Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BiH 2022.

 

Župljani i vjernici župe Vodice u korizmenoj- caritativnoj akciji za pomoć Ukrajini i nastradalima u ratu prikupili 20.334,50 kn

 

Pitanje rata i mira - pitanje navještanja Krista

 

U župi Vodice deseti puta proslavljen svjetski dan braka i  obnovljena bračna obećanja 14. 02. 2022

U ponedjeljak, na dan sv. Valentina biskupa i mučenika, 14. veljače 2022., u tjednu proslave dana braka, koji se u Hrvatskoj slavi od 2009. godine., vjernička zajednica župe Vodice, pridružujući se mnogim kršćanima u svijetu i domovini, po deseti puta je svetom misom i obnovom bračnih zavjeta proslavila svjetski dan braka.

 

 

Božićno hodočašće na Okit 


I ove godine došli su nam hodočasnici iz Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije i zajedno smo s njima imali Božićno hodočašće na Okit

 

 

Caritas na djelu u ljubavi i darivanju za bližnje

Uz nedjelju caritasa koju slavimo na treću nedjelju Došašća i Caritativnu akciju koja je bila u našoj župi u kojoj su prikupljeni novčani prilozi i hrana i potrepštine koji će pred Božić i blagdane biti darovani najpotrebnijima

 

Blagoslov obitelji i kuća 2021/ 22 godine
Ove godine u našoj biskupiji je dogovoreno da bude po župama blagoslov obitelji i kuća. Prema mogućnosti i organizaciji župe.
Naša župa će imati blagoslov obitelji i kuća.

  • Oni koji ne mogu primiti blagoslov zbog ove situacije ili okolnosti u kojima se nalaze, zbog bolesti ili drugog stanja, molimo neka jave u ž. ured. 022 442-089
  • Blagoslov ćemo nastojati imati prema rasporedu i svima onima koji su i prije imali blagoslov.
  • Oni koji nisu prijavljeni do sada  u župi, a žele blagoslov, molimo,prijaviti se u ž. ured za blagoslov.
  • Molimo za razumijevanje ako dođe do odstupanja ili promjena u rasporedu.

    Pravovremeno ćemo objaviti na društvenim mrežama župe i portalu.

 

 

 

 

 

 

 

Započeli smo Došaće i duhovnu pripravu za Kristov dolazak

Budni budite i molite poziva nas Gospodin.

Molitva pape Benedikta XVl.
O Marijo, Djevice iščekivanja i Majko nade, oživi duh došašća u čitavoj svojoj Crkvi kako bi čitavo čovječanstvo moglo iznova započeti svoj put prema Betlehemu od kuda i potječe te da nas Mlado sunce s visine još jednom pohodi, Krist, Gospodin naš. Amen.

 

U povijesnim izvorima stoji podatak i zapis da je: 1421. posvećena u Vodicama, crkva sv. Križa, dana 19. mjeseca listopada.
(Vjesnik Arheološkog muzeja u Zagrebu, Vol. 6 No. 1, 1902. Fran Gundrum, Latinski rukopis svećenika Dalmatinca iz petnaestog stoljeća)

Stara župna crkva sv. Križa na starom groblju na Punti u Vodicama iz 15. stoljeća, sa svojim arhitektonskim elementima ( šiljati svod laðe i apside, mala niša u apsidi ) posjeduje elemente gotičkog stila tipičnog za sakralnu ruralnu arhitekturu.
U unutrašnjosti crkve je romaničko-gotička škropionica na stupu, što je jedinstveni primjer na području Šibenika. Gotička izvornost objekta izmijenjena je intervencijama na pročeljima u kasnijim razdobljima.

Crkva je danas najvrjedniji povijesno-sakralno–kulturni spomenik i kompleks u Vodicama te je rješenjem Ministarstava kulture od 09. srpnja 2010. upisan u Registar kulturnih dobara RH- listu zaštićenih kulturnih dobara.

Dan posvete crkve najveća je svetkovina liturgijskog slavlja za župu i župnu zajednicu. Naša župa i grad slave 600. obljetnicu od posvete stare župne crkve sv. Križa.

Uz ovu veliku proslavu je i liturgijsko slavlje blagoslovla obnovljene stare župne crkve.
Crkva je prvenstveno živa zajednica koja se okuplja u posvećenom Božjem hramu, dođimo i sudjelujmo u slavlju i pokažimo naše zajedništvo i proslavimo veliki Jubilej 600 godina posvete i blagoslov obnovljene crkve.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Logotip proslave
600 GODINA POSVETE I BLAGOSLOVA NOVOBNOVLJENE STARE ŽUPNE CRKVE SV. KRIŽA U VODICAMA

Dizajn vizualnog identiteta u logotipu i tipografiji za veliki Jubilej - Proslavu 600 godina od posvete stare župne crkve sv. Križa na starom groblju, na Punti u Vodicama, koju naša župa slavi u ovoj godini, 19. 10. 2021. izradio je naš sumještanin i umjetnik Roko Ivanda

Logotip predstavlja sliku stare župne crkve sv. Križa na Punti u Vodicama. Uz sliku crkve je i čempres koji pokazuje da se crkva nalazi na starom groblju.
Brojke pokazuju godinu Jubileja i godinu posvete i proslave koja se proslavlja.

Tipografija slova koja se odnose na naziv župe i grada a koja su napisana i latiničnim i glagoljskim pismom pokazuju duhovnu i kulturnu povijest i identitet župe i grada Vodica.
Latinična slova koja su u nazivu župe pokazuju duhovni i vjerski identitet župe koja je kroz svoju dugostoljetnu povijest bila obilježena kršćanskim znakom vjere i spasenja.
Slovo S stilizirano je tako da je u njemu naznačen znak kriiža koji je žute boje, koja predstavlja svjetlo koje iz njega za kršćane proizlazi, ujedno je to i liturgijska boja koja označuje slavlje i proslavu.

Glagoljska slova, s istaknutim glagoljskim slovom V prisutna i u nazivu patrona, a osobito naglašeno u nazivu grada pokazuju da su župa i grad Vodice u svojoj povijesti bili protkani i glagoljskim pismom i hrvatskim narodnim identitetom.

Vjedje je bilo slovo u glagoljici kojim se pisao glas V. Ova riječ označavala je zapravo treće lice jednine sadašnjeg vremena glagola znati. Iz povijesti župe i grada, vidljivo je da su i glagoljicu i glagoljanje znali i poznavali te se njima služili i u liturgiji i pjevanju stari Vodičani, dio toga prisutan je i danas u pučkom pjevanju i bogatoj crkvenoj baštini koja se i danas njeguje.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FB stranica župe Našašća sv. Križa - Vodice

Dragi župljani, sugrađani, braćo i sestre u Kristu i svi vi koji nas pratite i povezani ste s nama i našom župom i na ovaj način komunikacije, sve vas srdačno pozdravlajm i želim svaki blagoslov od Gospodina i svako dobro u životu.

Život u vremenu u kojem živimo potiče nas da koristimo i suvremena sredstva koja nam Gospodin daruje a koja su nam na raspolaganju radi dobrobiti izgradnje zajedništva i bolje komunikacije i odnosa u našoj župi i gradu.

Vjerujem da nam u tome, s tom željom smo i otvorili ovu stranicu, može pomoći i ovakav način komunikacije u kojem ćemo ovdje nastojati donositi novosti, zanimljivosti i obavijesti iz života naše župe i grada koji se odnose na vjerski i duhovni život te tako potaknuti interakciju onih koji će preko ovoga pratiti duhovna i vjerska događanja.

Svima želim u tom našem nastojanju Božji blagoslov i nadahnuće njegova Duha oko izgradnje zajedništva i općeg dobra svih u župi i gradu.

župnik
don Franjo Glasnović

 

 

Prigodom svetkovine Velike Gospe Dan molitve i posta za Šibenski biskupiju bit će u petak 13. kolovoza. Donosimo poziv biskupa Rogića.

 


Slavlje Prve pričesti u župi Našašća svetog Križa u Vodicama

Na svetkovinu Presvetoga Trojstva, 30. svibnja 2021. godine u našoj župi Našašća svetog križa  u Vodicama proslavili smo Prvu svetu pričest. Dan prije u subotu 29. svibnja naših 55 pripravnika pristupilo je sakramentu pomirenja u kojem su doživjeli Božju ljubav i milosrđe.

Za ove svete susrete sa živim Kristom u svetim sakramentima, u zajedništvu Presvetoga Trojstva, naša su se djeca pripremala od listopada prošle godine. Svi znamo da je i ova godina zbog korone virusa,  bila izazov i poticaj nama župnim katehetama i  župnicima, kako i na koji način biti odgovoran i zaštiti djecu od virusa, a isto tako buditi nadu i vjeru kod  djece i roditelja, da nas jedino Bog može sačuvati i osloboditi od svih virusa, koji nas napadaju svaki dan  i žele zaraziti dušu i tijelo naše djece i mladih.

U toj pripremi djeci sam često naglašavala da je Krist naš Liječnik koji nas može i hoće izliječiti od svih bolesti. Ali Krist poštiva našu slobodu, odluku, dobru volju,  a to je da s vjerom pristupimo Liječniku-Kristu, koji nas liječi u svetoj ispovijedi i  hrani svojim Tijelom i Krvlju u Crkvi koja je za nas vjernike „duhovno lječilište“ bolnica.   Zato uvijek iznova zahvaljujemo Presvetom Trojstvu (Ocu, Sinu i Duhu Svetome) za milosti koje primamo po svetim sakramentima. 

Djeca su oduševljeno i radosno sudjelovali u pripremi kroz župski vjeronauk i pjevanje. Dan Gospodnji nedjelja bio je vrhunac, kad su se djeca  s ostalim članovima  župske zajednice, okupljali oko Kristova stola. Tako su nestrpljivo iščekivali i dan svoje Prve pričesti kad će i oni Isusa primiti u svoje srce.

Osvanula je lijepa, sunčana i burna nedjelja, svetkovina Presvetoga Trojstva, kad su naši prvopričesnici u pratnji svojih roditelja i najbliže rodbine  u bijelim haljinama zabijeli i plato ispred župske crkve. Vidno uzbuđeni i radosni u svečanoj procesiji ušli su u crkvu uz skladno pjevanje „Hvaljen budi o Bože o Kralju naš…“

Prije početka Svete Mise pozdrav i čestitku prvopričesnicima u ime svih roditelja izrekao je tata Igor Friedrich. Župnik don Franjo Glasnović započeo je Svetu Misu u ime Presvetoga Trojstva Oca, Sina i Duha Svetoga a djeca su radosno sudjelovali svojom molitvom, pjesmom, prinosom darova i recitacijom. Ljubav i zajedništvo prvopričesnika dosegla je svoj vrhunac kada su djeca s vjerom prvi puta primili Isusa u svetoj pričesti. Svoju zahvalnost Isusu izrazili su radosnom pjesmom koja je bila i  iskrena molitvu: „Isuse, Isuse, u maloj bijeloj hostiji, Isuse, Isuse u srcu mi ostani!“

Neka je slava i hvala Ocu i Sinu i Duhu Svetome za naše drage prvopričesnike.

Neka ih zagovor svetog Josipa, u godini svetog Josipa, i u čijem je  znaku i bila ovogodišnja pričest prati čuva.

O, blaženi Josipe, vodi putem života naše prvopričesnike, izmoli im milost, milosrđe i hrabrost i brani ih od svakoga zla.

s. Klara Pavlović

 

 

U Vodicama proslavljen blagdan Našašća sv. Križa. Euharistiju je predvodio don Krešimir Mateša.

Našašće svetog Križa i Dan grada Vodica proslavljeni su u ponedjeljak, 3. svibnja u Vodicama. Misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je župnik katedrale svetog Jakova don Krešimir Mateša uz koncelebraciju župnika don Franje Glasnovića i svećenika Vodičkog dekanata i susjednih župa. Tradicionalnog velikog ophoda zbog epidemioloških mjera nije bilo nego su vjernici nakon slavlja u kratkoj procesiji prošli središnjim gradskim trgom.

Ljudski gledajući podići se često znači pogaziti mnoge druge. I preko njihovih leđa uzdići se u životu, karijeri, politici i tako doći do uspjeha. Kod Isusa pravo uzdignuće i očitovanje lica Božjega je ljubav. Da nam pokaže koliko ja njegova ljubav on je darovao život za nas. To je vrhunac ljubavi prema onome koga voliš, poručio je u homiliji vlč. Mateša. Vjernike je pozvao da kada u životima osjete da ih nešto „truje“ spas vide i pogled usmjere prema križu. Spas je u pogledu na križ.

vidi više

 

 

 

 

 

 

Proslava blagdana Našašća sv. Križa, naslovnika ž. crkve, dana župe i grada Vodica

Ponedjeljak  03. 05. 2021. BLAGDAN NAŠAŠĆA SV. KRIŽA 
Naslovnik  župne crkve, dan Župe i Grada Vodica

- 11h - Svečana sv. Misa – predvodi i propovijeda  don Krešimir Mateša, župnik katedrale sv. Jakova u Šibeniku. 
Dođimo i sudjelujmo u blagdanu sv. Križa.  

-    Večernja sv. misa u 19h

 

 

 

 

Kršten Toma, deveto dijete Suzane i Kriste Krluk

U župi Vodice, u župnoj crkvi Našašća sv. Križa, preko misnog slavlja  župnik don Franjo Glasnović krstio je, na  Drugu vazmenu nedjelju, 11. travnja 2021.,  Tomu Krluka deveto dijete u obitelji Suzane i Kriste. Uz roditelje i kumove, u slavlju su sudjelovala osmorica braće, obitelj i rodbina te okupljeni vjernici.

Na početku slavlja župnik don Franjo pozdravio je roditelje, kumove, obitelj i okupljene vjernike. Prenio je i pozdrave koje je obitelji i okupljenima uputio i šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Župnik je kazao i kako se na Drugu uskrsnu nedjelju u Šibenskoj biskupiji događa radosni događaj - tri krštenja u obiteljima sa više djece. U Vodicama se krsti deveto dijete, u župi Njivice u Šibeniku sedmo dijete, a biskup Tomislav će u župi Gradac krstiti šesto dijete u obitelji.

Na kraju slavlja župnik don Franjo je čestitao roditeljima, kumovima i obitelji te okupljenoj zajednici na još jednom novom članu Božjeg naroda. Prenio je i čestitke biskupa Tomislava i udijelio im njegovu čestitku i dar. Obitelji Krluk je zahvalio na njihovu otvorenosti životu i velikoj ljubavi prema djeci te ih pozvao da svoju vjeru odgovorno i dalje žive, svjedoče i prenose na svoju djecu. 

Župnik je na kraju kazao da je mali Toma, simbolično kršten, na dan kada se u liturgiji čita evanđelje o Isusovu ukazanju sv. Tomi, da njegovo ime znači – blizanac, iako mali Toma nije blizanac, živi u obitelji s osmero braće od kojih su četvorica blizanci, koji će ga s bratskom ljubavlju pratiti. 

Fotografije: Mirsad Mešinović

 

 

SVAKOG 25. U MJESECU – OD 25. OŽUJKA DO 25. PROSINCA 2021.

 

Svakog 25. u mjesecu - od 25. ožujka (Blagovijest) do 25. prosinca (Božić) 2021., na opću nakanu velike devetnice (vidi na str. 3), mole se predložene molitve (vidi na str. 3 i 4):
− pojedinačno,
− u obitelji,
− u zajednici vjernika kad ih je poželjno povezati sa svetom misom u kojoj će se kao dodatni zaziv molitve vjernikâ uzeti opća nakana devetnice. Preporučuje se da svetoj misi prethodi molitva otajstavâ Gospine krunice od toga dana i/ili neki drugi oblik pobožnosti na opću nakanu devetnice (vidi Prijedloge po mjesecima na str. 5).

 

____________________________________________________________________________________

20 godina u službi župi i župnom uredu Vodice

Oproštaj od službe župnog suradnika Miše Mrkovića i zahvala za dugogodišnji rad u župi i župnom uredu Vodice

Na poziv ondašnjeg župnika don Frane Šimata, gospodin Miše Mrković, u župi i u župnom uredu Našašća sv. Križa Vodice, započeo je svoj rad i službu župnog suradnika. Svoju službu obavljao je u vrijeme župnika don Frane Šimata, te  nakon njega nastavio u vrijeme sadašnjeg župnika don Franje Glasnović, djelujući u župi i župnom uredu dvadesetak godina.   

Na drugu korizmenu nedjelju 28. 02. 2021. u župnoj zajednici Vodice na svetoj misi bio je oproštaj od dugogodišnjeg župnog suradnika Miše Mrkovića. 

U prigodi oproštaja na kraju svete Mise župnik don Franjo Glasnović je napomenuo da je župni suradnike Miše Mrković u župi djelovao  dvadesetak godina i surađivao s prethodnim župnikom blagopokojnim don Franom Šimatom desetak godina te sa sadašnjim župnikom više od deset godina. U svom dugogodišnjem radu pokazao je profesionalnost, moralnost, poštenje, povjerenje, diskreciju te želju i spremnost pomoći u  izgradnji Crkve i župe Vodice. U župnom uredu je vodio poslove administracije i onoga što je bilo vezano uz župni ured a očitovalo se  u upisu sv. Misa, zapisu podataka u župnu bazu koja je digitalizirana.  Uredno, savjesno  i točno vođenje župnih knjiga.   Župi i župniku pomagao je i u projektima oko materijalne izgradnje: veliki projekt izgradnje Okita, obnova  Kampanela, Bažane – pastoralnog centra i započete obnove župne crkve Našašća sv. Križa   

Župnik je na kraju izrekao i riječi zahvale:
„Dragi Miše, i ako su naše ljudske hvale nedostatne i nedovoljne, ipak izričem u ime svih naših župljana s kojima ste se susretali i pružali im pomoć u župi, u ime časnih sestara, svećenika i đakona koji su djelovali u ovoj župi te u moje osobno ime, veliko hvala za sve što ste činili i učinili. Gospodin neka vam bude najveća nagrada.  U ime zahvalnosti primite ovaj naš simboličan dar.“  
   

 

 

 

Korizma – Hod s Gospodinom u vjeri, nadi i ljubavi

Započinjemo sveto i milosno vrijeme korizme. Post, molitva i milostinja, kakvima ih je Isus predstavio u svojemu propovijedanju (usp. Mt 6, 1-18), uvjeti su i izraz našega obraćenja. Put siromaštva i odricanja (post), pogled i geste ljubavi prema ranjenom čovjeku (milostinja) i sinovski dijalog s Ocem (molitva) omogućuju nam uosobiti iskrenu vjeru, živu nadu i djelatnu ljubav.

Na tom putu treba nam poticaj i program kako ići i plodonosno ga ostvariti. 

Papa Franjo nam daje poticaje i usmjerenja. Pročitajmo njegovu korizmenu poruku.

Odvažimo se i krenimo  s Gospodinom u korizmenom hodom.

https://www.sibenska-biskupija.hr/korizmena-poruka-pape-franje/

Svaki put da bi ga se prošlo i došlo do cilja zahtjeva napor i borbu. Na njemu doživljavamo poteškoće i nailazimo na različite zapreke. To nas još više potiče da ne odustanemo i kada posrnemo, već idemo prema cilju.  

Po Kristu raspetome i njegovu križu kojega nasljedujemo u korizmenom hodu idemo prema svome cilju i Uskrsnuću.

„Milost dolazi tek nakon iskušenja, nemoguće je dospjeti do vrhunca milosti bez tereta poteškoća. Mjera darova raste usporedo s posvećenjem napora.. To su jedine prave ljestve za raj, i bez križa nema puta kojim bi se mogli popeti do neba." 
(Sv. Ruža Limska
)

 

 

"Ljestve do neba" - Josip Mateša

 

U akciji „Caritativni dar i svjećica za Petrinju, Sisak i Sisačku biskupiju“

Župljani i župa Vodice prikupili i darovali za potrebne i nastradale u potresu 56.727.50 kn

U caritativnoj akciji koju je organizirala župa Vodice za potrebne nastradale u potresu u Petrinji, Sisku i Sisačkoj biskupiji a koja je u župi bila od srijede 30. 12. 2020. do nedjelje 10. 01. 2021. pod nazivom „Caritativni dar i svjećica za Petrinju, Sisak i Sisačku biskupiju“  župljani i vjernici Vodica od svojih darova i priloga prikupili su i darovali 26.727.50 kn. 

Kako je i bilo najavljeno u akciji, Župa Vodice je iz svoga interventnog caritativnog fonda darovala još 30.000 kn. 

I ako se uvijek treba držati evanđeoskog načela i Kristova zahtjeva: „Kad dale daješ milostinju, ne trubi pred sobom(…) Ti naprotiv, kada daješ milostinju - neka ti ne zna ljevica što čini desnica, da tvoja milostinja bude u skrovitosti. I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti! (Mt 6, 2-4) ovo smo objavili radi transparentnosti i na znanje vjernicima koji su svoje darove i priloge dali.

Cjelokupni iznos od 56.727.50 kn župa Vodice će preko Šibenske biskupije i caritasa Sisačke biskupije darovati najpotrebnijima i nastradalima u potresu. 

Od srca želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli, kao i našim župljanima i darovateljima koji su se otvorena srca odazvali ovoj akciji i svojim prilozima pomogli one ugrožene u potresu i najpotrebnije. 

Zahvaljujemo se i našim dobročiniteljima i darovateljima koji daruju svoje caritativne darove za caritas i onima koji svoje darove daruju za potrebne, kroz svjećice koje upale u ž. crkvi. 

Hvala vam što živite evanđeosku ljubav i svjedočite kršćansku vjeru na djelu i braću ljubite djelom i istinom.

 

 

STATISTIKA 2020

Raduje da je nakon nekoliko godina ponovno u župi ukupno bilo više rođenih/krštenih nego umrlih

U statistici župe Vodice, kao i prijašnjih godina, donosimo tri kategorije: Stanje u matičnim knjigama, ukupno u župi i ukupno svi koji su registrirani u protekloj godini. 

Ono što bi iz župe željeli istaknuti vezano uz statistiku 2020. godine jest:
U prethodnoj godini koja je obilježena koronom i potresima i bila je teška, nije sve bilo loše i crno, dobro je i to raduje da je nakon nekoliko godina ponovno u župi ukupno bilo više rođenih/krštenih nego umrlih. 

Manji je i broj sprovoda, manje je ljudi umrlo, i ako je bila korona, nego je to bilo u prethodnim godinama.

Broj sklopljenih crkvenih ženidbi – vjenčanja manji je nego u prošlim godinama, jer zbog korone neki su prolongirali vjenčanje za drugu godinu. 

- Molimo sve naše župljane i sugrađane da svaku promjenu stanja koja se tiče rođenja, sakramenata, smrti, sprovoda i drugih promjena prijave u naš župni ured kako bi to mogli i dalje i precizno voditi.

 

statistika 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U vrijeme Božićnih blagdana zbog situacije i korona virusa nema Božićnog pohoda obitelji i blagoslova.

Poštovani i dragi župljani i sumještani,

Na počeku vama i vašim obiteljima od srca čestitam i želim sretan, blagoslovljen i mirom ispunjen Božić te blagoslovljenu, uspješnu i zdraviju Novu 2021. godinu.

I ako smo kroz mnoge godine u ovo vrijeme Božićnih blagdana imali u našoj župi i gradu pohod obitelji i blagoslov obitelji i kuća,  ove godine zbog situacije i korona virusa nema Božićnog pohoda obitelji i blagoslova.

Ako budu prilike dopuštale pohod obitelji i blagoslov bi bio na proljeće u korizmenom i uskrsnom vremenu.

O ovome ćemo pravovremeno obavijestiti naše župljane i sumještane.

Pozivamo vas da slobodno dođete uzeti za svoju obitelj jednolisne kalendare za 2021.  koji  se nalaze na stoliću za tisak u crkvi ili u ž. uredu, a koje je naša župa tiskala za obitelji naše župe.

Ovom prigodom  zahvaljujem za sve što ste učinili, što činite i što ćete i nadalje činiti za našu župu i župnu zajednicu, te vas i nadalje molim za pomoć, podršku i suradnju u pastoralnom i duhovnom radu, napose se preporučam u  vaše molitve, žrtve i kršćansku ljubav. 

Sa željom da u Novoj godini doživite radost, uspjeh i imate puno Božje milosti i zdravlja na sve vas i vaše obitelji, zazivam Božji blagoslov i zagovor naše Gospe od Karmela.  

Vaš župnik, don Franjo Glasnović

 

 

Ćakula ususret blagdanima i novim epidemiološkim mjerama

VODIŠKE BESIDE s don Franjom Glasnovićem: Možda neće biti blještavila koliko smo navikli, ali radost ionako ne ovisi o izvanjskim stvarima

 

 

 

Obraćanje župnika don Franje Glasnovića vezano za vjerske aktivnosti i vjerski život u župi i gradu Vodicama u Došašću i novim okolnostima

Dragi i poštovani župljani i sumještani,

Potaknut odgovornošću i svojom pastirskom brigom koju imam za vas, kao vaš župnik, zbog novonastalih okolnosti u kojima se nalazimo, u ovoj godini  koja je za sve nas specifična, već treći puta vam se obraćam.

Ovom prigodom pred početak Došašća, koje je za nas kršćanske vjernike jako liturgijsko vrijeme u kojem se pripravljamo za Kristov dolazak i proslavu njegova rođenja, radi stanja u kojem se svi skupa nalazimo želim vam izreći neke informacije i ono što bi nam duhovno moglo poslužiti i koristiti da duhovno i odgovorno proživimo i doživimo ovo vrijeme koje je pred nama.

Mnogi u ovom trenutku imaju mnoga pitanja i pitaju se kako i što sada u ovakvim okolnostima. I župnik je u istoj situaciji i proživljava je i živi s vama. Molim se, razmišljam, konzultiram i promišljam kako na najbolji način, koliko je to ljudski moguće sada, organizirati pastoral, rad u župi i duhovni život.

Na početku bih spomenuo riječi prof. dr. Alemke Markotić: „Treba puno ljubavi u ova teška vremena da bismo ih mogli izdržati“.

Sada nam treba puno ljubavi, da bi smo mogli živjeti i u ovim okolnostima, prema onoj biblijskoj: Ljubav je strpljiva, dobrostiva je ljubav, sve podnosi, svemu se nada i nikad ne prestaje. Prvenstveno nam treba ljubav i razumijevanje za druge. Takva ljubav uključuje odgovornost i poniznost te poštovanje odredbi i preporuka donesenih od, onih koji su odgovorni za dobro svih nas i zdravlje ljudi,  i strane Crkve i naših biskupa.

Molim i pozivam sve da s ljubavlju i odgovornošću za druge i sebe, pridržavamo se svih odredbi i mjera, da to isto vršimo  u crkvenim i sakralnim prostorima dajući tako primjer i svjedočanstvo ljubavi i odgovornosti.

Stariji i bolesni

Iz ljubavi i brige za naše starije, koje u ovoj situaciji trebamo čuvati, sukladno  preporukama te odredbi naših biskupa o dispenzi (oslobađanju) od sudjelovanja na sv. Misi, pozivam i preporučam da  stariji naši župljani i sumještani ostanu u svojim domovima i ne dolaze na misna slavlja. Neka osobnom i obiteljskom molitvom  te praćenjem misnih slavlja na  TV budu s nama duhovno povezani i sudjeluju tako u duhovnom životu.  Oni koji žele primiti sv. sakramente i da ih župnik pohodi, neka se prijave u župi ured telefonom.

Bolesni i oni koji imaju respiratorne kao i druge zdravstvene probleme neka budu odgovorni i ne pohađaju sv. misu i dolaze u crkvu.

 

Sudjelovanje na sv. Misama

Kako bi se što više vjernika u ovo vrijeme Došašća duhovno moglo pripraviti za Božić i sakramentalno sudjelovalo na sv. misama, poštujući pri tome odredbe i mjere koje su na snazi, u našoj župi imati ćemo i vjernicima ponuditi:
 Nedjeljom, počevši od 29. 11. 2020. prve nedjelje došašća, četiri mise:
8, 9, 11 i 18h

Svakog radnog dana, počevši od ponedjeljka 30. 11. 2020. dvije svete mise:
zornica u 6.30h i
večernja misa u 18h.

Pozivamo i molimo vjernike i župljane da u kršćanskoj ljubavi i otvorenosti prema drugima koji bi također željeli sudjelovati na sv. Misi, a kako je broj ljudi ograničen, budu odgovorni i prepuste mjesto i drugima.
Ako prilikom dolaska u crkvu i na svetu misu, bude crkva popunjena, sukladno mjerama i brojem koji su određeni, molimo da se mjere poštuju i ne ulazi se u crkvu.
Neka vjernici iskoriste mogućnost, da ako ne mogu sudjelovati na sv. Misi u nedjelju, ukoliko je to moguće, sudjeluju na sv. Misi radnim danom.

Pohod crkvi i obiteljska i osobna molitva

Naša župna crkva je tijekom cijelog dana otvorena, neka vjernici iskoriste mogućnost za pohod i osobnu molitvu.
Pozivamo i potičemo vjernike da u obitelji zajedno i osobno redovito sudjeluju u molitvi i čitanju Božje riječi. Neka se obitelj nedjeljom okupi u obiteljskom zajedništvu te uz molitvu sudjeluje u  slavljenju i duhovnom zajedništvu povezana s drugim vjernicima u župi, paljenjem svijeće na adventskom vijencu.

Sv. Ispovijed i duhovni razgovor

Župnik je na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi i duhovni razgovor. Mogućnost za sv. Ispovijed je svakoga dana, ujutro iza zornica i navečer od 17.30 prije večernje sv. Mise. Na sv. Ispovijed se može pristupiti i prema potrebi vjernika u dogovoru sa župnikom.

Župna kateheza

U župi će se, uz poštivanje mjera, odvijati i župna kateheza za pripravnike za sv. Ispovijed i Pričest te pripravnike na sv. Krizmu prema rasporedu i terminima koji su određeni za te skupine.

Župni ured

Za sve što je vjernicima potrebno i pitanja koja imaju mogu se obratiti u župni ured osobno i telefonom.

Kao i uvijek, tako i sada ovoga Došašća i u ovom vremenu, s pouzdanjem i vjerom idemo kroz naš ljudski i vjernički hod, oslanjajući  našu vjeru, nadu i ljubav u Onoga koji nas je po svome svetom križu, otkupio, spasio, čuvao i sačuvao.

Hrabro prema Kristu i s Kristom i srca gore, evo zore!  

 

 

Sedma obljetnica smrti, molitva na grobu i misa za pokojnog don Franu Šimata

U petak, 13. 11. 2020. župna zajednica u Vodicama spomenula se svoga pokojnog dugogodišnjeg župnika i svoga vjernog svećenika i pastira blagopokojnog don Frane Šimata i obilježila njegovu sedmu obljetnicu preminuća.

više


 

 

 

 

 

 

 

 

Preminuo svećenik Šibenske biskupije don Dominik Škevin. Sprovodni obredi biti će u subotu 29. 8., u 17 sati na gradskom groblju Kvanj.

Svećenik Šibenske biskupije don Dominik Škevin preminuo je u četvrtak 27. kolovoza 2020. godine u svećeničkom domu u Šibeniku.

Rođen u župi Betina, općina Tisno, otok Murter, 4. kolovoza 1936. godine od oca Josipa i majke Marije. Četiri razreda osnovne škole završio je u svom rodnom mjestu Betini. Gimnaziju je pohađao u Šibeniku i Zadru,  a  Teološki studij u Đakovu. Za svećenika je zaređen  29. lipnja 1960. godine u katedrali u Šibeniku.

Službovao kao župnik u župi Vodice od 1971-1979. godine

više...

 

 

 

U spomen na don Vjekoslava Kurenta, (1912- 1990.) dugogodišnjeg Vodičkog župnika o 30 obljetnici njegove smrti

 

 

 

BLAGDAN NAŠAŠĆA SV. KRIŽA

NEDJELJA, 3. 5.

SREDIŠNJE SLAVLJE U 11 SATI U Ž. CRKVI

PREDVODI BISKUP TOMISLAV

 

Dragi župljani i sugrađani, braćo i sestre u Kristu,

U nedjelju 3. 5. blagdan je Našašća sv. Križa, patron župe i dan grada Vodica. Ovaj blagdan su naši stari izabrali za svoj patron i dan župe, a Vodice za svoj dan grada.

Kroz povijest smo ovaj blagdan nastojali slaviti svečano i s velikom radošću i veseljem te uz svečanu procesiju i drugi program.  Ove godine zbog  situacije pandemije i virusa u kojoj se nalazimo te nekih ograničenja koja su još na snazi slavlje blagdana Našašća sv. Križa proslaviti ćemo prema mogućnostima u kojima jesmo.  To neka nas ne priječi da i ovogodišnji blagdan ne doživimo na duhovan i radostan način.

Gospodinu i Spasitelju našemu Isusu Kristu zahvaljujemo što nas je po svome svetom križu spasio i sačuvao od ove pošasti te ćemo ipak moći i uz neka ograničenja proslaviti blagdan.

U nedjelju 3. 5 na sam blagdan u župnoj crkvi imati ćemo misno slavlje i proslavu blagdana koju će u 11 sati predvoditi naš otac biskup Tomislav.  Pozivam sve one koji mogu i koji su u mogućnosti dođimo i sudjelujmo u slavlju blagdana i proslavi Našašaća sv. Križa.  Iako na izvanjski način nećemo imati proslavu kao  prijašnjih godina ukrasimo svoje kuće i balkone neka se osjeti i doživi duh i radost blagdana.

 Za sve naše župljane i sumještane koji ne mogu neposredno sudjelovati zbog ove situacije imati ćemo i izravni video prijenos slavlja iz naše crkve u nedjelju u 11 sati na fb profilu portala Infovodice.

Sa riječima iz staroga Himna i pjesme koju pjevamo svetom Križu: „Zdrav, Križu, samo ufanje“ svima  želim da i ovoga blagdana doživimo radost  vjere, duh zajedništva i ponos onoga što baštinimo s molitvom Raspetome na Križu i Uskrslome Gospodinu koji je pobijedio svako zlo i smrt da nas i nadalje prati svojom milošću i udjeli nam svoje milosrđe i ljubav da nas i ova nedaća i pošast mine.

Župnik

 

 

 

 

S GOSPOM OD KARMELA NA OKITU

prijenos sv. Mise na fb profilu Šibenske biskupije

 

 

 

PISMO BISKUPA SPLITSKE METROPOLIJE SVEĆENICIMA I VJERNICIMA O SLAVLJENJU SVETIH MISA I DRUGIH LITURGIJSKIH SLAVLJA U VRIJEME ZARAZE KORONAVIRUSOM

https://www.sibenska-biskupija.hr/pismo-biskupa-splitske-metropolije-svecenicima-i-vjernicima-o-slavljenju-svetih-misa-i-drugih-liturgijskih-slavlja-u-vrijeme-zaraze-koronavirusom/

 

 

 

SVETO (VAZMENO) TRODNEVLJE
I PROSLAVA USKRSA  U ŽUPI VODICE

Pred nama kršćanima su najsvetiji dani i proslava najvećega i najuzvišenijega otajstva naše kršćanske vjere.
U svetom trodnevlju – V. ćetvrtak, V. Petak i V. subota -  i proslavi Uskrsa slavimo: Kristovo otajstvo njegove muke, smrti na križu i slavnoga uskrsnuća po kojima nam je darovano otkupljenje i spasenje.

Ove godine to slavimo u izvanrednim okolnostima zbog epidemije i virusa. Odlukom našega oca biskupa u Biskupiji i župama slavlja bogoslužja i obredi svetoga trodnevlja i svetkovine Uskrsa slaviti će se u Katedrali i župnim crkvama bez sudjelovanja vjernika.

Vjernici će moći sudjelovati u molitvi i duhovnoj povezanosti posredstvom medija HTV-a i internetskih prijenosa.

Pozivamo sve naše župljane i vjernike da sudjeluju u svetom trodnevlju  i proslavi Uskrsa u zajedništvu molitve i vjere te posredstvom prijenosa.

Župna crkva u Vodicama je svakoga dana otvorena za osobnu molitvu od 8h -17h

Napomena uz blagoslov jela:
Zbog izvanrednih okolnosti nema blagoslova hrane u crkvama. Neka se okupljene obitelji prije jela zajedno pomole. Neka odrasli predvode molitvu Vjerovanja, Oče naš, Zdravo Mariju i Slava Ocu, te Kraljice neba i blagoslove hranu ovim ili sličnim riječima:
- Bože, ti si po smrti i uskrsnuću svoga Sina Isusa Krista obnovio ljudski rod i cijeli svemir. Blagoslovi (učiniti rukom znak križa nad hranom +) ovu hranu i piće da nam bude znak vazmene obnove. Daj da svi koji je blaguju ustraju u tvojoj milosti i uvijek žive kao novi ljudi. Po Kristu Gospodinu našem. – Amen

 

 

 

 

Obljetnica smrti č.s. Alojzije Šušnjara

U spomen na časnu sestru Alojziju Šušnjara, 28. ožujka 2020. obilježili smo četvrtu obljetnica njezine smrti. Sv. misa za pokojnu č. s. Alojziju, i ako smo u izvanrednim okolnostima slavljena je jutros u župnoj crkvi u Vodicama. Misu je u zajedništvu sa sestrama koje djeluju u našoj slavio župnik don Franjo.

Časna sestra Alojzija (13. 07. 1930. -28. 03. 2016.) kao redovnica u župi Vodice (1991. -2016.) vršila je dvadeset pet godina svoju službu na slavu Božju i dobro svoga naroda.

Djelovala je i u teškim vremenima rata, uvijek vjerna Bogu, po uzoru na svoju utemeljiteljicu službenicu Božju s. Klaru Žižić te u ljubavi i molitvi za svoj narod kome je vjerno služila.

Pozivamo sve da se danas u molitvama spomenemo naše pokojne časne Alojzije i molimo milosrdnog Gospodina da nagradi njezinu ljubav, rad i službu nagradom vječnog blaženstva.

Ujedno se u svojim molitva svakodnevno molimo da nas milosrdni Gospodin oslobodi pošasti bolesti i pandemije.

Sestra Alojzija Šušnjara - Nagrada grada Vodica 2011 godine from infovodice on Vimeo.

 

 

 

Molitveno slavlje Dana Gospodnjega u obitelji
U ZAPRIJEČENOSTI SUDJELOVANJA NA SLAVLJU EUHARISTIJE, 22. ožujka 2020.

http://www.hilp.hr/zivo-vrelo/otajstvo-i-zbilja/cetvrta-korizmena-nedjelja-slavlje-u-obitelji-1256.html

Opasnost od zaraze koja nam prijeti u javnome okupljanju nagnala je pastire Crkve da, u brizi za dobro vjernika, donesu odluku o obustavi zajedničkoga slavljenja svetih misa. Te novonastale okolnosti potiču nas da na drukčiji način živimo crkveno zajedništvo i slavimo Dan Gospodnji. Obitelj, kao zajednica krštenika, prepoznaje se kao »Crkva u malom«, »kućna Crkva«. Stoga i ove kušnje mogu biti milosna prigoda da iznova otkrijemo ljepotu i snagu molitvenoga zajedništva u obitelji. Obitelji ujedinjenje u zajedničkoj molitvi tvore snažan vez Crkve i jedinstven oblik slavljenja Gospodina.

Ovdje donosimo predložak obiteljskoga slavlja Dana Gospodnjega za Četvrtu korizmenu nedjelju, 22. ožujka 2020. Svetopisamski i molitveni tekstovi, zajedno s trenutcima šutnje i razmatranja, predviđeni su za obiteljsko slavlje u trajanju od 45 minuta.

Predlažemo da netko od roditelja bude predvoditelj (P.) molitve, a svi ostali ukućani (S.) sudjeluju odgovarajući, kako bi se u uzajamnosti molitve i riječi postiglo zajedništvo ispovijedanja vjere.

 

 

 

Napomene vezano uz župu  i vjerske aktivnosti i vjerski život u župi i gradu Vodicama:

Poštovani župljani i sugrađani, draga braćo i sestre u Kristu,
U novonastaloj situaciji koja je za sve nas teška  i neizvjesna, a s druge strane od nas traži odgovornost  i brigu te ljubav jedni prema drugima, kao vaš župnik obraćam vam se kako bih vam izrazio svoju blizinu i duhovnu potporu  te naznačio sljedeće vezano uz župu  i vjerske aktivnosti i vjerski život u župi i gradu Vodicama:

Odredbe biskupa Hrvatske biskupske konferencije u vezi sa sprječavanjem širenja bolesti COVID-19  
Odnose se na sve vjernike i trebamo se pridržavati

Sveta Misa
Odredbom je određeno  „Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“.
U župi će biti sveta misa koju će župnik zajedno sa ž. vikarom (bez sudjelovanja vjernika) slaviti svaki dan,  te na toj misi moliti za narod  i prema nakanama koje su vjernici zapisali  u ž. uredu.
Nastojati ćemo putem mreže i portala imati i izravni prijenos sv. Mise nedjeljom i blagdanima, što ćemo na vrijeme najaviti i obznaniti.
Pozivam sve, što sam i u prethodnom pozivu učinio, da duhovno budemo povezani molitvom na svetoj misi.

Osobna molitva u crkvi
Odredbom je određeno „Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene isključivo za molitvu i  pod  uvjetima koji su naznačeni u Odredbama . Molimo sve da se pridržavaju odredaba.
Našu ž. crkvu nastojati ćemo otvoriti za osobnu molitvu vjernika. Raspored i vrijeme ćemo naknadno objaviti  na portalu i stranici župe i staviti na oglasnoj ploči.

Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji. Ako je netko u ovoj potrebi neka se obrati župniku da  mu podjeli sakramente i popudbinu.

Rad u ž. uredu
Odredbom župni ured ostaje zatvoren do daljnjega, no župnik radi i djeluje u uredu i župi te je na raspolaganju i za potrebe župljana i sugrađana . Svi koji imaju potrebu i trebaju pomoć i uslugu mogu se javiti na tel. 442-089; mob. 098/1742632  (viber i wapp) te na e-poštu župe: 
zupa-vodice@zupa-vodice.hr

Pomoć potrebnima:
Župa i župni caritas nastojati će pomoći i iskazati svoju brigu i solidarnost sa potrebnima. Svima kojima je pomoć potrebna javiti se župniku na gore navedene kontakte.

Sprovod
Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Pokojnici će biti sprovedeni i pokopani u prisutnosti najbliže rodbine, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.
U slučaju sprovoda i pokopa javiti se  župniku i s njime dogovoriti, uz prethodni dogovor i dopuštenje mjerodavnih vlasti.

Duhovni sadržaji i katehetski materijali i građa
Preporuka je da se  vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogući pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima. O tome, neka po odredbi dijecezanskih biskupa, skrbe katehetski uredi ili druga tijela i službe koje su na pomoć župnicima u njihovu pastoralnom djelovanju.
Mi ćemo u koordinaciji sa našim vjeroučiteljima i biskupijom nastojati pripremiti katehetske materijale  i duhovni sadržaj za  katehetske skupine i vjernike u našoj župi. O svemu ćemo pravodobno obavijestiti putem mreže i portala.

Sve, kao i u prethodnom obraćanju, pozivam na molitvu i našu ljudsku i kršćansku  brigu i solidarnost jedni za druge i molim Gospodina da nas po svome svetom križu, kako je to uvijek i činio u našoj povijesti , sačuva, otkupi i spasi, te zagovor naše najvjernije odvjetnice i zaštitnice, Gospe od Karmela u čijoj godini Okita  jesmo i sv. Josipa zaštitnika  naše domovine i hrvatskog naroda neka nas zagovaraju kod Gospodina.

Župnik
Don Franjo Glasnović

 

 

Svete mise u župi redovito radnim danom i nedjeljom

 

Prijenos svete Mise iz župne crkve Našašća sv. Križa je u Nedjelju  15. 03. u 11 sati

 Za  one  vjernike koji zbog ove izvanredne situacije ne mogu ili ne trebaju ići zbog zdravstvenih razloga na sv. Misu i u crkvu prijenos je svete Mise  iz župne  crkve Našašaća sv. Križa u Nedjelju  15. 03. u 11h

Poštovani župljani i sumještani te svi koji pratite objave i vijesti putem mreže i preko portala i fb stranice Infovodice, 

Zahvaljujući portalu Infovodice, u ovoj za sve nas teškoj i neizvjesnoj situaciji, a sukladno  odredbi i preporuci biskupa Splitske metropolije koje su objavljene i na ovom portalu, za one  vjernike koji zbog ove izvanredne situacije u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ili ne trebaju ići na misu, a koje su biskupi oslobodili dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi te ih potakli da svetu misu prate na radiju, televiziji ili na internetu, naša župa Vodice, uz suradnju sa portalom Infovodice, putem mreže i portala prenositi će svetu misu u nedjelju 15. 03. u 11 sati iz župne crkve. 

Za sve ostale vjernike koji mogu sudjelovati, svete mise u našoj župi su nedjeljom redovito, tako i ove nedjelje, u 9, 11 i 18h.  

Ovakvim načinom, u ovoj izvanrednoj situaciji, želimo kao Crkva i župa te kao kršćani biti blizu onima koji ne mogu sudjelovati na potpuni način u sv. Misi te ih potaknuti da i ovako budu sa Gospodinom i Crkvom povezani u slušanju Božje Riječi, molitvi i duhovnoj pričest tako da sebi posvješćuju stvarnu Isusovu prisutnost u euharistijskim prilikama i bude želju za sjedinjenjem s Njim koja se ostvaruje u sv. Misi.

Sve pozivam na molitvu i našu ljudsku i kršćansku  brigu i solidarnost jedni za druge i molim Gospodina da nas po svome svetom križu, kako je to uvijek i činio u našoj povijesti , sačuva, otkupi i spasi, a zagovor naše najvjernije odvjetnice i zaštitnice, Gospe od Karmela u čijoj godini Okita  jesmo neka nas zagovara kod Gospodina. 

Župnik
Don Franjo Glasnović

 

 

 

 

Otkazuje se Tjedan solidarnosti. Gost svećenik neće doći i gosotvati u župi zbog novonastale situacije s virusom

 

 

Izvor: Kana, prosinac 2019.


Na početku ove godine donosimo statistiku Župe Vodice za 2019. godinu.

U statistici naše župe, kao i prijašnjih godina, donosimo tri kategorije: Stanje u matičnim knjigama, ukupno u župi i ukupno svi koji su registrirani u protekloj godini.

-Smanjio se broj krštenja, tako da je u ovoj godini, broj krštenja najmanji u zadnjih desetak godina
-Manji je i broj sprovoda nego je to bilo u prethodnim godinama.
-I ako je prema statistici u kategoriji stanje u matičnim knjigama približno podjednak broj krštenja i sprovoda, realno u župi - prema kategoriji ukupno u župi - je manje rođenih nego umrlih. To pokazuje da je u župi nastavljen pad prirodnog priraštaja.
Broj sklopljenih crkvenih ženidbi – vjenčanja niži je nego u prošlim godinama.

Molimo sve naše župljane i sugrađane da svaku promjenu stanja koja se tiče rođenja, sakramenata, smrti, sprovoda i drugih promjena prijave u naš župni ured kako bi to mogli evidentirati.

 

statistika za razdoblje 2011-2019.

statistika za razdoblje 1991.-2010 .

 

 

Dvanaesti puta Caritas župe Vodice organizirao primanje za „Obitelji 3+“ i darivao obitelji kojima se u ovoj godini rodilo treće, četvrto i šesto dijete.

U pastoralnom centru župe Vodice, 15. 12. 2019. u treću nedjelju došašća – nedjelju Caritasa, dvanaesti puta, upriličena je akcija darivanja pod nazivom „Obitelji 3+”.

Riječ je o obiteljima u kojima se u ovoj godini rodilo treće, četvrto, i šesto dijete te ih je Caritas župe Vodice darivao jednokratnim novčanim prilogom.

Akciju „ Obitelji 3+” je 2008. potaknuo i pokrenuo u suradnji sa župnim Caritasom, ondašnji župnik Vodica don Frane Šimat sa željom da se u župi pokaže ljubav prema životu kao najvećem Božjem daru i zahvalnost roditeljima i obiteljima koje su odvažne uz Božju pomoć život darovati i roditi svoju djecu.

više...

 

 

„Hajdemo radosno u Dom Gospodnji!


Naša župna zajednica u Vodicama, radosno je započela novu crkvenu godinu.
Na prvu nedjelju Došašća 01. prosinca 2019. predstavili smo pripravnike za sakramente pomirenja i Prve pričesti. Na početku svete Mise Jelena Mrković svojim meditativnim čitanjem pozvala nas je na razmišljanje o Došašću a Nikola Pulić zapalio prvu adventsku svijeću.  Nakon evanđelja tata Vicko Brnas u ime svih roditelja zamolio je župnika don Franju Glasnovića da primi šezdeset osam djece za pripravnike svetih sakramenata. Župnik je prihvatio molbu  i posvijestio roditeljima da su oni prvi i glavni vjeroučitelji u odgoju svoje djece.

Nakon toga katehistica s.Klara Pavlović prozvala je pojedinačno svako dijete a oni su radosni pristupili ispred oltara. Pred cijelom župskom zajednicom obećali su da će redovito sudjelovati na nedjeljnim svetim Misama, moliti se i biti dobri Isusovi učenici.

Obradovah se kad mi rekoše: Hajdemo u dom Gospodnji! Tako jednostavna, a tako snažan poziv.
Poziv je to koji nam Bog upućuje na početku Došašća. Želim,dragi roditelji, da bodrite i podržavate  djecu u dobrim nakanama. Bodrenje je jako važno u životu. Tako da svake nedjelje radosni hodite u dom Gospodnji.
Na tom putu priprave i ostvarenju obećanja neka ih prati naša Gospa Karmelska-Okitska.
Zato im je župnik za ovaj događaj podijelio sličice s molitvom Gospi i pozvao na zajedničko hodočašće na Okit u subota, 07. 12. polazak ispred župne crkve u 16. 30h.
U podnožju Okita molitva krunice u 17. 30h
Sveta Misa na Okitu u 18h.

Radujem se vašem dolasku.

Mir i dobro  s. Klara Pavlović

 

 

Došašće - vrijeme priprave za Božić, vrijeme tišine

Došašće je vrijeme priprave za Božić, vrijeme tišine. Ali mnogi ga ljudi doživljavaju grozničavim i bučnim.  Ipak je potrebna tišina da bi Bog mogao doći k nama. 

Došašće nas poziva na tišinu a to znači: stati, zaustaviti se, ne biti u pokretu. 

Potrebno je dakle zaustaviti se da bi se smirili. Trebamo prestati juriti uokolo. 

Moramo se zaustaviti. Kad stanemo i zaustavimo se, ja ću se susresti najprije sa samim sobom. Tada svoj nemir više neću moći premještati van. Zapazit ću ga u sebi. 

A do tišine dolazi samo onaj tko odoli svomu nemiru. 

U psalmu 62 ,2 molimo: “Samo je u Bogu mir, dušo moja…“ Kad se priklonim nutarnjem kriku svoga srca, osjetim da gladuje za nečim sasvim drugim od onoga što mu ja mogu dati. 

Ono čezne za Bogom. Naše se srce smiruje  jedino u Bogu.  Zato srca gore evo zore…

Neka nam vrijeme Došašća bude plodonosno tišinom i dobrim djelima.

Dobra duhovna priprema za Božić

Svete Mise zornice u našoj crkvi u 6. 30h

s. Klara Pavlović

 

 

Sveta Cecilija nebeska zaštitnica crkvenog pjevanja

 „Tko pjeva dvostruko moli!!“    (sv. Augustin)

U crkvenom kalendaru svake se godine 22. studenog slavi sv. Cecilija koja je nebeska zaštitnica crkvenog pjevanja i pjevača.

To je dan kad svi župski zborovi slave sv. Ceciliju a vjerujem da i svaki župnik sa svojim župljanima zahvaljuje Bogu na svakom članu zbora.

Veliko je duhovno bogatstvo  župske zajednice koja u svojoj župi ima zbor odraslih, mladih i djece.

Biti član župskog zbora veliko je zadovoljstvo za njega samog jer to traži i puno odricanje.
Svakog tjedna probe koje traju po 90 minuta, slušati, učiti i podnositi voditelja zbora nije lako.
Ali ako član zbora pjeva iz vjere i s vjerom slaveći Boga onda je njegovo pjevanje  dvostruka molitva koja mu daje snagu da svojim životom svjedoči Kristovu radosnu vijest.

Naša župa Našašća sv. Križa Vodice može se pohvaliti sa 32 člana župskog zbora i s dječjim zborom koji broji od 40 do 50 članova. Svakog tjedna imamo redovite probe zborova koje vodi s. Klara. Ali trebamo priznati da  je zbor mladih godinama tinjao i ugasio se. (potičem roditelje i pozivam mlade da prepoznaju u sebi dar pjevanja i da ga daruju u zboru mladih)

Vjerujem da ste pročitali na našim mrežnim stranicama i čuli da je župski zbor prošlu subotu i nedjelju uoči sv. Cecilije hodočastio u Međugorje.Lijepo nam je bilo svi smo se duhovno osvježili i još više zbližili. U svojih dvadeset i dvije godine rada sa župskim zborom kao voditeljica stavljam naglasak na zajedništvu  i duhovnosti. Bogu sam zahvalna što  naš župski zbor ima mladih članova koje treba podržavati i poticati na ustrajnost. Članovi našeg  župskog zboru su jedna živa zajednica koja su podrška i pomoć jedni drugima. Stariji članovi se raduju  i podržavaju mlade a mladi članovi uče od iskustva starijih.

Svoje osobno iskustvo  o pjevanju u crkvenom zbora više od pola stoljeća, s nama je podijelila  naša  najstarija ženska članica gospođa Zdravka Mateša.

Poštovana i draga Zdravka reci te mi: Kad ste počeli pjevati u crkvenom zboru?
Prvi put sam zapjevala kad sam imala dvanaest godina i to Gospin plač od tada sam redovita u župskom zboru. Žena nije bilo puno u početku smo bile Zinka Sladoljev danas nas je puno više.

Tko  Vas je motivirao za pjevanje?
Moj  pokojni otac Grgo imao je prekrasan glas često je po kući i u polju pjevao. Slušajući njega uživala sam u njegov pjesmi i jednostavno sam se priključila njegovom pjevanju. Otac je to prepoznao pa smo zajedno pjevali i crkvene i svjetovne pjesme. Bogu sam zahvalna što sam otkrila talent pjevanja i darovala ga u službu zajednice.

Kako se osjećate kad pjevate u župskom zborom?
Osjećam se radosno i ispunjeno mene pjevanje obogaćuje i opušta zato sa zadovoljstvom redovito idem na probe i nikada mi nije teško. Probe pjevanja i zbor postao je dio moga života. Posebno sam sretan što mi u zboru pjeva sin i unuka. 

Što Vam je kroz ove godine bilo najljepše?
Ima lijepih i nezaboravnih  susreta i trenutaka koje sam doživjela u pjevanju. Svaka nedjeljna sveta Misa meni je radost.  Ali ono što mi se duboko urezalo u moje sjećanje jer  sam doprinijela svojim glasom da to bude svečano jest: đakonsko ređenje i Mlada Misa našeg don Krešimira Mateše, Nacionali susret mladih u Šibeniku 2004. naši nastupi izvan Vodica koji je bilo puno  i da više ne nabrajam.
Kroz ovu proteklu  godinu za mene je posebno bila proslava  50. godina djelovanja naši časnih sestara Franjevki od Bezgrješne  gdje sam bila počašćena da na oltar prinesem imena sestara koje su djelovale.

Kroz ove godine u našoj župi promijenilo se i više voditelja/ca zbora, kako  na Vas to osobno djeluje?
Svaki voditelji/ce ima svoj način rada i pristupa članovima. Svaki od njih se trudio dati najbolji dio od sebe. Prihvaćam njihov način rada i to me obogaćuje.

Koja bi bila Vaša poruka  vjernicima naše župe, koji imaju dar pjevanja a ne žele se pridružiti zboru?
Ako vam je Bog darovao dar pjevanja, ne bojte se darovati ga u službu zajednice, ne držite ga za sebe nego svojim glasom slavite Boga.
Sveti  Augustina izrekao i ovu istinu iz svoga života „Koliko sam plakao slušajući tvoje himne i tvoje pjesme, snažno dirnut slatkim glasovima kojima je odjekivala tvoja crkva! Ti su glasovi ulazili u moje uši, u srce se moje točila istina i odande rasplamsavao osjećaj pobožnosti. Suze su mi tekle, a meni je uz njih bilo lijepo“

Što mislite mogu li naši župljani slušajući iz nedjelje u nedjelju pjevanje našega zbora doživjeti ovo što je doživio sveti Augustin?
Moje mišljenje je, ako se vjernik otvori slušanju Božje riječi koja se izriče kroz pjesmu može mu pomoći da se u njemu rasplamsa osjećaj pobožnosti. Na žalost znam da  ima i onih kojima se ne sviđa naše pjevanje.

 

Koju biste poruku meni kao voditeljici zbora izrekli ?
Sestro, nitko nije savršen imajte strpljivosti i razumijevanja s nama. Molite za nas da Vas slušamo, da budemo redoviti na probama i da živimo ono što nam često ponavljate da pjevamo na slavu Božju i na  osobno posvećenje.

Hvala našoj Zdravki što je s nama podijelila svoje iskustvo  dugogodišnjeg pjevanja u crkvenog zboru.
Hvala našem župniku don Franji Glasnović koji  nas moralno i duhovno podržava.
Hvala svakom članu zbora što je svoj sitni kamenčić pjevanja ugradio u veliki mozaik našeg zbora.
Hvala svakom članu naše župske zajednice koji nas  iz nedjelje u nedjelju slušaju i vjerujem da im rasplamsavamo osjećaj pobožnosti.

Zagovor sv. Cecilije neka prati svakog člana dječjeg i  župskog zbora u njihovom svakodnevnom životu.
U   petak 22. 11. u 18h Sveta  Misa za pokojne pjevače.

 

 

Hodočašće župskog zbora i članova njihovih obitelji u Međugorje

Najavljena kiša i ružno vrijeme nisu mogli spriječiti naš župni zbor da vikend od 16. do 17. studenog  posvete zajedništvu i hodočašću u Međugorje.

Iz Vodica smo krenuli put Širokog Brijega gdje smo posjetili crkvu, samostan i mjesto stradavanja hercegovačkih franjevaca u doba Drugog svjetskog rata. Obogaćeni novim informacijama i svjedočanstvima o Božjoj veličini te vjeri i ustrajnosti hercegovačkih mučenika uputili smo se u susret naše Majke – Kraljice Mira. Samim ulaskom u Međugorje osjetila se silina molitve i Božje prisutnosti.

Svoje hodočašće započeli smo odlaskom na Podbrdo, te na mjestu Gospina ukazanja otvorili svoje srce Majci koja sve naše zahvale i vapaje stavlja pred svoga Sina. Kako bi naš duh i duša bili čišći i  svetiji pred Gospodinom, pristupili smo sakramentu Svete Ispovijedi nakon koje smo zajedno blagovali oko Stola Gospodnjeg.

Naše zajedništvo s Gospodinom nastavili smo klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom. Naravno, nismo zaboravili biti podrška našim reprezentativcima, pa smo uz pjesmu i druženje navijali za naše i proslavili njihovu pobjedu.

Drugi dan hodočašća započeli smo jutarnjom molitvom križnoga puta, a vrhunac je bila nedjeljna Euharistija. Na povratku našim kućama, zastali smo kratko u Mostaru i posjetili franjevačku crkvu te neizostavni, stari most.

Zaključno, bilo nam je lijepo i milosno. Nahranili smo svoju dušu, oživjeli naš duh, učvrstili svoje zajedništvo i napunili se radošću i pjesmom. Zahvaljujemo se župniku na nesebičnoj pomoći i s. Klari na svakoj minuti ovog hodočašća koje je izdvojila za nas. Svakodnevne obaveze sada su pred nama, a mi ćemo se truditi da milost ovog hodočašća u nama raste, da ostanemo postojani u našoj vjeri i da zajedničkom pjesmom i molitvom slavimo Trojedinoga Boga.

Antonija Roca

 

Proglas biskupa Tomislava Rogića prigodom otvaranja godine sv. Nikole Tavelića za Šibensku biskupiju

Sveti Nikola Tavelić, Šibenčanin, svećenik, franjevac, misionar i mučenik za Krista prvi je proglašeni svetac iz Hrvatskog naroda. Slavio je Šibenik s cijelom Crkvom u Domovini i po svijetu 1970. godine prvog proglašenog zaštitnika i mučenika, slavljem koje se i danas pamti.

Pedesetu godišnjicu kanonizacije želimo proslaviti kroz ovu pastoralnu godinu iščitavajući u životu svetog Nikole Tavelića poziv na svetost svakom vjerniku: „Budite sveti jer sam ja svet.“ (1Pt 1,16).

više

 

 

Molitvom i svetom Misom, župa Vodice komemorirala šestu godišnjicu smrti svoga dugogodišnjeg župnika blagopokojnog don Frane Šimata 13. 11. 2019.

U srijedu 13. 11. na dan njegova preminuća, župa Vodice komemorirala je šestu godišnjicu smrti svoga dugogodišnjeg župnika blagopokojnog don Frane Šimata.

Na gradskom groblju kod svećeničkog groba gdje je sahranjen don Frane Šimat u zajedništvu s vjernicima koji su se okupili i župnim vikarom don Grgurom, molitvu i odrješenje za pok don Franu predvodio je župnik don Franjo. Na kraju molitve okupljeni su zapjevali prigodnu pjesmu koju je volio i rado pjevao don Frane – „Vjerujem Bože moj“

U župnoj crkvi je slavljena misa zadušnica koju su svojim pjevanjem animirali župni pjevači, a u zajedništvu s župnim vikarom don Grgurom i don Ivanom Čolakom predslavio je župnik don Franjo. Na svetoj misi sudjelovali su članovi obitelji pok don Frane, njegova sestra i nećaci te mnogobrojni vjernici i župljani.

U svojoj prigodnoj riječi na početku propovijedi  župnik don Franjo je rekao kako u Godini Okita koju župa Vodice ove godine slavi na osobiti način želi razmišljati o pokojnom don Frani i njegovoj povezanosti i ljubavi koju je on imao i iskazivao prema Gospi i njezinu svetištu na Okitu. Pri tome je naglasio, ono što je i pok. don Frane često naglašavao, njegovu povezanost i ljubav prema BDM koja ga je pratila od njegova djetinjstva u rodnom Tisnom i svetišta u Karavaju preko njegove svećeničke službe u župama gdje je službovao.

U njegovoj svećeničkoj službi ga je pratila Gospa, jer je službovao u župama koje su na osobit način bile posvećene BDM i častile Gospu. Od Vrpolja, Boraje, Rogoznice do Katedrale i Vodica.

Pokojni don Frane je s velikom ljubavi gajio pobožnost prema Gospi te je u toj pobožnosti odgajao i vjernike kojima je služio i koji su mu bili povjereni.  Marijansku pobožnost je posebno svjedočio u Vodicama časteći Gospu od Karmela što ga je u vjeri i pastoralnom radu poticalo da se zajedno sa Božjim narodom s velikom ljubavlju i samoprijegorom  zauzme za ponovnu izgradnju porušenog Gospina svetišta na Okitu.

Pokojni don Frane svima nama može biti poticaj i primjer ljubavi prema Gospi iz koje onda proizlazi i ljubav prema Gospodinu i bližnjima. On nam je i poticaj za ljubav prema Okitu i BDM od Karmela, zaključio je župnik

 

 

Početak nove skautske godine naši katolički skuti župe Vodice obilježili su poludnevnim izletom na povijesne lokalitete u okolici Srime. /14. 09. 2019./

Tridesetak skauta posjetili su, ili bolje rečeno, otkrivali su putove u labirintu suhozida do Domaćinove bunje (Rodinih stanova) i Čačine gomile. 

"Oba lokaliteta su nam bila izrazito zanimljiva. Prvo Domaćinova bunja koja se spominje kao najviša građevina ovakve vrste na ovoj strani Jadrana. Posebna zanimljivost je ta što se odmah uz nju nalazi i bunja koja je visoka svega 1.5 metara što je najmanja bunja koju smo ikad vidjeli. S druge strane, Čačina gomila kao najveća suhozidna struktura još od vremena ilirskih gradina. " - rekao nam je Ivan Skočić, voditelj

Skauti su se popeli na vrh gomile koja je u svoje vrijeme služila kao stražarnica i promatračnica s koje su se nadgledala stada u sklopu koje se nalazi i bunja skrivena u gomili.

Sve u svemu, četiri kvalitetno provedena sata u istraživanju Srimarskog zaleđa i otkrivanju jedinstvenih povijesnih lokaliteta nama tako blizu, a nažalost nepoznate…

 

 

Molitva i zaziv Duha Svetoga za novu školsku i vjeronaučnu godinu /9. 09. 2019./

S Bogom kroz život to je „škola za život“

Danas su mnogi roditelji i djeca, učitelji, vjeroučitelji radosni, uzbuđeni, sretni jer je počela nova školska 2019./2020.godina. Kao i prošlih godina tako i ove godine željeli smo novu školsku godinu započeti u molitvi i s Bogom. 
Nakon prvog školskog sata u  školi svi učenici  osnovne škole došli su u našu župsku crkvu Našašća svetoga Križa kako bi s Bogom započeli svoj hod kroz novu školsku godinu.
Lijepo je bilo vidjeti i čuti našu djecu, roditelje, vjeroučitelje, ravnatelja, svećenike, učiteljice, nastavnice, kako svi zajedno mole i pjevaju…Daj nam svima Duha svog, ne napuštaj nas nikada..“ jer svi smo svjesni da bez Božje pomoći i mudrosti Duha Svetoga  ne možemo hoditi pravim putem.
Molitvenu susret prvi put u našoj župi predvodio je naš župski vikar don Grgur Alviž, a svojom pjesmom i molitvom sudjelovali su i naši vjeroučenici. 
U 11h u školi je bila priredba za dobrodošlicu naših prvaša.  Božji blagoslov na naše najmlađe  zazvao je naš župnik don Franjo Glasnović.
Neka Bog blagoslovi sve naše učenike da sretni i radosni kroče kroz sve dane svakodnevnog života.

č.s. Klara Pavlović

 

 

Molitva i zaziv Duha Svetoga za novu školsku i vjeronaučnu godinu  Hodočašćem i sv. Misom na Okitu započela je „Godina Okita“ /7. 09. 2019./

Hodočašćem na Okit, molitvom sv. Krunice od podnožja do vrha Okita i svečanom sv. Misom blagdana Rođenja BDM  na Uočnicu Male Gospe 7. 09. 2019. započeli smo i otvorili Godinu Okita 2019/2020.  

Na hodočašću, molitvi svete Krunice od podnožja do vrha Okita i svetoj Misi, koju je predvodio župnik don Franjo, okupilo se i sudjelovalo je stotinjak vjernika. 

Pozivamo i ostale vjernike i hodočasnike da se pridruže i u ovoj Godini Okita i sudjeluju u hodočašću na Okit.

 

 

 

U župu Vodice došao novi župni vikar don Grgur Alviž

Prošle nedjelje na svetim misama oprostili smo se od župnog vikara don Josipa Mudronje, koji je otišao na novu svećeničku službu. Odlukom i dekretom biskupa Tomislava u župu Vodice imenovan je na pastoralnu službu novi župni vikar mladomisnik don Grgur Alviž .

Na nedjeljnim svetim misama 18. 08. 2019. župnik don Franjo uveo je u službu i predstavio vjernicima u župi novoga župnog vikara don Grgura Alviža.

više...

 

 

Oproštaj od don Josipa u župi Vodice
Župni vikar don Josip Mudronja otišao na novu službu u Marinu.

Odlukom i dekretom šibenskog biskupa mons. Tomislava Rogića, dosadašnji župni vikar u župi Našašća sv. Križa u Vodicama, razriješen je službe župnog vikara i imenovan župnikom u župi Marina.

Don Josip Mudronja je u župi Vodice nepunu godinu dana (od 8. 09. 2018. do 11. 08. 2019.) vršio službu župnog vikara i djelovao i radio sa različitim skupinama. Vodio je ministrante i mlade te usmjeravao rad obiteljske zajednice. Pomagao je župniku u radu u župi te bio na pomoći za duhovne potrebe vjernika.

Na svetim misama 11. kolovoza 2019. bio je oproštaj od dosadašnjeg župnog vikara don Josipa. U ime svih župljana i vjernika te mještana Vodica riječ zahvale uputio je župnik don Franjo. Zahvalio je don Josipu na njegovoj službi i pomoći koju je vršio u župi. Simbolični dar u ime župe i vjernika darovali su don Josipu, župni vijećnik gospodin Nikola Skočić i ministrant Filip Josipović. 

Prigodno druženje i oproštaj pripremili su don Josipu mladi i Žudiji te članovi obiteljske zajednice s kojima je radio i koje je duhovno usmjeravao.

VIŠE...

 

 

 

Svećeničko ređenje đakona fra Kristiana Radasa u Splitu

U konkatedrali sv. Petra u Splitu, 22. 06. 2019. na misnom slavlju kojega je predvodio, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić podijelio je petnestorici đakona sveti red prezbiterata i zaredio ih za svećenike. Među njima je zaređen i naš sumještanin đakon fra Kristian Radas.

više smn

 

 

PRVA PRIČEST U ŽUPI NAŠAŠĆA SVETOG KRIŽA VODICE 12. svibnja 2019.

 

 

„GOSPODIN JE PASTRI MOJ“

Duhovnu pripremu za slavlje svetih sakramenta Pomirenja i Prve pričesti naših šezdeset osam prvopričesnika započeli su 06. svibnja u  ponedjeljak.
Svaku večer prvopričesnici su sa svojim roditeljima predvodili  krunicu i sudjelovali u Misi.
Prvi dan pripreme preko Svete Mise, obnovili su svoja krsna obećanja i potvrdili svoj Savez s Bogom.
Ova duhovna priprema sve nas je zajedno iz dana u dan približavala slavlju Prve pričesti.
U petak, 10. svibnja  prvopričesnici supristupili slavlju sakramenta pomirenja. Vidno uzbuđeni, prestrašeni, jedan po jedan pristupili su pred svećenika i iskreno priznali svoje grijehe. Na njihovim licima osjetila se posebna radost jer su  doživjeli Isusa Dobrog pastira kojih ih je stavio na svoja ramena i vratio u „svoj ovčinjak“ na zdrave i sočne pašnjake.
Osvanu je tako željeni dan Prve pričesti, 12. svibanj Nedjelja Dobrog Pastira ujedno i  Majčin dan. Naši prvopričesnici svojom bjelinom, čistoćom i radošću ovaj dan u svima nama, posebno u svojim obiteljima učinili  su toplim, radosnim i svečanim.
Prvopričesnici su sa svojim roditeljima sudjelovali   pjesmom, molitvom, prinosom darova, recitacijom i tako na vidljiv način pokazali pred župnom zajednicom da su  se pripremali za ovaj dan.
Pobožno i sabrano pristupali su Gospodnjem stolu i  u svoja srca primili Isusovo tijelo.
Geslo Prve pričest bilo je: „Gospodin je Pastir moj…“
Zato iz dubine srca upućujem molitvu:
Isuse, dobri naš Pastiru, koji po imenu poznaješ svakog od nas molim te:
čuvaj naše prvopričesnike od grabežljivih vukova koji ih želi ugrabiti iz tvoga stada i hraniti hranom koja ne daje život.

s. Klara Pavlović
Franjevka od Bezgrješne

 

 

OBAVIJEST o liturgijskoj praksi, događanjima u sakralnom prostoru i događanjima i djelovanju vezanom uz Crkvu i župu

 

 

Zbornik proslave 300. obljetnice preminuća službenice Božje majke Klare Žižić predstavljena u Vodicama. /23. 04. 2019./

U utorak 23. travnja u vodičkom Kulturnom centru predstavljen Zbornik proslave 300. obljetnice preminuća službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice najstarije izvorne hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne. Upravo toj zajednici pripadaju i časne sestre koje zadnju 51 godinu djeluju u Vodicama pri župi Našašća Sv. Križa. Zanimljivo je da je prva koja je 1968. godine došla na službu u vodičku župu današnja vrhovna poglavarica Družbe časna sestra Zdravka Gverić. U svom sinoćnjem obraćanju prisutnima iskazala zadovoljstvo što je ponovno u Vodicama za koje je vežu mnoge drage uspomene.

više...

 

 

Proslava dijamantnog pira – šezdesete obljetnice braka Ivana i Antonije Juričev – Talijaš u Vodicama

 

Na Uskrsni ponedjeljak 22. 04. 2019.  u župnoj crkvi Našašća sv. Križa u Vodicama na svetoj misi u ozračju uskrsne radosti,  proslavljeno je još jedno slavlje, dijamantni jubilej - šezdeseta obljetnica braka Ivana i Antonije Juričev – Talijaš.

Na istom mjestu i u istoj crkvi 1959. vjenčanjem i sakramentom ženidbe Ivan i Antonija Juričev – Talijaš prije 60. godina pred Bogom izrekli su svoj da u ljubavi, vjernosti i poštovanju jedno drugome što su živjeli i svjedočili sve do danas. Zahvalni na tom daru i Božjoj ljubavi i milosti koja ih je pratila u njihovu životu i braku te na njihovoj djeci, unucima i praunucima sv. Misom su zahvalili Bogu i proslavili ovaj veliki jubilej braka.

Euharistijsko slavlje, uz sudjelovanje slavljenika Ivana i Antonije, njihovo troje djece: Grozdane, Matilde i Ante, njihovih unuka i praunuka, kumova, rodbine, prijatelja i mnogobrojnih vjernika predvodio je župnik don Franjo Glasnović, koji je slavljenicima podijelio Božji blagoslov te na kraju čestitao i zahvalio za njihovo svjedočanstvo vjernosti i  ljubavi kroz šezdeset godina braka, što je lijepi poticaj i drugima, napose mlađima da žive svoju ljubav u bračnom životu.  

 

 

 

 

Biskup Tomislav Rogić započinje pastirske pohode. U petak 15.02 bit će u župi i gradu Vodicama, a do kraja veljače u župama Vodičkog dekanata.

Šibenski biskup Tomislav Rogić uskoro započinje pastirske pohode župama Šibenske biskupije. Prvi je na redu Vodički dekanat i župa Vodice. Biskup će u Vodicama biti u petak i subotu 15. i 16. veljače.

Što je to pastirski pohod donosi, Direktorij za pastoralnu službu biskupa „Apostolorum successores – Nasljednici apostola“ vatikanske Kongregacije za biskupe.

O naravi pastirskog pohoda dokument naglašava kako je biskup obvezan svake godine pohoditi biskupiju ili u cijelosti ili djelomično, tako da barem u pet godina pohodi svu biskupiju osobno.

više...

 

 

Župa Vodice proslavila svjetski dan braka

U utorak, 12. veljače 2019., u tjednu proslave dana braka, koji se u Hrvatskoj slavi od 2009. godine., vjernička zajednica župe Vodice, pridružujući se mnogim kršćanima u svijetu i domovini, po sedmi puta je euharistijskim slavljem i obnovom bračnih zavjeta proslavila svjetski dan braka.

Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi, uz sudjelovanje tridesetak bračnih parova, njihovih obitelji, djece, unuka i praunuka te ostalih vjernika, predvodio je župni vikar don Josip Mudronja s kojim su su slavili vodički župnik don Franjo Glasnović i don Ivan Čolak.

Nakon homilije, u kojoj je don Josip naglasio važnost sakramenta ženidbe i ljepotu bračnog života i ljubavi te pozvao supružnike da taj sakrament u ljubavi žive i svjedoče, okupljeni supružnici obnovili su svoje bračne zavjete koje su izrekli i obećali jedno drugome na dan njihova vjenčanja. Među okupljenim supružnicima bilo je onih najmlađih u prvoj godini braka, kao i nekoliko bračnih parova koji su u braku više od 60 godina.

Slavlje i druženje nakon misnog slavlja, koje su pripremili članovi obiteljske zajednice, nastavljeno je u Pastoralnom centru u kršćanskoj ljubavi, uz čašicu razgovora i domjenak

 

 

 

Dječji zbor sudjelovao na manifestaciji: „Djeca pjevaju Adventu“ u Šibenskoj katedrali.

Tradicionalni predbožićni program „Djeca pjevaju Adventu“ u sklopu kojeg je u Šibenik stiglo Betlehemsko svijetlo, održan je u ponedjeljak 17. prosinca u katedrali svetog Jakova. Uz brojne vjernike okupio se i velik broj djece koja su pjesmom uveličala Došašće u gradu Šibeniku. Nastupili su dječji župni pjevački zborovi iz župa: Katedrala, Šubićevac, Murter, Gradac, Drniš, Bilice, Primošten i Vodice. Na kraju programa u katedralu stiglo je Betlehemsko svijetlo koje je primio šibenski biskup Tomislav Rogić. Svijetlo su donijeli predstavnici Katoličkih skauta Šibenske biskupije.

Dječji zbor župe Našašća sv. Križa u Vodicama nastupio je sa dvije pjesme: Maranata i Samo je jedna Marija.

Zbor je pripremala za nastup i vodila, voditeljica č.s. Klara Pavlović. U glazbenoj pratnji na flauti sudjelovala je Ana Ivas. Uz njih na manifestaciji je sudjelovalo i nekoliko roditelja te ž. vikar don Josip i Župnik.

.

.

.

.

Predstavljanje krizmanika /16. 12. 2018./


Na večernjoj misi 3. nedjelje Došašća naša župna crkva bila je ispunjena našim osmašima i njihovim roditeljima.  Iako je sasvim normalno očekivati od svakoga kršćanina da je nedjeljom na misi, a poglavito u ovim jačim vremenima crkvene godine kakva su božićno i uskrsno vrijeme, ipak je večeras bio još jedan razlog radi kojeg su osmaši bili na misi i to svi na istoj misi.

Naime, kako je to s roditeljima dogovoreno na susretu u listopadu, potvrđeno na susretu u ponedjeljak 10. prosinca, naši kandidati za krizmu imali su prozivanje i predstavljanje župljanima.

Više puta u životu se u crkvi predstavljamo pred Bogom i ljudima: u krštenju, prvoj pričesti.. sada u krizmi..  Naša je župna zajednica sada javno vidjela tko su to kandidati za  svetu Potvrdu  u godini 2019., te je pozvana davati im svjedočanstvo žive vjere i za njih moliti , kako bi svi oni koji su pristupili krizmenim poukama i ušli u kandidaturu za ovaj sakramenat odraslosti u Kristu i Crkvi i došli do čina primanja tog Sakramenta u lipnju 2019. godine.

U propovijedi prigodnoj Trećoj nedjelji Adventa, ali i samoj dobi i životnoj situaciji ovih mladih, župnik ih je pozvao na radost koja proizlazi iz životnog jedinstva s Gospodinom, uz jasan poticaj: „Ne dajte da vam oduzmu radost!“

.

.

Caritativna akcija mladih Bibličara /16. 12. 2018/

Kao i toliki niz godina do sada, naša biblijska skupina vjeroučenika od 5. do 8.razreda, ove godine obogaćena i s dvije vrijedne srednjoškolke animatorice, već sredinom studenog , Bibliju zamjenjuje bojicama, škarama, ljepilom i brojnim drugim sredstvima koja omogućuju kreativan rad naše djece i mladih.

Naime, kako samo ime skupine glasi, bibličari se kroz rad s Biblijom, katkad na vrlo ozbiljan, katkad na dječji način, kroz glumu i druge dinamčne igre , upoznavaju sa svetopisamskim tekstovima predstojeće nedjeljne mise, kako bi mogli svjesnije i aktivnije poznavati svoju vjeru i slaviti Boga..
Ljubav prema Bogu ide zajedno s ljubavlju prema čovjeku, tako te je vrijeme prije Adventa i sam Advent obilježen sasvim drugačijom vrstom aktivnosti bibličara.

Ove godine srednjoškolke su , Ivana i Lucia, izrađivale predivne male anđele od čepova, s prikladnim porukama, a ostalih 30- tak djece i mladih bojali su ukrase za bor od tijesta, kitili mini boriće, ispunjali plastične kugle, izrađivali čestitke.
Sve što su marljivo uradili ,predstavili su vjernicima na nedjeljnim misama 9.12.  te pozvali zainteresirane da uzmu njihove uratke i doniraju kako bi sami bibličari mogli donirati dalje.

Vjernici su uistinu prepoznali ovu žrtvu i  rad! Zanimljivo je bilo gledati jedinstvo djece, koja su unatoč vremenskim prilikama i neprilikama strpljivo dolazila kako je dogovoreno i preuzimala svoj dio odgovornosti u prodaji.

Dobili smo rekordnih 4.814 kn, te ih dopunili još dopunili s darovima naših petaša kako bi smo okrugli iznos od 5.000, 00 kn , na Treću Došašća ili nedjelju Caritasa, 16. prosinca, i prinijeli na oltar na jutranjoj misi u 9 sati. Novac je darovan našem župnom Caritasu kako bi on mogao darivati one najpotrebnije u našoj sredini.
Hvala svima koji su kupivši dar vjeroučenika bibličara ukrasili ne samo svoj borić ili dom, nego svoje srce dobrim djelom prema potrebitima.. jer „što god učinite jednom od ove moje najmanje braće , meni ste učinili“- rekao je Isus.. Pa slijedimo Ga.

Valerija B., vjerouč, voditeljica Bibličara

.

.

11 caritativna akcija „obitelji 3+“

Caritas župe Vodice upriličio primanje i darivanje za obitelji u kojima se rodilo treće, četvrto i šesto dijete

Caritas župe Vodice upriličio primanje i darivanje za obitelji u kojima se rodilo treće, četvrto i šesto dijete

U pastoralnom centru župe Vodice, 09. 12. 2018 u drugu nedjelju došašća, pred blagdan sv. Lucije, upriličena je  jedanaesta caritativna akcija darivanja pod nazivom „obitelji 3+".

Riječ je o obiteljima u kojima se u ovoj godini rodilo treće, četvrto i šesto dijete koje  je Caritas župe Vodice darivao jednokratnim novčanim prilogom.

Akciju „ obitelji 3+“ je 2008. potaknuo i pokrenuo u suradnji sa župnim Caritasom, ondašnji župnik Vodica don Frane Šimat sa željom da se u župi pokaže ljubav prema životu kao najvećem Božjem daru i zahvalnost roditeljima i obiteljima koje su odvažne uz Božju pomoć život darovati i roditi svoju djecu

I ovogodišnji susret i darivanje obitelji bio je u radosnom i ugodnom druženju za što su osobito zaslužni članovi župnog caritasa koji su pripremili i organizirali primanje i prigodni domjenak na kojem su počastili i darovali obitelji.

Svu djecu, roditelje, obitelji, članove župnog caritasa i sudionike susreta na početku je pozdravio Župnik, koji je obiteljima najprije čestitao a onda i zahvalio za njihovu ljubav koju pokazuju prema djeci i životu, naglasivši im važnost obitelji i obiteljskog života u kojem su roditelji prvi svjedoci i učitelji ljudskih i kršćanskih vrijednosti i vjere.  Na kraju  ih je  pozvao da u svojim obiteljima žive i svjedoče kršćansku vjeru i vrijednosti.

Na kraju je voditeljica župnog caritasa gospođa Vjera Lipić, pozdravila sve nazočne obitelji, čestitala im, zaželjevši im puno radosti, ljubavi i zajedništva u obiteljskom životu  te u ime župnog Caritasa svakoj obitelji darovala novčani prilog.

Raduje što je i u ovoj godini, u sklopu akcije „obitelji 3+" obuhvaćeno sedmero djece. Pet obitelji s trećim, jedna s četvrtim i jedna sa šestim djetetom

Napomenimo, u jedanaest godina caritativne akcije „obitelji 3+" od 2008.-2018. Caritas župe Vodice darivao je devedesetšestero djece. Sedamdesetpet obitelji s trećim, trinaest s četvrtim, četiri s petim, dvije sa šestim i jednu sa sedmim i osmim djetetom.

.

.

Ugostili smo Iosephuse

U subotu i nedjelju, 24. i 25. studenoga 2018. u našoj župi gostovao je muški ansambl Iosephus iz župe sv. Josipa sa zagrebačke Trešnjevke.

Taj lijepi događaj zbio se upravo zahvaljujući našem kapelanu don Josipu koji je bio kapelanom u navedenoj župi i zaslužan je upravo za formiranje toga mladoga ali već vrlo perspektivnoga muškoga zbora mladih.

Prvi dan  druženja  mladih naše župe s mladima iz župe sv. Josipa započeo je prijateljskom utakmicom u natkrivenom igralištu naše škole. Naši mladi predvođeni srčanom igrom našeg kapelana pobijedili su s minimalnom razlikom u rezultatu 6:5.

Uslijedila je sveta misa i Klanjanje za mlade i obiteljsku zajednicu naše župe koje je predvodio don Josip, a pobožno pjevali naši gosti.
Nakon sportskog i duhovnog dijela, okupili smo se svi oko bratskog stola u Pastoralnom centru uz pjesmu i veselje.
Drugi dan, na samu svetkovinu Krista Kralja Svevladara, naši gosti vodili su pjevanje na sve tri nedjeljne mise te poslije svake mise održali prigodni koncert.

Uistinu jedan lijep, pobožan i duhovan doživljaj… pjesma koja uzdiže zahvalno srce Tvorcu, zajedništvo i oko igre, i okolo oltara i oko stola naših domaćina.
Zahvalni smo svima koji su u svojim obiteljima ugostili naše mlade u nadi da će ovakvih događaja biti još, a na međusobnu izgradnju i jačanje veza među članovima jedne Kristove Crkve.

 

.

.

SVETA CECILIJA  22. studeni – zaštitnica crkvene glazbe i pjevača

.

Svaki blagdan koji nam Crkva, naša Majka i Učiteljica, stavlja na razmišljanje poticaj je svakom vjerniku  da stane i  razmisli o svome pozivu na svetost života.

Jedna od mnoštva  svetica je i sv. Cecilija,  koja je zaštitnice glazbe i glazbenika, a posebno onih koji svojim glazbenim umijećem pridonose ljepoti svete Mise i drugih liturgijskih slavlja. Njezino ime nađeno je u najstarijim popisima kršćanskih mučenika.

Uvjerena sam da sve naše župske zajednice toga  dana  posebno mole i izražavaju zahvalnost Bogu za članove (dječjih, mladih i župskih) zborova.

Neka i ovogodišnja proslava blagdana sv. Cecilije, bude poticaj svim članovima naše župske zajednice Našašća sv. Križa Vodice, da mole za članove zborova, ali i da se sami odluče, ako im je Bog darova dar pjevanja, pridružiti se jednome od naših zborova.
Svatko je dobro došao i dijete i mladi i odrasli u naše zborove.

Probe za naše zborove su:
Utorak u 19h – župski zbor
Subota u 9.30h – dječji zbor
Nedjelja u 17h – mladi zbor

Radujem se vašem dolasku i pozdravljam vas franjevačkim pozdravom:
Mir i dobro!
Vaša s. Klara Pavlović
Franjevka od Bezgrješne

Molitva svetoj Ceciliji

Sveta Cecilijo, koja si svojim životom i mučeništvom pjevala hvale Gospodnje, i koju Crkva časti kao zaštitnicu glazbe i pjevanja, pomozi nam svjedočiti našim glasom i zvukom naših instrumenata, onu radost srca koja nam dolazi od vršenja Božje volje, i iz ispravnog življenja našeg kršćanskog ideala.
Pomozi nam dostojno animirati svetu Liturgiju, iz koje izvire život Crkve, svjesni važnosti naše službe. Darujemo ti napore i radosti našeg rada, da bi ih ti položila u ruke Djevice Marije, kao skladnu pjesmu ljubavi za njezina Sina Isusa. Amen.

.

.

ŽUPA VODICE OBILJEŽILA PETU OBLJETNICU SMRTI BLAGOPOKOJNOG ŽUPNIKA DON FRANE ŠIMATA

Župa Vodice i njezina vjernička zajednica, 13. 11. 2018. komemorirali su i molitvom na grobu i svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi obilježili su petu obljetnicu smrti blagopokojnog vodičkog župnika don Frane Šimata.
Molitvu i odrješenje na groblju za pok. don Franu uz sudjelovanje pedesetak vjernika, č.s. Klare i don Ivana Čolaka, predvodio je župnik don Franjo. Vjernici su pohodili grob, upalili svijeće i položili cvijeće uz molitve i sjećanje na pokojnog don Franu.

U župnoj crkvi je slavljena sv. Misa zadušnica koju je, uz sudjelovanje rodbine – sestre i nećaka, župljana i vjernika Vodica, za pok. don Franu slavio katedralni župnik don Krešimir Mateša s kojim su koncelebrirali, župnik don Franjo, don Ivan Čolak i župni vikar don Josip.

Don Krešimir je u svojoj prigodnoj propovjedi istaknuo crkveni nauk o smrti i vjeru u uskrsnuće koju je sam propovijedao, navješćivao, vjerovao i svjedočio u svom vjerničkom i svećeničkom životu i pok. don Frane.

Nadalje je opisao njegov životni put, svećeničku službu u Šibenskoj biskupiji, napose njegov svećenički rad i služenje u župi Vodice u koju je došao 1991. pred sam početak Domovinskog rata. Naglasivši njegov veliki angažman i na duhovnom i materijalnom polju koji je učinio u župi Vodice.

Don Frane Šimat (rođen 6.9.1935.- umro 13. 11. 2013.) kao svećenik i župnik u Župi Vodice (1991. -2010.) vrši je dvadesetak godina svoju službu na slavu Božju i dobro svoga naroda. U svojoj svećeničkoj službi uložio je mnogo napora u duhovnoj i materijalnoj izgradnji župe i grada Vodica.

Neka ga milosrdni Gospodin nagradi za njegov svećenički rad i napor nagradom vječnog blaženstva.

Obilježavanjem i komemoriranjem ove obljetnice župa Vodice i njezina vjernička zajednica pokazali su zahvalnost, spomen i poštovanje prema pokojnom don Frani koji je dugi niz godina vodio duhovno vjerničku zajednicu u rastu vjere i života.

 

.

.

.

Đakonsko ređenje fra Kristijana Radasa u Splitu

U konkatedrali sv. Petra u Splitu, 28. 10. 2018. na misnom slavlju koje je predvodio, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić podijelio je trinaestorici bogoslova sveti red đakonata i zaredio ih za đakone. Među njima je zaređen i naš sumještanin fra Kristijan Radas.

više

.

.

Župni susreti mladih (srednjoškolaca, studenata i radničke mladeži)

„Veliča duša moja Gospodina, kliče duh moj u Bogu mojem Spasitelju!“
Sasvim spontano ovaj Gospin poklik izrekoh prethodne dvije subote.

Razlog tome je lijep start naših susreta za mlade u župi. U suradnji sa vjeroučiteljicom Valerijom, koja je ove mlade od malih nogu vodila kroz školski vjeronauk i pojedine župne skupine, naš kapelan don Josip , krenuo je s organizacijom redovitih susreta.
Prošle subote, na prvom radnom sastanku smo odredili globalni putokaz susreta i došli do nekog okvira zbivanja:
- susreti mladih u župi Vodice su svake subote u 19.30h
- susreti traju otprilike školski sat, s tim da onaj tko hoće može ostati u neobaveznom druženju i duže, a sve je usmjereno tome da mladi mogu poslije izići na neka druga društvena događanja u mjestu i sl.
- četiri susreta mjesečno, dakle, svake subote, odvijat će se po prilici u ritmu: dva puta predavanja o tematici koju mladi odrede kao njima zanimljivu i bitnu, gledanje poticajnog filma i rasprava o temi, klanjanje u župnoj crkvi jednom mjesečno koje će uređivati mladi i obitelji
Večeras , 13.10. vjeronaučna dvorana u našem pastoralnom centru (Bažana) u kojoj inače imamo biblijsku tribinu, bila je potpuno popunjena. Nakon zanimljivog don Josipovog predavanja, mladi su ostali u druženju, čašćenju, sviranju gitare, pjevanju, te nam se kapelan pokazao kao vrstan poznavaoc ne samo duhovnih skladbi nego i hrvatskog rockerskog i drugog izričaja.

Sljedeće subote, 20. listopada pogledat ćemo film „Bog nije mrtav“ , te nakon toga započeti zanimljivu i vrlo intrigantu temu Otkud zlo ako je Bog dobar?
Dragi mladi, nama je lijepo, dođite, neka bude lijepo i vama.
Evo što nam kažu fotografije sa susreta: iza se kriju Roberta i Matea kojima se zahvaljujemo na trudu da zabilježe ponešto s naših druženj.
Vjerouč. Valerija B. i don Josip M.

.

.

Sestra Lidija otišla na službu u Zagreb

Otišla nam je s. Lidija
Personalne promjene župnog osoblja
Ovo ljeto i jesen po mnogočemu su dinamični u našoj župi. Međuostalim, uz to što smo dobili kapelana don Josipa, sada nam odlazi sestra Lidija. S nama je živjela, Boga molila, pjesmom i sviranjem slavila pet godina.

više

.

.

Župa Vodice dobila župnog vikara (kapelana)

Naša župa Našašća sv. Križa osobito je radosno proslavila nedjelju, 23. kroz godinu 9. rujna.

Razlog tome bio je naš novi pastoralni suradnik, župni vikar - kapelan kojeg ova župa nije imala još od pedesetih godina dvadesetoga stoljeća.

Na svim svetim misama, počev od jutarnje, župnik don Franjo Glasnović, pročitao je dekret oca Biskupa. Službeni je to dokument, kojim se, u ovom slučaju u službu uvodi novog kapelana naše župe don Josipa Mudronju.

više

.

.

.

ZAZIV DUHA SVETOGA I MOLITVENI POČETAK NOVE ŠKOLSKE I VJERONAUČNE GODINE (3. 09)

POČELA ŠKOLA, POMOZI BOŽE!
I ove školske godine, kao i svih do sada, nakon prvog radnog sata i susreta sa svojim razrednicima i učiteljima, naši školarci u župnoj crkvi 3. rujna, imali su kratko bogoslužje.
Predvođeni gospodinom Ravnateljem Grgom Friganovićem te ostalim učiteljima i vjeroučiteljima, djeca su se u prigodnom bogoslužju koje je predvodio don Franjo Glasnović, obratila Bogu s molbom da ih prati na ovom, još jednom, zahtjevnom putovanju zvanom školska godina.
Molili su da iskoriste od Boga im dane talente, da rastu u vjeri, milosti, mudrosti i svekolikim sposobnostima. Nisu izostavili ni molitvu za svoje roditelje, odgajatelje i sve one koji su važna karika na njihovom putu odrastanja.
Svima, učiteljima i roditeljima, kao i svoj našoj djeci želimo da ih Gospodin koji ih je „do ovog časa nevidljiv vodio, vodi i dalje koncu njihovih htijenja…“, te u lipnju radosni i ispunjena srca dođemo zahvaliti za kraj još jedne uspješno završene etape.
Sretno i blagoslovljeno svima.
Vj. Valerija B.

.

.

PROSLAVA BLAGDANA GOSPE KARMELSKE 2018.

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u ponedjeljak 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Duhovna priprava za blagdan bila je u prigodnoj devetnici.

više...

Samom blagdanu prethodila je Uočnica s velikom procesijom iz župne crkve sve do Okita.

.

.

Uoči blagdana vodičke Gospe Karmelske u kulturnom centru Vodice predstavljena knjiga don Josipa Mužića: Božićno čudo na Okitu /14. 07. 2018./

Pučko otvoreno učilište Vodice i Župa Našašća Svetog Križa Vodice organizirali su 14. 07. 2018., uoči blagdana vodičke Gospe Karmelske u kulturnom centru Vodice predstavljanje knjige don Josipa Mužića: Božićno čudo na Okitu i otvorenje izložbe fotografija o poslijeratnoj izgradnji Okita koje je prikupio i za ovu priliku postav priredio u atriju centra Tonči Juričev Grgin.

više

.

.

Blagoslov kapelice sv. Ante u vodičkom polju u Njivama

U subotu, 16. 06. 2018. u jutarnjim satima, blagoslovljena je u našoj župi još jedna nova kapelica posvećena u čast sv. Anti Padovanskom. Kapelicu sv. Ante, na svom poljoprivrednom imanju u predjelu Njive - Bubanj koje se nalazi uz Magistralu put Pirovca, izgradio je Ante Sladoljev pok. Šime.

više

.

.

Slavlje svete Krizme - Pomlađena Crkva vodička: 76 mladih naše župe primilo sakrament Svete potvrde /10. 06. 2018./

U nedjelju, 10. lipnja, 76 mladih naše župe postali su zreli kršćani primivši sakramenat potvrde po rukama generalnog vikara šibenske biskupije mons. Marinka Mlakića.

više

.

.

Molitveni kraj školske godine /8. 06. 2018./

Bliži se radosno vrijeme za svakog učenika.  Vrijeme ljetnih školskih praznika.
Od malena učimo našu djecu da postoje riječi koje su  iznad svih drugih, čija je vrijednost nemjerljiva. Jedna od tih riječi je i HVALA, koja treba proizlaziti iz duhovnog stava zahvanosti.
Tako smo u ponedjeljak , 4. lipnja, u župnoj crkvi sv. Križa imali vrlo „mladu euharistiju.“ Naime, okupili su se na večernju sv. Misu naši osmaši.
Njihova zahvala, izrečena od njih samih u molitvi , bila je trostruka:
- zahvala Bogu za skori kraj osmog razreda
- zahvala Bogu za kraj cijelog osnovnoškolskog obrazovanja
- zahvala Bogu za završetak krizmenih pouka.
U zahvali su se sjetili svih koji su pratili njihov rast i razvoj do ovog trenutka, preporučujući se Bogu da ih prati nadalje dok budu izloženi raznim , često i pogubnim utjecajima, društva, svijeta i nove sredine u koju kreću u novoj školskoj godini.

Također, naši mlađi vjeroučenici, u petak su nakon nastave, predvođeni gospodinom Ravnateljem škole Grgom Friganovićem, vjeroučiteljima Valerijom, Ivanom i Bernardom, te prof. Ružicom,  okupljeni oko Gospodnjeg oltara uz razmišljanje našeg Župnika don Franje, izrekli svoje „Hvala“ i „Oprosti“.
Svima želimo obilje radosti i zdravog , kvalitetnog odmora ovih ljetnih praznika i novu zreliju mudrost u novoj školskoj godin
i.

.

.

Biblijska tribina na odmoru – završen još jedan ciklus /6.6. 2018./

Članovi naše biblijske tribine, u srijedu 6. lipnja, zaključili su svoj ovogodišnji radni ciklus.
Ove godine uporni i vrijedni članovi razmatrajući Bibliju imali su pred sobom ponudu Božje Riječi nedjeljnih misnih čitanja. Tako su svake srijede, predvođeni svojim voditeljima don Franjom i vjeroučiteljicom Valerijom, susretali biblijske tekstove koji se čuju na misi predstojeće nedjelje.

Obzirom da je svima poznato da misa ima određeno trajanje, nemoguće je da propovijed bude tako opsežna, detaljna i da na aktivan način uključi sve sudionike slavlja.. Stoga je jako potrebno, da oni koji to žele, budu Božjom Riječju nahranjeni na dublji način: kroz dublje pronicanje u sve slojeve teksta, stilove izražavanja, povijesne, društvene, duhovne i druge uvjetovanosti koje su pratile inspiriranog pisca , e kako bi bolje razumjeli poruku za našu svednevicu.
Radne susrete srijedom, koje brojimo već 26. godinu, zaključili smo u duhu molitve, kršćanskog agapea i znakova pažnje tribinaša prema svojim voditeljima.

Na odmoru smo od susreta srijedom, ali ne od Boga i Njegove Riječi jer upravo ljeto u kojem mnogi traže odmor za svoje tijelo, povlašteno je vrijeme shvaćanja da čovjek ne može biti odmoren i odmoran ako se ne odmara cjelovito, i duhovno i tjelesno. A duhovno se pak ne može odmoriti osim u blizini Onoga tko je utočište, zaštita, hlad i odmor naš.

.

.

Izlet župne Obiteljske zajenice u Vranu

Obiteljska zajednica župe Vodice u proširenom sastavu provela je nedjeljno popodne na izletu u mjestu Vrana, uz sam rub vranskog jezera. Oko 15 obitelji sa oko 30 djece družili su se u prekrasnom okruženju župne crkve Sv. Nediljica, koje je jedinstveno po prostranoj livadi i masliniku koji ju okružuje, te uz ribnjak i dječje igralište.

I djeca i roditelji uživali su u ručku, nogometu, igri skrivača, a na kraju dana i u tuširanju prskalicama koje zalijevaju okolni travnjak.

Tako se tradicija organiziranja izleta župne Obiteljske zajednice nastavlja na najbolji mogući način, a i sami postajemo svjesni važnosti i snage svake pojedine obitelji kao "crkve u malom".

Zajedničku molitvu predvodio je naš župnik, don Franjo Glasnović, a proslavili smo i dva rođendana.

Obiteljska zajednica nakon ljeta nastavlja sa svojim aktivnostima, i naravno, svi ste pozvani. Dođite, uključite se, i biti će vam lijepo kao i nama.

Članovi Obiteljske zajednice župe Vodice /3. 06. 2018./

.

.

Nagradni izlet i hodočašće djece i mladih u Zadar i Vranu

Subota, 2. lipnja, bila je radostan dan za našu djecu i mlade župljane. Naime, zajednica od oko 80-tak, koji su kroz proteklu školsku godinu bili aktivni u životu župe i vršili ulogu pjevača u dječjem crkvenom zboru, bibličara, župnih čitača i ministranata, zajedno s našim župnikom don Franjom Glasnovićem, te sa svojim voditeljima s. Lidijom Grgat i vjeroučiteljicom Valerijom Buha posjetili Zadar i Vranu.

Dva autobusa naših mladih aktivnih župljana najprije su stigli u zadarsku katedralu sv. Stošije ili Anastazije. Predvođeni domaćim katedralnim župnikom, upoznali smo se s temeljnim činjenicama o toj najvećoj katedrali u Hrvatskoj, te posjetili grobove prethodnih zadarskih biskupa. Članovi crkvenog dječjeg zbora svojom pjesmom dali su slavu i hvalu Bogu i osjetili svu melodioznost crkvenog prostora.

Napustivši zadarsku katedralu, posjetili smo i jedinstvene orgulje na svijetu - morske orgulje. Nakratko smo se odmorili uz njihov moćan, pomalo mističan zvuk koje smo udružili svojim radosnim pjevanjem „Aleluja“, produživši tako raspjevani do nadasve zanimljivog „Pozdrava suncu“…

Gostoljubiv domaćin u crkvi sv. Šime progovorio nam je o nadaleko poznatom sarkofagu sv. Šimuna kojeg u svetištu pridržavaju dva anđela. Zanimljivo je da su anđeli napravljeni od istopljenog bakra jednog topa, koji je pak prije također napravljen od rastaljenog crkvenog zvona. Tako se crkveni predmet – zvono, u tom neobičnom kruženju, opet crkvi vratilo kroz dva velika anđela – postolja sarkofaga sv. Šimuna.

Osvježeni sladoledima, kojima nas je počastio Župnik, krenuli smo u Vranu gdje su u predivnoj prirodnoj galeriji svetišta sv. Nediljice naše bibličarke osmašice Martina Tarle i Lucia Bačić uz pomoć Iris La Mazza, organizirale dinamičnu i zanimljivu igru za sve sudionike ovog hodočašća.

Napominjemo da su Martina i Lucia , zajedno s još dvije djevojke iz naše župe, ove godine polazile tečaj za župne animatore i još samo trebaju proći ljetnu specijalizaciju da bi dobile certifikat za djelovanje. Uz već određeno djelovanje kroz bibličare u kojima su se jednom okušale kao animatorice susreta, ovo je njihovo prvo samostalno animatorsko vodstveno djelovanje kroz koje stiču samopouzdanje, spretnost i druge potrebne vještine za vođenje župne grupe.

Sretni, raspjevani i pomalo umorni što od vrućine što od sadržajnog i jako bogatog programa, vratismo se svojim Vodicama.

I napomena: osobito raduje činjenica što ovo nisu sva djeca aktivno prisutna u životu naše župe.

Istine radi, dio djece pripadnika gore navedenih zajednica nije mogao ići na hodočašće jer se ono datumom poklopilo s ostalim vrlo bitnim zbivanjima…

Tako da smo poveli sve koji su aktivni u životu župe i koji su željeli ići ali su bili spriječeni, zasigurno bi nam trebao još jedan autobus. Radujemo se svakom rastu i napretku naših mladih na kojima počiva budućnost ovog mjesta i ove župne zajednice! Naročito se radujemo napretku i rastu u onome što je čovjeku kršćaninu specifično: u duhovnosti, vjeri, ljubavi i svijesti odgovornosti za svoju župu.

U prilogu galerija slika našeg Ante Marića koji se trudio zabilježiti mnogo zanimljivih detalja.

V.B. /02. 06. 2018./

.

.

Krštenje šestog djeteta u obitelji Poljičak

Župnik don Franjo Glasnović na svetkovinu Duhova, u nedjelju 20. svibnja 2018. u Vodicama, krstio je Anđelu, šesto dijete u obitelji Milke i Ante Poljičak. Sakrament krštenja slavljen je za vrijeme misnog slavlja u župnoj crkvi Našašća Svetog Križa, u njemu su sudjelovali članovi obitelji, rodbina i mnogobrojni vjernici i župljani.

Na kraju misnog slavlja župnik je čestitao obitelji te obitelji i nazočnim vjernicima prenio pozdrave biskupa Tomislava koji zbog slavlja svetkovine Duhova u Katedrali nije mogao osobno prisustvovati i podijeliti sakrament krštenja, već je uputio svoju pisanu čestitku, koja je uručena obitelji.

.

.

.

Duhovsko bdijenje i molitva na Okitu

.

U subotu 19. svibnja 2018 zajednica od sedamdesetak vjernika župe Vodice sudjelovala je na Okitu, uoči svetkovine Duhova, u duhovskom bdijenju i molitvi.

.

Hodočasteći pješice jedna je skupina vjernika krenula ispred župne crkve, među njima su bili i mladi skauti noseći zapaljene baklje Na putu prema Okitu stajali su i molili na četiri postaje – kapele: kod Srca Isusova, kod Gospe žalosne, kod sv. Križa i kod sv. Josipa.

.

Od podnožja Okita, gdje su im se pridružili i drugi vjernici, uspinjući se prema vrhu i crkvi Gospe od Karmela, hodočasnici su molili sv. Krunicu.

.

Na Okitu, u polumračnom Gospinom svetištu, poput apostola i prvih kršćana, bdijenje je proslavljeno s misnim slavljem, uz pjesmu i molitvu Duhu Svetom, koje je predvodio župnik don Franjo.

.

 

.

Prva sveta pričest u Vodicama

U Nedjelju, 13. 05. 2018. bio je poseban dan za 67-ero djece i njihovim roditeljima u župi Našašća sv. Križa, jer su prvi put primili Živoga Krista – Sakrament Prve Pričesti.

Prvopričesnici su u bijelim haljinama i svečanom procesijom ušli u otajstvo Kristove Ljubavi.

Euharistijsko slavlje su naši prvopričesnici uljepšali radosnim pjesmama, recitacijama i molitvama da bi pripravili mjesto u njihovim srcima za Isusa Krista.

Kao anđeli u bijelim haljinama naši prvopričesnici su prikazali darove nebeskom Ocu i pokazala svima nazočnima u kojim vidljivim znakovima ( Križ,zemlja, obitelj, cvijeće.....) je Božja Ljubav prisutna.

Kad je došao sveti trenutak za naše prvopričesnike i cijelu župnu zajednicu, da iz ruku našega župnika don Franje prime prvi put Kruh Života osjetili smo Božju nazočnost.

Zahvaljujemo našemu župniku, vjeroučiteljima, našem Josipu Mateši koji je i ove godine izdradio simbole za prvopričesnike i posebno veliko Hvala našoj dragoj sestri Lidiji koja je strpljivo vodila pripravu za svetu prvu pričest. Svim prvopričesnicima i njihovim roditeljima čestitamo od srca i neka im taj veliki dan bude uvijek u sjećanju jer s vjernošću Isusu doći će i uspjeh, napredak, sreća i blagoslov Božji.

„Gdje je nama ljudima Bog prisutniji negoli u svetoj Euharistiji?
Pričest je izvor života.
Po Svetoj pričesti u našoj duši počinju strujiti one vode koje vode u život
vječni.“ /Bl. Ivan Merz/

.

.

Biskup Tomislav Rogić u župi Vodice, krstio blizance, sedmo i osmo dijete u obitelji Krluk /15. 04. 2018./

Šibenski biskup Tomislav Rogić na Treću uskrsnu nedjelju 15. travnja, u Vodicama krstio je blizance Roka i Josipa sedmo i osmo dijete u obitelji Suzane i Kriste Krluk. Sakrament krštenja slavljen je za vrijeme misnog slavlja u župnoj crkvi Svetog Križa. U koncelebraciji je bio i župnik Vodica don Franjo Glasnović i don Ivan Čolak.

više

.

.

Redovničko oblačenje naše župljanke Nere Galijot u samostanu kod splitskih klarisa /19. 03. 2018./

Na svetkovinu sv. Josipa, zaručnika BDM, u samostanskoj crkvi Sv. Klare, u Splitu, pred okupljenom zajednicom sestara klarisa sa časnom majkom Dolores Mandić; i u nazočnosti obitelji, rodbine i prijatelja, među kojima su bili mnogi iz Vodica, obukla je franjevački habit postulantica Nera Galijot, iz Vodica.

Tom je prigodom dobila novo ime: s. M. Katarina od Raspete Ljubavi, čime je započela novicijat u Redu Sv. Klare. Misu i obred predvodio je o. Miroslav Bustruc, OFM, ispovjednik zajednice, u koncelebraciji s o. Josipom Lucićem, samostanskim kapelanom.

S. M. Katarini od Raspete Ljubavi, (Neri) i njezinoj obitelji najsrdačnije čestitamo, moleći dobrog i milosrdnog Gospodina, koji je u njoj započeo svoje djelo da ga do kraja i dovrši.

Spomenimo je se u svojim molitvama te molimo i nadalje za svećenička i redovnička zvanja.

više

foto: Splitsko-makarska nadbiskupija i Župa Vodice

.

.

U župnom uredu Vodice: Uvid u Idejno rješenje uređenja okoliša crkvice sv. Križa na Punti

U župnom uredu Vodice od ponedjeljka 05. ožujka do subote 10. ožujka zainteresirani građani i župljani moći će vidjeti Idejno rješenje uređenja okoliša crkvice sv. Križa na Punti. Uvid će biti moguć od 09 do 12 sati, a na Idejno rješenje građani će moći dati svoje napomene i nadopune.

više

.

.

Korizmeno-caritativna akcija 1 dan 1 kuna: Darivanje, odricanje i žrtva u ljubavi za bližnje

Korizmeno vrijeme za kršćane je vrijeme nasljedovanja Gospodina u ljubavi i žrtvi. Osim molitve i posta jedan od znakova naše kršćanske ljubavi u korizmi, o čemu nam svjedoči i evanđelje, je i milostinja – dar, odricanje i naša žrtva za braću u potrebi.

više....

.

.

Svetom misom i obnovom bračnih zavjeta, proslavljen Svjetski dan braka

U ponedjeljak, 12. veljače 2018., kršćanska zajednica župe Vodice, pridružujući se mnogim kršćanima u svijetu i domovini, po šesti puta je euharistijskim slavljem i obnovom bračnih zavjeta proslavila svjetski dan braka. Spomenimo u Hrvatskoj se ovaj dan slavi od 2009. godine.

Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi, uz sudjelovanje od četrdesetak bračnih parova, njihovih obitelji i ostalih vjernika, predvodio je vodički župnik don Franjo Glasnović s kojim je suslavio don Ivan Čolak.

više..

.

.

Hodočašće sv. Vlahu u Dubrovnik i sv. Tripunu u Kotor

Župljani naše župe i Grada, njih sedamdeset, zajedno sa hodočasnicima iz Šibenika i drugih župa naše Šibenske biskupije, sveukupno njih petsto, prošloga vikenda, od 2.do 4. veljače, sudjelovali su na hodočašću sv. Vlahu u Dubrovnik i sv. Tripunu u Kotor.

više...

 

.

Statistika Župe Vodice za 2017. godinu

Na početku ove godine donosimo statistiku Župe Vodice za 2017. godinu. U statistici naše župe, kao i prijašnjih godina, donosimo tri kategorije: Stanje u matičnim knjigama, ukupno u župi i ukupno svi koji su registrirani u protekloj godini.

Ono što bi iz župe željeli istaknuti vezano uz statistiku 2017. godine jest:
-Smanjio se broj krštenja, tako da je po prvi puta nakon dugog niza godina broj krštenja ispod 50.
-Manji je i broj sprovoda nego je to bilo u prethodne tri godine.
-I ako je prema statistici u kategoriji stanje u matičnim knjigama podjednak broj krštenja i sprovoda, realno u župi - prema kategoriji ukupno u župi - je manje rođenih nego umrlih. To pokazuje da je u župi nastavljen pad prirodnog priraštaja.

Broj sklopljenih crkvenih ženidbi - vjenčanja viši je nego u prošle dvije godine

Molimo sve da svaku promjenu stanja koja se tiče rođenja, sakramenata, smrti, sprovoda i drugih promjena prijave u naš župni ured kako bi to mogli evidentirati

.

.

.

.

Humanitarno-caritativna akcija bibličara naše župe

U nedjelju 10. prosinca, naši su bibličari, djeca od 5. do 8. razreda, ponudili vjernicima svoje maštovite božićne uratke.

Kroz prethodnih nekoliko susreta izrađivali su ukrase za bor od tijesta,  krunice, čestitke.
Martina i Lucia , osmašice i redovite polaznice biblijske grupe,  a danas i polaznice tečaja za animatore u župi, predstavile su vjernicima svoje uratke i potakle na donaciju priloga za siromašne.

Očito je da su ljudi prepoznali trud, požrtvovnost i humanost ove djece te su darivali koliko je tko mogao , od srca.
Skupili smo tako 3,570,00 kn i 5 eura. Na treću nedjelju došašća, preko jutarnje mise, prinijet ćemo svoj dar pred Gospodinov oltar, a onda djelatnicima Caritasa kojima će to biti dobrodošao prilog za brojne potrebe naših mještana.
Svima od srca hvala!

Vj. Valerija B., voditeljica bibličara

.

.

TEČAJ ZA ŽUPNE ANIMATORE U ŠIBENSKOJ BISKUPIJI

.

U organizaciji Povjerenstva za mlade šibenske biskupije organiziran je još jedan tečaj za mlade župne animatore.

Tečaj obuhvaća praktična i teoretska znanja koja, po dobivenom certifikatu i stečenoj praksi, omogućavaju mladima da se aktivnije uključe u svoje župne zajednice, da ih ožive svojim interesantnim pristupom, te da na taj, djeci i mladima, adekvatan način opet dovedu Euharistiji – tom središtu, vrhuncu, izvoru i uviru vjerničkog i crkvenog života.

više

.

.

Skauti župe Vodice proveli subotu u upoznavanju nekih vodičkih zanimljivosti, kraj kojih smo možda toliko puta prošli, a nismo znali njihovu važnost

Skauti župe Vodice sveukupno više od njih 50 učili su danas što je Došašće i sve o vremenu u koje sutra ulazimo.

Ipak, najveći dio današnjeg susreta proveden je poučnom razgledavanju nekih vodičkih zanimljivosti, kraj kojih smo možda toliko puta prošli, a da nismo zastali i promislili o njihovoj važnosti.

više...

.

.

Predavanje prof. Maje Jakšić: „Roditeljstvo pred izazovima današnjice„

Nalazimo se u vremenu kada nije teško dobiti sve potrebne informacije o odgoju djece i roditeljstvu. Roditelji mogu puno o tome pročitati, slušati i preko medija dolaze do informacija kako biti dobar i odgovoran roditelj.

No ipak su roditelji današnjice zbunjeni, nesigurni, pod stresom, nezadovoljni i nemaju vremena za sebe i za svoga supružnika. Izgleda kao da su nam djeca postala „teret" a ne blagoslov.

više

.

.

Duhovna obnova za djevojke kod Sestara Franjevki od Bezgrješne u Šibeniku

U subotu, 21. listopada 2017., zajednica Sestara Franjevki od Bezgrješne u Šibeniku organizirala je duhovnu obnovu za djevojke naše cijele šibenske biskupije, pod nazivom „Neka svijetli svjetlost vaša".

više

.

.

Kad se skautske ruke slože… sve se može! /22.10. 2017./

Da ste se našli kod crkvice Svetog Križa na Starom groblju, ove subote 21.listopada , oko 10:30 , naišli biste na marljive ruke kako složno čiste okoliš oko crkvice.

više

.

.

Župljani i župni caritas Vodica prikupili i darovali novčana sredstva za caritativnu akciju „Da život imaju“ –izgradnja doma za mlade /22.10.2017./

Prošle nedjelje, 15. 10. 2017. preko svetih misa, župljani Vodica svojim novčanim prilozima koje su darovali za caritativnu akciju „Da život imaju“ –izgradnja doma za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, koju provodi Caritas Zagrebačke nadbiskupije, prikupili su 6995.00 kn. Ovome su pridodana i sredstva župnog caritasa te je cjelokupni iznos uplaćen Caritasu Zagrebačke nadbiskupije za navedenu akciju i projekt.

Ovom prilikom zahvaljujemo svim darovateljima koji su sudjelovali u caritativnoj akciji , kao i svima onima koji svojim prilozima koje daruju potpomažu rad i djelovanje caritasa župe Vodice.
Napominjemo da navedena caritativna akcija za izgradnju doma traje do 31. 12. 2017. u nju se mogu i drugi uključiti.

http://www.czn.hr/vijesti/nazovite-humanitarni-telefon-i-pomozite-da-zivot-imaju

.

.

U Šibeniku otvorena izložba “O pedesetoj obljetnici gradnje crkve na Okitu“ /18.10. 2017./

Izložba fotografija "O pedesetoj obljetnici gradnje crkve na Okitu" otvorena je u četvrtak 19. listopada u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić" u Šibeniku. Izložbu su predstavili vodički župnik don Franjo Glasnović, umirovljeni biskup Ante Ivas i organizator izložbe Josip Jole Mateša. Izloženo je tridesetak fotografija od kojih većina prikazuje obnovu crkve na Okitu iz 1967. godine. Fotografije je prikupio i izložbu postavio Tonći Juričev Grgin.

više

.

.

Dani zahvalnosti za kruh i plodove zemlje

Kao i svake godine i ovog listopada u našoj školi obilježeni su Dani zahvalnosti za kruh i plodove zemlje. Priredbu su pripremili učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama, pjevao je mješoviti školski zbor, a plodove i darove na stolu koji je blagoslovljen pripremila su djeca s roditeljima.

više

.

.

IZLET OBITELJSKE ZAJEDNICE ŽUPE VODICE U VRANU, 30.rujna 2017.

Obiteljska zajednica župe Vodice postoji već više od 6 godina i broji oko 15 obitelji uključenih u rad ove zajednice. Članovi obitelji koje čine ovu zajednicu aktivno su uključeni u život župe Vodice, a kroz proteklo razdoblje okupljali su se, u prosjeku, gotovo jedanput mjesečno i obrađivali razne, zanimljive i aktualne teme, te sudjelovali u raznim župnim i crkvenim akcijama.

više

.

.

Obećanja naših skauta u Šibenskoj katedrali

"Dragi katolički skauti, od srca vam čestitam! Sve ste nas oduševili", rekao je šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić nakon što je 130 katoličkih skauta Šibenske biskupije pred biskupom Rogićem, predsjednikom mjesnog Zdruga Filipom Plenčom i pred čak sedmero drugih biskupa od kojih posebno želimo istaknuti biskupa u miru msgr. Antu Ivasa - položilo skautska obećanja vjernosti Bogu, Crkvi i Domovini!

više

.

.

Župa Vodice hodočastila u Šibenik u katedralu sv. Jakova u devetnici sv. Mihovila

Po drugi puta, prethodno je bilo 2015., a sada 26. 09. 2017., na poziv katedralnog župnika i kanonika stolnog kaptol don Krešimira Mateše, u sklopu devetnice i duhovne priprave za svetkovinu sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika Šibenske biskupije, župljani i građani Vodica, njih 120 zajedno sa Župnikom i župnim zborom hodočastili su u katedralu sv. Jakova i sudjelovali u devetnici i euharistijskom slavlju. Hodočasnici su iz Vodica u Šibenik došli brodom.

više

.

.

MALI SKAUTI PROTEKLOG VIKENDA NA PRVIĆU

Tjedan dana nakon kampiranja starijih skauta Šibenske biskupije na red su došli i mlađi skauti – naši Vučići. Sa svojim vođama proveli su dva dana, 24.-25.09., na otoku Prviću kod domaćina don Bože Škembera i tako ispunili preduvjet za davanje svojih prvih skautskih obećanja koja će pred biskupom dati na uočnicu blagdana sv. Mihovila u šibenskoj katedrali 28.09.2017. godine.

više

.

.

video spot „Gospe od Okita“ mladog autora Danijela Leke iz Slavonskog Broda

 

.

Kamp starijih katoličkih skauta Šibenske biskupije na Prviću /15. - 17. 09. 2017./

Zdrug katoličkih skauta Šibenske biskupije održao je protekli vikend od 15. do 17. rujna još jedan u nizu svojih kampova u šumi u Prvić Luci kod domaćina Don Bože Škembera i uz već standardnog svećenika u pratnji, Don Olega Petrovića.

Kamp je bio namijenjen za Kune to jest djecu starijeg školskog uzrasta od 5. do 8. razreda iz Vodica i Šibenika, njih 54. Unatoč lošijem vremenu kamp je uspješno održan te su skauti, uz razne igre natjecateljskog tipa, igre zajedništva te skautske radionice, na ovom kampu posvetili pripremama za skorašnja obećanja koja će dati na uočnicu Sv. Mihovila, 28. Rujna ove godine. Vođe svjedoče kako su zadovoljni napretkom njihovih skauta i raduju se njihovim prvim obećanjima.

BCD 100%

više

.

.

Hodočasnici iz Slovenije s ljubljanskim nadbiskupom u miru mons. Alojzom Uranom posjetili župu i grad Vodice

Dvije skupine slovenskih hodočasnika koji su na hodočašću i putovanju u našoj domovini na svome putovanju posjetili su župu i grad Vodice. S njima je bio i ljubljanski nadbiskup u miru mons. Alojz Uran.

više

.

.

Proslava blagdana Rođenja BDM – Male Gospe na Okitu /08. 09. 2017./

Blagdan Rođenja BDM – Male Gospe, 08. rujna vjernici i župljani Vodica tradicionalno su proslavili u Gospinoj crkvi na Okitu
Euharistijsko slavlje blagdana, uz sudjelovanje mnoštva župljana i vjernika, među kojima su bili i gosti koji su na odmoru u našem Gradu i župi, uz koncelebraciju don Ivana Čolaka, predvodio je Župnik.

.

.

Molitveni početak nove školske i vjeronaučne godine /4. 09. 2017./


Prvog nastavnog dana, 4. rujna, nakon održanog razrednog sata i susreta sa svojim razrednicima, naši su vjeroučenici predvođeni pojedinim razrednicima, vjeroučiteljima i Ravnateljem dupkom ispunili župnu crkvu.

Nakon ljetnog odmora, doista smo bili sretni vidjevši crkvu oživljenu kako namlađim – prvašićima, tako i onim najstarijim u školi.
Okupljeni oko oltara Božjega, uz molitveno vodstvo Župnika don Franje, poslušali smo evanđelje kako nas Bog potiče da od Njega i ištemo i kucamo i tražimo i molimo, jer On je taj koji nam je voljan dati izobilje milosti, samo ako smo mi otvorena srca milost Božju primiti.

Molitva za blagoslovljen početak školske godine nikako nije čin lakovjernog pouzdanja koje bi isključivalo osobni trud i zalaganje oko uspjeha. Mi , poput sv. Benedikta primjenjujemo pravilo: „Ora etlabora“ – „moli i radi“. Spremni smo svi, kako roditelji, tako i Škola i Crkva sa svojim osobljem, ulagati stalni trud u dobrobit naše djece i mladih; naša djeca i mladi izrazili su spremnost truditi se svladavati brojna znanja i vještine i tako oplemenjivati svoj život. Kada tako ulažemo sve , molimo Boga da on blagoslovom prati, potiče, podrži svaku dobru nakanu i da je privede  ostvarenju.

Molitvu vjernika izmolili su predstavnici vjeroučenika budućih krizmanika, kao i jedna nastavnica, jedan otac prvašića te vjeroučiteljica.
Nakon molitvenog zaziva Duha Svetoga u župnoj crkvi, Škola je organizirala i svečani prijem naših prvašića u školi na kojem je nazočio župnik koji je blagoslovio djecu i zaželio im radosni i uspješni početak škole.

Svima, djeci, roditeljima, profesorima želimo da ostvare onaj svoj dio poslanja u odgoju i obrazovanju naše djece - budućnosti Crkve i naroda!

Vj. Valerija B.

.

.

Proslava blagdana Gospe od Karmela 2017.

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u nedjelju 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup Tomilsav Rogić. Koncelebrirao je i umirovljeni biskup Ante Ivas.

više

.

.

Otvorena izložba fotografija o 50. obljetnici gradnje crkve na Okitu 1967. godine /14. 07. 2017./

Večeras se u župnoj crkvi u Vodicama nakon večernje sv. Mise održalo otvaranje izložbe fotografija o 50. obljetnici gradnje crkve na Okitu 1967. godine. Postava izložbe fotografija iz vremena gradnje crkve na Okitu je u kući Roca Mira nasuprot župne crkve, a mještani će izložbu moći pogledati do Velike Gospe.

vidi više

.

.

Sestra Agnezija Bilić, članica družbe sestara Službenica Milosrđa (Anćele), misionarka u Ruandi gostovala u župi Vodice

U sklopu 29. susreta hrvatskih misionara i misionarki, koji se održava u Šibeniku i Šibenskoj biskupiji od 2. – 6. Srpnja 2017. na kojem sudjeluje pedesetak sudionika, između ostalog hrvatski misionari pristigli iz Tanzanije, Zambije, DR Konga, Perua, Bolivije, Ruande, Solomonskih otoka, Rusije, Čilea, Madagaskara i Ugande, u župi Vodice na nedjeljnim svetim misama 2. 07. gostovala je i svjedočila o misijama i svojoj misionarskoj službi u Africi u Ruandi sestra Agnezija Bilić, članica družbe sestara Službenica Milosrđa (Anćele).

više

.

.

Hodočašće crkvenog zbora župe Vodice u Otok kod Sinja

U Nedjelju, 18.06,2017 hodočastili smo mi, pjevači crkvenog zbora župe Našašća sv. Križa, zajedno sa našom sestrom Lidijom i našim župnikom don Franjom u rodno mjesto naših časnih sestara koje su radile u našoj župi: s. Krešimire, s. Marije i s. Lidije u Otok kod Sinja. Radosnog srca započeli smo naše hodočašće s molitvom i pjesmom. Upoznali smo mjesta oko Otoka i njihovu povijest te saznali da je naša sestra Lidija prije 25 godina napustila svoje rodno mjesto Jelašće kod Otoka da bi služila Gospodinu Isusu Kristu.

više

.

.

Biblijska tribina u župi Vodice proslavila punih 25 godina redovitog postojanja

U srijedu, 14. lipnja, odražali smo još jednu biblijsku tribinu za naše odrasle vjernike. I to ne bi bilo ništa novoga da ta tribina nije bila zaključna u slavljeničkoj obljetničkoj godini tribine.

Naime, ove godine biblijska tribina u župi Vodice proslavila je punih 25 godina redovitog postojanja.

više

.

.

.

Svetkovina Tijela i Krvi Kristove: Svetom misom i procesijom kroz Grad proslavili smo svetkovinu Tijelova

Vodička župna zajednica pridružila se svim katoličkim vjernicima diljem svijeta u proslavi svetkovina Tijela i Krvi Kristove – Tijelova.

Svečano misno slavlje u 10h i tijelovsku procesiju ulicama Grada, uz koncelebraciju don Ivana Čolaka i sudjelovanja mnoštva župljana, vjijernika i gostiju, predvodio je Župnik.

foto Infovodice

više

.

.

Slavlje sv. Krizme u Vodicama: 59 krizmanika primilo sakrament sv. Potvrde

U nedjelju, 11. lipnja 2017., na svetkovinu Presvetoga Trojstva, naša župna zajednica svečano je na euharistijskom slavlju u 11h proslavila slavlje i podjelu sakramenta sv. Potvrde.

više

.

.

Kamp Katoličkih skauta Šibenske biskupije u zaleđu Vodica

Zdrug katoličkih skauta Šibenske biskupije održao je u subotu 27. svibnja jednodnevni kamp u zaleđu Vodica. 75-ero Skauta, djece svih osnovnoškolskih uzrasta sa svojim voditeljima i uz podršku svojih župnika iz Vodica, Njivica i Katedrale, učili su se skautskim vještinama uz igre i molitvu... i pokoji dobar zalogaj, naravno.

Nakon jutarnjeg dizanja zastave i molitve, Skauti su učili čvorologiju koju su kasnije primjenili na radionici prve pomoći i radionici o sigurnosti u rukovanju nožem i sjekirom. Zatim se, kao što i priliči svakom kampiranju, učilo kako se i gdje treba podizati šator.

Nakon pojedenog ručka, koji su djeca sama i pripremila, krenulo je učenje putnih znakova gdje su se djeca u potrazi u dvije grupe naučila opreznosti i timskom radu, zajedničkom pronalaženju i dešifriranju znakova te poslušnosti starijim Skautima. Pri kraju dana, Skauti su polagali ispit u šestorkama u koje su podjeljeni još od jutra, te su demonstrirali naučeno svojim ponosnim vođama.

Uz još nekoliko timskih igara u iščekivanju večere dan se priveo kraju kako to na Skautskim kampiranjima obično biva spuštanjem zastave i zajedničkom molitvom. Skauti su na ovom jednodnevnom kampiranju još jednom demonstrirali ljubav prema Bogu, Crkvi i Domovini.

.

.

Proslava Prvopričesničkog slavlja u župi Vodice

U petu vazmenu nedjelju, 14. svibnja 2017. naša župna zajednica svečano je na euharistijskom slavlju u 8.30h proslavila dan prve sv. Pričesti i prvopričesničko slavlje. Na prvopričesničkom slavlju šezdeset osam prvopričesnika po prvi puta je pristupilo stolu Gospodnjemu i po prvi puta se pričestilo i blagovalo euharistijski kruh. Uz prvopričesnike u slavlju su sudjelovali i njihovi roditelji, obitelji te mnogobrojni župljani.

više

.

.

Provala u crkvu Gospe od Karmela na Okitu: Učinjena velika materijalna šteta

Nepoznati počinitelj u razdoblju od 15. do 17.05.2017. provalio je u crkvu Gospe od Karmela na Okitu. Pri provali u crkvu učinjena je velika materijalna šteta, jer je razbijena staklena stjenka prozora iza oltara koja je napravljena od dvostrukog izo stakla koje je posebno lijevano i na sebi sadrži ornamentiku s kršćanskim simbolima.

više

.

.

PROSLAVA BLAGDANA NAŠAŠĆA SV. KRIŽA 2017.

Blagdan Našašće svetog Križa i Dan grada Vodica proslavljeni su u Vodicama u srijedu 3. svibnja. Misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Proslava blagdana započela je okupljanjem vjernika ispred crkvice Svetog Križa na starom groblju. Nakon odrješenja za pokojne uslijedila je svečana procesija kroz mjesto do župne crkve. U procesiji je uz župnika don Franju Glasnovića i predvoditelja slavlja sudjelovalo još devet svećenika. Nagradu grada Vodica za životno djelo ove godine dobio je zauzeti vjernik Josip Mateša. Nagrađen je za doprinos razvoju kulture, humanosti, duhovnosti, političkog i javnog života Grada Vodica.

više....

.

.

Proslava Cvjetnice - nedjelje muke Gospodnje u župi Vodice 9. 4.

.

.

Druženjem svih generacija vodičkih Žudija započela manifestacija „10 Uskrsnih Dana u Vodicama“

.

.

Obiteljski dan Šibenske biskupije na temu "Očinstvo i majčinstvo dva lica roditeljskog poslanja" održan je u subotu 1. travnja u marijanskom svetištu Šibenske biskupije Vrpolju. Središnji događaj bilo je misno slavlje koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Okrunjen je kameni kip Gospe od okova, a obitelji su svjedočile o obiteljskom životu.

Među okupljenim sudionicima obiteljskog dana bili su pjevači našeg župnog zbora i desetak obitelji s djecom. U samom programu svjedočile su dvije obitelji naše župe.

više....

.

.

Petnaesti križni put mladih Šibenske biskupije: Pirovac -Tribunj-Vodice

Petnaesti križni put mladih Šibenske biskupije pod geslom "Život, dakle biraj", održan je u subotu 25. ožujka na relaciji dugoj šesnaest kilometara, Pirovac – Tribunj - Vodice. Pobožnost je okupila dvjestotinjak mladih iz cijele Biskupije, a započela je okupljanjem u župnoj crkvi u Pirovcu.
U skupini mladih koji su sudjelovali na križnom putu, bilo je i petnaest mladih iz župe Vodice zajedno sa Župnikom i vjeroučiteljem Ivanom Skočićem


Okupljenim mladima pozdravne riječi uputio je biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Gabrijel Jagarinec. On je ukazao na gelso ovogodišnjeg križnog puta "Život, dakle biraj". Naglasio je kako križni put održava se na blagdan Blagovijesti. Želimo slaviti život. Želimo naglasiti kako je svaki život vrijedan, a mi smo pozvani štiti život od začeća pa do naravne smrti.


Neka naš današnji hod za križem bude želja da Bog i naše životne korake blagoslovi, posveti i učini plodonosnima, poručio je mladima šibenski biskup Tomislav Rogić koji je dio križnog puta prošao sa mladima. Neka nas Gospodin na križnom putu vježba životu. Hodeći za Kristom na svakoj postaji učimo novu lekciju. Mladima je preporučio da im molitvena nakana na pobožnosti bude za duhovna zvanja i za život u obiteljima.


Završne postaje Križnog puta bile su u Vodicama, kod crkvice sv. Križa na starom groblju, u Getsemanskom vrtu Josipa Mateše, gdje su sudionici pogledali i izložbu skulptura i u župnoj crkvi.
Pobožnost križnog puta mladih završila je misnim slavlje u župnoj crkvi sv. Križa. Euharistiju je predvodio generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.


Nakon euharistijskog slavlja za sve sudionike u Pastoralnom centru župe Vodice pripremljena je okrepa i domjenak na kojoj su se mladi nakon dugoga puta okrijepili i ostali u veselom i ugodnom druženju.

.

.

TJEDAN SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA SA CRKVOM I HRVATIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

Svetom misom u župnoj crkvi Našašća svetog Križa na treću korizmenu nedjelju završen je TJEDAN SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA SA CRKVOM I HRVATIMA U BOSNI I HERCEGOVINI, koji se po 5. (peti) put u organizaciji ZAJEDNICE HRVATA BIH ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE i župe Vodice obilježio od 13. - 19. ožujka 2017. godine u Kninu i Vodicama a koji je potaknut idejom od prije jedanaest godina koja je krenula od Hrvatskog Caritasa.

TJEDAN SOLIDARNOSTI I ZAJEDNIŠTVA SA HRVATIMA U BOSNI I HERCEGOVINI, je započeo u Šibeniku u utorak, 14. ožujka 2017. godine primanjem kod šibenskog biskupa Tomislava Rogića a nastavljen istu večer u Kninu u Svečanoj dvorani Veleučilišta „Marko Marulić“  promocijom  knjige “USTAVNOPRAVNI POLOŽAJ HRVATA U BOSNI I HERCEGOVINI“, autora Mate Tadića, potpredsjednika Ustavnog suda BiH, inače ratnog ministra pravosuđa BiH i sudionika mirovnih pregovora nakon kojih je zaustavljen krvavi rat. Poseban gost na promociji knjige bio je generalni konzul Republike Hrvatske u BiH, mr. sc. Ivan Bandić. Ista promocija se ponovila 15.ožujka  u Gradskoj knjižnici Vodice.

U petak, 17. ožujka 2017. godine u Domu HV-a „Kralj Zvonimir“u Kninu odigrana je kazališna predstava „ZIMMER FREI“  koju izvodi Dramska sekcija HKD „Napredak“ iz Knina, autorice Katarine Keser,predstava je humanitarnog karaktera, prikupljena sredstva uplatit će se HKD „Napredak“ Brčko za poboljšanje uvjeta rada mlađih uzrasta.
Ista kazališna predstava je izvedena u subotu 18.ožujka u Kulturnom centru Vodice također humanitarno a sva prikupljena sredstva idu za pomoć župi Presvetog Srca Isusova-Pećine u BiH.

Tjedan je zaključen u nedjelju 19. ožujka u Vodicama svetom misom koju je predvodio gost iz Bosne i Hercegovine svećenik Vrhbosanske nadbiskupije don Donald Marković, župnik župe Presvetog Srca Isusova-Pećine i vojni kapelan za Središnju Bosnu uz kocelebraciju domaćeg župnika don Franje Glasnovića i svećenika u miru don Ivana Čolaka.
Don Donald je naglasio koliko je važno zajedništvo našeg naroda i povezanost kroz susrete iz kojeg se rađaju dobra djela i nada. Iz svog iskustva je posvjedočio da je puno teže biti žedan nego gladan i zato nam Isus nudi vodu od koje nikada nećemo ožednjeti ako otvorimo svoja srca za druge i da nikoga ne osuđujemo jer svi smo pozvani na bunar života.

.

.

HODOČAŠĆE VODIČKIH ŽUDIJA U ITALIJU, 10. – 12. 03. 2017.

Čuvari Kristova groba - Vodiški Žudiji, točnije nas šesnaestorica, vratili smo se sa trodnevnog hodočašća u Italiji gdje smo posjetili Padovu, Arcellu, svetište Camposampiero, svetište Madonna dellaCorona i naposljetku Mantovu.
Nakon malo otežanog dolaska u Padovu zbog jake bure koja nas je pratila u subotu ujutro stižemo u Padovu, gdje zajedno sa hodočasnicima iz Šibenika, predvođenima fra Ivanom Bradarićem, gvardijanom samostana Sv. Frane u Šibeniku, prvo posjećujemo svetište Sv. Leopolda Bogdana Mandića.
Nakon razgledavanja i pobožnosti, krećemo put bazilike Sv. Justine, po veličini 9. crkve na svijetu, gdje, među ostalim vrijednim relikvijama, najvažnije mjesto zauzima relikvija Sv. Luke evanđeliste.
U bazilici Sv. Ante, nakon razgledavanja mnogobrojnih relikvija, sudjelujemo na Sv. misi, koju predvodi na fra Ivan. Veličanstvena bazilika i djelovanje sveca svega svijeta - Sv. Ante ostavljaju veličanstven utisak na sve nas.
Sv. Ante koji je djelovao u Padovi, pred sam kraj svoga života proveo je nekoliko tjedana u Camposampieru, mjestu iz kojega se je želio vratiti natrag u svoju Padovu, ali je na putu preminuo. Na mjestu njegova preminuća – u Arcelli, sagrađena je crkva koja je sljedeća točka našeg hodočašća.
Nakon molitve i razgledavanja crkve u Arcelliodlazimo u samostan u Camposampieru, u kojem ostajemo na večeri i zasluženom noćnom počinku.
Nedjelja ujutro rezervirana je za sv. misu u prekrasnoj samostanskoj crkvi, uz koju se nalazi aleja sa veličanstvenim skulpturama u spomen na život Sv. Ante, kao i kapelica sagrađena na mjestu gdje se nalazio orah sa kojega je Sv. Ante pred kraj svoga života propovijedao mnoštvu koje ga je svakodnevno dolazilo slušati.
Duhovno okrjepljeni, krećemo na dvosatnu vožnju do svetišta Madona dellaCorona, koje svojom nestvarnom ljepotom oduzima dah svakom hodočasniku. Naime, dva zida crkve uklesana su u živu stijenu, na nekoliko stotina metara nadmorske visine, odakle se pruža pogled na rijeku i okolne planine. Svi se slažemo kako na sličnom mjestu još nismo bili.
Mantova, sa svojom bazilikom Sv. Andrije u kojoj se čuva relikvija Krvi Kristove sa Kalvarije koju je tu donio Sv. Longin, sljedeća je na redu. Božja providnost je htjela da u baziliku stižemo točno u trenu kad vodič otključava vrata kripte u kojoj se nalazi relikvija Krvi Kristove sa Kalvarije. Pod zemljom, u kripti crkve, postajemo svjesni da stojimo pred autentičnom Krvi Kristovom koja se prolila za sve nas prije 2017. godina.
Isti vodič kojemu smo se obratili vodi nas do zemnih ostataka Sv. Longina, satnika koji je probo Isusu bok, i koji je izrekao one poznate riječi: „Uistinu, ovaj čovjek bijaše Sin Božji!“
Posebnost ovog trenutka je u tome što je Sv. Longin zaštitnik družbe Vodičkih Žudija, a ovo je bio prvi put da je itko od nas u blizini relikvija ovoga sveca. Možemo slobodno reći, da smo svi, po prvi puta onako, baš istinski osjetili da je Sv. Longin čuo našu molitvu za zagovor naše družbe i svih čuvara Božjeg groba.
Ispunjeni, zadovoljni i duhovno okrijepljeni krećemo prema autobusu i krećemo na noćnu vožnju put Vodica.
Na ovom hodočašću, koje je od posebnog značaja za samu družbu, odali smo i počast stradalim vatrogascima i podržali akciju Srce Kornatsko. Naime, neki od stradalih vatrogasaca na otoku Kornatu su bili aktivni članovi Žudija.
Bogu hvala i slava!

Buzdobaj
Marko JuričevMartinčev

.

.

.

Biskup Tomislav Rogić predvodio Korizmeno biblijsku tribinu "Raspeta ljubav - kalvarijske tmine" 8. 03. 2017.

Šibenski biskup Tomislav Rogić u srijedu 8. ožujka u pastoralnom centru župe Vodice gostovao je na redovitoj biblijskoj tribini za odrasle vjernike. Imao je izlaganje pod naslovom „Raspeta ljubav i kalvarijske tmine". Uz vjernike Vodica na tribini su bili i vjernici iz župa Srima i Tribunj.

više....

.

.

KORIZMA 2017

.

.

Održane Skupštine i izbori Starješinstva bratovština Gospe od Karmela i Presvetoga Srca Isusova u župi Vodice.

U utorak, 31. 01. 2017. u prostorijama Pastoralnog centra župe održana je izborna skupština bratovštine Gospe od Karmela na kojoj je izabrano novo starješinstvo na mandat od tri godine. Članovi bratovštine su za dopredsjednika izabrali gospodina Antu Čorića, za tajnicu gospođu Anku Ivas i za blagajnicu gospođu Marinu Sladoljev.

Na skupštini se raspravljalo o većem angažmanu članova  bratovštine i sudjelovanju u duhovnom i vjerskom životu u župi, ulozi članova u promicanju pobožnosti Gospe od Karmela i brige oko crkve Gospe Karmelske na Okitu i većoj povezanosti među samim bratimima.

Škapularska bratovština Gospe od Karmela uspostavljena je u župi Vodice, 13. listopada 1852., a svečano je započela svojim radom na blagdan Gospe od Karmela 16. srpnja 1853. 

.

U petak, na dan Presvetoga Srca Isusova, 3. 02. 2017. u prostorijama Pastoralnog centra župe održana je izborna skupština bratovštine Presvetoga Srca Isusova na kojoj je izabrano novo starješinstvo na mandat od tri godine. Članovi bratovštine su za dopredsjednika izabrali gospodina Mihaela Galijota, za tajnicu gospođu Anku Jankov i za blagajnika gospodina Tomislava Šprljana.

Na skupštini je dogovoreno da je  dan i svečano okupljanje  bratovštine nedjelja pred svetkovinu Presvetoga  Srca Isusova, a godišnja skupštine, kako i stoji u pravilniku, je na kraju godine. U raspravi je naglašena važnost veće angažiranosti članova bratovštine u duhovnom i liturgijskom životu župe, u promicanju pobožnosti Presvetoga Srca Isusova i brigu za kapelu srca Isusova, kao i okupljanje i povezanost među samim članovima.

Bratovština Presvetoga Srca Isusova u Vodicama uspostavljena je odobrenjem šibenskog biskupa Ivana Berčića  07. travnja 1851. a svečano je započela sa svojim radom 31. 08. 1851.  

.

.

 Krštenje petog djeteta u obitelji Milke i Ante Poljička

Šibenski biskup Tomislav Rogić na Nedjelju krštenja Gospodnjeg 8. siječnja, u Vodicama krstio je Mateu Mariju peto dijete u obitelji Milke i Ante Poljička. Sakrament krštenja slavljen je za vrijeme misnog slavlja u župnoj crkvi Svetog Križa. U koncelebraciji su bili župnik Vodica don Franjo Glasnović, biskupov tajnik don Roko Glasnović i don Ivan Čolak

više

.

.

STATISTIKA ŽUPE VODICE 2016

.

2016.

Na početku ove godine donosimo statistiku Župe Vodice za 2016. godinu. U statistici naše župe postoje tri glavne kategorije: Stanje u matičnim knjigama, ukupno u župi i ukupno svi koji su registrirani u protekloj godini.

Ono što bi željeli istaknuti vezano uz statistiku 2016. godine jest nastavak trenda iz 2015. godine, veliki broj sprovoda i smrti. Zabrinjava činjenica da je u protekle dvije godine broj sprovoda/umrlih veći od 70 što je nerazmjerno s prosjekom sprovoda u zadnjih dvadesetak godina u kojima je u prosjeku bio oko 50.

Smanjio se i broj krštenja, tj. u zadnje tri godine realno u župi je veći broj umrlih nego rođenih.

Broj sklopljenih crkvenih ženidbi - vjenčanja viši je nego prošle godine.

Pozivamo sve naše župljane i sugrađane za pomoć i suradnju kako bi i na dalje mogli u našoj župi voditi precizno stanje i podatke o župljanima i građanima Vodica.

Molimo sve da svaku promjenu stanja koja se tiče rođenja, sakramenata, smrti, sprovoda i drugih promjena prijave u naš župni ured kako bi to mogli evidentirati.

Ostale statistike za prijašnje godine vidi

http://www.zupa-vodice.hr/statistika.html

Pojedinačno vidi:

http://www.zupa-vodice.hr/KRSTENJA.html

http://www.zupa-vodice.hr/ZENIDBA.html

http://www.zupa-vodice.hr/SPROVODI.html

.

.

.

Blagoslov obitelji i kuća 2016./17.

Sam čin primanja svećenika u svoj stan i okupljena obitelj sabrana u molitvi za vrijeme blagoslova je zapravo znak svjedočenje svoje vjere i pripadnosti župnoj zajednici. Svećenika najčešće u blagoslovu prate ministranti ili odrasli župljani. Uobičajeno je da tom prigodom svećenikov pratitelj napiše kredom na sobna vrata ovakav znak: 20+G+M+ B+17, u novije vrijeme se ostavljaju naljepnice blagoslova koje se zalijepe na vrata kuće ili u kući. Brojke znače godinu blagoslova, a tri slova početna slova imena triju kraljeva (Gašpar, Melhior, Baltazar). Po drugom tumačenju za slova G, M. B su kratica latinske rečenice "Christus mansionem, benedicat!", a znači "Krist neka blagoslovi kuću!". U latinskoj rečenici je prvo slovo C budući ime Gašpar na latinskom počinje s C (Casper).

U ovim božićnim blagdanima slavimo rođenje Isusa Krista, Boga i čovjeka. Bog u obličju čovjeka boravio je među ljudima. Po ovom posjetu svećenika, službenika Crkve, Krist ulazi u obiteljski dom da joj donese mir i radost. On će vam navijestit radosnu vijest spasenja u Riječi Božjoj i okrijepiti vas po molitvi Crkve za blagoslov vaše obitelji.

Pripravimo stoga svoja srca za blagoslov obitelji, da bi po Duhu Svetom mogli čuti riječ Kristovu i primiti okrjepu njegova blagoslova koji nam po svojoj Crkvi daruje.

Raspored blagoslova vidi ovdje ili na slici

.

.

Bogatim duhovnim sadržajima proslavismo 3. nedjelju došašća (11.12.2016.)

Postoje dani u životu jedne župe, i djelovi crkvene godine, kada je sve standardno, uobičajeno. Postoje dani i vremena koje zovemo "jakim, snažnim" vremenima crkvene godine. To su vremena u kojima Božja Riječ govori snažnije i dublje, u kojima smo pozvani na vrlo angažirani vjernički život, svjedočenje, djelovanje. Neki od tih perioda su Došašće i Korizma, pripreme za najveće kršćanske svetkovine: Božić i Uskrs.

Bibičari za Caritas i skazanje o sv. Luci

Osvrnemo li se samo na ovogodišnju Treću nedjelju došašća u našoj župi, biti će nam jasno o kojem se dinamizmu radi.
Jutarnja misa  u 9 sati bila je označena Caritativnom akcijom naših biblličara koja je doživjela svoj finale, kao i kratkim dramskim skazanjem KU "Perlice".
Djeca bibličari prinijeli su 2.445, 00 kn, koje su im vjernici prošle nedjelje dali pri kupnji njihovih uradaka, lijepih božićnih čestitki. Sve to darovali su župnom Caritasu koji organizirano i brižno skrbi za 60-tak štićenika, osoba slabijeg imovinskog stanja.
Naše "Perlice" sastavljene od djece i starijih, predstavile su nam na slikovit i dojmljiv način kako su stari vodičani nekada slavili sv. Lucu.

Pohod o. Biskupa i naši krizmanici
Večernja sv. misa bila je na osobit način u znaku prepune crkve koja je odzvanjala izvjesnim šušurom i radosnim očekivanjem. Naime, po prvi put nas je pohodio o. Biskup i preslavio sv. Euharistiju u zajedništvu sa župnikom don Franjom i don Ivanom Č, i don Krešimirom M.
Bila je o večer predstavljanja krizmaničkih kandidata našoj vjerničkoj župnoj zajednici u koju će se oni, upravo po sakr. sv. Potvrde, kao odrasli pritjeloviti.
Krizmanici su prozvani od župnika don Franje, aktivno sudjelovali u slavlju kroz čitanje i paljenje svijeća, animirano od njihove vj. Valerije.
Na kraju same sv. Mise, u ime vjernika naše župe, oca Biskupa pozdravila je, sada "vodiška" , a inače Senjkinja, gđa Tatijana Roca.

Sama treća nedjelja došašća kao nedjelja Caritasa imala je finale u upravo hvale vrijednoj akciji Caritasa koju je započeo pok. don Frane Š., a nastavio sadašnji župnik u suradnji s djelatnicima Caritasa: darivanje 3. i svakog daljnjeg djeteta u obitelji koje su ove godine dobile prinovu.

Bila nam ovako bogata nedjelja svima na blagoslov, a ovaj Caritasom označen sadržaj poruka i poziv da se nikad ne umorimo čineći dobro.

vj. Valerija

.

.

Biskup Tomislav Rogić u Vodicama nazočio Caritasovoj akciji „3+“ na primanju i darivanju za obitelji

Caritas župe Vodice, na treću nedjelju došašća – nedjelju Caritasa, 11. 12. 2016. u Pastoralnom centru župe po deveti puta, upriličio je i organizirao primanje za obitelji „3+“ (obitelji u kojima se u ovoj godini rodilo treće peto i šesto dijete) te ih prigodno darovao jednokratnim novčanim prilogom.

Akciju „3+“  je 2008. potaknuo i pokrenuo u suradnji sa župnim Caritasom, ondašnji župnik Vodica don Frane Šimat sa željom da se u župi pokaže ljubav prema životu kao najvećem Božjem daru i zahvalnost roditeljima i obiteljima koje su odvažne uz Božju pomoć život darovati i roditi svoju djecu.

Ovogodišnji susret bio je osobit jer je po prvi puta na njemu sudjelovao i  otac Biskup.   Sve  je proteklo u radosnom i ugodnom druženju za što su osobito zaslužni članovi župnog caritasa koji su pripremili i organizirali primanje i prigodni domjenak na kojem su počastili i darovali obitelji.

Svu djecu, roditelje, obitelji i sudionike susreta na početku je pozdravio Župnik, koji je obiteljima najprije čestitao a onda i zahvalio za njihovu ljubav koju pokazuju prema djeci i životu, te ih pozvao da u svojim obiteljima žive i svjedoče kršćansku vjeru i vrijednosti. Osobito je u ovoj godini koju je crkva posvetila „Očinstvu“ pozvao očeve i muževe da budu stupovi obitelji i sa svojim suprugama pokažu svojoj djeci primjer u vjeri i životu.

Nazočnima se obratio i otac biskup mons. Tomislav Rogić, čestitajući obiteljima, zahvaljujući im na spremnosti i otvorenosti u prihvaćanju života koje im je Bog darovao u njihovoj djeci. Sve roditelje je pozvao da uvijek budu otvoreni u ljubavi prema životu.

Na kraju je voditeljica župnog caritasa gospođa Vjera Lipić, pozdravila sve nazočne obitelji, čestitala im, te u ime Caritasa svakoj obitelji darovala novčani prilog.

Raduje to što je u ovoj godini, u sklopu akcije „3+“  obuhvaćeno šesnaest  obitelji.  Četrnaest obitelji s trećim,  jedna s petim i jedna sa šestim djetetom.

U devet godina akcije „3+“ od 2008-2016. Caritas župe Vodice darivao je osamdeset djece. Šesdesetčetiri obitelji s trećim, dvanaest s četvrtim, tri s petim i jednu sa šestim djetetom.  

.

.

Adventska tribina sportašica Zaninović u Šibeniku

Stara latinska poslovica glasi: „Verba movent, exempla trahunt“, ili „Riječi lete, primjeri privlače.“

Pokazalo se to i u subotnje večer, uoči druge nedjelje došašća, 3.12. , kada je u organizaciji Šibenske biskupije i Sestara Franjevki od Bezgrješne održana još jedna u nizu adventskih tribina za djecu i mlade… Prethodnih godina o svojoj vjeri svjedočili su nam pjevači.
Ove godine o svojem sportskom životu te vjerskom opredjeljenju svjedočile su nam dvije vrsne sportašice, taekwondoistice, prvakinje Europe i svijeta, sestre blizanke, Ana i Lucija Zaninović.


Zainteresiranim slušateljima iz raznih dijelova šibenske biskupije pridružila se i skupina vjeroučenika naše osnovne škole „Vodice“ i naše župe, sa svojom vjeroučiteljicom Valerijom i župnikom don Franjom.  S ponosom ističemo da je to bila najbrojnija skupina sastavljena od šestaša, sedamaša i osmaša njih 50-tak.

Sestre Zaninović najprije su mlade upoznale sa zanimljivostima iz svojeg obiteljskog života, s  nama do tada nepozatom činjenicom da one samo nisu blizanke, već trojke, tj. imaju i brata blizanca, a ukupno je pet djece u obitelji…, s tim kako su tekli njihovi prvi koraci u sportu, prva natjecanja, nagrade i priznanja…

Nakon izlaganja o svojem osobnom životu, uslijedila je pauza sa zabavom za naše mlade: oni koji su slučajnim odabirom izvučeni, zaigrali su stolni tenis sa sportašicama, među igračima bio je i naš šestaš Petar…

Drugi dio predavanja bilo je pravo duboko i istinsko vjersko svjedočenje. Sestre Zaninović progovorile su o sebi kao vjernicama, o tome da se nigdje ni u jednom času ne ustručavaju ispovijedati pripadnost Crkvi i katoličkoj vjeri, o tome da mole svaki dan, da zahvaljuju Bogu i na neuspjehu koji ih jača i čeliči….  Zanimljiva je bila i činjenica da nikad ne mole da pobjede nego da pobjedi bolji, da pobjeda bude pravedna „jer možda je protivnik trenirao i bolje i više“…
Mnoge mlade, naročito djevojke naše župe, zainteresirala je činjenica da su ove dvije vrsne sprotašice dugo godina bile jako blizu oltara kao ministrantice.

Upravo ta blizina oltara, odredila je i njihovu blizinu s Gospodinom u svakodnevnom životu…
Uslijedila su brojna pitanja naše djece.
Radosna ekipa naših vjeroučenika krenula je kućama spremni za nedjeljnu misu i bogatiji za jedno veliko (možda nekome i jako važno) iskustvo svjedočenja vjere.

Biti sportaš, biti borac i biti kršćanin svjedok! Kojeg li ponosa!

Vj. Valerija Buha

foto: Ivo Kronja i Župa Vodice

.

.

Treća obljetnica smrti blagopokojnog župnika Vodica don Frane Šimata (2013-2016.)

U nedjelju 13. 11. 2016. navršila se treća obljentnica od smrti blagopokojnog vodičkog župnika don Frane Šimata.

don Frane Šimat (rođen 6.9.1935.- umro 13. 11. 2013.) kao svećenik i župnik u Župi Vodice (1991. -2010.) vrši je dvadesetak godina svoju službu na slavu Božju i dobro svoga naroda. U svojoj svećeničkoj službi uložio je mnogo napora u duhovnoj i materijalnoj izgradnji župe i grada Vodica.

Spomenimo ga se u svojim molitva i molimo milosrdnog Gospodina da nagradi njegov svećenički rad i napor nagradom vječnog blaženstva.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

.

Pri kraju Godine milosrđa Šibenska biskupija organizirala je hodočašće u svetišta južne Italije (16. do 21. listopada 2016.). Sudjelovalo je oko 480 hodočasnika. Zaista je bilo impozantno vidjeti deset autobusa hodočasnika pri dolasku u pojedina svetišta. S hodočasnicima su išla oba biskupa: mons. Tomislav Rogić i mons. Ante Ivas, biskup u miru, te mons. Marinko Mlakić generalni vikar i još devet svećenika. Iz naše župe Vodice, sudjelovalo je oko tridesetak vjernika i hodočasnika.

više

.

.

Hodočašće i izlet na Buško jezero, u Livno i Tomislavgrad za gospođe koje uređuju i čiste župnu crkvu u Vodicama

I ove godine, na već svoj ustaljeni dan, 8. listopada, skupina gospođa koje pomažu oko uređenja i čišćenja naše župne crkve u Vodicama, zajedno sa s. Lidijom koja sve to vodi i koordinira te Župnikom koji je sve pripremio i organizirao, imala je svoje hodočašće i izletnički dan na Buško jezero, u Livno i Tomislavgrad. Ovo je prvi puta da se hodočašće i izlet organiziralo izvan naše Domovine.

ž

više

.

.

Hodočašće u Vranu i duhovno-rekreacijski dan za obitelji iz obiteljske radionice

.

Kao početak nove pastoralne godine, u subotu 1. listopada, na bagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa, obitelji iz naše župe, koje su najvećim djelom u prijašnjim godinama sudjelovale i bile uključene u obiteljske radionice, hodočastili su u svetište sv. Nediljice u Vrani na Vranskom  jezeru, te u prekrasnoj prirodi  i okolišu svetišta imali svoj duhovno-rekreacijski dan. 

Obitelji, među kojima su najbrojnija bila djeca, imale su rekreacijski dio  kroz razne igre i aktivnosti u prirodi.  U njima su najviše uživali najmanji, no i stariji su se na svoj način u tome uključili. Središnji  i duhovni dio bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio Župnik, a svojim sviranjem i pjesmom animirale su ga same obitelji. Završni dio susreta bio je zajednički ručak koji su na roštilju pripremili očevi, dok su mame pripremile stol i donijele raznovrsne kolače i slastice.

Lijepo je bilo vidjeti zajedno za stolom mlađe i starije koji su slasno pojeli pripremljeni  ručak. Obitelji su nakon ručka uz zajedničko druženje, uz kavu i razgovor ostale u ugodnom ambijentu do popodnevnih sati.

Ovakvi susreti pokazuju znak ostvarenja kršćanskog zajedništva među obiteljima u župi, gdje se ona tada ostvaruje kao „zajednica svih zajednica“ i „velika obitelj svih obitelji“, te  želju za susretima i druženjem koji ih  duhovno obogaćuju i  osnažuju za život i poslanje koje imaju u Crkvi i narodu.

fotogalerija

.

.

Biskup Tomislav Rogić predvodio misno slavlje za Zdrug katoličkih skauta Šibenske biskupije u crkvici sv. Ilije u Pišći u vodičkom polju

Misno slavlje, kao vrhunac i završetak trodnevnog kampiranja koje je bilo u vodičkom polju, za Zdrug katoličkih skauta Šibenske biskupije koji je u osnivanju, u nedjelju 25. rujna u crkvi svetog Ilije u Pišći, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Uz biskupa je koncelebrirao duhovni asistent skauta Šibenske biskupije don Krešimir Mateša. Na početku slavlja dobrodošlicu biskupu i skautima zaželio je župnik Vodica don Franjo Glasnović.

više

.

.

Bibličari nastavljaju s radom: 18. godina rada biblijske skupine vjeroučenika naše župe

U četvrtak, 29. rujna u 17.30 sati započinjemo 18. godinu rada biblijske skupine vjeroučenika naše župe.

Naša školska djeca i župljani, vjeroučenici u dobi od 5.-og do 8.-og razreda sa svojom stalnom voditeljicom, vjeroučiteljicom Valerijom Buha, kroz jedan sat tjedno imaju sljedeću ponudu:
- igre asocijacija, rebusi i drugi misaone igre
- gluma i pantomima
- molitva i meditacija, rad s Biblijom
- caritativni rad: izrada božićnih čestitki, prodaja istih u Adventu te darivanje novca župnom Caritasu za potrebne bolesne i siromašne u našoj zajednici.

Naglašavamo da naša djeca, vjeroučenici, su kršćani u razvoju, krštenjem su postali djeca Božja, pristupili su Prvopričesničkom stolu , hodaju ka sv. Krizmi, sakramentu zrelosti.... , pohađaju školski vjeronauk koji nikako nije tek religiozna kultura koja će samo davati informacije u vjeri, nego je konfesionalni vjeronauk koji vodi ka praksi djelatnog življenja vjere i sakramenta u životu, u konkretnoj zajednici župe

Pzivamo stoga naše roditelje da potaknu svoju djecu na ovaj vid rasta u vjeri i druženja, a naše vjeroučenike da nam se pridruže.

Čekamo vas , u četvrtak 29. rujna u Pastoralnom centru naše župe u 17.30h (možete doći i ispred župne crkve u slučaju da ne znate gdje se nalazimo.)

vj. Valerija Buha

.

.

.

Skupina ministranata naše župe na duhovno-rekreacijskom izletu u Rakitnici kod sv. Ivana

.

Skupina ministranata naše župe, zajedno sa Župnikom i našim starim ministrantom Franom, u subotu 24. rujna,  u Rakitnici  kod sv. Ivana, imala je svoj duhovno-rekreacijski dan.

Uz prekrasni i sunčani dan ministranti su u Božjoj prirodi, uživali u igri nogometa, skakanju i šetnji kroz prekrasnu  prirodu. U duhovnom dijelu koji se odvijao kod  stare crkvice sv. Ivana, ministranti su molili zajedno sa Župnikom sv. Krunicu, sa nakanom za naše obitelji i župu.

Najveseliji dio izleta, kome su se svi veselili bio je roštilj i ručak uz njega. Ministranti su uz roštilj oko vatre, u ljepoti prirode, prijateljski i bratski, veselo uz dječje dogodovštine, slasno pojeli svoj ručak, koji nam je  odlično pripremio naš  Frane Roca. 

Bogu zahvaljujemo na lijepom danu i bratskom druženju u prirodi i igri, našem Frani također velika hvala što je lijepo pripremio ručak i darovao vrijeme našim ministrantima.

fotogalerija

.

.

Svečano zavjetovanje našega župljanina fra Kristijana Radasa

.

U četvrtak, 22. listopada 2016., u crkvi Gospe Sinjske u Sinju za vrijeme euharistijskog slavlja u 17:30 sati u ruke provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja u Splitu, fra Joška Kodžomana, svečane redovničke-vječne zavjete  položio je naš župljanin  fra Kristian Radas.


Uz njega zavjete su položili još sedmero njegove subraće: fra Ivan Marija Đuzel (Imotski), fra Ivan Grubišić (Trilj), fra Jerko Kolovrat (Imotski), fra Mario Lemo (Nevest), fra Dejan Međugorac (Knin), fra Ante Prološčić (Klis), fra Toni Šimunović Erpušina (Otok).

Na slavlju zavjetovanja, uz mnoštvo svećenika sudjelovali su roditelji, braća i sestre, rodbina prijatelji i kolege studenti, a iz naše župe, uz Župnika i don Ivana Čolaka, sudjelovalo je dvadesetak vjernika i župljana.


Našem fra Kristijanu i njegovim roditeljima i obitelji, od srca čestitamo u ime naše župe i svih vjernika i župljana. Preporučimo ga i nadalje  u naše molitve Gospodinu, da ga i nadalje prati svojim blagoslovom i milosrđem na putu redovništva i svećeništva.

Više možete pogledati na ovom linku i fotogaleriju

.

.

Kršćanski početak školske godine 2016./2017.

Kršćanin je čovjek dijaloga s Bogom, čovjek molitve. Uče nas to od malih nogu naši pobožni djedovi, bake, roditelji, a poslije naša Crkva, naši vjeroučitelji.

.

Kao što je to već dobar običaj, i ove godine na prvi nastavni dan 5. rujna razrednici su dočekali odmorne i vesele skupine svojih učenika, održali prvi radni sat- razredni sat, upoznali ih rasporedom sati i svime što bi trebali imati na umu…


Razigrana ekipa vjeroučenika potom je, unatoč kišnom vremenu, ubrzo dupkom ispunila župnu crkvu predvođena gospodinom Ravnateljem Grgom Friganovićem, nekolicinom profesora, vjeroučitelja, roditelja gdje nam je Službu Riječi održao župnik don Franjo. Bila je to pravi pobožni splet  pjesme,  Božje Riječi, kratke propovijedi, molitve vjernika upućene Gospodinu po zazivima naše djece, učiteljai na kraju riječ Ravnatelja, blagoslov i otpust.

Ovu smo školsku godinu započeli s Bogom, molimo Ga snagu i strpljenje da, svatko u svojem staležu: netko kao učenik, netko kao učitelj, netko kao ravnatelj , daje najbolje od sebe, prihvaća i povremene poraze ugradivši je u sveukupnost pobjede koja ga uz Božji blagoslov, molitvu i rad čeka.

Sretno i blagoslovljeno svima: kolegama profesorima, vjeroučenicima i obiteljima u njihovoj odgojnoj ulozi i nezamjenjivoj podršci!

Vj. Valerija Buha

.

.

.

PROSLAVA BLAGDANA GOSPE KARMELSKE 2016.

Blagdan Gospe Karmelske u župi Vodice proslavljen je u subotu 16. srpnja svečanim misnim slavljem na brdu Okit gdje se nalazi Gospina crkva i župno svetište Majke Božje. Od ranog jutra u svetištu su se slavile euharistije, a središnje slavlje predvodio je šibenski biskup u miru i apostolski administrator Ante Ivas.

Samom blagdanu prethodila je devetodnevna duhovna priprava – devetnica koju su predvodili don Željko Augustinov, don Ivan Čolak i Župnik. Prigodne propovjedi u devetnici bile su u znaku Godine milosrđa – razmišljalo se o duhovnim djelima milosrđa.

Upćnicu blagdana i svečanu sv. Misu na Okitu predvodio je fra Lazar Perica. Zbog vremenskih neprilika i kiše otkazana je velika procesija koja je trebala biti od župne crkve do Okita.

više

foto Šibenska biskupija

.

.

Mons. S. Diomartich i mons. A. Ivas u crkvi sv. Križa u Vodicama

Dugogodišnji svećenik hrvatske katoličke crkve sv. Ante (St. Anthony) u Los Angelesu, monsinjor Srećko (Felix) Diomartich, preminuo je u utorak, 7. 06. 2016.  u 103. godini, objavila je njegova crkva. Diomartich je rođen 2.11.1914. na otoku Zlarinu. Ondje je pohađao osnovnu školu, dok je u srednju školu i sjemenište otišao u Šibenik. Nakon završetka srednje škole, studirao je u Splitu i Zagrebu. Zaređen je 1937. godine u svojoj crkvi u Zlarinu. Od 1937.do 1939. godine bio je župni Vikar u Vodicama, nakon čega odlazi u Zavod sv. Jeronima u Rim, gdje je stekao dva doktorata, u teologiji i crkvenom pravu.

više

.

.

Molitvena zahvala za kraj školske i vjeronaučne godine 10. 06. 2016.

U zahvalnosti Gospodinu…..

Ovaj tjedan mogli bi smo nazvati Tjednom zahvaljivanja. Naime, naša školska djeca, vjeroučenici, u organizaciji naše Škole, vjeroučitelja i Župe, dolazili su zahvaliti Bogu za sve darove protekle školske godine.

Sve smo počeli s najstarijma, našim osmašima, koji su 6. lipnja, u ponedjeljak, zahvaljivali Gospodinu u ozračju svetosti i sabranosti večernje mise.
Zaista ih je bilo lijepo i vidjeti i čuti. Sabrana mladost, na kraju jedne životne etape, pred Bogom stoji, Boga moli, Bogu se zahvaljuje, Bogu se zagovara. U zajedništvu sa župljanima, vjeroučiteljicom , u misnom slavlju predvođenom od našeg Župnika u koncelebraciji s don Željkom, osmaši su rekli: „Hvala Bogu“ i to doista na svemu: na daru zdravlja, obitelji, roditeljima i njihovoj brižnosti, profesorima, rastu u vjeri, župnoj zajednici koja je pratila njihov rast te rastu ne samo u visinu nego  i u duhu i kršćanskom opredjeljenju.

Nakon njih, zahvalili su se naši najmlađi, prvašići i prvopričesnici sa časnom, u, za njih prikladnoj službi Riječi u kojima su izrekli svoje: „Hvala Bogu“ i na daru Prve svete pričesti i svemu obilju koje ih svakodnevno prati. 


I na kraju , zadnji nastavni dan, petak 10. lipnja, svoj „Te Deum“ – „Tebe Boga hvalimo“, izrekli su ostali naši vjeročenici, od četvrtog do sedmog razreda naše škole predvođeni našim Ravnateljem g. G. Friganovićem, vjeroučiteljima i nekolicinom nastavnika.  Svjesni da je ova školska godina, kao i svako djelo ljudi, bila popraćena i nekim propustima i grijesima, petaši su najprije izrekli svoje „oprosti Gospodine“, na propustima i slabostima, na malim pakostima i nemarnostima koje su nas pratile u odnosu prema Bogu , prema kolegama, učiteljima, roditeljima, bližnjima i, konačno, prema sebi samima.

Nakon djela kajanja, poslušali su Evanđelje i prigodnu Župnikovu riječ u kojoj su podsjećeni da vjera nije nešto što se može skinuti i odložiti poput komada odjeće, ne možemo se ljeti odreći vjere, vjerskog života.. vjera je nešto što raste, razvija se , ona je živi odnos s Bogom.

U molitvi vjernika opet su naši šestaši i sedmaši zahvalili na svim Božjim darovima, i potom čuli Ravnateljevu čestitku na uspješno završenoj nastavnoj godini, dobre želje za praznike i, primivši Božji blagoslov, otišli u radost ljetnog raspusta od školskih obveza.

Valerija B., vj.

.

.

Biblijska tribina 2015./2016. /8. 06. 2016. /

Družili smo se s prorocima!

Naši ovogodišnji polaznici Biblijske tribine za odrasle vjernike, njih oko 25-ero, na poseban su način obogatili svoj kršćanski i vjernički životu upoznajući Bibliju kroz čitanje i proučavanje tektova proroka.
U Bibliji Staroga zavjeta nalaze se tekstovi 16 proroka pisaca: od toga četiri velika proroka (velika po opsegu pisanja: Izaija, Jeremija, Ezekiel i Danijel) i čak dvanaest malih proroka (čije knjige su kratke ali ne manje bitne), te nekoliko proroka nepisaca (koji nisu pisali svoju knjigu ali su o njima pisali drugi (jedan od njih je, i nama bliz prorok  Ilija, čiju crkvicu imamo u polju Pišća).

Kroz 30- tak sati, počevši od sredine rujna pa sve do srijede, 8. lipnja, svake srijede navečer, naši su vjernici doslovno išli  u Biblijsku školu koju su im, kao i do sada, predvodili vjeroučiteljica Valerija i župnik don Franjo, ali ove godine u naizmjeničnom ritmu tako da svaki susret vodi jedno od njih samostalno, a ne u duetu kao do sada.

Proročki tekstovi pravo su bogatstvo, a njihove poruke svevremenske.  Stil pisanja, tematika, poruka ovisi naravno o povijesnim okolnostima, jer nije isto živjeti u ratu ili miru, biti okružen prijateljima ili neprijateljima, biti u bogatstvu i obilju ili siromaštvu. Upravo povijesne okolnosti života , ponašanje Izraelskog naroda uvjetovalo je i poruku proroka koja tako ide u rasponu od pohvale do pokude, od vikanja do blagoslivljanja, od jadikovke do nade u bolju budućnost u Bogu.

Temeljne teme grijeha, otpada od Saveza s Bogom, poziva na obraćenje, potrebe za novim srcem i novom dušom, nade u novi savez koji će Bog uspostaviti u Kristu, u konačno oslobođenje od ropstva ali ne onog fizičkog nego od ropstva grijehu, o slobodi kao duhovnoj kategoriji,  zaista vrijede u drugim okolnostima i ponešto drugačijem kontekstu kako nekada tako i sada.
Upravo zato proročki tekstovi su uvijek sadašnji, uvijek moderni i, upravo zato se nemali broj puta od naših tribinaša znao čuti komentar: „Pa ovaj kao da piše o nama danas, o našem narodu , o našim mukama!“

Teško je čitati Bibliju, duboko i ozbiljno s njome raditi, pronicati u tekstove i poruke, jer to je Božja Riječ čovjeku, i ostati nepromijenjen, neobraćen….  Upravo zato nam je vjerovati da nam je i ova godina biblijske tribine pomogla da se otvorimo Bogu, da se iz dana u dan neprestano obnavljamo i mijenjamo na bolje, da imamo novo srce i novi duh, bogolik, kristolik.

Završnim susretom , prigodnim čašćenjem i darivanjem, završila je i ova, čak 24. godina naše Biblijske tribine, koju je započeo naš pok. Don Frane  svojim dolaskom u Župu 1991. godine, a pridružila mu se vj. Valerija u listopadu 1998., te se u dobru tradiciju uključio svojim dolaskom naš sadašnji župnik don Franjo.

Sljedeći ciklus Tribine, kako planiramo , počinje na jesen, i bit će na određen način u slavljeničkom ozračju „srebrene Biblijske tribine“, tj. 25.-e godišnjice djelovanja, a neki od članova su od samoga početka s nama. Kolikog li bogatstva!

Vj. Valerija B.

.

.

ŠIBENIK - KATEDRALA: Objavljena odluka o imenovanju novog šibenskog biskupa

Šibenski biskup mons. Ante Ivas točno u podne , u petak 3. lipnja, u dvorani biskupske palače u Šibeniku dekanima Šibenske biskupije i zboru savjetnika priopćio je odluku o imenovanju mons. Tomislava Rogića novi šibenskim biskupom. Biskup Ivas pročitao je pismo apostolskog nuncija Alessandra di Erica papinom imenovanju novog biskupa više

Mons. Tomislav Rogić imenovan šibenskim biskupom

NOVI ŠIBENSKI BISKUP O BISKUPSKOM IMENOVANJU

.

.

Prvopričesničko hodočašće na Visovac i posjet Skardinu, 27. 05. 2016.

Naši ovogodišnji prvopričesnici, nekolicina njihovih roditelja, kao i njihove učiteljice, zajedno sa s. Marijom i Župnikom prigodom završetka Prve pričesti, u petak 27. 05.,  hodočastili su na otok Visovac i posjetili su Skradin. Pedesetak sudionika ispred autobusnog kolodvora u Vodicama ukrcala se u autobus i krenuli su na svoje zahvalno hodočašće na otok Visovac.

 

vidi više

.

.

Hodočasnici i građani Vodica sudjelovali na prvom nacionalnom „Hodu za život“ i hodočastili u Zagrebačku katedralu i u nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu 21. 05. 2016.

Skupina hodočasnika i građana Vodica, njih pedesetak među kojima je bio najveći broj obitelji s više djece, sa Vodičkim župnikom don Franjom Glasnovićm, u subotu 21. 05., sudjelovala je u povorci od 15.000 sudionika u prvom nacionalnom „Hodu za život“ te svojim hodom i sudjelovanjem pokazala i posvjedočila zalaganje za život i podršku obiteljskim vrijednostima u Hrvatskoj.

Nakon programa na Trgu bana J. Jelačića, hodočasnici su posjetili Zagrebačku katedralu i pomolili se na grobu hrvatskog blaženika i kardinala Alojzija Stepinca.

Na povratku posjetili su Karlovac i hodočastili u nacionalno svetište sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske. U svetištu su slavili svetu misu u zajedništvu sa vjerničkom molitvenom zajednicom iz Rijeke. Euharistijsko slavlje je predvodio župnik don Franjo, a propovijedao je župnik i upravitelj svetišta mons. Antun Sente, koji je na početku sve hodočasnike pozdravio te u propovijedi protumačio Božju riječ na temelju biblijskih čitanja i primjera života sv. Josipa.

Na kraju su hodočasnici posjetili staru župnu crkvu Majke Božje Snježne te iznad nje najstariji karlovački spomenik - tvrđavu „Stari grad Dubovac“.

fotogalerija

.

.

Proslava Prve sv. Pričesti u župi Našašća sv. Križa, 15. 05. 2016.

Kao i svake godine Prvopričesnici naše župe za svoj susret s Isusom u sakramentima svete ispovijedi i pričesti pripremaju se tokom cijele godine na svojim susretima u Pastoralnom centru i na nedjeljnim Misnim slavljima. Ove godine rasla je posebna radost iz dana u dan kad  smo postali svjesniji  da smo svi Božja djeca koju Isus  želi zagrliti i nositi   na svom ramenu kada nam ponestane snage, radosti i oduševljenja.

U Godini posebnog Božanskog milosrđa koju je proglasio Papa Franjo   za tu prigodu načinjen je Logotip na kojem Isus na svojem ramenu drži čovjeka a taj čovjek simbolizira sve one vjernike koji žele da ih Isus nađe i ponese na svom ramenu.  Taj logotip je poziv svima nama;  malima i velikima da budemo milosrdni jedni prema drugima onako kako je Otac nebeski milosrdan prema nama. Takav Logotip nalazi se  i u našoj župnoj crkvi kojeg je izradio naš dosjetljivi Jole-Josip Mateša. U tom logotipu   prepoznali smo sebe i htjeli smo s posebnim veseljem ići s Isusom kroz svoje pripreme kada ćemo postati njegovi prijatelji, svjesni da smo s njim na pravom putu i u sigurnim rukama.

Kada se približila neposredna priprema za naše Prvopričesničko slavlje u tjednu pred blagdan Duhova, kada smo cijeli tjedan s  našim roditeljima predmolili svetu krunicu, čitali misna čitanja, obnovili naša krsna obećanja, bili smo posebno radosni kada smo u župnoj crkvi vidjeli da je naš dobri Jole-Josip Mateša izrezao i uredio okvire u znaku  logotipa  a lijepo ih kreirao naš Grgo Skočić koji je nas svakog prvopričesnika stavio na Isusovo rame. S posebnim smo oduševljenjem molili i gledali sebe kako nas Isus voli, grli i čuva od svakog zla.

S nestrpljenjem smo čekali našu Prvu sv. ispovijed u kojoj smo doživjeli Isusovu milosrdnu ljubav i jedva čekali kušati Isusovu ljubav, nježnost, toplinu, radost kojom će nahraniti naša mala srca. U bijelo jutro nedjelje svete kada se sunce borilo sa oblacima kako bi nas razveselilo   i obradovalo   svojim zrakama, osjetili smo veliku radost ispred naše župne crkve dok smo se sakupljali. Kada smo svečano ulazili u našu crkvu obuzela nas je velika radost kada smo vidjeli lijepo okićenu crkvu i klupe,   osjetili smo da je sve spremno za prvi susret s Isusom u sv. Pričesti. Sve  oči naših roditelje i rodbine bile su usmjerene prema  nama a najviše se veselio Isus koji je sve to s ljubavlju promatrao i molio da ovo ne bude samo ovaj dan. Započelo je Misno slavlje  na kojem smo svi mi Prvopričesnici s našim roditeljima sudjelovali u skladnom pjevanju,  čitanju i recitiranju. Župnik don Franjo nam je naglasio da smo od Isusa ljubljeni i da smo od njega dobili zapovijed da se i mi međusobno volimo. To ćemo uspjeti ako Isus bude s nama. Ako se budemo hranili za stolom njegove Riječi i kruha.

Bogu dragom hvala za ovaj dan. Hvala našim roditeljima što su nas hrabrili i slali na  župni vjeronauk. Hvala našem župniku i don Ivanu koji su nas ispovijedali. Hvala župniku što nam je podijelio Prvu sv. pričest. Hvala našim časnama: s. Lidiji koja nas je učila puno liturgijskih pjesama tijekom ove godine. Hvala s. Marija koja nam je približila Isusa koji nas puno voli, traži i koji nam je uvijek spreman dati ruku kada nam ponestane snage na našem započetom putu. Hvala našim učiteljicama: Katici, Dijani i Martini što su bile uz nas i hrabrile nas i imale puno razumijevanja prema nama. Neka milosrdni Isus prati sve nas i neka nas čuva u svojoj milosrdnoj ljubavi.

Vaši Prvopričesnici i s. Marija

foto infovodice

.

.

Duhovsko bdijenje na Okitu uoči svetkovine Duhova, subota, 14. 05. 2016.

Zajednica od pedesetak vjernika sudjelovala je na Okitu, uoči blagdana Duhova, u duhovskom bdijenju. Hodočasteći ,pješice je jedna skupina vjernika  krenula ispred župne crkve, u 19.30h, noseći zapaljene baklje. Na putu prema Okitu stajali su i molili na četiri postaje – kapele:  kod Srca Isusova, kod Gospe žalosne , kod sv. Križa i kod sv. Josipa. Od podnožja Okita, gdje su im se pridružili i drugi vjernici, uspinjući se prema  vrhu i crkvi Gospe od Karmela, hodočasnici su molili  Zlatnu krunicu.


Na  Okitu, u polumračnom Gospinom svetištu, bdijenje je proslavljeno s misnim   slavljem, uz pjesmu i molitvu Duhu Svetom, koje je predvodio župnik don Franjo.

vidi još fotografija

.

.

Proslava blagdana Našašaća sv. Križa, dana Župe i Grada Vodica 3.5.

 

Blagdan Našašće svetog Križa, dan Župe i grada Vodica proslavljen je u Vodicama u utorak 3. svibnja. Misno slavlje i procesiju ulicama grada predvodio je župni župe Prečistog srca Marijina iz Splita don Pavo Piplica. Proslava blagdana započela je okupljanjem vjernika ispred crkvice Svetog Križa na starom groblju. Nakon odrješenja za pokojne uslijedila je svečana procesija kroz mjesto do župne crkve. U procesiji je uz župnika don Franju Glasnovića i predvoditelja slavlja sudjelovalo još osam svećenika.

Samom blagdanu prethodila je trodnevna duhovan priprava koju su predvodili: prvog dana Župnik, drugog dana don Oleg Petrović, te trečeg dana - Uočnicu blagdana don Krešimirr Mateša, s kojim je hodočastio katedralni zbor sv. Jakova iz Šibenika, koji je i pjevao na sv. Misi uočnici.

vidi više

vidi i galeriju slika na infovodice

.

.

Proslava blagdana sv. Marka i blagoslov polja na Okitu /25. 04. 2016.

I ove godine, tradicionalno – kao i prethodnih godina, vjernici župe Vodice, proslavili su blagdan sv. Marka evanđelista, na njegov liturgijski dan proslave, 25. 04. na Okitu. Euharistijsko slavlje blagdana, uz sudjelovanje četrdesetak vjernika, predvodio je župnik don Franjo.

U svojoj homiliji, na temelju evanđeoskog odlomka iz evanđelja sv. Marka, Župnik je pozvao vjernike da prihvate poziv Uskrsloga Krista, upućen nakon ukazanja učenicima, te budu navjestitelji njegove Radosne vijesti –Evanđelja svemu stvorenju. Te svojim vjerničkim angažmanom i zalaganjem, po Božjem milosrđu i milosti, nastoje oplemenjivati i izgrađivati svijet i stvoreno u kojem i s kojim žive.


Nakon sv. mise uslijedio je  procesijski ophod oko crkve u kojem su pjevači pjevali litanije Svih svetih. Nakon ophoda, na platou ispred crkve – sa vrha Okita, s kojeg se proteže pogled na vodička polja, vinograde, maslinike i njive, Župnik je izmolio blagoslovnu molitvu i zazvao Božji blagoslov za dobar i blagoslovljen urod.  

.

.

Uz nedjelju Dobrog pastira i svjetski dan molitve za duhovna zvanja

Zov srca

Koracam obalom mora,
bosa mi noga gazi žal,
u daljini gledam,
valja se i  pjeni more,
kao da pleše svoj najljepši bal.
Pogledajem nebo, osluškujem more,
u dubini  srca tiho začujem glas:
„Dođi slijedi me, budi moj ribar,
Idi i reci svijetu ja sam jedini spas.“

Znam, o moj Bože,
Tvoj težak je put,
hoćeš da ostavim sve;
prijatelje, oca i majku,
ne okrenem glavu,
kada stavim ruku na plug.
U srcu i dalje tiho čuje se glas:
„Dođi slijedi me, budi moj ribar,
Idi i reci svijetu ja sam jedini spas.“

Idem za tobom  moj Bože,
Idem kamo Ti vodiš me svud.
Znam da uvijek tvoj prati me glas:
„Hajde idemo skupa, budi moj ribar,
Idi i reci svijetu da ja sam jedini spas.“

 Franjo Glasnović

Kao poticaj onima koji osluškuju Božji glas u svome srcu, da se odvaže za Gospodina.

.

.

Na vjerskoj tribina za mlade u Šibeniku gostovao Marko Perković Thomson

Na vjerskoj tribini za mlade, u subotu, 16. 04. 2016. u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku, gostovao je glazbenik Marko Perković Thomson.  Tribinu za učenike sedmih i osmih razreda te srednjoškolce, organizirali su: Katehetski ured Šibenske biskupije i Družba sestara Franjevki od Bezgrešne u Šibeniku. Tribinu i razgovor s glazbenikom Markom Perkovićem animirala je i vodila č. s. Renata Azinović.

Thomson je odgovarajući na pitanja s. Renate, govorio o svojem životu, djetinjstvu u rodnim Čavoglavama, sudjelovanju u Domovinskom ratu, prvim glazbenim počecima, sadašnjoj glazbenoj karijeri, svojim fanovima i kritičarima njegove glazbe, obitelji i vrijednostima za koje se zalaže i propagira te je posvjedočio mladima o svojoj vjeri, vjerskom životu i duhovnoj promjeni „obraćenju“ koje se dogodilo u njegovu životu 2000 godine kada je upoznao jednu molitvenu zajednicu  i kroz nju dublje ušao u bit duhovnog života i vjere.  Na kraju tribine je poručio mladima da traže i preispituju istinu i smisao života i postojanja te žive svoju vjeru i kroz život izgrađuju vrijednosti ljubavi prema Bogu, domovini i obitelji.

Među mnoštvom mladih koji su sudjelovali na tribini bilo je zajedno sa Župnikom i oko četrdesetak mladih iz Vodica. Iza tribine, mladi iz Župe Vodice su u kapeli škole u predvečerje Nedjelje Dobrog pastira, sudjelovali u molitvi i molili  za duhovna zvanja, koju je predvodio Župnik. 

vidi još http://www.sibenska-biskupija.hr/index.php/1255-sibenik-marko-perkovic-thompson-gostovao-na-tribini-za-mlade

.

.

KRŠTEN ANTE BOŽO - ŠESTO DJETE U OBITELJI KRLUK

U treću vazmenu nedjelju, 10. travnja 2016. na sv. Misi u 11h kršten je Ante Božo, šesto djete u obitelji Kriste i Suzane Krluk.

Obitelji u ime župe od srca čestitamo.

.

.

God križa ili godišnja proslava krvarenja raspela iz šibenske gradske župe svetog Križa – Dolac proslavljena je u petak 8. travnja svečenim misnim slavljem u crkvi svetog Križa.

Euharistiju u koncelebraciji sa petnaestak svećenika, i velikim brojem vjernika, među kojima je bilo i župljana Vodica, predvodio je šibenski biskup Ante Ivas. Preko misnog slavlja, uz vodstvo s. Lidije Grgat, pjevao je zbor župe Našašća svetog Križa iz Vodica, a bila je upriličena i procesija sa čudotvornim raspelom u kojoj su pjevači iz župe Vodice pjevali himan sv. Križu "Kraljeve idu zastave" po starom vodičkom napjevu.

Ovogodišnja proslava Goda križa bila je posebna jer je u crkvu nakon višegodišnjeg izbivanja zbog restauracije, u srijedu 5. Travnja, vraćeno čudotvorno raspelo koje je bilo izloženo tri dana u prezbiteriju Crkve vjernicima na štovanje.

više vidi ovdje

.

.

ZAHVALNICA DRUŽBE SESTARA FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE ŽUPI VODICE POVODOM SPROVODNOG ISPRAČAJA Č S. ALOJZIJE ŠUŠNJARA 5. 4. 2016.

.

.

SVEČANI ŽUDIJSKI RUČAK NA MALI USKRS, 03. 04. 2016.

Svečani Žudijski ručak održan je ove godine, već 7. godinu zaredom u dvorani u pastoralnom centru Bažana. Uz članove Žudija i našeg župnika, već tradicionalno ovom ručku prisustvuju naše časne sestre,  članovi ekonomskog vijeća – crkovinari, gradonačelnica, 2 najrevnija ministranta, bivši „buzdobaji“, kao i još neki uzvanici koji na bilo koji način pomažu djelovanje naše družbe ili koji su bili članovi družbe, a sada obnašaju neku funkciju, kao naš don Krešo Mateša. Sve zajedno, bilo nas je šezdesetak.


Ovogodišnji ručak bio je poseban jer se od družbe oprašta Zvonimir Šprljan – Kušo, koji je napunio 33 godine, i koji je posljednjih 16 godina bio jedan od najistaknutijih članova vodičkih Žudija, i čija je obitelj uvijek bila uz Žudije i za Žudije. Nakon prigodne zahvalu našem Zvoni, i on se zahvalio svima, a posebno četvorici „buzdobaja“ koji su se izmijenili kroz njegovo djelovanje u družbi. Redom su to bili Robert Mateša, Tomislav Mateša, Luka Lipić i Marko JuričevMartinčev.


Nakon završetka ručka članovi Žudija posjetili su legendarnog  pučkog pjevača, Šimu Fržopa, tj. Šimu Šarina, kako ga većina ljudi poznaje. Iako su godine i bolest stisle našega Šimu, to nas nije spriječilo da zajedno s njim zapjevamo „Kraljice neba“ i „Kraljeve idu zastave“. Nakon  toga posjetili smo još jednog pivača, Antu Čorića – Kalu, koji nas je primio u svoj dom i od kojega smo, kao i uvijek, čuli mnogo mudrih poticaja i savjeta.

S ovim ručkom i službeno završava korizmeno i Uskrsno djelovanje Vodičkih Žudija u 2016. Ostaje još raskinuti Božji grob, sudjelovati u procesiji za Sv. Jelinu, a zatim i na Tijelovo. Mnogo je ideja i prijedloga izrečeno ovu godinu, a sve u cilju obogaćivanja djelovanja same družbe, pa nam preostaje zamoliti Božji blagoslov i ustrajati u našoj službi, na čast i slavu našeg uskrslog Gospodina Isusa Krista.

Buzdobaj
Marko JuričevMartinčev

.

.

Vjernici i hodočasnici iz Južne Koreje posjetili župnu crkvu sv. Križa i slavili sv. Misu u Vodicama 2. 04. 2016.

Skupina hodočasnika i vjernika iz J. Koreje koju je predvodio njihov svećenik, Fr. Sang Yoon – o. Emilio, odsjela je i prenoćila u Vodicama na putu prema Međugorju, na Uskrsnu subotu u večernjim satima posjetila je župnu crkvu sv. Križa u Vodicama i slavila sv. Misu.

Uz njih su na sv. Misi sudjelovali i neki prisutni naši župljani.

Župnik don Franjo goste je ukratko upoznao sa poviješću župne crkve i Vodica te im pojasnio Božji grob koji se nalazi u crkvi u ovim vazmenim danima, kao i službu Vodičkih žudija.

vidi fotogalerijua

.

.

Sprovod i sprovodni obredi s. Alojzije Pave Šušnjara.

Na Uskrsnu srijedu, 30. 03. 2016. na šibenskom gradskom groblju Kvanj pokopana je č. s. franjevka od Bezgrješne, Alojzija Pava Šušnjara.

Uz sudjelovanje mnogobrojnih  časnih sestara redovnica, rodbine, vjernika iz Šibenika i Vodica koji su došli u velikom broju,  te više od dvadesetak svećenika, misu zadušnicu  predvodio je šibenski biskup mons. Ante Ivas, koji je u svojoj homiliji ocrtao ponizni,  samozatajni i milosrdni život s. Alojzije kojim je ona svjedočila Božju ljubav, osobito prema potrebnima i bolesnima.


Na kraju sv. Mise od s. Alojzije su se svojim govorima oprostili: u ime Družbe sestara franjevki od Bezgrješne, časna majka sestra Zdravka Gverić, u ime župe Vodice, župnik don Franjo i u ime vjernika Vodica, Josip Mateša Jole.

Sprovodne obrede na kraju je predvodio župnik Gospe van Grada fra Filip Milanović Trapo.  Posmrtni ostaci s. Alojzije pokopani su u  grobnicu sestara Franjevki od Bezgrešne.

foto: Sestre Franjevke od Bezgrješne - Šibenik

.

.

U smopen (in memoriam) dobroj našoj časni Alojziji

Svima je znano da slika, a osobito u ovo naše tehničko i informatičko doba, govori tisuću riječi.
Želja nam je da sa ovom slikom izrazimo zahvalnost (in memoriam) u  spomen dobroj našoj časni Alojziji

Mnogi mogu potvrditi i posvjedočiti, da je ona među nama,  palila Božje svijetlo i donosila nam ga u naše živote i životne situacije,  to napose onda kada je bilo najpotrebnije i najvažnije, kada drugi nisu mogli, nisu znali ili nisu htjeli, u tminama i nedaćama kada nam je ono bilo najpotrebnije.

Pitamo se kako je to mogla i odakle je crpila snagu za sav njen angažman u Širenju tog Božjeg svijetla, milosti i milosrđa? Kako se nije umorila tolike dane i godine do kraja života, na kraju onako stara, krhka i često bolesna? Odgovor je u Božjem svjetlu od kojega je ona najprije sama uzimala i  palila u svojoj duši, koje je nju osvjetljavalo i prosvjetljivalo, da onda može  preko nje osvjetljavati i druge koje je susretala.

Njeno svjetlo se nije nikada ugasilo i moglo je gorjeti za druge jer je imalo svoj izvor i crpilo snagu u svjetlu Uskrsloga Gospodina koji je raspršio tmine tame, zla i smrti. To svjetlo je obasjavalo dobru našu časnu  Alojziju i tim svjetlom je ona nastojala obasjavati druge. To je činila po uzoru na svoju utemeljiteljicu  sl. Božju Majku Klaru Žižić i nama »Kako jedna svića je sijala«.

Ova slika i nekoliko riječi izrečenih na njezinu ispraćaju neka budu spomen na svima nama „dobru našu časnu Alojziju.

Draga naša dobra časna Alojzija!.

Tako smo vas zvali svi u Vodicama. Kada bi vas susreli, onako spontano, mnogi bi rekli „evo naša časna;  kada bi netko pitao za vas, pa i ja osobno, onda bi rekao: gdje je naša časna? Tako je bilo za cijelog vašeg boravka u Vodicama, napose na kraju, ovih nekoliko tjedana, kada ste zbog bolesti morali  otići iz naših Vodica.  Na saznaje o vašoj smrti mnogi su ovih dana govorili i napisali u komentarima na portalu: umrla je dobra naša časna.  Znali smo da se to „dobra naša časna“ uvijek odnosilo na vas.

Ovakav odnos i poštovanje ljudi, znamo ne može se nametnuti nikakvom silom i autoritetom, već ljubavlju i dubokim tragom koji ste vi ostavili i ugradili u našim Vodicama i u svakome od nas.

Taj duboki trag koji ste ostavili je golem i neizbrisiv i najbolje govori i svjedoči o vama: 25 godina uzornog, predanog, samoprijegornog, s puno ljubavi i milosrđa, samozatajnog i poniznog pastoralnog i redovničkog rada u župi i gradu Vodicama.  Svi oni koji žive i djeluju u Vodicama znaju da to nije nimalo lako i jednostavno.
Vi ste pak, došli u najtežim situacijama, za ljude i župu Vodice na početku domovinskog rata, i sve vrijeme ste zajedno s danas blagopokojnim don Franom, nastojali ljudima svjedočiti Božju ljubav, milost i milosrđe.   

Vaša veličina se očitovala u tome što ste sve to činili bez puno riječi, uvijek tiho i nenametljivo, s puno ljubavi i radosti. Vašim odnosom i pristupom čovjeku otvarali ste često vrata obitelji i njihovih kuća tamo gdje drugi ne bi mogli i uspijevali.  

Ljudi su u vama prepoznavali da vi istinski živite, radite i djelujete po  onom  što jeste i u što vjerujete.

U svome radu i službi ste pokazali da ste prema svima otvoreni: od djece i malenih koje ste poučavali, mladih koje ste uvijek poticali,  obitelji koje ste hrabrili i jačali u vjeri i teškoćama života, do gospođa i onih koji su navraćali u vašu kuću i dolazili na vaša vrata, pružajući im istinsku kršćansku ljubav  i gostoprimstvo,  u svim situacijama, darujući im pri tome sve što ste imali u kući.

Vaša najveća briga, ljubav, rekao bih i karizma koja bi svima nama trebala biti primjer i poticaj služenja, kojom ste najbolje posvjedočili svoju pripadnost sestrama franjevki od Bezgješne, po uzoru na svoju utemeljiteljicu, sl. Božju Majku Klaru Žižić, jest odnos prema starima, nemočnima, potrebnima, posebno teškim bolesnicima, umirućima  i siromašnima, koje ste vi s tolikom ljubavi i s tolikim milosrđem služili, obilazili, krijepili, tješili, pomagali i pripravljali na svete sakramente prije smrti. 

Imali ste veliko poštovanje i iskazivali ste kršćansku ljubav i prema nama svećenicima, razumijevajući do kraja svu zahtjevnost našeg djelovanja i službe, uvijek spremna za pomoć i suradnju, napose dobronamjernim savjetom i poukom nama mlađima. Hvala vam na tome. 

Riječju, utjelovili ste Svjetlo, ljubav, milost i milosrđe Božje među nama. Svjedočili ste svima nama ponizno i jednostavno duhovna i tjelesna djela milosrđa. Svojim životom ste nam poput Krista od kojega ste crpili snagu u molitvi i razmišljanju, svjedočili kako biti „Milosrdni poput Oca“.

Draga naša dobra časna Alojzija! Za sve to što ste nam svjedočili, dali, darovali i ostavili u ime naše župe, svih ljudi, župljana i građana Vodica i u osobno ime od srca vam veliko hvala. 

Kao kršćani vjerujemo da ništa nije slučajno, već u Božjem milosrđu i providnosti je znakovito, planirali smo vam za vašu 25 obljetnicu djelovanja u župi za dan Župe i  Grada Vodica pripremiti slavlje u svibnju, no Milosrdni Gospodin kojega slavimo u ovoj godini Milosrđa je želio drugačije, da odete i dođete malo prije k Njemu, tiho i ponizno kako ste mu i služili, na Uskrsni ponedjeljak, da ga kao Uskrsloga, poput žena i učenika u rano  jutro susretnete i da vam on bude vječno svjetlo, smiraj i najljepša nagrada, koju ste životom po Njemu i u Njemu zaslužili. Amen.

don Franjo Glasnović  

.

.

.

ŠIBENIK - UMRLA Č.S. ALOJZIJA PAVA ŠUŠNJARA

U 86. godini vjerničkog i 65. godini redovničkog života, okrijepljena sakramentima na Uskrsni ponedjeljak, 28. ožujka 2016. blago u Gospodinu preminula je redovnica franjevka od Bezgrješne č. s. Alojzija Pava Šušnjara.

Sprovodni obredi i Sv. Misa zadušnica biti će u srijedu 30. 03. 2016. u 15h na šibenskom gradskom groblju Kvanj. Autobus iz Vodica prema Šibeniku polazi u 14.15h sati sa autobusnog kolodvora.

s. Alojzija Šušnjara 1930.-2016.

S. Alojzija rođena je 13. srpnja 1930. u selu Jasensko, općina Sinj. U samostan u Šibenik došla je 30. travnja 1948. Prve redovničke zavjete položila je 21. siječnja 1951. a doživotne 07. veljače 1954. u Šibeniku. Kroz dugi redovnički život, 60 godina, obavljala je razne dužnosti i na raznim mjestima.  Zanimljivo je spomenuti da je  01. 09. 1962. otvorila novu filijalu u Beogradu, zajedno s još dvije sestre. Tu je bila orguljašica i sakristanka te je imala vjeronauk za učenike do 8. razreda. Neumorno je tražila hrvatske obitelji, djecu. Odlazila je po obiteljima, putovala u udaljenija mjesta, pronalazila ih i davala im mogućnost pripreme za svete sakramente.

Osim što je djelovala u više mjesta u našoj domovini: u Senju, Drnišu, Karlovcu, Cresu, Šibeniku i Zagrebu šest godina, od 1974. do 1980., bile je predstojnica i voditeljica staračkog doma Sv. Elizabete u Münchenu (Njemačka). Brinula se za stare i nemoćne, svirala i bila je sakristanska u domskoj kapeli.
Godine 1980. izabrana je na redovitom vrhovnom kapitulu Družbe za vrhovnu poglavaricu i obavljala je tu službu tri godine, do 1983.

Od rujna 1984. do 1990. voditeljica je radova u gradnji novog samostana u Podstrani kod Splita. Bilo je to teško vrijeme, komunističke vlasti su nekoliko puta zaustavljale radove, bilo je problema sa dozvolama i sl. Dolaskom sestara u novi samostan preuzela je i dužnost predstojnice. Bilo je to razdoblje mukotrpnog i požrtvovnog rada. U istom samostanu otvoren je 1990. i vrtić.

I zadnja postaja njezina redovničkog puta su Vodice u koje dolazi 07. lipnja 1991. i ostaje do danas, dakle, punih 25 godina.  U Vodicama je u početku kuhala za sestre i župnika, pomagala u održavanju crkvenog ruha, nekoliko je godina u vrtiću provodila vjerski odgoj, brine se za crkvenu štampu i uvijek su vrata vodičke kuće, gdje su sestre, otvorena  a s. Alojzija dočekuje ljude brižno i s ljubavlju stavljajući na stol sve što se u kući nađe. Veseli se svakom djetetu, svakoj mladoj i starijoj osobi, posjećuje starce po kućama, moli za sve potrebe župe Vodice i suosjeća sa svim nedaćama a veseli se svemu dobrom. Osobito se raduje ako se netko od mladih odlučuje za duhovni poziv, tj. da bude svećenik ili redovnica.  

Za predano pastoralno i redovničko djelovanje u župi Vodice i posebnu brigu za teške bolesnike i umiruće o kojima je osobito skrbila i pokazivala im nesebičnu ljubav, Grad Vodice udijelio je nagradu grada 2011. godine.

Počivala u miru Božjem.

 

.

.

5. DRUŽENJE SVIH GENERACIJA VODIČKIH ŽUDIJA, 19.03.2016.

U subotu uoči Cvjetnice, već tradicionalno, održano je druženje svih generacije vodičkih Žudija, 5. Po redu. Isti dan proslavili smo i  Sv. Josipa, te je sve zajedno na ovu obljetničku godinu druženja, bilo još svečanije nego inače.


Nakon slavlja svete mise sve čuvare Božjega groba, zajedno sa župnikom don Franjom i don Ivanom, fotografirao je, kao i prethodne četiri godine, naš Šime Strikoman, koji je uvijek uz nas i prati nas svojim uvijek originalnim idejama i zamislima.
Večera i zajedničko druženje održano je u pastoralnom centru „Bažana“, gdje se smjestilo preko 70 članova Vodičkih Žudija, od onih najmlađih, koji su tek ušli u družbu, do najstarijih članova, koji su bili obnašali službu čuvanja Božjeg groba prije gotovo sedamdeset godina.


Ove godine je vladalo posebno ozračje, posebice zato jer su najstariji članovi bili posebno raspoloženi za prepričavanje običaja kako je to nekad bilo, ponajviše u razdoblju nakon II. svjetskog rata, kada je bilo opasno ne samo biti Žudija, nego uopće ići u Crkvu i održavati sve stoljećima utvrđivane običaje i pobožnosti. Nama mladima uvijek su te priče poticaj i ohrabrenje za ustrajnost u našoj službi, jer kroz priče starijih shvaćamo važnosti i ozbiljnost ovoga pobožnog običaja, koji se u Vodicama neprekinuto održava već preko 100 godina.

Pred nama je Veliki Tjedan i vrhunac službe čuvara Božjega groba, pa neka nam Gospodin u ovoj godini Milosrđa udijeli obilje svoga blagoslova, da znamo prepoznati Božje milosrđe u našim životima i spremno odgovoriti na Njegov poziv

foto: Šime Strikoma i župa Vodice

.

.

Duhovna obnova vodičkih Žudija kod don Bože Škembera na otoku Prviću, 05. i 06.03.2016

Vodički žudiji protekli su vikend proveli u posjetu samostanu Gospe od milosti, bivšem samostanu franjevaca trećeredaca u Prvić Luci. Domaćin šesnaestorici članova družbe vodičkih Žudija bio je župnik don Božo Škember, uvijek otvoren za potrebe mladih. U posjet su došli i vodički župnik don Franjo Glasnović, a i bivši buzdobaj (zapovjednik), Luka Lipić, inače vodički dogradonačelnik.
Polazak sa vodičkog parapeta bio je zakazan u 10:00 sati, ali smo malo kasnili zbog jakog juga koje nije imalo namjeru smilovati nam se i smanjiti svoju žestinu. Pošto smo dupkom napunili brodicu od desetak metara, krenuli smo put Prvića. Uz nemalo ljuljanje i nekoliko dobro namočenih jakni i hlača stigli smo na sjevernu stranu otoka, jedino mjesto gdje smo mogli mirno pristati. Uz zahvalu i pozdrav kapetanu broda šetnjom smo krenuli kroz Šepurinu do Prvić luke.

Čekajući don Božu posjetili smo obližnji Memorijalni centar Fausta Vrančića, posvećen životu i stvaralaštvu svestranog hrvatskog filozofa, leksikografa, biskupa i izumitelja, koji je, svojom željom, pokopan u obližnjoj crkvi Sv. Marije.
Nakon posjeta memorijalnom centru u predvorju samostana čekao nas je don Božo, s kojim smo dogovorili plan za naš boravak. Priprema ručka i raspored u samostanskim sobama brzo su završili, kao i ručak kojega smo pripremili.


Budući da smo dobro pojeli, trebalo je nešto i raditi, te smo prionuli na posao. Cijepali smo i nosili drva, pilili grane te čistili prostor iza samostana. Na kraju je sva drva trebalo posložiti na svoje mjesto. Jako jugo pratilo nas je cijelo je vrijeme, ali Bogu hvala, bez kiše, te smo pred sam mrak završili naš posao.
Taman je ostalo vremena za šetnju do obližnjih bunkera i ostataka vojnih objekata koji su, u svom današnjem stanju vrlo zanimljivi, posebice jer svjedoče o nekim prošlim vremenima.

Pokorničko bogoslužje i svetu misu predvodio je naš župnik don Franjo, nakon čega su neki pripremali večeru, a drugi se okušali u nogometu pod svjetlima reflektora na obližnjem igralištu.

Naš župnik i Luka su nas pozdravili i krenuli u Šepurinu dočekati „prugu“, nadajući se da će unatoč olujnom jugu, brod ipak stići i prevesti ih u susjedne Vodice. Bogu hvala, uskoro smo dočekali župnikov telefonski poziv i obavijest da su nekako uspjeli prijeći na kopno, jer, kako smo i očekivali, „pruga“ nije vozila.
Sad je ostalo samo počistiti stolove i kuhinju i smjestiti se u svoje sobe. Zvuk olujnog juga koje se nije smirivalo ispratio nas je na zasluženi odmor.

Nedjelja ujutro bila je rezervirana za doručak, mudre životne savjete don Bože i svetu misu u Prvić Šepurini. Bogatstvo pučkih napjeva, mir i ugođaj župne crkve i svete miseduhovno su nas okrijepili i bili smo spremni za povratak u Vodice.
Zahvalili smo don Boži na gostoprimstvu, dogovorili sljedeći susret kad dođe vrijeme, te krenuli doma praćeni ugodnim povjetarcem i toplim zrakama jutarnjeg sunca.

Nije bilo puno vremena za odmor jer nas je popodne čekao križni put na Okit, koji se tradicionalno održava svake 4. korizmene nedjelje. U našim odorama, točno u 15:00 sati krenuli smo pješice od naše župne crkve Našašća Sv. Križa do podnožja brda gdje nas je čekalo preko 300 vjernika, iz naše, a i iz susjednih župa. Lijepo vrijeme i dosada najveći broj vjernika obilježili su ovaj križni put.

Večer je bila rezervirana za naš redoviti korizmeni sastanak i dogovor za sljedeći tjedan.
Bogu hvala, sve je prošlo u miru i s blagoslovom. Neka Gospa naša od Karmela zajedno sa Sv. Longinom, prvim obraćenikom, prati svojim zagovorom našu družbu, da imamo snage uvijek dati najbolje od sebe i biti primjer drugima.

Buzbobaj
Marko JuričevMartinčev

.

.

BLAGOSLOV NOVOBNOVLJENIH KAPELICA I POSTAJA KRIŽNOG PUTA I KRIŽNI PUT NA OKITU 6.3.2016.

Kao  prethodnih godina, tradicionalno na četvrtu korizmenu nedjelju, 06.03. na Okitu je od podnožja do vrha održana pobožnost Križnog puta.  

Ovogodišnja pobožnost je bila posebna i svečana jer su  blagoslovljene kapelice i postaje križnog puta koje je župa Vodice ponovno i potpuno uredila i obnovila. Postaje križnog puta na Okitu su izgrađene 1909. godine, kao dar vodičkih iseljenika iz Australije, prije pedesetak godina su za vrijeme gradnje crkve 1967. posljednji puta bile obnovljene i uređene.


U blagoslovu i pobožnosti križnog puta koje je predvodio župnik don Franjo, uz don Olega Petrovića, župnika Njivica-Šibenik i don Ivana Čolaka, sudjelovali su već tradicionalno Vodički žudiji koji su pratili križ,  te najveći broj hodočasnika do sada, njih preko tristotinjak - župljani i građani Vodica kao  i  gosti iz Šibenika, župljani Njivica koji su došli zajedno sa svojim župnikom s jednim autobusom


Ovogodišnje razmišljanje uz četrnaest postaja križnog  puta bilo je u znaku Božjega milosrđa i tjelesnih i duhovnih djela milosrđa te zaključnim zazivima Blaženoj Djevici Mariji, čime se na osobit način povezalo Izvanredni jubilej i Godina milosrđa te Okit i Marija – Gospa od Karmela.  Križ je na svim postajama od podnožja do vrha nosio jedan od najstarijih hodočasnika i sudionika, dugogodišnji crkovinar i „čuvar svetišta na Okitu“ gospodin Šime Čičin-Angul.


Pobožnost je završila na vrhu Okita u crkvi Gospe od Karmela, završnom molitvom i blagoslovom, prije kojih je Župnik  sa zahvalnošću  spomenuo sve župljane i graditelje koji su kroz povijest izgrađivali i gradili Okit, osobito časnu dvojicu  blagopokojnih predšasnika, don Vjekoslava  Kurenta koji je sa župljanima izgradio, nakon drugog svjetskog rata, drugu crkvu na Okitu 1967. i don Franu Šimata, koji je nakon domovinskog rata 1995. započeo i izgradio sadašnju novu, treću crkvu Gospi od Okita. Nakon pobožnosti,  uz čašćenje i razgovor, uslijedilo je bratsko i veselo druženje.

.

.

TJEDAN SOLIDANOSTI S CRKVOM I LJUDIMA U BIH 206. U ŽUPI VODICE 28. 02.

U sklopu 11. Tjedna solidarnosti  Hrvatskog Caritasa sa crkvom i ljudima u BiH,  u subotu 27. veljače u organizaciji Zajednice Hrvata BiH Šibensko – kninske županije u Kulturnom centru Vodice odigrana je predstava HKD “Napredak“ iz Knina, autorice Katarine Keser „MAJČINA SUZA“ sa jakom obiteljskom i kršćanskom porukom koju je publika od najmlađih do najstarijih jako emotivno doživjela. Predstava je bila caritativno-humanitarnog karaktera, prikupljne donacije darovane su za projekte Crkve i ljudi u BiH. Nakon predstave upriličena je zakuska i druženje za sve sudionike .Publiku je pozdravio i gost iz Banjalučke biskupije,župnik Drvara i Bosanskog Grahova don Davor Klečina.


U župnoj crkvi Našašća  Sv. Križa u Vodicama, treću korizmenu nedjelju, 28. veljače je don Davor predvodio svete mise u 9 i 11h upoznao nas sa situacijom u jugozapadnoj Bosni, pozvao na zajedništvo i suradnju, a na osobit način potaknuo da se jave ljudi koji posjeduju zemljišta i vikedice s one strane Dinare. Don Davor je istaknuo da je u Vodicama veliki napredak od prije dvadesetak  godina kada je zadnji put boravio u Vodicama i da je lijepo vidjetii veliku i živu župnu zajednicu koja čuva svoju tradiciju i da na tome treba svaki dan Bogu zahvaljivati u odnosu na zajednice koje stradavaju u ratu i koje su progonjene.

.

.

STATISTIKA ŽUPE VODICE 2015.

Na početku ove godine donosimo statistiku Župe Vodice za 2015. godinu. Napominjemo da u našoj statistici postoje tri glavne kategorije: Stanje u matičnim knjigama, ukupno u župi i ukupno svi koje smo uspjeli registrirati u protekloj godini.

Ono što bi željeli istaknuti vezano uz staitstiku 2015. godine jest nastavak trenda iz 2013. i 2014. godine, veliki broj sprovoda i smrti. Zabrinjava činjenica da je u protekle tri godine broj sprovoda veći od 70 što je nesrazmjerno s prosjekom sprovoda u zadnjih dvadesetak godina u kojima je u prosjeku bio oko 50. (2013./72; 2014./76 i 2015/70. umrlih u župi)

Smanjio se i broj krštenja, tj. u zadnje tri godine realno u župi je veći broj umrlih nego rođenih: 2013. -12; 2014. -30 i 2015.-19, ukupno -61

Broj sklopljenjih crkvenih ženidbi - vjenčanja je u padanju i za polovinu je manji od prosjeka proteklih godina.

Ovdje bi trebalo spomenuti da je registriran i ne mali broj obitelji i pojedinaca koji su odselili iz naše župe i grada u druge djelove naše domovine i izvan nje. (podatke ćemo nastojati evidentirati)

Na kraju, i nadalje pozivamo sve naše župljane i sugrađane za pomoć i suradnju kako bi i na dalje mogli u našoj župi voditi precizno stanje i podatke o župljanima i građanima Vodica. Molimo sve da svaku promjenu stanja koja se tiče rođenja, sakramenata, smrti, sprovoda i drugih promjena prijave u naš župni ured kako bi to mogli evidentirati.  

STATISTIKA ZA DRUGE GODINE.

.

.

BOŽIĆNI BLAGOSLOV OBITELJI U NAŠOJ ŽUPI 2015

Sam čin primanja svećenika u svoj stan i okupljena obitelj sabrana u molitvi za vrijeme blagoslova je zapravo znak svjedočenje svoje vjere i pripadnosti župnoj zajednici. Svećenika najčešće u blagoslovu prate ministranti ili odrasli župljani. Uobičajeno je da tom prigodom svećenikov pratitelj napiše kredom na sobna vrata ovakav znak: 20+G+M+ B+15., u novije vrijeme se ostavljaju naljepnice blagoslova koje se zalijepe na vrata kuće ili u kući. Brojke znače godinu blagoslova, a tri slova početna slova imena triju kraljeva (Gašpar, Melhior, Baltazar). Po drugom tumačenju za slova G, M. B su kratica latinske rečenice "Christus mansionem, benedicat!", a znači "Krist neka blagoslovi kuću!". U latinskoj rečenici je prvo slovo C budući ime Gašpar na latinskom počinje s C (Casper).

U ovim božićnim blagdanima slavimo rođenje  Isusa Krista, Boga i čovjeka. Bog u obličju čovjeka boravio je među ljudima. Po ovom posjetu svećenika, službenika Crkve, Krist ulazi u obiteljski dom da joj donese mir i radost.  On će vam navijestit radosnu vijest spasenja u  Riječi Božjoj i okrijepiti vas po molitvi Crkve za blagoslov vaše obitelji.

Pripravimo stoga svoja srca za blagoslov obitelji, da bi po Duhu Svetom mogli čuti riječ Kristovu i primiti okrjepu njegova blagoslova koji nam po svojoj Crkvi daruje.

Mir kući ovoj i svima koji prebivaju u njoj!

RASPORED BLAGOSLOVA 2015-16.

.

.

15. godina Caritasa župe Vodice – Ljubav, služenje i milosrđe na djelu

caritasOve godine, na treću nedjelju došašća - nedjelju caritasa, znakovito i providonosno, kada je Crkva otvorila i započela izvanredni Jubilej i godinu Božjeg milosrđa, Caritas župe Vodice proslavio je 15. godina svoga rada, ljubavi, služenja i milosrđa na djelu, prema potrebnima u našoj Župi i Gradu.

Ovom prigodom se treba sa zahvalnošću spomenuti dugogodišnjeg župnika Vodica, blagopokojnog don Frane Šimata koji je 2000. godine, uz pomoć suradnika i volontera osnovao Caritas župe Vodice,  te ga dugi niz godina pratio i poticao svojim duhovnim zauzimanjem, sa željom da se i preko ove djelatnosti Crkve u našoj Župi i Gradu bude blizu u ljubavi, služenju i milosrđu prema najpotrebnijima među nama.

Zahvalnost ide i dugogodišnjoj voditeljici, kao i svim članovima i volonterima koji su u ovih 15. godina svojom ljubavlju i radom činili da Božja ljubav prema čovjeku bude vidljiva na djelu. Mnogo je znanih i neznanih darovatelja, pojedinaca i institucija kojima se zahvaljujemo, napose Gradu Vodicama koji od početka i danas prati i pomaže svojim sredstvima rad župnog Caritas.

Župni Caritas je u proteklom svome radu djelovao u različitim prigodama i akcijama (pomoći najpotrebnijima kroz božićne i korizmene  caritativne akcije, pohodu starijima i nemočnim„ obitelj 3+“, stipendiranju i pomoći studentima slabijega imovinskog statusa, kao i drugim djelima) uvijek transparentno i odgovorno, po evanđeoskom načelu „neka ti ne zna ljevica što čini desnica“ za dobro čovjeka koji je u nevolji i potrebi.

U ovoj godini koja je posvećena Božjem milosrđu, kada nas crkva poziva biti „Milosrdni poput Oca“ u tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa i djelima ljubavi, pozivamo sve da i nadalje pomažu naš župni caritas kako bi se to Božje djelo milosrđa i ljubavi nastavilo u Crkvi prema najpotrebnijima, prema evanđeoskom pozivu Gospodina i Učitelja: „Što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste“. Mt, 25,40.

.

.

CARITAS ŽUPE VODICE UOČI TREĆE NEDJELJU DOŠAŠĆA - NEDJELJE CARITASA I BLAGDANA SV. lUCIJE 12. 12. U SKLOPU AKCIJE "OBITELJI 3+" UPRILIČIO I ORGANIZIRAO  PRIMANJE I DARIVANJE OBITELJI

Caritas župe Vodice, koji ove godine proslavlja 15. obljetnicu svoga služenja i djelovanja.  uoči  treće nedjelje došašća – nedjelje caritasa, i blagdana sv. Lucije 12. 12. u prostoriji Vodičkih žudija po osmi puta, upriličio je i organizirao primanje za „obitelji 3+“ (obitelji u župi, kojima se u ovoj godini rodilo treće i četvrto dijete) te ih prigodno darovao jednokratnim novčanim prilogom.

„Akciju 3+“ je 2008. potaknuo i pokrenuo u suradnji sa župnim Caritasom, ondašnji župnik Vodica, blagopokojni don Frane Šimat sa željom da se u župi pokaže ljubav prema životu kao najvećem daru i zahvalnost roditeljima i obiteljima koje su odvažne uz Božju pomoć život primiti, darovati i roditi svoju djecu.

I ovogodišnji susret protekao je u radosnom i ugodnom druženju za što su osobito zaslužni članovi župnog caritasa koji su pripremili i organizirali primanje i prigodni domjenak na kojem su počastili i darovali obitelji.


Sve obitelji i sudionike susreta na početku je pozdravio Župnik, koji je obiteljima najprije čestitao a onda i zahvalio za njihovu ljubav koju pokazuju prema djeci i životu.  Naglasio je da je ova nova liturgijska godina posvećena Božjem milosrđu  i ljubavi prema potrebnima, što se na najbolji način očituje u Isusovim riječima: „Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste.“ Ljubav prema životu i djetetu je najveće milosrđe, to je konkretno milosrđe na djelu jer se očituje u ljubavi i žrtvi, na kraju je zaključio Župnik. Voditeljica župnog caritasa gospođa Vjera Lipić, pozdravila je sve obitelji, čestitala im, te u ime Caritasa svakoj obitelji darovala je novčani prilog.  Nakon toga uslijedilo je radosno druženje i razgovor uz domjenak koji su pripremile članice župnog caritasa.


I  u ovoj godini nas raduje, što je u sklopu akcije „obitelji 3+“ obuhvaćeno 7 obitelji. Jedna obitelj s četvrtim i 6 obitelji s trećim rođenim djetetom.

.

.

DOŠAŠĆE U ŽUPI 2015.

„Već se bliži vrijeme blago…“
Nakon što smo prvu nedjelju došašća započeli simboličnim paljenjem prve adventske svijeće od vjeroučenika prvašića, nastavljamo u sličnom tempu i dalje.
Naša se župna zajednica slojevito priprema za spasonosni događaj Kristovog rođenja na raznim nivoima.

U došašće smo ušli dvodnevnom duhovnom obnovom predvođenom od prof. dr. fra Domagoja Runje. Naši vjeroučenici su primili i božićni sakrament pomirenja i trude se dolaziti na svete mise, bibličare, crkveni zbor i na ostale, sebi prigodne aktivnosti. Neki od njih, osobito su hrabri i uporni te dolaze i na mise zornice.


Druga nedjelja došašća – 6.12.  bila je u znaku Caritativne akcije naših bibličara te dolaska sv. Nikole našim mališanima. Kako je već uobičajeno, bibličari već sredinom studenoga, prema svojim sposobnostima, pod vodstvom svoje vjeroučiteljice Valerije, izrađuju božićne čestitke. Ove godine napravili su oko 300 čestitki i 100-njak malih gipsanih anđela.  Cijeli taj trud naše djece te prilično zahtjevan rad s njima samo je dio etape odgoja za nesebičnost, za kršćansku ljubav i humanost, osjetljivost za brata u potrebi. Naime, izrada čestitki nije svrha sama sebi. Djeca su se predstavila na jutarnjoj misi u 9 sati naglasivši vjernicima da , ako mogu i žele, dadu svoj dobrovoljni prihod i tako pomognemo siromašnim u Vodicama.
Vjernici su prepoznali njihovu ljubav i požrtvovnost pa su darivali ovu grupu.
Skupili smo tako 2.955, 60 kn i namijenjenih za siromašnije i potrebite naše brige i pomoći.


I

Isti taj dan bio nam je u posjeti sv. Nikola koji je pohvalio dječje sudjelovanje u misi i raznim župnim grupama, njihov trud da budu dobri i kvalitetni ljudi i darovao ih slatkišima.


U utorak, 8.12. našu je biblijsku grupu vjeroučenika obišao i župnik i u znak zahvalnosti za njihov trud i marljivost počastio ih sokovima i slatkišima.


Treća nedjelja došašća – 13. 12.  – nedjelja Caritasa i nedjelja radosti, doista je i bila takva.
Na jutarnjoj misi naše vrijedne bibličarke najprije su upalile tri adventske svijeće dok je osmašica Marta navijestila radost : biti svijeća, sagorijevati , trošiti svoju snagu i talente za druge i pri tom donositi svjetlo i ljubav.  Lucia, Lea i Martina prinijele su na oltar novac od prodanih anđela i čestitki i tako do kraja izvršile misiju za koju su se prošlih mjesec dana cijela biblijska zajednica spremala: učiniti dobro djelo za Božić i to Kristovom bratu siromahu.


Kulturna udruga „Vodiške perlice“ ugodno su nas iznenadile scenskim prikazom o nekadašnjem slavljenju sv. Luce u našem mjestu. Bio je to najljepši podsjetnik na davno minula vremena za naše starije i korisna spoznaja  o vlastitoj povijesti za naše mlađe.

Večeranja misa opet je bila u ozračju radosti i mladosti: predstavili su nam se naši ovogodišnji kandidati za krizmu. Želimo im uspješno spremanje za ovaj ozbiljni i zahtjevni sakrament kršćanske zrelosti te da iskoriste sve ponude školskog i župnog vjeronauka koje im omogućuju ispravan rast u vjeri i pronalazak svojega mjesta u župi. Župnik je nakon sv. Mise imao susret s roditeljima ovogodišnjih kandidata za krizmu.

.

.

ODRŽANA DUHOVNA OBNOVA: "MILOSRDNI POPUT OCA"

Duhovna obnova u našoj župi


Naša župna zajednica u četvrtak i petak, 26. i 27.11. ove godine bila je posebno darovana milošću duhovne obnove kroz koju nas je stručno i nadahnuto vodio dr. fra Domagoj Runje, župnik Lećevice i profesor Svetog Pisma na KBF-u Splitu.

Obzirom da je Sveti Otac proglasio Godinu milosrđa za Crkvu cijeloga svijeta, i ona svečano započinje 8. prosinca, naš Predvoditelj, fra Domagoj, promišljao je kroz dvije večeri  na temu: „Milosrđe Gospodnje u Starom zavjetu“ te „Milosrđe Gospodnje u Novom zavjetu“.

.

Prvu večer duhovne obnove nakon svete mise koju je u koncelebraciju sa župnikom don Franjom, don Ivanom i fra Lazarom predvodio fra Domagoj, uslijedilo je Klanjanje pred Presvetim, a potom razmišljanje na navedenu temu.

Kako Stari zavjet obiluje tekstovima o Bogu koji vodi svoj narod pravim putem, koji ga odgaja kao mudar otac i majka i stegom i milosrđem, bilo je teško u zadanom vremenu od jednog sata, izabrati tekst koji bi bio prikladniji od drugoga…. Ipak, zastali smo na jednom tekstu i to iz Knjige Postanka, poglavlja 6-11- Noin potop. Razmišljajući o potopu kojim su se zatrla sva živa bića osim onih spašenih u korablji, površan čitač najčešće misli o potopu kao kazni Božjoj…Predavač nam je upravo napravio paralelu vode potopa- voda u stvaranju svijeta – voda krštenja. Istaknuo je tako da u samom metaforičkom izvještaju o stvaranju Sveti Pisac donosi izvještaj da je u početku bilo sve jedna voda te je Bog, praveći od kaosa kozmos, od nereda red, razdvojio vode nad svodom od voda pod svodom koje je prozvao mora….  Sad, u potopu, jer se zemlja napunila zlodjelima,  Boga daje potop, tj. opet se spajaju „gornje i donje vode“, opet se sastavlja nebo i zemlja, kao na početku. Naglasak je upravo na tome – „kao na početku“.

Čovjek katkada krivo koristi svoju slobodu, zastrani, i želi početi ispočetka, početi iznova. Upravo u tom duhu valja promatrati i potop, on nije kraj nego kriza, a kriza je uvijek jedna šansa, šansa novog početka, novog obnovljenog čovječanstva čiji su korijeni spašeni po Noi koji je unatoč opće pokvarenosti bio pravednik pred Bogom. Nije mu bilo lako, nije bio pravednik u izobilju drugih pravednika na koje se mogao osloniti i koji su mu bili podrška. Bio je u svojoj pravednosti osamljen i čuđenje svijetu, no ipak je ustrajao i upravo poradi njega Bog spašava taj sveti ostatak od kojih se stvara novi čovjek.

Bog i kad kažnjava čovjeka to ne čini dovijeka i za stalno, vode su se potopa povukle, duga se pokazala kao znak Saveza Boga s novim čovječanstvom.
Vrlo važna paralela koju smo tada povukli je usporedba vode potopa i vode krštenja. U potopu se zatire staro da nikne sve novo.  U sakramentu krštenja utapa se stari grješni čovjek, grješni Adam da bi se rodio novi čovjek, čovjek iz vode i Duha. Novi čovjek mora imati i novo ponašanje…

Drugu večer, razmatrali smo, pod vodstvom fra Domagoja,  milosrđe Božje u Novom zavjetu. Isti Bog je onaj koji daje milosrđe grješniku i u Starom i u Novom zavjetu samo što je Božja objava napredovala i donosi neke nove vidike iste stvarnosti – činjenice da je Bog milosrdan, da rado prašta, ali ako se čovjek istinski obrati što se vidi po djelima.

U razmišljanju o novozavjetnom milosrđu Božjem oslonili smo se na Lukino evanđelje, poglavlje 15 gdje se nalaze općepoznati tekstovi: Izgubljena ovca, izgubljena drahma, milosrdni otac i rasipni sin.

Naglašavajući specifikume svake prispodobe, uočili smo kakodobri pastir traži jednu ovcu iako ima njih devedeset i devet u stadu, na pravom putu, ali njemju je stalo do te jedne. I našem Bogu je stalo do svakog pojedinog čovjeka, i spašenost mnogih nije utjeha ako je izgubljen jedan.  Pastir koji je našao svoju ovcu ne prigovara, radostan je jer se vratila. 

U prispodobi o izbuljenoj drahmi Bog je prikazan kroz brižnost i pažljivost žene. Žena gubi novčić i traži ga, veseli se kad ga nađe…vrijedan je. I svaki je čovjek, ma kako bio izgubljen u mogućnosti  da se obrati, da zaživi novim životom. Najjasnije o tome govori prispodoba o Milosrdnom ocu u kojem otac čeka sina koji mu je protraćio svu imovinu,  raduje mu se i vraća mu dostojanstvo, ne jer je zaslužio već jer je bio ponizan, pokajao se i odlučio živjeti novim životom, spreman reći: „Oče sagriješih protiv neba i pred tobom, nisam više dostojan zvati se tvojim sinom…“
Katkada se dogodi i nama da padnemo nisko, da izgubio dostojanstvo, da , poput ovog raspinog sina, proigramo Božju ljubav i „čuvamo svinje“- tj. svoje grijehe.  Ako tada imamo snage sagledati svoj život, ustati iz svojega blata, krenuti svojemu Ocu iskreno se pokajavši, čut ćemo one riječi tako divne i spasonosne koje je čuo raspini sin od svojega oca: „Brzo iznesite haljinu najljepšu, tele ugojeno zakoljite pa da se proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!“

Uvedeni u ovaj Advent i Godinu milosrđa Gospodnjega na najbolji mogući način: kroz sakramenat ispovijedi, Euharistiju, klanjanje i predavanje,  nastojmo svi kao pojedinci i Crkva Božja  trajno se obraćati i zaživjeti milosrđe Božje u svojoj svakodnevici i međuljudskim odnosima.
Vj. Valerija B.

.

.

Nova crkvena godina – Došašće – Godina božanskog milosrđa

Poruka oca Biskupa povodom Došašća i Godine Božanskog milosrđa 

1.Došašće.
„Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi Sina
i nadjenut ćeš mu ime Isus.“
Te riječi koje je anđeo upravio našoj Gospi majci Mariji, ponovno odjekuju Crkvom na početku i ove nove godine, koji nazivamo Došašće. To je vrijeme u kojem nam Bog Otac ponovno obznanjuje da On, u svome Sinu po Duhu Svetom osobno dolazi na svijet. Dolazi da svakom čovjeku, svakoj obitelji i narodu bude „Gospodin s nama“. Da bude Isus, tj. Bog koji spašava. I to svakoga dana, u svim prilikama i neprilikama života, dovijeka.
Ovo vrijeme Došašća Gospodin s ljubavlju, nježno poput majke, ponavlja svoj poziv, molbu i vapaj: „Ne boj se“, jer Gospodin dolazi „začeti se i roditi“, kao u Mariji i Josipu, kao u Nazaretskoj obitelji i narodu Izraelskom, jer je On milostiv i milosrdan.
Ovo vrijeme Došašća je oduvijek vrijeme u kojem Crkva moli, zajedno s Isusom da ona i s njom sav svijet „upozna da si me ti Oče poslao“. I s Marijom: „Neka mi bude po tvojoj riječi!“ Da u ovoj Svetoj godini otvorimo širom vrata Božanskom milosrđu.
Preporučam stoga svima vama, sestre i braćo vjernici, svećenici, redovnice i redovnici i ovoga Došašća revno sudjelovanje na nedjeljnim svetim Misama. Preporučam i mise „Zornice“. Marijinu molitvu svete Krunice. Molitvena bdijenja i klanjanja, slavlje svete Pokore i sakramenta sv. Ispovijedi. Preporučam dobrotvornu duhovnu i materijalnu pomoć bližnjima u nevolji. Tako će nam i slavlje Božića, na koje se ovim došašćem pripravljamo, i u ovoj godini biti ispunjeno pravom radošću i mirom, a ne tek ispraznom zabavom.

2.Godina božanskog milosrđa.
Ovogodišnje Došašće kao i cijela nastupajuća Crkvena godina ima za sve nas posebno milosno značenje. Sveti Otac Papa Franjo je zaželio i odredio da od svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca ove godine, do svetkovine Krista Kralja, 30. studenoga 2016. godine, bude izvanredna jubilarna, sveta: „Godina božanskog milosrđa.“
Donosim neke misli iz Papine bule o Jubileju: „Lice milosrđa nebeskoga Oca je Isus Krist. Milosrđe Očevo je postalo živo, vidljivo i doseglo je svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta. On svojom riječju, svojim djelima i cijelom svojom osobom objavljuje Božje milosrđe… Milosrđe je prvi i posljednji čin kojim nam Bog dolazi ususret. Ono je put koji sjedinjuje Boga i čovjeka. Činiti milosrđe to je Božje svojstvo u kome se na poseban način očituje njegova svemoć. Zbog toga sam proglasio Izvanredni jubilej milosrđa kao posebno vrijeme za Crkvu.“
„Božje milosrđe nije neka apstraktna ideja, već konkretna stvarnost kojom Bog objavljuje svoju ljubav kao ljubav oca i majke koji osjećaju duboku ljubav i privrženost svome djetetu. Nećemo pretjerati ako kažemo da ta ljubav dolazi iz „utrobe“. Ona izvire iz dubine bića kao dubok, prirodan osjećaj, satkan od nježnosti i suosjećanja, oprosta i oproštenja. Vječna je ljubav njegova.“
„U svetom Pismu, milosrđe je ključna riječ koja opisuje Božje djelovanje prema nama. Bog se ne ograničuje samo na to da potvrdi svoju ljubav, već je čini vidljivom i opipljivom… Bog sam, želi nas vidjeti sretne, ispunjene radošću, vedrinom i mirom.
Milosrđe je temelj na kojem počiva život Crkve… Možda smo zaboravili pokazivati i živjeti put milosrđa. Crkva živi svoj istinski život kada ispovijeda i obznanjuje milosrđe. To je njezin zadatak. Zato, gdje god je Crkva prisutna, ondje mora biti vidljivo Očevo milosrđe. U našim župama, zajednicama, udruženjima i pokretima, ukratko, gdjegod su kršćani, svatko mora naći oazu milosrđa.“
„Za Jubilej ćemo otvoriti sveta vrata. Ali postoje i vrata velikoga Božjeg milosrđa, poručuje Papa. Postoje također i vrata našega srca, da svi primimo Boga i Božje oproštenje i da i mi sami oprostimo, prihvaćajući one koji kucaju na naša vrata.“ U ovoj Svetoj godini imat ćemo priliku otvoriti srce onima koji žive u najudaljenijim egzistencijalnim periferijama, koje suvremeni svijet često stvara na dramatičan način… Otvorimo svoje oči da vidimo bijedu ovoga svijeta, rane tolike braće i sestara lišenih dostojanstva i prepoznajmo da smo dužni čuti njihov vapaj u pomoć. Živa mi je želja da kršćanski narod, tijekom Jubileja razmišlja o tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa. Ne možemo pobjeći od riječi koje nam je Gospodin upravio i na temelju njih ćemo biti suđeni…“
Ova nam je Sveta godina prigoda da u svakodnevnom životu živimo milosrđe koje Otac neprestano proteže na sve ljude. On se nikad ne umara širom otvarati vrata svoga srca i ponavljati nas da nas voli i da s nama želi dijeliti svoj život. Crkva je pozvana svjedočiti milosrđe kao središte objave Isusa Krista. Neka u ovoj jubilarnoj godini Crkvom odjekne Božja riječ oproštenja, potpore, pomoći i ljubavi. Neka se ne umori u širenju milosrđa i bude strpljiva u pružanju utjehe i oproštenja. Neka Crkva postane glas svakog muškarca i svake žene i neka s pouzdanjem i neumorno ponavlja: „Spomeni se Gospodine, svoje nježnosti i ljubavi svoje dovijeka“ (Ps 25).

3.Otvaranje Svetih vrata naše biskupije, 13. prosinca 2015 u 16. sati
Sveti Otac će na svetkovinu Bezgrešne, 8. prosinca, na spomen 50. obljetnice završetka II. Vatikanskog koncila, u bazilici svetoga Petra u Rimu, otvoriti „Sveta Vrata“ ili vrata milosrđa i time označiti početak Svete godine za cijelu Crkvu i svijet. Sveti Otac je odredio da u znak jedinstva sveopće Crkve, na III. nedjelju došašća, 13. prosinca ove godine,svi biskupi svijeta otvore „Sveta vrata“ u svojim Katedralama, za svoje mjesne Crkve.
I mi ćemo posvjedočiti svoje zajedništvo u Crkvi otvaranjem „Svetih vrata“, naše Katedrale u nedjelju 13. prosinca u 16. sati.
• prva postajau crkvi sv. Frane: Okupljanje, „Obred otvaranja vrata milosrđa u partikularnim crkvama.“ Navještaj evanđeoskog odlomka i čitanje početnog dijela Bule najave Jubileja i molitva.
• Nakon obreda,procesiji s Evanđelistarom prema Katedrali.
• Obred pred (zatvorenim) vratima Katedrale: otvaranje vrata, svečano pokazivanje evanđelistara, prijelaz preko praga vrata i procesija prema oltaru.
• Spomen krštenja i slavlje Svete Mise.

Sveta vrata u Katedrali biti će otvorena tijekom cijele Jubilarne godine svim hodočasnicima naše biskupije koji će, župnom uredu sv. Jakova u Šibeniku, na vrijeme najaviti dan i vrijeme svoga dolaska. To je potrebno zbog toga jer će tada biti organizirano sve što je potrebno da bi hodočasnici mogili slaviti sakrament Pomirenja, svetu Ispovijed i svetu Misu i tako dobiti jubilarni potpuni oprost, kako je zaželio sveti Otac.

(Molim sve župnike i upravitelje crkava u Šibeniku da vjernicima ukažu na iznimnu važnost otvaranja „Svetih vrata“ i na izričitu želju i zapovijed Svetoga Oca, da zauzeto i s uvjerenjem potaknu vjernike da se odazovu i sudjeluju u Obredu otvaranja i da u to vrijeme u gradu Šibeniku ne služe svete Mise u svojim crkvama.)

Svima vjernicima, svećenstvu i redovništvu, od srca želim blagoslovljeno sveto Došašće i Svetu godinu milosrđa Gospodnjega,

Vaš biskup + Ante

.

.

ŽUPA VODICE I VODIČKI DEKANAT HODOČASTILI U NACIONALNO SVETIŠTE SV. NIKOLE TAVELIĆA U ŠIBENIK 12. 11. 2015.

U Devetnici pred blagdan sv. Nikole Tavelića, 12. 11. 2015. župljani župe Vodice, zajedno s vjernicima iz Vodičkog dekanata (Srima, Tribunj, Prvić Luka i Šepurina) hodočastili su u nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića u samostan sv. Frane u Šibeniku.
http://svetiste-sibenik.hr/osmi-dan-devetnice-hodocasce-vodickog-dekanata/

.

.

Druga obljetnica smrti blagopokojnog župnika Vodica don Frane Šimata (2013-2015.)

U petak 13. 11. 2015. navršava se druga obljetnica smrti blagopokojnog župnika Vodica  don Frane Šimata.

U spomen na don Franu Šimata, 13. 11. 2015., obilježiti će se druga obljetnica njegove smrti. Sv. misa zadušnica za pokojnog don Franu  biti će u župnoj crkvi u Vodicama u 18h.

Don Frane Šimat (rođen 6.9.1935.- umro 13. 11. 2015.) kao svećenik i župnik u Župi Vodice (1991. -2010.) vršio je dvadesetak godina svoju službu na slavu Božju i dobro svoga naroda. U svojoj svećeničkoj službi uložio je mnogo napora u duhovnoj i materijalnoj izgradnji župe i grada Vodica.

Spomenimo ga se u svojim molitvama i molimo milosrdnog Gospodina da nagradi njegov svećenički rad i napor nagradom vječnog blaženstva. Pokoj vječni daruj mu  Gospodine!

.

.

Hodočašće i izlet na otok Pag /8. listopada 2015. godine/

Gospođe i gospođice naše župe koje uređuju i čiste crkvu i ove godine su od strane župe počašćene i nagrađene hodočašćem i izletom  na otok Pag, posjet gradu Pagu i Lunu. Zajedno s njima na hodočašću su bili: s. Marija, s. Lidija i don Franjo.

U jutarnjim satima uputili smo se na naše putovanje-hodočašće a naše odredište bio je otok Pag. Naš don Franjo  za vrijeme  putovanja prema Pagu ukratko  je  iznosio povijest otoka Paga.

Zaustavljamo se na našem prvom odredištu u Gradu Pagu na okrijepi uz kavu te  i samo  razgledavanje grada, posjet Crkvi Marijinog Uznesenja i Benediktinski samostan Sv. Margarite.

Crkva Marijinog Uznesenja trobrodna bazilika s tri četvrtaste apside, duge 23 metra, nalazi se na centralno gradskom trgu u gradu Pagu. Izrađena je u 15. st., s elementima gotike i renesanse. U luneti glavnog portala zapaža se za 15 i 16 stoljeće rijedak etnografski prizor gdje Marija Zaštitnica zakriljuje, po nošnji prepoznatljive Pažane i Pažanke.

Benediktinski samostan Sv. Margarite, s istoimenom crkvom, časne sestre koludrice u Pagu čuvarice su Svetog Trna kojeg je 1435. godine darovao franjevac Ivan Tutnić Pažanin. Sveti Trn je donijet iz Svete Zemlje u stari Pag te tamo mora ostati zauvijek čuvan u škrinji s četiri ključa što ih drži Kaptol, paška komuna, opatica i fra Ivan. Te se još čuva čudotvorni kip Majke Božje od Starog grada te čudotvorno raspelo iz crkve Sv. Ante Opata - najvažnija paška svetinja. Više od tri stoljeća časne sestre benediktinke pripremaju slasni i mirisnu deliciju zlatne paške prepečence, baškotine. Ta ukusna i posebna delicija još je jedna specifičnost kojom se ponosi grad Pag, i danas se priprema u izvornom obliku a može se kupiti samo u samostanu Sv. Margarete u centru grada. Ni mi nismo tome odoljele, već smo kupile i nešto ponijele za doma.

Može se utvrditi da Grad Pag ima dugu i bogatu prošlost, o čemu svjedoče brojni kulturno-povijesni spomenici te bogata kulturna baština koju njegovi stanovnici s ponosom i velikom ljubavlju njeguju i čuvaju. Prenoseći s naraštaja na naraštaj ljubav prema narodnoj nošnji, tradicionalnom nakitu, čipki, Paškom tancu, maskiranju u karnevalu, paškom kolu te Rićavcu, na taj način sprečavaju da zub vremena ne našteti običajima i dugoj tradiciji na koju su tako ponosni.

Nadahnuti bogatom prošlošću ostavljamo grad Pag te idemo prema Lunu. U župnoj  crkvi  sv. Jerolima, prigodnu riječ o  župi i mjestu Lunu uputio je domaćin, velečasni Marijan Kosić, župnik. U Lunu smo  slavili euharistijsko slavlje koje je predvodio naš župnik don Franjo.  Poslije sv. Mise  posjetili smo grob roditelja pok. biskupa Srečka Badurine, gdje smo se i pomolili.

 


Nakon okrijepe i druženja u župnoj kući koja se nalazi uz samu crkvu, krenuli smo na ručak koji je protekao u ugodnoj i radosnoj atmosferi.

Ovaj po mogućnosti jedinstveni, peti po veličini jadranski otok onima koji nisu imali priliku bolje ga upoznati i doživjeti ostavlja sliku golemih kamenih, kršnih prostranstava koja obrubljuje plavo more, otk soli i stada ovaca.

Nakon ovako bogatog iskustva i saznanja o povijesti kako daljnje tako i nama bliske, i zahvale Bogu za sve one koji su sačuvali  temelje hrvatskog kulturnog  identiteta i svijest o pripadnosti hrvatske kulture koja je prožeta kršćanstvom, krenuli smo prema Vodicama s ozračjem na licu zahvalni dragom Bogu i župniku da nam je omogućen ovaj prekrasan izlet.

                                                                                                                                           sudionica hodočašća

.

.

Biskupov proglas biskupiji i gradu - svetkovina sv. Mihovila zaštitnika Šibenske biskupije

.

.

Župa Vodice hodočastila u Šibenik u katedralu sv. Jakova u devetnici sv. Mihovila /22. 09. 2015./

 

Na poziv katedralnog župnika i kanonika stolnog kaptola don Krešimira Mateše, u sklopu devetnice i duhovne priprave za svetkovinu sv. Mihovila arhanđela, zaštitnika Šibenske biskupije, župljani i građani Vodica, njih 120 zajedno sa Župnikom i župnim zborom hodočastili su u katedralu sv. Jakova i sudjelovali u devetnici i euharistijskom slavlju. Hodočasnici su iz Vodica u Šibenik došli brodom.


U katedrali su se na početku hodočašća pomolili na grobu blagopokojnog šibenskog biskupa Srećka Badurine, te se u svojoj molitvi spomenuli i svih pokojnih biskupa šibenske biskupije. Nakon toga sudjelovali su u Devetnici sv. Mihovila koju je predmolio katedralni župnik don Krešimir Mateša.

Vrhunac  hodočašća bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio šibenski biskup mons. Ante Ivas, uz kojeg su koncelebrirali katedralni župnik don Krešimir, biskupov tajnik i župnik Jadrtovca don Roko i vodički župnik don Franjo.  Na sv. Misi homiliju i riječ na temelju Božje riječi i evanđelja hodočasnicima i okupljenima na euharistijskom slavlju uputio je župnik don Franjo. Euharistijsko slavlje svojim lijepim i skladnim pjevanjem uzveličao je i animirao vodički župni pjevački zbor kojega je vodila voditeljica s. Lidija Grgat.            

Na kraju euharistijskog slavlja sve hodočasnike je pozdravio  katedralni župnik don Krešimir i zahvalio im što su hodočastili u Katedralu i sudjelovali u Devetnici. Nakon toga hodočasnici su razgledali Katedralu i krstionicu.

Hodočašće je na kraju završeno bratskim druženjem i domjenkom u radosnom ozračju  oko stola kojega je za sve hodočasnike pripremio župnik domaćin don Krešimir.

Hodočasnici su se na povratku brodom vratili svojoj župi  radosni i osnaženi zajedništvom u vjeri s nadom da se ovakvi susreti i hodočašća i nadalje organiziraju i ostvaruju.

fotogaleriju vidjeti ovdje

.

.

PET GODINA ŽUPNIČKE SLUŽBE DON FRANJE U VODICAMA

Poštovani sugrađani i sugrađanke, draga braćo i sestre u Kristu,

Danas (13. 09. 2015.) se navršava 5 godina   od mojeg preuzimanja župe i župničke službe za vas u župi i Gradu Vodicama. Ovom prigodom zahvaljujem svima koji su mi ovih proteklih godina – molitvom, žrtvom, ljubavlju, iskrenim sugestijama i dobronamjernim kritikama - pomagali i nastojali pružiti pomoć i podršku u pastoralnom i duhovnom radu u ovoj mojoj svećeničkoj službi za vas. 
Svjestan svoje ljudske i svećeničke slabosti i ograničenosti iz kojih su proizašle pogreške i propusti molim za razumijevanje i oproštenje.
U daljnjem radu preporučam se i nadalje u vaše molitve, molim pomoć i podršku kako bi zajedno i u buduće mogli u našoj župnoj zajednici i Gradu razvijati i izgrađivati duh zajedništva, ljubavi i zauzetosti za opće dobro svih župljana i građana.

Svima želim Božji blagoslov, mir i svako dobro!

župnik
don Franjo Glasnović

.

MOLITVOM I ZAZIVOM DUHA SVETOGA ZAPOČELA NOVA ŠKOLSKA I VJERONAUČNA GODINA 7. 09. 2015.

S molitvom na usnama započeli smo…

Ulice našeg grada i ovog jutra, ponedjeljka 7. rujna, opet su se ispunile smijehom i veseljem. Ovoga puta nisu to bili naši turisti već naša djeca i mladi kojima počinje nova školska godina.
Lagano pristižući iz svih dijelova naših Vodica, sa Srime, iz Tribunja i Prvića, opet su oživjeli školsku zgradu.  Nastavnici su im održali prvi školski sat – razredni sat – upoznavši ih s rasporedom rada i temeljnim informacijama koje bi svi morali znati. Uputili su se potom svi, sa svojim vjeroučiteljima i nekolicinom nastavnika te Ravnateljem u našu župnu crkvu- taj prvi dom svakog kršćanina vjeroučenika.


U zajedništvu vjere, nade i ljubav,i u župnoj crkvi predvođeni župnikom don Franjom, uputili smo Bogu svoje molitve.  Molili su vjeroučenici za snagu, zdravlje, marljivost;  molili su roditelji za ispravno vodstvo u odgoju svoje djece; molili su nastavnici za mudrost, razboritost i pronicavost s kojom će pristupit svakom individualnom djetetu sa svim njegovim osobitostima i određenostima; molili su vjeroučitelji zahvaljujući za milost povjerenog nam školskog i župnog vjeronauka te za životno svjedočenje.  Zazvali smo Duha Svetoga da Njegova božanska stvarateljska snaga prožme sve naše plemenite nakane i vodi ih svojem cilju.


Na kraju susreta, svima nam se obratio Ravnatelj g. Grgo Friganović poželivši nam snagu i ustrajnost te spremnost na zahtjevnom putovanju koje se zove školska godina. S blagoslovom i pjesmom na usnama razišli su se naši vjeroučenici ulicama Vodica. Župnik je potom u školi sudjelovao u svečanom primanju i blagoslovu naših malih prvašića.


Svima, djeci, roditeljima, nastavnicima želimo zdravlje, snagu i mudrost ove školske godine.
vj. V.B. (foto: Župa Vodice i Ifovodice
)

.

.

U Rakitnici proslava blagdana Mučeništva sv. Ivana Krstitelja

I ove godine, 29. 08. u crkvi sv. Ivana u Rakitnici svečano smo proslavili Mučeništvo  sv. Ivana Krstitelja.

Euharistijsko slavlje u zajedništvu s don Ivanom Čolakom uz sudjelovanje pedesetak župljana i vjernika Vodica i gostiju, predvodio je Župnik. U svojoj propovijedi Župnik je ocrtao lik velikog sv. Ivana Krstitelja, naglasio njegovu ulogu preteče Gospodinova i njegovu neustrašivost u propovijedanju Božje istine i pravde, te na kraju pozvao okupljene na nasljedovanje njegova uzora i primjera.

Na kraju sv. Mise uslijedio je ophod oko crkve, molitva i odrješenje za pokojne, koje je predvodio župnik
Slavlje je završeno prigodnim druženjem vjernika i domjenkom koju su pripremili župljani.

.

.

VODICE: SVETU MISU ZA SVE ŽRTVE TOTALITARNIH I AUTORITARNIH  REŽIMA PREDVODIO BISKUP ŠIBENSKI MONS. ANTE IVAS
OTKRIVEN PRVI SPOMENIK „ŽRTVAMA JUGOSLAVENSKOG KOMUNIZMA“
23. 08. 2015.  

Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima u Vodicama je obilježen otkrivanjem Spomenika žrtvama jugoslavenskog komunizma, prvom spomeniku takve vrste u Hrvatskoj. Podigao ga je Grad Vodice u zajedništvu s Udrugom ‘Hrvatski domobran’, a otvorio ga je predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović.

U nedjelju 23. kolovoza kada se obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svi totalitarnih i autoritarnih režima s početkom u 19 sati svečano je otvoren prvi spomenik ‘Žrtvama jugoslavenskog komunizma’ u Vodicama, u organizaciji Grada Vodice i Udrugom „Hrvatski domobran“.
Svečanu misu zadušnicu za sve žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, u crkvi sv. Križa u Vodicama, s početkom u 18 sati, održao je šibenski biskup mons. Ante Ivas, u suslavlju sa don Franom Glasnovićem, vodičkim župnikom, don Rokom Glasnovićem, don Ivanom Čolakom, svećenikom u miru i fra Matom Topićem, gvardijanom sv. Lovre u Šibeniku. Po završetku komemoracije molitvu i odrješenje za sve žrtve kod spomenika na Obali, izmolio je vodički župnik don Frano Glasnović. Misno slavlje uzveličao je župni zbor pod vodstvom s. Lidije Grgat. Potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće, kod prvog ovakvog spomenik u Hrvatskoj, koji je otvorio predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva prof. Zvonimir Šeparović u zajedništvu sa starijim Vodičankama obučenim u narodnu nošnju.

U svojoj propovijedi mons. Ante Ivas, biskup šibenski, kazao je da danas molimo za one čija imena nismo smjeli spominjati, za one koji se nisu vrednovali. - Danas ćemo se sjetiti svih žrtava, onih koji su bili žrtvovani za neke druge bogove, lažne svjetove… Često je Bog pozivao svoj narod da se ne priklanja raznim govorima i bogovima, već da mu ostane vjeran. I Isus poziva svoje učenike. „Bog je ljubav“…, poručuje nam sv. Ivan. Isus je molio da njegovi učenici vjeruju da je život vječan… Ali, mnogi su se priklanjali ideologijama, povijest proganjali, vršili stravične pokolje, a među njima su najstrašniji totalitarni režimi: fašizam, nacizam i komunizam. Ti režimi su iza sebe ostavili pustoš… Europski dan, 2008. godine. „Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučno osuđuje teška kršenja ljudskih prava koja su počinili totalitarni komunistički režimi te izražava suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina. Skupština vjeruje da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive, ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznavanje njihovih patnji i time Skupština poziva sve komunističke i post-komunističke stranke u svojim državama članicama, koje to još nisu učinile, da ponovno ocijene povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, da se jasno distanciraju od zločina totalitarnih komunističkih režima te da ih potpuno jasno osude.“

- Tom prigodom je HBK –a izdala priopćenje, potrebno se suočiti s nepravdom i totalitarnih režima. Tim više što su mjesta stradanja istražena. Dok se svi njihovi zločine sustavno pravdaju pod pojmom antifašizmom. Ni do danas se glede toga nije ni pomaklo, nego se nastavlja proizvoditi nove fašiste i glorificirati totalitariste… Povjesničari istražuju, pišu rezoluciju, dok neki ne bi htjeli da se spominje… Teško će biti ispisati imena ljudi koji su ubijeni, po njivama zaorani, betonirani..., poniženi do kraja ljudskog dostojanstva, pasli travu i lišće… Tko će moći u ime istine, ne politike, Svete Isitne zapisati imena, čije su presude počinjale „u ime naroda“ a završavale „smrt fašizmu a sloboda narodu“. Među mučenicima je i naš veliki blaženi Alojzije Stepinac… Naš don Ante Baković objavio je Hrvatski martirologij XX. stoljeća, prvi cjeloviti popis hrvatskih uznika i mučenike (663 svećenika). Tko će popisati one druge koji su patili i stradali od UDB-e, koji su nestajali netragom? Svatko izvan Tita i Partije bio je opasan, naročito ako je bio državni službenik, u školi, tada se manipuliralo masama, diktatura proletarijata… Nadalje je kazao, da se sjeća kada je biskup Banić istjeran iz svoje kuće, i kada je preminu. - Tko će pisati, o „moralnom vaspitanju kako bi se bio pravi partijac“… Istina. Još dugo ćemo nositi traumu tih vremena jer se domoljublje proziva fašizmom. O istinskim dokumentima nije se moglo nekažnjeno ni govoriti ni pisati. „Istina će vas osloboditi „ piše u Svetom pismu. Istinu je teško izreći i, govori se sa strahom. Komunističku totalitarnu ideologiju provodio je Titov režim, koji je želio za vazda porušiti temelje kršćanskih vrednota, i hrvatsku povijest, i kršćansku vjeru i Crkvu. Zvali su nas ideolozima, aktivistima… Kako bi hrvatskom narodu oduzeli njegovu dušu i njegov biološki opstanak, a sve pod plaštem antifašizma veličaju to zloglasnu ideologiju. U nas se te žrtve broje u stotinama tisuća a po svijetu u milijunima. I ovaj će spomenik biti predmet mnogih osporavanja. Tko pokuša istraživati – postaje fašist i sva slavlja nazivaju „ustaškim dernecima“… Rezolucija Europe je konstatirala da nakon pada komunističkog režima, nije uslijedila međunarodna istraga zločina, kao što su nacisti bili procesuirani… I danas se neke stranke nisu distancirale, pa domoljublje prozivaju fašizmom, kao i vojnoredarstvenu i oslobodilačku akciju Oluju i Domovinsko obrambeni rat… Svetu misu za sve žrtve bezbožnog režima desetljećima služimo u Duhu našeg Spasitelja, u duhu Križa, ne mržnje, već u duhu oprosta. Molimo za sve mučitelje. Nema spasenja za hrvatski narod bez pomirenja, jedinstva, sloge i opraštanja neprijatelju svojemu, to je veličina Kristove žrtve, opraštanje je najveći zalog ljubavi, Kristove, nije to moguće bez njegove milosti! – poručio je biskup Ivas kazavši da je kršćanski pitati, zašto me izdaješ, te da je oprost potreban da se pročisti i da se prekine smrtonosni lanac zla. Zaključivši svoju propovijed riječima „s Kristovom ljubavi hranimo svoje krhke ljubavi, zajedno s Jošuom slijedimo Boga da Istina bude naš izbor, ne u lažima koje zarobljuju i ubijaju: - Gospodine, podaj Mir i pokoj a one koji tuguju utješi utjehom uskrsnuća. Neka tako bude . Amen! – 

Nakon hrvatske himne i minute tišine, prigodne riječi prigodom otkrivanja spomenika uputili su i Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Vodica, Nikola Španja, predsjednik udruge Hrvatski domobran Šibensko-kninske županije, Nikola Matičić, predsjednik Hrvatskog domobrana, župan Goran Pauk, pukovnik Bruno Čavić, povjesničar Josip Jurčevič, Branimir Šeparović, dok je prigodne stihove krasnoslovio Juraj Fruk, a u glazbenom programu nastupila je klapa Bunar.

Inicijativa za izgradnjom spomenika pokrenuta je 2005. godine od strane šibensko-kninske udruge ‘Hrvatski domobran’, a prihvatio ju je Grad Vodice i vodičko Gradsko vijeće. Spomenik je rad akademskog kipara Kažimira Hraste.

- Premda se u početku razmišljalo da na spomenik budu postavljena imena žrtava jugoslavenskog komunizma, na kraju se od toga odustalo, jer se nije mogao ustanoviti točan broj žrtava. Na području Vodica je stotinjak žrtava, od čega je devedeset posto civila .Bilo je rizično stavljati imena jer su nam se javljali ljudi koji su robovali deset godina i kasnije umirali, a oni su također bili žrtve režima – kazao je Nikola Španja, predsjednik udruge ‘Hrvatski domobran’ te istaknu kako je spomenik podignut kako bi se odužili svim nevinim žrtvama.

- Nažalost, danas i nakon svega što je prošao hrvatski narod postoje baštinici jugoslavenskog komunizma koji ne mogu preboljeti propast svoje komunističke ideologije, prihvatiti demokraciju i priznati da je žrtva žrtva, a zločin zločin bez obzira tko ga je počinio – poručuju iz Udruge te ističu kako žele da spomenik podsjeća na žrtve, ali i na članove njihove obitelji koji su morali trpjeti poniženja i šutjeti o ubojstvima svojih najmilijih. A predsjednik Španja je još kazao da „radi pravde i hrvatske budućnosti tražimo da se imenuju odgovorni i da se obilježe mjesta stradanja žrtava – pri tom istaknuvši i napomenuvši kako na području Hrvatske, Slovenije i BiH postoji 1517 prikrivenih grobišta nastala nakon Drugog svjetskog rata, od čega je za njih 1343 odgovorna jugoslavenska komunistička vlast. - Ovaj spomenik je simbol stradanja u Vodicama i vodičkom kraju. To je kenotaf, ime i grob svim žrtvama kojima su bila uskraćena temeljna ljudska prava, pravo na život i ljudsko dostojanstvo. Žrtvama nad kojima su počinjeni strašni zločini i teški grijesi od ljudi koji nisu poštovali ni Boga ni čovjeka. - zaključio je predsjednik Udruge ‘Hrvatski domobran’ Šibensko-kninske županije Nikola Španje, koji je izrazio želju i molbu da se ovaj spomenik ne politizira, već da bude mjesto istine, pomirenja i trajnog mira.

- Zahvaljujem se svima vama što ste danas s nama u Vodicama upravo na dan kada Europa obilježava dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima. Sve žrtve i njihove obitelji zaslužuju mjesto gdje ćemo ih se doći sjetiti, pokloniti i pomoliti. Ali i dan danas postoji strah. U brojnim obiteljima još uvijek je strah od poniženja koje su proživljavali tih godina. Neli su taj strah prenijeli na nove generacije, zato zahvaljujem onima koji nisu imali taj strah, koji su pokrenuli inicijativu za podizanje spomenika. Hvala svima koji su podržali izgradnju i koji su nazočnošću to učinili. Vjerujem da će ovo biti mjesto gdje će doći svaki Vodičanin i gost naših Vodica pokloniti i prisjetio se žrtava Vodica i vodičkog kraja, žrtava koje je iza sebe ostavio jedan totalitarni režim – rekla je gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev.

Član izvršnog odbora Hrvatskog helsinškog odbora Bruno Čavić kazao je da na spomeniku jasno piše: Žrtve jugoslavenskog komunizma. Jednom za uvijek moramo reći istinu, jer ona jedina oslobađa: Komunistička partija Jugoslavije je bila po svim svojim elementima zločinačka organizacija, na čelu s drugom Titom. Na čemu temeljimo te tvrdnje. Organizirali su i provodili zločine, činili su zlo, dakle zločinci su. Oni su planski ubijali, planski progonili ljude, i planski naseljavali. I dan danas trpimo posljedice. Ne dopustite da Vas lažu, govoreći „Bilo je bolje“ to nam govore ostaci repatih zmajeva… Hrvati su umirali za svoju vjeru i Domovinu i danas naša djeca imaju slobodu koju nismo ni sanjali – rekao je Čavić.

- Ovaj spomenik nije znak nikakve mržnje, on je znak ljubavi za one koji su stradali, to je pravo obitelji i naroda da podiže svoje žrtve do oltara ako treba, do utjehe. Sjećanje i vraćanje dostojanstva žrtvi. Iza nas je vrijeme šutnje i zabrana da se govori o zločinima. Vrijeme se promijenilo – rekao je Zvonimir Šeparović.- To je to. Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma, to je ono što nam je potrebno, radi istine. U posljednje vrijeme obnavlja se priča kako vlada hrvatska šutnja, a to baš ni nije točno. I Zdravko Tomac, i Josip Jurčević, i Josip Pečarić, i Dujmović i Šeparović i još neki objavljuju, objavljuju knjige, držimo kongrese. Samo žuti tisak ovaj kao da Hrvatska nije ratovala i oslobodila se, koji ne priznaje naše vrijednosti, nas neće, ne dopušta, ne priznaje, dakle nema hrvatske šutnje, postoji blokada hrvatske misli i pisanja ali nadajmo se da i to ide kraju. Dobro je da je podignut ovaj spomenik, dobro je da opominje mlade – rekao je Šeparović.

Spomenik je postavljen u perivoju uz obalnu šetnicu. Autor akademski kipar Kažimir Hraste ga je zamislio i osmislio kao polukružni oblik koji pokriva vodu i svjetlost kao dva simbola slobode. Iz perforacije na polukugli odzvanja žubor vode koja stvara nadsvođeni vodoskok, a reflektori postavljeni u unutrašnjosti stvaraju svjetlo koje izlaziti kroz perforacije i naglašava otvore noću. Svaki puni sat uz žubor vodoskoka iz unutrašnjosti spomenika čuje se glazba poznatih hrvatskih skladatelja. Uz polukuglu postavljen je i obelisk, kojeg autor nije prvotno zamislio, ali kojeg su dodali sami Vodičani jer su na njemu željeli napisati imena 153 Vodičana koje su partizani, policija i tajne službe ubili nakon Drugog svjetskog rata. Od popisa se odustalo jer nije bilo utvrditi ni konačan broj žrtava ni precizno utvrditi okolnosti stradanja. Izgradnja spomenika koštala 200 tisuća kuna, koje su pokrili Grad Vodice i ‘Hrvatski domobran’, posebno u pripomogle donacije članova Udruge Hrvatski domobran.

teks i foto: Dragica Zeljko Selak

.

.

Svećeničko ređenje đakona fra Lazara (Ivice) Perice u Splitu

U konkatedrali sv. Petra u Splitu, 27. 06. 2015.  na misnom slavlju kojega je predvodio, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić podijelio je  devetorici đakona sveti red prezbiterata i zaredio ih za svećenike. Među njima je zaređen i naš sumještanin đakon fra Lazar (Ivica) Perica.


U euharistijskom slavlju i svećeničkom ređenju sudjelovalo js 115 svećenika, te mnogobrojna rodbina, prijatelji, kolege, bogoslovi i brojni Božji narod. Iz naše župe sudjelovali su, uz obitelj i rodbinu fra Lazara, nekoliko župljana i Župnik koji je imao čast obući u svećeničko ruho novozaređenog svećenika fra Lazara.


Našem fra Lazaru i njegovoj obitelji od srca čestitamo. Želimo mu obilje Božjega duha, milosti i blagoslova te da uvijek ostane Gospodinu vjeran i bude ustrajan u svome svećeničkom pozivu i redovničkom životu u službi Bogu, crkvi i svome narodu. Preporučimo ga u svoje molitve i nakane, te molimo za nova svećenička i redovnička zvanja.  

foto: www.franjevci-split.hr, Goran Babić i župa Vodice

fotogalerija:

.

.

Župljani Vodica u Rakitnici proslavili svetkovinu sv. Ivana Krstitelja

Tradicionalno, i ove godine, unatoč lošim vremenskim prilikama i kiši, župljani Vodica su 24. 06. u crkvi sv. Ivana u Rakitnici proslavili svetkovinu Rođenja sv. Ivana Krstitelja.


Euharistijsko slavlje u zajedništvu sa župnikom don Franjom uz  sudjelovanje četrdesetak župljana i vjernika, predvodio je don Ivan Čolak. U svojoj propovijedi don Ivan je ocrtao lik velikog sv. Ivana Krstitelja, naglasio njegovu ulogu preteče Gospodinova, te na kraju pozvao okupljene na nasljedovanje njegova uzora i primjera.


Na kraju sv. Mise uslijedio je ophod oko crkve, molitva i odrješenje za pokojne, koje je predvodio župnik.

Slavlje je završeno prigodnim druženjem vjernika i domjenkom koju su pripremili don Ivan i župljani.

.

.

HODOČAŠĆE I SUSRET SA PAPOM FRANJOM U SARAJEVU 6 i 7. 06. 2015.

Točno na prelasku petka na subotu 6. 6. 2015 uputili smo se na susret sa Svetim Ocem, u organizaciji Zajednice Hrvata BiH Šibensko-kninske županije, župe bl. A. Stepinca -   Srima i  župe Našašća sv. Križa – Vodice, dva autobusa hodočasnika krenula su put Sarajeva. Uz molitvu i druženje, pomalo pospani, došli smo preko Mostara u Sarajevo gdje su nas  dočekali dobro organizirani domaćini i veliki broj drugih hodočasnika, braće u Kristu.  Kao rijeka slili smo se svi na stadion Koševo ispunjeni radošću i mirom, te uz pjesmu i animaciju dočekali papu Franju s kojim smo slavili svetu misu i koji nam je uputio poruku mira, ohrabrenja i ljubavi a koju smo osjetili kroz zajedništvo i razne milosti.


Nakon mise smo se smjestili u hotel na Baščaršiji u centru Sarajeva, tako da smo mogli u šetnji obići poznati dio Sarajeva a i pred katedralom Srca Isusova ponovno sresti papu Franju.


Nakon  noćenja u hotelu i doručka, uputili smo se u Kraljevu Sutjesku, pristolnicu kraljice Katarine i najstariji samostan franjevaca Bosne Srebren. Uz posjet mjestu i obilazak muzeja sa velikom baštinom i povijesnom vrijednosti, slavili smo svetu Misu koju je predvodio fra Željko uz koncelebraciju don Ante župnika sa Srime.  Naš  vodički župni zbor svojim pjevanjem na misi donio je  dašak Vodica u srce Bosne. Pjevanje je bilo odlično a časna Lidija  je dobro propuhala velike orgulje čak i one registre koji se nisu dugo koristili, kako je rekao fra Stjepan koji nas je vodio kroz muzej i koji nam je govorio o povijest Bosne Srebrene i kraljici Katarini kao i drugim temama.


Poslijepodne smo se uputili u Kaonik kod Busovače na ručak a onda kroz lašvansku dolinu i preko Rostova prema doma.

Bogu hvala na zajedništvu i svim milostima koje smo primili na ovom hodočašću kao i onima koji su pomogli da se ostvari u miru,ljubavi  i radosti.

Goran B.

.

PRVOPRIČESNIČKO HODOČAŠĆE NA VISOVAC I POSJET SKARDINU 29. 05. 2015.

I ove godine, u petak, 29. 05. naši ovogodišnji prvopričesnici, nekolicina  njihovih roditelja,  zajedno sa s. Marijom i župnikom prigodom završetka Prve pričesti hodočastili su na otok Visovac i posjetili su  Skradin.  Pedesetak  sudionika ispred autobusnog kolodvora u Vodicama ukrcala se u autobus i krenuli su na svoje zahvalno hodočašće na otok Visovac.


Na otočiću Visovcu na koji su došli brodom,   sudionike hodočašća dočekao je fra Stojan, domeštar novaka, koji je nazočne pozdravio i upoznao sa poviješću otoka, samostana, i novicijatom.  

Fra Stojan je djeci govorio i o svome iskustvu u Africi i misijama gdje je bio dugi niz godina misionar. te onim što je za djecu bilo najzabavnije, o biljnom i životinjskom svijetu koji se nalazi na otočiću, a  o kojem se brine upravo fra Stojan. Nakon toga djeca su posjetila samostanski muzej muzej i vrijednu spomeničku zbirku koju franjevci čuvaju na otočiču.


U crkvi Gospe od Anđela na Visovcu slavili su sv. Misu koju je predvodio župnik don Franjo.

Nakon sv. Mise pogledali su otok , pojeli su svoj ručak i iskoristili vrijeme za igru i zabavu. Dječaci su svoje umječe pokazali u nogometu, a djevojčice u igri laštika i skakanju, dok su se mame odmarale u hladu.

Zahvaljujući fra Stojanu koji se brine za životinje na Visovcu, naši prvopričesnici doživjeli su iskustvo susreta sa zmijom koju im je Fra Stojan pokazao, a mnogi najhrabriji su je i dotaknuli i držali u svojim rukama.

Nakon Visovca posjetili smo i drevni grad Skradin u kojem je župnik don Franjo prije Vodica službovao. U Skradinu su se prvopričesnici osladili i ohladili sladoledom, a roditelji popili kavu kojim ih je počastila župa, te su nakon toga razgledali skradinsku katedralu Rođenja BDM u kojoj su se i pomolili. Posjet Skradinu nastavljen je igrom djece u parku u kojem su naši prvopričesnici iskazali pravo umijeće skakanja na trampolinu,„vožnji na žici“ te nogometu i skakanju.

Na povratku prema Vodicama u autobusima je bilo radosno i veselo raspoloženje koje su učinili naši prvopričesnici svojom pjesmom i veselim razdraganim dječjim smijehom.

.

.

Proslava svetkovine (255. obljetnice) posvete crkve i blagoslov novoobnovljenog  ž. ureda (20. 05. 2015)

U srijedu 20. svibnja svečanom svetom Misom u župnoj crkvi Našašća sv. Križa proslavljen je dan (svetkovina) 255. obljetnice posvete crkve.  Župnu crkvu Našašća sv. Križa, koja je građena 1746.-1749.. posvetio je 1760. godine šibenski biskup Jeronim Bonačić

Euharistijsko slavlje i svetkovinu obljetnice posvete župne crkve, uz sudjelovanje mnoštva vjernika i koncelebraciju don Ivana Čolaka, predvodio je župnik don Franjo Glasnović. U svojoj homilijii Župnik je istaknuo važnost liturgijskog slavlja  svetkovine posvete crkve koje nas upućuje na   Crkvu – živu zajednicu Isusovih učenika i vjernika koji su povezani s Kristom Glavom i međusobno kao udovi Mističnog Tijela Kristova. Euharistijsko slavlje je pod vodstvom voditeljice s. Lidije uzveličao svojim pjevanjem mješoviti župni zbor.  

Gospodin Josip Mateša -Jole na kraju misnog slavlja recitirao je pjesmu "HVALOSPJEV VODIČKOM HRAMU" koju je o 200. obljetnici posvete ž. crkve 1960. godine napisao naš sugrađanin, povjesničar, kroničar i pjesnik, blage uspomene, Biserko Pelajić

Nakon misnog slavlja novoobnovljeni župni ured, koji je ove godine potpuno rekonstruiran i obnovljen, blagoslovio je, uz sudjelovanje Župnika, članova ŽEV-a i pjevača,  don Ivan Čolak. U župnoj kući je nakon toga uslijedilo kratko druženje.

.

.

NASTAVNICI I PROFESORI POVIJESTI U POSJETI ŽUPI VODICE

Nastavnici i profesori povijesti, njih oko dvjesto, koji sudjeljuju na 8. Državnom stručnom skupu na temu Domovinski rat posjetili su crkvu Sv. Križa u Vodicama, 31.03. 2015. Prikazani su im vodički uskršnji običaji.

Uz Vodičke žudije događaj je uveličao župni zbor pjevanjem pučkih korizmenih običaja, Uvodnu riječ o župi rekao je velečasni Franjo Glasnović, a o žudijima, buzdubaj Marko Juričev Martinčev.

Tekst i foto: Šime Strikoman

.

.

4. SUSRET GENERACUIJA ŽUDIJA

četvrtu godinu zaredom u subotu uoči blagdana Cvjetnice upriličen je ttradicionalni susret svih generacija "Vodičkih žudija".

.

Ove subote, 28. 03. 2015. na susretu se okupilo oko sedamdesetak Žudija svih generacija, od najstarijeg člana gospodina Mirka Mateše (90 god) do najmlađih osnovnoškolaca (12 god.) koji su ove godine prvi puta pristupili u družbu Žudija. Susret je započeo sv. Misom u župnoj crkvi koju je predvodio Župnik. Na završetku je Šime Strikoman snimio zajedničku fotografiju.

.

Nakon sv. Mise susret je nastavljen večerom u moto klubu "Okit". Večera je protekla u ugodnom druženju. Za vrijeme večere prikazan je dokumentarni film o Vodičkim Žudijima. Na kraju večere svoje svjedočanstvo o Žudijima, mlađima su prenijeli stariji žudiji, Vladimir Juričev-Polica i Josip Mateša.

fotogaleriju slika

.

.

Križni put mladih Šibenske biskupije

 

ŠIBENIK - BRODARICA - VRPOLJE: Križni put mladih Šibenske biskupije

Četrnaesti križni put mladih Šibenske biskupije pod geslom "Uzmi svoj križ i pođi zamnom", održan je u subotu i nedjelju 21. i 22. ožujka. Pobožnost je okupila stotinjak mladih iz cijele Biskupije, a započela je misnim slavljem u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, koje je predvodio biskupijski povjerenik za pastoral mladih don Gabrijel Jagarinec. Križni put bio je posvećen redovnicima u Crkvi, a u pobožnosti sudjelovali su bogoslovi dominikanaca i karmelićana.

Na križnom putu je sudjelovala i nekolicina mladih iz župe Vodice zajedno sa župnikom koji je sudjelovao samo prvog dana.

foto Šibenska biskupija i Šibenikin

.

.

KRIŽNI PUT NA OKITU 15. 03. 2015.

.

Na četvrtu korizmenu nedjelju na Okitu održan tradicionalni križni put od podnožja do vrha. I ove godine sudjelovao je veliki broj vjernika iz naše župe i grada, kao i vjernici iz Zadra (župa Smiljevac) i Šibenika (župa Njivice).

.

.

slike i video: InfoVodice

.

.

.

TJEDAN SOLIDARNOSTI

TJEDAN SOLIDARNOSTI S CRKVOM I LJUDIMA U BIH

cid:0C25C0B9-D29C-449F-A4C6-C02F53865763

U Tjednu  solidarnosti i zajedništva  sa Crkvom i ljudima u BIH, kojega devetu godinu zaredom organizira Hrvatski caritas, na treću korizmenu nedjelju, 8. 03. u našoj župi četvrtu godinu zaredom proslavili smo ovaj tjedan prigodnim programom, molitvenim  slavljem i caritativno-humanitarnom akcijom.  

U subotu, 07. 03. u kulturnom centru u Vodicama upriličena je humanitarno-caritativna predstava „Uskrsna priča“ koju su izveli gosti iz Knina, HKD Napredak. Svi prilozi i donacije sa predstave darovani su za Caritativne akcije.

U nedjelju, 08. 03. u našoj župi zajedno sa članom ŽEV-a, predvodeći sv. mise u 9 i 11h gostovao je fra Ilija Marinović, župnik župe Jelah kod Tešnja u BiH. Don ilija je na kraju sv. Mise kratko predstavio svoju župu i upoznao nas s prilikama u kojima žive Hrvati i vjernici u BiH.

.

.

VODIČKI ŽUDIJI U JURLINOVIM DVORIMA

.

VODIČKI ŽUDIJI KOD DON STIPE PERKOVA U „JURLINOVIM DVORIMA“ NA DUHOVNOJ OBNOVI I VIKENDU

Prilikom nedavnog posjeta Jurlinovim dvorima oduševio sam se njihovom ljepotom i pričom koju don Stipe Perkov tako oduševljeno piča svim posjetiteljima. Inače, don Stipe je rođen u Jurlinovim dvorima i tamo je živio do svoje 12. godine. Na kraju svog posjeta dogovorili smo se za dvodnevni dolazak Vodičkih Žudija u dvore, što se i ostvarilo, i to na najbolji mogući način.

U selo koje se nekada zvalo „Marinčića Draga“, a danas samo „Draga“, u zaleđu Primoštena, nas 15 članova družbe Vodičkih Žudija stiglo je 07.03.2015. godine oko 11 sati ujutro.  Tamo su nas čekali don Stipe i naš župnik, don Franjo koji nas je došao posjetiti.

Prva na redu je bila molitva i pozdrav Isusu u malenoj kapelici, koja se nalazi unutar samih dvora, a koja do prije sedamdesetak godina bila soba don Stipinog djeda Jurlije, po kojem su dvori i dobili ime. Nakon toga smjestili smo se u obližnjim sobama i upoznali se sa atmosferom dvora. U velikoj blagovaonici uz vatru u kominu čekao nas je ukusan ručak.

Budući da smo dobro pojeli, trebalo je nešto i raditi, te smo sljedećih nekoliko sati nosili kamenje, zidali stazu za koze, sadili bob i salatu, čistili okoliš i pripremali drva za večeru. Srećom, pratilo nas je lijepo vrijeme uz laganu buru koja je jačala kako je dan išao kraju.
U 17:00 započeo je križni put, nedaleko od dvora pa sve do skoro samog vrha obližnjeg brda. Postaje križnog puta, staza kojom križni put ide i pogled sa brda sve su naš oduševili i složili smo se da je ovaj križni put jedan od najljepših na kojem smo bili.


Sljedeća na redu bila je sveta misa u  kapelici nakon koje je uslijedilo klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu, jedno od posebnijih na kojima smo bili, uz spontane molitve i pjesmu don Stipine molitvene grupe. Puno se molilo za nas, za našu župu i naše obitelji pa se nadamo da će sve te molitve pasti na plodno tlo.

Navečer smo u „kužinici“ naložili vatru, večerali, zapjevali, popričali i otišli na zasluženi odmor. Mir i domaća atmosfera sve su nas vratili u prošla vremena kada su priče uz vatru bila praktički jedini trenutak opuštanja i zabave u cijelom danu.

Nedjelja ujutro bila je rezervirana za priču o Jurlinovim dvorima. Don Stipe proveo nas je kroz dvore i po tko zna koji put otvorio svoju dušu i srce pričajući priču o njegovom djetinjstvu, ubijenom ocu, djedu i stricu, teškoj sudbini njegove obitelji, ali i sretnom završteku koji i danas traje. Inače, Jurlinovi dvori su pod zaštitom države te su zaštićeni zbog svoje endemske arhitekture i cjelokupnog značaja.

Prije svete mise ostalo je vremena za ispovijed, a nakon mise prošetali smo do nekoliko stotina udaljene „Bojane“, lokve koje je kroz stoljeća pojila narod ovoga kraja. Po povratku smo ručali, zahvalili don Stipi na gostoprimstvu i duhovno i tjelesno okrjepljeni krenuli doma.
U 16:00 predmolili smo križni put u našoj župnoj crkvi, a u 19:00 održali redoviti korizmeni sastanak. Trebalo je dogovoriti daljnje aktivnosti za tjedan koji je pred nama.

Bogu hvala, sve je prošlo u miru i s blagoslovom. Neka Gospa naša od Karmela zajedno sa Sv. Longinom, prvim obraćenikom, prati svojim zagovorom našu družbu, da imamo snage uvijek dati najbolje od sebe i biti primjer drugima.

Gospe od Karmela, moli za nas!
Sveti Longine, moli za nas!

Marko Juričev Martinčev
Buzdobaj

.

.

.

.

.

.

.