestan". Arhitekta i inženjeri, koji su ga pregledavali i izradili dokumentaciju njegove sanacije, mislili su da treba zamijeniti krov i promijeniti nekoliko desetaka kamena. Međutim, kad je skela obuzela zvonik sa svih strana po svoj visini omogućivši neposredni pregled svakog detalja izvana, nastala je "prava panika", budući da se radi o puno ozbiljnijem zahvatu nego što se mislilo. Potrebno je demontirati i ponovno presložiti gornju loggiu da bi se mogli izmijenili nosivi kameni blokovi pojedinih stupova kao i pojedini kameni. Uz taj veliki zahvat potrebno je na svim vanjskim stranama zamijeniti više od pola kamenih ploha budući da su iznutra istrunuli ili među njima je nastala šupljina uslijed vode koja je u zidove ponirala kroz tolika desetljeća. Sjećam se da je pk. don Krste Stošić, opisujući zvonik u svome djelu "Sela šibenskog kotara", naveo da je zvonik građen od loše kvalitete kamena. Kao što smo već pisali, to je bio razlog da su stari Vodičani pred Drugi svjetski rat betonirali njegov donji dio. U ponedjeljak, 24. travnja, demontirana je konstrukcija zvona i ona su spuštena na betonsku ploću. Tek nakon sanacije gornjeg dijela zvonika preći će se uspostavi nove nosive konstrukcije zvona. Tako će neko vrijeme zvona biti van upotrebe. Kad smo ugledali konačni troškovnik uhvatila nas je panika uz tjeskobno pitanje: Takav iznos župna blagajna ne može izdržati! Međutim, stručnjaci nas upozoravaju da zahvat treba cijelovito izvesti budući da pojedine stijene mogu nekontrolirano pasti i ugroziti prolaznike. Što ćemo učiniti?!Škola za animatore

Mladi za mlade

U Prvić Luci održava se škola za župne animatore - mladi za mlade - naše biskupije. U prošli petak, subotu i nedjelju /3., 4. i 5. veljače/, održan je drugi turnus u ovoj godini. Ostaju još dva kruga u ožujku. Na ljeto će škola nastaviti radom kroz program specijalizacije za pojedine grupe mladih.

U školi sudjeluje šezdesetak pripravnika pod vodstvom starijih animatora iz Zagreba i iz naše Biskupije. Program se sastoji od radionica na kojima se obrađuju pojedine teme. Nakon završetka škole sudionici u svojim župama prihvaćaju službu animatora za pojedine grupe djece.

Iz naše župe u školi sudjeluje osam pripravnika, srednjoškolaca. Neka Bog blagoslovi njihovu dobru volju i budući rad.

«Žudiji» u Korčuli, Dubrovniku i Metkoviću

2.-4.02.2006.

"Na tom putovanju smo posjetili župu Smokvica na Korčuli, sudjelovali na proslavi sv. Vlaha u Dubrovniku, te uzvratili prijateljski posjet župi sv. Vida iz Metkovića. Sve je počelo zajedničkom ispovijeđu u našoj župnoj crkvi ..." Ovim riječima započeo je svoju opsežnu reportažu naš Mate Roca, jedan od Žudija. S oduševljenjem, koji su doživljavali u pojedinim postajama svoga pohoda, Mate nam opisuje detaljne događaje i utiske s tog putovanja. Oduševila ih je atmosfera u župi Smokvica: bogatstvo njezinih mjesnih i vjerskih tradicija. Napose ih je oduševila ljudska toplina prijema i pažnje koju su im iskazali. A oni su svojim zajedničkim nastupom kao "Žudiji" uzvratili na sve to. U Dubrovniku su svojim nastupom i sudjelovanjem u procesiji privukli pažnju ne samo sudionika svečane procesije već i TV snimatelja. Dobro su zapamtili poruku iz propovijedi hvarskog biskupa: Budi svoj! Zadnja postaja njihovog puta dovela ih je u Metković, u župu sv. Vida. Tamo su ih dočeli njihovi stari poznanici koji su kao Žudiji gostovali u Vodicama.

Tako su se naši Žudiji povratili svojim Vodicama bogatije za tolike lijepe i nezaboravne doživljaje, susrete i utiske. Doista su ispunili svoje poslanja kao ambasadori župe i grada Vodica, kao što im reče Župnik pri polasku na ovo putovanje.

Dan života u župi

U nedjelju, 5. veljače, slavili smo Dan života. Sakupljene zajednice vjernika na misama te nedjelje imale su pred očima važnu i suvremenu tematiku života. Župnik je sudionicima misnih slavlja posvijestio današnje demografsko stanje, posebno u našem hrvatskom narodu i Crkvi, te iznio kršćansko stajalište prema životu. Uslijedila je usrdna vjernička molitva… Na misi u 9 sati prinijeli smo na oltar tri velika paketa potrepština za novorođenčad, trojke koje je dobila jedna naša mlada obitelj.
Članovi našeg Caritasa posjetili su dvadesetak potrebnijih obitelji koje su u prošloj godini dobile dijete i tom prigodom predali im skromnu novčanu pomoć koju im udijeljuje Hrvatski Caritas.

Naš župni pjevački zbor

Zbor

U petak, 10. veljače, naš crkveni zbor uzvraća posjet župi sv. Petra u Zagrebu i njezinom pjevačkom zboru koji je prošle godine gostovao kod nas u Vodicama. Zbor će zajedno s našim Žudijima sudjelovati u proslavi blagdana bl. Alojzija Stepinca u Krašiću i u Zagrebu. U župnoj crkvi sv. Petra u petak navečer održat će prigodni koncert u kojem će, među ostalim, slušateljstvu predstaviti i naše drevno liturgijsko pjevanje.

U subotu, 11. veljače, naći će se na grobu bl. Alojzija u zagrebačkoj katedrali, a potom će hodočastiti u Hrvatsko nacionalno marijansko svetište - Mariju Bistricu.