VIJESTI IZ ŽIVOTA ŽUPE SV. KRIŽA - VODICE raspelu u župnoj crkvi sv. Križa u Vodicama

ŽUPNIKOVA BOŽIĆNA ČESTITKA (video)

DOŠAŠĆE 2011.

Posjet članova molitvene zajednice štićenicima doma „Maslina“ u Bratskom Docu /17.12.2011/

Prosinac je mjesec darivanja, veselja i iščekivanja radosti Božića. U vremenu smo blagdana i slavlja kada se više družimo, jedni drugima izražavamo lijepe želje za dobro zdravlje, uspjeh u poslu i ljubavi.
Potaknuti tim razmišljanjem članovi molitvene zajednice već treću godinu zaredom posjećuju štićenike doma „Maslina“, u Bratskom Docu u primoštenskom zaleđu, i prigodno ih daruju. Tako je bilo i ovu subotu kad se nekolicina članova molitvene zajednice uputila u posjet 40- ak štićenika doma. Čim smo došli štićenici doma su nam pohrlili u susret iskreno se radujući našem posjetu. O kad bi barem i svi mi tako iskreno i bez predrasuda i kalkulacija pristupali svakom čovjeku.
U dnevnom boravku odmah je pala pjesma koja nije prestajala puna dva sata koliko smo se zadržali. Unatoč intelektualnoj retardaciji neki od štićenika su znali riječi svih pjesama. Zajedno smo pjevali, plesali, pljeskali i veselili se.
Taj susret nikoga od nas nije ostavio ravnodušnim jer su nas ispunili svojom jednostavnošću.
Što činite najmanjem od moje braće, učinili ste i meni“ kaže nam Riječ Božja iz evanđelja po Mateju (Mt 25, 40), a upravo u njima prepoznali smo Krista jer djelo ljubavi prema bližnjemu je i potvrda ljubavi prema Kristu. Svaki vid pružanja pomoći, svaki mili pogled i svaka dobra riječ može se smatrati djelom ljubavi, ako dolazi iz srca. Svako djelo iz ljubavi ­čini nas mnogo bogatijima u odnosu na ono što smo dali (= primamo više nego što smo dali). Na rastanku smo se svi srdačno pozdravili i zaželjeli jedni drugima sretan i blagoslovljen Božić uz obećanje da ćemo ih uskoro opet posjetiti.     

L.L                                                                                                       

Adventska duhovna obnova u župi

U crkvenoj/liturgijskoj godini postoje "jaka" liturgijska vremena i ciklusi u kojima se kršćani na intenzivniji način pripremaju i promišljaju na otajstva kršćanske vjere koja je Bog ostvario u povijesti spasenja.
Jedno takvo „jako“ i „privilegirano“ liturgijsko vrijeme je i advent/došašće u kojem se kršćani pripremaju za radosni susret s Gospodinom koji dolazi.
U sklopu duhovne priprave i promišljanja o kršćanskoj vjeri, životu vjernika i kršćanske zajednice, u našoj župi kroz dva dana 15. I 16. prosinca, održana je Adventska duhovna obnova pod geslom: „I duh postojan obnovi u meni“ (Ps 51, 12) koju je predvodio fra Miroslav Bustruc, župnik Bristivice.

Prvi dan obnove započeo je s molitvom sv. Krunice, nastavljen sa sv. Misom i prigodnom propovijedi, a završen Euharistijskim klanjanjem i molitvom pred Presvetim Otajstvom. Drugoga dana, kao uvod u euharistiju, slavljeno je Pokorničko bogoslužje te je bila priprava za sakrament Pokore i pomirenja (ispovijedi) kojem je pristupio veliki dio vjernika i župljana. Duhovna obnova završila je svečanom sv. Misom na kojoj je voditelj fra Miroslav u svojoj propovijedi održao duhovan i poticajan nagovor.
Nadamo se da je i ova Adventska duhovna obnova, koja je održana u našoj župi, vjernicima i župljanima poticaj i nadahnuće na bolju pripravu za Božić te promišljanje o kršćanskom životu i vjeri, kao i „duhovna okrepa i snaga“ za obnovu i postojanost duha kojeg nose u sebi.

Župni Caritas darivao obitelji s trećim novorođenim djetetom

Na blagdan sv. Lucije djevice i mučenice 13. 12.  i ove godine župni Caritas župe Vodice organizirao je i upriličio susret i darivanje za obitelji iz naše župe koje su u ovoj godini  dobile treće novorođeno dijete.
U ovoj godini 5 je obitelji koje su dobile treće dijete. Susretu se odazvalo 4 obitelji, jedna obitelj nije mogla sudjelovati. Članovi župnog Caritasa organizirali su susret i druženje pripremivši prigodni domjenak i čašćenje za obitelji i sudionike te su tom prigodom svakoj obitelji darovali i novčani prilog.
Na kraju susreta župnik don Franjo pozdravio je sve obitelji i sudionike susreta te istaknuo važnost akcije župnog Caritasa koja se organizira već četvrtu godinu.

Treča nedjelja Došašća - nedjelja Caritasa

Ova nedjelja bila je u znaku djelatne ljubavi i skrbi za siromašne i potrebite među nama - Caritasa. Također, ova nedjelja, inače nazvana "Radujte se" na poseban je način u našoj župnoj zajednici bila u znaku djece i mladih. Na adventskom panju upalili smo i treću adventsku svijeću. Tri vjeroučenika viših razreda (petog, šestog i sedmog) upalili su svaki po jednu svijeću.

Caritativne akcije naše djece, mladih i vjernika
Na misi u 9 sati, školska djeca viših razreda osnovne škole na oltar su prinijeli rezultate svojih malih adventskih dobrih djela koja su provodili pod geslom: "Blaženije je davati nego primati".
Šestašica Luce prinijela je kasicu prasicu vjeroučenika 6.- 8. razreda. U nju su kroz tri tjedna djeca prikupljala sitne novčane darove za siromašnije.
Sedmašica Ivana i šestašica Franka prinijele su na oltar dar kojeg je biblijska grupa vjeroučenika marljivo stekla.  Naime, na biblijskoj su grupi sa vj. Valerijom izradili oko 250 čestitki sa božićnim motivima i porukama. Drugu adventsku nedjelju svoje su uratke ponudili vjernicima. Od prodanih čestitki naši bibličari dobili su 2.259 kn koje su prinijeli na oltar kao pomoć radu župnog Caritasa, za Kristova brata siromaha.  Također, dio čestitki poslali su u Šibenik za prodajnu izložbu u Katoličkom domu. Prihod od tih uradaka ide za potrebe pučke kuhinje u Šibeniku.
Šestašica Marta prinijela je na oltar označivač čitanja za knjige, a naša sedmašica Antea sve je pratila kratkim tumačenjem, objasnivši pri tom da je i naša škola kao i sve diljem Domovine sudjelovala u akciji Hrvatskog Caritasa "Za 1000 radosti", te je svaki razred, sa svojim razrednicima i svim učenicima kupivši označivač za knjige, učenicima potrebno pomagalo, sudjelovao svojim malim prilogom i u ovoj akciji.

Iza mise, vrijedne žene iz župnog Caritasa prodavale su vjernicima odljeve anđela u gipsu i druge motive, rad našeg župljanina te na taj način od prikupljenih sredstava pomogle rad župnog Caritasa koji će i ovoga Božića u našoj župi darovati najpotrebnije.

 

 

Predstavljanje kandidata za krizmu
Večernja misa bila je u znaku naših ovogodišnjih krizmanika koji su ovom prilikom imali svoje predstavljanje. Živahna ekipa okupila se predvođena svojim roditeljima, vjeroučiteljicom i župnikom  na večernjoj svetoj misi. Upalili su tri svijeće na adventskom panju, a poslije su  od svojih vršnjaka bili prozivani po odjeljenjima. Župnik don Franjo, svakom je krizmaniku uručio "Isusovo pismo krizmaniku" .


Nakon večernje sv. mise u nedjelju 11. 12. u 19 sati u Kulturnom centru u Vodicama održan je humanitarni koncert za nezbrinute majke s djecom. Na koncertu su sudjelovale mnoge klape i pjevači i svojim pjevanjem pomogli humanitarnu akciju.  Koncert su organizirali Kulturni centar, naši Vodički žudiji i župljani uz pomoć Grada Vodica.  Sav prikupljeni prihod od ulaznica darovan je udruzi Betlehem – Centru za nerođeni život koja se brine za nezbrinute majke s djecom.

Proslavili smo blagdan sv. Nikole

U utorak 6. prosinca na dvije sv. Mise proslavili smo blagdan sv. Nikole biskupa zaštitnika djece, putnik i pomoraca. Slavlje blagdana započelo je jutarnjom misom zornicom u 6.30h na kojoj se okupio lijepi broj djece i vjernike.

sv. Nikola 2011, VodiceIznimno je bilo svečano na večernjoj sv. Misi na kojoj se okupilo mnogo naše djece, od onih najmanjih u naručju svojih roditelja do mnoštva naših vjeroučenika koji su radosno sudjelovali u slavlju.  U prigodnoj propovijedi župnik je pozvao djecu i vjernike da nasljeduju sv. Nikolu i poput njega svoj život usmjere prema Isusu i svojim bliženima te se tako pripreme za skoru proslavu Božića. 

sv. Nikola 1, Vodice

 

Na kraju mise župnik je blagoslovio svu prisutnu djecu. Potom su vjeroučenici 3 razreda, naši ovogodišnji prvopričesnici, izveli prigodni igrokaz o sv. Nikoli koji su zajedno s djecom pripremili učiteljica Anica Vlahov i s Marija.

 

Kao iznenađenje, na veliku radost djece, poslije misnog slavlja sv. Nikola pohodio je i našu crkvu i svoj okupljenoj djeci podijelio darove koje je pripremila naša župna zajednica. 

Druga nedjelja Došašća

Sve smo bliže proslavi velikog i radosnog kršćanskog blagdana Božića. Božja Riječ, sam Bog postaje čovjekom! "On dolazi da spasi nas!" Treba li većeg razloga sa radost, većeg povoda za radosno slavlje?
Iz dana u dan, naša se župna zajednica sve aktivnije priprema na skori Blagdan. 
U periodu između prve i druge nedjelje došašća slavili smo dvije zornice u utorak 29.11. i subotu 3.12. sa lijepim brojem vjernika i vjeroučenika.

U četvrtak 1. 12. imali smo euharistijsko klanjanje i predbožićni susret u Došašću za roditelje naših prvopričesnika. Na susretu je župnik roditeljima u pastoralnom centu održao duhovni nagovor i predavanje "Odgajati u ljubavi i vjeri". Na kraju susreta župnik je podjelio pismo roditeljima prvopričesnika.

Naši su sedmaši u petak  pristupili sakramentu ispovijedi. I ostale skupine redovito imaju svoje susrete i spremaju se različitim aktivnostima za dublji duhovni doživljaj Božića.

Upalili smo drugu adventsku svijeću2 nedjelja Došašća 2011
Ove nedjelje, druge došašća, svijeće na adventskom panju upalili su članovi obitelji Mijaljević. Mama Kornelija i prvopričesnik Noa upalili su svaki po jednu adventsku svijeću, a tata Ante i krizmanik Tin- Izak pročitali su meditaciju o značenju svijeće s naglaskom na predanosti, izgaranju za druge, darivanju svojeg svjetla i topline svojim bližnjima...

 

Prodaja bozicnik cestitki 2011 zupa VodiceProdavali smo božićne čestitke za pomoć siromašnijima
Naši vjeroučenici bibličari /5.-8.razred/, marljivo su sa svojom voditeljicom  vj. Valerijom kroz tri posljednja susreta, negdje od sredine studenoga, izrađivali božićne čestitke. U kreativnom ali i zahtjevnom radu izmijenilo se negdje 45 - ero bibličara, od kojih su najveći broj stalni članovi, a dio vjeroučenika sa darom likovnog izražavanja priključio se zajednici tek trenutno želeći na taj način dati svoj doprinos pomaganju bližnjima.  Bibličarka Antea na misi u 9 sati predstavila nam je ukratko uratke grupe, ukupno 246 čestitki  i potaknula prisutne vjernike da u ovom vremenu adventa na osobit način pokažemo milosrđe prema sirotinji i potrebitima među nama, te i tako postanemo sljedbenici Kristovi koji reče: "Što god učinite jednome od ove moje najmanje braće, meni ste učinili."
U treću nedjelju došašća, nedjelju Caritasa, prihod od prodaje prinijet ćemo na oltar kao znak naše žrtve, odricanja i dara..

Biblicari 2011

 

Blagdanski posjet staračkom domu

Kao svake godine tako i ove sa č. s. Marijom Grgat, nakon nedjeljne sv. mise u 9 sati, otišlii smo posjetiti dom za starije i nemoćne osobe. Išli smo s njima podijeliti božićnu radost i veselje zbog rođenja Isusa Krista našeg Spasitelja. Igrokazom o sv. Nikoli koji smo izveli i pjesmom od srca koju smo pjevali unijeli smo bar malo veselja u život djedova i baka koji su u domu i željno očekuju da ih se posjeti. Osim pjesama i igrokaza podijelili smo darove za svakoga. Na kraju poželjeli smo im sretne i ugodne nadolazeće blagdane i obećali da ćemo doći i sljedeće godine.

Jakov Srdarev, 5 razred

 

Prva nedjelja Došašća

1 ned dosasca vodice 2011Svečanom svetom misom u 9 sati, 27. studenoga naša župna zajednica započela je sveto vrijeme Došašća – četvero tjedni duhovni put priprema na dolazak Isusov - Božić.

Naša jutarnja misa bila je u znaku velikog broja okupljene vjerničke zajednice: djece- prvopričesnika, starijih vjeroučenika, krizmanika,  mladih te roditelja  prvopričesnika i odraslih vjernika.  Svi smo radosno zapjevali: "Dođi, dođi nam Gospode... mi te trebamo, Gospode".

Na početku slavlja je uslijedilo predstavljanje ovogodišnjih kandidata za sakrament Prve svete Pričesti. Kandidate su – šezdesetoro njih u 3 razredna odjela - prozvali i predstavili tri roditelja. Svakom kandidatu je podijeljen jedan mali papirnati anđeo na kojem je bila ispisana poruka poticaja. Potom je jedna kandidatkinja (prvopričesnica) upalila prvu svijeću na Adventskom panju, a tri su prvopričesnika predstavila značenje prve svijeće te pozvala roditelje i cijelu župnu zajednicu da ih prate u njihovu započetom hodu prema svetoj Pričesti.

kandidati za sv. Pričest 2011-2012

Na kraju mise, blagoslovljene su božićne svijeće, a mlađim vjeroučenicima - djeci do 6. razreda - kao poticaj u pripravi kroz Došašće ponuđena je „Adventska slagalica“ sastavljena od 13 dijelova, a koje će skupljati dolaskom na svetu misu u određene dane. Najbolja će nagrada djeci za sudjelovanje biti duhovna spremnost za Kristovo rođenje, a  neće izostati ni pokoja nagrada.

Naši šestaši i sedmaši  i ovoga Došašća doprinijeli su konkretizaciji dobrih djela tako što su na satovima vjeronauka izrađivali male adventske žrtvice - 600-tinjak malih srca, oblačića, zvijezda repatica, borova - na kojima su bile ispisane poticajne poruke koje su na završetku mise podijelili vjernicima.

Naš gospodin Josip Mateša - Jole i ovom prigodom za Došašće pripremio nam je svoju "instalaciju" slikoviti prizor: Marija i sv. Josip pripremaju se za rođenje djeteta Isusa radeći obiteljske poslove.

Crkva sv. Ivana Krstitelja u Rakitnici upisana u
Registar nepokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske

 

Ministarstvo kulture RH, temeljem rješenja od 10. listopada 2011. godine, upisalo je Crkvu sv. Ivana Krstitelja u Rakitnici sagrađenu na k.č. zgr. 420 (zk.ul.65) k.o. Vodice u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske - Listu zaštićenih kulturnih dobara.

 

 

Crkva je građena 1445.g. na čast sv. Ivana Krstitelja kad je i utemeljena župa Rakitnica. U povijesnim dokumenima spominje se da šibenski plemić Juraj Radoslavčić sredinom 15. stoljeća gradi crkvu sv. Ivana Krstitelja u Rakitnici. Ova je crkva zajedno s grobljem dugo bila u ruševnom stanju. Danas je obnovljena. Na jednom nacrtu od g. 1746.g. vidi se da crkva ima tri prozora na pročelju i zvonik na preslicu. Tri puta godišnje u njoj se slavi sv. misa: na blagdane sv. Ivana Krstitelja i uz prvi svibnja.

oltarna slika sv. Ivana Krstitelja

18. 10. 2011.

Dani kruha i dani zahvalnosti u Vodicama 13. 10. 2011.

Mjesec rujan i listopad su posebni mjeseci u  godini kada se naši vrijedni ratari vesele radu svojih vrijednih ruku i Bogu Stvoritelju koji daje da njihov trud obilnim rodom urodi. I mi mališani u nižim odjeljenjima naše Osnovne škole u Vodicama, ovih dana smo se pripremali sa svojim učiteljicama i vjeroučiteljima, kako i na koji način iskazati dragom Bogu jedan veliki hvala.

 

Svi smo marljivo slušali kako je mukotrpan posao da bi svaki dan imali topli, mekani i ukusan kruh na našim obiteljskim stolovima. Svjesni smo kako mnogi naši vršnjaci nemaju toplog kruha svaki dan kao mi, pa smo se odlučili sa našim učiteljicama na jednu vrijednu akciju pod nazivom;“Od srca, srcu“, pomoći onima kojima je najpotrebnije. Radili smo različite ukrase sa puno ljubavi. Jedva smo dočekali kada ćemo to moći na akciji prodati i nečiji život učiniti bar jedan dan radosnijim.
I dočekali smo taj dan, 13.listopada.

 

Ujutro smo rano sa svojim učiteljicama pakirali naše radove i donijeli ih na trg dr. Franje Tuđmana gdje smo ih lijepo posložili za prodaju. Iznenadili smo se kada smo vidjeli kako je prostor ispod zvonika ukrasio sa jesenskim plodovima naš uvijek vrijedni barba Jole Mateša. Ispod raskošne masline, čekale su nas naše vrijedne Perlice u vodiškim narodnim nošnjama i s brašnom u rukama.
 

Svečanost je počela pozdravnim govorom gospodina ravnatelja Grge Friganovića. Nakon njegovog govora uslijedilo je pripovijedanje naših Perlica kako se nekada mijesio i pekao kruh u Vodicama.  Dok smo čekali da kruh bude gotov, mi smo to sve popratili svojim pjesmama i recitacijama. Kada  je kruh bio ispečen naš župnik don Franjo Glasnović, blagoslovio je kruh i sve plodove.

 

 

Bilo nam je jako drago da nam je svima zajedno sa učiteljicama i s. Marijom davao blagoslovljeni komadić kruha. Nakon blagoslova uslijedila je prodaja naših radova. Bilo nam je drago da su naši roditelji, djedovi i bake i mnogi prolaznici prepoznali ovu našu hvale vrijednu akciju i da su otvorila svoja velika srca srcu u potrebi. Bogu dragom hvala, na ovom lijepom i blagoslovljenom danu.

 

FRA IVICA PERICA POLOŽIO SVEČANE (DOŽIVOTNE) ZAVJETE

Split-Trstenik: Svečano zavjetovanje

U srijedu, 12. listopada 2011. godine u crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku za vrijeme euharistijskog slavlja u 18 sati naša četiri bogoslova fra Šimun Markulin iz Župe Svih svetih (Hrvace), fra Antonio Mravak iz Župe Svih svetih (Gala), fra Lazar (Ivica) Perica iz Župe Našašća Sv. Križa (Vodice) i fra Ivan Vuletić iz Župe Presvetog Trojstva (Slivno) položili su svečane zavjete u ruke provincijala dr. fra Željka Tolića. U koncelebraciji su bili dr. fra Šimun Bilokapić, gvardijan samostana O. fra Ante Antića, dr. fra Domagoj Runje, magistar bogoslova, fra Jure Šimunović, meštar novaka, i još 35 svećenika. Na slavlju zavjetovanja sudjelovali su roditelji, prijatelji i kolege studenti.

Novozavjetovanici (s lijeva): fra Šimun, fra Antonio, fra Ivan i fra Lazar (Ivica)

/Preuzeto s Portala Franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja uSplitu

Među četvoricom redovnika koji su položili svečane zavjete bio je i naš župljanin Ivica Perica Na svečanom misnoma slavlju i polaganju svečnih zavjeta uz fra Ivicu sudjelovali su: njegovi roditelji, obitelj i rodbina, te župnik don Franjo Glasnović te jedan naš župljanin.

na slici: fra Kristijan Radas, župnik don Franjo i fra Lazar (Ivica) Perica

Fra Ivici, kao i njegovoj obitelji od srca čestitamo, te ujedno želimo da dobri i milosrdni Bog koji je u Fra Ivici započeo dobro djelo po zagovoru sv. oca Franje to djelo do kraja i dovrši. Našeg fra Ivicu preporučimo u naše molitve, te i dalje usrdno molimo za nova i oduševljena svećenička i redovnička zvanja.

HODOČAŠĆE I IZLET U SINJ 8. 10. 2011.


Mi žene, majke i gospođice stalno čistimo naše kuće, domove i brinemo se o ostalim kućanskim poslovima u našim obiteljima. Posebna nam je čast čistiti i uređivati kuću našega Gospodina Isusa Krista u kojoj je on stalno prisutan među nama. Obavljanje takvih poslova nije nam teško jer to uvijek činimo Isusu za ljubav. To je samo jedna kap zahvalnosti u moru oceana što možemo učiniti za Gospodina, u odnosu na veliku ljubav koju nam Gospodin pruža.

hodočašće u sinj 2011.

 

U znak zahvalnosti za čišćenje i uređenje crkve bile smo počašćene hodočašćem i izletom u Sinj koji nam je organizirao župnik don Franjo. U Sinju smo posjetili svetište čudotvorne Gospe Sinjske, gdje nas je srdačno dočekao gvardijan fra Božo Vuleta te nam iznio kratku povijest o Sinju, svetištu i štovanju slike Sinjske Gospe. Potom smo imali euharistijsko slavlje u župnoj crkvi koje je predvodio naš župnik. Poslije toga malo smo razgledali Sinj i popeli se na brdo Kamičak i posjetili Sinjsku tvrđavu s koje se pruža prelijepi pogled na cijelu Cetinsku krajinu.

 

Na putu prema Trilju prošli smo oko cijelog „prstena“ Sinjskog polja, gdje smo vidjeli i Otok rodni kraj naših sestara Franjevki. Nakon duhovne okrijepe u Sinju, stale smo u Trilju gdje smo okrijepile i tijelo, ručak je bio u hotelu sv. Mihovil. Na odlasku iz Trilja posjetili smo i župnu crkvu sv. Mihovila.

Nakon toga smo se uputili prema Solinu, gdje smo posjetili prasvetište i crkvu Gospe od Otoka na rijeci Jadro.

Trogir 2011

 

 

Iz Solina smo krenuli u Trogir i tamo smo posjetili Trogirsku katedralu sv. Lovre đakona i divili se ljepoti i starini katedrale. Osjećala sam se lijepo, ispunjena mirom i dirnuta ljepotom prirode koju samo naš dragi Bog može stvoriti.

 

 

 

 

Poslije smo krenuli magistralom prema Vodicama s krunicom u ruci i na usnama, pjesmom i molitvom, puna srca i radosna duha. Hvala dragom Bogu i župniku što nam je omogućio ovaj prekrasan izlet. Neka nas sve skupa blagoslovi  i čuva Gospodin Bog naš.                    

  Sudionica hodočašća

 

Sudionici hodočašća i izleta u dvorištu samostana Gospe Sinjske

SESTRA ALOJZIJA ŠUŠNJARA PROSLAVILA DIJAMANTNI JUBILEJ 60. 0BLJETNICU REDOVNIČKOG ŽIVOTA

Proslavljeni jubileji zavjeta 4. 10. 2011

s. franjevke

Nakon intenzivne duhovne priprave, sestre u kući matici u Šibeniku svečano su proslavile svetkovinu svoga zaštitnika sv. Franje. Svečanost su došle  uvećati i podijeliti i sestre iz svih župa šibenske biskupije u kojima djeluju, te sestre iz Zagreba. Razlog svečanosti je višestruk. Slavile smo visoke obljetnice zavjeta naših sestara: Dijamantni jubilej – 60. obljetnicu  s. Alojzije Šušnjara  i s. Hijacinte Banić,  Zlatni jubilej – 50. obljetnicu  s. Branimire Perković Tabak i s. Damire Grgat, te Srebreni jubilej – 25. obljetnicu redovničkih zavjeta s. Nikoline Bilić i s. Monike Brčić.

Euharistijsko slavlje predslavio je fra Andrija Bilokapić u koncelebraciji s don Franjom Glasnovićem, župnikom Vodica i don Ivanom Čolakom.  U svojoj homiliji  fra Andrija je okupljenim sestrama približio sv. Franju molitelja i vjernog nasljedovatelja Riječi Božje: «Danas slavimo sv. Franju koji neobično štuje Riječ. On kleči pred Riječju. On pretvara odgovor Riječi u molitveni odgovor koji je prvenstveno pristanak srca, pristanak volje  i pristanak razuma uz Riječ.  Njegov program je živjeti Evanđelje.  Svi mi okupljeni danas, slaveći ovu svetkovinu odlučujemo se živjeti evanđelje, biti mu poslušni. Posluh Ljubavi koja nikad ne prestaje. ...»  U homiliji je propovjednik potakao sestre i na potrebu redovite dnevne molitve i suobličavanja što više evanđelju i Presvetom Trojstvu poput dragog nam sveca. Približio je i lik sv. Franje kroz razmatranje nad ps 141 koji se redovito moli na obredu preminuća.

Za obiteljskim stolom nastavilo se slavlje u kojem je vrhovna poglavarica s. Nevenka Grgat uputila svečaricama i svima okupljenima prigodnu riječ i pozdrav. Pročitani su i životopisi današnjih svečarica u kojima je osobito do izražaja došla raznolikost službi koje su obavljale diljem domovine i Europe, a kroz navedene službe  isijavaju: poslušnost, malenost, susretljivost i velika ljubav prema Bogu i Zajednici.Čestitkama u pisanom obliku našim svečaricama su čestitali msgr. Ante Ivas, biskup šibenski, te sestre iz svih udaljenijih zajednica naše Družbe.

Preuzeto s portala Družbe sestara Franjevki od Bezgrješne/

U ime cijele naše župe i svih župljana našoj s. Alojziji od srca čestitamo dijamantni jubilej 60. obljetnicu redovništva i želimo obilje Božjeg blagoslova i zdravlja.

Proslavili smo kkrizmeno slavlje i podjelu sakramenta Potvrde

U nedjelju, 04. rujna 2011. u našoj župi svečano smo na euharistijskom slavlju u 10.30h proslavili krizmano slavlje i sakrament sv. Potvrde. Euharistijsko slavlje, uz župnika don Franju i don Željka Augustinova svećenika iz subotičke biskupije, predvodio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Dominik Škevin, koji je ujedno i podijelio sakrament potvrde 73. krizmanika i krizmanica.
Uz krizmanike u slavlju su sudjelovali i njihovi roditelji, kumovi i obitelji te župna zajednica. Naši krizmanici su se tijekom cijele pastoralne godine, te na kraju ljeta, dva tjedna neposredno prije slavlja, intenzivno pripremali za sakrament Potvrde.

Katehetsku pripravu ovogodišnjih krizmanika kao i pripremu krizmanog slavlja vodio je župnik don Franjo uz pomoć vjeroučiteljice Valerije i č.s. Marije.

Ovom prigodom od srca zahvaljujemo vjeroučiteljici Valeriji i s. Mariji za pomoć u pripravi krizmanika i pripremi krizmanog slavlja. Zahvalnost upućujemo i roditeljima naših krizmanika koji su svoju djecu pratili u duhovnom rastu prema kršćanskoj vjeri. Zahvaljujemo i s. Krešimiri koja je okitila i pripremila crkvu, pjevačkom zboru te vjeroučitelju Igoru i zboru mladih koji su pjevali na misi, kao i svima drugima koji su doprinijeli svojim radom da krizmano slavlje protekne u svečanom i radosnom ugođaju. 

Proslavili smo blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Rakitnici

Vjernici i župljani Vodica, tradicionalno, 29. kolovoza 2011. proslavili su blagdan Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u polju u Rakitnici nedaleko od Vodica.
Na početku slavlja prije sv. Mise blagoslovljeno je novo zvono koje je postavljeno na preslici crkve. Zvono je darovao i nabavio gospodin Josip Mateša. Čast da prvi puta slavi i zazvoni na novom zvonu pripala je Roku Mateši, unuku Josipa Mateše.  
Nakon blagoslova zvona uslijedila je sveta Misa koja je slavljena u staroj crkvi sv. Ivana. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik don Franjo Glasnović. U svojoj propovijedi župnik je istaknuo lik sv. Ivana proroka koji nam i danas svjedoči i poziva nas da živimo i borimo se za pravdu i svjedočimo svoju kršćansku vjeru u svome životu.
Na misnom slavlju se okupio lijepi broj vjernika. Iza mise uslijedila je molitva i driješenje za pokojne. Nakon misnog slavlja vjernici su pripremili i bratski stol te se druženje nastavilo oko stola uz hranu i razgovor. Slavlje je proteklo u srdačnom i blagdanskom raspoloženju sa željom da se i dogodine radosno okupimo i susretnemo kod sv. Ivana.

1. 09. 2011.

SLAVLJE NEDJELJNIH SV. MISA U CRKVI SV. KRIŽA NA STAROM GROBLJU KOD PUNTE

Crkva sv. Križ na starom groblju u Vodicama U nedjelju 31 srpnja 2011.  sukladno odluci Župnog pastoralnog vijeća koja je dogovorena na sjednici 1.03. 2011., radi potreba mnogobrojnih vjernika i turista koji su u ljetnim mjesecima na odmoru u našoj župi, započeli smo slavlje nedjeljnih svetih misa u crkvi sv. Križa na starom groblju kod Punte. Kroz srpanj i kolovoz svake nedjelje ujutro u 8h slaviti će se misa u staroj crkvi sv. Križa.
 Revitaliziranje crkve sv. Križa na starom groblju i slavljenje još jedne mise – u župi ukupno u srpnju i kolovozu nedjeljom četiri: tri u župnoj crkvi i jedna u crkvi sv. Križa na starom groblju –  vjerujemo doprinijeti će boljoj ponudi  duhovih sadržaja, te ujedno  pomoći u  kvalitetnijem pastoralu mnoštva vjernika  i turista koji se nalaze u ljetnim mjesecima u našoj župi.  

02. 08. 2011.

Proslavili smo Zavjetni dan župe i blagdan sv. Ilije u Pišći

sv. Ilija u pišćiVjernici i župljani Vodica, tradicionalno, 30. srpnja 2011. proslavili su Zavjetni dan župe i blagdan sv. Ilije u naselju Pišća nedaleko Vodica. U staroj crkvi sv. Ilije (1493.) u polju slavljena je prigodna misa koju je po prvi puta slavio novi vodički župnik don Franjo Glasnović. U svojoj propovijedi župnik je istaknuo lik sv. Ilije proroka koji nam i danas svjedoči i poziva nas da živimo i ispovijedamo vjeru u jedinog pravog i istinitog Boga, te da u kršćanskom životu svjedočimo svoju kršćansku vjeru i budemo svijetlo u ovom svijetu kako nas i poziva Krist u svome evanđelju.

Na misnom slavlju se okupio lijepi broj vjernika njih preko stotinjak. Iza mise uslijedila je molitva i driješenje za pokojne. Nakon misnog slavlja vjernici su pripremili i bratski stol te se druženje nastavilo oko stola uz hranu i razgovor. Slavlje je proteklo u srdačnom i blagdanskom raspoloženju sa željom da se i dogodine radosno okupimo i susretnemo kod sv. Ilije u polju slaveći Zavjetni dan župe i blagdan sv. Ilije proroka.

 

Vjernici Vodica prosvjedovali protiv devastacije crkve i groblja svetog Križa

Oko tisuću vjernika i građana Vodica u četvrtak 21. srpnja okupilo se na prosvjedu kraj crkvice i groblja svetog Križa. Vodičani su prosvjedovali jer su Hoteli Vodice posjekli stoljetne borove na poluotoku, uredili parking s naplatom, te postavili rampu, koja im priječi prolaz do šest stoljeća stare crkvice i groblja.

Skup je predvodio vijećnik Gradskog vijeća Grada Vodica i zauzeti vjernik laik Josip Jole Mateša. Sve smo rasprodali, ali kosti naših starih nisu na prodaju -uzvikivali su Vodičani, ogorčeni zbog sječe borova i rampe, a posebno planovima hotela da se crkva i groblje devastiraju i njihovom mjestu sagradi još parkirališnih mjesta.

Potporu skupu dao je i župnik Vodica don Franjo Glasnović koji je okupljenima prenio izraze potpore borbi za prilaz crkvi i groblju koje je im je uputio šibenski biskup Ante Ivas.

Preuzeto s portala Šibenske biskupije

video: http://vimeo.com/26797303

video; http://www.youtube.com/watch?v=Mk3nWEPFJIU&t=31s

ovdje možete vidjeti slike postavljenih električnih rampi na prilazu Crkvi sv. Križa u Vodicama

Dragi sugrađani, vodiške i vodičani, prijatelji, braćo i sestre u Kristu!

Najprije vas želim pozdraviti i zahvaliti Vam što ste svojim dolaskom došli i podržali ovaj javni mirni prosvjed, te vam ujedno želim izreći pozdrave i podršku našeg oca biskupa Ante Ivasa koji je upoznat s ovim prosvjedom i slučajem.

U knjizi Izlaska stoji napisano kako je Bog rekao Mojsiju ispred gorućeg grma: Mojsije izuj obuću s nogu, mjesto na kojem stojiš sveto je tlo. Za sve nas, za Vodičane, mjesto na kojem stojimo sveto je tlo o tome nam svjedoči kršćanska povijest i crkva sv. Križa, kao i staro groblje na koljem su počivali, a zasigurno možda i danas počivaju kosti naših starih.

Kao što vam je znano crkva sv. Križa (1402.) s kompleksom starog vodičkog groblja – koja je Rješenjem Ministarstva kulture RH, Uprave za zaštitu kulturne baštine Klasa: UP-I-612-08/10-06/0251; Urbroj: 532-04-01-1/-10-1 od 09 srpnja 2010. upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – listu zaštićenih kulturnih dobara – jedan je od najvrjednijih spomenika kulturno-povijesne baštine ovoga grada.

U svojoj šeststoljetnoj povijesti ova crkva sa starim grobljem bila je i ostala simbolom kulturne, povijesne, vjerske i sakralne baštine kojom se dugi niz stoljeća pa i danas ponose građani i vjernici grada Vodica. Mnogi stari Vodičani do 60-ih godina 20. stoljeća  kada je groblje zatvoreno i dislocirano pokapali su se i počivali na tom groblju.  Ovakav spomenik kulture zahtjeva brigu i zauzetost svih nas. No međutim, neki pokazatelji pokazuju da to i nije baš tako.
            Najprije nas je neugodno iznenadila sječa i uklanjane starih borova koji su bili ispred samog kompleksa zaštićenog kulturnog dobra, zatim  Projekcija izgleda okoliša Hotela Punta koja je objavljena u  Šibenskom novom  tjedniku, da bi nas još više šokiralo, zateklo  i uznemirilo  samovoljno postavljanje električnih rampi od strane hotela Punta kojim su oni 12. Ili 13. srpnja 2011. zatvorili svoj parking, a našoj župi i župljanima onemogućili nesmetani prolaz i  prilaz crkvi sv. Križa i starom groblju.  
            Građani i vjernici Vodica više od šest stoljeća nesmetano i slobodno, te bez ikakvih zapreka prolazili su tim putem i koristili ga, dolazili su u crkvu sv. Križa i u sprovodnim povorkama pronosili svoje pokojne do groblja.
            Ovim jednostranim i samovoljnim činom hotel Punta koji je postavio električne rampe onemogućio je našoj župi, meni kao župniku, te župljanima i građanima Vodica nesmetani prilaz i prolaz do crkve i starog groblja te nas time onemogućio u zakonom i Ustavom  zajamčenom pravu slavljenja i ispovijedanja vjere u sakralnom objektu kojeg je naša župa vlasnik i korisnik.
            Naša župa poduzela je sve mjere i obavijestila sve institucije u Gradu i u državi te od njih zatražila da zakonskim odredbama, osiguraju nesmetani prolaz i prilaz koji smo uvijek koristili, te uklone postojeće elektronske rampe kako bi i nadalje nesmetano u crkvi sv. Križa vršili svoje liturgijske i vjerske službe.
            Povijesna i moralna obveza prema onima koji su nas prethodili i stvarali i izgrađivali ovaj grad kao i crkvu sv. Križa, te pijetet  i poštovanje prema pokojnima koji su počivali na starom groblju, a kosti nekih možda počivaju još i danas, obvezuju nas na to.  Ako to sada propustimo i ne učinimo, povijest i budući naraštaji nam nikad neće oprostiti.

/Govor župnika don Franje Glasnovića  na prosvjednom skupu pred crkvom sv. Križa na starom groblju u Vodicama,  21. 07. 2011./

.

Proslavili smo blagdan Gospe od Karmela 15. i 16. 07. 2011. 

Kako je to već uobičajeno, u jeku ljeta, turističke sezone i vrućine, naša se župna zajednica priprema na slavlje svoje nebeske zaštitnice - Gospe od Karmela.
Po već ustaljenom i dobro uhodanom rasporedu kroz devet dana, na intenzivan način pripremali smo se za Njezin dan- 16. srpnja.
U pripremi slavlja sudjelovali su mnogi pojedinci i vjerničke zajednice. Svatko od njih je, na sebi svojstven način, dao doprinos što skladnijoj prolavi Blagdana
Tako smo kroz svih devet dana imali kroz cijeli dan izloženu Gospinu sliku u župnoj crkvi. Pred tom zavjetnom slikom, kao i do sada, svoje molitvene ure imali su brojni vjernici i zajednica ministranata.
Boravak u ozračju Majke, u molitvi i pjesmi kroz devet dana čuvajući Gospinu sliku i održavajući molitvene ure,  sigurno je sabrao sudionike, probudio u njima duh istinskom djetinjeg štovanja i tako ih najbolje duhovno pripravio za samu proslavu Gospina dana.
Svake večeri imali smo i svetu krunicu, litanije te molitvu devetnice koja bi svoj vrhunac imala u svetoj misi na kojoj je Župnik svakoga dana propovijedao i tumačio Božju Riječ temeljenu na evanđelju i Marijinu životu. Uslijedila bi i molitva Večernje i Povečerja iz Časoslova Božjega naroda.
I tako svaki dan, splet molitve i pjesme. Oni koji su mogli sudjelovali su i u fizičkim radovima potrebnim na brdu Okit kako bi se vjernici - hodočasnici što bolje osjećali na Brdu. Ne mogu se oteti dojmu kako je sama priprema daleko lakša i jednostavnija sada, kada je Gospina crkva završena i podignuta i kada više nema problema sa neobrađenim podnim tlom crkve, nedostatkom vrata ili koječega...  prilazni put je izgrađen, sve je tu, za one koji Majku vole i koji iz čistog kršćanskog srca i duše žele slaviti.
U svim pripremama nismo kao zajednica župe zaboravili ni naše bolesnike - patnike. Posjet bolesnih po kućama, kojom prilikom je Župnik podijelio sakramente ispovijedi, pričesti i pomazanja, misa sa podjelom sakramenta bolesničkog pomazanja u jutro 15.7. pripremala je i ovu skupinu vjernika za Blagdan.
I napokon vigilija Blagdana - vjernički puk okupio se u župnoj crkvi u molitvi ii završetku devetnice te pjevanju "Zdravo Zvijezdo mora" da bi se uskoro zaputili trgom i rivom našega grada došavši tako do kapelice Srca Isusova odakle smo opet automobilima stigli do podnožja Okita, a potom pješice, uz krunicu na usnama i rukama, do samog Oktiskog vrhunca - Gospine crkve.
Tu nam je mladomisnik i svećenik varaždinske biskupije, skradinski župnik vlč. Gabriel Jagarinec slavio svetu misu osvrnuvši se posebno na vrijednost Elizabetinog i Marijinog majčinstva, te majčinstvo i obitelj kao poziv.

Sutradan je slavljeno sedam svetih misa sa lijepim brojem vjernika. Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je šibenski biskup mons. Ante Ivas u koncelebraciji sa našim prethodnim župnikom i graditeljem i i duhovne  i materijalne stvarnosti ovog novog Okita 21. stoljeća - don Franom Šimatom, našim sadašnjim župnikom don Franjom Glasnovićem kao i još desetak svećenika. Završili smo s večernjom svetom misom, nakon koje je održan  koncert duhovne glazbe podno Brda – Karmel festom koji su organizirali Vodički žudiji i zbor mladih.
Cijeli dan bio je zapravo molitveni dan naše župe u kojem su se mnogi,  i stariji i mlađi, i domaći vjernici i turisti zaputili na brdo Okit, Majku moliti, Majci zahvaliti, Majci se preporučiti.
I nadalje upravljamo svoj pogled Majci moleći je da nas kod svojeg Sina zagovara, da nam snagu na ovozemnom putu daje, da za nas moli kako bi smo u ovom svijetu bili znak i svjetlo i djelatna ljubav nadahnuta na Njezinoj i Sinovoj ljubavi.

V. B

 

Moli za nas

Gospe od Okita!

Blagdan Gospe od Karmela

16. 07. 2011.

Program proslave blagdana Gospe od Karmela i raspored bogoslužja vidi ovdje

 

 

 

Visovac: Oblačenje i zavjetovanje novaka /9. srpnja 2011./

oblačenje novaka i na visovcu 2011

Na otočiću Visovcu u subotu, 9. srpnja 2011. godine, s početkom u 10.30 sati u novicijat su primljena osmorica novaka, a prve zavjete položila su četvorica. Obred primanja, euharistijsko slavlje i obred zavjetovanja predvodio je dr. fra Željko Tolić, provincijal, uz koncelebraciju 42 svećenika.

/preuzeto s portala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja/

Među osmoricom novaka koji su prmljeni u Novicijat i obukli franjevačko odjelo-habit bio je i naš župljanin Krisrian Radas. Na svečanom misnoma slavlju, obredu primanja i zavjetovanja novaka uz fra Kristiana sudjelovali su: njegovi roditelji, obitelj i rodbina, te prijašnji župnik Vodica don Frane Šimat, sadašnji župnik don Franjo Glasnović, s. Marija Grgat kao i nekolicina naših župljana.

Fra Krisrianu, kao i njegovoj obitelji od srca čestitamo, te ujedno želimo da dobri i milosrdni Bog koji je u Fra Kristianu započeo dobro djelo po zagovoru sv. oca Franje to djelo do kraja i dovrši. Našeg fra Kristiana preporučimo u naše molitve, te i dalje usrdno molimo za nova i oduševljena svećenička i redovnička zvanja.

na slici: s. Marija, don Franjo, fra Kristian, don Frane i fra Ivica Perica naš župljanin i franjevački bogoslov na 4 godini Teologije.

Prvopričesničko slavlje 2011.

U četvrtu vazmenu nedjelju, 15. svibnja 2011. u našoj župi svečano smo na euharistijskom slavlju u 8.30h  proslavili dan prve sv. Pričesti i prvopričesničko slavlje.
Na prvopričesničkom slavlju pedeset troje prvopričesnika po prvi puta je pristupilo stolu Gospodnjemu i po prvi puta se pričestilo i blagovalo euharistijski kruh, te primilo Isusa u svoje srce. Uz prvopričesnike u slavlju su sudjelovali i njihovi roditelji, obitelji te župna zajednica. U povodu Međunarodnog dana obitelji koiji se toga dana slavio naši su prvopričesnici dobili svaki po jednu crvenu ružu koju su na kraju slavlja darovali svojim roditeljima kao znak zahvalnosti i ljubavi.
               Naši prvopričesnici su se cijeli tjedan na poseban način uz molitvu sv. Krunice i sudjelovanjem na sv. Misi pripravljali za proslavu svoje Prve pričesti. 
               U ponedjeljak na sv. Misi zajedno sa svojim roditeljima uz upaljene svijeće obnovili su svoja krsna obećanja. U utorak su od župnika primili sv. Krunicu. U srijedu su pod misom primili prvopričesnički molitvenik. U četvrtak su primili Pismo pape benedikta XVI. upućeno prvopričesnicima. U petak prije podne su se ispovjedili te popodne poslije sv. Mise primili su prvopričesničke haljine.
               Katehetsku pripravu ovogodišnjih prvopričesnika kao i pripravu prvopričesničkog slavlja vodila je i priredila č.s. Marija Grgat. U samoj pripravi oko programa i pjesama za prvopričesničko slavlje sestri Mariji pomagao je i naš župni animator Ante Strikoman koji je  zajedno sa zborom mladih naše župe i svirao na Misi.
               Ovom prigodom od srca zahvaljujemo č.s. Mariji koja je pripremala naše prvopričesnike za Prvu pričest. Zahvalnost upućujemo i roditeljima naših prvopričesnika koji su svoju djecu pratili u duhovnom rastu prema kršćanskoj vjeri.  Zahvaljujemo i gospodinu Josipu Mateši – Joli koji je napravio „drvena prvopričesnička srca“ i skulpture srca Isusova i Marijina, Anti Strikomanu i Zboru mladih koji su svirali i pjevali na misi, s. Krešimiri koja je okitila i pripremila crkvu, te svima drugima koji su doprinijeli svojim radom da prvopričesničko slavlje protekne u svečanom i radosnom ugođaju. 


Sastanak predstavnika žudija - Vodice, 14. svibnja 2011.

Po ustaljenom običaju tri tjedna nakon održanog festivala predstavnici žudija  nađu se u župi budućeg domaćina što je ovaj put bilo u Vodicama gdje se nakon pet godina izbivanja ponovno održava festival.
Sastanku je nazočilo 11 predstavnika različitih župa od 33 župe koje su do sada nastupile u manifestaciji ili  se ima spoznaja da njeguju tradiciju čuvanja Kristova groba. Sastanku je nazočila i gradonačelnica Branka Juričev Martinčev, njen zamjenik Luka Lipić inače glavni koordinator festivala, župnik don Frane  Glasnović koji je od nedavno zamijenio  imenjaka Šimata, profesor Petar Gardijan te scenarist Festivala i autor prelazne skulpture Josip Jole Mateša.
Skupu se prvi obratio začetnik festivala Šime Strikoman  zahvalio svima na odazivu, osvrnuo se na Tisno te ukratko naveo scenarij održavanja idućeg festivala. Gradonačelnica je zamolila od prisutnih da slobodno daju svoje sugestije za organizaciju a sve u svrhu njihova boljeg domaćinstva odnosno promociju njihove župe i grada.
Tom prilikom zapovjednik tišnjanskih žudija svima je podjelio zahvalnice  za sudjelovanje na prošloj smotri sa prigodnim brošuricama vezanim za župu. Nakon jednosatnog raspravljanja i razmjene ideja kao i osvrta na dosadašnje pošlo se na obilazak lokacija na kojima će se održavati program i na obližnje brdo Okit u svetište Gospe Karmelske sa novo sagrađenom crkvom Gospe Karmelske.Program obilježavanja stogodišnjice  čuvanja Kristova groba u Vodicama trajat će deset dana a sam Festival održat će se 10.travnja 2012 godine. Idući koordinacijski sastanak održat će se 1. prosinca  2011. za  kada će se pripremiti cijeli scenarij a žudije će raspraviti o redoslijedu domaćinstava u narednim godinama za šta su svi dobili prijedlog kojim su domaćinstva obuhvaćena do 2034 godine.  Nakon  obilaska mjesta održavanja Festivala  domaćin je počastio sudionike ručkom u Moto kampu.

foto: Marko Marušić (i tekst), Nedjeljko Jerković

 

SVEČANI RUČAK VODIČKIH ŽUDIJA

U nedjelju, 8. svibnja 2011.  Vodički žudiji su priredili tradicionalni svečani ručak za sve žudije i sve one koji im na bilo koji način pomažu u očuvanju ove pobožne tradicije čuvanja Kristova groba.
Slavlje je započelo svečanom misom u 11h koju je predvodio župnik don Franjo Glasnović. Nakon toga uslijedilo je kratko druženje u Pastoralnom centru u Bažani, a potom i svečani ručak.
Uz župnika don Franju, gosti su bili i svećenici don Krešimir Mateša i prethodni vodički župnik don Frane Šimat.
U ime žudija  buzdobaj Luka Lipić se zahvalio svima koji su pomogli i zalagali se da bi što bolje doživjeli Uskrslog Krista.
Posebna Priznanja za nesebično zalaganje u promicanju pasionske baštine Župe Vodice i kip Srca Isusova uručena su Šimi Fržop i Miru Mateša.
Oni su se ovom prigodom zahvalili i kroz svoje anegdote podsjetili na teške situacije u kojima su se nalazili u vremenu komunizma, ali se ipak nisu odrekli vjere i tradicije. Veselo druženje i pjevanje je potrajalo do kasnog popodneva

Još jednom od srca hvala svima koji nam pomažu u očuvanju ove pobožne tradicije.

Vodički žudiji

                                                                                                                       

BLAGDAN NAŠAŠĆA SV. KRIŽA 3. 05. 2011.
Patron župe i dan grada Vodica

Župa i grad Vodice su u utorak  3. svibnja proslavili  naslovnika župe i dan grada, blagdan Našašća svetog Križa.

Proslava blagdana započela je okupljanjem vjernika ispred crkvice Svetog Križa na starom groblju.

Nakon odrješenja za pokojne uslijedila je  svečana procesija kroz grad do župne crkve. U njoj je sudjelovao velik broj vjernika, a posebnu su joj draž davali članovi pojedinih vjerskih, društvenih, kulturnih i sportskih  skupina sa svojim živopisnom obilježjima i zastavama.

U procesiji je uz župnika don Franju Glasnovića i predvoditelja euharistijskog slavlja upravitelja svetišta i župnika u Mariji Bistrici vlč. Zlatka Korena,  sudjelovalo  osam svećenika, te predstavnici gradskih vlasti sa svojim predstavnicima.

Vlč. koren je u homiliji naglasio važnost Kristova križa. Želio bih se zajedno sa svim vodičnima pokloniti križu  Kristovu. Svi naši križevi ako su naslonjeni na Kristov križ doživjeti će proslavu. Doživjet će ono što se dogodilo u Kristovu uskrsnuću, kazao je vlč. Koren.

Časna sestra Alojzija Šušnjara dobila nagradu grada Vodica

Povodom blagdana Našašća svetog Križa i dana grada Vodica, nagradu Grada dobila je s. Alojzija Šušnjara, Franjevka od Bezgrešne, Priznanje je dodijeljeno uoči blagdana u ponedjeljak 2. svibnja, na svečanoj sjednici gradskog vijeća.

Sestra Alojzija, koja djeluje u našoj župi ove godine navršava osamdeset i jednu godinu života, šezdesetu redovništva, te dvadeset godina predanog pastoralnog i redovničkog djelovanja u župi Vodice.

Nagrada koju je s. Alojzija dobila priznanje je prvenstveno njoj, no isto tako i Družbi sestara Franjevki od Bezgrešne kao i župnoj zajednici Vodica u kojoj sestra pastoralno djeluje i svjedoči kršćansku ljubav i brigu prvenstveno prema bolesnima, siromašnima i najpotrebnijima.

U ime cijele naše župe i svih župljana s. Alojziji od srca čestitamo i želimo obilje Božjeg blagoslova, te snagu za daljni rad i svjedočenje kršćanske ljubavi.

s. Alojzija Šušnjara

S. Alojzija (Pava) Šušnjara pripada Družbi sestara franjevki od Bezgrješne, najstarijoj hrvatskoj redovničkoj zajednici, koju je utemeljila službenica Božja majka Klara Žižić iz Promine, došavši u Šibenik u 17. st., točnije 1673. godine.
            S. Alojzija rođena je 13. srpnja 1930. u selu Jasensko, općina Sinj. U samostan u Šibenik došla je 30. travnja 1948. Prve redovničke zavjete položila je 21. siječnja 1951. a doživotne 07. veljače 1954. u Šibeniku. Kroz dugi redovnički život, 60 godina, obavljala je razne dužnosti i na raznim mjestima.  Zanimljivo je spomenuti da je  01. 09. 1962. otvorila novu filijalu u Beogradu, zajedno s još dvije sestre. Tu je bila orguljašica i sakristanka te je imala vjeronauk za učenike do 8. razreda. Neumorno je tražila hrvatske obitelji, djecu. Odlazila je po obiteljima, putovala u udaljenija mjesta, pronalazila ih i davala im mogućnost pripreme za svete sakramente.
             Osim što je djelovala u više mjesta u našoj domovini: u Senju, Drnišu, Karlovcu, Cresu, Šibeniku i Zagrebu šest godina, od 1974. do 1980., bile je predstojnica i voditeljica staračkog doma Sv. Elizabete u Münchenu (Njemačka). Brinula se za stare i nemoćne, svirala i bila je sakristanska u domskoj kapeli.
            Godine 1980. izabrana je na redovitom vrhovnom kapitulu Družbe za vrhovnu poglavaricu i obavljala je tu službu tri godine, do 1983.
            Od rujna 1984. do 1990. voditeljica je radova u gradnji novog samostana u Podstrani kod Splita. Bilo je to teško vrijeme, komunističke vlasti su nekoliko puta zaustavljale radove, bilo je problema sa dozvolama i sl. Dolaskom sestara u novi samostan preuzela je i dužnost predstojnice. Bilo je to razdoblje mukotrpnog i požrtvovnog rada. U istom samostanu otvoren je 1990. i vrtić.
            I zadnja postaja njezina redovničkog puta su Vodice u koje dolazi 07. lipnja 1991. i ostaje do danas, dakle, punih 20 godina.  U Vodicama je u početku kuhala za sestre i župnika, pomagala u održavanju crkvenog ruha, nekoliko je godina u vrtiću provodila vjerski odgoj, brine se za crkvenu štampu i uvijek su vrata vodičke kuće, gdje su sestre, otvorena  a s. Alojzija dočekuje ljude brižno i s ljubavlju stavljajući na stol sve što se u kući nađe. Veseli se svakom djetetu, svakoj mladoj i starijoj osobi, posjećuje starce po kućama, moli za sve potrebe župe Vodice i suosjeća sa svim nedačama a veseli se svemu dobrom. Osobito se raduje ako se netko od mladih odlučuje za duhovni poziv, tj. da bude svećenik ili redovnica.

3.05. 2011.

Rakitnica-Vodice,  01. svibnja,  2011. godine

Sv. Misa, blagoslov polja i izletnički dan župe Vodice

Tradicionalno, svaku godinu župljani i građani Vodica okupljaju se 1. svibnja na blagdan sv. Josipa radnika i na praznik rada u Rakitnicu kod stare crkve sv. Ivana Krstitelja, slaveći sv. Misu i družeći se u prirodi.

I ove godine, iako je bilo malo kiše, okupio se lijepi broj Vodičana. U crkvi sv. Ivana u 9h euharistijsko slavlje predvodio je župnik don Franjo Glasnović, na završetku mise bila je molitva za pokojne, te blagoslov polja.

Nakon misnog slavlja, Šime Strikoman snimo je "Milenijsku fotografiju" u liku pape Ivana Pavla II. u prigodi njegova proglašenja blaženim koje se toga dana slavilo u Rimu.

Mnogi su i nakon misnog slavlja ostali u prirodi uz hranu, pjesmu i igru.

 

236. Milenijska fotografija  „Beatifikacija Ivana Pavla II“

Rano je jutro, prvosvibanjsko, oko mene mir, zelenilo Rakitnice, koja ima duboko, povijesno značenje za nas izvorne Vodičane. Sa ovoga mjesta  Ali nisam ovdje zbog 1. svibnja, kako to obično biva svake godine, kada ovdje sve vrvi ljudima, gužvom, prijateljstvom i druženjima uz roštilj i dobru kapljicu. Volim ta naša druženja upriličena i pokrenuta još u danima kada sam bio predsjednik TZ Vodica…..

Sada mi jako godi ovaj mir, pa moram reći i kišno jutro u prirodi i zelenilu, ma koliko god ne priželjkujem kišu  na svojim snimanjima, jutros ovako sam na ovome mjestu uz crkvicu Svetoga Ivana, ispunjen sam mirom i mislima na posvetu snimanja Ivanu Pavlu II….Ovo jutro, nakon noći molitve vjernika širom svijeta, posvećene beatifikaciji, molitvi za blaženstvo Svetoga Oca,  u mom Milenijskom svijetu ima posebno značenje.

Skroman, jednostavan, ali Svetim Duhom ispunjen život Ivana Pavla II, veliko je nadahnuće. Moje poštovanje je ispunjeno i velikom ljubavi koju je pokojni Sveti Otac iskazivao prema našoj napaćenoj Hrvatskoj. Mnogo je molitvi i lijepih riječi i pouka za sve nas, izvukao bih rečenicu koja mi se urezala u srce i prati na mom radu punom truda i odricanja:

„Zapamtite da Vas Papa voli i blagoslivlja radom“

Na ovaj dan koji je slučajno, osim ovog svetog predznaka i međunarodni praznik rada, nema ljepše poruke u ovoj svakodnevici čiji zrak stalno presijeca ružna riječ kriza, nema točnijeg savjeta, želje i preporuke…..

Crkvica Svetog Ivana Krstitelja, pored koje se nalazim i pripremam za snimanje Milenijske fotografije posvećene Svetome Ocu Ivanu Pavlu II, daje mi još jednu posebnu toplinu, jer će se na ovaj poseban Sveti dan, krstiti naš mali Šimun, naš unuk i poseban blagoslov obitelji.

U ovo kišno  jutro izdvojen u samoći,  poput vjernika u cijelom svijetu, tihom molitvom prizivam blagoslov Svetoga Oca na maloga Šimuna, na svu malu djecu koja su donešena na svijet i pravi su Božji darovi, na našu Hrvatsku i sve ljude u patnji, sve ljude u bolesti, sve ljude dobre volje i čistoga srca. Sveti Otac je takve najviše volio, malene, napuštene, ožalošćene, bolesne…Svoju vjeru i dobrotu je svjedočio širom svijeta zagrlivši Majku Terezu, moleći za najpotrebitije, pamteći svaki vapaj, oprostivši čovjeku koji ga je pokušao ozlijediti, ubiti…

Stoga na ovome mirnome mjestu, sa visine od 17 metara, pomoću dizalice Branimira Sladoljeva,  na ovaj kišni dan nastaje   236. Milenijska  fotografija  Šime Strikomana  mala, jednostavna, sa likom Ivana Pavla II u molitvi, koje su sa mnom , unatoč kiši složili moji sumještani, naši gosti , pridružile su se i gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev, dogadonačelnik Luka Lipić i direktorica TZ Vodica Anita Franin Pećarica, pridošli unatoč kiši i vlažnoj podlozi…

Pjevali smo:
Krist jednom stade na žalu
tražeć ljude za velika djela
da love srca božanskom Riječi.
..jer doista svojim skromnim životima, ako ih usmjerimo ka pravom cilju, činimo velika djela…

To je učenje Isusa Krista, koje je svojim životom svjedočio Karol Wojtila-naš Papa i pastir u Crkvi koja sada objedinjena moli za njegovo vječno blaženstvo…

 

foto i tekst: Šime Strikoman

Aleluja!

Ne bojte se! Krist je uskrnuo iz groba! Pobjedonosno je pobjedio smrt, te kao Uskrsli Gospodin raspršio je tmine smrti, grijeha i zla.

Uz radosnu čestitku i obilje blagoslova i mira, koje neka nam svojim uskrsnućem podari Uskrsli Gospodin svima želim i kličem:

Sretan i blagoslovljen Uskrs! Aleluja! Aleluja!

župnik: don Franjo

Cvjetnica - Nedjelja muke Gospodnje

Na svim trima misnim slavljima vjernici naše župe svečano su proslavili Nedjelju muke Gospodnje - Cjetnicu i tako svečano ušli u Sveti (veliki) tjedan.

Na jutarnjoj nedjeljnoj misi, onoj u 9h, crkva je bila i više nego pretijesna za vjernike među kojima su istaknuto mjesto imala naša djeca i mladež. Školska djeca i stariji po ulogama su čitali Muku Gospodnju.

Glavna župna misa u 11h opet je bila u znaku mase vjernika što se je na obalnom Trgu okupila na blagoslov grančica masline, odakle su predvođeni križem Gospodinovim, ministrantima i Župnikom, s pjesmom na usnama, ispunili crkveni prostor i nastavili s pjevanjem Muke.

Večernja misa u 19 h sakupila je uglavnom naše mlade, krizmanike i srednjoškolce koji su čitali Muku po ulogama.

U poslijepodnevnim satima lijepi broj vjernika sudjelovao je na Okitu u pobožnosti Put križa

 

PUT KRIŽA REDOVNICA ŠIBENSKE BISKUPIJE

NA OKITU

Tradicionalno, već nekoliko godina zaredom okupljaju se redovnice koje djeluju u Šibenskoj biskupiji pete korizmene nedjelje na zajedničku pobožnost križnog puta, koju redovito mole u pojedinoj župi izvan grada. Ovogodišnju pobožnost križnog puta molile su u župi Našašća sv. Križa u Vodicama, točnije uz brdo Okit do crke Gospe Karmelske. 

Ovogodišnju pobožnost s redovnicama je predvodio msgr. Ante Ivas, biskup šibenski uz domaćeg župnika don Franju Glasnovića, don Ivana Čolaka i biskupovog tajnika don Roka Glasnovića. Uz vjernike Vodica okupilo se 30-ak sestara koje su uz   meditacije Vice Blekića razmatrale i molile pobožnost križnog puta. Posebna nakana je bila molitva za obitelji i za cijelu domovinu koja se priprema za pohod sv. Oca.

 

Blagoslov kapelice sv. Križa /put Okita/ 19. 03. 2011.

/još jedna 26 kapelica u našoj župi/

U subotu, 19. 03. 2011. na blagdan sv. Josipa, zaručnika BDM u našoj župi blagoslovljena je nova kapelica sv. Križa. Novoizgrađenu kapelicu posvećenu sv. Križu, koju je na svome obiteljskom imanju put Okita sagradila obitelj Ante i Zdravke Marić, blagosloviio je župnik don Franjjo Glasnović.

Križ je simbol Božje ljubavi prema čovjeku koja se ostvarila u Isusu Kristu. U znaku križa se očituje cijeli naš kršćanski život. Križ ie znak naše kršćanske kulture i povijsti. Križevi i kapele posvećene sv. Križu u našoj župi i našem gradu nas na to upučuju i pokazuju naglasio je u blgoslovu don Franjo.

Uz župnika su blagoslovu prisustvovali: don Ivan Čolak, svećenik u miru, članovi obitelji Marić, te župljani i prijatelji.

Nakon blagoslova uslijedilo je bratsko druženje oko stola koje su priipremili domačini - obitelj Marić.

blagoslov kapele sv. Križa u Vodicama

TRIBINA UDRUGE GROZD U VODICAMA

U utorok, 15. 03. 2011. u 19.30.h u Pastoralnom centru župe Sv. Križa u Vodicama, Udruga Glas roditelja za djecu - GROZD održala je tribinu i upričila predavanje: Zašto stvarne promjene u Hrvatskoj nisu moguće bez društvenog angažmana vjernika?

Tribinu i predavanje je vodio predsjednik udruge GROZD prof. Ladislav Ilčić, uz njega je na tribini sudjelovao i o društvenom angažmanu vjernika govorio Zdravko Roško predstavnik udruge GROZD iz Vodica.

Na početku tribine, predavače i sve prisutne pozdravio je vodički župnik i dekan don Franjo Glasnović.

U svome predavanju prof. Ilčić je naglasio da se angažman vjerrnika treba ostvarivati na četiri razine: Osobnoj, vjerskoj, društvenoj i političkoj. Vjernici su pozvani djelovati i svjedočiti svoje vjerničke i kršćanske stavove u društvu u kojem živimo na svim razinama, te se zalagati za svoja prava i ostvarivati ih, jer to smiju i trebaju činiti i kao vjernici i kao građni poručio je na kraju.

Tribini su prisustvovali mnogi vjernici, osobe iz društvenog i političkog života grada Vodica, te vjernici i članovi udruge GROZD iz Šibenika.

ČISTA SRIJEDA ili PEPELNICA - POČETAK KORIZME

Čistom srijedom - Pepelnicom započeli smo još jednu korizmu u našem životnom i vjerničkom hodu. Nakon što su jučer diljem našeg grada maškare otplesale svoj pokladni ples, ušli smo u sveto vrijeme u kojem promišljamo o Kristovoj spasonosnoj muci i smrti koja nas uvodi i dovodi do otajstva Uskrnuća.

Dvije svete mise koje smo slavili na Pepelnicu bile su u znaku velikog broja vjernika koji su primajući pepeo u obredu pepeljanja pokazali stav prihvačanja evanđeoskog poziva: "Obrati se i vjeruj evanđelju".

Osobito raduje sudjelovanje naših najmlađih od prvopričesnika, krizmanika, osmoškolaca do lijepog broja mladih koji su sudjelovali u liturgijskom slavlju i na duhovan način započeli korizmu.

pepelnicaa 2011 - vodice

Sveto vreme korizme poziv je na duhovno promišljanje o vjeri u našem kršćanskom životu. Neka nam "vanjski znakovi korizme" molitva, post /odricanje/ te milostinja /dobra djela/ pomognu kako bi se okrenuli onom unutarnjem i duhovnom u nama samima.

Ako smo na početku korizme pepelom posuli glave i tako pokazali izvanjski znak pokore, skinimo pepeo sa žara našega srca i pokažimo unutarnju spremnost i snagu - vatru ljubavi koja u nama gori i grije za naše bližnje.

Proslava svjetskog dana braka - Obnova bračnih zavjeta i vjernosti

U sklopu svjetskog dana braka koji se slavi u drugu nedjelju veljače, u tjednu braka i  Godini obitelji u našoj župi u petak, 18. 02. 2011.  imali smo svetu misu, molitvu za bračne parove, obnovu bračnih zavjeta i vjernosti. Na misi je sudjelovao lijepi broj parova njih 35. Župnik je na kraju mise čestitao svim parovima i pozvao ih da žive svoju bračnu ljubav i vjernost, budu znak ljubavi te oslonac obitelji i temelj Crkvi i društvu.

Zajedničko druženje bračnih parova nastavilo se nakon mise u pastoralnom centru.

                            19. 02. 2011.      

Blagdan bl. Alojzija Stepinca - Stepinčevo 2011.

10. veljače 2011. godine svečano je u našoj župi proslavljen blagdan blaženog Alojzija Stepinca. Uz sudjelovanje lijepog broja vjernika euharistijsko slavlje i proslavu blagdana u župnoj crkvi u Vodicama predvodio je mons. Ivan Čolak.

Posebno je bilo svečano u susjednoj župi Srima koja je proslavila dan župe i naslovnika svoje crkve bl. Alojzija Stepinca.

Mnoštvo je vjernika iz Vodica, zajedno sa svojim župnikom i vodičkim dekanom don Franjom Glasnovičem hodočastilo u Srimu i sudjelovalo na svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio dugogodišni vodički župnik i dekan don Frane Šimat, svećenik u miru.

12. 02. 2010

stepinac

Dan života - Euharistijsko klanjanje i molitva za život

U nedjelju, 06. veljače 2011. godine Crkva je proslavila Dan života. U sklopu proslave toga dana, u našoj župi upriličeno je i održano u 17h Euharistijsko klanjanje i molitva za život i obitelj. U molitvi i na Euharistijskom klanjanju je sudjelovao lijepi broj vjernika, koji su molili za život, te posebno u ovoj "Godini obitelji" za sve obitelji u kojima se život rađa i živi.

7.02.2011.

Blagdan sv. Blaža, biskupa i mučenika

U četvrtak, 3. veljače svečano smo proslavili blagdan sv. Blaža, biskupa i mučenika.

Večernja župna misa, bila je obogaćena obredom grličanja te Blagoslovom s Presvetim.

U pobožnoj tišini i sabranosti lijep broj odraslih vjernika i ponešto mlađih pristupilo je obredu grličanja. Uzdamo se u zagovor sv. Blaža za naše duhovno i tjelesno zdravlje dok Svemogućeg molimo  razboritost i mudrost u postupanju prema velikom daru zdravlja.

3. 02. 2011

grličanje sv. Blaž 2011

Blagdan prikazanja Gospodinova u hramu - Svijećnica

svijećnica 2 2011Blagdan Prikazanja Gospodinova u Hramu, u narodu poznat i pod nazivom Gospa kandelora ili Svijećnica,  Crkva je proslavila u srijedu 2. veljače.
I naša župna zajednica pridružuje se mnoštvu vjernika diljem svijeta koji u Kristu prepoznaju Svjetlo koje rasvjetljuje svakog čovjeka.

Kad su Josip i Marija, prema židovskom običaju, četrdeset dana poslije poroda prinijeli prvorođenca Isusa u Hram, da tim činom zahvale Bogu Ocu na daru života, starac Šimun prima božansko Dijete na ruke rekavši kako sad spokojan može i umrijeti jer je vidio Pomazanika - Mesiju - Krista. "Sad otpuštaš slugu svoga Gospodaru, po riječi svojoj u miru, ta vidješe oči moje spasenje tvoje koje si pripravio pred licem sviju naroda, Svjetlo na prosvjetljenje naroda i slavu puka svoga Izraelskoga!"

svijećnica 1 2011Svojim sudjelovanjem na svetim misama i svečanim ophodom svijećama vjernici su ispovjedili svoju vjeru u Isusa koji je Svjetlo svijeta kao i svoju žarku želju i molitvu da i mi budemo i "sol zemlje i svjetlo svijeta!"

Poslije mise podijeljene su svijeće članovima naših Bratovština.

2.2. 2011.

Molitvena osmina i molitva za jedinstvo kršćana 2011.

"Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama" (Dj 2, 42)

ekumenaU sklopu moltvene osmine za jedinstvo kršćana koja se odvijala od 18. do 25. siječnja 2011. u našoj župi je u četvrtak 20. siječnja održana molitva i Euharistijsko klanjanje na kojem se molilo za jedinstvo kršćana.

Tokom osmine svakoga dana u sklopu euharistije, nakon evanđelja, župnik je imao kratko razmišljanje i nagovor koji je završavao molitvom vezanom uz temu razmišljanja koja se odnosila na ovogodišnje geslo molitvene osmine.

27. 01. 2011.

Vidi ARHIVA