Temeljni kamen nove kapelice

Dan Domovinske zahvalnsti u Vodicama

Tri grupe branitelja koje su proizašle iz Domovinskog rata, uz desetu obljetnicu "Oluje", odlučile su podno Okita podići kapelicu -Gospa pomoćnica kršćana- na spomen poginulih branitelja s područja grada Vodica.

Na Dan domovinske zahvalnosti, 5.08., izjutra smo slavili prigodnu svečanu misu, kojoj su nazočili predstavnici gradskih vlasti i pojedinih udruga te veći broj vjernika. U prigodnoj riječi Župnik je naglasio onu svetu poruku koja nam dolazi iz smrti naših branitelja: ljubomorno nastavite čuvati i razvijati one vrednote za koje smo mi dali svoje živote.

U 11h našli smo se podno Okita i tu, uz prigodno slavlje, blagoslovili kamen-temeljac spomen-kapelice. Svoje prigodne stihove u čast i spomen petnaest palih branitelja sa našeg područja izrecitirao je Josip M.


Časna Klara na liječenju u Zagrebu

S. Klara otišla je u Zagreb radi bolničkog liječenja, i ovih će dana biti operirana. Naša župna zajednica moli za njezin brzi oporavak i ozdravljenje. Na tu nakanu odmah po njezinu odlasku prikazali smo svetu misu, a u nedjelju, 7.08., slavit ćemo i drugu, koju je naručila grupa mladih. S. Klara je već više godina živo i djelatno prisutna u cjelokupnom pastoralu ove župe Vodica: vjeroučiteljica u školi, rad s grupom mladih, vodstvo pjevačkih zborova... Ona vodi brigu o uređenju crkve... Ova joj župa duguje veliku zahvalnost na dosadašnjem nesebičnom radu i zalaganju na dobro svih njezinih članova. Poradi svega toga naše su molitve srdačnije i upornije.

Župnik je na svim misama prošle nedjelje obavijestio vjernike o njezinom odlasku u bolnicu i pozvao ih da je se sjete u svojim molitvama. Stoga poručujemo časnoj Klari da računa s našom duhovnom podrškom, i našom žarkom željom i čvrstom nadom da se što prije vrati među nas.


Proslavili smo u Pišći zavjetni dan župe

U subotu, 30. srpnja, zajednica od pedesetak vjernika predvođena Župnikom proslavila je zavjetni dan župe Vodice u Pišći u crkvi sv. Ilije proroka. Vladimir Huljev sa svojom suprugom brižljivo je uredio prostor oko crkve kao i unutar nje. Na početku Euharistije Župnik je nazočne pozvao da posvijestimo gdje se nalazimo i tu svetu prošlost povežemo sa sadašnjošću. U propovijedi, Župnik je naglasio ulogu sv. Ilije u očuvanju prave vjere u Izraelu i njegovu gorljivost u obrani Božjih prava. Sve je to povezao sa sadašnjim trenutkom našeg kršćanskog života. Nakon odriješenja pred crkvom smo zajednički blagovali, a zatim smo otišli u stanove obitelji Juričev-Sudac gdje smo bili počašćeni pečenim mesom i pićem.

Nakon mise u Pišći Župnik je pozvao nazočne da pokrenemo obnovu ove drage crkve i njezina okoliša. Rade Ivas pk. Tonija uzeo je na sebe brigu oko organizacije obnove ove crkve, a Župnik je obećao prikupljanje potrebitih financijskih sredstava. I ovim putem pozivamo vjernike da prema svojim mogućnostima doprinesu ostvarenju ovog podhvata.

Crkva sv. Ilije nalazi se u nekadašnjem naselju Pišća, koje se spominje 1298. g. i pripadalo je župi Srima. Crkva iz 1493. g. posvećena je sv. Iliji proroku, a oko nje je ovalnim zidom ograđen prostor na kojem se vide ostaci grobova. Sve je u dosta ruševnom stanju. Jednom godišnje, 30. srpnja, tamo se održava sv. misa uz zavjetni dan župe.


"Okit gori..."

Oko podne, 27. srpnja o.g., doprla je vijest do ovog župnog ureda: "Okit gori..." Čula se je i buka kanadera koji su pristigli u pomoć. Nešto mi se teško ovilo oko srca. Pomislio sam: "Pa zar svake godine?!" Predprošle godine požar je zahvatio dio unutar Okita oko kapelice sv. Križa, prošle godine harao je od "Poiškove kapelice" pa prema Okitu, a ove, s druge strane kapelice, uz cestu te prešao na drugu stranu. Tugu sam osjetio u srcu gledajući kako je jedan broj čempresa, zasađenih pored ceste, koji su se polako uzdizali i rasli, a u mašti sam ih već vidio ponosno uzdignutima, sada uništen vatrenim plamenom. Čovjek se pita: događa li se to po planu? Ako se ovako nastavi svakog ljeta, i sam Okit bit će ugrožen te nikad neće moći postati ono što već mnogi od nas nosimo i snivamo u srcu.

U čovjekovom srcu pohranjena je ljubav, ali i mržnja. Je li u ovim požarima na jednoj strani ljubav, a na drugoj mržnja koja želi pod svaku cijenu nadvladati našu ljubav pa makar to bilo pod cijenu zgarišta i izgorjele zemlje?

Ljubitelji Okita, ne dajte se! Sadimo, podižimo usprkos svemu, s čvrstim pouzdanjem u Onu koja s Okita bdije nad našim Vodicama.


Božanski prosjak u Vodicama

Pred našom župnom crkvom postavljen je u naravnoj veličini, izrađen u stablu masline, lik našeg raspetog Gospodina. Slična drvena skulptura bila je i prošlog ljeta. Auktor je isti: Josip /Jole/ Mateša.

Svagdano gledam kako, tijekom cijelog dana, veliki broj turista zastaju pred ovim neobičnim likom, a neki od njih žele imati njegovu snimku.

Jednoga dana Jole mi donosi nešto kovanog sitnog novca ukazujući mi na pruženu i otvorenu ruku Raspetoga u koju posjetitelji stavljaju svoje priloge. To me je iznenadilo. Zašto to čine? Sigurno ih na to potiče natpis "Božanski prosjak". Oni na to odgovarajui brzo i jednostavno: u otvoreni dlan stavlaju svoje skromne novčane doprinose.

Međutim, naslov ima puno dublje značenje. Raspeti nam gestom svoje ispružene i otvorene ruke nudi svoju ljubav i prosi naš odgovor u ljubavi. Istina je, puno se je lakše odreći koje kune, nego li na božansku ljubav odgovoriti ljubavlju. A to traži ulog našeg svagdanjeg života u duhu njegova Evanđelja.

Božanski prosjak! Od tebe i mene svagdano ište isto: da na njegovu ljubav odgovorimo predanom životnom ljubavlju!


Jeste li zadovoljni?!

Pitali su me kao Župnika neki župljani nakon proslave blagdana Karmelske Gospe na Okitu, 16. srpnja: jeste li zadovoljni?!

Odgovor je bio lakonski: "pa, bilo je dobro". Možda su najbolji pokazatelj i odgovor izjave hodočasnika koji su odreda govorili o svojem osobnom dubokom zadovoljstvu. S čime? «Molili smo, slavili svetu misu, razmišljali o porukama blagdana, stajali pred likom Gospe punim milog pogleda uz ispruženi dar svoga vlastitog Sina… Zapaljene svijeće, koje su titrale pred našim očima, kao da su jačale naš pogled vjere, i tako nas čvršće povezivale s nebom i dobrotom naše Gospe…»Procesija kroz mjesto uoči blagdana svjedočila je znatiželjnim turistima i ponekom domaćem sinu i kćeri da se nisu ugasila sva svjetla prošlosti, dapače da se povećavaju iz godine u godinu, i da se polako obnavlja stara i uvijek nova pobožnost vjernog vodičkog puka. Gledali su znatiželjnici: neki su dočekali Gospu stojeći, možda su se susreli s njezinim milim pogledom i darom Sina; poneki su sjedili, a samo Bog zna što im se u tim trenutcima motalo po glavi… Uspon na samo sveto brdo bio je naporan i u znoju, a mi stariji osjetili smo ga i u ubrzanim otkucajima srca i disanja… A onda, u njezinoj crkvi, u polumračnom ambijentu, u ozračju «stigli smo!» na komadić raja na zemlji Okita. Biskup je upravo o brdima, svetim vrhuncima i ovom Okitu navješćivao radost «biti s Bogom», «stajati pred Majkom»! Nakon slavlja s oduševljenjem smo svjedočili kako je sve ovo pravi i duboki duhovni doživljaj!

Sutra su uslijedile svete mise jedna za drugom, svakog sata. U svakoj je prosječno sudjelovalo više od 150 vjernika, koji kao da su se dogovorno rasporedili po svakoj misi. Na svakoj posebna riječ misnika u službi one Božje, primijenjena trenutku i slavljenicima. Od deset do jedanaest sati «pjevanje lekcija», posviješćivanje prošlosti i pogled u budućnost sa «Tebe Majku Božju slavimo»…

A onda mladomisnik u pratnji braće svećenika dolazi pred oltar i, uz pozdravna riječ Župnika, oblači misnicu i prima maslinovo Raspelo uz riječi Učiteljeve: «Jaram je moj sladak i breme je moje lako!». Slijedi misno slavlje uz oduševljeno pjevanje župnog zbora pod vodstvom s. Klare.

Na kraju pozdrav i čestitke mladomisniku u ime čitavžupne zajednice Ivana M., predaja buketa cvijeća i želja svih nazočnih: pođi u miru na njivu Gospodnju!

Dvije poslijepodnevne mise, i one lijepo posjećene, uz pjevanje mladih, bile su završetak ovog svetog molitvenog okitskog dana 2005. godine.

Jeste li zadovoljni?!

Kako tko! Oni koji su uložili napor nisu bili razočarani nagradom koja je slijedila njihove hodočasničke korake i uspon na Marijino brdo.

Hvala svima koji su doprinijeli ovoj proslavi!


Pripreme za proslavu Gospe Karmelske na brdu Okit

Naša priprava na blagdan Gospe od Karmela obuhvatila je ne samo ono vanjsko, već nadasve ono duhovno.

Kroz devet dana, dok je Gospin lik bio izložen u župnoj crkvi, tijekom cijelog dana netko od vjernika molio je i bdio pred njom. Treba spomenuti grupu ministranata koja je pod vodstvom svoje voditeljice Valerije svakog dana čitav sat stajala, molila, pjevala pred Gospinom slikom. Njih petnaestak, u takvom molitvenom ozračju i pred majčinskim njezinim pogledom, sve više su se povezivali u sveto zajedništvo dajući primjer i nama starijima. Devetnica svake večeri okupljala je više od stotinjak vjernika. Njihovo zajedničko stajanje pred Gospinim likom hranio je osjećaj zajedništva i međusobne blizine. Među njime bio je i lijepi broj naših gostiju - turista. Večernja misa s tri svećenika oko oltara stvarala je doživljaj jedinstva Božjeg naroda sakupljenog iz svih krajeva Domovine. Posebno nas je obradovala grupa vjernika koja se svake večeri kroz devetnicu u 21h okupljala u župnoj crkvi na molitvu Večernje i Povečerja iz Časoslova Božjega naroda. Molitvu Crkve kroz vjekove doživljavali smo kao duhovnu ljepotu i radost "biti pred Bogom" sa tolikim generacijama pobožnih molitelja. U ponedjeljak, 11.07., starije i nemoćne osobe iz Doma u Vodicama doživjeli su blizinu Marijina blagdana. Desetak mladih sa gitarom, pod vodstvom č. Klare, sudjelovalo je u prigodnoj misi koju je u Domu služio naš don Roko, mladomisnik. Nakon mise podijelio je svetu pričest onima koji nisu mogli biti na misi. I drugi bolesnici u našoj župi imali su svoju misu u petak, 15. srpnja, u župnoj crkvi, i primili sakramenat bolesničkog pomazanja. Župnik je toga dana prijavljenim bolesnicima donio svetu pričest u njihovim kućama.

U isto vrijeme na Okitu odvijale su se one materijalne pripreme. Radnici su završavali moderni sanitarni čvor... Hidrofor pribavlja potrebnu vodu iz stare obnovljene gusterne. Sve je to u sklopu konačnog ostvarenja projekta okitskog zdanja.

U subotu, 9.07., a zatim u srijedu, 13.07., više od dvadesetak vjernika sviju dobi uređivalo je brdo Okit, da bi i okoliš bio u službi veličanja i slavljena One koja stoljećima stoluje na ovom svetom mjestu bdijući nad svojim narodom. Treba zahvaliti našim mladima, grupi ministranata, srednjoškolaca, grupi vatrogasaca, kao i broju odraslih koji su uložili svoje vrijeme i rad u dolični doček svetkovine Majke Božje Karmelske na brdu Okit.

Doista, čovjek je uvijek nanovo iznenađen velikodušnošću Gospinih štovatelja!

U petak, 15. srpnja, u 20h, procesijom od župne crkve do Okita stići ćemo na sveto brdo Karmel-Okit, gdje ćemo, pod vodstvom našeg Biskupa i svećenika, slaviti svečanu večernju euharistiju. U subotu, na sam dan blagdana, Okit će biti oaza molitve i hodočašćenja. Naša duhovna radost posebno će doći do izražaja za vrijeme svečane mladomisničke mise našeg don Roka Glasnovića.

Dođite i vidite kako je dobar Gospodin u poniznoj Službenici svojoj!


Uz blagdan Gospe od Karmela

Okit, 15-16. srpnja 2005.

ZDRAVO, zvijezdo mora, Majko Božja nježna,
vazda djevičanska, dveri rajska, zdravo!

Ti što začu pozdrav s usta Gabrijela:
mirom nas okrijepi, mijenjaj ime Evi.

S krivca lance skini, slijepu daj da vidi,
tjeraj naše jade, sve isprosi dare.

Majkom se pokaži, molbe nam prikaži
onom, rad nas što je, posto dijete tvoje.

Djevo osobita, smjerna ko ni jedna,
grijehu ti nas otmi, smjerne, čiste tvori.

Daj nam sveto živjet, sigurno putovat
uz Isusa vijekom radovat se s tobom.

Slava Bogu Ocu, višnjem Kristu dika,
ko i Duhu Svetom, isti poklon trima.


Župa Vodice - crkveni kalendar kroz tjedan

Proslava blagdanu Gospe od Karmela na brdu Okit

Nedjelja /10.07./: XV. nedjelja kroz godinu

- Mise u ž. crkvi: 9, 11, 19.30h

Srijeda /13.07./: Majka Božja Bistrička

- na Okitu od 16h uređenje crkve...

Petak /15.07./: Uočnica Gospina blagdana

- u 8h: misa za bolesnike i bolesničko pomazanje; pričest bolesnika po kućama

- prigoda za ispovijed

- u 19h: krunica, devetnica, litanije

- u 20h: procesija s Gospinim likom do Okita

- Misa u 21h na Okitu, predvodi o. Biskup

Subota /16.07./: BLAGDANA GOSPE OD KARMELA

Na Okitu

- Mise: u 6, 7, 8, 9, 11 /Mlada misa don Roka Glasnović/, 18, 20h

- Gospina krunica u: 7.30, 8.30, 17.30h

- prigoda za ispovijed tijekom dana.

U župnoj crkvi:

- mise u 9 i 19h

- Gospina krunica u 8.30 i 19h.

Sudjelujmo u proslavi Gospine svetkovine na svetom brdu Okitu - Vodice!

Gospe od Karmela, moli za nas!


Uz kraj školske godine
"Te Deum"

I ove smo godine, kao i do sada, zadnji nastavni dan škole, 17. lipnja, održali zajedničku zahvalu Bogu za još jednu školsku godinu. Djeca su bila toliko razdragana, ali i rastresena, da smo se čak pobojali da nećemo uspjeti održati ovaj molitveni susret. Međutim, bili smo iznenađeni kad smo u crkvi vidjeli toliko djece i mladih, veselo išaranih glava i kose, ispotpisivanih majica i mokrih od kanonade vodenim balonima. Ni osmaši nisu izostali. Oni koji su slavili dvostruko, i kraj osmog razreda i školovanja u Vodicama, za ovu priliku su u većini svoje kose obojili u crveno pojasnivši nam da je to «plameni jezik Duha Svetoga» koji će u rujnu sići na njih.

Pridružili su nam se i naši nastavnici, vjeroučitelji i Ravnatelj škole. Nakon uvodne pjesme i pozdrava, Župnik je na temelju svetopisamskog teksta iz poslanice Filipljanima govorio djeci o potrebi zahvaljivanja Bogu i bližnjima. Uslijedile su blagoslovne molitve i prošnje koje su za ovu prigodu sastavili naši šestaši i osmaši. Nazočna mlada zajednica uključivala se svojim zazivima u ovaj sveti molitveni ritam. Na kraju susreta djeci se kratko obratio Ravnatelj škole zaželjevši im sretne praznike. Pjevanje je popratio sviranjem na gitari Mario Šprljan.

Pred nama su ljetni dani kada roditelji naše djece imaju posebnu odgovornost i brigu da svoju djecu da ih, koliko je moguće, sačuvaju od loših utjecaja koje nam donosi ljeto.

Kršćanski roditelji posebno će pripaziti na vjerski život svoj i svoje djece, prisjećajući ih da kršćanin nikad nije na odmoru, a ujedno i da kršćanin ne može živjeti bez nedjeljne mise.

Našim vjeroučenicima želimo da uspješno obnove svoje tjelesne snage, ali i da nastave rasti u svojem vjerničkom životu.

Susret s roditeljima krizmanika
ispovijed vjeroučenika

Kroz zadnji tjedan nastavne godine, najveći broj naše školske djece pristupilo je sakramentu svete ispovijedi. Tako su se duhovno obnovili. U utorak, 14. 06. naši krizmanici, njih 51 sa svojim roditeljima sudjelovali su na večernjoj svetoj misi iza koje je uslijedio roditeljski susret. Na susretu se krizmanicima i roditeljima obratio Župnik i vjeroučiteljica uputivši i roditelje i krizmanike na potrebu trajne brige o vjerskom rastu, na krizmu kao sakramenat odraslosti u Kristu, kao i o nekim praktičnim informacijama vezanim uz primanje ovog sakramenta u rujnu ove godine.

Krizmanici, nadamo se i molimo da kroz ljeto, sudjelovanjem na nedjeljnoj misi, pokažete svoju kršćansku krizmaničku zrelost.


 

Crkva sv. Križa - Vodicesv_ante
13. lipnja 2005

Blagdan
sv. Ante Padovanskog

Sv. mise:

- 9h

-19.30h i blagoslov djece

Svetački život ovog velikog Božjeg ugodnika za svakog je vjernika:

- poticaj na trajnu vjernost kršćanskom pozivu

- izazov na uvijek novo svjedočenje za Krista

- uzor kako se može u svijetu živjeti u Kristu

- zagovornik pred Božjim lice u našim duhovnim i tjelesnim potrebama.


Čestitamo svima koji nose ime ovog sveca!

Uz pokop Ante Roca /Krstić/
8. lipnja 2005., Vodičko groblje

Hvala ti, brate Ante!Dok «Zdravo Marija» odzvanja Vodicam
sa starog ispaćenog zvonika
molitvom se sjećam milih pokojnika
u crkvi svetog Križa na koljenima.

Oči i duša u zanosu prate
igru starog srebrenog lumina
što se kroz minule noći one
ustrajno bori sa tminama.

I onda kad je na izmaku snaga
svete ruke časne sestre uljem poje ga
on za dar života svojega
o ljudima priča vjernima.

Odjednom pjesma ori Aleluja
poigrava i zvoni čoka stara
s nebesa dopire pjesma
primunulih crkvenih vodičkih pivača.

Gori, gori i govori srebreni lumin
kao kroz minula stoljeća burna
o ljudima što su se s Crkvom vezali
život svoj na službu joj podarili.

Hvala ti, Ante, što si uz moj plamen
glasom svojim slavio Boga
stare vodičke napjeve sačuva
mlađim generacijama prenija.

Hvala ti za sve pjesme
litanije, poslanice, psalme,
proroštva, jutarnje, barabane,
ispovidite se, muke ispjevane.

I mi se, brate Ante, zahvalama
starog srebrenog lumina pridružujemo
i za pokoj tvoje duše pivači tvoji
od srca Bogu se usrdno molimo.

Hvala ti, brate Ante!

Na dan rođenja za nebo,
Anti Roca Krstić
8. lipnja 2005., Josip Mateša


Završetak Biblijske tribine u Vodicama

U srijedu, 8.libiblijska tribinapnja, održana je zadnje Biblijska tribina u ovoj 2004/05. školskoj godini.

Tribina se već godinama održava u našoj župi svake srijede, a njezini su sudionici odrasli vjernici – njih tridesetak. Svake godine obradimo po jednu biblijsku tematiku. Ovog puta pratili smo misna biblijska nedjeljna čitanja. Za iduću godinu, koju započinjemo u rujnu, obrađivat ćemo proročke knjige Staroga zavjeta.

Na zadnjem našem susretu bilo nas je dvadesetpetero. Voditelji Tribine, Župnik i vjeroučiteljica Valerija, bili su ugodno iznenbiblijska tribinaađeni kad im jedna sudionica u ime sviju zahvalila i predala poklone. Osjetili smo da je ova grupa vjernika porasla ne samo u biblijskom znanju već i u vjeri i pobožnosti. Župnik je uzvratio zahvaljujući svim sudionicima što su ustrajali na ovom «svetom poslu» koji je i njima, voditeljima, bio izvor blagoslova u pastoralnom radu. Nakon toga svi smo se okupili oko stola na kojem su se našli kolači, sokovi i druga jela.

Zahvalni smo Bogu za ovo Božje djelo među nama od kojeg duhovnu korist crpi čitava naša župna zajednica.

7. Moto susret

Kao i prošle godine, Vodice su od 3.-5. lipnja, bile domaćin 7. moto susreta. Zanimljivost je da, pored mnogih zabavnih sadržaja koje motoristima nudi naše mjesto, postoji i onaj duhovni na Okitu. Tako se je u subotu, 4. lipnja, u 15. 30h, moto susretnjih stotinjak dovezlo na Gospino brdo. Naš Župnik ih je, nakon pjesme i duhovnog nagovora te molitve za sve koji na bilo koji način sudjeluju u prometu, upoznao i sa poviješću crkve na Okitu. Jedan broj mladih iz pjevačkog zbora uz pratnju gitare popratio je ovaj susret s pjesmom.

Zatim su svi prisutni bili počašćeni našim domaćim fritulama.

Bio je to posebni doživljaj za te mlade ljude koji zasigurno neće tako lako zaboraviti.

Novi izvanredni djelitelj Pričesti

U ljetnim mjesecima naročito, a i tijekom godine, veliki broj vjernika pristupa stolu Gospodnjemu na našim nedjeljnim misama. Dijeljenje pričesti od strane samo jednog djelitelja – Župnika previše oduljuje taj dio mise. Za vrijeme dvogodišnje pastoralne prakse u našoj župi u tome nam je pomagao naš đakon don Roko Glasnović. Njegovim odlaskom ponovno smo se našli pred istimIGOR problemom. Zato je Župnik zamolio o. Biskupa da odobri još jednog izvanrednog djelitelja pričesti u našoj župi. Naime, imamo već jednog izvanrednog, od Biskupa potvrđenog, djelitelja; međutim, njemu nije moguće biti na svim trima nedjeljnim misama. O. Biskup je udovoljio našoj molbi imenovavši za spomenutu službu Igora Friedrich, vjeroučitelja, koji je od ove godine trajno nastanjen u Vodicama, a vjeronauk predaje srednjoškolcima u Šibeniku.

Igoru zahvaljujemo što je velikodušno prihvatio ovu službu na duhovnu korist naših euharistijskih zajednica te mu upućujemo naše srdačne čestitke.


Ministranti

Ministrantska zajednica naše župe čitavu godinu marljivo se okupljala na svoje subotnje susrete. U molitvi, igri i pjesmi rasli su u ljubavi prema Bogu, u svojem ministranskom služenje kod oltara i u međusobnom zajedništvu.

Uoči Gospina mjeseca svibnja, 30. travnja, u subotu, zajedno s biblijskomministranti dječjom grupom, pješice su hodočastili na Okit. Proveli su veći dio dana u igri i molitvi.

U nedjelju , 29. svibnja, dio mlađe ministrantske ekipe, pohodio je kapelicu Srca Isusova sudjelujući u prigodnoj pobožnosti.

Svoje susrete u ovoj školskoj godini, završili su u subotu, 4. lipnja, prigodnim  druženjem, uz pjesmu i kolače u župskom dvorištu. Čak je bilo premalo mjesta za sve!

Zahvaljujemo vjeroučiteljici Valeriji voditeljici ove ministranske grupe.


 Pjevači u polju

pjevaci    Članovi pjevačkog zbora naše župe okupili su se u polju kod Anke i Rade Ivas, u nedjelju 5. lipnja. Za zajedničkim stolom, u druženju i razgovoru proveli su ugodno nedjeljno poslije podne nastojeći da ih ljubav prema crkvenoj pjesmi zbliži ne samo u bogoštovlju već i u njihovoj svakodnevici.

Treba zahvaliti organizatorima i domaćinima ovog susreta.


Odlazi nam naš don Roko, đakon

Nakon dvogodišnje pastoralne prakse tijekom vikenda u našoj vodičkoj župi, don Roko nas napušta. don Roko

Dugujemo mu zahvalnost  za svu pomoć  u pastoralu ove župe, a napose na dobrom primjeru koji je pružao svojim  ozbiljnim  kršćanskim životom i zauzetošću. U subotu, 2. srpnja, on će u šibenskoj katedrali primiti sakramenat svećeničkog Reda, a sutradan u njoj slaviti svoju mladu misu. 

Mi ćemo se posebno kao župa  pridružiti njego- vom mladomisničkom slavlju  na Gospu od Kar- mela, 16. srpnja, kad će don Roko na Okitu slaviti svoju mladu misu u našoj sredini.

Nadamo se da naš slavljenik nosi lijepe uspo- mene iz naše župne zajednice, napose one kad je s nama slavio misna otajstva, podjeljivao po prvi puta pojedine sakramente i vodio sprovode naših pokojnika. Svoj duhovni doprinos dao je i našim ministrantima pomažući subotom vj. Valeriji u radu s njima, kao i našim mladima, kad je zajedno s č. Klarom sudjelovao u njihovim tjednim susretima.

Pratimo ga svojim molitvama na njegovim prvim svećeničkim koracima!


Četvrtak, 26. svibnja 2005. - Vodice

Svetkovina: TIJELOVO

- u 10h: svečana misa

- u 11h: procesija s Presvetim sakramentoTijelovom po Gradu

Dođite, poklonimo se!

Prvopričesnici  čestitamo!

pricest

Proslavili smo prvopričesničko slavlje u našoj vodičkoj župi u nedjelju, 24. svibnja.

Radost je ulazila u naša srca dok smo, već ujutro u 8h, ugledali pred crkvom veći broj slavljenika, ožarenih radošću i svetim išče- kivanjem. Svečano odjeveni zagledali su se jedni u druge. Uz njih su bili, kako i dolikuje, njihovi roditelji.

 Naši su slavljenici ušli  u crkvu u svečanoj procesiji uz zvuke orgulja, veselo pjevanje i zvonjavu zvona. Pozdravu jedne majke u ime svih roditelja pridružio se spontani pljesak svih nazočnih. Prigodna recitacija te uvodna riječ Župnika uvela nas je u ovo sveto slavlje.
 Njih devedeset gotovo su zaposjeli sve klupe u crkvi. Prvopričesnici su sudjelovali u svim dije- lovima mise. Bili su tako mirni i pobožni; čovjek  ne bi vjerovao da su to oni od jučer, tako rastreseni i razigrani. Njihovo sudjelovanje očitovalo je njihovu ozbiljnu pripravui na ovo veliko otajstvo vjere. Pobožno su jedan po jedan pristupali po stepenicama prema pricesoltaru, i na riječ svećenika "Tijelo i Krv Kristova", glasno su ispovijedali svoju vjeru s "Amen".
I na kraju pjesme zahvalnice i recitacije, po- klon sestri Klari, koja ih je vodila na ovom putu do Isusa. Zahvalnu rijpricesteč izgovorio je Župnik svima koji su ugradili svoju ljubav i žrtvu u pripravu naših prvopričesnika. Završili smo zajedničkom fotografijom i agapama ispred crkve; s Gospodnjeg smo stola prešli na naš zemaljski za koji su kolače i piće priredili rodi- telji naših slavljenika. Zvona su nastavila milozvučno odzvanjati  naviješćujući radost ovome gradu.

Vidi starije novosti