Stare i nove kapelice i križevi u župi Vodice
 

oltarsvkriz

 


kapeleProlazeći putevima naših vodičkih polja, pojedinih gradskih ulica te na magistrali Zadar-Šibenik, često nailazimo na kapele ili njihove ostatke, koje su naši pradjedovi i djedovi podizali na čast svetih nebeskih zaštitnika. Te kapele i danas otkrivaju bogatu vjerničku dušu njihovih graditelja iako su im ruke bile materijalno siromašne i prazne. Naši stari, na putu u polje ili iz njega, zastajali bi časkom pred njima i uzdizali svoje srce prema nebu nalazeći utjehu u svojim tugama i nevoljama: muškarci bi s poštovanjem skidali kapu s glave, a žene bi se poklonile i zastale u molitvi. Za vrijeme i iza Drugog svjetskog rata sve su kapele oštećene, a neke do temelja porušene. Činili su to oni koji, u svome duhovnom sljepilu, nisu mogli vidjeti šta što podsjeća na Boga.
I nakon takve «ledene studeni» došla je 1990.g. i sve što je iza nje uslijedilo: te drage kapelice počele su uskrisavati na novi život. Kroz posljednjih petnaestak godina gotovo sve smo obnovili, a neke nanovo sagradili.

1. - Kapela Svetoga križa -»Okit» 2/98kapkriz

Kapela posvećena sv. Križu nalazi se podno Okita, a uz samu cestu. Na njezinom pročelju stoji da je sazidana 1886.g. Ona je bila više puta nakon II. Svjetskog rata teško oštećena, ali su je crkovinari ove župe uvijek ponovno popravljali, i tako je ostala do danas sačuvana.
Tijekom mjeseca ožujka 1998.g. pk. Lučev ud. Marija rođ. Juričev-Martinčev iz Šibenika dala je o svom trošku popraviti ovu drevnu kapelu. Kapela je temeljito obnovljena iznutra i izvana. U lipnju 2007.g. Anka i Rade Ivas pk. Virena kapelu su ponovno obnovili.

2. - Kapela Srca Isusova -»Okit» 3/02

Zahvaljujući inicijativi i velikodušnosti Josipa Brdar Petra obnovljeni su vanjski, unutrašnji zidovi i ulazna vrata kapele Srca Isusova u Vodicama. Dio troškova je podmirio Josip B., a dio Župni ured.

Početkom rujna 2007. g. Branko Juričev-M., drvodjelac, izradio je nova drvena vrata darujući svoj rad u korist crkve.

3. - Kapelu sv. Križa -»Okit» 2/96

3.05.1996.g. Na sam Dan župe i općine u prijepodnevnim satima blagoslovili smo, uz nazočnost većeg broja vjernika kapelu na čast sv. Križa, koju je u neposrednoj blizini nekadašnje «Vučkove kapele», na magistrali prema Pirovcu podigao Juričev-Pipić Rade.

4. - Kapela Gospe od Pompeja -»Okit» 2/94

Na pravcu Zatonske ulice, dublje prema polju, nalazila se kapela podignuta na čast Gospi od Pompeja. Bila je do temelja porušena. Za vrijeme Domovinskog rata, 29.09.1991. g. našavši se na tom mjestu u ratnom vihoru, Rade Ivas se zavjetovao da će podignuti novu. 1994. g. Rade je sa svojim bratom Boškom podigao novu kapelu koju je župnik don Frane Šimat na sam blagdan Gospe Pompejske /8.05.1994.g./ blagoslovio uz sudjelovanje većeg broja vjernika.

5. - Kapela sv. Josipa -»Okit» 3/06

Bračni drugovi, Ivica pok. Jerika Bilan i njegova supruga Marija, nastanjeni u Zagrebu, obnovili su staru i gotovo srušenu kapelicu sv. Josipa, koju su njihovi pređi sagradili uz svoje zemljište u Rakitnici, nedaleko crkve sv. Ivana, na predjelu «Tri bunara» i «Lokve».

6. - Kapela sv. Josipa

Iza kapele sv. Ante kod Pelajića na magistrali dalje prema Pirovcu nailazimo na drugu kapelu po redu na tom pravcu posvećenu sv. Josipu. Ona je bila sva porušena i na njezinim temeljima Vulin Stanko pk. Nikole podigao je novu sa slikom Sv. Josipa.

7. - Kapele sv. Josipa -»Okit» 2/96

3.05.1996.g. bio je blagoslov kapele sv. Josipa na Zatonskoj ulici koju je o svom trošku dala obnovila pk. Lučev ud. Marija.

8. - Kapela sv. Ante -»Okit» 2/95

Na putu iz Vodica prema Tribunju, malo podalje od novog groblja, bila je kapela sv. Ante. Ona je bila odmah poslije rata, vjerojatno 1946.g., srušena do zemlje
11.06.1995.g. - blagoslovljena je novoizgrađena koju je samoinicijativno podiglo poduzeće «Vodice» d.d., a na temeljima nekadašnje istoimene kapele.

9. - Kapela sv. Ante -»Okit» 2/96

9.06.1996.g. u Vrbici blagoslovili smo kapelu na čast sv. Anti, koju je obnovio i podigao pk. Karmelo Mrša još 1994.g. Blagoslov ove kapelice poradi njegove smrti bio je odgođen do ovog datuma.

10. - Kapela sv. Ante -»Okit» 2/03

Pred sam blagdan sv. Ante 2003.g. blagoslovili smo dvije kapelice podignute u vodičkom polju u njegovu čast. Jednu je podigao Jeriko Vučak u polju iznad magistrale prema Tribunju.

11. - Kapela sv. Ante -»Okit» 2/03

Ante Španja Milana na putu prema Kozari, a na ulazu u svoj posjed, podigao je kapelu na čast sv. Ante koju smo također pred sam svečev blagdan 2003.g. blagoslovili.

12. - Kapela sv. Ante -»Okit» 1/91

Na putu za Pišći, prema crkvi sv. Ilije, - danas Zatonska ulica - nalazila se kapela sv. Ante. 1991.g. obnovljena je zauzimanjem obitelji Huljev. Blagoslovio ju je don Ante Skračić, dok je kraće vrijeme upravljao župom Vodice, na sam svečev blagdan i zapisao da mu je to bio najdraži imendan u životu..

13. - Kapela sv. Ante

Na magistrali prema Pirovcu bila je nekada kapela sv. Ante, koja je porušena 1945. g. U čast istog sveca novu je podigao Ante Pelajić pk. Ive 1990.g., a blagoslovio ju je današnji biskup mons. Ante Ivas, uz prigodno misno slavlje i sudjelovanje većeg broja vjernika.

14. - Kapela sv. Frane Asiškog -»Okit» 3/95

3.12.1995.g. – u popodnevnim satima, uz veći broj vjernika, blagoslovljena je kapela posvećena sv. Frani. Ovu lijepu kapelicu podigao je pk. Grgo Lasan na putu prema Gačelezima, a na odvojku sa glavnog puta prema njegovim «stanovima».

15. - Kapela sv. Špiriduna

Prema Pirnicima nalazi se kapela sv. Špiriduna. Kažu da je za turske okupacije tu bila stražarnica. Ona je do danas jako oštećena, prazna i zapuštena.

16. - «Poiškove kapela» -»Okit» 3/96

Na «Kraljevoj cesti», danas cesta prema Gaćelezima, nalazila se «Poiškova kapela», a bila je posvećena Gospi od sedam žalosti. Prolazeći pored nje naše bi prabake i majke znale zapjevati: «Gospe moja od sedam žalosti, moli Sina da nam grije prosti.» Ova je kapela bila do temelja porušena.
11.08.1996.g. obavili smo blagoslov «Poiškove kapele» koju su današnji Poiškovi potomci nanovo podigli na starim temeljima. Nova je Kapela posvećena, kao i ona stara, na čast Gospi od sedam žalosti.

17. - «Fržopova kapela» -»Okit» 4/98

Pleme Fržop podiglo je na mjestu porušene «Fržopove kapele» novu, koju smo na blagdan sv. Nikole, 6.12.1998.g., svečano blagoslovili. Kapela se nalazi na magistrali 4 km od Vodica prema Pirovcu. Lijepi broj Vodičana, a napose Fržopovi, sudjelovali su u ovom prigodnom slavlju.

18. - «Markočeva kapela» -»Okit» 2/98

Podno Okita, na svome zemljištu, pk. Tomica Markoč sa svojom obitelji, 1937. godine podigla je kapelu na čast Srca Isusova i Marijina. Početkom II. svjetskog rata vlasnici su sliku sklonili, a kapela je ostala teško oštećena. Ovu je kapelu 1998.g. pk. Bosiljka Markoč dala popraviti.

19. - «Murčulova kapela» -«Okit» 3/94

Na putu prema Gačelezima, a prije skretanja za Rakitnicu, nalazi se uz put kapela u kojoj se nalazila slika sv. Križa sa likom žalosne Gospe podno križa. Zadnjih godina netko ju je više puta obnavljao, ali nažalost, netko drugi uvijek ju je ponovno rušio. Danas je u ruševnom stanju.

Don Frane Šimat, župnik, 15.05.2007.g.

*Blagoslovljena novoobnovljena kapelica sv. Križa i Srca Isusova - „Murčulova kapela“

Zauzetošću, angažmanom i osobnim radom supružnika Ivana i Janje Zadravec, koji borave u župi Vodice, kapela je nanovo obnovljena 2020. godine,  te su za nju nabavili i u njoj postavili novi križ i kip Presvetog Srca Isusova. 

Na blagdan sv. Luke evanđelista, u nedjelju 18. listopada 2020. obnovljenu kapelu u čast sv. Križa i  Presvetog Srca Isusova uz sudjelovanje  Ivana i Janje Zadravec i nekolicine župljana koji su se okupili, blagoslovio je župnik don Franjo Glasnović.

Župnik je na kraju blagoslova zahvalio obitelji Zadravec na njihovu radu, ljubavi i angažmanu oko obnove kapele, te izrazio svoju radost što je  obnovljena i posvećena sv. Križu i Presvetom Srcu Isusovu i tako i nadalje svjedoči vjeru Božjega naroda, te ukazuje na simbol Božje ljubavi i njegova milosrđa darovanog nama ljudima.

don Franjo Glasnović 18. 10. 2020.

 

 

20. - Blagoslov nove kapelice - sv. Križa

Nedaleko crkve sv. Ilije u Pišći, na na putu za Vodice, nalaze se stari «stanovi» obitelji Juričev - Sudac Dobrile ud. Ante, koje su njezini sinovi obnovili. Na negdašnjim zidinama bila je i kapelica posvećena sv. Križu, a njezini su tragovi gotovo nestali. Sinovi naše Dobrile podigli su novu, na vanjskom zidu zdanja, kamenu kapelu sa znakom Križa na pročelju, a unutra sa likom Gospe od Pomišlja (Srima) i Gospe od Karmela. Nakon zavjetne mise u crkvi sv. Ilije /30.07.2007./, Župnik i čitava zajednica zaustavila se pred kapelicom i sudjelovala u njezinu blagoslovu. Potom, svi smo bili počašćeni za obilnim obiteljskim stolom u Sučevim dvorima. Upućujemo zahvalu i čestitke našim domaćinima na još jednoj kapeli u našoj župi.

 

21. - Nova kapela sv. Andrije - 30.11.2008.

Još jedna kapela, ovog puta podignuta na čast sv. Andrije apostola u polju Kozara na imanju Rade i Anke Ivas. Oni su s puno ljubavi podizali ovu kapelu u čast sveca i svojih pokojnika koji su uz ime Rade nosilo krsno ime Andrija.

kapelaU nedjelju, prvu Došašća, 30. studenog, upravo na blagdan sv. Andrije, oko nove kapele sakupila se zajednica od pedesetak vjernika i pridružila se njezinu blagoslovu. Župnik je započeo s pjesmom, a onda je uveo prisutne u život ovog velikog Isusovog apostola, koji je prvi pošao za njim i konačno svojim apostoskim i mučeničkim životom posvjedočio ljubav i vjernost svome Učitelju. Poljem je zatim odzvanjala pjesma predvođena našim pjevačima: O, dični sveti Andrija... Nakon blagoslovne molitve upravili smo Bogu molitvu za tolike pokojne koji su i na ovom području ostavili vidljive znakove svoga mukotrpnog rada.
Na kraju riječ je uzeo Ljubo Vučak i prisjetio se iz svoga života mnogih dragih uspomena vezanih s ovim polimja, maslinama, kamenim zidovima, bunjama... Posebno se prisjetio tolikih pokojnika koji su svoje živote ugradili u obrađivanje ovih polja.
A na kraju uslijedilo je zajednički domljenak.

Razišli smo se zahvalni našim domaćinima, Radi i Anki, na ovom radosnom susretu i slavlju.

02.12.2008

22. - Još jedna kapela nova kapela - sv. Ivana Krstitelja

kapU srijedu, 24. lipnja, na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, iza svete mise u crkvi sv. Ivana u Rakitnici, blagoslovili smo novu kapelu podignutu na čast istoga sveca. Tako je broj obnovljenih i novopodignutih kapela dosegao više od 25. I one nam govore da se događa u našim Vodicama unutar ljudskih duša jedna duboka duhovna obnova.

Sakupljena zajednica, od oko 50 vjernika, nastavila je slaviti sv. Ivana na
imanju Ivana Maretić, koje se nalazi 500-njak metara uz cestu prema Gaćelezima. Nakon što smo pjesmom, blagoslovnom molitvom i kratkim razmišljanjem blagoslovili kapelu svi smo bili pozvana na čašćenje. Stvorila se je prava zajedničarska atmosfera. Jedna sudionica reče: "Što je lijepo kad smo ovako radosno zajedno!"

Župnik je na završetku slavlja čestitao domaćinima i toplo im zahvalio na gostoprimstvu i čašćenju.

25.06.2009

kapela

23.
MARKOČEVA

KAPELA

Još jedna kapela na našim putovima - ovog puta 23. po redu, nazvana "Makočeva kapela". Bila je podignuta na prikrajku Markočeve parcele, uz put, koji vodi prema Čistoj Velikoj i onaj poljski, koji vodi do Kozare. Doživjela je sudbinu svih ostalih kapela - poslije II. svjetskog rata bila je zapuštena i devastirana. Dok su gotove sve ostale bile obnovljene, a neke ponovno sagrađene, ona je čekala svoj trenutak, koji se poprilično produžio. Nekoliko smo puta pokušavali obnoviti je prepuštajući to dobroj volji pojedinaca. Svaki je od njih započeo i nešto učinio. Konačno je ovaj ž. ured preuzeo inicijativu i doveo obnovu do sretnog završetka.

Postavili smo u nju veliki križ sa slikom Srca Isusova i Marijina.
Na malu Gospu nakon mise u 9h na Okitu spustili smo se do ove kapele i, uz lijepi broj vjernika, izvršili blagoslov. Župnik je spomenuo među ostalima posebno velikog domoljuba i redovnika fra Ćiru Markoća /+1984./, čija je majka, Tomica, dala pozlatiti vrata od svetohraništa u našoj župnoj crkvi.
Nakon blagoslova sve nas je iznenadio naš Jole Mateša počastivši nas pečenom svinjetinom i vinom, a uz rođendan svoga unuka Roka.

08.09.2009


 

 

 

kapela

KAPELA

SRCA

ISUSOVA

 

 

Još jedna: /24. /Vrbica - Vodice, 2010.

Barbara Karlo Nikole, udana i nastanjena u Istri, ispunila je svoj zavjet: podigla je u Vrbici, nedaleko Vodica, zavjetnu kapelu posvećenu Srcu Isusovu. Ova kamena kapela sagrađena je na obiteljskom imanju obitelji Karlo.
U petak, 25. lipnja, u prijepodnevnim satima, Župnik je u nazočnosti najuže rodbine obavio blagoslov, izražavajući, u prigodnoj riječi, svoju radost da je upravo u mjesecu Srca Isusova podignuta ova kapela na području ove župe koja toliko štuje božansko Srce, simbol neizrecive Božje ljubavi.

Čestitamo našoj Barbari zazivajući blagoslov božanskog Srca na nju i njezinu obitelj!

25.06.201

 

 

0


Kapelica sv. Mihovila (26. 09. 2010)

Još jedna nova kapelica /25./

blagoslov - don FraneU nedjelju, 26. rujana 2010. pred blagdan sv. Mihovila arhanđela u našoj župi blagoslovljena je nova kapelica sv. Mihovila. Novoizgrađenu kapelicu posvećenu sv. Mihovilu koju je sagradila obitelj Ivice Strikomana  na svome obiteljskom imanju, na kraju Zatonske ulice, blagoslovio je don Frane Šimat, prethodni i dugogodišnji vodički župnik.Uz njega su blagoslovu prisustvovali don Franjo Glasnović, novi vodički župnik i don Ivan Čolak te skupina vodičkih vjernika. Nakon blagoslova uslijedilo je bratsko druženje i okrepa oko stola koju su pripremili domaćini - obitelj Strikoman.

 


Kapelica sv. Križa /put Okita/ 19. 03. 2011.

/još jedna 26 kapelica u našoj župi/

U subotu, 19. 03. 2011. na blagdan sv. Josipa, zaručnika BDM u našoj župi blagoslovljena je nova kapelica sv. Križa. Novoizgrađenu kapelicu posvećenu sv. Križu, koju je na svome obiteljskom imanju put Okita sagradila obitelj Ante i Zdravke Marić, blagosloviio je župnik don Franjjo Glasnović.

Križ je simbol Božje ljubavi prema čovjeku koja se ostvarila u Isusu Kristu. U znaku križa se očituje cijeli naš kršćanski život. Križ ie znak naše kršćanske kulture i povijsti. Križevi i kapele posvećene sv. Križu u našoj župi i našem gradu nas na to upučuju i pokazuju naglasio je u blgoslovu don Franjo.

Uz župnika su blagoslovu prisustvovali: don Ivan Čolak, svećenik u miru, članovi obitelji Marić, te župljani i prijatelji.

Nakon blagoslova uslijedilo je bratsko druženje oko stola koje su priipremili domačini - obitelj Marić.


Kapelica Gospe Karmelske i sv. Vincenca /kod Rimske cisterne u Pišći/ 30. 07. 2012.

/još jedna 27 kapelica u našoj župi/

Na zavjetni dan župe, blagdan sv. Ilije 30. 07. 2012. u našoj župi blagoslovljena je nova kapelica u ćast Gospe Karmelske i sv. Vincenca. Novoizgrađenu kapelicu, koju je na svome obiteljskom imanju kod rimske cisterne u Pišći sagradio Eugen Roca, blagosloviio je župnik don Franjjo Glasnović.

 

 


Kapelica sv. Nikole biskupa na Martinskoj /06. 12. 2012./

Na blagdan sv. Nikole biskupa, 6. 12. 2012. na Martinskoj blagoslovljena je novoizgrađena kapelica sv. Nikole, koju je izgradila obitelj Gracije Juričev -Špirić.

Kapelicu je, uz sudjelovanje obitelji, prijatelja i župljana Vodica, blagoslovio Katedralni župnik don Krešimir Mateša, koji upravlja župom Dolac pod čijom upravom je i Martinska.

Prema riječima Gracije Juričev-Špirića koji ju je izgradio kapelica je podignuta u čast njegovom ocu Niki, a na slavu sv. Nikoli da ih čuva na putovanjima, kako na kopnu, moru ili zraku tako i na životnom putu, te da kao žaštitnik djece čuva njegovu djecu na njihovom putu.

Slika sv. Nikole koju je stavio u kapelicu stara je preko 70 godina (njegov stric koji je star 73 godine sjeća se da je slika bila u njihovoj kući od kad on zna za sebe) na taj način želio je simbolično povezati prijašnje generacije obitelji s generacijama danas, te ujedno potvrditi tradiciju vjere koja se živi u njihovoj obitelji.


Novi metalni križ na brdu Orlov krug u Vodicama /06. 04. 2013./

U 2000. Jubilarnoj godini kršćanstva, na inicijativu  i uz angažman župljana Rade Juričeva-Martinčeva – Pipića i Mije Fržopa na brdu Orlov krug iznad Vodica postavljen je i blagoslovljen veliki drveni križ kao simbol  vjere i znak spomena na jubilej kršćanstva. Uslijed vremena drveni križ je dotrajao i djelom propao. Ponovno, nakon trinaest godina, na inicijativu i uz financijska sredstva Rade Juričeva-Martinčeva -Pipića, te uz pomoć i angažman naših župljana:  Branimira Sladoljeva, Milana Vučića, Damira Crljenka, Hrvoja Mateše, Zorana Josipovića, Danijela Lasan-Zorobabela i Ivana Juričeva-Martinčeva, u Godini vjere ponovno je izgrađen veliki novi metalni križ koji je postavljen na istome mjestu.

U subotu, 6. travnja 2013. novi metalni križ postavljen na Orlovu krugu, blagoslovio je, uz sudjelovanje don Ivana Čolaka i skupine župljana koji su postavili križ, vodički župnik don Franjo Glasnović. Za vrijeme blagoslova župnik je istaknuo kako je križ simbol kršćanske vjere i spasenja, znakovito je i pohvalno što je križ ponovno obnovljen, postavljen i blagoslovljen u ovoj Godini vjere kada nas Crkva poziva da o svojoj vjeri promišljamo i svjedočimo je u našem životu. Ovaj novi križ svjedoči našu vjeru koju i na ovaj izvanjski način svjedočimo i pokazujemo zaključio je župnik

 

 

 


Veliki kameni križ u Leću /25. 04. 2013./

Na blagdan sv. Marka evanđelista, 25. 04. 2013. Nakon završetka misnog slavlja i blagoslova polja, na poziv obitelji Stanka Sladoljeva blagoslovljen je veliki kameni  križ koji je obitelj Sladoljev uz pomoć graditelja josipa Babac izgradila i u svome polju i na obiteljskom imanju na Leću postavila kao znak i spomen na Godinu vjere. Uz sudjelovanje obitelji, mnoštva njihovih prijatelja i župljana, don Ivana i đakona don Ante, veliki kameni križ je blagoslovio župnik don Franjo.

Na kraju blagoslova župnik je, uz zahvalu koju je izrekao obitelji što su izgradili križ, nazočnima kazao da je ovo drugi križ koji je u župi podignut i blagoslovljen u ovoj Godini vjere, što je pohvalno i znakovito jer je upravo kristov križ simbol vjere i spasenja koju kršćani ispovijedaju. I ovakvi izvanjski znakovi pokazuju i svjedoče našu vjeru koju kao kršćani živimo i ispovijedamo u svome životu zaključio je župnik. Nakon blagoslova uslijedilo je bratsko druženje i domjenak koji je za sve nazočne  pripremila obitelj Sladoljev.


Kapelica sv. Cecilije /iznad Zatonske ulice put Leća/ 24. 11. 2013.

/još jedna 28 kapelica u našoj župi/

Na svetkovinu Krista Kralja, 24. 11. 2013. u našoj župi blagoslovljena je novobnovljena kapelica u čast sv. Cecilije mučenice i zaštitnice crkvenih pjevača. Kapelicu koja je obnovljena, a za koju su kip sv. Cecilije svoje zaštitnice, nabavili crkveni pjevači, blagoslovio je uz sudjelovanje župnih pjevača i vjernika župnik don Franjo Glasnović.

Nakon blagoslova uslijedilo je bratsko druženje i domjenak koji je za sve nazočne  pripremila obitelj Nikole Skočića, na svom obitelsjkom imanju koje je u blizini kapelice.

 

 

 

 


Kapelica sv. Josipa /29. 10. 2016. /

/još jedna 29 kapelica u našoj župi/

 

29. 10. 2016. u našoj župi blagoslovljena je nova kapelica u čast sv. Josipa žaručnika BDM. Novoizgrađenu kapelicu koju je na svome obiteljskom imanju, u pridjelu Gradej, izgradio Tonči Skočić pok. Jose, uz sudjelovanje obitelji i rodbine, blagoslovio je župnik don Franjo Glasnović

 

 

 

 

 


Kapelica sv. Ante u predjelu Njive - Bubanj /16. 06. 2018. /

/još jedna 30 kapelica u našoj župi/

U subotu, 16. 06. 2018. u jutarnjim satima, blagoslovljena je u našoj župi još jedna nova kapelica posvećena u čast sv. Anti Padovanskom. Kapelicu sv. Ante, na svom poljoprivrednom imanju u predjelu Njive - Bubanj koje se nalazi uz Magistralu put Pirovca, izgradio je Ante Sladoljev pok. Šime. Uz sudjelovanje obitelji, rodbine, prijatelja, župljana i članova župnog zbora, novoizgrađenu kapelicu blagoslovio je župnik don Franjo Glasnović.

Na kraju blagoslova župnik je, uz čestitku koju je izrekao obitelji što su izgradili ovu kapelicu, pozvao sve nazočne da se ugledaju u primjer i uzor sv. Ante, te uvijek mole njegov zagovor i Božji blagoslov i u životu i radu.

Na kraju blagoslova nazočnima se obratio i Josip Mateša - Jole, recitirajući stihove svoje pjesme koje je posvetio vodičkim kapelicama.

Nakon blagoslova uslijedilo je bratsko druženje i domjenak koji je za sve nazočne  pripremila obitelj Ante Sladoljeva.

fotogalerija


Kapelice sv. Josipu u Zatonskoj i Sučevu stanu (31 kapelica)

 


(32 kapela)

Kapela Presvetoga Trojstva u vodičkom polju u Rakitnici  07. 06. 2020.

U nedjelju. 7. 06. 2020. na svetkovinu Presvetoga Trojstva u popodnevnim satima bio je radosni i duhovni događaj u našoj župi, blagoslovljena je nova kapelica posvećena u čast Presvetoga Trojstva. 

Kapelicu Presvetoga Trojstva,  koja je najveća kapelica u vodičkom polju, u kojoj se uz sliku Presvetoga Trojstva nalaze i druge slike svetaca,  na svom poljoprivrednom imanju, izgradio je, uz pomoć sina Domagoja i obitelji, Ante Čičin-Šain pok. Josipa.  

Uz sudjelovanje obitelji, rodbine, prijatelja, župljana, članova župnog zbora, časnih sestara novoizgrađenu kapelicu blagoslovio je župnik don Franjo Glasnović. 

Na kraju blagoslova župnik je, uz čestitku koju je izrekao obitelji što su izgradili ovu kapelicu, rekao da kapelica koja je izgrađena pokazuje  vjeru i duhovnost koju imamo i nosimo u sebi, te koju živimo i trebamo svjedočiti. Ona je znak  zahvalnosti ove obitelji Trojednom Bogu za sve darovano što su u životu od njega primili

Na kraju blagoslova nazočnima se obratio i domaćin Ante koji je izrazio svoju zahvalnost svojoj obitelji i sinu koji su mu u ovome pomagali da dovrši ovo djelo koje je dugo trajalo,  ujedno se zahvalio i svima drugima na njihovoj pomoći, molitvama i dolasku kojim su uzveličali ovo radosno slavlje. 

Nakon blagoslova uslijedilo je bratsko druženje i domjenak koji je za sve nazočne pripremila obitelj Ante Čičin-Šaina

Spomenimo da je prema podacima kojima raspolaže župa Vodice, ovo je trideset i druga kapelica, a prva posvećena Presvetom Trojstvu.


 

 

 

Molimo sve župljane i građane Vodica, ako imaju podatke ili fotografije o kapelicama i križevima na području naše župe da ih dostave u župni ured kako bi sve to mogli ažurirati.