LJUBAV JE DOMIŠLJATA


Bibličari za župni Caritas

cestitke1Biblijska zajednica vjeroučenika 5.-7. razreda, njih 40-tak, okupljaju se svakog četvrtka u 16h na zajednički sat druženja s Biblijskim tekstovima, misaone igre, ali koje uvijek u konačnici dovedu do tematike Biblije, crkvene godine i sl.
Negdje početkom studenoga marljivo su se zauzeli izrade čestitki za Božić. Kreativno i maštovito izradili su nešto više od 300 čestitki. Vjeroučiteljica ih je Valerija u radu pratila, davala nove ideje, s njima radila i naročito poticala na pravi biblijski pristup ovom zadatku. Čestitke tako imaju citate uzete iz Svetog pisma i božićnih hrvatskih pjesama, a koji u pamet vjernika prizivaju rođenje Isusovo…
«Svjetlo u tami svijetli i tama ga ne obuze…», «I Riječ je tijelom postala…», «Rodio se Bog i čovjek», «Narodi nam se Kralj nebeski», «K'o u podne svjetlost bi…», «Zdravo budi mladi Kralju, u štalici rođeni…», «Radujte se narodi…Isus se rodio…», samo su neki od redovitih tekstova naših Božićnih čestitki.
Na 2. nedjelju došašća, 9. prosinca, iza svih nedjeljnih misa vjeroučenici bibličari su scestitke2 vjeroučiteljicom ispred crkve ponudili vjernicima svoje uratke. Skupili su tako 1.830 kn, a cijeli je prihod namijenjen župnom Caritasu i potrebitima u našoj zajednici.
Iduću nedjelju, 3. došašća, koja se slavi Crkvi i kao «Nedjelja Caritasa», na svim misama prizvat ćemo u pamet i tu važnu odrednicu pastoralnog djelovanja – brigu za najpotrebitije među nama.
Naši bibličari i drugi vjeroučenici tom će prigodom prinijeti od čestitki zarađen novac, te kasicu buba – maru iz vjeronaučne školske učione, kao i ostale male škrabice u koje su kroz ovo došašće skupljali svoje priloge misleći na potrebite.

Evo nam najbolje škole evanđeoske ljubavi!

09.12.2007

 

 

Došao i prošao… sveti Nikola!

svnikola-1

 

U četvrtak 6. prosinca, sveti Nikola bio je jako zauzet i u Vodicama. Ujutro i popodne je obišao našu školu. Lijepa svečana priredba u njegovu čast označena je bila pjesmom, radošću i onim posebnim sjajem u oku naše djece kad osjete da se bliži njihov svetac. Sveti Nikola radostan im se obratio, pohvalio njihova dobra djela, potaknuo ih na još bolja… i darovao po nešto svakom djetetu. No, tu priči nije kraj.

Djeca, radosna radi susreta, dio nikolinjske radosti prenijela su i u Dom starih u Vodicama. Izmamili su osmijeh i po koju suzu na staračkim licima, darovali su ih prigodnim poklonima i sretni se vratili što su sreću donijeli potrebnima…

 

Naš Svetac bio je jako zauzet. Kulminacija svega bila je u župnoj crkvi.

svNikola-2

Rijeka djece starije i mlađe, slila se u crkvu. Nije bilo mjesta za sjesti, baš nigdje. I stepenice prema svetištu i pod, sve je bilo prepuno... «Dođi, dođi nam Gospode», zaorilo se iz dječjih grla… Došli su svi proslaviti Boga koji je bio velik i u svetom Nikoli. Župnik je posebno skrenuo pozornost na to da sv. Nikola vodi Isusu, i da je upravo zato omiljen i velik jer mu je Isus bio važan. Slušali su pozorno propovijed, pjevali, molili… A onda je došao «kritičan» trenutak kad je prijetio pravi mali stampedo… jer sv. Nikola preko svojih suradnika don Frane, roditelja, vjeroučiteljice i časne i opet dijeli male darove, simbolične, čokolade, slatkiše… ali ipak dijeli… I to je dovoljan razlog za „juriš“. No, ovaj put je bilo dostojanstveno, svečano, zahvaljujući i dobroj organizaciji, i požrtvovnim tatama, i čuvarima reda…

Pa, sveti Nikola, zagovaraj nas sve kod Isusa, i daj da naša djeca vole Boga barem onoliko koliko si ga ti volio!

07.12.2007

 

casnamarija

Konačno u punom sastavu

 

Početkom rujna došla nam je č.s. Marija Grgat, koja je preuzela školski vjeronauk u 3. i 4. razredima, župnu katehezu prvopričesnika i rad sa grupom mladih.
Na blagdan sv. Andrije, 30. studenoga, pastoralnim djelatnicima naše župe pridružila se i s. Krešimira Banić. Ona preuzima dužnost sakristanke, rad sa pjevačkim zborom odraslih.

 

casnakresimira

 

 

Župnik je na blagdan sv. Andrije navečer održao sa sestrama kao i vjeroučiteljicom Valerijom dogovor o župnom angažmanu i animiranju vjernika, djece i mladih kroz došašće.

Časnu sestru Krešimiru i Mariju u ime čitave župne zajednice s radošću pozdravljamo i želimo im plodno djelovanje u našoj župi..

 

 

 30.11.2007

 

okit

BOŽIĆNI BROJ NAŠEG ŽUPNOG LISTA "OKIT"

 

na 24 stranice:

- događanja u župi

- župni kalendar kroz
Došašće i božićno vrijeme

- raspored blagoslova kuća ...

Pritisnite na popisu na web-stranici
ŽUPNI LIST

čitajte nas! Hvala!

 

Došašće - advent

Sa prvom nedjeljom Došašća, 2.12., započinje nova crkvena-liturgijska godina - A. Ona će ove godine biti označena po izborima za Župno vijeće naše župe.

Vjerujem da svako kršćansko srce kad čuje riječ "Došašće" osjeti neku vjerničku toplinu i nutarnju radost. Prisjećamo se tolikih Došašća u našem kršćanskom životu, bilo onih kad smo ih slavili u sigurnosti, bilo onih u kojima smo bili izloženi raznovrsnim opasnostima.
Draga braćo i sestre,
nastavimo slaviti Došašće, koje je, uz Korizmu, najsvetije vrijeme crkvene godine. Ono nas ispunja divnom nadom u otkupljenje i spasenje koje je Bog pripremio onima koji ga ljube. Ono nas dovodi do svetkovanja Rođenja Sina Božjega kad nam se "Dijete rodilo i Sin nam je darovan", a s njime nam je Bog sve darovao.
Međutim, da se nešto od gore spomenutog dogodi i ovog Došašća potrebno je da surađujemo s Bogom na svome spasenju i posvećenju. Stoga ćemo moliti više, strpljivije nositi životne križeve, vršiti djela duhovnog i tjelesnog milosrđa... jednom riječju: zajedno sa svojom župnom zajednicom okupljat ćemo se više i češće oko oltara, Riječ Božju slušati više, o njoj razmišljati... Sve će nas to dovesti do kršćanske nade koja nas podiže, drži i prati na našim životnim putevima.

Stoga, u ime Božje, krenimo sa svojom župnom zajednicom na ovo duhovno adventsko hodočašće i koristimo ponuđeno:
- svojim redovitim nedjeljnim misama, dodajmo i koju preko tjedna
- tri puta kroz ovo Došaće imat ćemo Misu zornicu u 6.30h:
subota /8.12/; subota /15.12./; subota /22.12./
- sastanak za roditelje prvopričesnika i krizmanika, 21.12. u 17.30h u župnoj crkvi
- na blagdan sv. Nikole /6.12/:
nastojat ćemo svojim skromnim darovima razveseliti našu djecu
- na treću nedjelju Došašća - nedjelju Caritasa: udijelit ćemo svoj prilog za braću u potrebi...
- pripremimo se za skrušenu božićnu ispovijed...
I neće izostati duboka božićna radost u srcima našim!PADAJ S NEBA, ROSO SVETA...

29.11.2007

IZBORI U ŽUPI VODICE
ZA NOVI SASTAV ŽUPNOG VIJEĆA

Prva nedjelja Došašća 2007.

U nedjelju, 2. prosinca, iza nedjeljnih misa, kršćanske obitelji naše župezvonik moći će uzeti izborni list sa trideset predloženih kandidata za novi sastav Župnog vijeća. Ovo župno tijelo ima veoma značajnu ulogu u životu svake župe; Ono pomaže Župniku u planiranju i ostvarivanju pastoralnog zadataka.

Budući da smo svi suodgovorni za duhovno i vjersko stanje ove župne zajednice, imamo priliku da i na ovaj način sudjelujemo u njezinu životu dajući kao kršćanska obitelj svoj glas za pojedine kandidate za koje znamo da će biti od pomoći u pastoralnom radu naše župe.

U nedjelju vas očekujemo na jednoj od triju misa, i ne zaboravite uzeti, kod kuće ispuniti i uredno, tijekom tjedna ili na drugu nedjelju Došašća, 9. 12., izborni listić povratiti bilo u crkvu ili župni ured.

Hvala vam! A Bog neka blagoslovi našu dobru volju i spremnost na suradnju na duhovno dobro braće i sestara naše vodičke crkve.

Vaš župnik: don Frane

29.11.2007

 

Crtice Iz vjeroučiteljskog života...

Blagdan Gospe od zdravlja
Marijino prikazanje u Hramu - 21. studenoga


Bolesni smo – kronično - još od Adama i Eve. Dijagnoza posve jasna: oholost života sažeta u jednoj jedinoj zavodljivoj želji: Biti Bog!
Bolesni smo od grijeha.

Danas se Crkva sjeća Prikazanja Marijina u Hramu - događaja kad se Gospa potpuno predala,prikazala nebeskom Ocu, odlučila staviti na raspolaganje Ocu cijelo svoje biće. I postala je tako posuda duhovna; i time nas je izliječila. Njezino tijelo doskora će biti mjestom utjelovljenja Božjeg Sina Isusa: po Duhu Svetomu će začeti i svijetu donijeti otkupitelja i ozdravitelja.

Isus, naš ozdravitelj jasno kaže: "Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima… Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike." Mt 9,12.13
Blagdan ćemo proslaviti sa misom u 9h i 17.30h uz zaufani zaziv: Gospe od zdravlja, moli za nas!

Podrijetlo blagdana

U Dalmaciji se blagdan Prikazanja Marijina u Hramu slavi poznat pod nazivom Gospa od Zdravlja. Taj naziv potječe iz Mletačke republike. Negdje u 16. st. harala je kuga. Mletački Senat molio je zagovor Gospe i učinio zavjet da će podići Gospi crkvu, ako kuga prestane. Zaista, kuga je stala, a vjernici su Gospi izvršili zavjet sagradivši prekrasnu crkvu Madonna della salute u Veneciji. Iz Mletačke republike štovanje se proširilo na naše krajeve.

Svjesni smo koliko je važno biti zdrav kako duhovno, tako svakako i tijelom. Zato ti kličemo: Gospe od zdravlja! Zdravlje bolesnih, moli za nas! Ozdravi nas u cjelini i duha i tijela.

Gospa Fatimska ili Bosanska!?

Kraj je listopada. Šestaši završavaju cjelinu "BDM u našoj vjeri i slavljima"... Nađoh zadatak: Gospina svetišta spojiti sa državom u kojoj se nalaze.
Živahni šestaš Ivan će: "Gospa Fatimska - to je u Bosni!" Na trenutak sam zastala i zapitala ga: "Bosna, pa kako?"
Ivan će hitro: "Pa Fata, Fatima - Bosna!"
Blago meni! Nevezano uz ovaj događaj, i mnogi šestaši drugih odjeljenja, ponešeni vicevima o Muji, Hasi, Fati..."logično" zaključiše: pa to je "Gospa od Fate..."; kako mi reče jedna djevojčica.
A ja te za njih molim:
Gospe... i nije mi pri tom bitno hoću li te zvati Okitska ili Fatimska, Bosanska ili Portugalska, jer ti si jedna, jedina Majka - Kristova i naša Majka. Toliko te volimo, da te svi svojatamo, svi bi htjeli da si naša. A ti i jesi naša, samo jesmo li mi tvoji na onaj Isusov način? Isusov način jedini je ispravan način pripadnosti tebi!
Gospe... moli za nas i ove naše najmlađe! Amen!

18.11.2007

Župna crkva - Vodice - 17.11.2007.

Poslušali smo

Koncert Obrtničkog glazbenog društva – Varaždin

Naš gradski pjevački zbor «Lira» ugostio je Obrtničko glazbeno društvo iz Varaždina.
U subotu poslije večernje mise, 17. studenoga, u 18.30h, u župnoj crkvi gosti su nam poklonili koncert. Skroviti i samozatajni, nisu mnogo govorili o sebi, tako nismo mnogo saznali o tradiciji obrtničkog udruživanja u pjevanju, pa ni o njihovom dosadašnjem djelovanju. Ostavili su nam tek da ih čujemo i sami procijenimo. I oduševili smo se.

Predstavili su nam se koncertom u četiri dijela.
U prvom dijelu čuli smo klasičnu duhovnu glazbu stranih majstora Gallusa: «Audite, silete» i Praetoriusa: «Resonet in laudibus».
U drugom dijelu predstavili su nam čak jedanaest hrvatskih pučkih duhovnih popijevki iz Međimurja. Bile su zastupljene sljedeće skladbe: «Bože milostivni», «Kirie, zmožni Bože», «Dete milo», «Sveto prečašćeno», «Pozdravljeno budi telo Jezuša», «Agnec Božji» i dr.
Tridesetak članova zbora dobilo je pojačanje i podršku tamubraškog orkestra koji se predstavio u trećem dijelu koncerta sa skladbama S. Mikac: «Još jemput», P. Kolarić: «Miruj, miruj, srce moje», J Njikoš: «Varaždinski nocturno» itd.
Posljednji, četvrti dio koncerta bio je rezerviran za tri svjetovne popijevke: E. Cossetto: «Tam prek Drave grmlavica»,… te Z. Špišić: «Zvona moga grada».

Predstavnik zbora «Lira» na kraju je koncerta dirigentici – voditeljici uručio prigodni poklon.

Naš župnik don Frane zahvalio im je na ovako lijepom koncertu davši slušateljima na znanje ponešto od bogatstva tradicije pjevanja Obrtničkih društava i poklonivši im «Pučko crkveno pjevanje u Vodicama» s 2 CD-a i DVD-om, i veselo pokliknuvši: «Vidimo se u travnju 2008. u Varaždinu!» na Susretu hrvatske katoličke mladeži.

Iako je bura cijeli dan gadno zavijala, temperatura bila sigurno ispod nule, i pravo govoreći, nismo znali gdje je hladnije, u crkvi ili vani, možemo s obogaćenim duhom uskliknuti: Kakav nivo, kakva kultura! Bogu hvala!

17.11.2007

Župna crkva sv. Križa

Koncert Klape Hrvatske ratne mornarice «Sv. Juraj»

U Vodicama je od 8.-9. studenoga održan Simpozij Hrvatske ratne mornarice na temu «Poboljšanje sigurnosti i odgovornosti u ronjenju.»

U sklopu HRM-a od 2001. godine, na poticaj Vojne biskupije, djeluje klapa «Sveti Juraj», a s ciljem promicanja pjesama sakralnog i domoljubnog karaktera, te očuvanja i promicanja kulture a cappella pjevanja.

Klapa već petu godinu predstavlja Oružane snage naše domovine na međunarodnom vojnom molitvenom susretu u Lourdesu. Zabilježeni su i njezini brojni nastupi u domovini kao i u inozemstvu, a izdali su do sada i tri CD-a.

Našoj župi poklonili su prigodni duhovni koncert u četvrtak, 8. studenoga.

Predvođeni voditeljem gosp. Markom Bralićem, devet članova svojim je milozvučnim, sigurnim i uzvišenim pjevanjem slavilo Boga skladbama «Oče naš», «Tebe tražim, Bože moj», molilo za domovinu s «Bože, čuvaj Hrvatsku». Kroz jedan sat slušatelji su imali priliku i na ovaj način oplemeniti svoje duše, uzdići ih u molitvenom zanosu Gospodinu zahvaljujući mu napose za dar vjere i Domovine.

Na kraju koncerta nagrađeni su obilnim srdačnim aplauzom . Župnik im je poklonio vrijedno izdanje, knjigu sa dva CD-a i DVD-om «Pučko crkveno pjevanje u Vodicama».

08.11.2007


Osvrt: Duhovna obnova u Vodicama

“USKRSNUT ĆE BRAT TVOJ!”

U našoj župnoj zajednici organizirana je duhovna obnova koju je od 28.-30. listopada o.g. predvodio fra Zvjezdan Linić, poznati voditelj duhovnih obnova i karizmatik.
Što reći nakon svega?
Bogu hvala! Nadamo se da ćemo duhovno osvježenje koju smo obnovom postigli, u životu živjeti, da ćemo opredjeljenje za Krista, koje smo obnovili, živjeti zauzeto u našoj župnoj zajednici.

Nedjelja 28. listopada

Početak obnove bio je večernjom nedjeljnom večernjom misom u 18h. Mogli bismo gotovo reći da je crkvu ispunilo oko 1000 vjernika iz raznih dijelova naše biskupije i onih susjednih. Bilo je tu vjernika iz Zadra, Knina, Šibenika. Ne očekujući toliko mnoštvo, naši župljani došli su pomalo u zadnji čas i sve obrede i obnovu pratili u prepunoj crkvi stojeći, sjedeći na podu, stepenicama, gdje god je bilo i malo mjesta. Mnogi naši mladi, u tišini i pozorno slušali su vani ispred crkve. Nakon mise, u kojoj je voditelj progovorio o cariniku i farizeju, uslijedilo je klanjanje pred Presvetim; izmjenjivali smo molitve s pjesmama i hvalama.

Ponedjeljak 29. listopada

Drugu večer, uočili smo tek malo manji broj vjernika, jer, ipak je radni dan. No, radovalo nas je što su crkvu ispunili domaći vjernici. U 17h fra Zvjezdan je progovorio o patnji i zlu u svijetu i čovjekovu životu. Naši osmaši s vjer. Valerijom i vjer. Igorom, najprije su predvodili krunicu, a potom, oni koji su od njih članovi zbora mladih, pjevali su tijekom Obnove.
Nakon svete mise pred Presvetim sudjelovali smo u molitvama za ozdravljenje duše i tijela. Enorman je broj poremećaja, bolesti i problema koje je Voditelj nabrajao moleći Gospodina da nas od svega toga oslobodi. Tako smo u poklonu Gospodinu iznijeli sve što nas boli, opsjeda, muči, tišti, uništava životnu radost moleći Uskrsloga da to od nas udalji ili da nam dade potrebnu strpljivost da se sa križevima nosimo.
Naši vrijedni ispovjednici: Župnik, fra Petar i don Krešo, ispovijedali su još od 16h.

Utorak, 30 listopada

Kraj duhovne obnove; nakon molitve u 17h i misnog slavlja, molitva pred Presvetim bila je namijenjena za oslobađanje duše i tijela od mnogih ovisnosti: kocke, droge, alkohola i svega onoga što mlade, a i one starije, zarobljava. Molitva je završena molitvom utjehe za duše 12 poginulih vatrogasaca u Kornatskoj tragediji.
Kroz sva tri dana, fra Zvjezdan je bio na raspolaganju obiteljima poginulih vatrogasaca, ne samo iz Vodica, za molitvu, razgovor, utjehu. Napominjemo da je neposredni povod organiziranja ove Obnove bila Kornatska tragedija, te potreba molitve i utjehe obiteljima, ali i čitavoj našoj župnoj zajednici.
Stalna izmjena izrečenih usmenih, pjevanih molitvi i mislenih molitvi, različitih stavova tijela, od onih sjedenja i slušanja, preko stajanja i klečanja, te posebnih slavljeničkih po- klika, pljeskanja dizanja ruku i zanosa, stvorila je ozračje hvalbenosti, himničkog dizanja duše Bogu i jednog osvježenja u pustinji našeg vjerničkog puta...

Jeli uspjela ova duhovna obnova?

Uspjela je, ukoliko nam je bila svojevrsno osvježenje i “punjenje baterija” u vjerničkom hodu. Uspjela je, ukoliko nakon nje budemo u svakidašnjem životu bolji kao ljudi i kršćani, ukoliko se s našeg djelovanja više bude zrcalio Krist, ukoliko nam je i ova obnova bila sredstvo prema ozbiljnom kršćanskom života u svojoj obitelji, na svom radnom mjestu, u svom gradu.
Uspjela je, ukoliko budemo “kršćani nedjeljne mise” i iz dana u dan živimo od Riječi Božje i Tijela Kristova.
Na svemu ovomu treba zahvaliti voditelju fra Zvjezdanu, našim ispovijednicima i svima koji su na svoj način sudjelovali na ovom djelu Božjem.

03.11.2007

ŽUPA VODICE
28.-30.10.2007.

Duhovna obnova

 

 

 

uz blagdan
Svih svetih i Dušni dan


«Uskrsnut će tvoj brat!»

Voditelj:
fra Zvjezdan Linić


 

 

Nalazimo se u tjednu pred veliki blagdan Svih svetih i Dušni dan. Naš vjernički pogled upravljamo prema Božjoj i našoj vječnosti u kojoj su naša braća i sestre. U ovoj župnoj duhovnoj obnovi, koju predvodi naš poznati misionar fra Zvjezdan Linić, oživimo svoju vjeru u život vječni i, u zajedništvu sa svim našim dragim pokojnicima, slavimo Boga ovdje na zemlji da bismo ga jednom gledali licem u lice u nebu.

PROGRAM:

Nedjelja, 28. listopada

17.30h: listopadska pobo žnost, krunica, litanije Majke Bo žje
18h: misa i propovijed: «Bo ž e, milostiv budi meni grešniku!»
19h: meditacija i molitva pred Presvetim

Ponedjeljak, 29. listopada

17h: razmatranje i molitva
18h: misa i propovijed
19h: meditacija i molitva utjehe i ozdravljenja pred Presvetim

Utorak, 30. listopada

17h: razmatranje i molitva
18h: misa i propovijed
19h: molitva za vjeru u vječni život i za pokoj preminulima

17.10.2007

 

 

Ti trebaš dlanove moje,
a ja tražim „Ribice“ svoje…

 

 

Bura… bjesomučno savija palme, uznemiruje more… obavila nas nekom hladnoćom i zapretenošću…


Bura i nedjelja… Hm, loša kombinacija. Sad će jedan dio naših mlađih naći izgovor. "Pa cijeli tjedan se dižemo rano i idemo u školu,  i sad još nedjeljna misa, a hladno je." Onaj koji ne želi dobro učiniti naći će sto razloga da to ne učini. Onaj koji želi dobro činiti i Boga slaviti, naći će načina da to učini pa koliko god to teško bilo. I okupio se lijep broj malih prvopričesnika i šestaša. Ostali se odmaraju od izleta u Zagreb, krizmanici čekaju večernju misu. A dio je imao sigurno i "burni razlog" da ne dođe.


Zapjevasmo „Krist na žalu“. Animator Ivan, koji s Antom vodi vjeronaučnu igraonicu za drugašiće, pogledom traži koliko je malenih bilo hrabro i došlo na misu. Spontano Ivan reče: „Ti trebaš dlanove moje, a ja tražim „Ribice“ svoje…“

Mladi čovjek, srednjoškolac, dragovoljno "misionar" u svojoj župi, iskustvo kršćanske radosti prenosi najmlađima.

Divno! Bogu hvala!

 

 

 

 

21.10.2007

 

Naši bibličari

djeca ususret Misijskoj nedjelji

Biblijska zajednica naše djece ove godine, Bogu hvala, doživljava svoj poseban procvat… Uz uobičajen rad s Biblijom i nedjeljnim tekstom, obogaćujemo svaki susret nekom kreativnom radnjom koju do sada nismo radili. »Svaki put vidjeti i raditi nešto što do sada nismo!« - nije baš lagana zadaća… ali… očito se isplati.

Zajednica od čak 42 bibličara u četvrtak 18. listopada, upoznala se sa misijama, glumila nedjeljno evanđelje o udovici i nemilosrdnom upravitelju.

Vrhunac susreta bila je igra malih misionara. Vjeroučenici su ovime pokušali u svojoj sredini širiti dobro, vjeru, mir i ljubav. Izrađivali su male «žrtvice» u obliku srca, križa… a na svakome je napisana jedna dobra odluka za predstojeći period. Na misi ove, misijske nedjelje, podijeliti će te male kršćanske dobre odluke našim odraslim vjernicima.

O kad bi ih zaživjeli iskrenim srcem!!! V.B.

18.10.2007

Vjerska tribina

Kršćanin u javnom
i političkom životu

Koje zadaće i kakve stavove katolik treba imati dok se suočava sa javnim i političkim životom društva u kom živi – bila je tema Vjerske tribine koja je održana u vjeronaučnoj dvorani naše župe u srijedu 17. listopada o.g.

Župnik već odavna razmišlja kako bi pomogao vjernicima naše župe Vodica da prošire i prodube svoje spoznaje o ulozi i mjestu katolika u društvu. Kršćani nastupaju sa svim drugim građanima u javnom životu, ali pod specifičnim vidikom svoga kršćanskog identiteta. To im pravo ne može nitko osporiti niti oduzeti; oni doprinose izgradnji svijeta polazeći od svog vjerničkog poziva.

Predavač, naš poznati teolog i pisac, fra Nikola Mate Roščić, prikazao je poteškoće na koje Crkva i vjernik nailaze na tom putu. Posegnuo je dvjesta godina unatrag, od francuske revolucije, i prikazao nastojanja pojedinih političara, grupa, pokreta i vlada koje su sistematski radile na ograničavanju vjerničkog sudjelovanja u javnom i političkom životu društva u kojem žive. I danas mnogi nastoje osporiti Crkvi i njezinim članovima da iznose svoja gledišta, posebno kad su u društvu ugrožena etička i moralna načela, kao i sudjelovanje kršćana u društvenim i političkim procesima svijeta. U drugom dijelu osvrnuo se na naše specifične prošle i današnje okolnosti u kojima Crkva živi i djeluje kao i teškoće, koje su pratile, a i još prate, naše kršćansko zauzimanje za opće dobro čovjeka.

Očekivali smo da će ova tematika
biti mnogima interesantna te da
će predavanju prisustvovati puno veći
broj župljana.

Međutim, to se nije dogodilo. Ta činjenica nas potiče na razmišljanje i traži odgovor. Zar su zaista vjernici ove župe dovoljno upoznati sa spomenutom problematikom, ili možda ne vide u čemu je problem, ili ih uopće nije briga tko će i kako izgrađivati sadašnjost i budućnost svijeta u kojem živimo?!

U svakom slučaju, trideset sudionika dobilo je puno novih i korisnih informacija koje će im pomoći ostvarenju njihova kršćanskog poziva u svijetu i društvu u kojem žive.

Župnik

18.10.2007

 

KRALJICE SVETE

KRUNICE

 

„Evo nas pred tobom, Marijo“

 

Počeo je listopad – na poseban način Marijin mjesec - molitve njezine krunice.

Kao i do sada, zajednice naših vjeroučenika predvođeni svojim vjeroučiteljicama, svaku će večer, u 18.30h, s krunicom u ruci i u srcu, moliti, klečati, pjevati pred oltarom naše Gospe u župnoj crkvi.

Nema bolje škole vjerskog života nego naučeno znanje pretočiti u molitvu, u klanjanje kroz pjesmu i stajanje pred Isusovom i našom Majkom.

Pozivamo i odrasle vjernike da se pridruže ovoj molitvenoj zajednici pružajući joj  podršku kroz molitveni primjer žive vjere.

·       1. i 3. tjedan – vjeroučenici 5.- 8. raz.

nakana prvog tjedna:
za sreću naših obitelji

nakana trećeg tjedna:
za duhovna zvanja u župi i biskupiji

·     2. i 4. tjedan – vjeroučenici 2.- 4. raz.

nakana drugog tjedna:
za našu djecu i mladež

nakana četvrtog tjedna:
za sve naše pokojnike.

30.09.2007

 

U GODINI 2007/08. ŽUPNE KATEHEZE
Ni jedan čovjek nije otok …

Živi vjernički krugovi unutar naše župne zajednice

Želite li oživjeti svoju vjeru, rasti u zajednici svoje Crkve, ugraditi svoje talente u izgradnju ove župe? Donosimo vam popis živih zajednica unutar naše župne zajednice.
Nađite među njima koje mjesto za sebe.

animatori-ribice07


«Ribice»

- svake subote u 16h u Bažani, naši animatori Ivan G. i Ante S. već treću godinu zaredom održavaju vjeronaučnu igraonicu za djecu drugih razreda osnovne škole.
Kroz igru, glumu, pjesmu i druge kvalitetne programe naši najmlađi dobivaju priliku rasti u prijateljstvu i u vjeri.

 

prvopricesnici07-1

Prvopričesnici

- zajednica sastavljena od vjeroučenika trećih razreda osnovne škole, koji se spremaju u svibnju slijedeće godine na najsvetiji susret s Isusom po svetoj pričesti, imat će u Bažani od 8. listopada svoje susrete, predvođene časnom Marijom
- petkom u 9.30h i 10.30 te u 14.30h i 15.30h (ovisno o smjeni i razredu)
- subotom u 9h.

 

bibličarke_2007_uskrsna jaja

Bibličari
- sastaju se četvrtkom u 16h u Bažani. Ovo je šarolika zajednica sastavljena od vjeroučenika 5.-7. razreda. Na svojim susretima, koje već deset godina vodi vjerouč. Valerija, oni igraju razne misaone igre, glume, pjevaju, mole, izrađuju božićne i uskrsne čestitke čiji prilog, od prodaje vjernicima, daruju Caritasu.
Naravno, redovito se susreću s Božjom Riječju predstojeće nedjelje. Rade s pravom Biblijom - «za odrasle», čitaju, mole i na svoj način analiziraju biblijske tekstove.

ministranti26-05-07
Ministranti
-
susreti svake subote u 11h u Bažani. Zajednica ima vrlo sadržajne i kvalitetne susrete podijeljene na tri dijela. Nakon molitve i prave meditacije, slijedi priprema na nedjeljno slavlje kroz upoznavanje sa misnim čitanjima, igre na temu liturgijske godine, pripreme za pojedini blagdan, pjevanje, mala zakuska onim što djeca sama donesu, i zabava. Susreti, po subotama u mjesecu, održavaju se ovim tempom:
  • u 1. i 3. subotu – radni susret: Biblijom… itd.
  • u 2. subotu održavamo molitveni susret u župnoj crkvi,
  • u 4. subotu susret je rekreativni, započinje molitvom i pjesmom, a nastavlja se igrama, nogometom i sličnim.
    Trenutno grupa ministranata broji 34 dječaka od 2.-8. raz. Ne zaboravimo ni 14 srednjoškolaca zauzetih u životu župe. Grupu vodi vjerouč. Valerija.

Biblijska tribina
- svake srijede u 20h, u Bažani, zajednica od 30-tak vjernika upoznava Božju Riječ, ove godine Mudrosne biblijske knjige.
Voditelji, Župnik don Frane i vjerouč. Valerija, lagano iznose sadržaj svake knjige, okolnosti pisanja, poruku nama danas… K tome, tribina nije osmišljena kao frontalno predavanje, nego rad svakog sudionika na biblijskom tekstu, čitanje, razgovor, molitva, a ponekad i pjesma.

Crkveni pjevački zbor odraslih
- svakog četvrtka u 20h, zajednica od naših 25 zboraša uštimava svoje glasove kako bi na nedjeljnoj misi u 11h i u drugim prilikama svetkovanja, slavila Boga. Probe još nisu počele, jer očekujemo sestru voditeljicu koja je na oporavku. Kad bude vrijeme za to, priključi se i ne zaboravi «tko pjeva dvostruko moli».

Krizmanici
krizmanici07

- zajednica ovogodišnjih osmaša, podijeljena u 2 grupe, ove godine početkom listopada započet će svoje tjedne susrete. Kroz školski vjeronauk vj. Valerija će ih konkretno spremat za sam sakramenat. Naime, školskim programom predviđenu temu o Duhu Svetom i krizmi, proširili smo te izradili posebnu skriptu. Nju će, zahvaljujujući određenoj slobodi i kreativnosti HNOS-a vjeroučiteljica koristiti u radu na školskim satovima.
Kroz tjedne susrete u Bažani vodit će ih vj. Dinko, a ovogodišnja tema je: Liturgijska
čitanja godine C i godine A.
Finalna priprava na sakramenat: 20-tak dana prije podjele sakramenta, u rujnu, Župnik i
vjeroučiteljice č. Marija i Valerija održavat će svakodnevne susrete bliže priprave… O
tjednim susretima će sami vjeroučenici biti naknadno obaviješteni.

Dekoraterke
- mala zajednica od četiri sedmašice susreće se jednom tjedno (subotom u 9h ili po dogovoru) i pravi prigodne plakate koji sadržajem prate nedjeljna čitanja. Vodi ih vjerouč. Marija. Njihove crteže možemo vidjeti na panou unutar crkve.

Zajednica mladih
- subotom u 20.30h u Bažani okuplja se zajednica srednjoškolaca. Njih, za sada 20-tak, pod vodstvom č. Marije, druži se, razgovara o životnim problemima koje sagledavaju kao vjernici, uče se stajati pred svakom situacijom iz kršćanskog opredjeljenja.
Raduje nas porast broja polaznika ove zajednice. Pozivamo i druge mlade da se pridruže.

Crkveni zbor mladih
- nedjeljom u 18h, u maloj dvorani ispod kuće č. sestara, zajednica od 15-tak naših osmaša i srednjoškolaca sa svojim voditeljem gitaristom vjerouč. Igorom uvježbava pjevanje koje predvode na večernjoj nedjeljnoj misi.
U nedjelju 30. rujna je audicija za 25 novih članova. Ako pripadaš srednjoškolskoj populaciji i misliš da bi mogao dati svoj doprinos pjevanjem, sviranjem, svakako nam se javi.
Na traženje samih mladih pjevača, vježbe će biti još jedan put tjedno.

Caritas
- zajednica od 10-tak vjernica naše župe, sastanke ima svakog prvog utorka u mjesecu u župnoj kuć. Pod vodstvom Ante Čorić, tajnice Vjere Lipić, odgovorno uočavaju probleme i nevolje naše siromašne, bolesne i ugrožene braće, te im nastoje u ime naše župne zajednice da nisu zaboravljeni...

Grupa za uređenje crkve
- svake subote u 14 sati u župnoj crkvi okupi se skupina od 4-5 žena koje, unatoč brojnim obavezama, nađu vremena za uređenje i čišćenje župne crkve. Do sada postoje 4 takve skupine, tako da svaku dopadne čišćenje jednom mjesečno.
Ovome dodajemo i tzv. prolazne, ali ipak grupe, koje su stalno prisutne, a samo se sudionici izmjenjuju.

Zaručnička zajednica
- kroz 4-5 susreta predvođena Župnikom obnavlja najprije temeljno vjersko znanje i traži odgovor kako živjeti u kršćanskom braku. Također, sa različitih vidika promatra život u braku... Susreti za zaručnike odvijaju se tijekom cijele godine, u župnoj kući, kad se prijavi dovoljan broj zaručnika. Treba se javiti do 6 mjeseci ranije radi lakšeg organiziranja.

Prekrsna kateheza
- prva subota u mjesecu, 10.30h, župna kuća: održava se priprava roditelja predvođena Župnikom. Svake prve nedjelje u mjesecu slavimo sakramenat krštenja.

Katekumeni
- sada je u tijeku priprava za sakramente kršćanske inicijacije za dvije odrasle osobe koju vode Župnik i vj. V. O Uskrsu pristupit će sakramentima. Kroz zadnjih 17 godina oko 400 odraslih osoba prošli su kroz katekumenat u našoj župi.


 

 

Uz početak Biblijske tribine

Srijeda, Bažana, u 20h

„SAMO RECI RIJEČ…"

Ovako glasi jedan stih lijepe duhovne šansone. "Samo reci riječ, ozdravi moje srce."
Na misnim slavljima uvijek molimo i "Samo reci riječ i ozdravit će duša moja.!"

A On?
On je rekao Riječ! Rekao je Otac puno riječi. Govorio je našim "ocima po prorocima". Govorio je po Abrahamu, po Mojsiju, po Jakovu, po prorocima, po Davidu i psalmima.
I napokon, došlo je vrijeme punine govora. Došlo je vrijeme konačne riječi. Otac je izrekao svoga Sina - Riječ je Božja postala Tijelo i kao Isus iz Nazareta prebivala među nama.
A Isus? Prošao je zemljom čineći dobro, propovijedao je riječ svoju i riječ Očevu. I progovorio konačno govorom križa - govorom posvemašnjeg predanja i ljubavi.
I sve te riječi i Riječ, sakupljene su u knjigu živu, knjigu svetu, knjigu nenadomjestivu: u Bibliju, Sveto Pismo ili Riječ Božju.
Riječ Božja Biblija adresirana je na svakog kršćanina. Mi smo joj primatelji. Ona je temelj naše vjere.

A poznajemo li Riječ? Hranimo li se Biblijom?

Koliko smo kao katolici 21. stoljeća spremni ozbiljno proučiti svoju vjeru i svakome tko nas pita znati "obrazložiti razloge nade koja je u nama?"
Znamo li što vjerujem i kako vjerujemo?

Ili, ne zaplete li nam se jezik i stanemo nagađati i zamuckivati pri pokušaju da jasnije govorimo o Bibliji i sadržaju vjere.

Priznajemo, Biblijski smo slabo uhranjeni.

I kvalitetna i pomno spremana nedjeljna propovijed na temu Božje Riječi koju nam Župnik stavi na duhovni stol, za ozbiljnog kršćanina malo je.

Mogu li se kao čovjek zadovoljiti time da jedem dobro samo jedan put na tjedan???
A zašto mislim da su moje duhovne potrebe manje od tjelesnih?
"Trebalo bi se sastati sa davno odbjeglim vlastitim srcem!"
Trebalo bi jesti Božje Riječi, hraniti se njome u žurbi i stresu svakodnevice.
Trebalo bi je čitati, upoznavati, živjeti od nje iz dana u dan, uvijek iznova, uvijek ispočetka.
Jer, "ne živi čovjek samo o kruhu." Dokazuje nam to mnoštvo gladnih i izgubljenih koje susrećemo svaki dan. Dokazuju nam to oni siti kruha i užitaka a opet tako prazni jer prazni su Boga.

Koristimo li ponudu koju nam naša Crkva, naša konkretna vodička župa daje?
Znamo li za nju?
ISKORISTI PONUDU KOJU TI BOG U SVOJOJ MILOSTI PREKO LJUDI DAJE!


Već 17-u godinu u našoj župi don Frane vodi srijedom navečer Biblijsku tribinu. Od prije 10 godina priključila mu se i vjeroučiteljica Valerija.
Koliko tema iz Biblije, koliko bogatstva. Sad se još živo sjećam: čitavu godinu obrade samo jedne biblijske knjige - Otkrivenja, pa dvije godine psalama, pa svi proroci, pa misna čitanja, pa evanđelja. Nabrajat bi se dalo do u beskraj. I koliko ljudi je time zahvaćeno, i koliko još članova njihovih obitelji i poznanika preko onoga što im oni u prigodi kažu.

Pridruži nam se! Živi od riječi Božje, živi Kristu koji je utjelovljena Riječ. Živi od Riječi da bi mogao živjeti od svetog Kruha Kristova tijela.

ZAŠTO TI NE BI POSTAO JEDAN OD NAS?!
PRIDRUŽI NAM SE SRIJEDOM U 20h u VJERONAUČNOJ DVORANI U "Bažani".

Počeli smo u srijedu 19. rujna s novim godinom rada Biblijske tribine. Lijepa zajednica od 24 vjernika uvedena je u novu ovogodišnju temu. MUDROSNA LITERATURA U BIBLIJI. Župnik je napravio vrlo kvalitetan panoramski presjek cijele mudrosne literature kroz rad s Biblijom, molitvu, meditaciju.

U iduću srijedu vjeroučiteljica počinje predstavljanje knjige o JOBU.

"Tvoja riječ Gospodine nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi!" V.

20.09.2007


Pokoj mu

vječni!

"Po tvojoj se volji rađamo, ti ravnaš našim životom, tvojom se odlukom vraćamo zemlji od koje smo uzeti. Ali si nas otkupio smrću svoga Sina, da nas iz groba digneš u slavu uskrsnuća"

/Pokojničko predslovlje/

Zbog teških opeklina pluća u splitskoj bolnici, 16. rujna o.g., nakon 17 dana borbe preminuo je naš dragi Ante Juričev Mikulin (22). On je 12. žrtva požara na Kornatima, a iz Vodica četvrta.

Roditeljima, baki i ostaloj rodbini upućujemo našu kršćansku sućut uz žarku molitvu Gospodinu da ih sačuva u svojoj ljubavi, vjeri i čvrstoj nadi: naš dragi pokojnik živi u Božjoj vječnosti gledajući Boga svoga licem u lice!
Sprovod pokojnika bit će u utorak, 18.09., u 17h, a misa zadušnica u ž.crkvi u 19h.

Na groblju u Vodicama, u kasne popodnevne sate 18.09., mnoštvo, okupljeno oko posmrtnih ostataka našeg pokojnog Ante, predvođeno sa Župnikom i šest svećenika, kroz molitvu i u dubokoj šutnji, izreklo je svoj "Doviđenja" dragom pokojniku. Shrvani roditelji i najbliža rodbina, nadvijeni nad lijesom, oprostili su se od svog Ante u čvrstoj vjeri i nadi da je prešao iz smrti u život po Onome koji je naš Život i Uskrsnuće. Nakon pokopa u župnoj crkvi slavili smo zadušnicu koju je predvodio o. Biskup Ante s ostalim svećenicima.
Smrt naših voljenih vatrogasaca još nas je više u vjeri, ljubavi i nadi sjedinili oko oltara i našeg umrlog i uskrslog Gospodina. U Bogu našli svoj vječni Mir!


Što si mi, dušo, klonula
i što jecaš u meni?
U Boga se uzdaj, jer opet ću ga slaviti,
spasenje svoje, Boga svoga!“ /Ps 43/

OTIŠLI SU MLADIĆI NAŠI

Zemlja suha od sunca isušena,
Plače danas za sinovima svojim,
Kiša se slila u tuzi na srca ranjena,
Na groblju s mnoštvom svijeta stojim.

O, Bože, zašto, zašto si oteo zemlji njih,
To najljepše cvijeće ocima i majkama,
Zato ti u tuzi upućujem ovaj tužni stih,
Zašto je nestalo te radosti i životnog plama?

U vatrenoj žrtvi izgorjeli su mladi vatrogasci,
Ti junaci dok spašavali su zemlju i ljude,
Darovali su svoje živote naši mladići,
Da očuvaju prirodu i ljudima dobro bude.

O Bože, naš nebeski Oče, ti si ljubav čista,
Uzeo si naše junake u svjetlo vječnosti svoje,
Molim te da vjera naša i dalje u srcu blista,
Da je ne zamuti nesreća i strahota ova.

Otišli su mladići naši u zagrljaj Božji,
Da svoju mladost s anđelima dijele,
Otišli su heroji naši u nebeski beskraj,
Obukli su haljine vječnosti, sjajne i bijele.

N.A.

16.09.2007

 

 

 

 

DOGODILI SU SE DUHOVI

U VODICAMA 9. RUJNA 2007.


Pođimo redom!
Ovogodišnji pripravnici za krizmu, ako su htjeli, mogli su biti ozbiljno i duhom i razumom spremni za veliki događaj koji ih je čekao.

Pripreme su počele još u listopadu prošle godine kada su Župnik i njihova vjeroučiteljica sazvali roditeljski sastanak. Od tada smo lagano krenuli. Listopadska pobožnost bila je bitno obilježena prisustvom naših krizmanika, adventske zornice bile su dokaz snage volje i izazov na koji su neki od njih uspješno odgovorili, korizmeni Put križa svakog petka i nedjelje također je bila pobožnost u kojoj su oni u dva navrata aktivno prisutni kao voditelji, potom Ura klanjanja uoči Uskrsa, uključenost u Tijelovsku procesiju, svibanjsku marijansku pobožnost… K tome, ono najvažnije, redovite nedjeljne svete mise, molitva krizmanika, sa krizmanicima i za krizmanike, bile su one ključne točke koje su sigurno duhovno formirale ove mladiće i djevojke.

U cijelom ovom spletu duhovnih događaja, i stajanju pred licem Božjim, nismo zanemarili ni učenje i produbljivanje određenih vjerskih istina. Kroz cijelu prethodnu godinu vjeroučitelji Dinko i Perica susretali su se s grupama krizmanika kroz jedan sat župnog vjeronauka. Vjeroučiteljica je Valerija kroz školski vjeronauk, upravo po novom školskog standardu, kreativno, u mnogome proširila govor o Duhu Svetom u Starom, Novom zavjetu, kršćanskoj zrelosti, sakramentu krizme…

Kraj školske godine nije bio kraj priprema. Iako mnogi prakticiraju primanje ovog sakramenta uz kraj školske godine činilo nam se da to iz više razloga nije praktično: najsloženija priprema, ona svakodnevna pala bi baš u vrijeme školskih ispita, napora, borbe za ocjene, stresa upisa u srednju školu, i sve bi nekako nalikovalo na svečani oprost… Oprost od djetinjstava, od osnovne škole, baš nekako bi se u to uklopio i žalosni oprost od života s Crkvom.

Zato smo odlučili da poslije ljeta, kad se svi smire, saberu, napraviti još 15 dana svakodnevnih praktičnih krizmenih vježbi. I nismo požalili.

Duboka meditacija svako jutro nad jednom od biblijskih osoba i promatranje svog života u svijetlu toga lika, molitva, ponekad i pjesma, a nakon toga rad u malim grupicama i ponavljanje određene teme… I tako 15 dana, svako jutro… Župnik ih je, onako od ljeta rastresene, pokušavao i glumom i molitvom, staviti u ozračje Božje prisutnosti, ponavljali su s njim: «Ja ga gledam, on me gleda…» Čini mi se da je dobar dio njih osjetio Božji pogled…

Kako se priprema bližila kraju, uslijedio je finale: susret krizmanika s o. Biskupom 1. rujna, sveta misa s o. Biskupom i susret za roditelje i kumove istog dana, sveta ispovijed za kumove, roditelje i krizmanike 7. rujna… Na sam blagdan Male Gospe, na župnikovu ideju dogodilo se nešto veoma lijepo: krizmanike smo pozvali na misu u 9h ujutro u Gospino svetište na Okitu. Tu pod okriljem Majke Okitske don Frane je za njih i s njima molio, i na kraju mise, svakome od njih podijelio Gospin škapular stavivši ih tako pod moćnu Gospinu zaštitu, zaodjenuvši ih u Gospu.

Iznenadilo nas je da su samo 3 krizmanika bila odsutna s tog svetog slavlja…

I napokon došla je nedjelja 09.09. Slavlje nam je bilo pomalo u atmosferi bola radi gubitaka naših dragih vatrogasaca, prijatelja i poznanika, ali ipak dogodilo se… Veličanstveno, dostojanstveno, tiho i nekako «odraslo»: 79- orica mladih začuli su nad sobom riječi o. Biskupa: «Primi pečat dara Duha Svetoga»… Biskupa je pozdravio u ime svih, roditelj jednog krizmanika, uslijedilo je slavlje u kojem su se izmjenjivale aktivnosti krizmanika, kumova, roditelja… a sve nekako tiho, skladno, opušteno… na kraju slavlja krizmanica Kate i Nives zahvalile su veoma lijepim svojim pismom za sav trud, strpljenje i ljubav koju su toliki uložili u njih. Čestitale su Župniku na strpljivosti, trudu i glumi kojom ih je i nasmijavao i vodio i pratio sve ovo vrijeme, vjeroučiteljici Valeriji na višegodišnjem trudu, vjeroučiteljima Dinku i Perici na godini župskih pouka, časnoj Mariji zaželjeli su plodan boravak u Vodicama, i zahvalili animatorima Ivanu i Anti na svjedočenju kako mladi čovjek može itekako biti opredijeljen za Krista, roditeljima, kumovima svima….


Radosni smo zbog vas, dragi slavljenici!
I čestitamo vam od srca! Jer nije malo, nije nevažno biti punoljetan: odrastao u Kristu, u Crkvi. Nije mala stvar postati odgovoran, biti zreli kršćanin i graditi svoju župnu zajednicu!

NOBLESSE OBLIGE!

Ono što Vam želimo poručiti, sažeo je Župnik u zaključnoj riječi:

OSTANITE KRŠĆANI NEDJELJNE MISE!

I ZATO DOVIĐENJA KRISTOM I BRAĆOM OD NEDJELJE DO NEDJELJE!

Čestitamo vam, blagoslivljamo vas i čekamo vas, da nastavimo tamo gdje smo stali!


Svečana nedjelja
budi se na kamenom trgu.

Potpetice daju ritam
ustreptalom žamoru.

Ljeto na odlasku…

Bol proteklih dana
načas uminu
pred svečarskim šušurom.

Rujan tegobno pokušava
na trenutak ŽIVJETI.

Ljiljana J.M.

10.09.2007

 

JOŠ JEDNA ŽRTVA POŽARA

VATROGASAC IZ VODICA

Od posljedica teških opeklina zadobijenih u Kornatskom požaru noćas je /6. rujna/ umro još jedan naš mladi sugrađanin i župljanin Karlo Ševerdija u Klinici za traumatologiju u Zagrebu. Naš pokojnik rođen je 1.12.1989. od oca Ivice i majke Branke r. Šprljan.
Pokop će biti u subotu, na Malu Gospu, na mjesnom groblju u Vodicama, u 16.30h, a misa zadušnica u ponedjeljak, 10. rujna, u ž. crkvi u 19h.

Roditeljima, najbližoj rodbini upućujemo duboku sućut uz molitvu da ih Gospodin tješi u njihovoj boli, a našem dragom Karlu otvori rajska vrata!

06.09.2007


Uz mnoštvo svijeta, osam svećenika i predstavnika društvene zajednice Grada i Vlade, na našem groblju u Vodicama oprostili smo se od pokojnog Karla. Duboka šutnja koja je zavladala u srcima i dušama nazočnih tek je na trenutke prekidana crkvenim obredom, glazbom, recitacijom, oproštajnim govorima. Slušanje riječi Božje popraćenom molitvom unašalo je svjetlo u tamu smrti i tužnog oproštaja. Pokoj mu vječni!

 

POČETAK NOVE ŠKOLSKE GODINE - 2007/08.

ZAZIV DUHA SVETOGA

U srijedu, 5. rujna, školarci naše OŠ Vodice sa svojim nastavnicima, okupljeni u župnoj crkvi, zazvali su Duha Svetoga na početku nove školske godine.

Na samom početku Župnik je pozvao nazočne da se pomole za poginule u Kornatskom ognjenom plamenu, napose za naše drage pokojnike Hrvoja i Gabrijela, koji su kroz osam godina sudjelovali na ovakvim susretima kao vjeroučenici i učenici naše škole. Zatim je predstavio časnu Mariju - novu vjeroučiteljicu, a napose pozdravio je nazočnu časnu Anu koja je od 1991. do 1997. g. bila prva vjeroučiteljica u našoj školi.

Nakon pjesme uslijedio je zaziv Duha Svetoga - "Dođi, Duše Presveti", kraći nagovor i molitva vjernika s Oče naš. Prije samog blagoslova Župnik je pročitao pismo o. Biskupa uz početak školske godine.
Dvanaest nastavnika našli su se nakon toga u župnoj kući na zajedničkoj kavi.

Neka Gospodin svojom milošću prati sveukupni rast naše djece i svojim blagoslovom blagoslovi napore svih onih koji će im u tome pomagati.

05.09.2007


MOLITVA U NOĆI
31. 08. 2007.

(+Ante Ivas, biskup šibenski)

 

Šest mladih ljudi,

(i još jedan),

u vatri kamenoj, kornatskoj,

ko u ognjenoj peći Biblijskoj

gore i (mrtvi) žive.

Šest mladih plamenova,

(i još jedan),

na škoju, na kršu, na siki...

nerasplamsanih,

nedosanjanih,

nedostvarenih.

A tako su htjeli

"na pučinu života

Zaveslati",

i živjeti.

 

Šest mladih života,

(i još jedan),

šest žrtvenika,

šest žrtava,

šest darova,

za našu zbilju:

"da život imamo

u izobilju",

na ovom moru

i ovom kraju

vatrenom.

 

Šest mladih ognjenih

svjetionika gorućih, (i još jedan),

nad morem

 
Oproštaj od časne Klare


Koncem kolovoza naša časna Klara oprostila se od župe Vodice. Ona je kroz punih deset godina djelovala u sveukupnom pastoralu i životu naše vjerničke zajednice.

Kroz svo to vrijeme ona se posebno angažirala u vjeronaučnoj pouci djece, u školskom, a i u župnom vjeronauku. Vodila je župnu pripravu za prvopričesnike te okupljala grupu mladih. Svoj posebni doprinos dala je, kroz vođenje crkvenog pjevačkog zbora, obogaćenju liturgijskog, pučkog i klasičnog pjevanja. Također, njezina je briga bila uređenje crkve i svega što se odnosi na liturgijska slavlja u našoj župnoj crkvi.

Deset godina predanog rada i zalaganja u služenju Bogu i čovjeku ostavljaju duboke vidljive, a još više nevidljive tragove u našoj zajednici i u dušama vjernika.

Stoga, mladi su je počastili večernjim druženjem u Kozari. U nedjelju, 26.08. nakon večernje mise, članovi zbora mladih, riječju, pjesmom, i sladoledom u župnoj kući, rekli su joj svoj HVALA. Naši crkveni pjevači izrekli joj svoj ZBOGOM I HVALA svečanim ručkom u nedjelju oproštaja, 2. rujna 2007. Također, na sve tri nedjeljne mise priređen joj je prigodni oproštajni program uz riječ Župnika.

U utorak, 28. kolovoza, svoju zahvalnost za minuli rad među nama, kao i najbolje želje u novoj župi u Podstrani kod Splita, iskazalo joj je i naše Župno vijeće na svom redovitom radnom susretu.

Hvala Bogu na desetogodišnjem radu časne Klare! Neka Gospodin blagoslovi njezine napore i žrtve obilnim plodovima u životima i dušama našim.

28.08.2007Predstavljanje

Pjevana baština
pučko crkveno pjevanje


Vodice, župna crkva, 23.08.2007.

U četvrtak, 23. kolovoza, sa puno radosti, sudjelovali smo u predstavljanju pučkog crkvenog pjevanja naše župe Vodice.

Hrvatska kulturna udruga „Pjevana baština“, pod vodstvom dr. fra Dragana Nimac, započela je ostvarivati veliki projekt snimanja i izdavanja pučkog pjevanja po župama šibenske biskupije.
Ponosni smo što je ova župa zauzela prvo mjesto u ostvarenju toga projekta. Dva nosača zvuka /CD/, jedan nosač filma /DVD/ te knjižica sa stručnim tekstovima, s nekoliko notnih zapisa istaknutih vodičkih napjeva te vodički slikopisni doživljaji vrijedni je materijal koji ostaje dokumentiran kao dragocjena baština ove Župe i Grada.

U samom predstavljanju sudjelovali su Župnik, Gradonačelnica, fra Dragan, te stručno osoblje RTV Zagreb. Tijekom večeri naš crkveni zbor izvodio je pojedine napjeve.

Publika je bila ugodno iznenađena, a to je pokazala svojim dugim aplaudiranjima, suočena s izlaganjem pojedinih sudionika te ljepotom i oduševljenim pjevanjem naših pjevača.

Treba zahvaliti mnogima na ovom vrijednom poduhvatu, a napose nas veseli uska suradnja koja je i u ovom slučaju ostvarena između uprave našega Grada i župe Vodica.

Usput spominjemo da ćemo uskoro predstaviti još jedan ostvareni kulturni projekt koji će sadržavati stručnu obradu i izdanje starog Običajnika župe Vodice iz 1860.g.

 

24.08.2007

„Pošalji Duha svojega, Gospodine “

PRIPRAVA NA KRIZMENO SLAVLJE - VODICE

 

Župna crkva, nedjelja, 9.09.07.

U ponedjeljak, 20. kolovoza započela je neposredna priprava na sakramenat potvrde.

Ovogodišnji pripravnici, njih 79, uz redoviti školski vjeronauk osmoga razreda, imali su i jedan sat tjedno pripreme na primanje ovog sakramenta kršćanske zrelosti. Sada ćemo kroz petnaestak susreta ne samo osvježiti vjersko znanje već i provjeriti i obnoviti svoja kršćanska uvjerenja, stavove, te produbiti svoju kršćansku praksu.

Svaki dan u 9h u župnoj crkvi krizmanici će se susresti pod vodstvom Župnika i vjeroučiteljica sa pojedinim biblijskim likovima, a nakon toga, podijeljeni u tri grupe, nastavit će obrađivati pojedine teme.

U programu priprave planirali smo odvojene susrete o. Biskupa s krizmanicima kao i s njihovim roditeljima i kumovima.

Evo programa

20.08.- ponedjeljak – u 9h: početak svakodnevne priprave

1.09. - subota - 10h: susret krizmanika s o. Biskupom

1.09. – subota - 19.30h: misa i susret o. Biskupa s roditeljima i kumovima

7.09. - petak - 10h i 17h: ispovijed krizmanika, kumova i roditelja

9.09. - nedjelja - 10.30h: sveto krizmeno slavlje


KRIZMANICI !
Bog i Crkva računa s vama.

RODITELJI I KUMOVI!
Budite potpora riječju i kršćanskim životom našim krizmanicima.

ŽUPLJANI! BRAĆO I SESTRE!
Pratimo naše slavljenike svojim iskrenim molitvama.


Kako priprava napreduje?

Najveći broj krizmanika ozbiljno je shvatio ove dane priprave te na njima redovito sudjeluje. Jedan broj pripravanika opravdano izostaje pa smo za njih dodali subotnji sat.
Ono što je najvažnije za svakog kršćanina i za naše slavljenike jest čvrsta odluka i opredjeljenje za Krista, za kršćanski život u svojoj Crkvi, za svjedočenje evanđelja u svijetu u kojem živimo. Kad se to dogodi, onda su mnoge stvari u našem životu puno jednostavnije, a zahtjevi evanđelja manje teški.
Stoga, svima nam se moliti ponajprije za sebe, a sada posebno za naše krizmanike.

Vidi starije vijesti  

20.08.2007