Božićna i novogodišnja kronika

24. 12. 2005.

Naši vjeroučenici predvođeni svojim vjeroučiteljicama izveli su prigodni program kao uvod u misu Polnoćku. Posebno ozračje ovom programu dao je bogoslov iz Nigerije Castor Mfugale koji je sa milozvučnom pastirskom frulom započeo program i pjevajući s djecom izveo nekoliko božićnih pjesama svoga naroda.


27. 12. 2005.

Na blagdan sv. Ivan apostola jedna grupa naših mladih pohodili su Dom za starije i bolesne u Vodicama. Svojom pjesmom i iskrenim blagdanskim čestitanjem oni su barem za trenutak razveselili staračka srca.

29. 12. 2005.

Koncem prosinca u šibenskoj katedrali održan je koncert crkvenih zborova naše biskupije. U koncertu je sudjelovao i naš župni zbor otpjevavši dvije božićne popijevke: «Veselmo se ov' čas» i «Oj Djetešce».

 

30. 12. 2005.

Već četvrtu godinu zaredom naši mladi predvođeni bolničkim kapelanom fra Matom Topićem sudjeluju u blagoslovu bolesnika i bolničkih soba Šibenske bolnice. Blagoslovom molitvom i božićnom pjesmom donosili su svakom bolesniku božićnu radost koju nam nitko i ništa ne može oduzeti.

 

31. 12. 2005.

Od jubilarne 2000. godine jedna grupa vodičkih vjernika u Gospinom svetištu na Okitu molitvom i pjesmom ispraćuje Staru i dočekuje Novu godinu. Tako je bilo i ove 2005./06. godine. U ovom molitvenom skupu sudjelovalo je pedesetak 50 članova naše župske zajednice za koje je ovakvo druženje izvor dubokih vjerničkih doživljaja.

03. 01. 2006.

Jedna grupa pjevača pohodila u bolnici Vladu Juričev Policu, koji je dugo godina svirao preko bogoslužja u našoj župnoj crkvi i poželjeli mu brzi oporavak.

 

04. 01. 2006.

Mladi naše župe i ove su godine pohodili Centar za osobe s posebnim potrebama «Maslina» u Bratskom Docu. Sa štićenicima Doma slavili su Euharistiju koju je predvodio don Ivo Babačić. Poslije Mise podijelili su svakom štićeniku prigodne poklone, koje su pribavili uz pomoć našega župskoga Caritasa. Uz pjesmu, druženje i obilazak njihovih radionica proveli su puna tri sata. Ovakvi susreti obogaćuju naše mlade i ozbiljno doprinose njihovoj ljudskoj i kršćanskoj formaciji.


 


BOŽIĆNA ČESTITKA ŽUPNIKA VODICA

S radošću vam upućujem svoje čestitke za ove svete božićne blagdane.

Sretan Božić - svim čitateljima ovih web-stranica!

Sretan Božić -
svim župljanima naše
vodičke župne zajednice!

Sretan Božić -
svim ljudima dobre volje s kojima živimo i radimo!

Sretan Božić -
svim zauzetim vjernicima, napose članovima
pojedinih vjerničkih grupa, koji znaju svoje vrijeme i ljubav uložiti za duhovno i vremenito dobro naše župe Vodica!

Neka otajstvo malog Boga – Božića zahvati vašu dušu i srce, pameti i savjesti, ono otajstvo po kojem je Bog «radi nas ljudi» postao čovjekom, a to je otajstvo neizrecive Božje ljubavi. Gdje je ljubav tamo je On sam - naš Božić. Kad to s vjerom prihvatimo i životom potvrđujemo riješili smo u korijenu mnoge naše probleme, vremenite i vječne. U tome i jest tajna, radost i snaga čestitke:

«Sretan vam Božić!».


Događanja u župi pred Božić

Ovi sveti predbožićni dani ispunjeni su mnogovrsnim događajima u našoj župi. Rado bilježimo nešto od toga za vas, poštovani gosti naše web-stranice.

Ove smo godine po prvi puta uveli kroz adventske subote «mise zornice» na kojima je sudjelovalo po sedamdesetak vjernika. Ostaje nam još jedna zornica na Badnjak. Bilo je to lijepo iskustvo i vjernički doživljaj.

U ponoć od subote na nedjelju /17. na 18. 12./ slavili smo, po našem starom običaju, «Proslavu» najavljujući skori blagdan Božića. Stotinjak vjernika, ponajviše mlađih, sakupilo se u župnoj crkvi i, uz kađenje oltara, pjevali su božićne pjesme da bi nakon toga zajednički blagovali dalmatinske «fritule».

Iznenadili su nas i naši najmlađi, drugašići su nam donijeli svoj doprinos za siromašne koji su iznos sakupljali u svojim razredima u školi, a svi prvašići, predvođeni svojoj vjeroučiteljicom i razrednicima, posjetili su jaslice u ž. crkvi. Radosno su upravili pod vodstvom Župnika svoje iskrene dječje molitve malome Isusu i zapjevali «Srca gore evo zore!».

Članovi udruge izviđača naše škole, predvođeni svojim voditeljima, u treću nedjelju došašća, na misi u 9 sati, unijeli su Betlehemsko svjetlo u župnu crkvu, koje su dan prije preuzeli u Splitu. Župnik je pohvalio našim izviđačima na tako plemenitoj akciji koju oni vrše već tri godine zaredom. Svjetlo smo postavili pred jaslice i ono nas potiče da svjetlom vjere otkrivamo Isusovu prisutnost među nama.

Kroz vrijeme došašća naši vjeroučenici, njih oko 450, pristupili su sakramentu božićne ispovijedi, svaki u svojoj razrednoj skupini. Odrasli vjernici imali su prilike kroz sve ove dane, a posebno posljednjeg tjedna došašća, očistiti svoje duše i dostojno primiti Božić u svoje srce. Župnik Prvić Luke, a zadnja dva dana i naš don Roko, strpljivo su čekali su ispovjedaonici. U utorak pred Božić Župnik je donio božićnu pričest dvadesetpetorici bolesnika u njihove domove, a istog dana jedna je grupa djece i mladih sa časnom Klarom i don Rokom u vodičkom domu za starije i bolesne osobe slavila sv. Misu, a gotovo svi korisnici Doma su pristupili i božićnoj pričesti.

Pred sam blagdan Božića, članovi našeg župnog Caritasa posjećuju oko dvije stotine uglavnom starijih osoba donoseći im poklone i čestitke od župe ali i one od Poglavarstva našega Grada.

U srijedu navečer Župnik je uz sudjelovanje župnog zbora blagoslovio novoizgrađeni Kulturni centar Vodice. Svečanom otvaranju pridružio se i o. Biskup. Tom prigodom izmijenili smo božićne i novogodišnje čestitke sa članovima gradske uprave.

Svi ovi, na oko mali koraci, vode nas do Isusovih jaslica da mu iskažemo svoj duboki vjernički poklon i predanje.


Nedjelja Caritasa u Vodicama

Na treću nedjelju došašća naša se župna zajednica pridružila Crkvi u Hrvata posvećujući je Caritasu.

Sredinom studenog održan je sastanak članova ž. Caritasa u kojem je sudjelovao voditelj Caritasa šibenske biskupije mons. Slavko Mikelin sa svojim pomoćnikom. Razmotren je rad našeg Caritasa kroz 2005. g. i sagledane su mogućnosti za njegov još uspješniji rad.

Naši vjeroučenici iz pojedinih grupa angažirali su se u karitativnim akcijama: sakupljanju novčanih doprinosa, izradi i prodaji božićnih čestitki, oblikovanje božićnih motiva… Na misi ove nedjelje nešto od toga prinijeli su na oltar za misnog slavlja. Jedan prinos iznosio je 803 Kn, drugi 1.580 Kn, a treći iznos više od tisuću Kn direktno je predan našoj bolesnoj Luciji na njezin imendan.

Na tri nedjeljne mise za Caritas sakupljena je milostinja od 5.636 Kn.

Ovih dana naš ž. Caritas poslao je na adresu Caritasa u Kninu 2.000 Kn.

U slijedećem tjednu djelatnici Caritasa posjetit će u Vodicama više od stotinjak starijih i bolesnih osoba kojima će predati skromne božićne poklone i pismene čestitke.

Svim djelatnicima i suradnicima Caritasa naše župe čestitamo i želimo blagoslovljene božićne blagdane.


Sv. Nikola vodi Božiću

Zahuktao se hod naših vjeroučenika prema Božiću. Blagdan sv. Nikole snažno ih je požurio.  On ih je na svoj blagdan obilno darivao i neumorno se susretao sa svojim najdražim štovateljima: Dva susreta u OŠ Vodice s bogatim programom i darovima, navečer na misi u župnoj crkvi sa «skromnim» poklonima, a odmah zatim ispod crkve na otvorenom uz pjesmu, podjelu pšenice i voća.

Dobili smo e-mail poštom izvješće i slike iz Vrtića gdje je sv. Nikola oduševljeno dočekan od naših najmlađih. Evo teksta:

«Jedne davne prastare zime rodio se čovjek - Nikola mu dali ime.. - Tim riječima djeca dječjeg vrtića "Tama- ris» Vodice i «Maslina» Tribunj dočekala su svog omiljenog sveca. Pripremajući se za ovaj blagdan u Vrtiću se stvaralo ozračje i okruženje u kojem su djeca zadovoljila svoju potrebu za pripadanjem i ljubavlju. To se ostvaruje dijeleći radost s drugima, izmjenjujući čestitke i darove te sudjelujući s drugima u slavlju. Oso- bitost Svetog Nikole je da djeci  pruža radost i vedrinu darujući ih slatkišima, što je i zaokružilo vrtićko slavlje.»    /Zvjezdana Babić/

Izgleda da smo mi stariji, barem na trenutak, ozbiljno shvatili onu riječ našeg Božića: «Štogod ste učinili jednome od moje najmanje braće, meni ste učinili». Samo tako nastavimo pa će Božić biti doista Bog s nama po našoj ljubavi.


 
"PADAJ S NEBA ROSO SVETA!»

Naša župna zajednica i Došašće 2005.

Prošle nedjelje, 27.11., naša župna zajednica započela je novu liturgijsku crkvenu godinu sa prvom nedjeljom došašća. Usprkos lošem i kišovitom vremenu redoviti sudionici misnih slavlja nisu izostali ni ove nedjelje.

Ugodno ih je iznenadio aranžman koji je uredio Jole M.: na ljubičastoj podlozi maslinovo drvo koje završava u znaku križa, sa četiri velike adventske svijeće, a uz to, pet crkava ove župe u stiroporu izrađene – ona sv. Križa na starom groblju, sv. Ivana u Rakitnici, sv. Ilije u Pišći, župna crkva i Gospino svetište na Okitu. Na početku svake mise svečano smo zapalili prvu adventsku svijeću.

Ove godine uvodimo po prvi puta u adventske subote mise zornice na sugestiju jednog broja članova župnoga pastoralnog vijeća. Ovogodišnja iskustva odredit će nas u tom pogledu za slijedeća došašća.

Također, svake subote u ovom došašću vjernicima će biti na raspolaganju posebni svećenik za božićnu ispovijed od 8h do 11h.

U slijedeću nedjelju vjeroučenici će ponuditi župljanima božićne čestitke koje su sami izradili, a u treću nedjelju - Caritasa, sakupljeni novac prinijet će na oltar za siromašne i potrebne među nama. .


Djeca-bibličari za ž. Caritas

Pod vodstvom vjeroučiteljice Valerije grupa mladih "bibličara" - koji se svakog tjedna okupljaju oko Božje riječi, a dolaze iz pojedinih razreda škole, već je dva susreta posvetili pravljenu božićnih čestitki. Gotovo nas iznenađuju svojim zanosnim crtanjem i pripremanjem čestitki. Do sada su ih pripremili oko 200. Na to ih je potakla blizina treće nedjelje došašća - nedjelje Caritasa kao i priprava na Božić. Naime, oni će već u drugu nedjelju, nakon nedjeljnih misa, pred crkvom svoje čestitke ponuditi vjernicima i sve što dobiju stavit će u korist našeg župnog Caritasa. Tako su postupili i prošle godine.

 

 

Doista, ovo je najbolji način kako bi se naša djeca odgajala u duhu ljubavi prema bližnjima. Promatrajte samo njihova lica dok vam budu nudili svoje radove i vidjet ćete s kolikom radošću i oduševljenjem to čine.. Neka ih Bog blagoslovi u njihovoj plemenitosti!


Sv. Cecilija i naš crkveni pjevački zbor

U utorak, 22. studenog, i naš župni crkveni pjevački zbor, koji broji oko tridesetpet članova, proslavio je blagdan sv. Cecilije, zaštitnice crkvenog pjevanja.Na večernjoj misi, pod zauzetim vodstvom č. Klare, zbor je pjevao u čast svoje zaštitnice. Jedan gospodin iz Zagreba, slučajno se našavši na misi, reče mi: «Vidi se i po pjevanju vašeg zbora da Vodice prerastaju u jednu zrelu gradsku sredinu». Nakon mise našli smo se na zajedničkoj večeri kod našeg «Lobe» u njegovoj «Maslini». Bila je to večer za zajedničkim stolom, u radosti i pjesmi. Župnik je iza uvodne molitve, istaknuo važnost zbornog pjevanja u liturgiji vodičke crkve. Gotovo je nezamislivo naše zajedničko slavljenje Boga bez naših pjevača. Preko ljeta mnogi turisti s udivljenjem govore o pjevanju na našim nedjeljnim misama, posebno na onoj u 11h. I ovom prilikom Župnik je u ime čitave župne zajednice zahvalio zboru čestitajući im ujedno blagdan sv. Cecilije.

Mnogi se i ne pitaju odakle takvo skladno pjevanje naših pjevača i pjevačica. Zasigurno, tajna je u nadarenosti svakoga od njih, ali i upornom i marljivom vježbanju, koje pod stručnim vodstvom č. Klare, svakog četvrtka u tjednu, održavaju.

Dobri Bog koga svojim pjevanjem, u zajedništvu župne zajednice, slave, neka ih obilno nagradi po zagovoru sv. Cecilije, djevice i mučenice.


Susret bračnih parova

Brak i obitelj zapadaju u sve dublju krizu, što nam potvrđuje svagdanja stvarnost i u našim Vodicama. Mi kao zajednica ove župe ne možemo se ne pitati kako organizirano pomoći našim obiteljima, posebno onima koji su prvim godina zajedničkoga života!? Stoga smo, potaknuti takvim stanjem, kroz dvije večeri, 3. i 4. studenog o.g., organizirali susrete za bračne parove, i to one koji su u braku više od 15 godina. Neposredni poticaj došao je od jednog para koji se posebno angažirao u organizaciji spomenutih susreta. Prve večeri sudjelovalo je 14, a druge 16 parova. Voditeljica ovih večeri bila je dr. Josipa Škarica, koja vodi obiteljsko savjetovalište naše biskupije. Svake večeri kroz više od dva sata sudionici su pažljivo slušali i razmišljali o svome zajedničkom životu u braku i obitelji, pronalazili sebe i otkrivali svoje uspjehe, propuste ili eventualne neuspjehe. Nekima su se «otvorile oči», što su nam i sami na svoj način izrazili. Vjerujemo da je barem tračak svijetla unišao u pojedine sudionike, a to nije malo.

U Korizmi 2006.g. planiramo organizirati slične susrete za mlađe bračne drugove kojima su ovakva promišljanja još potrebnija, premda mnogi to ne vide sve dok ne zapadnu u krizu.


Župa Vodice studeni 2005.

Blagdan SVIH SVETIH – 1.11.

9, 11, 17.30h - mise u župnoj crkvi

15h - bogoslužje za pokojne na mjesnom groblju

«Radujmo se svi u Gospodinu!

Svetkujmo blagdan u čast svih svetih!

Blagdan DUŠNI DAN – 2.11.

 

Mise:

9h - u župnoj crkvi

11h - na starom groblju

17.30h - u župnoj crkvi

 

 

Pokoj vječni daruj im, Gospodine,

i svjetlost vječna svijetlila njima!

 


 

DANI KRUHA

U školi i vrtiću

Naša vodička škola kao i vodički vrtić i ove su godine slavili Dan kruha. Jedna i druga ustanova u svojim prostorijama uz nazočnost i angažiranost pojedinih razrednih grupa predvođenih svojim učiteljima i razrednicima kroz pjesmu, recitacije i ritmiku zahvalile su Bogu za sve plodove zemlje, a napose za «kruh naš svagdašnji». Poruka je bila snažna i odgojno poticajna.

 

 

Tjeedan dana kasnije vodički mališani iz Dječjeg vrtića doživjeli su poruku ovog Dana. Nekoliko starijih vodičkih žena u narodnim nošnjama mijesile su kruh, stavljali ga pod peku i dijelili djeci.

 

 

 

Župnik je sudjelovao na dvije priredbe u školi, jutarnjoj i poslijepodnevnoj, kao i onoj u Vrtiću. Iskoristio je ove prigode i govorio djeci o daru Kruha, zemaljskog i nebeskog. Pozvao ih je da kruh cijene, lome, podjeljuju drugome i da budu «dobri kao kruh».


 

Sačuvajmo pradjedovsku baštinu

Obnova crkve sv. Ilije

Na poziv Župnika za obnovom krova crkve sv. Ilije u Pišći, odazvala se je grupa vjernika pod vodstvom Rade I. Lonđe. U subotu, 15. listopada, postavljena je skela oko crkve, a u ponedjeljak, 17.10., petorica dobrovoljaca očistili su krovište i ustanovili da mu je potrebna temeljita obnova. Naime, dugogodišnje prokišnjavanje učinilo je svoje: ispod starih kupa grede su kao i ostala drvenarija istrunule. Prema čavlima ručne izrade, vidi se da je dosadašnja postava krova veoma stara. Radovi se nastavljaju, i predviđamo da će koncem ovog tjedna biti završeni, posebno ako spomenuta ekipa dobije pojačanje idućih dana.

Već sada zahvaljujemo onima koji su se velikodušno odazvali pozivu na obnovu ove drage i stare vodičke crkve.
Ne zaboravimo: Crkva sv. Ilije nalazi se u nekadašnjem naselju Pišća, koje se spominje 1298. g. i pripadalo je župi Srima. Crkva iz 1493. g. posvećena je sv. Iliji proroku, a oko nje je ovalnim zidom ograđen prostor na kojem se vide ostaci grobova.

Susret mladih u Murteru

08.10.2005. g. u Murteru je održan susret mladih Šibenske biskupije. Skupilo se oko sto i sedamdeset mladih iz više župa naše biskupije. Iz Vodica je bila grupica od sedmero mladih. Bilo nas je malo ali smo bili jaki. Susret je počeo ujutro u deset sati jutarnjom molitvom i kratkom katehezom. Poslije toga mladi su se podijelili po skupinama koje su imale zadatak međusobnog upoznavanja. Svaka skupina tj. svaka zajednica, bila je mala radionica. Tako smo dobili likovno-novinsku, likovnu, dramsku, plesnu, građevinsku i skeč radionicu. Svaka skupina imala je svog predstavnika koji je po završetku ugodnog druženja cijeloj zajednici predstavio «plod» svoje grupe. Predstavljanju je prisustvovao i otac biskup mons. Ante Ivas koji je, ugodno iznenađen, pohvalio trud i rezultat svake radne skupine.

Geslo susreta bilo je «POĐI ZA MNOM». Mnogi mladi misle da Krista trebaju slijediti samo svećenici i redovnici, ali kao što je u svojoj propovjedi istakao i otac biskup, koji je predvodio sveto misno slavlje, ne slijedi se Krist samo u svećeničkom ili redovničkom pozivu nego u dosljednom izvršavanju Božjih zapovijedi svih ljudi. Blagopokojni sveti otac Ivan Pavao II je pozvao sve mlade da otvore širom vrata Kristu. Stoga, mladi, otvorite vrata svoga srca, uzmite svoj križ na ramena i pođite za Kristom!

sjemeništarac


Novi ministranti

U nedjelju, 9. listopada, na misi u 9 sati, kratkim obredom uveli smo u ministrantsku službu četvoricu novih ministranata: Krešo G., Mate J., Ante M. i Bruno F. Pripreme za vršenje ove službe počele su početkom lipnja, trajale su u intervalima tijekom ljeta, a naročito kroz devetnicu Gospi Karmelskoj; novi ministranti su se, uz pjesmu i molitvu, uvodili u svoju buduću službu oko oltara.

Bez ministranske službe ne možemo ni zamisliti liturgijska slavlja u našoj župnoj zajednici. Oni su desna ruka Župniku osobito na nedjeljnim misnim slavljima. Od ukupnog broja ministranata petero su srednjoškolci koji su se, godinama uz oltar odrastajući, osposobili za pomoć u svim situacijama oko oltara i u crkvi.

Čestitamo našim slavljenicima i želimo im puno uspjeha i ustrajnost u svetoj ministranskoj službi. Naše čestitke idu i njihovoj voditeljici vjeroučiteljici Valeriji.

S današnjim prijemom naš ministrantski zbor broji tridesetjednog člana.


Krunica u rukama, srcu i na usnama
vjeroučenika

Svake godine naša ž. crkva odzvanja molitvom krunice u Marijinom mjesecu svibnju i listopadu, koju predvode naši vjeroučenici. Tako je i ovih jesenskih večeri. Tridesetak i više školske djece viših razreda svake večeri zdušno mole «Zdravo… Sveta Marijo» izmjenjujući se po svojim grupama.

Kako je to moguće postići kod starijih učenika? Odgovor je u dugogodišnjoj upornoj praksi takve molitve, i to sa najnižim razredima. Iz godine do godine ponavljala su se takva molitvena iskustva koja su ostavljala duboke tragove u dušama naše djece. Ta su iskustva rasla i bogatila se s njihovim dobnim rastom. To ih je dovelo da kao osmaši, sedmaši, šestaši… nastave moliti krunicu.10

 

Naši vjeroučitelji u takvoj zajedničkoj molitvi sa svojim vjeroučenicima nalaze potvrdu da su na pravom putu odgoja: za vjeru kroz molitvu.

Zanimljivo je da ovog listopada svake večeri namjenjuju krunicu za pojedine razredne zajednice svoje škole kao i pojedine skupine /prvopričesnike, krizmanike…/.


 

BIBLIJSKA TRIBINA u župi VODICE

vjeronaučna dvorana «Bažana» - srijedom u 20h

U prošlu srijedu, 21.09. o.g. započeli smo u ovoj školskoj godini 2005/06. sa Biblijskom tribinom nastavljajući tako dugogodišnju praksu. Na Tribini se godišnje izmjeni tridesetak odraslih vjernika od kojih je dvadesetak redovitih. Svake godine uzimamo pojedine biblijske knjige ili, kao prošle, biblijska nedjeljna čitanja. Trud se obilno isplati ne samo za sudionike već napose, a to oni često ističu, za Župnika i vjeroučiteljicu Valeriju. Tjedno sakupljeni oko Riječi Božje, napajamo se njezinim duhom i s radošću otkrivamo kako nam Biblija postaje srcu i pameti bliža.

Ove godine uzimamo starozavjetne proroke koji zauzimaju središnji dio Staroga zavjeta. Za sada recimo samo to: bez proroka teško bi se shvatilo Isusovo djelovanje u Novom zavjetu i njegov poziv za obraćenjem.

Prvi naš ovogodišnji susret sakupio je 27 sudionika. To nas ohrabruje!

Pozivamo stoga župljane da iskoriste i ovu ponudu Tribine za porast svoje vjere i duhovnosti.


 

U Godini šibenske crkve

Hodočašće vodičkog dekanata

Šibenskoj katedrali

Subota, 24. rujna

 

 

 

Šibenska je biskupija ovu godinu proglasila Godinom mjesne crkve, a povodom 450. obljetnice posvete šibenske prvostolnice – katedrale sv. Jakova. Na sv. Mihovila, 29. rujna, završava se proslava spomenute Godine.

Vodički dekanat zajedno s Ražinskim svoje je hodočašće ostavio pri sam kraj Godine mjesne crkve, i to za subotu, 24. rujna.

Ukrcat ćemo se u brod «Desto» na Vodičkoj rivi kod spomenika, i u 8.45h zaploviti morem do naše katedrale.

U katedrali u bogato osmišljenom programu pridružit će nam se i o. Biskup.

Ovo nam je još jedna prigoda da povećamo crkveno zajedništvo unutar Biskupije, oko majke sviju crkava u biskupiji – šibenske katedrale, tom ponosnom simbolu stare šibenske biskupije utemeljene 1298.g.

Pozivamo župljane Vodica da dadu svoj doprinos ovoj proslavi i sudjeluju na ovom svetom hodočasničkom hodu!

Hodočašće je uspješno održano; bilo je od velike duhovne koristi za sve sudionike. Dvije gornje slike pokazuju naš hod uz obalu Grada i slavlje u katedrali.

Krizmeno slavlje

Vodice, 18.09.2005.
KRIZMANICI ČESTITAMO!
ČITAVA VAŠA VODIČKA ŽUPNA ZAJEDNICA JE S VAMA!
RADUJE SE I MOLI, NADA SE I OČEKUJE PLODOVE DUHA! HRABRO NAPRIJED!
S VAMA SMO, UZ VAS I ZA VAS!
BOG VAS BLAGOSLOVIO SVAKIM BLAGOSLOVOM!


U nedjelju, 18. rujna o.g. župna crkva u Vodicama bila je ispunjena krizmanicima, njihovim kumovima i roditeljima. Već je u 10h prostor pred crkvom vrvio je slavljenicima. Nakon što su primili krizmene listiće i svijeće, ušli su u crkvu, a malo poslije stigao je i mons. Ante Jurić, nadbiskup splitsko-makarski u miru. Započeli smo svečanom pjesmom iza koje je Župnik pozdravio Nadbiskupa i predstavio mu zajednicu krizmanika - njih sedamdesetdvoje, od kojih je šest iz župe Srime. Majka jedne krizmanice, gđa Zvjezdana Ivas, u ime roditelja zahvalila je mons. Juriću na njegovom dolasku i podjeli ovog sakramenta njihovim sinovima i kćerima. Krizmanici su se aktivno uključili u liturgijsko slavlje predvodeći čitanja, molitvu vjernika, prinos darova, skupljanje milostinje... Misno i krizmeno slavlje odvijalo se u ozračju vjere, sabranosti i pobožnosti. Prisutni su osjetili da slavljenici imaju dragocjeno iskustvo zajedničke molitve i misnog slavlja.Na kraju je uslijedila pjesma jednog broja krizmanica, "Kao Marija da te ljubim", uz pratnju gitare, a nakon toga zahvale i predaja buketa cvijeća Nadbiskupu, Župniku i vjeroučiteljici Valeriji...

Mala Gospa na Okitu

Lijepo je bilo na Okitu na blagdan Male Gospe ujutro u 9h! Pobožno, ponizno i svečano, baš u duhu njezina blagdana, njezina života! Zajednica od 175 vjernika, od kojih je gotovo svaki drugi pristupio pričesti, slavila je rođendan One koja je svijetu nada i zora spasenja. Župnik je u prigodnoj riječi govorio o daru i veličini ljudskog života u njegovoj naravnoj i nadnaravnoj dimenziji, i pozvao prisutne na molitvu, da po zagovoru Male Gospe, ne izumre narod i Crkva u Hrvata.Još se jednom pokazalo kako crkva na Okitu nije samo za jednokratnu godišnju upotrebu, već da iz godine u godinu sve više postaje stjecište sakupljanja Božjeg naroda, i cilj gotovo svakodnevnog hodočašćenja pojedinaca.

Vizija da će Okit postati oaza molitve i mjesto hodočašća, već danas postaje stvarnost.

Mnogi nam primjeri o tome govore. Svakodnevno na ovo sveto brdo vjernici dolaze kao na izvor vode žive. Svake nedjelje popodne organizirano se moli krunica. Više puta godišnje slave se dobro posjećena misna slavlja. Ministranti, prvopričesnici, krizmanici i druge grupe naših mladih bar jednom godišnje organizirano s molitvom na usnama dolaze pred njezin Lik. Tome pridodajemo i one mnogobrojne pojedince koji se gotovo svakodnevno izmjenjuju da u tišini i svježini Okita, pred licem Majke lijepe ljubavi, nađu snagu za život.

Na kraju mise, Župnik je uzeo jedan od dvanaest stolaca – sjedalica koje su ga dočekale pred vratima crkve, izrađene od suhog maslinovog drva, i pokazao ga narodu. Pohvalio je velikodušnost darovatelja majstora Branka Juričeva (Rokanov), koji nas je iznenadio i obradovao svojim vrijednim poklonom. Radosni smo poradi ove lijepe i spontane geste koja je zajedno s mnogim dosadašnjim ugrađena u ovo sveto okitsko zdanje.


Molitveni početak nove školske godine

U ponedjeljak, 5. rujna, naša školska djeca, po prvi su put nakon ljetnih praznika, opet čuli školsko zvono koje je značilo i početak nove školske godine i početak 1. nastavnog dana i sata, kao i kraj neobaveznog stila života i početak ozbiljnog školskog rada.

Nakon razrednog sata, rijeka se školske djece slijevala od škole u župnu crkvu. Tradicija je još od 1992.g. da vjeroučenici sa svojim nastavnicima sudjeluju u Zazivu Duha Svetoga – molitvenom početku školske godine.

Veselo i raspričano mnoštvo u župnoj crkvi pozdravio je don Frane i pozvao da se svi saberu i zazovu pomoć Božju za duhovni i intelektualni rast u ovoj šk. godini. Vjer. Valerija je pročitala pismo oca Biskupa upućeno svima: kako nastavnicima tako i svoj školskoj populaciji. Župnik je zatim ispričao Isusovu prispodobu o talentima potaknuvši sve prisutne da koriste sposobnosti od Boga darovane. Uslijedila je molitva vjernika te zaziv Duha Svetoga. Molitvi vjernika priključio se i Grgo F., naš ravnatelj, moleći da Bog sve nastavnike i djelatnike škole obdari potrebnim darovima svojega Duha: mudrošću, blagošću, strpljivošću, tolerancijom… Na zazivu Duha Sv. sudjelovao je i Marko Majetić vjeroučitelj s Čiova koji će mijenjati č. Klaru do njenog povratka s bolovanja. Susret smo završili pjesmom u čast Njoj – Majci Mariji - dobroj učenici u školi Boga Oca.

Svima, uz sretan početak nove školske godine, želimo mnogo volje za rad i napredovanje. A tamo gdje smo mi slabi oslonimo se na Isusa, jer on reče: «Bez mene ne možete učiniti ništa». V.


Kroz rujan župa Vodice

1. Večernja misa: rujan-listopad, župna crkva u 19h

2. Krizmeno slavlje: nedjelja, 18. rujna - župna crkva u 10.30h

3. Hodočašće Vodičkog dekanata u katedralu-šibenik subota, 24. rujna

4. Hodočašće u Šibenik - blagdan sv. Mihovila, 29.09. - misa u 10h


Vodice u turističkoj sezoni

Župni pastoral gostiju

«Zašto ne pođete na odmor?» – znali su me pojedinci zapitati kroz prošle ljetne dane. Bio sam u nedoumici što im i kako nakratko odgovoriti. Doista, oni su me poticali na odmor, jer znaju koliko je potrebno obnoviti svoje tjelesne i duhovne snage. Nekima od njih znao sam reći: «Preko godine ova župa broji nešto manje od 7.000 župljana, a ljeti taj broj naraste na 27.000 ljudi od kojih je veliki broj katolika.»I doista, u našim turističkim mjestima trebalo bi preko ljeta organizirati duhovnu pastvu za turiste-vjernike koji, budući da su na odmoru, imaju više slobodnog vremena za duhovne stvari. Često sam čuo njihova pitanja i molbe: «kad ispovijedate?», «dođite nam blagosloviti stan», «željeli bismo s vama porazgovarati»… Prije dvadesetak godina puno se govorilo i raspravljalo o pastoralu /duhovnoj skrbi/ za turiste, a sada mi se čini, kao da smo odustali od toga zadatka.

Što smo mi u Vodicama na razini župe poduzeli u ovogodišnjoj sezoni?

Već ujutro, u 7 sati, zahvaljujući našim časnim sestrama, župna je crkva bila otvorena do 12h, a onda od 16h do 22h navečer. Zanimljivo je promatrati koliki broj ljudi već u prvim satima dana dolazi u crkvu, zapali svijeću, pomoli se, duhovno zastane… Tako se nastavlja i u kasnijim satima, a navečer je kroz crkvu prava procesija koja teče izmjenjujući se… Neki su primijetili: «Ovo je kod vas lijepo što imate tijekom dana crkvu otvorenu. Nismo to zapazili u drugim mjestima.»

Svagdanja večernja misa bila je posjećena poput blagdanske: više od 150 sudionika, i veliki broj njih koji je pristupao pričesti.

Priprava na Krizmeno slavlje u župi sv. Križa

Vodice, nedjelja, 18. rujna 2005.

Krizmanici, roditelji, kumovi, župljani

Pred nama je skoro slavlje sakramenta kršćanske zrelosti sv. Potvrde-Krizme. Do tada nam ostaje jedva mjesec dana. Ulazimo u neposrednu pripravu, koja počinje misnim su- sretom, u nedjelju, 21. kolovoza, u 19.30h. Svakog dana kroz tje-dan radit ćemo u grupama, a naš prvi radni susret bit će u pone-djeljak, 22.o.mj.u župnoj crkvi u 9h.

Neće nam biti lako, posebno kad znamo da nas je ljeto «rasturilo» i «rastreslo». Treba se vratiti disciplini i marljivoj radnoj pripremi. «Junaci» se toga ne boje, a napose kad računamo s pomoću Duha Svetoga Branitelja. Ovdje je važno da se svjesno i odgovorno želimo angažirati u programu pripreme, koji, uz posviješćivanje već stečenog znanja, sadrži i našu osobnu i zajedničku molitvenu pripravu.

Pozivamo roditelje, kumove, vjernike da nas podrže svojom molitvom i poticajnim primjerom na tom svetom poslu.

Dođi Duše Presveti

Sa neba nas posjeti

Zrakom svoje milosti.


Župa Vodice 14. i 15. kolovoza

Svetkovina Velike Gospe

Velika Gospa najveća je i najznačajnija katolička svetkovina Presvete Bogorodice Djevice Marije.
Slavi je Crkva po svem svijetu 15. kolovoza, a naročito se svečano slavi u Srednjoj Europi, od Baltika do Jadranskoga mora. Iako je službeni naziv svetkovine Uznesenje Marijino, za narode Srednje Europe kao Poljake, Mađare i Hrvate, dogma Marijina Uznesenja na nebo dušom i tijelom, pučki se zove Velika Gospa - Magna Domina.

U nedjelju, 14.08., u 19h hodočastit ćemo s krunicom u ruci od podnožja Okita do svetišta i tu slaviti misu uočnicu svetkovine Gospina uznesenja na nebo.

U ponedjeljak, na sam blagdan, u našoj župnoj crkvi slavit ćemo mise kao nedjeljom: u 9, 11, 19.30h.

SLAVNA MAJKO SPASITELJA,

RAJSKA DVERI MILOSTIVNA,

KOJA VJERNE VODIŠ K SREĆI,

IZNAD MORA ZVIJEZDO DIVNA.